Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Artikkelit ja henkilökuvat: 1966 / 100 - Jorma Tiittanen: Titulointia (22.02.2018 klo 21:57:15)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
24.06.2018, klo 02:36:26

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
464777 viestiä 10324 aihetta kirjoittanut 7280 jäsentä. Uusin jäsen: PetriTre
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Muut sarjakuva-aiheet
| | |-+  Sarjakuva politiikan välineenä?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 7 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Sarjakuva politiikan välineenä?  (Luettu 24717 kertaa)
Doctor Phantomizer
Kesyttämätön outolintu
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 594


Bite from the dust til the dawn


« Vastaus #60 : 05.10.2011, klo 22:50:43 »

Kirjoitti blogissaan näin: Itse olen sitä mieltä, että Suomen olisi panostettava voimakkaasti populaarikulttuurin vientiin.

Itse olen ollut tätä mieltä koko elämäni! Menen nyt katkerana murjottamaan takaisin ullakolle, kun p*** silloin kun kerrankin on oma mielipide jostakin asiasta, jota on vielä toitottanut sosiaalisessamediassa pitkin vuosia, joku poliitikko varastaa sen omanaan vuosia myöhemmin kun alkaa olla liian myöhäistä.
tallennettu

"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.
Jari Lehtinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 055


Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan


« Vastaus #61 : 10.10.2011, klo 12:10:57 »

Muistilista huomista poliitikkotapaamista varten

- selkeästi tussattuja plansseja, joissa lukee "AASI", "URPO", "STALIN", "PAAVI", "ISOSISKO VALVOO", "HEIL BRAX" yms. heiluteltavaksi katsomosta sopivissa kohdissa puheenvuorojen kestäessä.
- Jäyhä jököttäjä (kuten edellä)
- papukaijapihdit (totuuden esiin kaivamista varten)
- rove mämmiä (jota yleisö voi käyttää heittääkseen sillä poliitikkoja tai toisinpäin - tosin jälkimmäistä tapahtuu muutenkin joka päivä)
- abloy-lukolliset jalkapuut kirkonmäellä
- kirves, piilotetaan saunan taakse
- pahvi-Kekkonen, puhekuplassa "Saatanan tunarit", sijoitetaan katsomaan poliitikkoja suoraan silmiin.
- porttikielto, monopolikortti jossa lukee "Pysy poissa, pysy suoraan poissa kulkematta Helsingin rautatieaseman kautta".
tallennettu

”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.
Pässi
Nukkuja
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 3 006« Vastaus #62 : 10.10.2011, klo 17:40:48 »

Tosi kypsää hei.
tallennettu

Hei, kuulittekstota? Ton torven torvi panee "bää bää"!
Severi
Sertifioitu Höpsisti
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 297« Vastaus #63 : 12.10.2011, klo 00:05:43 »

 
Keskustelu sarjakuvakeskuksessa käsitteli alkuun mainittua kolmea sarjakuvakirjaa. Aluksi Zeina Abirachedin Pääskysen leikkiä, sitten Anna Sailamaan Paimenta ja lopuksi Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet -kirjaa. Kaikki kutsutut poliitikot pitivät teoksia poliittisina ja eritoten Tietäväisen teosta ylistettiin. Useimmat löysivät niihin miltein rinnastettavia perinteisiä romaaneja sekä elokuvia: Kuulimme mm. vertaukset Mika Waltarin Sinuhe egyptiläiseen (Eerola) ja Mannerheim -elokuvaan (Uotila). Ko. herrojen välille saatiin pientä kinaakin aikaiseksi, siitä kuinka Tietäväisen teosta tulisi jatkossa käsitellä. Eerola esitti että Näkymättömät kädet tulisi julkaista siirtolaisten lähtömaissa, jotta nämä ymmärtäisivät olla tavoittelematta mahdottomia Euroopassa. Tähän Uotila suunnilleen, että ok jos samalla lisätään toimeentulon mahdollisuuksia ko. lähtömaissa, toisin sanoen puututaan siirtolaisuuden syihin.
 
Sarjakuva on kärsinyt perinteisestä väärinkäsityksestä, että se mediana olisi suunnattu vain lapsille. Tämä uskomus tuli nyt viimeistään todistettua vääräksi. Sarjakuvaa on myös pidetty jonain epätaiteena, se olisi muka jossain kirjallisuuden ja kuvaamataiteiden välimaastossa. Myös tätä ja muita harhoja koetettiin kumota. Sarjakuva on kirjallisuuden ja kuvaamataiteiden superluokka. Kirjallisuus on sarjakuvaa ilman kuvia ja kuvataiteet on sarjakuvaa ilman tekstiä. Sarjakuva on näistä kolmesta ilmaisuvoimaisin taidemuoto.
 
Keskustelun loppuaika meni sarjakuvan tuen lobbaamiseen. Sarjakuva(taiteilijat), saa nykyisin, silloin kun saa, tukea pääosin yksityisiltä tahoilta. Valtion tuki on hyvin vähäistä, ilmeisesti osittain siksi, että sarjakuvalla ei ole omaa litteraa vaan se luetaan ryhmään muut, kuten osaksi muotoilua. Läsnä olleet poliitikot kuitenkin lupasivat asiaan muutosta. Mutta he kaipasivat jonkinlaista järjestöä, tahoa jonka kanssa asioista voisi neuvotella. (oikaiskaa jos käsitin jotain väärin)
 
Kaikkiaan positiivinen ilta. Olin alkujaan pelännyt, että teokset olisivat olleet liian hankalia luettavia. Voi olla, että nyanssi jos toinenkin meni raadilta ohi, mutta se on sivuseikka. Pääasia on se, että sarjakuva jäi poliitikkojen tietoisuuteen vahvana taidemuotona ja se kuinka surkealla tolalla ala on taloudellisesti.
 
Myös kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäen erityisavustaja Anna Tulusto oli paikalla.
 
tallennettu

Eih Bennek, Eih Blavek
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 8 663


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #64 : 12.10.2011, klo 16:43:17 »

Sen sijaan että ihmisiä rahdataan luvattomasti EU:n alueelle tekemään työtä surkeissa oloissa, pitäisi avustaa heitä kotimaassaan ja rohkaista siihen, että Afrikan ja muiden maanosien alikehittyneet maat pääsisivät jotenkin jaloilleen. Pitäisi pureutua näiden ilmiöiden syihin eikä ilmiöihin sinänsä.

EU...? Kaipa EU:n sisämarkkinat jotenkin liittyy siihen että espanjalaisia Näkymätön käsi -tomaatteja myydään täällä Suomessakin, mutta onhan ongelma paljon monisyisempi? Onhan?
On. Maailma on maailmanlaajuinen.  Smiley "Avustaminen kotimaassa" on kaikkea muuta kuin helppoa. Sitähän on yritetty kymmeniä vuosia ja nyt tunnetaan jo monta tapaa tehdä avustamista väärin. Asia on kytköksissä paitsi kohdemaan, myös Suomen politiikkaan, eli esimerkiksi siihen kuka on aiheesta vastaava ministeri kulloinkin. Eli soutamista ja huopaamista esiintyy.

Yksi Suomen painopisteitä lienee nytten hyvä hallinto, mikä on minusta viksua. Itse asiassa, koska tekijöitä (virkamiehiä) on valtion tehostamisohjelman johdosta aika vähän, olisi ehkä paras keskittyä pelkästään tuohon hallintopuoleen (eikä jakaa enempää apua kuin mitä on edellytyksiä tehdä kunnolla).
Niin tai näin, tuskin se ihmisvirta Afrikasta Eurooppaan on vähenemään päin, päinvastoin.

Myös tätä ja muita harhoja koetettiin kumota. Sarjakuva on kirjallisuuden ja kuvaamataiteiden superluokka. Kirjallisuus on sarjakuvaa ilman kuvia ja kuvataiteet on sarjakuvaa ilman tekstiä. Sarjakuva on näistä kolmesta ilmaisuvoimaisin taidemuoto.
Tuskin siellä noin puhuttiin, mutta kiitos briiffistä.  Smiley

Oliko paikalla paljon kuulijoita? Pitkin päivää sitä tapahtumaa puffattiin ainakin Radio Helsingissä.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 396


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #65 : 12.10.2011, klo 16:53:13 »

Aiheeseen liittyvä opus. History and Politics in French-Language Comics and Graphic Novels, Edited by Mark McKinney. Mississipin yliopiston julkaisusarjoja sarjakuvista ja populaarikulttuurista kannattaa seurata enemmänkin. Hienoja kaikki!

Timo
tallennettu

Severi
Sertifioitu Höpsisti
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 297« Vastaus #66 : 12.10.2011, klo 20:19:25 »

 
Tuskin siellä noin puhuttiin, mutta kiitos briiffistä.  Smiley

Voi kuule, kyllä hyvinkin tulin tuon suuntaista lausuneeksi.
 Roll Eyes
 
Olinko epäkorrekti? Läsnä kun oli kansanedustaja, kirjallisuustutkija, tohtori Outi Alanko-Kahiluoto. Mutta hän ei kuitenkaan ryhtynyt kirjallisuutta puolustamaan (taisi olla liian hämmästynyt). Sen sijaan Osku Pajamäeltä tuli jonkin kommentti.
 
Pahus, kadotin taas estoni kun sarjakuvataide uhkasi joutua C-divariin, tuolien väliin. Toisaalta, jollei sarjakuvan ystävät arvosta ja puolusta sarjakuvaa niin ketkä sitten?
 
Kaikkiaan aika leppoisaa tuo keskustelu kuitenkin oli, varmasti poliitikot saavat kuulla pahempaakin. Tilaisuuden tunnelmia olivat huoli sarjakuvasta ja varovainen toiveikkuus paremmasta.
 
Oliko paikalla paljon kuulijoita? Pitkin päivää sitä tapahtumaa puffattiin ainakin Radio Helsingissä.

Paikalla oli luullakseni 30 - 40 henkeä (en laskenut).
 
 
tallennettu

Eih Bennek, Eih Blavek
Severi
Sertifioitu Höpsisti
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 297« Vastaus #67 : 01.11.2011, klo 11:12:56 »

 
Kiitos Sarjakuvakeskuksen politiikkakeskustelun ainakin Outi Alanko-Kahiluoto on ottanut sarjakuvan esille blogissaan ja lehtikolumnissaan. Oli mainio idea tuo keskustelu.
 
tallennettu

Eih Bennek, Eih Blavek
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 396


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #68 : 01.11.2011, klo 11:35:49 »

Sarjakuvakeskuksen politiikkapanelista mainio yhteenveto Kirjamessujen  Sarjakuvalehdessä, jota saanee ainakin Sarjakuvakeskukselta.

Timo
tallennettu

Lönkka
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 278


Life goes on (except for those who die)


« Vastaus #69 : 01.11.2011, klo 16:11:58 »

Lukijoilta tullut aivan mahtavia kommentteja tuohon kirjoitukseen!
tallennettu
Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 461« Vastaus #70 : 01.11.2011, klo 18:34:49 »

Lukijoilta tullut aivan mahtavia kommentteja tuohon kirjoitukseen!

"Opetettakoon mieluummin lukutaitoa."
tallennettu
Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 461« Vastaus #71 : 22.11.2011, klo 08:56:07 »


Kiitos Sarjakuvakeskuksen politiikkakeskustelun ainakin Outi Alanko-Kahiluoto on ottanut sarjakuvan esille blogissaan ja lehtikolumnissaan. Oli mainio idea tuo keskustelu.
 

Ja eilen sitten julkistettiin kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen vastaus kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon kirjalliseen kysymykseen sarjakuvan vähäisestä julkisesta tuesta.

Hesarista (22.11.2011) lainattua:

Vastauksessaan Arhinmäki hämmästelee, että sarjakuvaa on tuettu säännöllisesti vasta 1990-luvulta lähtien, vaikka ala juhlii satavuotista historiaansa.

Sarjakuvan tarve lisäresursseille myös juhlavuoden jälkeen todetaan vastauksessa selkeästi, vaikka alan asema onkin viime vuosina vahvistunut taidekentässä.

Sarjakuvataiteilijoille on viime aikoina myönnetty muun muassa taiteen valtionpalkinto ja Suomi-palkinto.

Kulttuuriministeriö suunnittelee sarjakuvan edistämiseen tarkoitettujen varojen "siirtämistä omaksi rivikseen" taiteelle jaettavissa veikkausvoittovaroissa jo ensi vuonna. Niin sarjakuva saisi entistä itsenäisemmän aseman valtion budjetissa.

Lisäksi Arhinmäki lupaa, että sarjakuvataiteen asema taidetoimikuntalaitoksessa ratkaistaan samalla, kun Taiteen keskustoimikunta muutetaan Taiteen edistämiskeskukseksi. Muutos on nykyisen hallituksen ohjelmassa.

Nykyään sarjakuva on sijoitettu muotoilutoimikunnan piiriin kuten muun muassa graafinen suunnittelu ja kuvitus. Vastauksessaan Arhinmäki pitää asiantilaa ongelmana, joka on ratkaistava niin, että sarjakuvan asema vahvistuu.

Vastaus tuli samaan aikaan, kun sarjakuvaväki kokoontui Helsingissä juhlaillalliselle satavuotiaan suomalaisen sarjakuvan kunniaksi.


Suomalainen sarjakuva alkaa saada ansaitsemansa aseman! Sata vuotta vaan ei suotta! Hyvää syntymäpäivää, suomalainen sarjakuva, vaikka se synttäripäivä taisi olla jo eilen.
tallennettu
Reijo
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 564


Haddadaa


« Vastaus #72 : 22.11.2011, klo 09:39:54 »

Ei ollut vielä eduskunnan asiakirjajärjestelmässä Arhinmäen vastaus, mutta lisään uutiseen kun se sinne tulee.

Parempaan suuntaan ollaan menossa. Edelliset sarjakuvaan liittyvät kirjalliset kysymykset eduskunnassa ovat olleet Bjarne Kalliksen "Daavidin tähden rinnastaminen sarjakuvassa natsien hakaristiin" (KK 8/2009) ja Susanna Rahkosen "Lasten itsemääräämisoikeutta loukkaavan sarjakuvamateriaalin myynti ja markkinointi" (KK 102/2003). Tämä jälkimmäinen oli se Dragon Ball-keissi.

On Alanko-Kahiluodolla edeltäjiäkin. Vuosien 1989 ja 1990 valtiopäivillä Jörn Donner teki Raha-asia-aloitteet sirkus- ja sarjakuvataiteen tukemiseksi.


Edit: Nyt on lisätty.
« Viimeksi muokattu: 22.11.2011, klo 13:11:36 kirjoittanut Reijo » tallennettu

Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 17 396


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #73 : 22.11.2011, klo 09:46:14 »

1970-80 -luvuilla (vielä) puhuttiin jopa sarjakuvaverosta tai jopa "ns. sarjakuvan" täyskiellosta! 40 vuodessa on tultu pitkälle.

Timo
tallennettu

Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 14 778


« Vastaus #74 : 04.12.2011, klo 23:17:08 »

Bahrainin Helmivallankumous sarjakuvana

se mikä tämän cartoon movementin sarjakuvan nostaa keskivertoantinsa ylle on kaksi näkökulmaa, eli yksi kummaltakin puolelta vaikka tuossakin näkyy jossain määrin kaiken politiikan toimivin jako ="me ja Muut" "Oikea ja väärä" eli ne perusinhimilliset puolet mutta kärjistettyinä.

sivuilta löytyy muutakin: http://www.cartoonmovement.com/comic

tallennettu
Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 7 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: