Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Artikkelit ja henkilökuvat: Mapuche-kansan soturilegendat (16.12.2019 klo 22:00:00)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
09.08.2020, klo 11:38:18

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483828 viestiä 10426 aihetta kirjoittanut 3836 jäsentä. Uusin jäsen: fastback
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Manga ja anime
| | |-+  Onko manga Suomessa lopussa?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Onko manga Suomessa lopussa?  (Luettu 55187 kertaa)
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 302« Vastaus #165 : 11.01.2020, klo 15:53:48 »

Tätä ennen ei ollut tiennyt, että suomeksi edes saa kyseistä sarjaa. Kyseessä on kuitenkin harrastaja ja sarjan iso fani, joten olin ajatellut, että tämä on itsestään selvää, mutta hänellä harrastaminen on niin voimakkaasti netissä, ettei ollut koskaan tullut ajatelleeksi. Mitenköhän yleistä tämmöinen on, että kohderyhmä ei osaa edes etsiä heille sopivia julkaisuja?
En usko että on yleistä. Tai siis uusavuttomuus on varmaan yhtä yleistä kuin ennenkin, mutta tietämättömyys sarjasta ei. Käytännössä tuossa näkyy se millaisiin kupliin netti ihmiset "ajaa". Kun enää ei ole edes tapana seurata foorumeita, niin kyllähän se kaventaa näkymiä.
Suurin osa manga/animeharrastajista käy käsittääkseni kuitenkin alan tapahtumissa (joita on suurin piirtein joka kuukausi jossain päin maata) ja niissä alkaa olla jo aika vaikeaa olla törmäämättä joko kustantajan myyntiräkkeihin tai kirpparipöytiin, joista siis Titaanien sota tulisi väkisinkin vastaan.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
PTJ Uusitalo
Mediaholisti
Valvoja
***
Poissa

Viestejä: 913« Vastaus #166 : 13.01.2020, klo 13:56:54 »

Vähän vaikea sanoa. Lonkalta tuntuisi, että ne samat kolme-neljätuhatta ihmistä käyvät kyllä tapahtumissa ja näkevät siellä myyntipöytiä… mutta he ovat sitten Suomessa englanninkielisen mangan ensisijainen ostajakunta, eivät niinkään suomenkielisen. Suomenkielisen mangan ensisijainen kohdeyleisö on ehkä sitten enemmänkin he, joilla ei ole sanottavasti muuta fandom-kosketusta mangaan ja animeen, vaan se kosketuspinta on lähinnä vain sen lehtihyllyn kautta.

Eli ehkä tässä voisi olla vaan niin, että suurin osa niistä Suomen aktiivisista ja omistautuneista mangan ja animen harrastajista ei pidä niitä paria suomeksi julkaistavaa sarjaa omalle harrastukselleen kauhean relevanttina. Niiden presenssi eri kaupoissa on satunnaista, kuten aiemmin sanottu, joten eivät ne välttämättä silmäänkään osu.

Ja ihan ylivoimaisesti suurin osa animen ja mangan aktiivisista harrastajista Suomessa ei seuraa minkäänlaista kotimaista uutisointia tai muuta mediakirjoittelua aiheesta, Anime-lehdessä tai muuallakaan. Joten se mitä suomeksi julkaistaan voi mennä heiltä kaikilta täysin tutkan alta.
tallennettu

haplo
Avustava toimittaja
*
Paikalla

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 412« Vastaus #167 : 13.01.2020, klo 16:22:55 »

Tuli tuosta mieleen toinen yksittäinen esimerkki, eli entinen työkaverini. Luki (ja lukee varmaan edelleenkin) mangansa ainoastaan netistä laittomin keinoin, eikä hänellä sen kummemmin ollut käsitystä tai kiinnostusta siihen, mitä suomeksi tai englanniksi julkaistaan.

Luulen, että tällaisia tapauksia on kyllä muitakin. Jos kipinä animeen ja mangaan on tullut jonkin netissä hehkutetun sarjan kautta, ja siihen henkilö tutustuu netin kautta, ja jatkaa vain seuraavan sarjan pariin, niin missään vaiheessa ei ole tarpeen edes ajatella että jotain saisi kaupasta tai ylipäätään edes painettuna.
tallennettu
PTJ Uusitalo
Mediaholisti
Valvoja
***
Poissa

Viestejä: 913« Vastaus #168 : 13.01.2020, klo 17:39:55 »

Maailmanlaajuisesti tuollaisia tyyppejä on kenties mangan kuluttajista jopa suurin osa. Asialle omistautuneita harrastajia on aina vähemmistö ja kasuaaleja kuluttajia enemmistö; ja mitäpä mielenkiintoa kasuaalilla kuluttajalla olisi seurata kenttää, sen kustantajia ja tekijöitä, skenen päivänpolttavia puheenaiheita, draamaa työoloista ja teollisuuden tilanteesta ja muuta vastaavaa. Epäilemättä näin se menee myös vaikkapa videopelien parissa: kuluttajia on älyttömän paljon enemmän kuin alan harrastajia.

Ja näin on olemassa ihan vahingossa älyttömästi ihmisiä, joille manga ja anime ovat aina olleet vain jotain jota voi kuluttaa netistä helposti ja ilmaiseksi (ja yleensä laittomasti, vaikka tuskin suurin osa edes tiedostaa asiaa). Eivätkä he koskaan ole välttämättä edes nähneet fyysistä mangapokkaria, saati kokeneet mitään hinkua sellaista ostaa. Enhän minäkään Blu-Ray-levyjä keräile, kun elokuvien katsominen sujuu ilmankin.
tallennettu

Lurker
Valvoja
***
Paikalla

Sukupuoli: mies
Viestejä: 16 539« Vastaus #169 : 13.01.2020, klo 19:21:51 »

Mitäs kaikkea markettimangaa sitä on tarjolla? Enemmän varmasti kuin pari.

Ainakin Titaanien sota, Patriootti Moriarty, Sherlock, My Hero Academia, Tokyo Ghoul, Velhon morsian... nuo nimet nyt ainakin on tullut nähtyä myyntihyllyillä, varmaan niitä on lisääkin.

Ei siis suinkaan huonosti.
tallennettu
Markku Myllymäki
Lyijykynän jatke
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 811


/* You are not expected to understand this. */


« Vastaus #170 : 13.01.2020, klo 19:54:26 »

Ainakin tuo Poissa (Erased) ja Full Metal Alchemist (lienee uudelleenjulkaisu).

Himputin himputti, olisi vaikka kuinka hyvää mangaa olemassa, mutta a) Suomen jakelu ei koskaan ottaisi sitä (heippa, kukkahattusukupuoliolettamattomat) ja b) niissä sarjoissa taitaa olla jo (käytännössä merkityksettömänä) sivujuonteena jotain, mikä taitaa olla jo lain vastaista julkaista.

Mutta jos bible pounding USA julkaisee, niin miksi ei täällä "vapaamielisen" Euroopan pohjoisnurkassa mikään onnistu?

Noo. Innostaahan tämä Japanin kielen opintoihin.  Evil
tallennettu

When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 302« Vastaus #171 : 13.01.2020, klo 22:59:31 »

Ei siis suinkaan huonosti.
Älkää ny parasta unohtako eli My Hero Academia. :-)
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Antti Valkama
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 798


« Vastaus #172 : 14.01.2020, klo 09:44:38 »

Mutta jos bible pounding USA julkaisee, niin miksi ei täällä "vapaamielisen" Euroopan pohjoisnurkassa mikään onnistu?

Kolme syytä:
1) liian vähän lukijoita (ostajia)
2) liian vähän lukijoita (ostajia)
3) liian vähän lukijoita (ostajia)

Sisältöjuttuja täytyy toki harkita julkaisupäätöksiä tehdessä, mutta ns. aikuisemman mangan (millä en tarkoita vain pornoa ja ultraväkivaltaa) ongelma on se, että sitä ostetaan niin vähän. Hyvin myyvä varttuneemmille suunnattu sarja kyllä päihittää floppaavan poikainseikkailusarjan, mutta keskimäärin jälkimmäinen pärjää liian paljon paremmin. Eikä kyse ole edes siitä, että "aikuismanga" tuottaisi vähemmän, vaan siitä, että se menee yleensä miinukselle. Tappiolla ei voi julkaista kovin paljoa, ja se vähäkin edellyttää useita muita voitollisia sarjoja.
 
Tosin meidän kokemuksemme pätee lähinnä lehtipistejulkaisuihin. Pääosa myynnistä tulee näet marketeista ja kioskeista. Mangan vuonna 2003 alkanut kuherrus(kuu)kausi kirjakauppojen kanssa päättyi hiljaiseen intohimon hiipumiseen. Pitkät sarjat pokkarimuodossa eivät tällä hetkellä kelpaa valtaosalle kirjakaupoista. Jokin kustantaja saisi kyllä minun puolestani kokeilla julkaista mangaa kovilla kansilla ja kovilla hinnoilla, pelkästään kirjakaupoissa. Silloin voisi yrittää tarjota lisää kaikenlaista myös pienille ostajakunnille.   
tallennettu
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 302« Vastaus #173 : 14.01.2020, klo 10:20:49 »

Mangan vuonna 2003 alkanut kuherrus(kuu)kausi kirjakauppojen kanssa päättyi hiljaiseen intohimon hiipumiseen. Pitkät sarjat pokkarimuodossa eivät tällä hetkellä kelpaa valtaosalle kirjakaupoista. Jokin kustantaja saisi kyllä minun puolestani kokeilla julkaista mangaa kovilla kansilla ja kovilla hinnoilla, pelkästään kirjakaupoissa. Silloin voisi yrittää tarjota lisää kaikenlaista myös pienille ostajakunnille.   
Tuli kanssa mieleen, että miksei voisi aikuisempaa mangaa yrittää julkaista hieman kalliimpaan hintaan? Nuorten pokkarithan on suorastaan polkuhintaisia. Niissä ei ole sitä kustannustoimintaan nvakiintunutta mekanismia, että ensin myydään kalliilla ja sitten loppupainoksesta yritetään päästä eroon muutamalla eurolla. Hinta on heti alkuun normaali (tai lähellä sitä) ja sitten tuote ns. poistuu valikoimista.

Mutta yhtään kalliimmissa kirjoissa varmaankin tulee äkkiä sitten vastaan myös englannikieliset tuotteet. Tämä kannattavuusongelma, johon Antti viittaa, on kyllä nähty muutamissa kokeiluissa (Nausicaa, Kimba valkoinen leijona). Punainen jättiläinenhän yritti reilu 10 vuotta sitten sitä aikuisempaa puolta (Esim. Alita, Planetes, Black Lagoon). Ei ilmeisesti kovin hyvin kannattanut sekään, mutta jotain seineniä kuitenkin on julkaistu (Basilisk, Resident Evil, All you need is Kill). Eikä sovi unohtaa mainiota Aron morsian -sarjaa, joka myös sopii aikuisempaankin makuun.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Markku Myllymäki
Lyijykynän jatke
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 811


/* You are not expected to understand this. */


« Vastaus #174 : 14.01.2020, klo 11:49:25 »

Ymmärrän kustantajien ongelman. En usko että kova kansi ja kova hinta on minkäänlainen ratkaisu -- se vain tekee englanninkielisen version vielä houkuttelevammaksi. Kun huomioi, että monet hyvät sarjat ovat pitkiä, Oh My Goddess:in tavoin "keskenmeno" on varsin todennäköistä.

Meillä on selkeä pula otakuista!  Grin

tallennettu

When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.
Antti Valkama
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 798


« Vastaus #175 : 14.01.2020, klo 12:13:36 »

Planetes ja Black Lagoon tosiaan kuuluvat Punaisen jättiläisen Tammen-kauden (nyttemmin Werner Söderström Osakeyhtiön -kausi) varttunemman yleisön julkaisuihin. Alita/Gunnm tuli silloin, kun PJ oli itsenäinen pienkustantaja. Linja on jatkunut, sillä meillä on aina menossa jotakin sellaista, mikä ei Japanissa mene poikain- tai tyttöinsarjan kategoriaan. Aron morsianten lisäksi sellaisia o(li)vat ainakin Emma, Tarkastaja Akane Tsunemori, Patriootti Moriarty, Velhon morsian, Poissa - Erased ja Tokyo Ghoul sekä Yotsuba.

Toki myös esim. Jumping, Gabriel Dropout ja Azumanga Daioh ovat Japanissa jotain muuta kuin teinisarjoja.


  
tallennettu
Antti Valkama
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 798


« Vastaus #176 : 14.01.2020, klo 12:16:50 »

Meillä on selkeä pula otakuista!  Grin

Ja myös sarjakuvaharrastajista, jotka eivät ole erityisiä mangafaneja mutta lukevat sitäkin ongelmitta. (En siis tarkoita tällä niitä, joiden mukaan Gunnm/Alita, Akira, Lone Wolf and Cub sekä jokin teos X johon he sattuivat 1980-luvulla ensimmäisenä suomalaisena törmäämään,ovat ainoaa kunnollista mangaa ja kaikki muu on kuraa.)
tallennettu
PTJ Uusitalo
Mediaholisti
Valvoja
***
Poissa

Viestejä: 913« Vastaus #177 : 14.01.2020, klo 14:40:26 »

Niin… vähän vaikeaa se on myydä niitä aikuisempia sarjoja kalliilla kirjakaupoissakaan, kun ainakaan minä en ole nähnyt missään kirjakaupassa kunnollista sarjakuvaosastoa enää pariin vuoteen.
tallennettu

Markku Myllymäki
Lyijykynän jatke
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 811


/* You are not expected to understand this. */


« Vastaus #178 : 14.01.2020, klo 15:02:48 »

Niin… vähän vaikeaa se on myydä niitä aikuisempia sarjoja kalliilla kirjakaupoissakaan, kun ainakaan minä en ole nähnyt missään kirjakaupassa kunnollista sarjakuvaosastoa enää pariin vuoteen.

Lohdutukseksi (?) voi sanoa, että kirjakaupoille on tapahtunut sama kuin monelle muullekin (musiikki, videot, taidetarvikkeet jne.): kaupoilla on enää hyvin himmeä käsitys mitä pitäisi myydä. Ei kirjakaupassa myyjä enää tiedä kuin top-10 myyvien kirjojen nimet; ihan turha kysyä vaikkapa englanninkielisestä science fictionista mitään. Karmeinta on, että enää myyjät eivät edes näyttele olevansa kiinnostuneita. Niin se kivijalkakauppa kuolee.

Mutta sarjakuva mediana kärsii pahasti siitä, että alle 40-vuotiaat elävät semmoisissa kuplissa joihin ei mikään uusi asia helposti tunkeudu. Selitin jollekulle että hänen "hauskan" meeminsä pohjana oleva kuva on peräisin vanhasta sarjakuvasta. Tyyppi katseli minua "ei voi olla, eihän akuankassa ole tuommoisella tyylillä piirretty"  ilmeellä.

Eli mainonnan ja markkinoinnin puute ja myyntipaikkojen katoaminen hämäriin luoliin aiheuttavat yhtä lailla mangalle kuin muullekin sarjakuvalle sen, että kasuaalikuluttajaa ei enää ole.
tallennettu

When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.
Antti Valkama
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 798


« Vastaus #179 : 16.01.2020, klo 09:23:10 »

Toisaalta suomennettu manga on elänyt paljolti lehtipisteiden kautta. Totta kai vanhojen osien heikko saatavuus on iso ongelma, mutta isompi olisi se, että markettimyynti vaikeutuisi.

Vanhojen osien myynnissä taas coneilla ja messuilla on erittäin tärkeä osa. Nettikaupatkin ovat välttämättömiä, mutta niiden ongelmana on se, että lapset ja teinit eivät yleensä pysty tekemään itsenäisesti ostoksia.
tallennettu
Sivuja: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: