Kirjoittaja Aihe: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin  (Luettu 13644 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kreegah Bundolo

  • Jäsen
  • Viestejä: 572
1. Sarjakuvapienkustantajien arki Suomessa

Suomalaiselle sarjakuvapienkustantajalle ovat koittaneet vaikeat ajat. Kirjojen tekeminen on edullista, osaavia tekijöitä on paljon, mutta kirjoilla on hyvin rajallisesti ostajia ja vielä rajallisemmin jälleenmyyjiä. Akateeminen kirjakauppa on tärkein myyntikanava laatusarjakuvaa marginaaliyleisölle julkaiseville kustantajille. Suomalainen kirjakauppa, Infot, Kipat ja Q-kirjakaupat eivät ole kiinnostuneita kotimaisesta sarjakuvasta kuin kustantajalle maksullisen Näytevaraston kautta jos silloinkaan. Kymmenen yksityistä pientä kirjakauppaa ja taideliikettä ympäri Suomen ovat Akateemisen kirjakaupan muutamien toimipisteiden ohella ainoat paikat myydä pienkustantajien sarjakuvia. Näistä hyvin vähäisistä pienkustantajien sarjakuville myötämielisistä liikkeistä on puolen vuoden aikana lopettanut toimintansa kaksi, minkä lisäksi myötämielisyys lopahti kahdessa muussa kirjakaupassa. Vähiin käyvät ennen kuin loppuvat, jälleenmyyntimahdollisuudet kaltaiselleni kustantajalle.

Kirjan aktiivinen myyntisesonki Suomessa on kolmisen kuukautta. Siinä ajassa pitäisi saada kirjaan sijoitetut rahat takaisin ja mahdollisesti voittoakin. Rajallisten myyntimahdollisuuksien takia valtakunnan ykköslehdessä ja muutenkin mediassa ylistetty kirja voi pahimmassa tapauksessa odottaa vain sadan kappaleen myyntiä oli millainen tunnustettu mestariteos tahansa. Siihen päälle kirjastojen alati pienenevät hankinnat niin 120 kirjan myynnin jälkeen on optimistisesta tuhannen kappaleen painoksesta jäljellä vielä 880 kirjaa jotka seisovat pahvilaatikossa jonkun yksityisyrittäjän nurkissa.

Tämän alustuksen jälkeen lukija ehkä kysyy mielessään kaksi kysymystä. Onko pakko julkaista jos kukaan ei halua kirjoja lukea ja miksi pitää ottaa niin isoja painoksia?

Ensimmäiseen en osaa antaa suoraa vastausta, mutta painosmäärän on oltava ainakin viisisataa kappaletta jotta hankkeessa olisi mitään järkeä. Jos räätälöisi painokset sen mukaan mitä kirjoja menee helposti vilkkaimman myyntisesongin aikana, olisivat kappalekohtaiset tuotantokustannukset sitä luokkaa että kirjan hinta muodostuisi mahdottomaksi. Toisaalta olisi turha kustantajan odottaa edes pientä voittoa ja taiteilijan vartoilla rojalteja. Tusina tuhannen kappaleen painoksella olevaa kirjaa vuodessa ja kohtalainen myynti pitäisi pienkustantajan varmasti leivän syrjässä kiinni. Mutta jo viidensadan kappaleen myyntiä voi Suomessa isokin kustantaja pitää sarjakuvan alalla hyvänä saavutuksena. Tiedän että monet pienkustantajat ovat siirtymässä tuhannen kappaleen painoksista juuri viiden sadan kappaleen painoksiin. Sen voi hyvällä onnella olettaa myyvänsä ja kappalekohtaiset painatuskulut pysyvät edelleen (ulkomailla painettaessa) jotakuinkin järkevinä.

Eli jos ajatellaan painoksen olleen viisisataa kappaletta ja siitä on kirjakauppoihin ja kirjastoihin myyty 120 kappaletta, on varastossa siis vielä 380 kirjaa ja myynti hyytyy päivä päivältä. Sarjakuvafestivaaleilla Tampereella, Kemissä ja Helsingissä voi olettaa saavansa kasan kirjoja kaupaksi ja joku kirjakauppa voi yllättää lisätilauksella. Kirjoja on puoli vuotta ilmestymisen jälkeen, ahkeran päivittäisen myyntityön seurauksena jäljellä vaikkapa puolet painoksesta. Tämä 250 kappaleen varasto hupenee tästä eteenpäin muutaman kirjan kuukausivauhtia, mutta julkaisutoiminnan jatkuvuuden onneksi on vihdoin saavutettu nollapiste eli ainakin painokustannukset on nyt saatu takaisin.

Mutta mitä tehdä 250 kirjalle? Moni kustantaja panttaa kirjojaan puoli vuosikymmentä, mutta ennemmin tai myöhemmin alkavat kirjalaatikot ahdistaa ja niitä aletaan kaupitella kirjakaupoille huippuedulliseen hintaan. On vastassa sama seinä kuin kirjan ilmestymisen aikoihin eli että oli hinta mikä tahansa, jälleenmyyjiä on hyvin rajallisesti. Vaihtokauppaa muiden kustantajien kanssa voi tehdä, siten pääsee eroon taas muutamasta kirjasta. Pari sarjakuvapienkustantajaa on keksinyt lahjoittaa varastojaan Suomen kirjastoille pelkillä postikuluilla ja päässyt näin eroon sadoista kirjoista. Toiselle jäteastia on se paras vaihtoehto.

Koska jälleenmyyjien puuttuminen on pienkustantajien ongelmien keskiössä ja pahenee koko ajan, pitäisi keksiä uusia myyntikanavia. Itselleni ei ole vaikea kuvitella tilannetta, jossa Akateemisen kirjakaupan sisäänostaja vaihtuu ja uusi ostaja päättää lakata tyystin hoivaamasta pienkustantajia hankintarahoillaan. Samalla kun pari kirjakauppaa lopettaa tai myydään Suomalaiselle kirjakaupalle, ollaan tilanteessa jossa pienkustantajat yrittävät myydä viidensadan kappaleen painoksiaan pelkästään omien nettisivujensa kautta.

Mitä tehdä ylimääräisille kirjoille joiden myynti perinteisten myyntikanavien kautta on hyytynyt tyystin?

2. Kirpputorit myyntikanavana

Olen puhunut kirpputorimyynnistä monen suomalaisen pienkustantajan kanssa ja asenne on yleensä ollut kielteinen. Kirpputoreilla käydään etsiskelemässä retrovaatteita ja vanhoja designtuotteita, mutta oman kustantamon kirjat nähdään taidegallerian hyllyssä ja Helsingin Akateemisen kirjakaupan ikkunassa, ei missään nuhjuisella kirppiksellä jossain pienessä kylässä.

Kirpputorimyynti kuitenkin kelpaa esimerkiksi markkinajohtajalle Arktiselle Banaanille. Suomen lähes jokaisella kirpputorilla on vähintään yksi jäännöseriin erikoistunut ammattilaisen pöytä jossa on laatikkokaupalla edullisia Arktisen Banaanin ylimitoitettujen painosten jämiä. Vaikea kuvitella yhdellekään pienkustantajalle sellaista menestystä että olisi taidesarjakuvaa marketin hyllyssä Fingerporin vieressä, mutta kirpputoreilla se on mahdollista. Kolmisenkymmentä euroa viikossa ja on samanlaiset mahdollisuudet ellei jopa paremmat kuin markkinajohtajalla.

Itselläni on tällä hetkellä neljä kirpputoripöytää. Niissä myynnissä toki paljon muutakin kuin pienkustantajien sarjakuvia. Myynti on kaikissa sellaisissa pöydissä, joita ylläpidän aktiivisesti, ollut hyvää. Puhutaan yli kymmenen tuhannen euron liikevaihdosta vuodessa per pöytä. Muiden myyntiartikkelien ohessa ovat myös pienkustanteet tehneet hyvin kauppansa. Edullinen hinta toki edesauttaa ostajan löytymistä, mutta se ei ole välttämätöntä. Moni nettikauppani valikoimassa pari vuotta seissyt kirja on mennyt kirpputorilta kaupaksi samaan eli lähes täyteen hintaan muutamassa päivässä.

Pyöritin pientä kirjakauppaa Tampereella vuoden päivät ja asiakkaita oli parhaimmillaankin vain muutama päivässä. Asiakkaiden vähäisyyteen kyllästyttyäni lopetin liikkeen ja otin myyntipöydän kirpputorilta vain muutaman korttelin päässä kirjakaupastani. Myynti oli välittömästi parempi ja on pysynyt tasaisesti vähintään viisinkertaisena siihen verrattuna mitä kirjakaupassa parhaimmillaan. Jokainen kirpputorilla kävijä tuskin on kiinnostunut valikoimastani, mutta muutaman asiakkaan sijaan minikirjakauppani ohi kulkee kirpputorilla päivittäin tuhat ihmistä, heidän joukossaan monta potentiaalista kirjan ystävää. Parasta kirpputorimyynnissä on ettei tarvitse olla paikalla kahdeksaa tuntia päivässä vaan riittää tilitysten hakeminen ja pöydän järjestely pari kertaa viikossa. Vähemmän työtä, enemmän palkkaa.

Kirpputorimyynnissä on toki omat ongelmansa kirjakauppaan verrattuna. Varkauksia tapahtuu, kirjoja ruhjoutuu. Muutaman edullisen kirjan katoaminen pöydästä tuskin kuitenkaan ajaa ketään vararikkoon. 40 euron kirjoja ei kirpputorille kannata viedä eikä pienkustantajien kirjoja kannata varastaa, koska niistä saa divarissa huonosti käteistä. (Jos saisi paremmin, olisi tämän tekstin kirjoittaminen tarpeetonta.)

Monella on ennakkoasenteita kirpputorimyyjistä ja kirpputoreista yleensä. Netistä löytyy paljon keskusteluja kirppisjobbareista, jotka ostavat kaiken hyvän halvalla ja myyvät sitten omassa pöydässään tai antiikkiliikkeessä kalliilla. Kuin nälkäiset eläimet he kyhjöttävät tupakalla kirpputorin ovella odottamassa uusia myyjiä ja iskevät avaamattomiin laatikoihin ja tunkeutuvat jo autoa pysäköidessä takakonttiisi etsimään edullisia aarteita. Kirpputorit moni näkee epäsiisteinä kaatopaikkoina joissa sama tavara seisoo vuodesta toiseen ja vaikeasti hengitettävä ilma sisätiloissa on outo yhdistelmä hometta ja pölyä. Yllä kirjoitettu pitää toki jossain määrin paikkansa mutta kirpputoreja ja jobbareita on monenlaisia.

Ykköskirpputorini Tampereella on siisti kirpputori lähellä yliopistoa ja juna-asemaa. Kirppiksellä käy paljon opiskelijoita, taiteilijoita ja muuta väkeä jotka ovat kiinnostuneita muustakin kuin Mitä Suomi lukee-listan kirjoista. Tampereella on pari muutakin vastaavaa kirppistä, joista minulla on kaikista vain hyviä kokemuksia.

Pienkustantajan ylimielinen asenne kirpputorimyyntiä kohtaan on sikäli virhe, että väittäisin monen pienkustannesarjakuvia harrastavan asioivan useammin kirpputoreilla kuin Akateemisen kirjakaupan sarjakuvahyllyllä. Sama tyyppi joka etsiskelee kirpputoreilta kaihoilemiaan vinyylejä ja vanhoja leluja saattaa hyvinkin napata mukaansa läjän sarjakuvia ihan ohjevähittäishintaan. Etenkin jos samassa kaupungissa tai edes sadan kilometrin säteellä ei vastaavia sarjakuvia kaupittele kukaan muu. Eivät kaikki kiinnostuneet jaksa tilata netistä tai käydä sarjakuvafestivaaleilla.

Kirpputorien myyntipotentiaalista kertoo seuraava pieni anekdootti. Sain viime vuonna ilmestynyttä sarjakuvauutuuttani myytyä muutaman kappaleen antikvaarisiin kirjakauppoihin Tampereella ja Jyväskylässä. Tampereen liike laittoi yhden kappaleen oikein näyteikkunaan vilkkaan kadun varrella. Samaan aikaan oli molemmissa kaupungeissa myös omat kirpputoripöydät, joissa samaa kirjaa oli sentilleen samaan hintaan kuin antikvariaateissa. Siihen mennessä kun sain Tampereen antikvariaatista tekstiviestin että yksi kirja oli mennyt kaupaksi, oli kirpputorien kautta mennyt kymmenen. Myynti on sittemmin hieman hiljentynyt mutta mainituista antikvariaateista on edelleen myyty vain yksi tai kaksi siinä missä kirpputorien kautta parikymmentä. Kirpputoripöydän kautta olen myynyt myös sarjakuva-aiheisia ranskalaisia silkkipainovedoksia täyteen hintaan kuusi samassa ajassa mitä netin kautta meni vain yksi. Yhtä seriä myydessä piti ensin suomentaa kaikki kuvassa olevat tekstit ostoaikeissa olevalle vanhalle rouvalle ja selittää kuvan syvempi merkitys ennen kuin kaupat saatiin syntymään.

3. Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin

Suomalaisten sarjakuvapienkustantajien kirjoista kirjoitetaan hyvin lehdissä, puhutaan radiossa, vilautellaan uutisissa, mutta monesti käy niin että jos arvostelu julkaistaan lehdessä Kuopiossa, on lähin kirjaa myyvä liike 200 kilometrin päässä tai kauempana. Juttu voi näyttää leikekirjassa kivalta, mutta myynnin edistämiseksihän lehtiin arvostelukappaleita oikeasti lähetellään. Myyntiä on kuitenkin hankala edistää jos tuotetta ei ole saatavilla helposti.

Pöytiä vuokraavia kirpputoreja on jokaisessa Suomen isoista kaupungeista useita. Varmasti löytyy Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Turusta, Oulusta, Lahdesta, Kuopiosta sekä muista väkiluvultaan suurimmista Suomen kaupungeista kirpputori, joka on siisti ja miellyttävä. Kävelymatkan päässä yliopistosta tai taidealan oppilaitoksesta. Monen enemmän kuin potentiaalisen sarjakuvaharrastajan kantapaikka ja opintotukien loppusijoituspaikka.

Minulla on unelma (luetaan värisevällä äänellä kättä teatraalisesti vispaten) että jokaisessa niistä on säännöllisesti järjestelty ja taajaan päivitetty kirpputoripöytä josta voi edulliseen hintaan ostaa kaikkia niitä kirjoja joita saman paikkakunnan Suomalainen kirjakauppa ei halua hyllyynsä.

Ryhtyisin hankkeeseen tietenkin itse sillä pidän kirpputoreista, kirjoista ja rahasta, mutta koska menestyvän kirpputorioperaation ytimessä on säännöllinen järjestely ja valikoiman vaihtuminen, keskityn niihin kirpputoreihin joita pystyn ylläpitämään bussi-jopo-yhdistelmäni turvin pari kertaa viikossa. Eli en ole avaamassa haarakonttoria Joensuuhun. Mutta jos tämän tekstin lukee joku joka haluaa sen tehdä, mielelläni neuvon kuinka kirpputorioperaatio laitetaan pystyyn. Muutaman sadan euron alkuinvestoinnilla saa jo kohtalaisen valikoiman pienkustantajien tuotteita ja monilla isommillakin kustantajilla on alennuslistat olemassa ihan tätä tarkoitusta varten. Etupäässä toivoisin kiinnostusta niiltä jotka tällaisen verkoston syntymästä eniten hyötyisivät eli muut Suomen pienkustantajat siellä jossakin.

Mikael Mäkinen

  • maziwapp
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 1 454
  • Ostapa kuule sarjakuvaa.
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #1 : 12.05.2011 klo 11:39:29 »
Yleensä en näin tee, koska tällainen kommentointi on usein turhaa. Nyt on pakko.

Erittäin hyvä teksti. Kiitos.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 881
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #2 : 12.05.2011 klo 12:49:18 »
1. Kirjoitus on mielestäni väärässä Kvaakin osastossa, pitäisi olla Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot-osastossa, mutta Herra Bundolon ohella asiasta päättää tietenkin Ylläpito.

2. Komppaan maziwappia. Erittäin asiallisesti tuossa sanat ja asiat laitettu. Kaavailin itsekin hieman vastaavaa (joskus -80 luvulla) systeemiä lähinnä divareiden varaan. Silloinhan tilanne oli myös synkkä. Homma jäi kuitenkin alkutekijöihinsä koska kunnon verkostoa (lue: löytynyt sopivia ihmisiä eri kaupungeissa) ei syntynyt.
Periaatteessahan jos kyse olisi pienkustantajista, voisi tuotteiden hankkiminen hoitua johonkin mittaan asti ihan "lehtivaihtona".

Bundolo on jo pitkään tätä tehnyt ja tietää mistä puhuu. Mutta muutama käytännön kysymys vielä.

3. Miten on verojen kanssa? Hommaan, jos se todella olisi kaavailluissa mitoissa, tarvittaisiin taustalle joko jokaiselle mukanaolijalle oma yritys tai sitten jokin osuuskuntatyyppinen ratkaisu, jolla huolehdittaisiin toiminnan laillisuudesta (jatkuvuudesta).

4. Olisiko pöytiä/myyntiä järkevä brändätä ja olisiko siten mahdollista myös mainostaa näitä myyntipaikkoja jotenkin keskitetysti? Bundolon huomio siitä että tärkeintä on sijainti (esim. sopivan oppilaitoksen tai matkakeskuksen lähellä) ja ohi kulkevien asiakkaiden määrä, osuu oikeaan.

Divari/pienkirjakauppamyynnin nihkeyttä näiden tuotteiden kanssa en ole lakannut ihmettelemästä. Onko kyse siitä että divarinpitäjät pikemminkin jemmaavat tiskin alle kuin suosittelevat tämäntyyppistä tavaraa?

Mutta... tosiaan jotain tarttis tehdä. Muuten näen uhkana että sarjakuvajulkaisut kuolee tykkänään poies.  :( ...Ehkä jollain festareilla voisi aiheesta järkätä myös workshoppia eli keskustelutilaisuutta pienkustantajille. Ettei pelkästään jauheta tyhjää netissä.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Kreegah Bundolo

  • Jäsen
  • Viestejä: 572
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #3 : 12.05.2011 klo 13:04:36 »

3. Miten on verojen kanssa? Hommaan, jos se todella olisi kaavailluissa mitoissa, tarvittaisiin taustalle joko jokaiselle mukanaolijalle oma yritys tai sitten jokin osuuskuntatyyppinen ratkaisu, jolla huolehdittaisiin toiminnan laillisuudesta (jatkuvuudesta).

4. Olisiko pöytiä/myyntiä järkevä brändätä ja olisiko siten mahdollista myös mainostaa näitä myyntipaikkoja jotenkin keskitetysti? Bundolon huomio siitä että tärkeintä on sijainti (esim. sopivan oppilaitoksen tai matkakeskuksen lähellä) ja ohi kulkevien asiakkaiden määrä, osuu oikeaan.


Veroista. Ne pienkustantajat jotka toimivat samassa melko pienessä mittakaavassa mutta silti varsin tosissaan kuten itse toimin, ovat joko yrityksiä tai muuten ALV-rekisterissä. Hesarissahan kirjoiteltiin jossakin vaiheessa ja edelleen törmää paheksuvaan asenteeseen että kirpputoreilla vaan kaupitellaan eikä mitään veroja makseta. Viitisentuhatta euroa tai niillä main on muistaakseni raja minkä jälkeen kirpputorin harrastepuuhastelu muuttuu verottajan silmissä yritystoiminnaksi. Tämä ei siis sataprosenttista faktaa vaan muistinvaraisesti. Verottaja ei automaattisesti saa kirpputoreilta mitään yhteenvetoja pöytävuokraajien myynneistä ja moni ihan ammatikseen kirpputoreilla myyskentelevä kiertää veroja. Itse olen kiltisti maksanut verot kaikesta myynnistä vaikka osa tavarasta onkin ollut ihan omaani eikä firman.

Kai tollaista voisi tehdä sivutuloverokortillakin? Joskus kävin verotoimistossa ennen yrityksen perustamista kysymässä asiasta ja käskivät unohtaa koko asian. Kiinnostuneempia olivat siitä että olin julkaissut jonkun omakustannelehden...

Firma on toki hyödyllinen tällaisessa. Arvonlisäverojen ja muiden vähennysten tekeminen on yksi tapa hyötyä. Kirjojen ALV on 9 prosenttia, pöytävuokra 23. Siinä saa kirjanpitäjän kanssa sumpliessa parhaassa tapauksessa rahaa takaisin verottajalta. Toisaalta voi olla että moni isompi firma ei myy alelistoiltaan muille kuin yrittäjille. Eräs tuttavani jolla on pienimuotoista kirppisbisnestä on tosin saanut perusteltua puuhailunsa kustantajille ja saanut alennettuun hintaan tavaraa. Mitään yritystä hänellä ei ole.

Mainonnasta sen verran että vaikka ammattilaisten pöytiä moni paheksuukin niin käsittääkseni Bonuskirppiksen pöydällä 54 on hyvä maine ja sana kiirii Tampereella jos olen isomman satsin vienyt sinne kirjoja. Moni käy säännöllisesti tarkastamassa onko jotain uutta tullut tarjolle. Facebookissa on fanisivu, jossa mainostaminen on monesti tuonut myyntipiikkejä kirpputoripöydälle.

Kreegah Bundolo

  • Jäsen
  • Viestejä: 572
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #4 : 12.05.2011 klo 13:10:25 »
Lisään vielä jos se ei tullut tuosta alkuperäisestä tekstistä selville niin en usko että pelkällä vaihtoehtosarjistarjonnalla voi kirpputorilla menestyä ainakaan kovin pitkään. On oltava jotain muutakin. Itselläni on sarjakuvien ohella jonkin verran käytettyjä kirjoja ja runsaasti Liken ja Sammakon alelistoilta poimittuja hyviä kirjoja, joiden saatavuus kirjakaupoista on huono eli olematon.

Otto Sinisalo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 292
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #5 : 12.05.2011 klo 14:34:15 »
Mutta jos tämän tekstin lukee joku joka haluaa sen tehdä, mielelläni neuvon kuinka kirpputorioperaatio laitetaan pystyyn.

Kiinnostava näkökulma kaiken kaikkiaan. Ja miksei K. Bundolo voisi kirjoittaa jonkinlaista kirpputorikirjamyynnin ABC:ta vaikka tänne? Kiinnostuneita saattaisi löytyä.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 881
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #6 : 12.05.2011 klo 15:02:37 »
Kiinnostava näkökulma kaiken kaikkiaan. Ja miksei K. Bundolo voisi kirjoittaa jonkinlaista kirpputorikirjamyynnin ABC:ta vaikka tänne? Kiinnostuneita saattaisi löytyä.
Jos sitä haluaa ns. tuottavasti tehdä niin eiköhän know how siitä mitä kannattaa ostaa, eli mikä myy, ole aika olennainen asia? Siis sama kuin kaikessa busineksessa. Sitä on vaikea kellekään opettaa.  :) Pitää tuntea alaa. Harrastustoiminnalla en usko tässä olevan paljon saumaa. Pitää olla intoa joko kustantamiseen tai myymiseen, mieluummin molempiin.
Ottamatta kantaa "ammattilaismyyjiin" kirppispaikoissa, olen vaan niin samaa mieltä siitä että joku jakelukanava jostain on löydyttävä, taikka muuten hukka perii.

Kaiken kaikkiaan näkökulma tai oivallus siitä että on olemassa paljon (kaiken laista) potentiaalista kamaa, mitä Suomalainen kirjakauppa vieroo on huomionarvoinen. Ihan bisnesmielessäkin. Kuluttajan näkökulmasta kuitenkin (helppo)saatavuus ja hinta (joka ei saa olla liian kova) ovat  ne olennaisimmat asiat ja tässä konseptissa kumpikin kilpailutekijä tuntuisi olevan kohdillaan.  :)

Toiminnan yritystaustan puolesta taas puhuu se että saisi kulut (joita tulee) täysimittaisena vähennyksiin.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #7 : 12.05.2011 klo 16:27:29 »
Mitä tehdä ylimääräisille kirjoille joiden myynti perinteisten myyntikanavien kautta on hyytynyt tyystin?

Netistä löytyy paljon keskusteluja kirppisjobbareista, jotka ostavat kaiken hyvän halvalla ja myyvät sitten omassa pöydässään tai antiikkiliikkeessä kalliilla.

Useinhan käy niin että painoksen loputtua alkaa käytettyjen kappaleiden hinnat nousemaan. Miksei siis tavallaan edesauttaisi tuota ja kuorisi itse kermoja päältä?

Eli kun normimyynti alkaa takkuamaan niin alemyyntien ja tuotteen arvostuksen alasajon sijaan loota tai pari syrjään ja loput takansytykkeiksi tms. Odotellaan riittävän pitkään että jälleenmyyjiltä menee tuote loppuun jonka jälkeen pistetään pienissä määrin noita myyntiin vaikkapa huuto.netin kautta ja antaa markkinoiden määritellä onko noista tullut keräilykamaa vai ei.

Joo, harmaalla aleueella liikutaan, mutta minusta niin kauan kun itse ei ala pistämään rasvaisia hintavaraukuksia tuotteille ei tässä ole ongelmaa.


Niin, ja KB kirjoitus oli minusta kaikkiaan erinomaisen hyvä!

Jukka Koivusaari

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 343
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #8 : 12.05.2011 klo 18:20:15 »
Viitisentuhatta euroa tai niillä main on muistaakseni raja minkä jälkeen kirpputorin harrastepuuhastelu muuttuu verottajan silmissä yritystoiminnaksi.

 Pakollisen YEL-vakuutuksen tuloraja on vähän päälle 5000,-
 ALV-raja 8000,- ja rapiat.
 
 YEL- rajan alle jos jää, niin Y-tunnusta ei tarvitse. Paljon jos jää alle ,ei välttämättä edes saa sellaista pitää.
 
 ( ALV-rekisteriin ei jouduta, vaan päästään )

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 881
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #9 : 12.05.2011 klo 18:30:08 »
Useinhan käy niin että painoksen loputtua alkaa käytettyjen kappaleiden hinnat nousemaan. Miksei siis tavallaan edesauttaisi tuota ja kuorisi itse kermoja päältä?
Eipä taida olla montaa kotimaisen tekijän kirjaa, jolle näin kävisi. Tuo ei toimi kuin kaupallisessa käyttösarjakuvassa ja siinäkin heikosti. Tekijöiden intressissä on saada teoksilleen lukijoita, siinäkin mielessä olisi hulluutta tuhota suurin osa painoksesta. Sitäpaitsi perimmäinen ajatushan oli lisätä myyntiä parantamalla saatavuutta. Kuten KB mainitsi se on aika nihkeä juttu että vaikka teos saisi medianäkyvyyttä juuri kukaan ei voi kävellä kauppaan ostamaan (tai ainakaan selata kirjaa ennen ostamista) sitä koska kustantaja ei ole saanut sitä minnekään myyntiin.

Näytekappalevaraston idea ei vaan ole (enää) tästä maailmasta. Kukaan ei mene kirjakauppaan ronkumaan että tilatkaa mulle tämä sarjis kun vähemmällä vaivalla sen olis ite jo tilannut moneen kertaan ja tod. näk. saannut halvemmalla kotiin kannettuna. Kirppari taas on hyvä heräreostosten paikka.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

pitkä mies

  • Jäsen
  • Viestejä: 139
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #10 : 13.05.2011 klo 09:45:30 »
Vaikka Kreegahn kirjoitus on asiallinen ja ottaa esiin paljon hyviä pointteja, en kuitenkin usko että kirpputorit olisivat osaratkaisu pienkustantajille kolmesta syystä.

1. liian pieni valikoima
Pienkustantajilla on yleensä aika pieni määrä nimikettä myytävänä. Nykykauppa-alalla kaupan pitää tarjoa mahdollisimman suuri ja laaja valikoima kirjoja jos se haluaa pysyä pystyssä. Liian vähän tavaraa tarkoittaa yksinkertaisesti vähemmän myyntiä. Kreegah unohti mainitsemaan kuinka iso osuus myynnistä tulee nimenomaan  omasta kirjoista. Koska Kreegah laittaa kirpputorille paljon muuta kirjoja ja tuotteita myytävänä, sitten koko touhu osoittaa kannatavaksi. En usko että joku pieni kustantoma, jolla on esimerkeksi vaan 15 kirjaa ulos, saa tarpeeksi kirjoja myyty että pöytävuokra on joka kuukausi katettu

2. liian staatinen
Menestyvässä kirpputoripöydässä myyntitavaraa vaihtelee koko ajan, tai ainakin pari kertaa kuukaudessa. Heti kun tavaranvaihto vähenee, myynti hyytyy. Kun pienkustantamot julkaiseva korkeantaan vaan 2 kertaa vuodessa uudet kirjat, niin on se kirpputoripöydä aika samalainen 10 kuukautta vuodessa, ja ehkä vähän säälittävän näköistä.

3. missä myydään?
Suomessa vaihtoehtosarjakuvamyynti on minun mielestäni vaan mahdollista Helsingissä ja Tampereella (ehkä myös Turussa tai Oulussa mutten ole varmaa). Helsingissä kuitenkin ei ole samankaltaisia itsepalvelukirpputoreja kun Bonuskirppis tai Ykköskirppis Tampereella. Ehkä Isoroban tai Kurvin Fidat ovat ainoat melkein hyvät kirppikset keskustassa mutta siellä ei voi tuoda omat tavarat. Helsingissä kirpputorimyynti tapahtuu viikonloppuisin Valtterissa tai (kesäisin) Hietalahdentorilla. Missä Helsingissä voidaan sitten myydään itsepalvelumenetelmässä? En oikein keksi missä. Tampereella on jo Kreegahn kirpputoripöytiä. Mitä sitten jää muille? Kuopio? Mikkeli? Ei kovin paljon mahdollisuuksia, sanon minä.

Nostan hatun Hansille koska hän on varmasti melkein ainoa Suomessa joka pysty elättää itsensä vaihtoehtosarjakuvamyynnillä. Minä en koskaan pystynyt siihen vaikka kuinka yritin. 
O snail! Climb Mount Fuji. But slowly, slowly!

Kreegah Bundolo

  • Jäsen
  • Viestejä: 572
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #11 : 13.05.2011 klo 10:12:57 »
1. liian pieni valikoima
Pienkustantajilla on yleensä aika pieni määrä nimikettä myytävänä. Nykykauppa-alalla kaupan pitää tarjoa mahdollisimman suuri ja laaja valikoima kirjoja jos se haluaa pysyä pystyssä. Liian vähän tavaraa tarkoittaa yksinkertaisesti vähemmän myyntiä. Kreegah unohti mainitsemaan kuinka iso osuus myynnistä tulee nimenomaan  omasta kirjoista. Koska Kreegah laittaa kirpputorille paljon muuta kirjoja ja tuotteita myytävänä, sitten koko touhu osoittaa kannatavaksi. En usko että joku pieni kustantoma, jolla on esimerkeksi vaan 15 kirjaa ulos, saa tarpeeksi kirjoja myyty että pöytävuokra on joka kuukausi katettu

2. liian staatinen
Menestyvässä kirpputoripöydässä myyntitavaraa vaihtelee koko ajan, tai ainakin pari kertaa kuukaudessa. Heti kun tavaranvaihto vähenee, myynti hyytyy. Kun pienkustantamot julkaiseva korkeantaan vaan 2 kertaa vuodessa uudet kirjat, niin on se kirpputoripöydä aika samalainen 10 kuukautta vuodessa, ja ehkä vähän säälittävän näköistä.

3. missä myydään?
Suomessa vaihtoehtosarjakuvamyynti on minun mielestäni vaan mahdollista Helsingissä ja Tampereella (ehkä myös Turussa tai Oulussa mutten ole varmaa). Helsingissä kuitenkin ei ole samankaltaisia itsepalvelukirpputoreja kun Bonuskirppis tai Ykköskirppis Tampereella. Ehkä Isoroban tai Kurvin Fidat ovat ainoat melkein hyvät kirppikset keskustassa mutta siellä ei voi tuoda omat tavarat. Helsingissä kirpputorimyynti tapahtuu viikonloppuisin Valtterissa tai (kesäisin) Hietalahdentorilla. Missä Helsingissä voidaan sitten myydään itsepalvelumenetelmässä? En oikein keksi missä. Tampereella on jo Kreegahn kirpputoripöytiä. Mitä sitten jää muille? Kuopio? Mikkeli? Ei kovin paljon mahdollisuuksia, sanon minä.

Nostan hatun Hansille koska hän on varmasti melkein ainoa Suomessa joka pysty elättää itsensä vaihtoehtosarjakuvamyynnillä. Minä en koskaan pystynyt siihen vaikka kuinka yritin.  


1. Äläpäs lannista! En tiedä ilmaisinko asian huonosti vai onko kyse kielimuurista, mutten väittänyt että olisi kannattavaa pienkustantamon ottaa myyntipöytä kirpputorilta ja myydä siinä pelkästään omia kirjojaan vuodesta toiseen ja menestyä sillä. Ei tule tapahtumaan. Just näpyttelen kirjanpitoon tämän viikon myyntejä kirppikseltä ja ne ovat käyttämättömien sarjistuotteiden osalta seuravanlaiset:

1 Robert Crumb: Genesis (engl.)
4 Daadan kirjaa (2 pullapeltoa, Huora Hoo ja Der Round)
3 Huuda huudan kirjaa (Glömp X, Apinatarha, Eläimiä)
1 Amatlan Baudoin (ransk.) !!!
1 Sammakon sarjis
1 Julie Doucet Lady Pep
1 Aseman kirja (Uusissa maisemissa)
1 Jalavan alesarjis (Manara)
1 Jason: The last musketeer

Yhtään oman kustantamoni kirjaa ei mennyt kaupaksi. Joskus menee ja joskus ei. Liken ja sammakon proosapokkareita meni tusinan verran ja kourallinen postikortteja. Pelkkä artsu-fartsu-postikorttimyynti on itselläni riittänyt monena viikkona kattamaan pöytävuokran ja kaikki kirjamyynti on ollut sitten pelkkää plussaa.

2. Jälleen kerran, lue tekstini tarkemmin. Suomessa on pari jobbaria joilla on kustantamoiden jäännöseriä kaikilla Suomen kirpputoreilla. Sama tavara seisoo vuodesta toiseen, uutta tulee hyvin harvoin, kukaan ei järjestele pöytää. Homma ei tosiaankaan toimi. Satuin kerran hakemaan tilitystä samaan aikaan kuin Tampereella vaikuttavan vastaavan tahon asiamies haki omaansa ja ihan naurettava pieni tili tuli, murto-osa omastani joka oli viikon tili ja hänellä kuukauden. Kirpputorihomma vaatii aktiivisuutta ja innostusta. Oma mielipiteeni kuitenkin on että on parempi sijoittaa puoli tuntia kaksi kertaa viikossa kirpputoripöydän ylläpitämiseen ja toiset pari puolituntista kuukaudessa uuden tavaran tilailemiseen kuin esimerkiksi mennä kirjamessuille Helsinkiin ja olla siellä ympäri vuorokauden viikon ajan ja saada tasan saman verran myyntiä kuin mitä pöytävuokra on ollut. Aktiivisesti ylläpidetyn kirpputoripöydän kautta menee enemmän tavaraa, sijoitus pöytävuokraan on vuositasolla samaa luokkaa kuin viikko kirjamessuilla.

En väitä että tämä olisi jokaiselle tekstin lukevalle oikea homma, tämä vaatii tietynlaista bisnesvaistoa ja intoa tekemiseen. Mutta toisaalta: Kirppisbisneksen ylläpitämisen ei tarvitse olla yhtään sen vaikeampaa ja aikaavievempää kuin mitä haluaa.

3. Kirppiksen sijainti on olennainen tässä. Minulla oli yhteistyökumppanin kanssa kirppispöytä Jyväskylän suurimmalla kirppiksellä puolisen vuotta eikä se ollut kovinkaan kannattavaa. Meni pitkään tajuta että koska kirpputori on niin kaukana keskustasta teollisuusalueella että sinne tulevat etupäässä henkilöautolla perheelliset ostamaan lapsille vaatteita ja muuta käyttötavaraa. Ei voisi joku Jyrki Nissisen Borgtron vähempää kiinnostaa heitä. Lopetin Jyväskylässä myymisen mutta yhteistyökumppani siirtyä valikoimineen (sarjispuolella myynnissä mm. Huuda huuda, omat kirjani ja Daada) pikkiriikkiselle pöydälle Jyväskylän keskustassa olevalla kirppiksellä ja siellä porskuttaa kolmatta vuotta.

On tärkeää löytää SE kirpputori jonne potentiaaliset asiakkaat pääsevät helposti. Jättikirppis kymmenen kilometrin päässä ydinkeskustasta ei toimi pienkustanteiden myyntipaikkana.

Itse olen muuttamassa Lahteen ensi viikolla ja pitää katsastaa tilanne. Jotain kokemusta minulla on pienkustanteiden myynnistä Lahdessa, mutta vain yhdeltä kirpputorilta ja sielläkin etämyyntinä eli kävin ylläpitämässä pöytää vain kerran kuukaudessa, mikä vaikutti nihkeyttävästi myynteihin. Lahden keskustassa oli vielä kymmenen vuotta sitten muutamia kirppiksiä jotka soveltuisivat tarkoituksiini, mutta skene on siellä muuttunut aika radikaalisti.

Vaihtoehtosarjisten myynti kirpputorilla Helsingin tapaisessa paikassa ei ehkä ole mielekästä koska siellä on Akateeminen, Rosebudit ja Kulkukatin poika, joista saa melkein mitä vaan. Saatavuusongelmat ja myyntipotentiaali lyövät iloisesti kättä ainoastaan Suomen keskisuurissa kaupungeissa.
« Viimeksi muokattu: 13.05.2011 klo 10:27:09 kirjoittanut Kreegah Bundolo »

Kreegah Bundolo

  • Jäsen
  • Viestejä: 572
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #12 : 13.05.2011 klo 10:41:20 »
Kun nyt asiaa tarkemmin ajattelen niin EI OLE MITÄÄN TOIVOA PIENKUSTANAJILLE!

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 881
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #13 : 13.05.2011 klo 10:54:23 »
Vaihtoehtosarjisten myynti kirpputorilla Helsingin tapaisessa paikassa ei ehkä ole mielekästä koska siellä on Akateeminen, Rosebudit ja Kulkukatin poika, joista saa melkein mitä vaan.
... Fantsu, Kiasman kauppa, sarjisfestarit, sarjakuvakeskus ja Suomalaisten kirjakauppojen valikoimat keskivertoa paremmat. Kukunor ei taida enää paljon myydä sarjiksia, ainakaan hyllytavarana.

Saatavuusongelmat ja myyntipotentiaali lyövät iloisesti kättä ainoastaan Suomen keskisuurissa kaupungeissa.
Meinaa aina unohtua Fantasiapelit, joka myy sarjiksia (etupäässä mangaa) aika laajasti: Helsinki , Joensuu, Jyväskylä , Lappeenranta,  Oulu, Tampere, Turku. Jotenkin voisi kuvitella että näissä kaupungeissa olisi ainakin jotain potentiaalia.

Kun nyt asiaa tarkemmin ajattelen niin EI OLE MITÄÄN TOIVOA PIENKUSTANAJILLE!
Niin, se on vähän että millä fiiliksillä sitä miettii. Eihän sitä toivoa ole koskaan ollut kovin paljon, siinä mielessä tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Eihän sitä esimerkiksi tiedä vaikka sähkökirjat avaisivat pitkässä juoksussa enemmän mahdollisuuksia sarjakuvien kaltaisille paperituotteille?
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Otto Sinisalo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 292
Vs: Kirpputorit osaratkaisuna pienkustantajien ongelmiin
« Vastaus #14 : 13.05.2011 klo 12:52:02 »
Kun nyt asiaa tarkemmin ajattelen niin EI OLE MITÄÄN TOIVOA PIENKUSTANAJILLE!

No huh! Ehdin jo säikähtää!