Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Kolumnit ja matkaraportit: Sadan vuoden sarjakuvat, osa 1 (07.10.2017 klo 18:50:16)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
22.10.2017, klo 16:46:35

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
459852 viestiä 10207 aihetta kirjoittanut 7204 jäsentä. Uusin jäsen: LariP
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10

 11 
 : tänään kello 11:10:02 
Aloittaja JackOf<3's - Uusin viesti kirjoittanut Petri Aarnio
Hojo! Vuosikertaa pukkaa. Shokit, joiden sivut tunnetusti tehtiin niin haperolle paperille soveltuvat erityisen hyvin vuosikirjoiksi tekemiseen. Puhelinluetteloakin paksumpi opus tästä valmiina tulee. 55mm.

 12 
 : tänään kello 11:01:35 
Aloittaja Justus - Uusin viesti kirjoittanut SkTV
Ferri yrittää pitää Goscinnyn sanaleikkiperinnettä yllä, vaikka sitten hampaat irvessä. Valitettavasti.
 Saas nähdä kuinka nuo kääntyvät tällä kertaa suomen kielelle.

 13 
 : tänään kello 10:56:29 
Aloittaja Petri Aarnio - Uusin viesti kirjoittanut Petri Aarnio
Orpous. Tosiaan!

Myönnettäköön että tietämykseni on pääosin 70-80-luvuilta. Darth Mikan tapaan myös minä olen leikitelly omalla potentiaalisella psykopatologiallani. Kukapa ei?
 Joka on kiinnostavaa sekin. Tästäkin syystä - syitä on muitakin - supersankarit eivät ole vain jotakin kulttuurillista pintaa, jonka voisi koska tahansa sysätä merkityksettömänä syrjään.

Voihan tämä pyörittely olla turhaa. Toisaalta sitten erilaiset reboottaukset ansaitsevat taakseen hyvän käsikirjoituksen. Ja eiköhän sellaiset synny vain nykyhetken ja alkuperäistarinan hyvästä resonoinnista. Onnistunutta Teräsmieselokuvaa odotellessa.

Olen huomaavinani supersankaritarinoissa myös jonkinlaista messiaanista vivahdetta. Sankari pohdiskelee tuleeko hänen kantaa "viittaansa" vaiko ei. Kaupungin asukkaat monesti ovat puolesta tai sitten ristiinnaulitsemassa (kielikuva) sankarinsa. Jotenkin muistelisin että joihinkin sankareihin olisi sisältynyt myös jonkinlainen profetia tulemisesta (tosin en nyt muista mihin).

 14 
 : tänään kello 10:47:32 
Aloittaja Justus - Uusin viesti kirjoittanut VesaK
Ensimmäiset arviot Ranskasta kehuvat piirrosta ja tarinan rytmitystä. Dialogissa kläppää "liika venkoilu" ajoittain, sanovat. Plussalle jäädään on niiden arvio, jotka eivät jumitu hokemaan "onhan tämä ihan kiva mutta kyllä Asterix olisi pitänyt lopettaa jo aikoja sitten."

 15 
 : tänään kello 09:50:10 
Aloittaja Petri Aarnio - Uusin viesti kirjoittanut Curtvile
Suurinta osaa supersankareita yhdistää lapsena tehty vala. Yleensä vanhempien ruumiiden äärellä poikalapsi vannoo ottavansa tekijät kiinni ja uhraavansa elämänsä oikeudenmukaisuuden toteutumiseen ja yhteiskunnan vääryyden poistamiseen.

Ja tästä näkee että puhutaan niistä tunnetuimmista sankareista, ei valtaosasta saati suurimmasta osasta.

Nykyisellään merkittävälle osalle sankareita mm. nykyinen Champions ja Occupy Avengers lähtökohta on yhteiskunnallisen eriarvoisuuden ja epäkohtien vastustaminen koska omat resurssiit ja voimavarat ylittävät tavan taviksen vastaavat.

Vastaavasti monen lähtökohtana on myös ihan julkisuudenkin tavoittelu ainakin viimeistään Morrisonin Zenithistä alkaen.

Koska lähes kaikkien sankareiden taustalta löytyy trauma, pitääkin kysyä, tulisiko sankarit ohjata terapiaan ja todeta että trikoisiin pukeutuminen on äärettömän kieroutuneen ihmispsyykkeen seurausta? Ja että kaikki oikeudenmukaisuus on vain koetun trauman kompensaatiota, että aggressio todellisuudessa voi pahimmillaan johtaa äärimmäisiin veritekoihin.


Tätä teoriaa kannattaa kokeilla  fiktiohahmojen kohdalla Frank Castlen /Tuomarin kohdalla tai lukea uudestaan Mooren ja Gibbonsin Rorhschachin terapiaa vankilassa osuus.
Samaa löytyy tuoreesta Shadow -sarjasta jossa Batmanien ja Mustanaamioiden kaksinaismoralismi karsitaan huut nevadaan koska molempien edeltäjä Shadow ei pitäydy sosiaalisesti hyväksyttävässä "en ole rasisti mutta" henkisessä voimankäytössä.
Shadow'n moraali on psykopaatin absoluuttista  drakonista moraalia jossa inhimillisiä tekijöitä ja lieventäviä asianhaaroja ei tunneta.


Käykö kukaan supersankareista missään vaiheessa psykoterapiassa? Batmanin tarinoissahan tarpeeseen viitataan mutta alistuuko hän missään vaiheessa tähän?

Voi näitä on paljon ja kuvaavasti monet psykoterapian edustajat mm Hugo Strange ja Marvelin Dr Faustus ovatkin pahiksia.

Batman on toki ollut ihan Arkham Asylumissa ja lukuisissa tarinoissa suoraan sanotaan että Batman on Bruce Waynen harhaa, mielen defenssi epäoikeudenmukaista maailmaa ja traumaa vastaan.

Foolkillerin omissa tarinoissa myös psykoterapia on isossa roolissa, ne tosin eivät pääty musiikkiterapian ja farmakologian kautta yhteiskuntakelpoisuuteen.

 16 
 : tänään kello 09:21:47 
Aloittaja pertti jarla - Uusin viesti kirjoittanut Lurker
Ei missään tapauksessa ollut huono, tuo kolmas, kupliva Fingerpori.

Ihan ässiä nämä: "Klassikkoja ovat ekofasisti, remonttimiesten otollinen hetki, Karjaan kunnan mainosjuliste, Fingerporin Keskusta yöllä ja progressiivinen verotus."


 17 
 : tänään kello 07:20:58 
Aloittaja tolppis - Uusin viesti kirjoittanut Ares B
Ruutujen tapahtumilla ei ole mitään tekemistä vuorosanojen kanssa.

Eikä niissä ole muutenkaan päätä eikä häntää. Täytyykö tässä kenties tietää jotain?

 18 
 : tänään kello 05:37:23 
Aloittaja pertti jarla - Uusin viesti kirjoittanut Jiksi
Ostin eilen kootut Fingerporit, osat 1-5, 45 euroa. Eilen luin kaksi ensimmäistä osaa, ne olivat hyviä. Mutta kolmososa tänään tuntui huonommalta. Laskikohan taso jossain vaiheessa sarjan edetessä vai olenko vain saanut yliannostuksen.

Ei missään tapauksessa ollut huono, tuo kolmas, kupliva Fingerpori.

 19 
 : 21.10.2017, klo 21:41:14 
Aloittaja Wade - Uusin viesti kirjoittanut Dennis
Mastatuono=Mustakuono, okei hieman huono läppä, en käytä sitä enää. Mut on kehno piirtäjä, se asia pitää.

 20 
 : 21.10.2017, klo 21:38:36 
Aloittaja pertti jarla - Uusin viesti kirjoittanut Secos-Bill
Itse käväisen aina vilkaisemassa Rautalankapori-sivustolta selitykset, ( vaikka tajuaisinkin ) ja tapaan klikata hyvä/huono-vaihtoehtoja. Viime vuonna tuntui siltä, että laitoin "huonoa" koko kesän ja syksyn. Talvella tuntui taas paranevan, mutta taas tänä kesänä ja syksynä on tullut paineltua "huonoa" liiankin kanssa... Toivottavasti tälläkin kertaa paranee talven tullen... Ihan kuin materiaalia riittäisi vain puoleksi vuodeksi.

Sivuja: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10