Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Arvostelut: Hajoavan sellistin koko tarina (04.01.2020 klo 20:23:43)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
01.04.2020, klo 13:55:06

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
481437 viestiä 10439 aihetta kirjoittanut 3839 jäsentä. Uusin jäsen: sexophone
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Sanoma News vie freelancerin tekijänoikeudet
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 21 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Sanoma News vie freelancerin tekijänoikeudet  (Luettu 106758 kertaa)
Civitate Dei
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10


Auf der Stelle


« Vastaus #105 : 07.05.2009, klo 10:49:34 »

Katsotaan mitä ikiaikainen viisaus sanoo asiasta:Ps. 25
8 Hyvä ja oikeamielinen on Herra, hän neuvoo syntisille tien. 9 Hän hankkii sorretuille oikeuden, hän opettaa köyhille tiensä. 10 Herran tie on hyvä, hän on uskollinen niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja lakinsa.

Jes. 1:17
Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa. 

Jaak. 5
1 Kuulkaa, te rikkaat! Itkekää ja valittakaa kurjuutta, joka tulee osaksenne.3 Teidän kultanne ja hopeanne on ruosteessa. Niiden ruoste on todistava teitä vastaan, ja se syö lihaanne kuin tuli. Te olette koonneet rikkauksia näinä lopun aikoina.
4 Te olette riistäneet palkan työmiehiltä, jotka ovat leikanneet teidän peltonne. Kuulkaa: se palkka huutaa, ja korjuuväen valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin.

Luukas 16
19 "Oli rikas mies. Hänen vaatteensa olivat purppuraa ja hienointa pellavaa, ja päivästä päivään hänen elämänsä oli pelkkää ylellisyyttä ja juhlaa.22 "Sitten köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Abrahamin huomaan. Rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin. 23 Kun hän tuonelan tuskissa kohotti katseensa, hän näki kaukana Abrahamin ja Lasaruksen hänen rintaansa vasten.

Jaak. 5:16  Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan.On se vaan surullista kun omaa epäoikeudenmukaisuutta puolustellaan sillä että "kun muutkin tekee". "Kun maailma on nyt sellainen".  Maailma on sellainen koska Sanoma Newsin kaltaiset sen sellaiseksi yrittää tehdä. Voi tietysti olla että siellä ei yksinkertaisesti osata ajatella asiaa toisen kannalta. Mietitään vaan miten itse pärjätään.
Kauhea loppu riistäjää odottaa joka tapauksessa.  Toivottavasti tajuavat sen itse ennenkuin on liian myöhäistä.
   Mielenkiintoista muuten, että kun muistelen taannoista sopimusoikeuden luentoa, niin "alan tapa", oli ihan oikea oikeudellinen käsite. Tässä sitä yrittää uudelleenmääritellä taho jolla on oma lehmä ojassa; esittävät että "näinhän se on". Vaikka ei ole.
tallennettu

Jeesus Kristus: "Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, voitte pyytää mitä ikinä haluatte, ja se on teidän. Uskokaa että olette sen jo saaneet, ja se on teidän.    
   Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen. "
Grezen
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1 876


¡Viva Zapata!


« Vastaus #106 : 07.05.2009, klo 13:03:30 »

isoin on lehtikuva, jonka omistaa sanoma news. se saa täysin korvauksetta kaikkien sopimuksen allekirjoittaneiden aineiston vapaaseen käyttöönsä sekä myyntiinsä ja sen muuttamisoikeuden myös. eivät näytä sitä vastustavan...

Sanomahan ei muuten käsittääkseni osta enää valokuvia yksittäisiltä freelancereilta, pelkästään omilta valokuvaajilta (siis tuolta Lehtikuvalta yms.). Eipä tarvitse ainakaan valokuvaajien kanssa enää neuvotella... Yhdeltäkin kaverilta loppuivat työt tuolla taholla tässä joku aika sitten juuri tuon takia.
tallennettu

Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 208« Vastaus #107 : 07.05.2009, klo 13:27:33 »

Tänään oli lehtikuvan välittämä kuva käsitelty ikään kuin kuvituskuvaksi. (koko noin 1/3 sivua) Käsittelijän ja kuvaajan nimet oli sentään mainittu. Eilen oli Launiksen Mikan kuvaa käytetty Ilkka Malmbergin kirjoittaman Suomen sota-juttusarjan kuvituksena ilman kuvittajan nimen mainintaa. Nyt jo tosiaan huomaa että sekä Nyt että HS näyttää kuvituksensa puolesta tylsemmältä.

Etusivun uutiseen voisi lisätä sen verran että nyt on kai varmistunut että kaikki sarjakuvat (no ainakin Hesarissa) on kuulemma rajattu Sanoma Newsin puolelta uuden sopimuksen ulkopuolelle. Siitä huolimatta kuvitustakin lehtiin tehneet sarjakuvapiirtäjät (esim. Ville Tietäväinen ja Aiju Salminen) ovat edelleen helteessä.
Eilisen tiedon mukaan Sanoma News siirtää neuvottelut lehdilleen.

Uutisessa ei voinun asioilla paljon spekuloida eli teen sen tässä.  Smiley Muistaakseni kukaan ei ole tässä ketjussa maininnut vielä sitä että Sanoma Newsin monopolinomaisesta asemasta johtuen, kaiken aineiston yksinomaisten käyttölupien keskittäminen Sanoma-taloon voidaan nähdä jopa uhkana sananvapaudelle.
Parikin tyyppiä joihin olin yhteydessä viittasivat siihen että heidän vanha sopimuksensa Sanomien kanssa sisältää jonkinlaisen salassapitopykälän joka kieltää paljastamasta tietoja sopimuksen sisällöstä ulkopuolisille. Mikä tekee Sanoma Newsin sopimustekstistä niin arvokkaan, että avustajaa vaaditaan olemaan paljastamatta sen ehtoja? Sarjakuvantekijä-freekulle tuskin vuotaa yhtiöstä mitään salaisuuksiakaan, että sikäli tuollainen vaatimus on ylimitoitettu. Mutta ainakin se pykälä estää avustajia vertailemasta ehtoja keskenään. Kaikenlaista voidaan näköjään paperilla sopia ja pyytää allekirjoittamaan.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Antti Vainio
Karpaattien nero
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 4 337« Vastaus #108 : 07.05.2009, klo 13:42:18 »   Mielenkiintoista muuten, että kun muistelen taannoista sopimusoikeuden luentoa, niin "alan tapa", oli ihan oikea oikeudellinen käsite. Tässä sitä yrittää uudelleenmääritellä taho jolla on oma lehmä ojassa; esittävät että "näinhän se on". Vaikka ei ole.

Osoittaa vaan miten tietyt piirit on harhautunut todella kauas siitä mikä on rehtiä ja oikeudenmukaista. Jos Lilius, Esko Aho ja Helvetin enkelit puolustelevat tekemisiään sillä että se on alan tapa se ei tee niiden touhuista yhtään parempia, kertoo vain siitä että "alalla" on vähän helvetin isoja moraalisluontoisia ongelmia.
« Viimeksi muokattu: 07.05.2009, klo 13:47:23 kirjoittanut Antti Vainio » tallennettu

"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".
Kaj Sotala
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 32


« Vastaus #109 : 07.05.2009, klo 14:25:25 »

Tässä meni paljon kauemmin kuin olisi pitänyt, mut tulipa nyt vihdoin tehtyä...


http://www.piraattipuolue.fi/lehdisto/lehdistotiedotteet/248-piraattipuolue-pitaeae-sanoma-newsin-toimintaa-huolestuttavana

Lainaus
Piraattipuolue on tyytymätön Sanoma Newsin toimintatapaan kaikkia konsernille työskenteleviä avustajia koskevan sopimuskäytännön uudistamisessa. Toisin kuin alan käytännöissä tähän asti, tämä sopimus veisi tekijöiltä kaikki oikeudet itse uudelleenkäyttää omaa materiaaliaan myöhemmin, samalla kun antaisi Sanoma News -konsernille täydet oikeudet kyseisen materiaalin kaikenlaiseen uusiokäyttöön.

Vaikka Piraattipuolue kannattaakin nykyisten tekijänoikeuksien lieventämistä, tulee tekijällä silti olla mahdollisuus hyötyä omasta teoksestaan ja käyttää sitä miten haluaa. Nyt tarjottu sopimus ei jätä tätä mahdollisuutta, vaan tekijän tulisi luovuttaa "yksinoikeudella kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet" ikuisiksi ajoiksi. Piraattipuolueen näkemys on, että nykyään tekijänoikeusjärjestelmää ajetaan yhä voimakkaammin pelkästään turvaamaan suuryhtiöiden eikä alkuperäisten tekijöiden etuja, ja tällaiset vaatimukset ovat siitä yksi merkki.

Luovutettavien oikeuksien laajuus on periaatteessa toki tekijän ja levittäjän välinen neuvotteluasia. Sanoma Newsin kohdalla asian kuitenkin tekee huolestuttavaksi yhtiön merkittävä markkina-asema. Sopimuksesta kieltäytyvä sulkee itsensä monen merkittävän suomalaisen lehden ulkopuolelle. Lisäksi muiden julkaisijoiden houkutus vaatia vastaavia sopimuksia kasvaa. Lakiteknisesti ottaen Sanoma Newsin vaatimuksissa ei ole mitään vikaa, mutta onkin syytä kysyä, pitäisikö lakia muuttaa siten, että se suojaisi paremmin alkuperäisiä tekijöitä eikä mahdollistaisi tämänkaltaista painostamista. Levittäjien mahdollisuuksia heikentää alkuperäisen tekijän uudelleenkäyttöoikeuksia voisikin olla syytä rajoittaa.

Närää on aiheuttanut myös Sanoma Newsin toinen uusi vaatimus saada oikeudet uudelleenkäyttää kaikkea materiaalia eri medioissa, ilman erillistä lisäneuvottelua tai -korvausta. Tämä vaatimus on jossain määrin perustellumpi. Ei ole toivottavaa, että uusien medioiden käyttöönotto hidastuu rajoittavista vanhoista sopimuksista, joissa ei ole otettu huomioon uutta tekniikkaa. Piraattipuolue näkisi kuitenkin kohtuullisena sen, että oikeudet laajemmin luovuttavaan sopimukseen sisältyisi myös vastaavasti suurempi korvaus. Tekijöiden oikeuksia säilyttämään auttaisi myös mahdollisuus sopimukseen, jossa luovutettaisiin vähemmän oikeuksia. Tässä tapauksessa tekijä saisi normaalisti nykytasoa vastaavan korvauksen.
tallennettu
Rmäki
Vieras
« Vastaus #110 : 07.05.2009, klo 15:06:12 »

Aihetta liippaa tämäkin asiallinen teksti, vaikka ei Suomesta kerrokaan:
http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=21109
tallennettu
Markku Myllymäki
Lyijykynän jatke
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 799


/* You are not expected to understand this. */


« Vastaus #111 : 07.05.2009, klo 15:49:49 »

Aihetta liippaa tämäkin asiallinen teksti, vaikka ei Suomesta kerrokaan:
http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=21109

OK. Jos kerran suuret yritykset päätyvät joka puolella siihen, että yksittäistä piirtäjää on turha kunnioittaa (eli maksaa aina kun ko. hepun töitä painetaan tai julkaistaan), niin vastapainoksi kannattaa tehdä sellaista sontaa ettei kukaan kuvittelekaan sitä ainakaan uudestaan käyttävänsä.

Sitäköhän ne haluavat? Tuskin. Todennäköisesti se joka pelaa reilua peliä ajaa nuo kvartaalikapitalistit lopulta kontalleen. Se vain kysyy aikaa ja hiukan tahtoa.
tallennettu

When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.
vieras
Vieras
« Vastaus #112 : 08.05.2009, klo 05:21:55 »

Tehdystä työstä kuuluu maksaa asianmukainen palkkio, tuo sopimus näyttää lähinnä orjakaulukselta.

Toinen asia:
Tässä meni paljon kauemmin kuin olisi pitänyt, mut tulipa nyt vihdoin tehtyä...

Hyvän runon kirjoittaminen ottaa oman aikansa..

Mikä mahtaa olla Piraattipuolueen jäsenien keskiarvo iän suhteen? Onko jäsenillä ymmärrystä tehdyn työn arvosta ja raskaudesta, eli onko työstä kokemusta muuten kuin muutamasta kesäduuni paikasta? Ainakin Piraattipuolueen blogista löytyy lähinnä varojen kerjäämistä muistuttava kirjoitus.

Piraattipuolue vaikuttaa lähinnä puolueelta joka yrittää tunkea kielensä jokaiseen ruskeaan reikään ja lipoa itsellensä hiukan lisää kannatusta.. Tosin kaikki puolueet on enemmän tai vähemmän samankaltaisia, eli politiikan alkeet on hyvin hanskassa.

Vapaa levitys tekee tietyissä asioissa hyvää, mutta eikö siihen pitäisi olla tekijän lupa?

Saako Kaj Sotalan tekemää roolipelikirjaa ladattua netistä jostain? (ihmettelen jos ei saa)
tallennettu
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 486


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #113 : 08.05.2009, klo 13:45:41 »

OK. Jos kerran suuret yritykset päätyvät joka puolella siihen, että yksittäistä piirtäjää on turha kunnioittaa (eli maksaa aina kun ko. hepun töitä painetaan tai julkaistaan), niin vastapainoksi kannattaa tehdä sellaista sontaa ettei kukaan kuvittelekaan sitä ainakaan uudestaan käyttävänsä.

Mikä on maatilan rengin ja work-for-hire -sarjakuvapiirtäjän välinen ero?
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi piilotetun sisällön)

Timo
tallennettu

Emppu
Vieras
« Vastaus #114 : 08.05.2009, klo 15:14:07 »

OK. Jos kerran suuret yritykset päätyvät joka puolella siihen, että yksittäistä piirtäjää on turha kunnioittaa (eli maksaa aina kun ko. hepun töitä painetaan tai julkaistaan), niin vastapainoksi kannattaa tehdä sellaista sontaa ettei kukaan kuvittelekaan sitä ainakaan uudestaan käyttävänsä.
Tekee sen verran, että pääsee vakituiseksi ja sitten alkaa sonnanluonti? :B
tallennettu
Aura
Wannabe
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #115 : 08.05.2009, klo 16:38:51 »

Taitaa olla niin, että tekijöiden puheenvuoroista huolimatta aika harva silti täysin ymmärtää tekijöiden tunteita ja näkemyksiä. Ehkä pitäis luopua sanasta "tekijänoikeus", sillä kaikki pyrkimykset suojella "tekijän"oikeutta hyödyttävät lähinnä yrityksiä. Ja pyrkimykset sotia kasvottomia yrityksiä vastaan taas hyödyttävät lähinnä warettajia.

Onneksi vaikuttaa siltä että sarjakuva on toistaiseksi turvassa näiltä sopimuksilta, vaan kuinkahan kauan jos tällaiset tapaukset yleistyvät? Mitä taas kuvituksiin tulee, työ on tehty jo nyt tarpeeksi vaikeaksi. Sarjistapaamisessakin tuli esille uhkakuva, jossa hassussa yhteydessä oleva kuvtuskuva saattaa pahimmassa tapauksessa saada katsojan kyseenalaistamaan kuvittajan ammattitaidon.

Saas nähdä mitä maanantain neuvotteluissa käy. Tähän sopisi ehkä lause "ne jyrää meitin"?
tallennettu

annamanna
Vieras
« Vastaus #116 : 09.05.2009, klo 00:03:31 »

MIELENOSOITUS TEKIJÄNOIKEUKSIEN PAKKOLUNASTUSTA VASTAAN

Tekijäjärjestöjen yhteinen mielenilmaus kohtuuttomia sopimuksia vastaan ja luovan työn tekijöiden oikeuksien puolesta
Sanomatalon viereisellä nurmikentällä ensi keskiviikkona 13.5. kello 16.00.

Sanoma News on päättänyt heikentää olennaisesti ehtoja, joilla se ostaa freelancereilta kirjoituksia, valokuvia ja piirroksia. Yhtiö ei ole suostunut neuvottelemaan asiasta freelancereita edustavan Journalistiliiton kanssa.
Sanoma News julkaisee muun Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia.

Suomen suurin mediatalo haluaa kaikki oikeudet kuviin, teksteihin, piirroksiin – meidän työhömme – sanelemalla.
Ja tämähän on vasta alkua. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä…

Nyt on aika kertoa kovaan ääneen, mitä mieltä me olemme asiasta.

Löytyykö meistä joukkovoimaa? Nyt se katsotaan.
Tule paikalle, levitä viestiä, kaappaa kainaloon tuttavasikin.

Suomen freelancer-journalistit ry
Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto, Finnfoto ry
Suomen Ammattiluonnonvalokuvaajat ry
Suomen Kameraseurojen Liitto ry
Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, Finlands Naturfotografer rf
Suomen Mainosvalokuvaajat ry, Finlands Reklamfotografer rf
Suomen Ammattivalokuvaajat ry
Valokuvauksen opiskelijat r.y.
Grafia ry
Suomen arvostelijain liitto ry
Suomen Journalistiliitto – Finlands Journalistförbund ry
Sarjakuvantekijät ry
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry
Kuvittajat ry
Suomen Kirjailijaliitto

tallennettu
Antti Vainio
Karpaattien nero
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 4 337« Vastaus #117 : 09.05.2009, klo 00:15:34 »Nämä uutiset yhdessä vaan kuulostaa niin vahvasti lopun alulta.

Henkilökohtaisesti pidän sunnuntain Hesarista jättimäisen aamupalan kanssa mutta kai se on ollut selvää jo pitkään että paperilehti on kuolemassa. Näille mulkuille on vaan yllätys että monopoli ollaan menettämässä. Se että miten ne reagoi on omituista, Hesarin vahvuus on ollut sisällöntekijät joita nyt ahdistetaan. Antaisivat kenkää juristeille ja talousasiantuntijoille, niistä on aina ylitarjontaa  ja ne ovat joka kerta yhtä paskoja.
tallennettu

"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".
keijoahlqvist
Sarjakuvaneuvos
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 3 615


-


« Vastaus #118 : 09.05.2009, klo 00:49:37 »

Antaisivat kenkää juristeille ja talousasiantuntijoille, niistä on aina ylitarjontaa  ja ne ovat joka kerta yhtä paskoja.

Kaunista mutta ajatusvirhe. Juristit ja talousasiantuntijat ei anna kenkää itselleen.

tallennettu

vieras
Vieras
« Vastaus #119 : 09.05.2009, klo 02:00:50 »

Antaisivat kenkää juristeille ja talousasiantuntijoille, niistä on aina ylitarjontaa  ja ne ovat joka kerta yhtä paskoja.

Olisiko tämä numero 1 ulos kengittävissä?

http://mediaviikko.fi/artikkeli/2686/marja-leena-tuomola-sanoman-kehitysjohtajaksi

"Tuomolan vastuulle tulevaan strategiatoimistoon siirtyvät huhtikuun alusta Sanoman laki- ja kehityspalvelut."

Pentikäisen haastattelu 15.12.2008, ei lupaa hyvää:

http://www.marmai.fi/uutiset/article197803.ece

Näistä  uutisista saa hyvän kuvan kuinka kusessa Sanoma on, kovin on vähän positiivisa uutisia:

http://www.marmai.fi/haku/?query=Mikael%20%0A%20%20Pentik%C3%A4inen

Tosin johto henkilöt pitää muistaa aina palkita:

"Säästöt eivät välttämättä piristä tunnelmia yhtiössä. Lamatalkoiden jakaantuminen Sanoma Newsissä on jo aiemmin herättänyt närää.

Uuden optio-ohjelman mukaan johto saa merkitä osakkeita marras–joulukuun keskikurssilla, mikä on noin 40 prosenttia alhaisempi kuin osake vuosi sitten. Merkintähinnasta vähennetään vuosittain maksetut osingot. Samalla yhtiö nuukailee henkilöstörahastoon maksettavan voittopalkkion kanssa. Aiemmin palkkiota maksettiin seitsemän prosenttia korjatusta liikevoitosta. Tänä vuonna osuus tipahtaa kuuteen prosenttiin."

"MIELENOSOITUS TEKIJÄNOIKEUKSIEN PAKKOLUNASTUSTA VASTAAN"
Kertokaa tuosta mielenosoituksesta alaan liittyvissä oppilaitoksissa.
tallennettu
Sivuja: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 21 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: