Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Mike Diana, epäsiveellinen (15.04.2018 klo 08:07:48)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
25.05.2018, klo 06:12:18

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
463825 viestiä 10308 aihetta kirjoittanut 7272 jäsentä. Uusin jäsen: villeraju
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Toimintasankarit
| | |-+  Justice Society of America
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 7 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Justice Society of America  (Luettu 14131 kertaa)
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 269« : 19.07.2010, klo 14:45:46 »

Golden Age -aiheinen artikkeli. Jatkoa tulee pian. EDIT: Tuli jo.
« Viimeksi muokattu: 20.07.2010, klo 13:39:22 kirjoittanut Jukka Laine » tallennettu

Jari Lehtinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 055


Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan


« Vastaus #1 : 20.07.2010, klo 13:40:36 »

Tällaista juttua olen kaivannut.

Itse olen herkutellut ajatuksella, että sarjakuvan ja animaation historian ensimmäinen supersankari oli Kippari-Kalle.  Wink
tallennettu

”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.
Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 836


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #2 : 23.07.2010, klo 15:30:33 »

Olen yrittänyt puolivillaisesti kaivella käsiini JSA:n ja muiden sodanaikaisten sankareiden seikkailuja esittänyttä All-Star Squadronia, mutta hankalaa on ollut. Noita ei ilmeisesti ole pahemmin tpb-formaatissa tullut. Onko hyvää matskua? Ihan kiinnostavalta vaikutti netistä löytyneiden näytteiden perusteella.

All-Star Squadronia käsittelevästä Wikipedia-artikkelista luin Roy Thomasin todenneen tekijätiimin halunneen keskittyä sellaisiin kulta-ajan sankareihin, joilla ei ollut vastinetta Maa-1:llä, ja näistä vielä erityisesti sellaisiin, jotka 40-luvulla julkaistuissa tarinoissa olivat pienessä roolissa.

Toisaalta muistan jossain netin syövereissä jonkun valittaneen, että sekä 70-luvun All-Star Comicsin ja Adventure Comicsin JSA-stooreissa että 80-luvun All-Star Squadronissa pyöritettiin liikaa juonta Maa-2:n Teräsmiehen, Batmanin ja Ihmenaisen ympärillä, mikä sekoitti pakkaa tarpeettomasti ja omalta osaltaan vaikutti päätökseen julkaista Crisis on Infinite Earths. Mitä tässä nyt sitten pitäisi uskoa?

JSA:n ja muiden 40-luvun sankareiden Crisista edeltäneen uuden tulemisen aikaisista omista jutuista (siis muista kuin yhteisseikkailuista JLA:n kanssa) olen lukenut vain yhden tpb:n, jossa mm. Maa-2:n Batman pääsee hengestään, eikä se Kal-L siinä minusta häiritsevässä määrin hääri.
« Viimeksi muokattu: 23.07.2010, klo 15:34:24 kirjoittanut Darzee » tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 269« Vastaus #3 : 23.07.2010, klo 18:33:13 »

En sanoisi että noissa olisi ollut liikaa Kolmea Suurta. Pikemminkin niitä pyrittiin välttelemään, paitsi Gerry Conway käytti All-Star Comicsissa Teräsmiestä jonkin verran. Batman kävi vain heittämässä henkensä. Ihmenaista oli Infinity Inc:issä, koska oli Furyn äiti, mutta eivät juonet pyörineet tämän ympärillä.

Sen sijaan All-Star Squadronissa käytettiin Atomia ja varsinkin Haukkamiestä paljon. Jälkimmäinen oli Roy Thomasin ykkössuosikki. Atomi oli aivan erilainen kuin Maa-1:n Atomi, joten ei sillä niin väliä ollut, mutta Haukkamiehet olivat kovin samannäköisiä ja salaiset henkilöllisyydetkin olivat identtiset.

All-Star Squadron on ihan pirun hyvä minusta. Tosin se keskittyy aika paljon paikkaamaan vanhojen JSA-tarinoiden epäselviä tapauksia. Harvapa noita oli lukenut silloin kun ASS ilmestyi.

All-Star Squadron # 60 on varmaan ainoa DC-lehti joka on sekä pre- että post-crisis. Alkupuolella saadaan koko ryhmä kasaan valokuvaa varten, ja lehden lopussa presidentti Roosevelt katsoo kuvaa, ja se poikkeaa kuvatusta aika lailla eräiiden tuttujen hahmojen osalta.

Noita ei ole ikinä julkaistu uudelleen, vaikka syytä olisi. Kolme Showcasea olisi sopiva muoto.
« Viimeksi muokattu: 23.07.2010, klo 18:35:40 kirjoittanut Jukka Laine » tallennettu

hdc
Architectus urbis caelestis
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 252« Vastaus #4 : 24.07.2010, klo 15:03:44 »

Showcaset on vaan tähän mennessä keskittyneet valitettavan paljon noihin Silver Agen tarinoihin, haluttaisi kyllä saada niitä myös 70-80-luvun tarinoista...

Luin muutaman numeron JSA:n uudempaa versiota tuossa viime vuosikymmenen puolella mutta en oikein päässyt tarinaan kiinni, ja tutut kommentoivat että se oli hyvä jos nuo aiemmat JSA-vaiheet ja DCU:n historia muutenkin olivat tuttuja muttei se välttämättä aloittelijoille aukenekaan...
tallennettu
Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 836


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #5 : 24.07.2010, klo 16:55:56 »

Noita ei ole ikinä julkaistu uudelleen, vaikka syytä olisi. Kolme Showcasea olisi sopiva muoto.

Jep, Showcase olisi kustannustehokas ja kotikirjaston rajallisia hyllymetrejä säästävä muoto. Toisaalta olisi tavallaan hienoa saada nuo väreissä, olihan niiden alkuperäisten 40-luvun juttujenkin suosiossa tärkeä osa nimenomaan värillisyydellä. Ei ASS:n uudelleenjulkaisujen samanlaisia luksuspainoksia tarvitsisi olla kuin ne All-Star Archivet, joihin alkuperäiset JSA-jutut on koottu, vaan normaalit tpB:t kelpaisivat. Tuollaisiinhan koottiin Zero Hourin ja Infinite Crisisin välisen uuden JSA:n seikkailut, tai ainakin osa.
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 269« Vastaus #6 : 24.07.2010, klo 17:01:34 »

Kai ne kaikki viime vuosikymmenen JSA-lehdet koottiin tradeiksi. Mulla ei kaikkia ole, vain 10 ekaa.

Tulevat aika kalliiksi nuo värilliset tradet, ja tarjontaa on paljon, ja yleensä tuoreemmista sarjakuvista. En usko että ainakaan väreissä tulee. On tuo asetelmakin nykylukijalle sen verran hämärä.
tallennettu

Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 836


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #7 : 27.07.2010, klo 10:37:34 »

Tässä duunipäivän ratoksi vierailin muutamilla sarjakuva-aiheisilla sivuilla ja yhdeltä saitilta löytyivät kaikkien All-Star Squadronin numeroiden kannet. Niiden perusteella Maa-2:n Teräsmies, Batman ja Ihmenainen vaikuttavat vierailleen sarjassa kohtuullisen säännöllisesti, erityisesti ensin mainittu. Toisaalta voi toki olla niinkin, että kansitaiteen tarkoituksena on vain ollut houkutella ostajia tutuilla hahmoilla (tuolloin lehtiä on kai vielä ollut nykyistä laajemmin myynnissä muuallakin kuin erikoisliikkeissä), vaikkei näiden rooli tarinassa olisikaan ollut kovin kummoinen.

Tuo JSA:n historia on kyllä ihan uskomaton sillisalaatti ja välillä tuntuu, että asiat on pitänyt selittää vähän liikaakin vaikeimman kautta. Nettijuoruista olin ymmärtävinäni esimerkiksi sellaista, että Tri Kohtalon kypärämallin muutokset eivät olleetkaan vain muotioikkuja, vaan liittyivät Nabun ja Kent Nelsonin kädenvääntöön siitä, kuka pitää jöötä sankarin yliskamarissa. Kaikkea piti Thomasin keksimän Smiley

ASS:n perintöähän jatkoi sitten Crisis on Infinite Earthsin jälkeen Young All-Stars, jossa Maa-2:n vanhemmat versiot Maa-1:n sankareista oli korvattu nuorilla kavereilla, joiden voimat muistuttivat heidän korvaamiensa hahmojen voimia. Tietysti tuohon on uuden lukijan ollut helpompi hypätä mukaan, ellei ole lainkaan tietoinen Crisistä edeltäneestä ASS:sta ja sankarien kulta-ajan versioista, mutta jos joskus oli sattunut lukemaan jonkin vanhan ASS:n numeron, saattoi sekaannus olla melkoinen. Mikä lienee Young All-Starsin asema DC:n nykyisessä kaanonissa, sijoittuvatko niiden seikkailut nykyiseen "pääuniversumiin" vai jonnekin muualle?
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 269« Vastaus #8 : 27.07.2010, klo 10:42:39 »

Faten, Haukkamiehen ja Atomin päähinemallia muokattiin siksi että haluttiin hahmojen näyttävän inhimillisemmiltä, ja vähemmän pelottavilta pienille.

Roy Thomasin ja muidenkin kirjoittajien tapana on ollut kehittää myöhemmin juoneen selitys sarjakuvan sisälle miksi hahmo teki sitä ja tätä.

Toinen esimerkki on miksi Hourman katosi yhtäkkiä JSA:sta All-Star Comicsin numerossa 8 vuonna 1941, ja Thomas kehitti sen ympärille pidemmän juonen All-Star Squadroniin 40 vuotta myöhemmin.

Young All-Stars on muistaakseni retconnattu pois.
« Viimeksi muokattu: 27.07.2010, klo 10:44:20 kirjoittanut Jukka Laine » tallennettu

Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 836


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #9 : 03.08.2010, klo 10:35:20 »

Selailin päivänä muutamana JSA-kokoelmia ja niiden jälkeen Roger Sternin ja John Byrnen Kapteeni Amerikkaa, jossa Steve kohtasi Invadersin sivuilla ensi kertaa tapaamiaan hahmoja. Tämä johti minut pohtimaan, kuinka eri ratoja DC:n ja Marvelin kulta-ajan sankarit ovat kulkeneet. DC:llä JSA on pitkään ollut näkyvä ja aktiivinen osa tarinajatkumoa. Marvelin (tai oikeammin kai Timelyn/Atlaksen) kulta-ajan sankarit taas ovat yleisesti ottaen saaneet tyytyä pieniin sivuosiin Kapteeni Amerikkaa ja Namoria lukuunottamatta, mikäli Buckyn paluu ja muut aivan uusimmat kehityskulut suljetaan tarkastelun ulkopuolelle.

Roy Thomas - kukas muu - rakensi takautuvasti Marvelille kattavaa kulta-ajan myytosta luomalla Invadersin ja Liberty Legionin kulta-ajan lehdissä kahdesti esiintyneen All-Winners Squadin innoittamana; tosin AWS debytoi vasta sodan jälkeen. Kaiken kaikkiaan noita sodanaikaisia juttuja ei ole varsinaisesti ryöstöviljelty Marvelilla.

Mitä näiden erojen taustalla piilee? Onko kulta-ajan jättäminen historian hämärään ollut Marvelilta tietoinen ratkaisu? DC:llähän kulta-ajan voi sanoa olleen tarinoiden kannalta sekä siunaus että taakka; hahmogalleria on mielenkiintoinen, mutta jatkumo sekava. Marvelilla tilanne on selkeämpi, mutta ongelmien siemeniä on sielläkin ollut. Roy Thomas ja muut joutuivat kehittämään aika monimutkaisia käänteitä selittääkseen esimerkiksi Kapteeni Amerikan toisen maailmansodan jälkeiset esiintymiset.

Ketjua voi vaihtaa, kun ajatus lähti harhailemaan...
« Viimeksi muokattu: 03.08.2010, klo 15:51:47 kirjoittanut Darzee » tallennettu
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 232« Vastaus #10 : 03.08.2010, klo 10:43:12 »

Mitä näiden erojen taustalla piilee?

Hyvä kysymys, pitemmänkin pohtimisen arvoinen.

Itse olen aina mieltänyt, että DC vain on kauemmin ollut supersankareidensa osalta "nykyisenkaltainen" yritys (jos sivuutetaan nyt kaikki, mitä tapahtui 1980-luvulla), kun menestyvä Marvel varsinaisesti syntyi 1960-luvulla.
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 269« Vastaus #11 : 03.08.2010, klo 17:00:51 »

JSA ei pahemmin seikkaillut sotarintamalla. Tähän Thomas kehitti selitykseksi Hitlerin Spear of Destiny, joka oli keihäs joka oli huhujen mukaan sama joka oli lävistänyt Kristuksen ruumiin ristillä. Keihään taikavoima neutralisoi superukkojen kyvyt jos ne vain tulivat samalle manterellekin.

Invadersilla ei tämmöistä handicappia ollut, ja pääkonnana sarjoissa olikin itse Hitler. Ja Invadersiin piti keksiä uusiakin hahmoja, kun ei vanhastaan ollut tarpeeksi. Oli niitä All-Star Squadronissakin, mutta ne yleensä perustuivat vanhoihin obskuureihin hahmoihin, ja puutetta oli naishahmoista ja etnisistä. Amazing Man vaihdettiin mustaksi ja Firebrand naiseksi.
tallennettu

Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 836


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #12 : 03.08.2010, klo 19:49:40 »

Tämä juttu Kohtalon keihäästä on niitä selityksiä, jotka voi kuvitella keksityn muutaman neuvoa-antavan jälkeen Smiley Vaikka luonnollisesti sellaisen uhan, joka estää esimerkiksi Teräsmiestä yksinään antamasta köniin kaikille vapaan maailman vihollisille, tulee olla aika järeää kaliiperia. Hitleriä käytettiin kai sittemmin The Last Days of the Justice Societyssä, jossa soppaan sotkettiin vielä pohjoismainen jumaltarustokin. Ainakin JSA:n joutsenlaulu oli mittasuhteiltaan sopivan kosminen, vaikka tietysti vesittyikin vain muutamaa vuotta myöhemmin.

Miten All-Star Squadronissa selitettiin se, että supervoimattomat sankarit, kuten Batman, Vihreä Nuoli, Sandman, Star-Spangled Kid, Crimson Avenger jne. eivät lähteneet Eurooppaan? Katsottiinko ne vain turhiksi, kun ne eivät pysty kaatamaan taloja hengityksellään? Vai tarvittiinko niitä suojelemaan kotikaupunkejaan?

tallennettu
X-men
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 12 449


Comics costs too much, damned!!!


« Vastaus #13 : 03.08.2010, klo 21:35:44 »

Tämä juttu Kohtalon keihäästä on niitä selityksiä, jotka voi kuvitella keksityn muutaman neuvoa-antavan jälkeen Smiley

Miten All-Star Squadronissa selitettiin se, että supervoimattomat sankarit, kuten Batman, Vihreä Nuoli, Sandman, Star-Spangled Kid, Crimson Avenger jne. eivät lähteneet Eurooppaan? Katsottiinko ne vain turhiksi, kun ne eivät pysty kaatamaan taloja hengityksellään? Vai tarvittiinko niitä suojelemaan kotikaupunkejaan?

Spear of Destiny/Lance of Longinus/jne teki Kapu Marvelista akselivaltioiden liittolaisen jos tämä meni keihään vaikutusalueelle ja Sphere of Influence taas esti muita supertyyppejä operoimasta Euroopassa.

Batman pysyi suurimmaksi osaksi kotopuolessa puolustaen kotikaupunkiaan ja silloin tällöin kävi sotarintamalla operoimassa.
tallennettu

There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 35 269« Vastaus #14 : 03.08.2010, klo 21:51:38 »

All-Star Squadronista en muista sanottiinko siinä tuosta mitään, ilmeisesti ei. Mutta America vs. the Justice Society # 1 näytti myöhemmin että keihäs vaikutti Batmaniin, Sandmaniin ja Atomiinkin.


* AvJSA113.jpg (98.18 kilotavua, 511x566 - tarkasteltu 365 kertaa.)
tallennettu

Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 7 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: