Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Artikkelit ja henkilökuvat: 1952 / 100 – Seikkailuja erämaassa (13.03.2018 klo 11:48:55)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
06.06.2020, klo 14:09:47

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
482808 viestiä 10471 aihetta kirjoittanut 3838 jäsentä. Uusin jäsen: kokkeli
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Manga ja anime
| | |-+  Onko manga Suomessa lopussa?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Onko manga Suomessa lopussa?  (Luettu 50823 kertaa)
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 871« : 04.12.2009, klo 20:44:33 »

Kuten kaikki voivat huomata, ei mangaosastolla ole enää samanlaista viestien vinkunaa kuin on joskus ollut. Parhaat varhaisnuorille tarkoitetut mangat on jo julkaistu suomeksi. Uudet varhaisnuoret eivät kipareilta löydä uutta kamaa, ja vanhentuneet entiset mangan ystävät eivät saa aikuisempaa mangaa suomeksi mistään. Sitä olisi olemassa, muttei suomeksi.

Tästä aloittaisin keskustelun, johon toivotaan osallistumista kaikilta asiasta kiinnostuneilta: Nuorisolta, entiseltä manganuorisolta, kustantajien edustajilta ja yleensä sarjakuvan suosion tilannetta seuraavilta.

Mitä ei toivota, on riekkuminen mangaosaston raunioilla.
tallennettu

Curtvile
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 15 432


« Vastaus #1 : 04.12.2009, klo 20:54:01 »

Ei ole.
Se on saavuttanut status quon. Ei ole todistettavaa ja todisteltavaa.
 On parikin lehteä aiheesta ja kuten kaikessa kulttuurissa(ei vain populaari-sellaisessa tai "viihteessä") osa kasvaa yli ja ohi.
Tarjontaa ja valikoimaa on, mutta kenttä ei ole sen yhtenäisempi kuin muissakaan sarjakuvan osa-alueissa(mm. BD, supersankarit, länkkärit jne).

Mangasta ei tullut vallankumousta, se ei pelastanut maailmaa muttei se mihinkään kadonnutkaan.
Se ei vaan ole enää niin uusi ja hip-hop- ja-pop
tallennettu
Matti Karjalainen
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 980


Friendly Neighborhood Librarian


« Vastaus #2 : 04.12.2009, klo 21:06:52 »

Ei manga ole kuollut minnekään. Sarjakuvia ilmestyy koko ajan suomeksi, japanilaisen populaarikulttuurin ympärille on kehittynyt parikin harrastelehteä, kirjastosta menevät Christopher Hartin ja kumppanien manga-piirustusoppaat hyvin lainaksi ja festivaaleilla sun muissa happaningeissa on mangakansa edustettuna monilukuisena ja värikkäänä.

Kuten kaikki voivat huomata, ei mangaosastolla ole enää samanlaista viestien vinkunaa kuin on joskus ollut.

Väittäisin, että tähän on osasyynä kaksi asiaa.

1) Kohtalaisen ankara moderointi, joka ei välttämättä suosi nuorempaa käyttäjäkuntaa ja näyttäytyy näiden silmissä tiukkapipoisuutena

2) Mangustien mahdollisuus keskustella harrastuksestaan muualla Internetissä
tallennettu

"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)
Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 16 444« Vastaus #3 : 04.12.2009, klo 21:09:01 »

Kyllä mangalla ihan oikeasti on laskukausi. Mangan myyntiluvut ovat selkeässä laskussa Japanissakin. Taitaa Anikillakin olla jo hiljaisempaa kuin ennen.

Japan’s Manga Industry in Dire Straits

Oliko manga sarjakuvan Britney Spears?
tallennettu
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 762« Vastaus #4 : 04.12.2009, klo 21:25:28 »

Foorumit ovat hieman vanhojen partojen juttu, nuorille sosiaaliset mediat ovat vetovoimaisempia.

Suomessa Facebookin "rantautumisen" pitäisi näkyä vuoden 2007 kohdalla. Olisi hauska nähdä statistiikkaa useamman foorumin perusteella, mikä sen vaikutus oli. Kvaak ei varsinaisesti mangaväen foorumi ollutkaan, mutta eivät ne viestit aivan hirveää tahtia näytä manga-foorumien puolellakaan vilistävän. Avainhuomio tietysti on, että Kvaak on Suomen ainoa varteenotettava sarjakuvafoorumi, mangakenttä on hajautuneempi.

Mangan suosiosta keskustellessa on tärkeää ymmärtää että kyse ei ole kuluttamisesta vaan elämäntavasta. Ellette usko, niin lukekaa harrastelehtiä, kuten JapanPop, ne kun ovat todellisuudessa lifestyle-julkaisuja.

Tähän elämäntapaan vaikuttavat trendit, eli nousu- ja laskukausia tulee ja menee. Niiden perusteella voidaan, oikeutetummin, puhua muun sarjakuvan kuihtumisesta.

Suomen mittakaavassakin mangaa luetaan myös jatkossa, eihän lehtihyllyillä olisi juuri mitään tytöille suunnattua luettavaa. Sama pätee myös oikestaan tiettyyn ikäryhmään, joka on kasvanut lastensarjakuvasta, eli ankka-iästä, ohitse. Moni pojille suunnattu manga on huikeasti viihdyttävämpää kuin melkoisen tylsät ankat.

Huomioikaa samalla kuinka nimikkeiden määrä näyttää melko hyvin tietyissä sarjoissa säilyvän samana. Kun Yu-Gi-Oh! päättyi, täytti sen tilan Bleach, joka selkeästi on suunnattu samalle lukijasegmentille. Tämä lienee paremminkin merkki vakiintumisesta.

Siitä ei kuitenkaan koskaan päästä pienillä markkinoilla eroon, ettei lehtihyllytarjonta riitä suurkuluttajien tarpeisiin sen enempää kuin se riittää muun sarjakuvien suurkuluttajille (kenties ankkojen ja lännensarjojen lukijoita lukuun ottamatta). Heitä palvelevat sen sijaan erikoisliikkeiden laajat valikoimat, jollaista kustantajat eivät voi kilpailukykyisesti lehtihyllyillä tarjota.

Paljon "parasta mangaa" on sen sijaan julkaisematta, myös varhaisnuorille suunnattua. Suosituksia voi kysyä vaikka manga-alueella tai sitten hakea vinkkejä manga-foorumeilta.
« Viimeksi muokattu: 04.12.2009, klo 22:13:05 kirjoittanut Jiksi » tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 871« Vastaus #5 : 04.12.2009, klo 22:08:26 »

Kohtalaisen ankara moderointi, joka ei välttämättä suosi nuorempaa käyttäjäkuntaa ja näyttäytyy näiden silmissä tiukkapipoisuutena

Moderaattorina sanoisin tähän, että ei ole ollut aikoihin tarvetta moderoida. Onko sinulla ollut?

Toivon lisäksi, että ketjuun kommentoisi mahdollisimman moni mangan tavallinen ystävä.
« Viimeksi muokattu: 04.12.2009, klo 22:10:33 kirjoittanut Joe » tallennettu

Emppu
Vieras
« Vastaus #6 : 05.12.2009, klo 03:11:04 »

Manga on kuitenkin osa japanilaisen kulttuurin harrastamista ja kuten jo joku sanoi, se on kuitenkin elämäntyyli. Se itsessään, vaikka oliskin yhden sukupolven juttu, ei häviä kuitenkaan itsessään täysin pois, koska ihmiset ovat ottaneet jotkin tietyt yksityiskohdat harrastuksestaan varsin kiinteästi osaksi elämäntapaansa. Toki, en sano, että se ois jotain niin pysyvää, että he jatkaisivat japanilaisen kulttuurin suurkuluttajina, mutta silti se on tuonnut ratkaisevan palasen heidän identiteettiinsä ja kuka hullu nyt sellaisesta nyt noin vain luopumaan.

Kyllä mä näen mangan tulleen yhdeksi kiinteäksi osaksi suomalaista sarjakuvakulttuuria ja sen voimin se varmaan puuskuttaakin jatkossa. Se tosin jää nähtäväksi, jääkö se kuitenkin niin laaja-alaiseksi, että se pystyy pitämään omia genrejään yllä, vai valahtaako se omaksi genrekseen suomeksi julkaistujen sarjakuvien joukossa.

Kuitenkin, mangalla on silti se ehdoton valtti, halpa hinta, että se kuitenkin houkuttelee uusia lukijoita ja ehkäpä myös vanhojakin takaisin.
tallennettu
Matti Karjalainen
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 980


Friendly Neighborhood Librarian


« Vastaus #7 : 05.12.2009, klo 05:40:22 »

Moderaattorina sanoisin tähän, että ei ole ollut aikoihin tarvetta moderoida. Onko sinulla ollut?

En ole koskaan seurannut manga-osiota kovinkaan aktiivisesti, vaan mitäpä moderoitavaa on sellaisella foorumilla jossa ei ole enää sanottavammin kirjoittajiakaan?

Kyllä mä näen mangan tulleen yhdeksi kiinteäksi osaksi suomalaista sarjakuvakulttuuria ja sen voimin se varmaan puuskuttaakin jatkossa.

Samaa mieltä. Ehkä tämmöisestä vähän vanhemman liiton sarjakuvaharrastajasta mangailu näyttää lakastuneen, mutta sekin voi johtua siitä, että pyörimme aika tehokkaasti eri piireissä.
tallennettu

"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)
puro
Multirajoitteinen
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 341


Ei se siitä suttaannu.


« Vastaus #8 : 05.12.2009, klo 10:08:19 »

Onko suosittuja megasarjoja vielä suomeksi tulematta, jotka nostaisivat hypeä uudelleen? Meillä on nähty ainakin Dragonball, Inuyasha, Conan ja One Piece, jotka ovat kukin jatkuneet sen puolisensataa pokkaria ja tuntuvat menneen hyvin kaupaksi. Tarvittaisiin uusi johtotähti, mutta onko sellaista?

Ehkäpä manga-tarjonta muuttuu ja julkaisut jalkautuisivat kirjakauppoihin ja tarjonta laajenisi nuorten mausta vähän laveammalle...
tallennettu
Jiksi
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 762« Vastaus #9 : 05.12.2009, klo 10:46:19 »

Onko suosittuja megasarjoja vielä suomeksi tulematta, jotka nostaisivat hypeä uudelleen?

Kannattaa seurata, mitä sarjoja ilmestyy lehdissä, joista nämä suositut megasarjat ponkaisevat esiin. Aloittaa voi vaikka poikamangan lipunkantajasta, Weekly Shōnen Jump -julkaisusta, ja tutustua saman kustantajan rinnakkaisjulkaisuihin ja kilpailijoihin vaikka täällä.

Asettakaa kuitenkin mangan, ja yleisemmin sarjakuvateollisuuden, trendit ympäröivän maailman trendeihin, joista suuren yleisön tietoisuuteen on iskostunut ainoastaan musiikkiteollisuuden räpiköinti.

Elämme joka tapauksessa keskellä megatrendiä, jossa kulttuuri sirpaloituu entistä pienemmiksi alakulttuureiksi, jossa massaviihde vaihtuu sosiaalisiin verkostoihin ja itse tuotettuun sisältöön, joka leviää Youtuben kaltaisia kanavia pitkin.

Sarjakuva, manga mukaan luettuna, on kohdannut kymmenen vuoden aikana täysin uusia haasteita. Omaehtoisesta sisällöntuotannosta läheisin esimerkki on vaikka Kvaak, jossa ihmiset tuottavat sisältöä toisilleen. Kaikki tähän käytetty aika on pois massaviihteen kulutuksesta.

Lurkerin viestin takaa asia konkretisoituu hyvin: mitä eroa on vuodella 2005 ja 2009? Vastaus: Internet, foorumit, IRC-galleria, Habbo Hotel, Facebook, Twitter, Youtube, Skype, blogit jne. jne.

Tässä kehityksessä minua ei hämmästytä mangan suosion kehitys tai sen huikea läpilyönti Suomessa, vaan se että perinteinen eurosarjakuva ei ole kadonnut kokonaan maan päältä. Jenkkisarjakuva siinä melkein onnistuikin, mutta siihen se ei tarvinnut edes internetiä.
tallennettu
Antti Valkama
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 792


« Vastaus #10 : 05.12.2009, klo 12:44:54 »

Mitä foorumeihin tulee, esim. Sangatsun omalla on aika vilkasta jutustelua. Jutunaiheet eivät tosin liiku läheskään aina mangan parissa... Tätä voisi kai analysoida enemmänkin jos jaksaisi.

Mitä tulee markkinoihin, nopein kasvuvaihe meni jo muutama vuosi sitten. Nyt yritetään hitaasti ja vaivalloisesti kivuta ylöspäin, kiristyneessä kilpailutilanteessa. Markkinoiden kehittäminen on tärkeää, mutta se ei valitettavasti(?) tarkoita ns. klassikoiden julkaisemista. Sellaisella ei nääs välttämättä maksa edes kääntäjän ja latojan palkkioita, saati sitten toimittajan palkkaa tahi painolaskuja. Pitäisi keksiä julkaistavaksi laajoja piirejä kiinnostavia ja silti edes pikkaisen "erilaisia" sarjoja ja näin laventaa tarjontaa vähitellen, samalla kuitenkin pysyen selvästi plussalla.

Megasarjojahan tulee Japanissa yhä uusia. Tarttee vain, kuten Jiksi sanoi, seurata julkaisuja.
tallennettu
Doc Lomapäivä
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 814


« Vastaus #11 : 05.12.2009, klo 14:18:31 »

Markkinoiden kehittäminen on tärkeää, mutta se ei valitettavasti(?) tarkoita ns. klassikoiden julkaisemista. Sellaisella ei nääs välttämättä maksa edes kääntäjän ja latojan palkkioita, saati sitten toimittajan palkkaa tahi painolaskuja. Pitäisi keksiä julkaistavaksi laajoja piirejä kiinnostavia ja silti edes pikkaisen "erilaisia" sarjoja ja näin laventaa tarjontaa vähitellen, samalla kuitenkin pysyen selvästi plussalla.
Jotenkin vaikea uskoa, kun taidesarjakuvaa julkaistaan yhä suomeksi, ja jopa harvinaisemmilta kielialueilta kuin Ranska, Saksa ja Italia. Toisaalta en tiedä millaisia myyntimääriä tavoitellaan, ja millaista voittoa teoksen pitäisi tuottaa. Isoille kustantamoille sarjakuvien julkaiseminen ei taida koskaan olla mikään rahasampo. Mutta onko muodon pakko olla pehmeäkantinen pokkari, myyntipaikan market ja hinnan 6 e?
tallennettu

Dropsie Avenue - katu Bronxissa: https://mesenaatti.me/1658/
J.Salo
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 988


..ja valmis!


« Vastaus #12 : 05.12.2009, klo 14:25:02 »

Jotenkin vaikea uskoa, kun taidesarjakuvaa julkaistaan yhä suomeksi, ja jopa harvinaisemmilta kielialueilta kuin Ranska, Saksa ja Italia. Toisaalta en tiedä millaisia myyntimääriä tavoitellaan, ja millaista voittoa teoksen pitäisi tuottaa. Isoille kustantamoille sarjakuvien julkaiseminen ei taida koskaan olla mikään rahasampo. Mutta onko muodon pakko olla pehmeäkantinen pokkari, myyntipaikan market ja hinnan 6 e?

Minusta Death Noten julkaisu oli kulttuuriteko. Samoin Nausicaa.

Mutta sellainen kulttuurisarjakuva.. sanotaan vaikka "32. joulukuuta" tai vaikka jos mangassa pysytään niin "Hiroshiman poika" ovat selkeästi vanhemman väen juttua. Niiden julkaisu tulee varmaan joskus viiden, kymmenen vuoden kuluttua. Minulla on jotenkin kuva, että 30 vuotta maanpäällä valmistaisi sellaiseen jotenkin paremmin kuin pelkkä täysi-ikäisyys.

Tämän sanottuani, olisin todella iloinen jos joku kustantamo ottaisi Maison Ikkokun julkaisuohjelmaansa. Luulisin että sille löytyisi nyt lukijakuntaa, ei pelkästään tekijänsä ansiosta. Elämäntilanne, jne.
tallennettu
Antti Valkama
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 792


« Vastaus #13 : 05.12.2009, klo 15:49:46 »

Toistaiseksi ainut mangalle kelpo julkaisukanava on ollut Rautakirja. Toki on mangasta innostuneita kirjakauppojakin, mutta ihan liian vähän. Ja esim. Nausicaän menekki valitettavasti kertoo, että vähän kalliimmalle laatumangalle ei ole riittävästi ostajia. (Lähdimme tosin julkaisemaan sitä olettaen, että voittoa ei liiemmälti tule.) Ehkä kahdenkympin kirjakauppaversio olisi lyönyt leiville - tai sitten myynti olisi ollut vieläkin pienempää.
tallennettu
Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 16 444« Vastaus #14 : 05.12.2009, klo 16:59:53 »

Valitettava tieto, siis tämä että laatumanga ei myy. Huomaa sen toki Kirjatorillakin, jonne varmaankin melkein koko painos Gunnmia joutui. Siitä ja Nausicaästa olen eniten mangan sarjalla innostunut, toki parista muustakin tapauksesta.

Inuyasha on oivallista käyttömangaa, usein myös tunnesävyiltään ja ihan viivaltaankin muita herkempää. En jaksa sitä ihan satamäärin lukea, mutta aina välillä se maistuu. Vagabond on graafisesti upea ja koko ajan upeammaksi muuttuu.

Taitaa mangan myynti keskittyä suurelta osin pääkaupunkiseudulle ja parille isommalle kaupungille.
tallennettu
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: