Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Arvostelut: Thorgal - Suuri viikinkisaaga jatkuu (06.02.2019 klo 21:03:28)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
21.02.2019, klo 17:08:03

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
471747 viestiä 10488 aihetta kirjoittanut 7362 jäsentä. Uusin jäsen: voma
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Sarjakuvailmaisu, sarjakuvan estetiikka ja historia
| | |-+  Jääkö sarjakuvat unhoon!!! :(
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Jääkö sarjakuvat unhoon!!! :(  (Luettu 13508 kertaa)
maisonterre
Vieras
« Vastaus #60 : 21.12.2010, klo 12:31:00 »

Kotimaisen kirjapainoalan kannattaa miettiä kuinka teolliseksi kotimaista tuotantoa kannattaa kehittää, vai tulisiko keskittyä korkealaatuisiin luksustuotteisiin, joita ei kannattane Kiinasta tilata.
Keräilytuotteet saisivat olla mielestäni kalliimpiakin, kunhan niistä ei löydy ratkeilevia liimasaumoja yms. bulkkikuraa.
tallennettu
Emppu
Vieras
« Vastaus #61 : 23.12.2010, klo 03:05:16 »

Suomessa nyt on ongelmana kieli. 5,3 miljoonasta ihmisestä pitäisi vakuuttaa sellainen osa antamaan itselle rahaa, että homma kannattaisi. Puhumattakaan sitten, jos on vielä peräti suomalainen, joka tekisi suoraan e-kustantajalle. Ja siis sarjakuvaa, jonka kanssa...kuinka moni nyt oikeasti saa jotain järkevää numeron tynkää Suomeen julkaistuistaan kirjoistaan?

Mun mielestä e-julkaisut ovat sinänsä parempi metodi ansaita ees jotain rahaa ns. paskalla sarjakuvalla kuin antaa sitä ilmaiseksi pois, mutta siinä sitten onkin se valitettava miinus puoli: pitäisi tuottaa sarjakuvia kuin pupu papanoita, koska pitempiin juttuihin on netissä jotenkin todella vaikea sitoutua (tämän näkee hyvin stripit vs. pitkät tarinat netissä-asetelmasta), ja kuukaus on todella piiiiiiiiitkä aika. Tietenkin, tää sitten tukee enemmän just tuota, miten jenkkimainstreamiä julkaistaan lehtinä, mutta ei varmasti kannataa isommassa studiomittakaavassa (joka toivottavasti tappaa kaikki DC/Marvel-wannabet, uppoavia laivoja kun muutenkin ovat).  

Samoin kuin mun mielestä ei ole hirveämmin huono homma, että kirjoista tulisi ns. luksustuote. Se vain sitten on ongelmana, että miten pienen erän tuottaminen laadukkaasti olisi sitä luokkaa, että se sitten pelästyttäisi potentiaalisia kuluttajia pois.

Lisäksi "Tuttu tv:stä" mieleen tulee sanonta "Pienistä puroista se vuolas virtakin syntyy": ihmiset kyllä maksavat kahtoakseen pari tuntia typeriä spandexmiehiä riehumassa kankaalla, mutta se ei innosta ihmisiä ostamaan sarjakuvaa. Merkittäviä piikkejä sitten näkyy niiden sarjakuvahahmojen parissa, joista on tehty tiettyjen sukupolvien kohdalla animaatiosarjoja. Ihan täysin puhdasta sattumaa? Tuskin. Monipuolisempi sisällöntarjonta auttaisi löytämään uusia, palaavia faneja, mutta minkäs teet, kun sarjakuvan luonne on toistaiseksi tällainen.
tallennettu
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #62 : 23.12.2010, klo 12:22:15 »

Mun mielestä e-julkaisut ovat sinänsä parempi metodi ansaita ees jotain rahaa ns. paskalla sarjakuvalla kuin antaa sitä ilmaiseksi pois, mutta siinä sitten onkin se valitettava miinus puoli: pitäisi tuottaa sarjakuvia kuin pupu papanoita, koska pitempiin juttuihin on netissä jotenkin todella vaikea sitoutua (tämän näkee hyvin stripit vs. pitkät tarinat netissä-asetelmasta), ja kuukaus on todella piiiiiiiiitkä aika.

