Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Tarinoita tuntureilta (26.08.2018 klo 11:58:16)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
21.09.2019, klo 23:19:16

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
477005 viestiä 10600 aihetta kirjoittanut 7421 jäsentä. Uusin jäsen: Jukkas
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot
| | |-+  Sanoma News vie freelancerin tekijänoikeudet
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 21 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Sanoma News vie freelancerin tekijänoikeudet  (Luettu 100455 kertaa)
wallu
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 24


Ruudun takaa


« Vastaus #15 : 23.04.2009, klo 11:53:32 »

Hyvä, että kantamme tuli jo tänne kirjattua. Ja olemme koko ajan muiden tekijäjärjestöjen kanssa ajamassa asiaa eteenpäin. Taaksepäinhän tästä ei enää päästä.
Sen verran vielä, että Sanoma Newsillä on samanlainen avustajasopimus myös "avustajayrityksiä" varten. Ostavat ilmeisesti Disneyltäkin maailmanoikeudet. Ei siinä Viivi tai Finger paljoa paina.

Wallu/Sarjakuvantekijät ry.
tallennettu
pertti jarla
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 981« Vastaus #16 : 23.04.2009, klo 12:12:13 »

Masentavaa. Toivottavasti mahdollisimman moni freelanceri on taloudellisesti siinä asemassa, ettei tarvitse mukisematta kaikenlaisiin sopimuksiin suostua. Mitäköhän kaikkea tässä voisi tehdä? Addressin lisäksi.
tallennettu

Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 019


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #17 : 23.04.2009, klo 12:42:36 »

Masentavaa. Toivottavasti mahdollisimman moni freelanceri on taloudellisesti siinä asemassa, ettei tarvitse mukisematta kaikenlaisiin sopimuksiin suostua. Mitäköhän kaikkea tässä voisi tehdä? Addressin lisäksi.
Piratismiketjun keskusteluihin viitaten. Mitäpä tässä tekemään, kun sekä yleinen mielipide (Piraattipuolue ja sadat tuhannet warettajat) sekä yritykset on meitä vastassa. Sanoma ei jaksanut enää odottaa että Stefan Wallin saisi hierottua jonkin sortin tyydyttävää työsuhdeolettamalain kasaan, vaan päätti laittaa vähän vauhtia asiaan.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
T.Kokkila
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 1 040« Vastaus #18 : 23.04.2009, klo 12:54:09 »

Pakkohan tuo oli sitten piirtää...

tallennettu
heikki jokinen
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 78


« Vastaus #19 : 23.04.2009, klo 13:02:56 »

reima olikin jo julkaissut kirjoittamani yhteenvedon sopimuksen ehdoista. pari selventävää kommenttia vielä tämä säikeen keskusteluun:

sillä onko sanoma newsin avustaja verokortilla vai missä tahansa yritysmuodossa toimiva ei ole tämän sopimuksen kannalta merkitystä. sopimuksesta on kaksi versiota, toinen yrityksille ja toinen muille. ne ovat asiasisällöltään täsmälleen samat, vain jotkin muotoilut poikkeavat.

muotoilu "kaikki taloudelliset oikeudet" tarkoittaa aivan kaikkea mitä työllä voi tehdä, mihin sen voi myydä ja missä sitä voi käyttää. tästä ei tekijä saisi mitään, nada. sanomat ottaa myös oikeuden myydä työtä mihin tahansa. ja huomatkaa: se ottaa myös muuntelu- ja muuttamisoikeuden. näin sanoma voisi myydä esim piirroksia muualle muokaten ne aina kunkin ostajan tarpeisiin sopivasti vähääkään tekijän alkupeäräisteoksesta välittämättä. tekijänoikeuslaki ei salli tätä ellei sitä erikseen sovita, ja tätä sanoma nyt vaatii.  kielto on mukana laissa, koska tekijällä on oma taiteellinen profiili ja maine, jolla hän työnsä myy. mikäli se murskataan tekijän maine kärsii ja oma työ saattaa vaikeutua.

näin kuvittaja kilpailisi itseään vastaan: toisena myyjänä hän itse ja toisena sanoma. jäklimmäinen saa tavaran ilmaiseksi ja sillä on lupa muuttaa työtä miten haluaa, tekijä tarvitsisi rahaakin ja ehkä toivoisi kuvat julkaistavan haluamassaan muodossa. kumpi mahtaa voittaa?

uusia sopimuksia ei ole ilmeisesti vielä lähetetty valokuvaajille ja kuvittajille. ei ole syytä uskoa, että näin ei tehtäisi, sillä sanoma news korosta koko ajan haluavansa yhtenäistää sopimukset. heillä on puolen tusinaa eri free-sopimusta. hs:n päätoimittaja virkkusen lähetekirjeessä nimenomaan korostetaan konsernin vaativan laajoja oikeuksia tekstiin ja kuviin.

hs:n kotimaiset sarjakuvat on hankittu omalla sopimuksella, jossa ehdot on määritelty, ei talon yleisen avustajasopimuksen puitteissa. näihin muutoksen ei pitäisi vaikuttaa. sen sijaan on eri asia, miten käy esimerkiksi is:n kuukauden kotimaisen sarjakuvan. mikäli lehti ei hyväksy sen tekemistä kuin vakiosopimuksella, menettää tekijä työnsä kaikki levitys- ja syndikointi- ja muunteluoikeudet ikiajoiksi kertakorvauksella.

työnantaja ei yleensä suostu neuvottelemaan freelancereiden eikä heitä edustavien järjestöjen kanssa sopimuksista. journalistiliitto tehnee niin, että se kerää sanomien avustajilta valtakirjat, joilla he nimeävät liiton juristin henkilökohtaiseksi edustajakseen neuvotteluissa sopimuksesta. tällöin sanomilla ei ole juridista oikeutta kieltäytyä neuvottelemasta.

sanoma newsin tj sanoi tiistaina ylen haastattelussa, että "suunnitelma aiotaan toteuttaa suunnitellusti". helppoa ei siis asian vääntö tule olemaan kun jo ennen neuvotteluja sanotaan että mitään ei muuteta.

viitisen vuotta sitten hollannissa paikalliset pilapiirtäjät kampanjoivat kuvin sanomien kohtuutonta sopimusta vastaan. voisiko meillä olla piirtäjiä, jotka olisivat halukkaita tällaiseen kampanjointiin osallistumaan?

tallennettu
Jukka
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 843« Vastaus #20 : 23.04.2009, klo 13:21:01 »

Onpa kyllä härskiä.
Jos tuo menee läpi niin pitää vain loogisesti laskea palkkioon mukaan kaikki potentiaaliset mediat missä sitä kuvitusta sitten voidaan julkaista. Mitä niitä nyt oli, 300 lehteä, tv-kanava jne...
Kun tekee hesariin kuvituksen ja saisi siitä vaikka kolmesataa niin kertoo sen sitten kolmellasadalla. Kyllä sillä summalla voi jo kaikki oikeudet kuvitukseensa myydä Smiley
tallennettu

Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 019


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #21 : 23.04.2009, klo 14:19:02 »

uusia sopimuksia ei ole ilmeisesti vielä lähetetty valokuvaajille ja kuvittajille. ei ole syytä uskoa, että näin ei tehtäisi, sillä sanoma news korosta koko ajan haluavansa yhtenäistää sopimukset.

sanoma newsin tj sanoi tiistaina ylen haastattelussa, että "suunnitelma aiotaan toteuttaa suunnitellusti".
Tällainen hajautus on ilmeisen hyvä taktiikka Sanomille. Ensin napataan heikoimmat ja sitä mukaa kun oikeuksistaa luopuneiden määrä kasvaa saadaan painostuksen kautta myös ne ammattinimikkeet jotka vastustavat voimakkaimmin.

MIelenkiintoisena sivuhuomiona mainittakoon että tänään ja eilen HS:n yleisönosastossa on julkaistu kirjoituksia jotka nimen omaan puolustavat freekujen ja taiteilijoiden oikeuksia. (Lienevät varsin varmoja voitostaan) Jos tämä menee läpi, free-lancer nimi alkaa kuulostaa yhä huvittavammalta. Sen pitäisi olla slave-lancer tms.

Mitäköhän kaikkea tässä voisi tehdä?
Onko kansainvälinen yhteistyö tääsin poissulettu?
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Tero Ykspetäjä
sarjakuvaharrastaja
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 64« Vastaus #22 : 23.04.2009, klo 15:43:57 »

Piratismiketjun keskusteluihin viitaten. Mitäpä tässä tekemään, kun sekä yleinen mielipide (Piraattipuolue ja sadat tuhannet warettajat) sekä yritykset on meitä vastassa.

Heh. Jos ei olisi pakko katsoa maailmaa niin mustavalkoisten linssien läpi, saattaisit huomata, että esimerkiksi aktiivisesti tiedostoja jakavissa ihmisissä on paljon sellaisia, jotka eivät ole suu vaahdossa viemässä taiteilijoiden oikeuksia, vaan ensisijaisesti kiukku ja kapina suuntautuu suuryrityksiin, jotka monien mielestä kusettavat niin paljon kuin pystyvät sekä taiteen tuottajia että kuluttajia. Omassa tuttavapiirissäni ei kovin aktiivisia "warettajia" kauhean monta ole, joten ote ei ole tilastollisesti pätevä, mutta näistä ihmisistä tällä tavalla ajattelevia on enemmistö.

Jokaisessa mahdollisessa tilanteessa warettamisesta itkeminen mutu-perusteluin ja kaikkien tiedostoja jakavien ihmisten niputtaminen yhteen ja haukkuminen yksiselitteisesti varkaiksi on kyllä omiaan karkottamaan tällaisten ihmisten sympatiat. Luonnollisesti sinulla on oikeus purkaa kiukkuasi ja syytellä ihmisiä vaikka kuinka heppoisin perustein, mutta ehkä olisi toisinaan syytä miettiä hetki, miksi tuollaiset lausunnot näyttävät monien silmissä yhtä älyttömiltä kuin innokkaimpien warettajien "kaikki tekijänoikeudet pois" -kommentit.
tallennettu
Jaana S.
Vieras
« Vastaus #23 : 23.04.2009, klo 16:03:24 »

Masentavaa. Toivottavasti mahdollisimman moni freelanceri on taloudellisesti siinä asemassa, ettei tarvitse mukisematta kaikenlaisiin sopimuksiin suostua. Mitäköhän kaikkea tässä voisi tehdä? Addressin lisäksi.
Yksi tapa olisi lisätä piirrospalkkioon "kaikkien oikeuksien lisä" kuten Jukka tuossa kirjoittikin ja silloin pitäisi kaikkien freelancereiden ja avustajayrityksien tehdä niin.  Hollantilaistyyppinen barrikadeille nouseminen saisi huomiota vain silloin, jos nimekkäät tekijät olisivat siellä etunenässä. Mutta kun esim. Hesari on tehnyt suomalaisten piirtäjien kanssa erillissopimuksen, he eivät voi vaikutusvaltaansa käyttää lakkoilemalla, koska asia ei koske varsinaisesti heidän työtään.

Täytyy vain toivoa että vetoomus auttaa. Ja tehdä selväksi että piirrospalkkiot nousisivat sitten myös tämän sopimuksen takia.

PS. Hekilökohtaisesti mulla ei ole ollut minkään julkaisujen kanssa mitään sopimusta, ja siitä on ollut hyvät ja huonot puolensa: työnantaja voi irtisanoa hetkessä mutta se ei saa myöskään käyttää mielivaltaisesti piirroksia muissa yhteyksissä ja kaikista uusiksi käytetyistä töistä saa erillisen julkaispalkkion.
« Viimeksi muokattu: 23.04.2009, klo 20:02:04 kirjoittanut Jaana S. » tallennettu
Ville Tietäväinen
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 30


« Vastaus #24 : 23.04.2009, klo 16:56:25 »

Kyllä Sanoma Newsin uudet sopimukset on lähetetty samansisältöisinä myös kuvittajille tai heidän yrityksilleen. Mitään visualisteille räätälöityjä erillissopimuksia ei ole tarjottu.

Käykää hyvät graafikkokollegat allekirjoittamassa yllämainittu Journalistiliiton vetoomus ja luovuttakaa neuvotteluvaltakirjanne Journalistiliitolle, kun niitä toivottavasti piakkoin pyydetään. Älkääkä missään tapauksessa allekirjoittako sopimusta, tai siitä tulee alan valtakunnallinen kauppatapa.

Hyvää kansainvälistä tekijänoikeuspäivää.
tallennettu
Reima Mäkinen
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 9 019


Facts are meaningless. You can use facts to prove


« Vastaus #25 : 23.04.2009, klo 17:22:33 »

Heh. Jos ei olisi pakko katsoa maailmaa niin mustavalkoisten linssien läpi, saattaisit huomata, että esimerkiksi aktiivisesti tiedostoja jakavissa ihmisissä on paljon sellaisia, jotka eivät ole suu vaahdossa viemässä taiteilijoiden oikeuksia, vaan
Suuni ei ole vaahdossa  Smiley
Piraattipuolue valitsi kuulemma tarkoituksella tämän nimen, vaikka se saattaa herättääkin väärinkäsityksiä.
Käsitykseni piraattipuolueesta perustuu keskusteluihin puolueen tyyppien kanssa. Traconissa kysyin julkisesti tekijänoikeuksista ja sain vastaukseksi kysymykseeni, että, "Meidän mielestä tekijänoikeuksista on tekijöille haittaa eikä hyötyä." Toki Tampereella kuukausi sitten piraattipuoluelaiset vakuuttivat että he eivät ole suuryritysten puolella vaan taiteilijoiden puolella, mutta mitään konkreettista tai puolueohjelman näyttöä tästä ei ole, joten pidän sitä sanahelinänä.
 
Jokaisessa mahdollisessa tilanteessa warettamisesta itkeminen mutu-perusteluin ja kaikkien tiedostoja jakavien ihmisten niputtaminen yhteen ja haukkuminen yksiselitteisesti varkaiksi on kyllä omiaan karkottamaan tällaisten ihmisten sympatiat.
Tiedostojen jakaminen netissä P2P systemillä on minun käsitykseni mukaan laitonta. Se ei minusta mene omaan käyttöön kopioinnin piikkiin. Jonkun mielestä voi mennä. Mutta minä niputan asiat näin. Sitäpaitsi tiedän että warettamisesta itkeminen on turhaa käytännössä, salli siis minulle olla edes moraalisesti oikeassa.  Smiley

Haluan myös korostaa että taiteilijan ammatin harjoittamisen ei pitäisi olla riippuvaista siitä onko meillä jonkun tietyn kansanryhmän sympatiat puolellamme vai ei.
tallennettu

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson
Aura
Wannabe
Jäsen
****
Poissa

Viestejä: 2 457« Vastaus #26 : 23.04.2009, klo 17:59:09 »

Piratismiketjun keskusteluihin viitaten. Mitäpä tässä tekemään, kun sekä yleinen mielipide (Piraattipuolue ja sadat tuhannet warettajat) sekä yritykset on meitä vastassa.

Näinpä, ja niitä jotka ovat siinä välissä ei ikinä kuunella, sillä ihmiset haluavat vain riidellä. Eikä asiassa auta se ettei tekijöiden työstä tiedetä käytännössä mitään.

Kun lähetin linkin adressiin, kaveri totesi heti että eipä hän jaksa uskoa että mistään vaahtoamisesta tai adresseista on apua, Sanoma kun on niin iso lafka ja rahaa mahdollisiin oikeudenkäynteihin löytyy. En vain itse haluaisi uskoa ettei kannata taistella, vaikka ei olekaan aavistusta mitä asialle voisi tehdä.

Paitsi olla allekirjoittamatta sopimuksia. No, voipi käydä niin että kaikki alkavat vaatia samaa. Ei siinä palkkioiden nostaminen auta, sillä aina voidaan sanoa ettei pystytä maksamaan enempää, ota tai jätä, joku muu tekee halvemmalla. Kaikin puolin vaikuttaa siltä, että kuka tahansa sitten saakaan tahtonsa läpi niin ei tällä työllä voi tulevaisuudessakaan elää.

Eikös muuten Etelä-Koreassa piirtäjillä ollut ongelmia julkaisuoikeuksien kanssa?
tallennettu

Johannes
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 184« Vastaus #27 : 23.04.2009, klo 20:29:50 »

Tuli juuri googletettua Sanoma Newsin toimitusjohtaja (myös Sanomalehtien liiton puh.johtaja, STT:n hallituksen varapuheenjohtaja).

Tämän päivän Taloussanomissa hän ilmaisee huolensa YLE:n rahoitusraportista. Juttu on otsikoitu, että ''Raportti on pelättyäkin pahempi Pasilan tilaustyö''. Jutussa toimitusjohtaja on huolissaan riippumattoman median toimintaedelletyksistä ja suomalaisen median moniarvoisuudesta.

Kammottavin juttu hommassa on, ettei jo tilatusta valmiiksi saatetusta ja lähetetystä työstä saisi maksua, jos sitä ei julkaista, ja jota ei voisi tarjota toisaalle. Se on kuin tilaisi tiilifirmalta tiiliä rakennustyömaalle mutta ne maksetaan sitten kun tai jos muuraaminen aloitetaan. Siihen ei suostuisi edes Kolin Kelly, Krazy Katin tiilin toimittaja.
tallennettu
Kaj Sotala
Uusi jäsen
*
Poissa

Viestejä: 32


« Vastaus #28 : 24.04.2009, klo 12:49:18 »

Käsitykseni piraattipuolueesta perustuu keskusteluihin puolueen tyyppien kanssa. Traconissa kysyin julkisesti tekijänoikeuksista ja sain vastaukseksi kysymykseeni, että, "Meidän mielestä tekijänoikeuksista on tekijöille haittaa eikä hyötyä."

Selvennyksenä: en tiedä kenen kanssa puhuit tai mitä hän tarkkaan ottaen sanoi, mutta Piraattipuolueen kanta näin yleisesti ottaen on, että nykyistä tekijänoikeusjärjestelmää markkinoidaan pääasiassa tekijöiden edulla mutta todellisuudessa suurin hyötyjä siitä ovat suuryritykset. Niissäkin tapauksissa kun asia ei ole näin, ajetaan asioita yhä enemmän siihen suuntaan, mitä pidemmälle aikaa kuluu: tekijät saavat omiin tuotoksiinsa yhä vähemmän oikeuksia, ja levittäjätahot pitävät niistä yhä enemmän itsellään. Tästä hyvänä esimerkkinä on... no, vaikkapa juuri tässä ketjussa käsitelty tilanne, sekä viime aikoina keskusteltu lainmuutos joka siirtäisi työnantajille työntekijöidensä tekijänoikeuksia yleisemminkin. Tähän uskoisin kyseisen ihmisen viitanneen vastauksellaan.

-- Kaj Sotala / Tiedottaja, Piraattipuolue
tallennettu
pertti jarla
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 981« Vastaus #29 : 24.04.2009, klo 13:08:21 »

Kyllä Sanoma Newsin uudet sopimukset on lähetetty samansisältöisinä myös kuvittajille tai heidän yrityksilleen. Mitään visualisteille räätälöityjä erillissopimuksia ei ole tarjottu.

Eli sopimukset on lähetetty ja vastaanotettu jo? Aika kriittisessä vaiheessa siis mennään.

"Kaikkien oikeuksien lisä" on hyvä tai huono ajatus työn luonteesta riippuen. Jos kyseessä on puhtaasti leivänsaantimielessä tehty tilaustyö, niin juu. Olen tehnyt joihinkin ammattilehtiin tilaushommia, jotka ovat mielestäni näiden lehtien omaisuutta, ja käyttäköön niitä maailman tappiin miten parhaaksi näkevät. Mutta jos kirjoittaja tai piirtäjä näkee tekeleen tärkeäksi osaksi omaa tuotantoa (tilaustyökin voi olla sellainen), ei ehkä kannata antaa esim. muunteluoikeuksia mistään hinnasta.
« Viimeksi muokattu: 24.04.2009, klo 13:16:42 kirjoittanut pertti jarla » tallennettu

Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 21 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: