Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Eurooppalaiset sarjakuvat => Aiheen aloitti: atteh - 14.03.2006, klo 14:26:57Otsikko: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: atteh - 14.03.2006, klo 14:26:57
Listatkaapa joku tutustumisen arvoiset eurooppalaiset sarjakuvat 2000-luvulta. Jotenkin tuntuu, että olen tippunut kärryiltä noitten suhteen eikä oikein tahdo löytyä mitään uutta vanhojen klassikoiden kuten Sokalin, Prattin, Manaran, Königin, Moebiuksen, Bilalin jne. jälkeen. Onko kyse vaan siitä ettei suomeksi enää julkaista samanlaista määrää eurooppalaista sarjakuvaa kuin ennen vai onko Euroopassa tahti hiipunut huippuvuosien jälkeen? Kelpaisi kyllä englanniksi käännetytkin versiot, kun tosiaan suomeksi mitään uutta on hiukan hankala löytää.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 14.03.2006, klo 14:41:32
Miten olisi esim. Bourgeon keskiajan historiaa, fantasiaa ja seikkailua sisältävä Hämärän matkamiehet? Saa suomeksikin.
Bourgeonin toista upeaa sarjaa Les passagers dun vent löytyy ainakin ruotsiksi käännettynä.

Loiselin Peter Pan käsittelee hienosti julmaa lapsuutta kaikensovittavalla fantasialla höystettynä. Suomeksi kaksi (vai kolme) ekaa albumia.

Julmaa lapsuutta yhtä kaikki mutta reippaammassa hengessä  löytyy Yannin ja Edithin Basil ja Victoria-sarjasta, jossa näyttämönä kuningatar Viktorian ajan Lontoo.

Miekkailevia pitkälettejä, kieroja kardinaaleja, petollisia mustalaiskaunottaria  ja historiallista seikkailua löytyy Marini-Desbergin Scorpion-sarjasta (englanti, ranska)

Oma hyvän tuulen suosikkini on Demoorin ja Desbergin
La vache-sarja, jossa absurdi huumori kukoistaa.

Harrastan itse lähinnä ransk. sarjakuvaa, joten esimerkit ovat kovin henkilökohtaisesti ja puolueellisesti värittyneitä.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Lönkka - 14.03.2006, klo 17:09:12
Koko Lewis Trondheimin tuotanto.
Itse pidän eniten mainiosta Dungeonista, mutta myös Mr. O on klassikko.

Englanniksi NBM julkaisee noita:
http://www.nbmpub.com/humor/trondheim/dungeon/dungeonhome.html

Joskaan juuri viime viikolal ilmestynyttä uutta Dungeonia ei ole vielä näkösällä...

Mieheltähän on myös suomennettu matskua kuten hieman seesteisempi Minä Lewis Trindheim sekä hauskoja Jussi Jäniksen seikkailuja.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: tertsi - 14.03.2006, klo 17:12:22
Uups!

Poistin viestini kun oli otsikon vierestä.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: KH - 14.03.2006, klo 19:04:40
Heihoi, antakees ny Atelle armoo niitten ranskis- ja ysärilistojenne kaa - kun kaveri just pääsi toivomasta suomeksi/enkuksi ja 2000-luvulta...

Tuo Dungeon on varmasti turvallinen paikka aloittaa, luulisi toimivan sekä perinteisemmän seikkailu-/huumorsarjakuvan ystäville että ..köh, esoteerisempaan makuun. Mutta onko sitä saanut Suomesta mistään?

Toinen yhtä varma valinta voisi olla Pikku vampyyri (http://kalaksikukko.iwn.fi/katuoja/2004/08/sielua-mdttvi-sarjakuvakirjoja.html), jota saa sentään suomeksikin.

Kuten myös iranilais-ranskalaisen Marjane Satrapin Persepolis (http://kalaksikukko.iwn.fi/katuoja/2004/09/lhi-it-lhelt.html)ta, joka on yksi 2000-luvun suuria menestyksiä ympäri Eurooppaa.

Yhtä lailla kanonisoitu on David B:n  Epileptic (http://www.randomhouse.com/pantheon/catalog/display.pperl?isbn=9780375423185), jota alkoi saada englanniksi vasta 2000-luvun puolella.

Suomeksi saatiin myös oma ruotsalaissuosikkini  Åsa Grennvallin Seitsemäs kerros (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=144), joka kannattaa tsekata, jos ei pelkää "alkeellisen" näköistä piirrostyötä, vaan uskoo sen tehoon järisyttävien asioiden välittäjänä.

Ai niin ja huom: Suomessa osataan pitää huolta myös eri maiden avant-aluskasvillisuuden esittelystä, ainakin  Glömpissä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=4623.0)

Ranskan, espanjan ja italian kielten opettelun jälkeen voikin sit aloittaa tavaamisen  tuolta (http://www.indyworld.com/indy/summer_2004/european_gns/)  ;)


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: h00k00 - 14.03.2006, klo 19:11:04
Joskaan juuri viime viikolal ilmestynyttä uutta Dungeonia ei ole vielä näkösällä...
Trondheim kuuluu minunkin suosikkeihini. Mikä Dungeon muuten ilmestyi viime viikolla?

Jodorowsky&Boucqin Bouncer sekä Thirault&Malesin Mille Visages (Thousand Faces) ovat myös mainioita lännensarjoja, joista molemmista muutamaa ekaa albumia löytyy myös englanninkielisinä kokoelma-albumeina.

Stanislas&Rullierin By The numbers (alkuperäinen nimi on kateissa) on Herge-vaikutteista ihan toimivaa seikkailusarjakuvaa.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 14.03.2006, klo 19:46:00
No minun listani ei ehkä täyttänyt kaikkia kriteerejä, totta. Onneksi tertsillä itsesensuuri toimi paremmin.

Mutta ketjun aloittajan siteeraamat albumit olivat kuitenkin sellaista eeppistä ja klassiseen kuvakerrontaan perustuvaa sarjakuvaa, että listaamani teokset saattaisivat siinä mielessä kiinnostaa.

Itsekin sain kyllä nyt hyviä vinkkejä, kiitos vaan linkeistä.Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: jonecky - 14.03.2006, klo 20:31:02
Hyvänä vinkkinä voisin mainostaa viime vuonna ihan suomeksi 4 ensimmäistä osaa ilmestyneestä "XIII"-albumisarjasta, jossa osia alkukielellä on tullut käsittääkseni jo 10-15, ja suomalainen kustantaja toivon mukaan myös nuo kaikki suomentaa, itse tarina on loistava enkä kyllä piirrosjälkeäkään käy haukkumaan (kuten jotkut pilkunn..sijat täällä napisevat kaikesta, mikään ei tunnu riittävän).

Toinen itseäni miellyttävä sarja on suomeksi nimellä "Kadonneiden nummien valitus", josta on suomeksi tullut 4 osaa, ja ainakaan vielä viime vuoden puolella en huomannut 5:ttä osaa ilmestyneen alkuperäiskielelläkään, mutta viihdyttävää luettavaa yhtä kaikki.

Ja suosittelen erittäin paljon jo kertaalleen mainittua "Hämärän Matkamiehet" trilogiaa (4 albumia, silti trilogia), toiset tykkää kuin hullu puurosta (minä!), toiset taas ei. Jos keskiaika maistuu niin namia.

Parasta sarjakuvaa vuosiin on "Thorgal", jota valitettavasti löydät vain Mustanaamio-lehden kakkossarjoina suomennettuna (vuosilta 1994-2005), alkuperäiskielellä albumeita on jo tullut 30 ja kyseessä on aivan uskomaton seikkailujatkumo keskiajan, tulevaisuuden, scifin, mystiikan, jne parissa. Omasta mielestäni ehkä paras koskaan lukemani sarjakuva noin juoneltaan Blueberryn lisäksi.

Tuosta noin ensi alkuun  :P


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Antti Vainio - 14.03.2006, klo 21:32:04
Jeanin elämä ei kolahtanut kun lukaisi yhden albumin mutta nyt  kun olen lukenut nuo kaikki suomennetut olen melko tiukasti koukussa


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 14.03.2006, klo 21:36:55
Euh...kuka on Jean?


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Veli Loponen - 14.03.2006, klo 21:40:24
Jean on sarjakuvahahmo. Albumeita on julkaistu kolme tai neljä suomeksi -> http://www.helsinki.fi/~lakoma/comics/jeanin_elamaa.html


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 14.03.2006, klo 21:40:43
Euh...kuka on Jean?

Herra Jean:
http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=156


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 14.03.2006, klo 21:56:22
Vai kustantaa WSOY taas eurooppalaista sarjakuvaa! No mutta sehän on loistava uutinen. Ei kun taas kopioimaan käännösnäytteitä...
Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: atteh - 14.03.2006, klo 22:04:55
Kiitoksia vinkeistä. Näillä pääsee jo mainiosti eteenpäin. Lewis Trondheimin suomennetut Jussi Jänikset tulikin jo luettua jossain vaiheessa ja itseasiassa eilen tarttui kirjastosta käteen Minä. Trondheim olikin oikeastaan syy siihen miksi innostuin sarjakuvista kunnolla uudestaan monen vuoden jälkeen. 

Hämärän matkamiehet "trilogian" luin joskus vuosia sitten, mutta siitä ei oikein jäänyt mitään käteen.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Antti Vainio - 14.03.2006, klo 22:19:28
Bourgeonin Tuulen matkustajat on sata kertaa parempi mutta sitä ei ole suomennettu (tutkimattomia on kustannusherrojen tiet). En osaa ranskaa mutta minulla on ne ruotsiksi

Edit. Ai niin, Blacksad on mainitsematta, alkaa ilmestyä suomeksi


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: roju - 15.03.2006, klo 12:09:38
itseasiassa eilen tarttui kirjastosta käteen Minä. Trondheim olikin oikeastaan syy siihen miksi innostuin sarjakuvista kunnolla uudestaan monen vuoden jälkeen. 

Hämärän matkamiehet "trilogian" luin joskus vuosia sitten, mutta siitä ei oikein jäänyt mitään käteen.

Sittenpä makusi taitaakin olla enemmän samoilla linjoilla kuin allekirjoittaneen. Uusi ranskalainen sarjakuva (jolla nimellä sitä paremman puutteessa kutsutaan) siis voisi kolahtaa. Trondheim juuri on yksi sen airueita, menestyneimmästä päästä.

Samaan aikaan tuon Minä, Trondheimin kanssa useat näistä nuoremmista tekijöistä kokeilivat oamelämäkerrallista sarjakuvaa. Lewiksen kirja on oikeastaan parodia siitä ilmiöstä, hän vie sen johdonmukaiseen lopputulokseen kuvaamalla omaa elämäänsä jossa ei tapahdu mitään. Dupuy ja Berberian tekivät samaan aikaan Päiväkirjan albumista (Like), joka kannattaa lukea vaikka rinnakkain sen albumin kanssa jonka tekemistä siinä kuvataan (mikäs Jean se olikaan?). Lisäksi saattaisit haluta tsekata edellämainitut Persepoliksen ja David B:n Epilepticin.

Kirjastosta voit etsiä kymmenen vuotta vanhan opuksen Kani, hevonen ja shakaali, jos ilmiön taustat kiinnostavat. Samoihin aikoihin taisi olla Sarjainfossa ilmiöstä juttua. Jutut ovat allekirjoittaneen käsialaa... satuin olemaan ns. oikeassa paikassa oikeaan aikaan, opiskelin sarjakuvaa Ranskassa juuri silloin 90-luvun alussa kun nuo uudet taiteilijavetoiset kustantamot aloittelivat toimintaansa uusine ideoineen, jotka muutamassa vuodessa löivät koko Ranskan sarjakuvakustannuskentän läpi ja isot kustantamot nappasivat tekijät ja ideat hoiviinsa.
Varsinainen renessanssinero on tuottelias Joann Sfar vampyyreineen ja luonnoskirjoineen (Pantheon on julkaisut englanniksi mainion Rabbin kissan, AB Pikku vampyyrin, muu tuotanto taitaa olla vain ranskaksi). Pantheon on julkaissut näitä tekijöitä paljon englanniksi, joten pitäisi löytyä ihan Akateemisesta. Jotain ovat julkaisseet myös Typokrat, Drawn & Quarterly ja Fantagraphics. Niita ei välttämättä tavallisista (sarjakuva)kaupoista löydy, mutta verkkokaupoista kyllä (Pitkä Mies, Daada ainakin). Nuo verkkokauppiaat ovat joskus myymässä ainakin sarjakuvafestivaaleilla. Kirjastoihin kannattaa myös antaa ostovinkkejä.

Suomeksi tämä ilmiö, kuten myös amerikkalainen 80-luvun "new comics" on mennyt aika huomaamatta ohi, koska käännöksiä ei ole juurikaan. Aika huvittavaa että alalla kunnostautuu sitten suuri WSOY eikä yksikään näistä pienemmistä sarjakuvaan erikoistuneista kustantamoistamme (tuota Trondheim-julkaisua lukuunottamatta). Mutta hyvä niin. 80- ja 90-luvun liikkeet menivät kyllä kustantajilta ruususen unessa. Mangaan sentään herättiin, kaupallisemmalla puolella taas. Mihin sarjakuvakustantajien vainu on kadonnut? Julkaistaan vaan vuodesta toiseen lisää sitä samaa... ei sillä tavalla ainakaan uusia lukijoita sarjakuvalle saada. Englanninkielisissä sen vielä ymmärtää, kun ihmiste osatvat ne alkukielellä. Julkaisematonta hyvää kamaa Ranskassa kyllä riittäisi! Mutta olen tietysti jäävi sanomaan mitään, kun ei ole omat rahat kyseessä.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Lurker - 15.03.2006, klo 12:36:03
<snip>Mihin sarjakuvakustantajien vainu on kadonnut? Julkaistaan vaan vuodesta toiseen lisää sitä samaa... ei sillä tavalla ainakaan uusia lukijoita sarjakuvalle saada. <snip>

Kyllä kaikilla isoilla suomalaisilla kustannustaloilla on pitkät perinteet myös sarjakuvan julkaisemisessa. Ja minusta on hyvä, että näillä isoilla kustantamoilla on resursseja pitää koko ajan kaupan hyllyissä samat Tintit ja Asterixit ja Lucky Luket, uusia sukupolvia ja lukijoita tulee koko ajan.

Ja kyllä isoilla kustantajilla sitä vainua on...

Otava - Vesi oli mustaa, Tintti ja aakkostaide, Gravettin Manga-tietokirja... hiljattain Persepolis, Tää pääkaupunki ja ties kuinka paljon Viiviä ja Wagneria.

SanomaWSOY - Jeanin Elämää  -sarja, Pikku Nikke -kirjat
(Sanoma Magazines kuuluu SanomaWSOY-konserniin, kun taasen Egmont Kustannus Oy Ab on Sanoma Magazinesin ja tanskalaisen Egmontin yhdessä puoliksi omistama - joten täältä ne Egmontin sarjikset tulevat).


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 15.03.2006, klo 13:06:22
Tuo Sfarin Rabbin kissa vaikutti Fnacissa selailtuna todella sympaattiselta ja intiimiltä. Ei tämä nyt kai ole kovin tärkeää, mutta Sfar taitaa olla nimestäkin päätellen heprealaista sukujuurta. Vai?

Käsitelläänköhän missään ketjussa syitä siihen, miksi juuri Belgia on niin armoitettu maa sarjakuvapiirtäjiin nähden?


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: heimo - 15.03.2006, klo 14:41:24
Sfar taitaa olla nimestäkin päätellen heprealaista sukujuurta. Vai?

Ainakin wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Joann_Sfar) väittää niin.

Ketjussa on jo listattu paljon hyviä esimerkkejä uudemmasta eurosarjakuvasta, mutta kukaan ei ole tainnut mainita vielä Cristophe Blainin Maalari ja merirosvo (http://www.wsoy.fi/index.jsp?c=search&query=blain) -sarjaa. Muistikuvieni mukaan ranskaksi on ilmestynyt ainakin viisi albumia, joista WSOY:n nettisivujen mukaan olisi jo kolme ehditty suomentamaan. Kaksi ekaa osaa olen lukenut ja olen tykännyt kovasti.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 15.03.2006, klo 15:14:55
"Isaac le Pirate". Huomasin viime viikolla Jyväskylän Suomalaisessa KK:ssa. Taidan käydä sen sieltä korjaamassa, jos kerkeän. Vaikutti mukavan hidastempoiselta ja tunnelmalliselta.Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 15.03.2006, klo 15:19:06
Täällä käyminen on todella sivistävää! Paitsi että opin Sfarin olevan komea mies, huomasin, että se Dungeon mistä täällä kohkataan onkin nimeltä ja maineelta tuttu Donjon...

On kerrankin sellainen tunne, että romaanisesta filologiasta pääaineena on ollut JOTAIN hyötyä, joskaan ei työnsaannissa.Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: roju - 15.03.2006, klo 16:23:54
Kyllä kaikilla isoilla suomalaisilla kustannustaloilla on pitkät perinteet myös sarjakuvan julkaisemisessa. Ja minusta on hyvä, että näillä isoilla kustantamoilla on resursseja pitää koko ajan kaupan hyllyissä samat Tintit ja Asterixit ja Lucky Luket, uusia sukupolvia ja lukijoita tulee koko ajan.

Ja kyllä isoilla kustantajilla sitä vainua on...

Otava - Vesi oli mustaa, Tintti ja aakkostaide, Gravettin Manga-tietokirja... hiljattain Persepolis, Tää pääkaupunki ja ties kuinka paljon Viiviä ja Wagneria.

Olen tästä samaa mieltä, nimenomaan isoilla on nyt vainu. Mutta 15-20 vuotta hurahti ilman mitään uutuuksia, julkaistiin niitä sinänsä hyviä 70-luvulla läpilyöneitä, Bilalia, Tardia jne. sitä sukupolvea. Oli kuin Amerikassa ei olisi Sin Cityä lukuunottamatta tapahtunut mitään... ja sama juttu 90-luvulla tuon ranskalaisen sarjakuvan murroksen kanssa. Niitähän julkaistaan suomeksi vasta nyt. Mutta niitä amerikkalaisia ei julkaistu suurinpiirtein ollenkaan, että silleen ihan hyvä että edes 10 v viipeellä.

Ihmettelin vaan että ns. sarjakuvakustantamot (joissa asiantuntemuksen pitäisi olla?) ei reagoineet muuttuvaan markkinaan vaan juuri nuo isot perinteiset kirjankustantamot. Mutta hyvä niin.

Klassikojen lisäksi olisi kiva jos joistain suomiklassikoistakin saisi uusintapainoksia (Joonas, Jassot, Toivosen ja Varpion Om tule äkkiseltään mieleen). Kurpitsalle hatunnosto Pirisen uusintapainoksesta. Ranskassa pienetkin kustantamot pitävät teoksia saatavilla. Olisi kiinnostavaa tietää mistä ero verrattuna Suomeen johtuu. Tai rahastahan se varmaan johtuu.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Lönkka - 15.03.2006, klo 16:48:05
Trondheim kuuluu minunkin suosikkeihini. Mikä Dungeon muuten ilmestyi viime viikolla?

Dungeon Twilight 1: Dragon Cemetery

Niin ja Dungeonin alkuperäinen nimi on tosiaan Donjon, joka analfabeetikon korvaanikin kuulostaa ihan suoralta käännökseltä.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Lurker - 15.03.2006, klo 19:03:59
<snip> Ranskassa pienetkin kustantamot pitävät teoksia saatavilla. <snip>

Tämä olisi minustakin tärkeää, monet aivan loistavat jutut häviävät hyvin nopeasti historian hämärään hyvin pieninä kertapainoksina.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Lönkka - 15.03.2006, klo 21:08:16
Ranskassa pienetkin kustantamot pitävät teoksia saatavilla. Olisi kiinnostavaa tietää mistä ero verrattuna Suomeen johtuu. Tai rahastahan se varmaan johtuu.

Joo, tarkemmin ranskankielisten maiden skeneä tuntematta voisin kuitenkin epäillä että kun siellä on isommat markkinat (kaiketi laajemman kielialueen lisäksi sarjakuvat ovat myös yleisemmin hyväksyttävää viihdettä ellei peräti, gasp, taidetta) niin homma lyö tosiaan leiville paremmin.

Voisi kuvitella että siellä pienkustantajan painosmäärät ovat samankokoisia kuin täällä Suomessa isojen ksutantajien painosmäärät. Meikäläiset pienkustantajat olisivat sitten heikäläisittäin uskomatonta nappikauppaa ja kustantamista harrastuksena ja kulttuuritekona.

Mutta kuten sanottu niin enhän minä näistä asioista oikeasti mtiään tiedä.

Raha kuitenkin ratkaisee.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 15.03.2006, klo 22:02:55
Muistan kun ensimmäisen kerran kävin Fnacin, suuren ranskalaisen kirjakauppaketjun erään liikkeen sarjakuvaosastolla. Tuli sellainen taivaallinen tunne, "tänne minä jään". Ei niitä nyt niin kuutioittain ollut, niitä sarjakuvia, mutta hyllyittäin kuitenkin ja kannet hyvin näkyvillä, ei kasassa piilossa. Ja joka puolella paljon ihmisiä selailemassa kaikessa rauhassa - lukemassa- albumeja. Hyvä etteivät eväitä syöneet samalla. Kokolattiamatolla oli pehmeä istuskella ja oli rauhallista syventyä lukemaan- nojatuolit vaan puuttui.

Se runsaus tuntui uskomattomalta suomalaiseen tarjontaan verrattuna. En ole mikään keräilijä, mutta jälkeenpäin harmitti, että olisinhan voinut nyt hiukan enemmän ostaa kuitenkin...

Pääsenköhän vielä joskus Ranskaan? Ulkomaanmatkat tuntuu nyt kovin kaukaiselta ajatukselta työttömänä ja pienen lapsen kanssa. En itse asiassa edes kauheasti kaipaa, ne muutamat matkat nuorempana riitti, tai riittää toistaiseksi ainakin.Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: atteh - 15.03.2006, klo 22:30:01
Jotenkin tuntuu, että amerikkalainen ja japanilainen sarjakuva ovat tavallaan syrjäyttäneet eurooppalaisen sarjakuvan. 80-luvulla pääasiassa Tapiiri piti huolta siitä, että eurooppalaista sarjakuvaa seurattiin täällä, mutta varsinkin 2000-luvulle mentäessä kiinnostus eurooppalaista materiaalia kohtaan on jäänyt yhä enemmän pienen piirin harrastukseksi. Mitä taas tulee amerikkalaiseen sarjakuvaan niin sen saatavuus on eurooppalaista parempi johtuen jo siitä, että kielimuuria ei samalla tavalla ole kuin esim. ranskalaisen materiaalin kanssa. Toinen homma on se, että amerikkalaista laatusarjakuvaa kuitenkin näyttää tulevan suht tasaisesti myös suomeksi. Manga näyttää myös olevan se juttu josta varsinkin nuoremman polven sarjakuvaintoilijat näyttävät olevan kovasti tohkeissaan, kun taas eurooppalainen sarjakuva saatetaan käsittää jotenkin vanhahtavana juttuna. Mielestäni suomeen tarvittaisiin jonkinlainen Tapiirihenkinen lehti takaisin jossa julkaistaisiin uutta eurooppalaista sarjakuvaa ja käsiteltäisiin aihetta muutenkin kuin vain jossain yhdessä teemanumerossa. Tosin en tiedä, vaikka jotain vastaavaa olisi jo tehtykin, kun tosiaan olen ollut monta vuotta tippuneena kärryiltä mitä tulee sarjakuvaskeneen. Joka tapauksessa eurooppalainen sarjakuva pitäisi palauttaa sille jalustalle joka mielestäni sille kuuluu.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Antti Vainio - 15.03.2006, klo 23:23:25
Näyttäisi siltä että perusranskalainen sarjakuva on älyttömän hyvin piirrettyä mutta ne mitkä on sisällön puolesta myös erinomaisia on käännetty sitten muillekin kielille. Ei täälläkään ole tullut esiin yhtään nimeä jotka olisi jäänyt vain ranskalaisen kielialueen omaksi salaisuudeksi. Se mikä tulee mieleen on minun ja Tertsin suosikkiyhdistelmä Yann & Conrad joka sietäisi olla paljon tunnetumpi. Olen  kuitenkin lukenut niitä ruotsiksi ja tanskaksi joten nekään ei ole täysin ranskantaitoisten yksityisomaisuutta


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: tertsi - 15.03.2006, klo 23:44:05
Se mikä tulee mieleen on minun ja Tertsin suosikkiyhdistelmä Yann & Conrad joka sietäisi olla paljon tunnetumpi.
Liekö syy se, että sarjakuvansa ovat aika karskeja ja ahtaasti tulkittuna kenties sovinistisia. Mutta Ah niin hauskoja!

Eivätkä ehkä vetoa mangapopulaan. piirrostyyli kun on semmoista vanhaa, mutta hyvää tyyliä.

Kustantaisi nyt joku edes kokeeksi nuo Tigresse Blanche -albumit. Vaivaiset kaksi kappaletta, siinähän näkisi miten markkinat reagoisivat.

http://multimedia.fnac.com/multimedia/images_produits/ZoomPE/1/0/6/9782871298601.jpg

http://www.fnac.com/shelf/ZoomBD.asp?PRID=1663932&pos=1&typ=1520

Conradhan on tehnyt yksin Piege Malais kaksoisalbumiseikkailun. Komeaa jälkeä. Jotenkin vesiväreillä ja pastelleilla tehty, mutta en ole onnistunut selvittämään, että miten.

http://www.bdnet.com/Le%20Piege%20Malais/fiche_serie.htm

http://www.dupuis.com/servlet/jpecat?pgm=VIEW_ALBUM&lang=FR&OUVRAGE_ID=862


Sori, tuli palattua 90-luvulle.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Antti Vainio - 16.03.2006, klo 00:50:03
Liekö syy se, että sarjakuvansa ovat aika karskeja ja ahtaasti tulkittuna kenties sovinistisia.

Jos pipo on äärimmäisen kireä niin löytyyhän noista rasismiakin mutta silloin hukataan täysin se idea että ne on kuitenkin pastisseja tietyntyylisistä vanhanajan seikkailusarjoista joissa sankarinaiset oli kauniita ja sankarimiehet imperialisteja.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: roju - 16.03.2006, klo 01:31:10
Noista joita ei ole vielä käännetty muille kielille ois kyllä pakko mainita ainakin Blutch ja Fabio.

Blutchilla on jonkin verran tekstittömiäkin juttuja, mm. vanhoissa Mitchum-lehdissään kokonaisia numeroita. Nyt Mitchumit on koottu yksiin kansiin, mutta jos kielitaidon puute on onkelma, kannattaa ehkä hankkia niitä tekstittömiä nroita. Englanniksi en tiedä muuta kuin nyrkkeilyjutun jossain Drawn&Quarterly-antologiassa. Noissa D&Q:n (DeeKu?) antologioissa on kyllä niin paljon sivuja että sinne äkkiä solahtaa kokonainen eurooppalainen formaattialbumi, esim. Jeaneja niissä on julkaistu.

Fabiollakin on tekstittömiä juttuja, varsinkin vanhemmassa tuotannossaan (ed. Seuil). On tainnut keskittyä lähinnä musiikkiin viime aikoina, erinomaisin tuloksin! Palkintojakin piisasi ikkunoista ja ovista jossain vaiheessa.

Sit voisi mainita Riad Sattoufin, varsinkin Ma circoncision on ällistyttävä. Persepoliksen ystäville - mutta ei heikkohermoisille. Huh. Samaa sarjaa, odotuksia herättäviä nuoria, ovat Manu Larcenet ja mikähänsenkolmannenhepunnimi oli, sori ei muista nyt.

Mun mielestä ehdottomasti kääntämisen arvoinen, joskaan ei mikään suuren yleisön suosikki jo aiheensakin puolesta (homon ahdistavaa elämää pikkukaupungissa), olisi Fabrice Neaudin Journal-sarja. En useinkaan olen Fabricen kanssa samaa mieltä, mutta on mielenkiintoista, miten hän tulee johtopäätöksiinsä. Sarja on myös kuvakerronnallisesta aivan äärettömän mielenkiintoinen, hepulla on taidemaalarin koulutus ja ranskalaisittain poikkeuksellisesti supersankaritausta. Välillä tuntuu ettei kukaan muu ole osannut eikä keksinyt niin upeita tapoja tehdä lähestulkoon esseemuotoista sarjakuvaa.

Mr. Ferraille-kollektiivia ei ole täällä mainittu, ja ainakin itsestäni on tuntunut että alkuällistyksen (upeat näyttelyt Supermarche jne.) jälkeen käteen jäikin sisällöllisesti yllättävän vähän.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Curtvile - 16.03.2006, klo 09:52:33
Joka kuukausi Sergio bonelli editore pukkaa ulos useita uusia eurooppalaisia sarjakuvia.
Muutakin kuin Tex Willeriä. Suomeksihan nähty vain Dampyria, Juliaa ja Dylan Dogia.
Nyt tulee tonni tiiliä niskaan kun edes mainitsin kaupalliset kioskipokkarit.
Tehdään länsimerenkin takana uutta sarjakuvaa. Enin osa omaelämänkerrallista, mutta on siellä paljon luettavaa vaikka Optimalilta menikin liinat kiinni.
Nemiä ja Pondusta unohtamatta tai Jyllands-postin maan Kurt Dunderia.
Ja kun vesistöjä pitkin jatkaa päätyy britteihin...


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: tertsi - 16.03.2006, klo 11:30:59
Ja kun vesistöjä pitkin jatkaa päätyy britteihin...
Voisitteko luetella uudehkoja brittiläisiä sarjakuvia? (Ja mistä niitä saa ostaa?)

Mä tiedän vain sen Hunt Emersonin kissasarjiksen.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 16.03.2006, klo 12:23:11

Nyt tulee tonni tiiliä niskaan kun edes mainitsin kaupalliset kioskipokkarit.


Ei toki, toivois vaan että ketjussa mainitut ranskiksetkin ois marketissa myynnissä :P
Ja eurooppalainen ei tietenkään tarkoita pelkästään ranskalaista. Mutta se on kai eurooppalaisen sarjiksen valtavirtaa.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: roju - 16.03.2006, klo 14:01:59

Nyt tulee tonni tiiliä niskaan kun edes mainitsin kaupalliset kioskipokkarit.


Kummeksuttaa, en näe että mielipiteittesi arvoa olisi täällä kiistetty tai makuasi vähätelty siinä määrin että asiaa pitäisi koko ajan tuoda esiin. Korjaa jos olen väärässä, en seuraa kaikkia keskusteluja, mutta jotenkin ihan viime viikkoina ne keskustelut joissa olen mielipiteitäsi nähnyt, tuot usein tuota samaa asiaa esiin ja onhan se huolestuttavaa jos tosiaan koet olosi jotenkin uhatuksi /pilkatuksi tms. makusi takia alan foorumilla.

Tällaisen foorumin ydinajatuksiahan on se että ihmiset esittelevät omia mielipiteitään ja näkemyksiään asioiden eri puolista. Ei tarvitse olla samaa mieltä tai käännyttää tai mitään muutakaan. Välillä saa kokea yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, välillä saa ahaa-elämyksiä että ai jaa, noinkin sen asian voi nähdä. Välillä ei.

Ei kai se että jollain on erilainen maku ole suunnattu sinua vastaan. Tai pidätkö kenties (huomaamattasi?) makuasi jotenkin huonompana kuin esim. jonkun taidesarjakuvafanien, kun sitä pitää koko ajan raivokkaasti puolustella, vaikka nähdäkseni kukaan ei kiistä oikeuttasi tykätä mistä tykkäät?


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 16.03.2006, klo 14:35:53
Voisitteko luetella uudehkoja brittiläisiä sarjakuvia? (Ja mistä niitä saa ostaa?)

Olin ensin sanoa, että ei ne britit enää mitään tee sitten 2000AD:n, eikä ainakaan mitään aikuista, vaan pelkkää Beanoa ja jotain puolivillaista Simon Beaslya... ja vissiin parhaat Raymond Briggsin tekemät on jätetty julkaisematta, ne aikuisille Minne tuuli kuljettaa -albumin jälkeen syntyneet jutut - mutta ainakin semmosia nimiä tuli mieleen kun Posy Simmonds, jolta on suomennettu aika lailla lasten kamaa (ihastuttavia sellaisia), mutta on hän jotain vanhemmillekin tehnyt. Gemma Bovary -sarjakuvaromaani ainakin, joka laittaa uusiksi Flaubert'n klassikkoromaanin.
http://lambiek.net/artists/s/simmonds_posy.htm
Kun jotain brittiläisiä sarjakuvia yrittää netistä kaivella, kakki tuntuvat kirjoittavan vain joistain TV-sarjakuvista, 50-luvun seikkailulehdistä (Tiger ym)... Uutta ei taida paljon tulla... ??

Timo


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: VesaK - 16.03.2006, klo 14:49:05
Posy Simmondsin sarjakuvamaisia lastenkirjoja on suomex julkaissut Kustannus-Mäkelä. Harmi kyllä, ne on enimmäkseen kustantajalta loppuunmyyty. Kannattaa kuikuilla kirjastojen lastenhyllyjä... 


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Curtvile - 16.03.2006, klo 15:47:17
Kummeksuttaa, en näe että mielipiteittesi arvoa olisi täällä kiistetty tai makuasi vähätelty siinä määrin että asiaa pitäisi koko ajan tuoda esiin. Korjaa jos olen väärässä, en seuraa kaikkia keskusteluja, mutta jotenkin ihan viime viikkoina ne keskustelut joissa olen mielipiteitäsi nähnyt, tuot usein tuota samaa asiaa esiin ja onhan se huolestuttavaa jos tosiaan koet olosi jotenkin uhatuksi /pilkatuksi tms. makusi takia alan foorumilla.

Ei kai se että jollain on erilainen maku ole suunnattu sinua vastaan. Tai pidätkö kenties (huomaamattasi?) makuasi jotenkin huonompana kuin esim. jonkun taidesarjakuvafanien, kun sitä pitää koko ajan raivokkaasti puolustella, vaikka nähdäkseni kukaan ei kiistä oikeuttasi tykätä mistä tykkäät?

Ironinen äänenpaino ei välity näemmä tekstin myötä...
Sori, kroonisesti hymiövammainen, mutta yritetään, yritetään.
Ei, en koe makuani pilkatuksi tai huonommaksi, enkä usko itsekään kovin montaa taidesarjakuvantekijää loukanneeni.
Jos, niin vilpitön anteeksipyyntö.
Yritin vain muistuttaa että kyllä tässä maanosassa julkaistaan muuallakin kuin ranskan kielialueella ja myös kaupallisempaakin.
Ja kun asuu Turussa asiaan kuuluu tietty perusnegatiivisyys. Mikä on siis positiivista.
Vaikka tuleehan Turusta Rojunkin Täti jaksaa heilua. Jollei Sammakko mene nurin...
(huomaatteko? Turku, negatiivisuus...) ;)


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: bilkis - 16.03.2006, klo 16:07:56
Foorumeiden hengestä  tuli mieleen että mieheni mukaan pakettiautosivuilla on kaikkein eniten joutavanpäiväistä v****ilua.

Nuorten tyttöjen hevossivuilla on kuulemma kanssa kauheaa mättöä.

Tämä on minusta oikein kiva ja toverillinen sivusto. Toistaaseksi ainaki.Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: roju - 16.03.2006, klo 16:09:08
Ironinen äänenpaino ei välity näemmä tekstin myötä...
Sori, kroonisesti hymiövammainen, mutta yritetään, yritetään.
Ei, en koe makuani pilkatuksi tai huonommaksi, enkä usko itsekään kovin montaa taidesarjakuvantekijää loukanneeni.
Jos, niin vilpitön anteeksipyyntö.
Yritin vain muistuttaa että kyllä tässä maanosassa julkaistaan muuallakin kuin ranskan kielialueella ja myös kaupallisempaakin.
Ja kun asuu Turussa asiaan kuuluu tietty perusnegatiivisyys. Mikä on siis positiivista.
Vaikka tuleehan Turusta Rojunkin Täti jaksaa heilua. Jollei Sammakko mene nurin...
(huomaatteko? Turku, negatiivisuus...) ;)

Joo no hyvä, aattelin jos sulla oli huono mieli... Ironian puute on kyllä sähköisen viestinnän huonoimpia puolia! Mun mielipide hymiöistä on kulkenut ympyrän ja nyt ne on musta taas huvittavia.

Turkulaisuus anteeksiannettu ;)


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Antti Vainio - 16.03.2006, klo 19:26:26
Kummeksuttaa, en näe että mielipiteittesi arvoa olisi täällä kiistetty tai makuasi vähätelty siinä määrin että asiaa pitäisi koko ajan tuoda esiin. Korjaa jos olen väärässä, en seuraa kaikkia keskusteluja, mutta jotenkin ihan viime viikkoina ne keskustelut joissa olen mielipiteitäsi nähnyt, tuot usein tuota samaa asiaa esiin ja onhan se huolestuttavaa jos tosiaan koet olosi jotenkin uhatuksi /pilkatuksi tms. makusi takia alan foorumilla.


Voisin allekirjoittaa, minusta tämä on huomattavan terve foorumi jossa suuri osa kirjoittajista ei tunne mitään pakottavaa tarvetta eritellä sitä mikä on taidetta ja mikä roskaa. Jos siitä pitää, jos se toimii niin mitä väliä?


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Outi - 20.03.2006, klo 22:08:07
Listatkaapa joku tutustumisen arvoiset eurooppalaiset sarjakuvat 2000-luvulta.
Onko kyse vaan siitä ettei suomeksi enää julkaista samanlaista määrää eurooppalaista sarjakuvaa kuin ennen vai onko Euroopassa tahti hiipunut huippuvuosien jälkeen?

Muut jo listasivat tärkeimpiä mutta listaanpahan minäkin tässä, lämpimikseni:

Uutta (hyvää) aikuisille sopivaa eurooppalaista sarjakuvaa on taas vaihteeksi julkaistu WSOY:n ja muiden toimesta ihan kivasti. Hattu käteen ja kiitos. "Eurooppalaisen(=ranskalaisen) uuden aallon" sarjakuvat iskevät siis vähän jälkijättöisesti, mutta pääasia että iskevät! Homma alkoi 90-luvun puolivälissä ja nyt "alternative" on jo "mainstreamia" Ranskassa.

- Dupuy&Berberianin Herra Jean-sarja (WSOY) - alku on vielä "vanhanaikaista" tyylittelyä piirrokseltaan mutta sarja toimii sitä paremmin, mitä pidemmälle sitä lukee. Tarinat ovat loistavia, iskevät ainakin 30+ porukkaan...Myös englanniksi.

- Christoph Blainin Maalari ja Merirosvo (WSOY) - historiallinen mutta uudentyylinen tragedia huumoria unohtamatta. Blainia ilmestynyt myös Jysäyksissä (Sokrates, Nathalie). Myös englanniksi saatavilla.

- Joann Sfarin sarjakuvat. Toistaiseksi suomeksi ilmestynyt vasta Pikku Vampyyri (Arktinen Banaani) joka on enempi lapsille mutta myös aikuisille sopiva. Isoa Vampyriä ilmestyi myös Jysäyksessä, toivottavasti tulee lisää vielä joku kaunis päivä... Englanniksikin pitäisi löytyä.

- se kuuluisa Lewis Trondheim. Donjonit englanniksi (sopivat niin nuorille kuin aikuisillekkin, reipas fantasiaparodia) ja Jänikset suomeksi/englanniksi. Omaelämänkerrallinen "Minä" suomeksi (Asema)

- Blacksad. Suuremmalle yleisölle suunnattu & sopiva Film Noir-dekkarisarja, alkaa suomeksi syssyllä.

Höh - listasin ihan samoja kuin muutkin. Pakko keksiä jotain uutta... palaan astialle istuttuani pääni päällä vähän aikaan...


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Petteri Oja - 20.03.2006, klo 22:22:23
Manu Larcenet: Robin Hood, metsien ikämies kuuluis vielä tuohon listaan. Se albumi epäilytti etukäteen kovastikin mutta loppujen lopuksi tykkäsin paljon. Trondheimin ystäviin uponnee varmasti mutta muillekin suosittelen.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: xml - 26.03.2006, klo 19:21:35
... Mielestäni suomeen tarvittaisiin jonkinlainen Tapiirihenkinen lehti takaisin jossa julkaistaisiin uutta eurooppalaista sarjakuvaa ja käsiteltäisiin aihetta muutenkin kuin vain jossain yhdessä teemanumerossa. Tosin en tiedä, vaikka jotain vastaavaa olisi jo tehtykin, kun tosiaan olen ollut monta vuotta tippuneena kärryiltä mitä tulee sarjakuvaskeneen....

Eikö Jysäys ole tuollainen lehti?


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Curtvile - 14.04.2006, klo 20:32:24
juu onhan Jysäys juuri sellainen lehti.
eikö kukaan muu ole vielä huomannut liken pukanneen ulos Malesin Rumuus ja Hulluus -albumia?
En vielä ole ehtinyt lukea, mutta näyttää kauniilta mv-jäljeltä. Toivottavasti tarina yhtä kantava kuin piirrosjälki.


Otsikko: Re: uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: VesaK - 14.04.2006, klo 21:38:45
Manu Larcenet: Robin Hood, metsien ikämies kuuluis vielä tuohon listaan.

Ja niinpäs iinpäs. Larcenet tulee Helsinkiin sarjakuvafestivaaleille syyskuussa 2006.


Otsikko: Re: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Curtvile - 25.04.2006, klo 14:24:40
Malesin Rumuus ja Hulluus ei sitten näemmä kiinnostanut ketään.
Ehkä tänään kauppoihin Likeltä rantautunut Berliini kirvoittaa kielenkantoja enemmän.
Kuohuva kolmekymmenluvun alku (tiedän 1928 ei ole kolmekymmenlukua) upealla piirrosjäljellä.
Ansiokas loppu.


Otsikko: Re: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Lönkka - 25.04.2006, klo 16:08:57
Malesin Rumuus ja Hulluus ei sitten näemmä kiinnostanut ketään.
Ehkä tänään kauppoihin Likeltä rantautunut Berliini kirvoittaa kielenkantoja enemmän.
Kuohuva kolmekymmenluvun alku (tiedän 1928 ei ole kolmekymmenlukua) upealla piirrosjäljellä.
Ansiokas loppu.

(kysyy provosoimatta)
Mitenkäs New Jerseyläinen Jason Lutes liittyy Eurooppalaiseen sarjakuvaan?

Tai siis muuten kuin mainion sarjan aiheen kautta?

Jos tuo suomipainos on kooltaan sama kuin D&Q:n ykkösalppari niin eihän siinä ole kuin 8 ekaa numeroa. Sarja jatkuu yhä...


Otsikko: Re: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Curtvile - 25.04.2006, klo 16:42:55
(kysyy provosoimatta)
Mitenkäs New Jerseyläinen Jason Lutes liittyy Eurooppalaiseen sarjakuvaan?

Tai siis muuten kuin mainion sarjan aiheen kautta?

Jos tuo suomipainos on kooltaan sama kuin D&Q:n ykkösalppari niin eihän siinä ole kuin 8 ekaa numeroa. Sarja jatkuu yhä...
Jo kappas. Jason Lutes oli nimenä vieras. Aina oppii uutta. Veikkasin kaveria britiksi tai belgialaiseksi, mutta jos New Jerseyläiset tekevät tämän kaltaista sarjista niin bueno.


Otsikko: Re: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: h00k00 - 25.04.2006, klo 22:05:23
Malesin Rumuus ja Hulluus ei sitten näemmä kiinnostanut ketään.
Rumuus ja hulluus odottaa pöydänkulmalla sopivaa vapaahetkeä. Odotukset ovat ristiriitaisia. Pidin melko paljon Malesin ja Thiraultin Thousand Facesista, mutta ennemminkin tarinasta kuin Malesin kuvituksesta.

Samalla ostosmatkalla löytyi ruotsinkielistä Donjonia uudelta ruotsalaiskustantajalta Komikalta. Donjon löytyy jo hyllystäni englanninkielisenä eikä kiiinnostanut, mutta pitihän tuon kustantajan tarjonta tarkastaa netistä. Sivulta www.komika.se (http://www.komika.se) löytyi myös pari pdf-formaatissa olevaa fanzinea, jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta. Juttua Tardista, Corto Maltesesta, Eisnerista. Nämäkin tosin odottavat lukuvuoroaan levyn kulmalla.


Otsikko: Re: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: tertsi - 28.04.2007, klo 15:19:02
Onko kellekään tuttu tämä uusi sarjakuva?
Menen kesällä Ranskaan ja eiköhän tämä albbu tule päätymään tuliaiskassiin.
Muutaman näytekuvan perusteella Boucq näyttäisi jättäneen brutaaliudet vähemmälle kuin tavallisesti.
(http://www.bdparadisio.com/images/8933.jpg)

Tuolta voi katsella albumin aloitussivuja.
http://www.dargaud.com/front/albums/planches.aspx?id=3255


Otsikko: Vs: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: jura - 22.09.2017, klo 00:08:18
Janitor ei ole niin inhorealistinen kuin jotkut Boucqin työt. Dover Publications on julkaissut englanniksi Pirun huulen (Billy Budd, KGB) ja viime vuonna tuli rankka Little tulip. 2015 samainen paja julkaisi the Magician's wifen, josta on ollut vaikea löytää suomalaisversiota.


Otsikko: Vs: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Jiksi - 22.09.2017, klo 00:13:19
Le Janitor on englanniksi The Keeper. Koetin tätä tuoreeltaan lukea sähköisesti (Europe Comics, kolme oli kun yritin), mutta en pystynyt lukemaan. Fontti on aivan liian pientä ja fontin viiva hentoa, että siitä saisi mitään selvää.


Otsikko: Vs: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: jura - 22.09.2017, klo 15:15:51
Panin vaikealukuisuuden merkille, mutta panin sen vanhojen silmälasien piikkiin  :)


Otsikko: Vs: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: Jiksi - 22.09.2017, klo 16:37:10
Ei ole näössä vikaa, teksti on vain paperille tarkoitettu, eikä sähköisyyttä ole huomioitu. Sähköisenä tuotteena epäonnistunut.


Otsikko: Vs: Uusi eurooppalainen sarjakuva
Kirjoitti: puffe - 14.10.2017, klo 16:36:06
Onko kellään mitään tietoa Olivier Marinin ja Cousancenin tekeleistä?
Törmäsin ukkojen tuotokseen täällä:
https://www.motors-mania.com/en/motoring-books/4035-le-pilote-aux-deux-visages.html