Mä mietin just tota kun aloitin piiiiiitkän sarjakuvan joka ilmestyy luku kerrallaan nettiin. Jaksaako kukaan odottaa kuukauden uutta lukua? Netissä kun kaiken pitää tapahtua HETIHETIHETIHETINYT!!!! Kaiken lisäksi kaiken maailman harastelijasarjakuvaa on netissä niin paljon, että ei kukaan huomaa tai muista yhtä tekelettä jollei se ole poikkeuksellisen hyvä.

Oiskohan e-kirjoissa eri meininki, riittäisikö niissä ihmisten kärsivällisyys vaikka materiaali ilmestyisi samaa tahtia kuin paperilehdissä?
tallennettu

roju
sarjispelle
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1 762« Vastaus #63 : 23.12.2010, klo 14:23:57 »

Kukaan ei oo täällä maininnut mainoksia netti(ja muiden sähköisten)sarjakuvien yhteydessä. Blogeissahan on sama ansaintalogiikka tai sen puute: rahaa voi saada mainoksista jos on tarpeeksi kävijöitä. Sitten on tietysti monimediaisuus, eli blogista tuttu päätyy lehtiin ja kirjoiksi. Ja oheistuotteet päälle. Nettijulkaisun yksi hyvä puoli on mahdollisuus julkaista usein, myös jatkista: en tiedä mitä järkeä olisi julkaista netissä amerikkalaisen lehden tapaan 24-sivuisia kokonaisuuksia kerralla. Johan sellaista on hankala lukeakin. Lyhyinä pätkinä nettisarjikset sen sijaan pelastaa päivän. Samoin tuo maksamisen tekeminen erittäin helpoksi varmasti tekisi siitä houkuttelevaa.

Sarjakuva varmaan jatkaa eriytymistään kun yleisöt muutenkin pirstaloituvat. Tulee entistäkin elitistisempää, kallista taidesarjakuvaa (koska jo tuotantokustannukset ovat kovat), ilmaista nettijulkaisua oheistuotteineen nuorisoille, mahdollisesti lisää lajityyppejä aikuisempaan ja kaikkiin muihinkin makuihin sarjakuvaromaanien puolelle yms. Sarjakuvat ovat edelleen lehtien luetuinta aineistoa: lehtisarjakuvien kohtalo on tästä eteenkinpäin sidoksissa printtimedian kehitykseen. Sehän on suurten muutosten edessä väistämättä. Sarjakuvan, lehdistön ja graafisen teknologian historiahan kulkee muutenkin kiintoisasti käsi kädessä (Gutenberg /Keltainen kakara yms.), samoin kuin vaikka sarjakuvan ja tekijänoikeuksien (Hogarth /Teräsmiehen keksijät jne.), mutta se on sitten toinen juttu kokonansa. Mutta eihän historia vieläkään ole loppunut, näiltäkään osin.

Sarjakuvan historia kuvakerrontana on kyllä näyttänyt toimivuutensa tuhansien vuosien aikana: sarjakuva on sarjakuvaa useammanlaisessakin käyttöliittymässä. Tarinoiden kertominen kuvilla toimii seinävaatteessa, reliefissä, kirkkomaalauksessa, grafiikansalkussa - ja lehdessä tai näyttöpäätteellä. 
tallennettu

Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #64 : 23.12.2010, klo 18:04:00 »

Aika monet blokkaavat nykyään kaikki mainokset pois, vaikuttaako se siihen saako niistä rahaa? En myöskään jaksa uskoa että kovinkaan moni lahjoittaisi tekijälle rahaa vaikka se hoituisi yhden napin painalluksella. Ehkä hardcorefanit ja ne jotka haluavat tukea kiltteyttään, mutta suurin kuluttajaryhmä taitaa vain ottaa iloisena vastaan kaiken mitä vain ilmaiseksi saa. Ainoa tapa olisi kai laittaa previkka näkyville ja loput maksulliseksi, ja toivoa että kukaan ei laita loppuja sivuja jakoon P2P-verkkoon.

Nettijulkaisun yksi hyvä puoli on mahdollisuus julkaista usein, myös jatkista: en tiedä mitä järkeä olisi julkaista netissä amerikkalaisen lehden tapaan 24-sivuisia kokonaisuuksia kerralla. Johan sellaista on hankala lukeakin.

Ei siinä varmaan olekaan mitään järkeä. Mutta jos haluaa tehdä pitkää tarinaa niin näkisin että sivu kerrallaan on sille vähän hankala tahti, voisi kuvitella että pitkän tarinan seuraaminen sillä tavalla olisi vähän kuin lukisi novellia pari lausetta kerrallaan muutaman päivän välein. Ainakin itse tykkään lukea juonta enemmän kerralla, stripit yms lyhyet jutut ovat sitten asia erikseen.

Mitä itse skannauprosessiin tulee, koin ainakin itse helpommaksi laittaa tarinan luku kerrallaan nettiin. No, tuollaisessa ei ehkä tosiaan ajattele lukijan mukavuutta, parempihan tuollaiset olisi julkaista omakustanteena (jos olisi rahaa sellaiseen, parempi kai että sen lukee netistä viisi ihmistä kuin se että sitä ei lue kukaan). Netistä on joka tapauksessa hankala lukea, jos se toimii vain albuminkorvikkeena eikä omilla vahvuuksillaan.
tallennettu

echramath
Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 087« Vastaus #65 : 23.12.2010, klo 18:41:28 »

En myöskään jaksa uskoa että kovinkaan moni lahjoittaisi tekijälle rahaa vaikka se hoituisi yhden napin painalluksella. Ehkä hardcorefanit ja ne jotka haluavat tukea kiltteyttään, mutta suurin kuluttajaryhmä taitaa vain ottaa iloisena vastaan kaiken mitä vain ilmaiseksi saa.

Vertailun vuoksi Humble Bundle. Uutta pakettia (DRM-vapaita indiepelejä) on myyty yli 200000 kappaletta, keskimääräinen käyttäjä maksanut 7 taalaa. (ok, osa menee keräyksiin).
« Viimeksi muokattu: 23.12.2010, klo 22:34:20 kirjoittanut echramath » tallennettu

I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag
Emppu
Vieras
« Vastaus #66 : 23.12.2010, klo 20:38:04 »

Uskon, että e-julkaisuissa ollaan kärsivällisempiä kuin näissä, jotka päivittävät kerran kaksi viikossa, mutta aika pitkälti sekin menee taitelijan tukemisen piikkiin kuin itse tuotteen ostamisen. Teoreettisesti ajateltuna ostanko mä kirjan kaupasta vai netistä, yllätys, yllätys, useimmiten se tulee kuitenkin ostettua kaupasta ihan sen takia, että se oli siellä kaupassa. Hävettää tunnustaa, miten vähän on kuitenkaan hyviä nettisarjakuvia tullut paperille asti ostettua.

Mun mielestä se riippuu täysin kertomatyylistä sopiiko sivu vai kaksi viikossa vai sitten luku kerrallaan. Phoenix-Requiemin tekijä tuottaa sivuja juuri kuin pupu papanoita (käsittääkseni 7 sivua viikossa kahteen sarjaan ja suht hyvälaatusta neliväridigimaalausta vieläpä), mutta voi jumaliste, en ole ainakaan tekijän omaa sarjakuvaa saanut luettua sataa sivua pidemmälle juuri velton tarinankerronnan takia. Siksi nettisarjakuvassa kuvakerronta ehkä vaatii hieman tiiviimpää otetta, jos ei halua päivittää hulluna. Tämä nyt ei tarkoita sitä, että jos sivulla on tunnelmakuvia, se heti karkoittaa kaikki pois, vaan lähinnä sitä, että selkeästi jaoteltu tarina ja kohti "t

Remind-sarjakuvantekijä listasi, millaisista summista on kyse tällaisessa sivubisnesmeiningissä; click. Vaikka niitä onkin monenlaisia, tämä ehkä nyt lähinnä sitä, mitä ite olet katsellut. Siihen tosin valitettavasti vaikuttaa niin paljon se minkä kokoinen fanbase on jo/kehittyy, itsensämarkkinointi ehkä se suurimpia kynnyskysymyksiä saadakseen ne lukijat sinne.

Pidemmissä sarjakuvissa se kyllä menee enemmän tai vähemmän siihen suuntaan, että HC-fanit jaksavat olla ne, jotka lukevat loppuun ja ne, joilla on varaa, panostavat sitten rahallisesti. Tosin tämän takia E-julkaisut, 99 cents-tyyliin ois omiaan nyt tällaiseen ADHD-ympäristöön. Ongelmana itse näkisin tosin sen, että se on aika DC/Marvel-wannabe-painotteista tällä hetkellä ja niin näemmä yleisökin, mutta toivottavasti parempaan päin. Lisäksi sekin, että vaikka sarjakuvan tekeminen vie...teknisesti enemmän aikaa kuin sivun kirjoittaminen, silti on jotenkin naurettavaa nähdä joissakin pätkissä julkaistavissa e-julkaisuissa sellainen "4,99 $"-lätkä, vaikka se menis todennäköisesti tuon hintaisena painettuna versiona.

Tosin, mitä Roju sanoi, jos sen tarinan pystyisi pätkimään suht pieniin lukuihin, se olis ystävällisempää kyllä ainakin tekijälähtöisesti.
tallennettu
maisonterre
Vieras
« Vastaus #67 : 25.12.2010, klo 16:53:51 »

Mä mietin just tota kun aloitin piiiiiitkän sarjakuvan joka ilmestyy luku kerrallaan nettiin. Jaksaako kukaan odottaa kuukauden uutta lukua? Netissä kun kaiken pitää tapahtua HETIHETIHETIHETINYT!!!! Kaiken lisäksi kaiken maailman harastelijasarjakuvaa on netissä niin paljon, että ei kukaan huomaa tai muista yhtä tekelettä jollei se ole poikkeuksellisen hyvä.

Oiskohan e-kirjoissa eri meininki, riittäisikö niissä ihmisten kärsivällisyys vaikka materiaali ilmestyisi samaa tahtia kuin paperilehdissä?

Saman kolikon eri puolet... koska nettiin on mahdollista postailla sivu kerrallaan, ei suinkaan tarkoita, että nettiin on pakko postailla sivu kerrallaan, sitä mukaa kuin tarina valmistuu. Tarina on mahdollista tehdä ensin valmiiksi ja julkaista sitä vasta sitten. Kärsivällisyys on toki - no, siis kärsimystä - mutta menee paperiversionkin tekemiseen kuukausia - ainakin minulla.
tallennettu
Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 046


« Vastaus #68 : 25.12.2010, klo 16:59:40 »

Tarina on mahdollista tehdä ensin valmiiksi ja julkaista sitä vasta sitten. Kärsivällisyys on toki - no, siis kärsimystä - mutta menee paperiversionkin tekemiseen kuukausia - ainakin minulla.

....tai vuosia. Joskus tarinaan menee viikko/kuukausi ja paperiversioon sitten....

Sarjakuvat eivät varmaankaan jää täysin unhoon koskaan, muuttuvat toki ajan myötä ja kuten kaikessa muutoksessa: mitä enemmän muuttuvat sitä enemmän palataan alkuun/pysytään samassa.

Digitaalisuus muuttaa mutta tuskin nämä eBook-laitteet. Enemmän iPadit yms jolla voi oikeasti tehdä jotain muutakin ja jonka kuluttajahinta on järjellisempi.
Sisältö vaatii yhä tekijän, digitaalisenakin, ihmisen tai koneen.
tallennettu
Doctor Phantomizer
Kesyttämätön outolintu
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 594


Bite from the dust til the dawn


« Vastaus #69 : 25.12.2010, klo 20:07:32 »

Ei sarjakuva mihinkään katoa. Nykyäänkin penskat käyttävät sarjakuvaa ilmaisukeinona netissä eri fanifictioihin yms. tietämättä välttämättä koko alan histroriasta hölkäsen pöläystä. Eli minusta sarjakuvan historia jää unholaan.
tallennettu

"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.
Jarmo
tyhmä nilkki
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 165


Varokaa metaforista deformaatiota.


« Vastaus #70 : 30.12.2010, klo 11:49:56 »

Ei jää sarjakuvat unhoitukseen.
Iso osa tulee kylläkin menemään lukulaitteisiin, tabletteihin ja vastaaviin.

Paperiversiot säilyy ainakin
a) lahjatavaroina, mihin kovakantisiin siirtyminen osaltaan auttaa
ja b) satunnaisostoksina.

Lukulaitteissa on kuitenkin tulevaisuus. Ei pidä liikaa keskittyä siihen miten paljon ipadit ja galaxytabit maksaa nyt ja miten huono piirtotarkkuus niissä vielä on. Mielummin voi kuvitella sellaisen alle satasen hintaisen A4 kokoisen tuotteen, jossa tarkkuutta riittää, yksityiskohtiin pääsee zoomailemaan ja värintoisto on parempaa kuin missään painotuotteessa ikinä.

Muutaman vuoden joutuu odottelemaan, mutta sen verran menee muutenkin tarjonnan järkiintymiseen ja omistus-vuokrausoikeuksien selkiinnyttämiseen. Ei mulla kävisi mielessäkään ostella vanhoja spidermänejä parin dollarin kappalehintaan, mutta toisaalta jos saisi esim. *kaikki* vanhat rautamiehet viidelläkympillä tai satasella niin jopa syntyisi liikevaihtoa.
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 193« Vastaus #71 : 30.12.2010, klo 12:49:57 »

Vasta luin jostain että Kindle menee Amazonilla vieläkin hyvin kaupaksi. Se on kevyt eikä rasita silmiä, tosin sillä ei oikein voi lukea muuta kuin tekstiä. Monet ostavatkin sekä Kindlen että iPadin.
tallennettu

Emppu
Vieras
« Vastaus #72 : 30.12.2010, klo 17:21:24 »

Toisaaltaan lähinnä kiinnittäisin huomion softiin, jotka eivät ole asenteella "vain iPadille/Galaxylle" jne. koska se nyt eniten nappaisi potentiaalisia asiakkaita kuin se, millä sitä lukee (ellei Apple sitten päätä vetää niin sisäsiittoista ilmapiiriä, ettei heille julkaistavia juttuja saa julkaista muualla). Lukukokemuksen tarjoaminen monella tuotteella edesauttaisi aika paljon sitä lukijakuntaa, joka ensisijaisesti haluaa _lukea_ sarjakuvia, eikä pussittaa niitä, vois jopa kasvattaa lukijamääriä sitten näiden "Painos loppu"-tilanteiden kohdalla.
tallennettu
Antti Vainio
Karpaattien nero
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 337« Vastaus #73 : 30.12.2010, klo 22:38:11 »

Monet ostavatkin sekä Kindlen että iPadin.

Ne on naiveja ihmisiä, härskisti vaan pidetään siitä mikä on hyvää.
tallennettu

"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 193« Vastaus #74 : 30.12.2010, klo 23:42:49 »

Mielummin voi kuvitella sellaisen alle satasen hintaisen A4 kokoisen tuotteen, jossa tarkkuutta riittää, yksityiskohtiin pääsee zoomailemaan ja värintoisto on parempaa kuin missään painotuotteessa ikinä.

Tuollaista minäkin olen päättänyt jäädä odottamaan. Lisäisin vielä että sellainen näyttö jossa silmät eivät rasitu sen enempää kuin paperilta lukiessa. Kindle on jo semmoinen.
tallennettu

Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: