Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: MAAPALLO TARVITSEE SHOKKIA! (13.05.2018 klo 11:00:00)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
22.05.2019, klo 10:38:16

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
474267 viestiä 10527 aihetta kirjoittanut 7397 jäsentä. Uusin jäsen: seitani
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Portfolioalustoja?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Portfolioalustoja?  (Luettu 3822 kertaa)
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« : 01.05.2010, klo 20:17:06 »

Nyt en haulla löytänyt tällaista ketjua, joten aloitetaan: onko kellään tietoa hyvistä valmiista portfoliosivustoista? Tarkoitus olisi laittaa pystyyn onlineportfolio, mutta en jaksaisi miettiä teknistä puolta. Blogi tuntuu hankalalta ratkaisulta töiden esittelyyn ja deviantArtit sun muut eivät oikein nekään tunnu ajavan asiaa... ainakin dA:han on liian helppo hukkua ja moni ei viitsi sivustoa selatakaan. Mahdollisen työnantajan pitäisi voida katsella sivustoa helposti.

Onhan netissä joitakin valmiita portfolioalustoja, esimerkiksi Carbonmade, joka näyttä helpolta ja toimivalta, tai Krop. Kellään kokemuksia?

Mutta useimmat portfolioalustat ovat ulkomaisia. Aina toisinaan olen kuullut varoituksia siitä että tekijänoikeuslait ovat esim Amerikassa täysin eri, ja kun kuvat on hostattu valtameren taa ne ovat sitten näiden lakien alaisia. Kuinka hankalaa tämä on suomalaiselle piirtäjälle?
tallennettu

Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 169


« Vastaus #1 : 01.05.2010, klo 20:54:53 »

....ja deviantArtit sun muut eivät oikein nekään tunnu ajavan asiaa... ainakin dA:han on liian helppo hukkua ja moni ei viitsi sivustoa selatakaan.

onko sinulla todella näin huonoja kokemuksia DeviantArtista?
Muistan "ei kukaan lue monisivuista juttua deviantista!"kommenttisi, mutta en vain jaa sitä.
Deviantissa on sama kuin monessa muussa, epilogue ja harhakuva tulevat mieleen, siinä että se on avoin kaikille.
Totta kai silloin joukossa on niitäkin joiden lahjat eivät ole kuvallisessa ilmaisussa, mutta alustana tuo on tunnettu eikä mitenkään ylivoimainen.

On koneen syövereissä muutankin alustan osoitteet mutta minkälaista grafiikka on kyseessä sillä kaikki eivät kelpuuta mitä tahansa eivätkä edes eri tekniikoita.
ovat ihan yhtä ilmaisia(VAIN OSA) kuin Fliich ja Designfirms

ja siihen on syynsä miksi osaan pääsee vain kutsuttuna
tallennettu
Emppu
Vieras
« Vastaus #2 : 01.05.2010, klo 21:02:31 »

Suoraan sanottuna, jos joku linkittää mulle DA-sivunsa portfoliona, mä kyllä katson "Jaa-a, seuraava".  Tosin harvoin DA-sivuja tulee linkitetyksi, verrattuna johonkin Behanceen tai Carbonmadeen juuri näillä kuvien postaussaiteilla.

Onhan DA:ssa se portfolio-ominaisuus, mutta niin...se taas on hieman, miten uskottavaa se touhu on. Toisaaltaan Behance on ollut mun mieleeni just sellainen ammattimaisempi versio DA:sta, johon todella mielenkiintoisia projekteja on tullut  törmättyä. Toisaaltaan Behancea tykätään hirveästi linkittää eteenpäin, että jos ei halua kuviensa leviävän, niin se ei oikein ole se vaihtoehto sitten. Brittilässä oli muistaakseni jonkun agentuurin alaisia portfoliosäätämisiä (Debutart ainakin), mutta en sitten tiedä, mikä niiden politiikka on noiden portfolioiden kanssa. Ranskassa oli sellainen todella kivanoloinen portfolioratkaisu, Ultra-book, mutta se on valitettavasti täysin ranskaksi sitten.
Suomessahan on tuo Harhakuva ja Pingstate.nu, mutta ne vaikuttaa olevan hieman "exclusive"-meininkiä.
Toisaaltaan jos pikkasen viitsimistä jaksaa nähdä, niin varmasti Wordpressin puolelta löytyis teemoja, jotka ovat portfoliolähtöisesti tehtyjä (eli se kuvanlisäys blogin yhteyteen ja niiden selaaminen blogissa on juuri se pääasiallinen funktio koko teemassa).
« Viimeksi muokattu: 01.05.2010, klo 21:05:45 kirjoittanut Empuska » tallennettu
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #3 : 01.05.2010, klo 21:03:33 »

onko sinulla todella näin huonoja kokemuksia DeviantArtista?
Muistan "ei kukaan lue monisivuista juttua deviantista!"kommenttisi, mutta en vain jaa sitä.

En muista itse sanoneeni tuollaista enkä ole koskaan ollut deviantissa, mutta olen kuullut sivustosta ihan tarpeeksi haukkuja ja törmännyt ihmisiin jotka eivät jaksa sitä selata. Jos pitää lähettää kiireiselle työnantajalle linkki tuntuu Carbonmaden tapainen ratkaisu paremmalta. Mutta en tiedä, voin olla (taas) väärässä.

Haussa ei ole mikään elitistipaikka (sellaiseen en edes pääsisi) mutta toimiva sen pitäisi olla. Myös kävijän kannalta.

Toisaaltaan jos pikkasen viitsimistä jaksaa nähdä, niin varmasti Wordpressin puolelta löytyis teemoja, jotka ovat portfoliolähtöisesti tehtyjä (eli se kuvanlisäys blogin yhteyteen ja niiden selaaminen blogissa on juuri se pääasiallinen funktio koko teemassa).

Paras vaihtoehtohan olisi oma sivusto, mutta nykyinen sivusto pitäisi uusia enkä jaksaisi edes ajatella sivuston tekemistä. Wordpressille tarvitsee siihenkin sen sivutilan...
« Viimeksi muokattu: 01.05.2010, klo 21:07:17 kirjoittanut Aura » tallennettu

Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 169


« Vastaus #4 : 01.05.2010, klo 21:10:21 »

En muista itse sanoneeni tuollaista enkä ole koskaan ollut deviantissa, mutta olen kuullut sivustosta ihan tarpeeksi haukkuja ja törmännyt ihmisiin jotka eivät jaksa sitä selata.

olet oikeassa, onnistuin jotenkin mystisesti sotkemaan sinut ja empuskan.
my bad.

elitismi on eri asia, mutta silläkin on aikansa ja paikkansa, mutta tässä:
Haussa ei ole mikään elitistipaikka (sellaiseen en edes pääsisi) mutta toimiva sen pitäisi olla. Myös kävijän kannalta.


on tärkeä pointti. Carbonmade on useimpiin tarkoituksiin riittävä, minusta.
kelpaa useimmille mainostoimistoille yms
tallennettu
janne luokkanen
Galleriataiteilija
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 517« Vastaus #5 : 01.05.2010, klo 21:59:30 »

Minä en kyllä ymmärrä, että mikä siinä DeviantArtissa nyt on niin surkeaa. Joo, toki jos lähtee seuraamaan 13-vuotiaitten sonicin fanitusta tms. voi saada jonkinlaisen halvauksen aivoihinsa. Mutta siellä on myös satoja ammatikseen sarjakuvia tekeviä ihmisiä, ja jotka monesti kuvailevat vielä miksi he piirsivät sivun näin tai noin. Jotkut jopa arvostelevat portfolioita tai tarjoavat ilmaista opetusta (nämä on harvemmassa). Suomen pienissä piireissä DA nyt ei varmastikkaan ole tärkeässä asemassa, mutta maailmalla se on ihan uskottava tapa esitellä taidettaan.
tallennettu

Emppu
Vieras
« Vastaus #6 : 01.05.2010, klo 22:39:00 »

Samat todennäköisesti löytyy a) Conceptartista, b) Lj:stää ja/tai c) omilta sivuilta. Oma kokemus on näyttänyt ainakin sen, että noista paikoista saa tekijään paljon helpommin kontaktia, koska fanbase ei riehu siellä ja joko se käyttöliittymä on sellainen, että pitää lukea, ennen kuin kommentoi (!), se karsii aika läjällisen turhia kommentteja pois, jolloin se keskustelukin siitä on paljon miellekkäämpää. Lisäksi juuri kun on nähnyt liikaa näitä, miten suosiottua on nää vähemmän tunnetuimpien tekijöiden töiden lisääminen muihin gallerioihin väärällä nimimerkillä, ei se hirveästi kannusta ainakaan mainostamaan sivustoa. Kaverillekin sattui sellainen tapaus, että hänen valokuviaan oli pöllitty ja kyseessä ei sentään ollut mikään tunnetumpi tekijä (saatikka sitten mitenkään valokuvausta noin aktiivisesti harrastava, mikä ihmetytti kaikkia vielä enemmän). Ja onhan se vuosien saatossa muuttunut enemmän harrastelijoiden paikaksi, mikä etenkin selittänee joiden visuaalista työvoimaa palkkaavien asenteen siihen, etteivät ota tosissaan, jos DA:ssa kaikki työt ovat ainoastaan. Sama vähän tahtoo olla Flickrissäkin. Ainakin ne ammattilaiset, joita itse olen spotannut, tuntuvat olevan siellä enemmänkin Naamakirjan tapaan "olen täällä nyt sen olemisen takia". 

Paras vaihtoehtohan olisi oma sivusto, mutta nykyinen sivusto pitäisi uusia enkä jaksaisi edes ajatella sivuston tekemistä. Wordpressille tarvitsee siihenkin sen sivutilan...
Nyt on vain pakko väittää vastaan. :B
Perus-Wordpressilläkin pystyy aika paljon temppuilemaan ihan pelkkien asetuksiensa kanssa. Ja jos tarkoitus ei ole kuin käyttää sitä juuri töiden esittelemiseen, ei niinkään muuhun blogitoimintaan ja just todella pienellä panostamisella geneerisen näköisestä blogista saa persoonallisemman. Toki se kuitenkin rajoittaa vastaavasti niitä tapoja, miten ne työt voi esitellä.

Unohtui mainita Wix.com, joka kyllä on flashpohjainen portfoliosivun rakennushärdelli.
« Viimeksi muokattu: 02.05.2010, klo 01:52:14 kirjoittanut Empuska » tallennettu
janne luokkanen
Galleriataiteilija
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 517« Vastaus #7 : 02.05.2010, klo 09:38:49 »

Itse olin conceptartissa jonkun puoli vuotta. En saanut juurikaan kommentteja, koska tekijänä olin korkeintaan keskinkertainen ja piirrokseni olivat sarjakuvamaisia. Jos haluaa olla kuvittaja ja saada ne perinteiset neuvot (käy elävänmallin kurssi, mieti sommittelua, värit jne.), niin conceptart on oikein kiva paikka siihen. Sen lisäksi siellä pitää piirtää paljon mötöjä ja käydä komentoimassa muitten juttuja, mieluusti positiivisesti, että muut tulee kommentoimaan sun juttuja. Sarjakuvia siellä ei näkyny nimeksikkään.
tallennettu

Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #8 : 02.05.2010, klo 12:05:11 »

Itse olin conceptartissa jonkun puoli vuotta. En saanut juurikaan kommentteja, koska tekijänä olin korkeintaan keskinkertainen ja piirrokseni olivat sarjakuvamaisia. Jos haluaa olla kuvittaja ja saada ne perinteiset neuvot (käy elävänmallin kurssi, mieti sommittelua, värit jne.), niin conceptart on oikein kiva paikka siihen.

Mutta jos tarkoituksena tehdä portfoliosivusto eikä saada palautetta? Conceptart tai dA voi olla liian hankalan oloinen kiireiselle kävijälle joka haluaa nähdä kaiken heti ja tulee sivustolle asenteella "Missäkuviatossa-klikklikklik!!"

Tuntemani ihmiset ovat lähes poikeuksetta kyllästyneet deviantin yhteisöön, sielläkään ei kuulemma saa palautetta ja osa käyttäjistä ei pysty ottamaan vastaan mitään muuta kuin kehuja.

Lisäksi juuri kun on nähnyt liikaa näitä, miten suosiottua on nää vähemmän tunnetuimpien tekijöiden töiden lisääminen muihin gallerioihin väärällä nimimerkillä, ei se hirveästi kannusta ainakaan mainostamaan sivustoa.

Tässä on hankala ongelma siinä mielessä, että niitä töitäkään ei saa jos ei kukaan tiedä että portfolio on olemassa. Tosin töitä varastavat kommenttihuoraajat tuskin hyötyvät varastamistaan kuvista - vaikka töitä tarjottaisiin ei heillä ole taitoa tehdä samanlaista ja netistä ongitut kuvat ovat yleensä niin huonoa laatua ettei niitäkään voi tarjota julkaisuun.

Lainaus
Perus-Wordpressilläkin pystyy aika paljon temppuilemaan ihan pelkkien asetuksiensa kanssa. Ja jos tarkoitus ei ole kuin käyttää sitä juuri töiden esittelemiseen, ei niinkään muuhun blogitoimintaan ja just todella pienellä panostamisella geneerisen näköisestä blogista saa persoonallisemman. Toki se kuitenkin rajoittaa vastaavasti niitä tapoja, miten ne työt voi esitellä.

Unohtui mainita Wix.com, joka kyllä on flashpohjainen portfoliosivun rakennushärdelli.

Mutta eikös wordpress pidä kuitenki asentaa omaan kotisivutilaan? Siis jos sen ittelle hankkii eikä käytä valmiita palveluita. Tuo Wix vaikuttaa ihan mielenkintoiselta, mutta flash-pohjaisille sivuille taitaa olla hankalampi lisätä lisää materiaalia? En ole koskaan ylläpitänyt sellaista joten en tiedä. Muistelisin että joku joskus sanoi että sivusto pitää rakentaa kokonaan uusiksi jos haluaa muutella sen sisältöä.
tallennettu

janne luokkanen
Galleriataiteilija
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 517« Vastaus #9 : 02.05.2010, klo 12:54:02 »

Mutta jos tarkoituksena tehdä portfoliosivusto eikä saada palautetta? Conceptart tai dA voi olla liian hankalan oloinen kiireiselle kävijälle joka haluaa nähdä kaiken heti ja tulee sivustolle asenteella "Missäkuviatossa-klikklikklik!!"

Harhauduin hieman aiheesta aikaisemmassa viestissä, mutta DA:n oma ilmainen portfolio järjestelmä on mielestäni ihan selkeä. Ja se toimii erillään pääsivustosta. Tein testimielessä oman portfolion eilen ja aikaa meni ehkä 15 min, joten on vielä helppokin käyttää. janneluokkanen.daportfolio.com/ Ja maksua vastaan osoitteen voi nimetä miten haluaa, jos muistan oikein.
tallennettu

Emppu
Vieras
« Vastaus #10 : 02.05.2010, klo 17:23:12 »

Jampura; todennäköisyydet kuitenkin siihen, että joku random tyyppi, joka on löytänyt sut Deviantartin kautta, tulee sulle antamaan kritiikkiä on kuitenkin paljon pienemmät, mitä Conceptartissa. Plus sieltä sentään saa asiallisia vastauksia kysymykseen kuin vakio-"Becuase you are a fucking moron, 'eko 'eko"-replyn.

Tässä on hankala ongelma siinä mielessä, että niitä töitäkään ei saa jos ei kukaan tiedä että portfolio on olemassa. Tosin töitä varastavat kommenttihuoraajat tuskin hyötyvät varastamistaan kuvista - vaikka töitä tarjottaisiin ei heillä ole taitoa tehdä samanlaista ja netistä ongitut kuvat ovat yleensä niin huonoa laatua ettei niitäkään voi tarjota julkaisuun.
Itseasiassa se, miten DA:ssa tulee huomatuksi, on juuri suosikkitöiden kautta. Ja koska työn laittaminen suosikiksi on paljon yleisempää kuin kommenointi, sitä todennäköisesti tulee nähdyksi tietyillä töillä useammin (esmes toinen tuttu, on äärimmäisen tunnettu yhdestä fanityöstänsä ja häntä lievästi sanottuna se vituttaa, koska se on melkeinpä ainoa työ, joka saa huomiota juuri tän suosikki työ-järjestelmän takia). Helpommin sitä kaverin sivun kautta huomaa jonkun ihan ok-työn, eikä hirveästi kestä selvittää, miten suosittu henkilö koko yhteisössä on kyseessä.

Lainaus
Mutta eikös wordpress pidä kuitenki asentaa omaan kotisivutilaan? Siis jos sen ittelle hankkii eikä käytä valmiita palveluita. Tuo Wix vaikuttaa ihan mielenkintoiselta, mutta flash-pohjaisille sivuille taitaa olla hankalampi lisätä lisää materiaalia? En ole koskaan ylläpitänyt sellaista joten en tiedä. Muistelisin että joku joskus sanoi että sivusto pitää rakentaa kokonaan uusiksi jos haluaa muutella sen sisältöä.

Mä puhuin nyt niistä ominaisuuksista, mitä just Wordpress.com pystyisi tarjoamaan täysin ilmaiseksi. Ainoa huonopuoli sitten Wordpressin omassa palvelussa on se, ettei saa itse määrättyä permalinkkien nimeämistä, joka mahdollista mm. tämän tyyppisen ratkaisun artikkeleilla. Mutta jos se ei haittaa, että linkki linkkipalkissa on luokkaa http://nimimerkki.wordpress.com/10052010/Kuvituksen-nimi, niin kyllä tuollainen ratkaisu sitten on mahdollista. Vastaavasti, jos haluaa sellaisen, missä käyttäjä selaa visuaalisin vinkein (thumbnailien avulla esmes) töitä, ne pitää valitettavasti käsipelin vääntää.

Wix tallentaa projektin muokattavaksi, eli se pitää "julkaista" joka kerran jälkeen uudelleen, mutta se ny on melkein missä tahansa projektissa esille. Lisäät kuvan, pistät sen siihen, mihin haluat sen näkyvän, tallennat projektin ja julkaiset. Kuitenkin, flash on aina flash, ja se toimii vaihtelevasti aina hitaammin kuin täysin HTML-pohjainen sivu. Kuten Curtvile sanoi, Carbonmade on kyllä sellainen idioottivarma ratkaisu, koska se ei ole raskas huonoilla yhteyksillä ja se on täysin HTML-pohjainen.
tallennettu
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #11 : 02.05.2010, klo 17:53:54 »

Harhauduin hieman aiheesta aikaisemmassa viestissä, mutta DA:n oma ilmainen portfolio järjestelmä on mielestäni ihan selkeä.

Vaikuttaa aika lailla samankaltaiselta systeemiltä kuin Carbonmade, tosin jälkimmäinen tuntuu esimerkkien perusteella hiukkasen toimivammalta. Ellei sitten dA:n portfoliossa saa muokattua etusivua niin että se näyttää isot previkat useammasta kuvasta.


Itseasiassa se, miten DA:ssa tulee huomatuksi, on juuri suosikkitöiden kautta. Ja koska työn laittaminen suosikiksi on paljon yleisempää kuin kommenointi, sitä todennäköisesti tulee nähdyksi tietyillä töillä useammin

Tämä ominaisuus ottaa deviantissa itseä vähän päähän. Varsinkin kun siellä tosiaan jyrää se fanikunta, moni on sanonut että on vaikea saada töitään suosikiksi jos  ei piirrä nättejä kiiltokuvaposeerauksia tai parituskuvia suosituista hahmoista. Hieman kärjistettyä, mutta. Henkisesti on jotenkin helpompaa liittyä paikkaan jossa ei toimi iso kiljuva yhteisö ja ei tarvitse miettiä kuka loukkaantuu jos ei lisää suosikkeihin tai pitääkö kehua kaikkia saadakseen itse kehuja...

Rakentavaa palautetta olis kyllä kiva saada useammin kuin kerran sadassa vuodessa kerjäämällä, mutta dA ei ole siihen oikea paikka. Sillä olisi kaikki edellytykset, mutta sivusto on vain yhtä hyvä kuin käyttäjäkuntansa.

"Wow!!! Lol OMG fave!!!111 : DDDD!!11!"

(edit: Niin juu, kun deviantissa ei edes uskalla antaa rakentavaa palautetta sillä se ei taida kuulua siellä ns. yleisiin tapoihin.)

Lainaus
Kuten Curtvile sanoi, Carbonmade on kyllä sellainen idioottivarma ratkaisu, koska se ei ole raskas huonoilla yhteyksillä ja se on täysin HTML-pohjainen.

Aika moni inhoaa flash-pohjaisia sivuja. Tuskinpa Carbonmade-portfoliosta mitään haittaakaan on, ja helppo päivitettävyys on plussaa. Lakijututkin lienevät kunnossa.
« Viimeksi muokattu: 02.05.2010, klo 17:56:35 kirjoittanut Aura » tallennettu

Jukka
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 843« Vastaus #12 : 08.06.2010, klo 10:58:16 »

Cargocollective on aika hyvä ja selkeä vaihtoehto portfoliolle netissä:
http://cargocollective.com/

Oma:
http://cargocollective.com/jukkatilus
tallennettu

Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: