Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Arvostelut: Suomen kuningaskokelaana (22.06.2020 klo 22:30:28)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
09.07.2020, klo 21:04:20

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483527 viestiä 10479 aihetta kirjoittanut 3848 jäsentä. Uusin jäsen: juuso
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Netti- ja mobiilisarjakuvat
| | |-+  "Miron-sarjis" (Työnimi)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 [3] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: "Miron-sarjis" (Työnimi)  (Luettu 9966 kertaa)
Merrot
Nyt niin tuota jumalauta
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 347« Vastaus #30 : 09.05.2012, klo 14:21:59 »

Mangavaikutteissa on toinenkin ongelma, ja se on se että ne haittaavat uraa. Kohderyhmää ei oikein ole muutamia yksittäisiä lukijoita lukuun ottamatta. Mangapuolellakaan ei kai oteta tällaisia "fanisarjakuvia" kovinkaan vakavasti. (Ainakaan jos jälki ei ole todella ammattitasoista.)

Myönnän auliisti, että olen mangarajoitteinen, joten tuo mahdollinen fanisarjakuva-puoli menee minulta kokonaan ohi. On helppo uskoa, että mangapiirtäjän on tikkuisempaa saada tunnistettavuutta, kun oma yksilöllinen ja omaleimainen kädenjälki hahmoissa jää niin kovin niiden perus mangapiruettien taakse. Satunnainen lukija avaa albumin, toteaa jaa niin tää on taas tätä mangaa, eikä edes tajua että hei jes tämähän on Auraa.

Lainaus
Yritin joskus päästä vaikutteista eroon, mutta ei onnistunut. Sitten ymmärsin, että ainakin toistaiseksi haluan piirtää "mangaa". Mutta se ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö tyyliä voisi yrittää muokata. Hahmojen selvä erinäköisyys ei ole huono asia, eikä se sulje pois myöskään mangavaikutteiden käyttöä.

Käsittääkseni mangavaikutteet näkyvät sarjakuvassasi myös taustoissa, ruudutuksessa ja tarinallisissa elementeissä, mutta nämä eivät kyllä millään tavalla pistäneet silmään tai varsinkaan häirinneet. Taustat, sommittelut ja maisemat ainakin olivat paikoin ihan älyttömän tyylikkäät. Ja albumi on erinomaisen luettava, harva suomalainen sarjakuva tällä hetkellä on yhtä sujuvasti ja selkeästi kerrottu. Ainoa asia joka harmitti läpi koko albumin, oli Freyn, Ailin, Astridin, Elnan sekä toisaalta Emmin standardikasvot. Eli siis ihan vain tällainen yksittäinen juttu, jonka tulevaisuudessa pystyisit helposti korjaamaan, ja samalla tekemään sarjakuvistasi kokonaan sinun näköisiä. Kaikki muu on kunnossa.

Toivottavasti et suutu kun tällä tavalla pelkkänä maallikkona sinulle kommentoin, mutta jotenkin tuli vain tunne, että pakko sanoa kun vain näin pieni este on tulppana. Ja tosiaan ota tämä vain minun, monella tapaa rajoittuneen lukijan, yksittäisenä mielipiteenä.
tallennettu
Aura
Wannabe
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #31 : 09.05.2012, klo 17:54:55 »

Kaikki kommentit otetaan kyllä ilolla vastaan, sillä luettavaksihan sarjakuva on tehty.

Satunnainen lukija avaa albumin, toteaa jaa niin tää on taas tätä mangaa, eikä edes tajua että hei jes tämähän on Auraa.....Käsittääkseni mangavaikutteet näkyvät sarjakuvassasi myös taustoissa, ruudutuksessa ja tarinallisissa elementeissä, mutta nämä eivät kyllä millään tavalla pistäneet silmään tai varsinkaan häirinneet.

En tiedä, kuulemma kerrontani on hyvin länsimaista, ainakin mangasuunnalta katsottuna. Ja siellä liian länsimainen kerronta koetaan helposti viaksi, ainakin mitä olen ymmärtänyt. Mitä taas tyyliin tulee, tänään kommentoitiin toisaalla, että piirrostyylini on selkeästi tunnistettavaa ja omanlaistaan, eikä geneeristä mangaa. Huh

Eli ehkä kyse on pitkälti vain siitä onko tottunut mangaan vai ei? Pienetkin vaikutteet näyttävät helposti geneerisiltä, jos tyyli ei ole läheinen. Länsimaisessa sarjakuvassa on yhtä lailla samanlaisia maneereja piirtää, mutta ne eivät iske niin pahasti silmään jos on harjaantunut erottamaan eri piirtäjät toisistaan?

Aika väliinputoajafiilishän tässä on ollut jo vuosia, mutta en oikein osaa luopua siitä tavasta millä tykkään tehdä. Cool

Emmin ulkonäköön en kyllä ollut tyytyväinen.
« Viimeksi muokattu: 09.05.2012, klo 17:59:48 kirjoittanut Aura » tallennettu

Emppu
Känisijä
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 512

"I don't even believe in Jebus!"


« Vastaus #32 : 11.05.2012, klo 10:27:43 »

No siis monet uuden aallon tekijät kertoo tarinan hyvin lepposasti, mikä käsittääkseni on sitä mangan perua (enemmän sivuja, vähemmän tapahtumista per sivu), ja jos johonkin "Kohtaus per sivu/aukeama"-bande dessineen/mainstreamiin on tottunut, kyllä tuo aika mangamaiselta silleen vaikuttaa. En mä kokis sitä tietenkään ongelmaksi, koska lopultahan kyseessä on vain erilainen asennoituminen siihen, miten lukija vastaanottaa tarinan tällaisella rytmityksellä.
tallennettu

Aura
Wannabe
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #33 : 11.05.2012, klo 13:07:34 »

No juu, jos perinteiseen lättybeedeehen vertaa niin onhan tämä mangamaisempaa. Tosin tästä kyllä mielestäni puuttuu moni mangan perusjuttu, tosin en sitten tiedä miten esimerkiksi mangan lukijat tällaisen kokevat että pitäisikö kerronnan olla "japanilaisempaa" ollakseen houkutteleva. Uuden polven mangustit eivät muutenkaan taida enä tuntea mun töitä.

Kyllä piirrostyylin valinta karkottaa lukijat tehokkaammin kuin ruutujako.
tallennettu

Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 274« Vastaus #34 : 22.05.2012, klo 11:37:31 »

Pikkuhiljaa paljastuva asetelma on ansiokkaan ahdistava.
Minusta ei ahdistava lain.

Traaginen pohjavire on nyt tavallaan jätetty tyylikkäästi taustalle.
Just näin. Se näkyy vain hienosti rva Santalassa.
[/quote]

Käsittääkseni mangavaikutteet näkyvät sarjakuvassasi myös taustoissa, ruudutuksessa ja tarinallisissa elementeissä, mutta nämä eivät kyllä millään tavalla pistäneet silmään tai varsinkaan häirinneet. Taustat, sommittelut ja maisemat ainakin olivat paikoin ihan älyttömän tyylikkäät. Ja albumi on erinomaisen luettava, harva suomalainen sarjakuva tällä hetkellä on yhtä sujuvasti ja selkeästi kerrottu.
Minusta tätä ei voi kutsua mangaksi, koska liiat vaikutteet puuttuivat nimen omaan kerronnasta. Se että jotkut merkinnät (esim. pelästyminen) ja hahmojen kasvot viittasivat japanilaiseen ei vielä tee sarjasta mangaa tai "mangaa".
En tiedä, kuulemma kerrontani on hyvin länsimaista, ainakin mangasuunnalta katsottuna.
Luokittelisin sen nykysarjakuvaksi. Magnasta on lainassa lähinnä kiireettömyys ja luottamus siihen että kuvia ei tarvitse kauheasti selittää tekstillä. Just tää kerronnan rytmi on sulla tosi hyvin hallussa ja se onkin oikeastaan tärkeintä sarjakuvassa. Periaatteessa silloin kuvat voi olla melkein mitä vaan, mutta kerronta toimii silti. Nyt kuvattomat tekstiosuudet, eli ruudutkaan ei haitanneet mua. En vaan tykkää lukea netistä ja näin paperilla meininki oli koko ajan hyvä kun oli mieluinen käyttöliittymä.

Lukiessa kasvojen animevaikutteet ei mua häirinneet, paitsi tytön profiilissa (joka toi mieleen, anteeksi kauheasti, Katy Coopen kirjat). Noin muuten tuli mieleen lähinnä aiemmin mainitsemani Tezuka, sekä tietenkin Auran oma Narulla.
Taisin aiemminkin sanoa hahmoista. Kirjan hahmogalleria oli epätasainen siinä mielessä, että siellä on hirveen hyvin toimivia tyyppejä, kuten vaikka päähenkilö Miron, mutta sitten myös paljon yhden ilmeen sivuhenkilöitä. Lisäksi Auran henkilökaartissä näyttäisi olevan "vanha kokopartainen mies" joka toistuu hahmosta toiseen melko saman näköisenä. Tämä taas toi mieleni Tezukan tavan käyttää eri sarjoissa samoja hahmoja ikään kuin näyttelijöinä eri rooleissa. Koetin lopuksi tarkistaakin että onko Auralla ollut samaa filosofiaa, mutta ei se kai sittenkään sitä ole.

Tosiaan tykkäsin lukea. Tämä olisi kestänyt julkaista vielä pienemmässäkin koossa, mutta nyt lukeminen on tosi vaivatonta vähän huonommillakin silmillä. Eikä saa unohtaapuhekuplia. Muoto, koko, ilmavuus, fonttaus erittäin onnistunutta!
Tarinan alku oli hieman tyhjäkäyntiä ja mihinkään johtamatonta puhetta kahvipannumuseosta, mutta sittenhän se pääsi mukavasti käyntiin. Mahdanko olla ainoa, jonka mielestä tarina tai arvoituksen selvittäminen jäi lopussa vähän kesken? Periaatteessa realistinen maailma, jossa on kuitenkin joitain yliluonnollisia elementtejä on kyllä aika haastava hanskattava. Että mitä sitten pitää selittää ja mikä siellä on kenellekin itsestään selvää?
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Aura
Wannabe
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #35 : 22.05.2012, klo 16:50:13 »

Minusta tätä ei voi kutsua mangaksi, koska liiat vaikutteet puuttuivat nimen omaan kerronnasta. Se että jotkut merkinnät (esim. pelästyminen) ja hahmojen kasvot viittasivat japanilaiseen ei vielä tee sarjasta mangaa tai "mangaa".

Todella moni luokittelee sarjakuvan magnapuolelle kuuluvaksi jos vaikutteita on edes näin vähän. Tätä olisi ehkä turha tunkea "normaalille" puolelle, joskaan en tiedä oisko mangapuolellakaan se oikea paikka. Väliinputoamista. Tuoreita mangakeskustelukommentteja lukiessa totesin, etten ole yksin näiden fiilisten kanssa, vaan useat OEL-mangapiirtäjät tuntevat ihan samoin. Iso kysymys sitten on että miksi yhä väännän tätä? Huh

Lainaus
Lukiessa kasvojen animevaikutteet ei mua häirinneet, paitsi tytön profiilissa (joka toi mieleen, anteeksi kauheasti, Katy Coopen kirjat). Noin muuten tuli mieleen lähinnä aiemmin mainitsemani Tezuka, sekä tietenkin Auran oma Narulla.

Samaa Narullaahan tää onkin. Cheesy Emmiin en ollut oikein tyytyväinen, mutta jos Katy Coope tulee mieleen niin ollaan jo todella vaarallisilla vesillä...

Lainaus
Lisäksi Auran henkilökaartissä näyttäisi olevan "vanha kokopartainen mies" joka toistuu hahmosta toiseen melko saman näköisenä. Tämä taas toi mieleni Tezukan tavan käyttää eri sarjoissa samoja hahmoja ikään kuin näyttelijöinä eri rooleissa. Koetin lopuksi tarkistaakin että onko Auralla ollut samaa filosofiaa, mutta ei se kai sittenkään sitä ole.

Kyllä se ehkä vähän on. Varsinkin nuorempana kierrätin hahmoja ihan surutta. No, sillä tyttöhahmolla ehkä vaihtuivat hiukset hieman tiheämpään. Ja vaikka nykyään yritän tehdä hahmoista selkeämmin omanlaisiaan, kiireessä tulee helposti tehtyä hahmoista samannäköisiä, ihan vahingossakin. Varsinkin sivuhahmoista. :/

Mutta olen tyytyväinen siitä että Miron on otettu hahmona hyvin vastaan. Olin jo menettämässä toivoa siitä että osaisin tehdä hahmon joka olisi tarpeeksi hyvä, ja vaikuttaa siltä että tämä alkaa olla ehkä jo sinne päin. Ideana oli kokeilla jos Miron toimisi muita paremmin päähahmona.

Lainaus
Tosiaan tykkäsin lukea. Tämä olisi kestänyt julkaista vielä pienemmässäkin koossa, mutta nyt lukeminen on tosi vaivatonta vähän huonommillakin silmillä. Eikä saa unohtaapuhekuplia. Muoto, koko, ilmavuus, fonttaus erittäin onnistunutta!

Kiitos, yritys oli tehdä albumista käteen sopiva. Smiley Tekstit olisivat kestäneet ehkä hieman pienempänäkin... Toikan tekemä fontti on loistava ja sille oli tarvetta.

Lainaus
Mahdanko olla ainoa, jonka mielestä tarina tai arvoituksen selvittäminen jäi lopussa vähän kesken? Periaatteessa realistinen maailma, jossa on kuitenkin joitain yliluonnollisia elementtejä on kyllä aika haastava hanskattava. Että mitä sitten pitää selittää ja mikä siellä on kenellekin itsestään selvää?

Käsikirjoitusongelmien takia muutama asia meinasi unohtua kokonaan, mutta toivon ettei mitään tärkeää jäänyt huomaamatta. Välillä mietin kuinka paljon uskallan alleviivata itsestäänselvyyksiä, vai ovatko ne edes itsestäänselvyyksiä, ja albumin loppu oli joidenkin mielestä jo nyt vähän pitkitetty.
tallennettu

Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 274« Vastaus #36 : 23.05.2012, klo 14:12:07 »

Iso kysymys sitten on että miksi yhä väännän tätä? Huh
Kysymyshän on kerrontamuodosta nimeltä sarjakuva. Ruuduttelun ja kerronnan rytmistähän ei ole mitään lukkoon lyötyä sääntöä. Jokainen tekee niinku parhaaksi näkee.

Käsikirjoitusongelmien takia muutama asia meinasi unohtua kokonaan, mutta toivon ettei mitään tärkeää jäänyt huomaamatta. Välillä mietin kuinka paljon uskallan alleviivata itsestäänselvyyksiä, vai ovatko ne edes itsestäänselvyyksiä, ja albumin loppu oli joidenkin mielestä jo nyt vähän pitkitetty.
Yritän olla spoilaamatta... Kun siis ainakin minä luin alussa mysteereiksi nämä: 1) lukittu huone, 2) kummittelu joka kuuluu yhteen huoneeseen ja 3) miten ne sudet liittyy tarinaan. ...Ja vähän myöhemmin sen että mitä sille perheelle oikein on tapahtunut? Edellisellä kommentillani tarkoitin sitä että kaikkia näitä ei avattu ja ajattelin sitten että koska tässä maailmassa on näitä tulevia ja menneitä säätäviä "jumalhahmoja" niin sillä yliluonnollisuudet voivat olla luonnollisuuksia joita ei selitetä... Äh.  Smiley No, joka tapauksessa on parempi että asioita ei selitetä puhki kuin että ne selitettäis.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Aura
Wannabe
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #37 : 23.05.2012, klo 15:23:08 »

Aa joo, yritin kyllä käsitellä kaikki nuo, mutten ehkä tarpeeksi selvästi... Se on se että miten paljon pitää selittää ja miten paljon selviää muiden asioiden kautta, ei mikään helppo homma se.
tallennettu

haplo
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 403« Vastaus #38 : 24.05.2013, klo 13:11:52 »

Miron on nyt arvosteltu Kvaakissa: http://kvaak.fi/index.php?articleID=1938
tallennettu
Sivuja: 1 2 [3] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: