Sarjakuvanlukijoiden keskustelut > Sarjakuvailmaisu, sarjakuvan estetiikka ja historia

Kristillinen sarjakuva

(1/7) > >>

Jarkko Sikiö:
Tämä ketju on tarkoitettu keskustelulle sarjakuvista, joilla on yhteys kristilliseen tai muutoin uskontoon liittyvään kustannustoimintaan tai lehdistöön. Laajemmin ketjussa voidaan keskustella sellaisista kristillisissä lehdissä julkaistuille sarjakuvista, joille ei ole tarpeen perustaa omaa ketjuaan.

Sen sijaan uskonnollisten tekstien sarjakuvasovituksille on omat ketjunsa. Aiemmin näistä on keskusteltu mm. Raamattusarja-ketjussa.

Uudet julkaisut, kuten Robert Crumbin Genesis tai Raamatun manga-sovitus, ja pienlehdet, esimerkkinä Kompastuskivi, kuuluvat erillisiin ketjuihinsa, kuin myös kristillisyyttä tai uskontoa sivumennen käsittelevät historialliset sarjakuvat, joilla useimmiten jo onkin omat ketjunsa tai niiltä varten voi sellaisen perustaa.


Kristilliset lehdet

Todennäköisesti Suomen tunnetuin kristillinen lehti on Joka Poika, jossa on julkaistu myös sarjakuvia, kuten PopuLAARI muistaa. Näytteitä Joka Pojan sarjakuvista on ennestään Joka Poika ja sarjakuvat -ketjussa.

Lasten Kuvalehdellä on myös oma ketjunsa Kvaakissa. Siinä on julkaistu Seikkailuja Afrikassa -sarjaa, josta näyte on Viidakkoon sijoittuvat seikkailusarjat -ketjussa.


Tullus

Tullus on Joseph Hughes Newtonin luoma kristitty roomalainen ensimmäiseltä vuosisadalta, jota on julkaistu ensi kertaa 26.12.1943. Tarkemmin sarjasta ja sen julkaisijan taustoista saa kuvanäytteineen kaikkineen tältä sivulta. Sen sijaan Wikipedia tietää sarjasta vain niukalti (molemmat linkit englanniksi).

Suomessa Tullus-sarjakuvaa on julkaistu pokkarina vuonna 1975. Sen on julkaissut kristillistä materiaalia edelleen julkaiseva Kuva ja Sana Oy, jonka Wikipedia tietää olevan virallisesti Kustannus Oy Kuva- ja Sanatuotanto. Kustantajalla ei sen sivujen mukaan näytä olevan enää sarjakuvaa valikoimissaan.

Tullus-pokkarin alkuperäistarina on Tullus and the Ransom Gold vuodelta 1974. Julkaisu on mustavalkoinen ja siinä on 107 sivua.

Taustatietoa

Kuva ja Sana Oy on julkaissut ylempänä mainittua Lasten Kuvalehteä, josta korvaamaton PopuLAARI kertoo tarkemmin ja samalla esittää näytesivun Tullus-sarjasta värillisenä.

Heikki Kaukorannan bibliografia tällä Sarjakuvaseuran sivulla tuntee Tulluksen lisäksi myös muut sarjakuvat, jotka Kuva ja Sana Oy sekä Ristin voitto ovat julkaisseet. Ristin voiton julkaisemista sarjoista on näyte ym. linkittämässäni Viidakkoon sijoittuvat seikkailusarjat -ketjussa.

Tulluksen yhteydessä mainittu Christian Comics International on erinomainen tietolähde kristillisiä sarjakuvia koskien. Kiitokset Veli Loposelle vinkistä!

Jarkko Sikiö:
Lasten kuvalehteä siinä vuoden 1970 molemmin puolin olisi ollut kirppiksellä, mutta ei niitä Tulluksen vuoksi oikein kotiin viitsinut hankkia. Mieleen ei tarkemmin jäänyt, mikä oli tarkka numero, mutta erään tarinan otsikko oli "Tullus ja vandaalit" eli todennäköisesti tarina Tullus and the Vandals of the North on näissä lehdissä aikanaan julkaistu, ellei kokonaan niin ainakin osittain.

Timo Ronkainen:
Tämä ei ole varsinaisesti sarjakuva, vaan semmonen yksiruutuinen juttu. Pikku munkista kertova Brother Juniper on siitä erikoinen tapaus, että sen piirtäjä Justin "Fred" McCarthy oli itsekin munkki.

Timo

Sanjo:
Kuuluisiko Kirkko & Kaupunki lehden Isä Ruben strippisarjakuva tähän kategoriaan. Miljöö (munkkiluostari) ja aihepiirikin* on kristillinen ja lehti missä sarjakuvaa on julkaistu myös.
Sanomalehtisarjakuvana sellaista keskitietä, joskus hiukan itseään toistavaa Harald Hirmuisen ja Pulterin tuulistä kolmen ruudun äfääriä.
Moni uskonnonopettajani käytti näitä strippejä hieman propagandistisesti havainnollistamaan uskonpuhdistuksen syitä ainakin anekaupan osalta, vaikka sarjakuva itsessään irrottamatta kontekstiksta on lähinnä anakronistista hassuttelua vähän samaan tapaan kuin mainitsemani esimerkit menneisiin aikoihin sijoittuvista strippisarjakuvista.

*No siis toistuvaa hassuttelua sädekehäjutuilla ja anekaupalla mehustelua.

Darzee:
Martti Pentti on tehnyt lähetyssaarnaaja Esra Elovainion seikkailuja Suomen Lähetyssanomiin liki 30 vuotta. Tyyli ei tosin ainakaan minuun mitenkään erityisesti uppoa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta