Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Aku Ankka ja kumppanit => Aiheen aloitti: Kapteeni Kenguru - 09.04.2005, klo 14:19:35Otsikko: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Kapteeni Kenguru - 09.04.2005, klo 14:19:35
Nyt pitää myöntää että mä taidan olla aika kömpelö näissä tietokonehommissa - en löytänyt haulla yhtään aiempaa Nakke -keskustelua.

Sitä vain aloin ihmettelemään, että miksiköhän Nakke ja kumppanit ovat jääneet ainakin täällä Suomessa niin paljon erään toisen kilpailevan firman eläinhahmojen varjoon. Kaikki tietävät Akun ja jopa täällä Kvaakissa on jopa tälle hahmolle ikioma alueensa, mutta Nakke tuntuu olevan sellainen lähes unohtunut etäinen pikkuserkku.

Itse huomasin kersana että Nakessahan on välillä jopa parempaa tavaraa kuin Akussa, varsinkin 60- ja 70-luvuilla näytti toisinaan että Nakesta löytyy parempia tai ainakin eläväisempää jälkeä tekeviä piirtäjiä. Kaikkihan tietävät Barksin ja Rosan, mutta nimetkääpä nyt nopeasti jokin mieleentuleva Naken piirtäjä - no no, ei saa katsoa Googlesta!

Sitten kuitenkin Nakelle pikkuhiljaa kävi kuten Akulle, eli taso alkoi laskea ja joskus 80-luvun lopulla lehti olikin jo käynyt lukukelvottomaksi. Voi siis olla ettei Nakke välttämättä herätä mitenkään positiivisia muistoja tietyssä ikäpolvessa.

Mutta miksiköhän suomalaisten suosikkisarjis on nimenomaan Aku Ankka? Mikä on vikana, kun ei Warnerin hahmot uppoa härmäläisiin, mutta Disney taas tekee isoa bisnestä?

Niin joo, meinasin ihan unohtaa myös firmojen piirretyt.
Omasta mielestäni on Warnerilla aina ollut "siistimmät" piirretyt, siis hauskemmat ja elävämmän oloiset. Disney, vaikka heillä onkin huippuanimaattoreita, sortuu usein mahtipontisuuteen ja Akun piirretyt ovat aina olleet mielestäni lähes sadistisuuden huippu.
Mutta se oli kivaa jo pienenä katsella että mitä kaikkea pöhköä Repe Sorsa ja muut keksivät niissä "paremmissa" piirretyissä.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Petteri Oja - 09.04.2005, klo 14:54:04
Aku tuli Suomeen ekana, ja vielä Barksin sarjoilla.

Kyllä minäkin luin pienenä paljon Nakkea, ja sain jopa sukulaisten varastosta ison pinon 60-luvun pienikokoisia numeroita. Ne olivat hyviä.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: OlliH - 09.04.2005, klo 23:11:58
Kakruna minulle tuli Nakke, kun kaikille kavereille tuli Aku. Tunsin olevani erilainen lapsi.

Laadusta ei osaa enää tietenkään sanoa mitään, mutta veikkailisin että kummatkin toimivat lapsille hyvin, mutta Aku paremmin vähän vanhemmille.

Piirrettyinä Warnerilla oli ehkä vähän parempaa kamaa, toki laatu vaihtelee kummallakin puljulla. Mutta mitä sadisimiin tulee, niin kyllä jonkun Kelju K. Kojootin tsekkailu saa vieläkin vatsan sekaisin.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 09.04.2005, klo 23:41:38
Nakessa oli 50- ja 60-luvulla samoja piirtäjiä kuin Aku Ankassakin. Harvey Eisenberg, Paul Murry, Gil Turner, Vivie Risto jne. Tuotantoyhtiö kun näille sarjakuville oli sama, Western.

Timo


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: h00k00 - 10.04.2005, klo 01:23:09
Freddy Miltonin Nakke-tarinat ovat uudemmista ainoita valopilkkuja. Noissa tarinoissa Nakke tosin muistuttaa melko paljon Aku Ankkaa. Ja oikeastaan Murryn Nakke-tarinoistakin tulevat Aku-tarinat mieleen.

Entäpäs jos Barks olisikin 40-luvulla Putte Possun (ja Aku Ankan) sijasta lähtenytkin piirtämään Nakke Nakuttajaa.  Mikki Hiiri olisi varmaan yhtä suosittu maailmalla kuin nykyäänkin, mutta miten olisi käynyt Akun. Piirtäisikö Rosa Nakkea ja kvaakissa pohdittaisiin parasta Nakke piirtäjää/parasta seikkailua jne. ;)


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Izzy - 10.04.2005, klo 01:31:08
Minulle kotiväki tilasi Akua ja Nakkea tahtoni mukaan. Aina kun lehtisetä soitti, kysyttiin, jatketaanko samaa lehteä vai vaihtuuko. En ollut sen kummemmin Ankka-fani joten lehti vaihtui suht säännöllisesti. Kunhan sai sarjista lukea.

Joskus 80-luvun puolivälin jälkeen taso taisi tosiaan laskea, koska Akuri jäi pysyväksi ja tulee edelleen. Pari Nakkea on säästynyt repaleisina, Akut kyllä ovat tallella. Noista parista lehdestä päätellen Naken tarinat eivät olleet yhtä mielenkiintoisia kuin kilpailijalla, mutta varmuudella en voi kommentoida.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: VesaK - 10.04.2005, klo 13:56:43
Pienessä Kurpitsassa taannoin J. Lehto esitti mainion sarjakuvavision siitä miten hänen lapsuuden Nakke-addiktionsa teki hänestä "oudon linnun", koska kaikki muut lukivat Aku Ankkaa - mutta kosto ymmärtämätttömiä kohtaan oli vääjäämättä tulossa. Kun Lehto on valitttu Suomen presidentiksi, hän ensi töikseen lentää Amsterdamiin ja hankkii otsaansa Nakke Nakuttaja-tatuoinnin. Haa-ha-haa-ha! Haa-ha-haa-ha!


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 10.04.2005, klo 16:50:19
Ettei käsitteitä sotkettaisi, Nakke hahmona ei ole Warnerin omaisuutta vaan Walter Lantz Productionsin, muutaman muun Nakessa esiintyneen hahmon ohella:

(http://lantz.goldenagecartoons.com/walterandfriends.jpg)

Warnerin hahmoja eli Looney Tuneseja olivat mm. Väiski, Putte, Repe, Tipi, Sylvesteri, Speedy Gonzales, Viiksi-Vallu, Elmeri, Maantiekiitäjä, Kelju K. Kojootti, Kukko Koppava, Hekku Haukka, Henry Haisuli sekä Marjukka ja Mikko.

MGM:ltä olivat Tom & Jerry, Roope & Toope sekä Lurppa

70-luvulla sitten tuli Terrytoonsienkin hahmoja ja 80-luvulla Harveyn.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: lasse - 10.04.2005, klo 20:46:27
Sen verran olen Nakkeihin tutustunut,koska äidilläni oli pienenä jonkun verran niitä,ja nyt ne ovat minun.Kyllähän niitä lukee.Ei ne Disneytä kuitenkaan voita.


Lasse


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: VesaK - 12.04.2005, klo 11:10:23
Oliko sinappia kanssa?

Hei oikeesti, hei nyt lopettakaa riiviöt yksirivisten kommenttienne kirjoittelu. Tällä foorumilla on vakiokäyttäjänä paljon ihmisiä, jotka työn, levon tai holistisen suuntautumisen takija joutuvat olemaan jopa toista vuorokautta poissa kvaakista. Sitten vi.. harmittaa kun on kymmeniä mitäänsanomattomuuksia ja aiheesta kauaksi ajautuneita hölinöitä syömässä aikaa. Puhutaan asiaa tai ylläpito tulee uniinne!


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: JS1974 - 03.05.2005, klo 14:01:17
Naket tekivät vaikutuksen 8 -vuotiaana. Minkälaiset ihmiset voivat piirtää niin huonoa jälkeä? Vanhempana ei jaksa olla niin tuomitseva, mutta tietty perverssi kiinnostus säilyi.
 Mukana oli loppuun asti kuitenkin vanhoja hyvin piirrettyjä sarjoja, joiden piirtäjät olivat ilmeisesti aloittaneet uransa animaattoreina. Kun sattumalta luin Aku Ankan satasivuisista vanhoja Amerikkalaisia ei Barks -tarinoita, tuntui että Akun, Iineksen ja Roopen olisi hyvin voinut korvata vaikka Putella, Petunialla ja Väiskillä, eikä juttu olisi muuttunut siitä juuri miksikään, eli Barksin luoma universumi suurelta osin nosti Disneyn sarjat muiden yläpuolelle.
Viimeksi Nakkea yritettiin julkaista joskus 2002, jolloin puolet materiaalista oli Oscar Martinin uustuotantoa. Samaa konseptia oli menestyksellä sovellettu Tomiin ja Jerryyn. Tietääkö kukaan mikä heppu tämä Oscar Martin on? (c) -merkinnöissä oli aluksi Semic/Egmont, joten materiaali ilmeisesti tuotetaan Skandinaviassa?
Onko Western Publishingia enää lainkaan olemassa ja onko  piirroselokuvahahmojen sarjakuvalisensoinnin historiasta Western/Dell/Gladstone-Mondadori/Disney Italy kiemuroineen saatavilla kattavampaa yleisesitystä?


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 03.05.2005, klo 14:11:44
<snip>Tietääkö kukaan mikä heppu tämä Oscar Martin on?

Viestissä http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2164.msg38008#msg38008 on ko. herrasta maininta...


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.05.2005, klo 15:16:22

Onko Western Publishingia enää lainkaan olemassa ja onko  piirroselokuvahahmojen sarjakuvalisensoinnin historiasta Western/Dell/Gladstone-Mondadori/Disney Italy kiemuroineen saatavilla kattavampaa yleisesitystä?


Western Publishing on edelleen olemassa, mutta sarjakuvalehdistä viimeisin havainto on 20 vuoden takaa.
http://www.westernpub.com/

Disney-sarjakuvien Amerikan julkaisuista ja eri kustantajista saa tietoa täältä:
http://www.wolfstad.com/dcw/country.asp?countryid=61Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 03.05.2005, klo 17:52:46
Western/Dell/Gold Key - suhdetta selventänee:
http://povonline.com/iaq/IAQ07.htm
Kaikkien sarjojen tuottajana siis toimi Western Printing Co. ja kaikki piirtäjät olivat työsuhteessa tuohon. Esim Barks ei siis tehnyt töitä Disneylle enää vuoden 1943 jälkeen.
Ankkalinnan pamauksissa on juttua sitten vähän näistä kaikista (Western/Dell/Gladstone-Mondadori/Disney Italy ), mutta kohdistuen vain Disney'in.

Timo


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Neittis - 27.05.2005, klo 23:50:11
Vai nakke Nakuttaja.. Mä muistan tasan yhen nakke numeron jostain mummolasta jonka mä luin joskus pikku natiaisena. Miten mulla on sellanen kutina ettei sen jälki ollut lähellekkään niin kivaa kun akkarin.

Eikös tuo nakke ollut joissain piirretyissäkin joskus vuonna neljäkymmentä...? meillä oli joku vanha nakkefilmi missä joku rosvo varasti pianon mitä nakke oli soittamassa ja se sitten jatkoi sitä vaikka ne meni junaan ja minne kaikkkialle.

Hassuja juttuja sillon tehtiin.


Otsikko: Fox and the Crow
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.06.2005, klo 08:54:04
Nakessa ilmestyi silloin tällöin hyviäkin sarjoja, mutta 'funny animal' -genren kingi Disneyn ohella oli Fox and the Crow, ilmestyi 20 vuotta eli käytännössä 40-50-luvut.

Perustui Columbia-yhtiön piirrettyihin, joita teki Screen Gems -studio. Piirrettyjä tuli vain muutama, mutta sarjakuvana kettu ja varis olivat hitti. Eikä ihme, sarjakuvat olivat varsin hauskoja, vaikka ne perustuivatkin vain yhteen teemaan: varis jymäyttää kettua. Siis Aisopoksen klassikkotarina toisin päin. Varis sai kostonsa.

Ja nyt seuraa kysymyksiä: Oliko Ketulla ja Variksella mitään suomalaisia nimiä? Ilmestyi Titi-nimisessä lehdessä 70-luvun alussa. Kustantaja oli Williams (vai oliko silloin vielä Kuvajulkaisut?).

Titi-lehden nimihahmo oli kanarialintu jota mustavalkoinen kissa yritti syödä. Kuulostaako tutulta? Flippity & Flop tosin aloittivat ennen Tipiä, Sylvesteri oli seikkaillut jo ilman Tipiä aikaisemmin. Mutta lintujahdissa myöhemmin kamalan punaisen rusetin saanut kissa oli ennen Sylttiä. Ja mikä sen kissan (Flop) nimi oli suomeksi? Ja koiran (Sam)?

Oliko lehdessä mukana myös Tito & His Burrito? Hämärästi muistelen että oli. Enää ei saisi julkaista näin poliittisesti epäkorrektia sarjaa. Nämä kolme sarjaa ilmestyivät DC:n Real Screen Comicsissa. RSC:n linjaa jatkanut Ketun ja Variksen nimikkolehti päättyi 60-luvun alussa.

Kuulemma nykyään noiden hahmojen oikeuksissa on epäselvyyksiä, eikä niitä siksi ole herätetty henkiin yli 40 vuoteen. Uusintapainoksiakin on ollut minimaalisen vähän. Yksi Fox and the Crow oli DC:n 50-luvun sarjoja esittelevässä kovakantisessa kirjassa, muista ei ole tietoa.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 08.06.2005, klo 15:50:33
Tässä tarinan Kapteeni Koljosen kanuuna (Nakke Nakuttaja 11A / 1957) alkusivu. Edellinen kuva oli liian hauska ja joutui  Hauskin sarjakuvaruutu (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3371.msg54884#msg54884) -palstalle.

EDIT: Poistettu koko sivun sarjakuva


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 08.06.2005, klo 16:09:30
Näyttäisi olevan piirtäjänä Chase Craig, joka on tehnyt Disney-sarjakuviakin Dellille. Väiskistä ja Putesta parhaiten tunnetaan.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 08.06.2005, klo 18:48:28
Meikäläisellä "silmä" ei oikein erota näiden funny animals -sarjakuvien piirtäjien tyylejä toisistaan. Pienellä harjaannuttamisella se varmaan onnistuu.

Täytyypä katsoa, löytyisikö niitä Bradburyn Andy Pandoja...


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 09.06.2005, klo 16:09:57
Löytyi tällainen Anselmi Panda ja Samuli Kukko (Andy Panda & Charlie Chicken).

Seikkailu SaharassaNakke Nakuttaja 9A/1957
Anselmilla onkin melkoinen ongelma, kun tarjolla on kukkopataa (klikkaa kuva isommaksi). Hikipisaroiden käyttö voisi viitata J. Bradburyyn mutta sanokaa te viisaammat...

Anselmi- ja piirtäjä-linkkejä:
http://lantz.goldenagecartoons.com/profiles/andy/ (http://lantz.goldenagecartoons.com/profiles/andy/)
http://www.lambiek.net/hall_dick.htm
http://www.lambiek.net/bradbury_jack.htm

Andy Pandan alkumuodosta on tainnut Tao Tao saada vaikutteita,
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=688)


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 09.06.2005, klo 18:39:30
Ei näytä minusta Bradburyltä. Hikipisarat lentävät muillakin, eniten ehkä edesmenneellä Brancalla.

Samuli Kukosta tuli myöhemmin Kalle Kukko. Miksiköhän? Samuli oli minusta parempi nimi.

40-luvulla Puten, Elmerin ja Tipin puhetapaa piirroselokuvissa koetettiin siirtää sarjakuviinkin. Näkyy olevan tuossa Koljosen kanuunan käännöksessäkin. 50-luvulla siitä vähitellen luovuttiin ja noita oli vain satunnaisesti, lähinnä kun vitsi sitä vaati. Tai onhan se palannut nykyiseen DC:n Looney Tunes -lehteen, jonka tekijät eivät tunnu tietävän ollenkaan miten Warnerin hahmoja sarjakuvissa ennen on käsitelty. Piirretyt on kyllä nähty. Ei suositella tuota lehteä.

60-luvun suomalaisessa Nakessa oli sarja kun Elmeri "vakasti viippumattoaan vauhallisena päivänä" ja Repe sitten yritti parantaa Elmerin puhevikaa.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 09.06.2005, klo 19:08:42
Ei näytä minusta Bradburyltä. Hikipisarat lentävät muillakin, eniten ehkä edesmenneellä Brancalla.
<snip>

Aivan kuin piirtäjät olisivat yrittäneet häivyttää omaa, persoonallista tyyliään ja piirtää mahdollisimman "tunnistamattomasti."


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 11.06.2005, klo 07:32:59
Nimenomaan. Oli tarkoituskin tehdä yhtenäistä linjaa. Valiant Comicsilla oli sama idea, kaikkien piirtäjien piti olla Bob Laytonin tyylisiä. Jopa Barry Windsor-Smithin.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 15.06.2005, klo 14:49:30
Kapteeni Koljosen kanuunassa Putte änkytti, mutta jostain syystä puhevika oli hävinnyt tarinassa Neron kannel (Nakke Nakuttaja 21A 1958, Porky Pig #47).
Museon vahtimestarin virka on ollut lähtökohta myös usealle Aku Ankan seikkailulle.

Huomatkaa kannen tyylikäs liukuväritys!

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=725)


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 15.06.2005, klo 18:10:53
Museon vahtimestarin virka on ollut lähtökohta myös usealle Aku Ankan seikkailulle.

Mitäs Putelle tapahtuu tarinan edetessä?

Timo


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 17.06.2005, klo 10:44:18
Mitäs Putelle tapahtuu tarinan edetessä?

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=729)

Putte keksii, että museon vetonaulaksi tarvittaisiin esimerkiksi Neron kannel. Johtokunta innostuu. Kannel tosin pitää hakea Itsvanian tarumaasta, jonka kartta sattuu kätevästi löytymään museosta. Museo lainaa matkaa varten kunnon menopelin, vuonna 1904 rakennetun lentokoneen jolla sitten lennetään yli Atlantin aaltoja viistäen.

Tarumaan kuningas ei usko, että Putte ja Ossi ovat tulleet hakemaan kannelta, "Jo Nero soitti tämän rämäksi! Arvoton kapistus!", vaan epäilee kaksikon tavoittelevan jalokiviään. Nasset kuningas heittää mattoon käärittynä alas tornin huipulta. Putte keksii levittää takkinsa, jolloin parivaljakko liitelee ilmassa - suoraan sotilaiden haaviin. Väärinkäsityksen vuoksi kuningas rikkoo kanteleen (joka näyttää kyllä luutulta). Sankarimme pääsevät kuitenkin karkuun ja lentävät takaisin kotiin. Laskussa kone menee rikki.

Vaikka kannel jäikin hankkimatta, johtokunta on silti riemuissaan sillä Atlantin yli lento (kaksi kertaa!) ikivanhalla koneella on sensaatio, ja kansa tungeksii museoon katsomaan korjattua lentokonetta. Putte nimitetään johtajaksi ja hän saa pitkän tekoparran "Nimitämme sinut johtajaksi. Ota huiskan tilalle parta." Loppukuvassa Putte pyyhkii pölyjä vanhasta tottumuksesta, mutta tekoparralla.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 25.06.2005, klo 20:57:29
Aivan kuin piirtäjät olisivat yrittäneet häivyttää omaa, persoonallista tyyliään ja piirtää mahdollisimman "tunnistamattomasti."

Murryn tunnistaa kyllä aina:
(http://www.geocities.com/timoro2/MurryNakke.jpg)

Sarja löytyy pikkupokkarista "Nakke Nakuttaja" vuodelta 1988.
Alberto Becattinin Paul Murry- indeksi kertoo että Murry teki Nakke -sarjoja lehtiin TV-Funnies, Woody Woodpecker ja Woody Woodpecker County Fair, vuosina 1958-63. Mitään sen tarkempaa ei kerrota sarjojen sisällöistä, vain lehtien numerot.
County Fair:
(http://www.comics.org/graphics/covers/1201/200/1201_2_2.jpg)
Ainakaan kansi ei ole Murrya.

Puten ja Akun lisäksi Nakke on toiminut museon vahtimestarina. Freddy Miltonin piirtämät jaksot "Panhuilun arvoitus" ja "Kesäyön mystiikkaa" löytyy alpparista "Monessa mukana" (typerä nimi albumille). Tavattoman Barks-tyylisiä juttuja. Parempaa kuin nykyiset Miltonin ankka-jutut.

Timo


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 02.07.2005, klo 15:06:19
Minäkin luin tuossa juuri yhden Woody Woodpeckerin jossa oli kolme tarinaa jotka kaikki olivat Murryn piirtämiä.50-60-luvun vaihteesta. Saarivaltion heimopäällikkö oli ihan saman näköinen kuin saman piirtäjän Mikki-sarjasta vastaava äijänrotkale. Paitsi ei ollut koirankuonoa ja -korvia.

Prkl, loppuivat nuo imuroidut Golden Keyt ja Dellit. Ne olivat hyvejä.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: JS1974 - 03.07.2005, klo 11:12:49
Mistä johtuu, että Disneyn sarjoissa pitää olla näitä tyyliteltyjä koiria, kun taas muihin piirroshahmoihin perustuvissa sarjakuvissa on ihmishahmoja? Perustuuko ero piirrettyihin elokuviin?


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 03.07.2005, klo 22:30:39
Mistä johtuu, että Disneyn sarjoissa pitää olla näitä tyyliteltyjä koiria, kun taas muihin piirroshahmoihin perustuvissa sarjakuvissa on ihmishahmoja? Perustuuko ero piirrettyihin elokuviin?

MGM:n (Tom ja Jerry jne.), Lantzin (Nakke ym) ja Warnerin (Repe, Väiski jne.) piirretyissä eläimet ovat aina seikkailleet ihmisten keskellä. Disneyn puolella eläimet muuttuivat jossain vaiheessa 100% "ihmisiksi", ja ilmeisesti lehtien toimittajat katsoivat että oikeiden ihmis-ihmis -hahmojen käyttäminen sekoittaisi lapsiparkojen mieliä liiaksi ja kielsivät mm. Barksia piirtämästä sarjoihinsa oikeita ihmisiä Atomivakooja -sarjan jälkeen 1950-luvulla. Kaiken kumman kukkuraksi toimittajat saivat kuitenkin päihinsä teettää muutaman jakson Mikki Hiiren seikkailuja 1960-luvulla, jossa nämä nappisilmäiset ja -nenäiset sankarit seikkailevat täysin realististen ihmisten keskellä. Nämäkin olivat yllättäin agentti-seikkailuja. Niitä ei ole suomennettu. Näistä Paul Murryn ja Dan Spieglen piirtämistä Mikki -sarjoista voi lukea Ankkalinnan Pamauksen numerosta 7. Sitä on vielä jäljellä ruhtinaalliset 23 kpl!
http://www.perunamaa.net/ankistit/vol3.html

Timo


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 02.08.2005, klo 18:26:18
Nimenomaan. Oli tarkoituskin tehdä yhtenäistä linjaa. Valiant Comicsilla oli sama idea, kaikkien piirtäjien piti olla Bob Laytonin tyylisiä. Jopa Barry Windsor-Smithin.

Toonzonen foorumilta löytyi tieto, että piirtäjät käyttävät ns. mallipiirrustuksia (model sheet). Tästä syystä Looney Tunes -hahmot näyttävät niin samanlaisilta. Tällaisia malleja on varmasti ollut jo aikaisemminkin; ne ilmeisesti uusitaan aina tietyin väliajoin. Piirtäjät tuntuvat olevan kovin kriittisiä näitä "sabluunoita" kohtaan...

http://forums.toonzone.net/archive/index.php/t-77606:
As far as I know, the mid-90's model sheets are a colaborative work where different animators took all the best stuff from the classic directors. They created the recipe for the perfect looking Looney Tune by using Chuck Jones's strong characterization, Bob Clampett's loose drawing line, Friz Freleng's wild timing and etc...This was inspired by the previous work in the Looney Tunes comic strips, in which the characters looked classic but at the same time, very up to date.
About the comic book model sheets all I can say is that it's a little hard to see because WB likes to keep their characters looking in a very commercial way. This is a controversial issue since the LT comics are taking a discrete turn and they are being called "humor books"instead of "kids books" as we usually know them. And hence the demand from fans to see more of them. Altough I've seen comic book drawings on some shirts.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 11.08.2005, klo 19:24:54
Nakke Nakuttajan sarjakuvasankareista Tipi ja Sylvesteri  (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3911.0) on keskusteltu oman otsikon alla.

Pitäisikö koko tämän aihealueen nimeksi muuttaa Aku Ankka ja "funny animals"?


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 11.08.2005, klo 22:07:04
Laitoin juuri kommentin ylläpidon puolelle että minusta tuo selitys otsikon alapuolella on riittävä.

Mutta ei kun nyt keksin hyvän: Aku Ankka ja kumppanit. Lehden alkuperäisen nimen mukaan. Mitä mieltä olet?


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 12.08.2005, klo 09:03:24
<snip>
Mutta ei kun nyt keksin hyvän: Aku Ankka ja kumppanit. Lehden alkuperäisen nimen mukaan. Mitä mieltä olet?

Loistava idea! Siitä vain.

EDIT: Kiitos. Otsikko on nyt "eri vänkä", kuten Suomisen Olli sanoisi.


Otsikko: The Fox and The Crow, Vallu ja Kallu
Kirjoitti: Lurker - 23.08.2005, klo 12:48:09
<snip>
Ja nyt seuraa kysymyksiä: Oliko Ketulla ja Variksella mitään suomalaisia nimiä? Ilmestyi Titi-nimisessä lehdessä 70-luvun alussa. Kustantaja oli Williams (vai oliko silloin vielä Kuvajulkaisut?).

Apu-lehti julkaisi ketun ja variksen seikkailuja nimellä Vallu ja Kallu. Numerossa 17/1959 on sarjakuvaliite 4, jossa on 6-sivuinen juttu.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=1036)
Copyright National Comics Inc.
<snip...>mikä sen kissan (Flop) nimi oli suomeksi? Ja koiran (Sam)?

Apu-lehdessä he olivat Tipu ja Kisu. Koiran nimi oli Sami. Sarjakuva oli edellä mainitussa lehdessä peräti 8-sivuinen.

http://funnies.goldenagecartoons.com/cover/foxcrow/fc01-50.html (http://funnies.goldenagecartoons.com/cover/foxcrow/fc01-50.html)


Otsikko: Re: The Fox and The Crow, Vallu ja Kallu
Kirjoitti: Jukka Laine - 28.08.2005, klo 19:39:41
Vai ovat Kettu ja Varis olleet Avussakin? Enpä tuota tiennyt. Mutta ei kellään ole Titi-lehteä, josta voisi tarkistaa hahmojen nimet siinä?

Nuo sarjat taisivat aina olla noin 6-8 sivun pituisia.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 01.09.2005, klo 12:33:31
Nakke Nakuttaja (http://fi.wikipedia.org/wiki/Nakke_Nakuttaja)  oli parhaimmillaan jo silloin ennen kuin sen nimi muuttui Nakeksi.

Mutta loppusuoralla lehti vielä yritti vaihdella nimeään lukijoita saadakseen.

Nakke 18/1992 - Casper kiltti kummitus
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=1115)
CASPER and all Harvey characters, their names and their distinctive likenesses are trademarks of and copyrighted by Harvey Entertainment, Inc

Kansi on mielenkiintoinen, sillä siinä Casper syö aakkoskeittoa (engl. alphabet soup) joka on ollut monessa kuvallisessa vitsissä mukana. Onko sitä koskaan ollut Suomessa myynnissä? Suomalaiset lapset ovat saaneet sitä monesti ihmetellä...

Vuosi -92 oli viimeinen, jolloin Nakke ilmestyi säännöllisesti. Sen jälkeen Nakkea on julkaistu parin albumillisen verran. Kauan sitä kyllä kesti...
Kts. http://www.perunamaa.net/sarjakuvat/nakkenakuttaja.php (http://www.perunamaa.net/sarjakuvat/nakkenakuttaja.php)

Nakessa julkaistiin lopuksi Harvey Comicsin (http://www.toonopedia.com/harvey.htm) sarjoja, Casperia (Casper the Friendly Ghost) ja Vilmaa, kilttiä pikku noitaa (Wendy the Good Little Witch). Ilmeisesti samaan aikaan Suomen televisio näytti näitä animaatiohahmoja.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 01.09.2005, klo 12:57:31
Keitosta en tiedä. mutta aakkosmakaroneja olen nähnyt joskus. Eikö se soppa niistä tehdä?


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Petteri Oja - 01.09.2005, klo 14:09:52
Yritin aamulla etsiä toisen ketjun yhteyteen Daniel Johnstonin laulun I Met Roky Erickson sanoja, mutta eihän niitä löytynyt. Onneksi tää klassikko sentään löytyi:

He was smiling through his own personal hell
Dropped his last dime down a wishing well
But he was hoping too close
And then he fell
Now he’s Casper the friendly ghost

He was always polite to the people who’d tell him
That he was nothing but a lazy bum
But goodbye to them he had to go
Now he’s Casper the friendly ghost

No one never treated him nice
While he was alive
You can’t buy no respect
Like the librarian said
But everybody respects the dead
They love the friendly ghost

And now they say we’ll never forget
What he learned us
We were mean to him
But he never burnt us
And love lives forever
thanks to you – the friendly ghost

And so the legend grew
And all the people that he knew
Go and spread the news of
Casper the friendly ghost

 - Daniel Johnston: Casper the Friendly Ghost

Nytpä vasta tajusin, että myös Eels viitannee laulullaan Friendly Ghost juuri Casperiin. E on paitsi sarjis- myös Johnston-fani.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 01.09.2005, klo 18:00:13
Roky Ericksonit ja Eelsit on kyllä kuunneltu, mutta tuo Daniel Johnston on ihan outo. Miehen kotisivuilla kuitenkin ensimmäiseksi tuli vastaan Kapteeni Amerikka.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Petteri Oja - 01.09.2005, klo 20:10:09
Tilaa CDON:sta tupla-cd Discovered Covered, joka löytyy puljun listoilta jostain syystä nimellä Benefit Record. Eka cd sisältää covereita Danielin biiseistä, mukana mm. Tom Waits, Eels, Mercury Rev, Flaming Lips ja Beck. Kakkos-cd:llä on Danielin omat versiot samoista biiseistä. Kakkoslevy on sata kertaa parempi kuin ykköslevy, mikä ei johdu covereiden huonoudesta vaan Johnstonin ylivoimaisuudesta. Sokkona joskus tilasin. Iski kuin miljoona volttia.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 18.11.2005, klo 15:32:09
Putte pahassa pulassa...
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=1653)
Mistähän on saatu idea neliöpäistä ja pyöreäpäistä?

Porky Pig 30/53
Nakke 16/69


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: miksulipiksuli - 08.01.2006, klo 20:17:18
Kyllähän nakke nakuttaja on hyvä mut.. se on uusi :( sitä ei oikein tunneta viel :P
:P :P ;P


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 08.01.2006, klo 22:25:01
Eihän Nakke ole ollut maisemissa kuin 65 vuotta. Kauankos Miksulipiksuli on?
Lukeeko Miksulipiksuli ollenkaan näitä ketjuja vai onko tarkoitus vain saada tekstinsä näkyviin?


Otsikko: Anselmi Panda
Kirjoitti: Jukka Laine - 31.07.2006, klo 10:59:29
Four Color # 16 (1943) on ensimmäinen Anselmi Pandan oma lehti. EI kuitenkaan eka sarjakuvaesiintyminen.

Tämä on aika omituinen tarina. Andy seikkailee realististen ihmisten ja eläinten seassa. Osaa kuitenkin puhua sekä ihmisten että eläinten kieltä. Muiden eläinten puhe ei ole lukijalle ymmärrettävää van Andy toimii tulkkina.

Ensin Larry-merimies haaksirikkoutuu saarelle (kuva1) jossa Andy asuu (ei muita pandoja). Larry ystävystyy Andyn kanssa kovasti ja rakentaa lautan. Andy päättää lähteä seikkailun vuoksi mukaan. Lautalta sankarimme eksyvät laivareitille, josta heidät pelastetaan (kuva2).

Laivalla on kuitenkin pahoja miehiä jotka myyvät Andyn sirkukseen. Siellä Andy ystävystyy kääpiö Tiny Tomin kanssa. Sirkuksessa syttyy tulipalo, eläimet pääsevät vapaaksi (kuva3). Tom ja Andy karkaavat, tapaavat myöhemmin Larryn joka on tällä välllä ruvennut metsuriksi. Kaikki kolme päättävät lopuksi muuttaa yhteen.

66 sivua. Täysin hömelö juoni joka on luultavasti keksitty piirrettäessä. Ja lopetetaan kun huomataan että sivumäärä tulee täyteen. Taustat ovat paikoitellen olemattomia, ja piirtäjä tekee selvästi paremmin puhuvan nallepandan kuin realistiset ihmiset ja eläimet.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Vesa Höijer - 01.08.2006, klo 22:05:24
Tietääkö kukaan, saako vanhoja Nakke Nakuttaja-, Putte Possu-, Repe Sorsa- ja Väiski Vemmelsääri -sarjakuvia englanniksi muuten kuin ostamalla alkuperäisiä 1950- ja 1960-luvun lehtiä? Eli onko olemassa uusintapainoksia?


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 01.08.2006, klo 23:06:40
Tietääkö kukaan, saako vanhoja Nakke Nakuttaja-, Putte Possu-, Repe Sorsa- ja Väiski Vemmelsääri -sarjakuvia englanniksi muuten kuin ostamalla alkuperäisiä 1950- ja 1960-luvun lehtiä? Eli onko olemassa uusintapainoksia?

on ainakin semmoinen kirja kuin
Bugs Bunny and Friends: A Comic Celebration  (http://www.amazon.co.uk/gp/product/1563894580/202-6952088-6838245?v=glance&n=266239&v=glance)
Ilmestyi 1998. Kokoelma 1940-60 -luvun sarjoja.

Timo


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Vesa Höijer - 02.08.2006, klo 15:36:43
Mitä mahtavat sisältää Harvey Comicsin 1990-luvulla julkaisemat Woody  Woodpecker -lehdet?


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.08.2006, klo 22:43:46
Niitä ei kovin montaa tullut mutta havaintojen mukaan vanhoja uusintoja jotka on nähty suomalaisissa Nakeissa 50-luvulla ja/tai 60-luvun alussa.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Vesa Höijer - 06.08.2006, klo 22:38:38
Niitä ei kovin montaa tullut mutta havaintojen mukaan vanhoja uusintoja jotka on nähty suomalaisissa Nakeissa 50-luvulla ja/tai 60-luvun alussa.

Kansikuvien perusteella voisi kuvitella niiden sisältävän 1980-luvun (vai jatkuivatko Nakke-sarjat 1990-luvun puolelle) Nakkea, mutta tilasin Woody Woodpecker And Friends ykkösnumeron, kun hintakin oli vain pari euroa.


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: VesaK - 07.08.2006, klo 12:22:05
Freddy Miltonin "Iloiset pisarat" - Nakke-albbaria oli eilen kaupan Hakaniemen torilla hintaan 1,50 ja 1e. Ostin jälkimmäisen kun se oli parempikuntoinen...


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.09.2006, klo 10:41:09
Keitosta en tiedä. mutta aakkosmakaroneja olen nähnyt joskus. Eikö se soppa niistä tehdä?

Roopekin etsii sijoitusvinkkejä aakkoskeitosta.

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;id=3485)
Uncle Scrooge # 205, 1984 (Whitman Comics)


Otsikko: Re: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 13.01.2007, klo 02:28:31
Naken ja Akun risteävillä poluilla. Onkohan tätä Nakke -sarjaa julkaistu jossain suomalaisessa Nakessa?
Woody Woodpecker #76, 1962:
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;id=3987)
Eli tarina lainailee surutta Barksin ja Hannahin yhteistyötä Donald Duck Finds Pirate Gold (v:lta 1942).

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 07.03.2008, klo 13:58:46
Kellä löytyy 60-luvun pienikokoisia Nakkeja? Mikä sen sarjan nimi oli suomennettuna, jossa oli isopäisiä lapsia (Suzanne)? Piirtäjänä Al Hubbard. Oliko se Susanna?


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: PurPur - 07.03.2008, klo 16:25:50
Kellä löytyy 60-luvun pienikokoisia Nakkeja? Mikä sen sarjan nimi oli suomennettuna, jossa oli isopäisiä lapsia (Suzanne)? Piirtäjänä Al Hubbard. Oliko se Susanna?

Minun muistikuvani mukaan Susanna ja Mikko.
"Silmät suljen lujasti ja toivon oikein kovasti. Taikasanat tokka tikko, tulen pieneksi kuin Mikko".

edit: himskatti, se taisikin olla Marjaana tai jotain. Väärä sarjis.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Anssi Rauhala - 07.03.2008, klo 16:49:09
... himskatti, se taisikin olla Marjaana tai jotain. Väärä sarjis.

Marjukka ja Mikko (Mary Jane & Sniffles) oli se, mutta Hubbard kyllä piirsi sitäkin.

Nyt harmittaa hivenen, kun menneisyyden painolasti, ne vanhat Nakke -lehdet, joskus vuosikymmeniä sitten pois annettiin. En muista Susannaa.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 07.03.2008, klo 17:03:30
Marjukka ja Mikko oli eri sarja, ja siinä Al Hubbardin tyyli oli tunnistettavampi. Suzanne ilmestyi myös Nakessa ja muistelen että se oli Susanna suomeksi. En nyt löydä varmistusta, vaikka olenkin 99 % varma nimestä.

En minäkään olisi alunperin uskonut että sama mies vaihtaa tyyliään näin:

Aku Ankka:
Pepi -> Aku ja Touho

Nakke:
Marjukka ja Mikko -> Suzanne

Hubbardin vaimon nimi oli Mary Jane, ja hahmo sai nimensä hänen mukaansa. Sniffles-hiiri seikkaili yksinään Warnerin piirretyissä filmeissä, ja esiintyi varhaisissa Looney Tunes -lehdissä Putte Possun kokoisena hiirenä muiden tuttujen hahmojen rinnalla.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 08.06.2009, klo 00:03:29
Hubbardin vaimon nimi oli Mary Jane, ja hahmo sai nimensä hänen mukaansa.

kun tässä nyt kirjoittelen Hubbardista, niin tuo meni niin, että Mary Jane sai nimensä käsikirjoittaja Chase Craigin vaimon mukaan, ei Hubbardin.

Editor Chase Craig (Magnus, Robot Fighter) created and wrote the "Mary Jane & Sniffles" series, naming its human protagonist after his wife.  (http://www.toonopedia.com/maryjane.htm)

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 25.11.2009, klo 22:14:53
Tänään on Naken syntymäpäivä. Nakke esintyi ensi kerran valkokankaalla elokuvassa Knock Knock tasan 69 vuotta sitten.

http://areena.yle.fi/audio/574531
Nuotin vieressä kuultavana viikon ajan.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 26.11.2009, klo 09:17:29
Ihmettelinkin, kun soittivat eilen radiossa Olavi Virran ja Sointu-orkesterin Tikka veitikkaa (Woody Woodpecker). Hauska kappale.

Nakke 19/1967 -lehdessä oli Paul Murryn piirtämä Maailman ympäri. Hyvin akuankkamainen tarina, jossa Naken tilalla voisi olla Aku. Nakke on "mestarillisen taitava kadunlakaisija".


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.11.2009, klo 11:19:35
Sarjakuva-Akun ja -Naken välisiä eroja ei juuri ole. Nakella on muistaakseni oli jossakin sarjassa rikas setäkin. Oli tietysti yksittäistapaus, samoja kirjoittajiahan Westernin lehdillä oli.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 26.11.2009, klo 13:07:50
Sarjakuva-Akun ja -Naken välisiä eroja ei juuri ole. Nakella on muistaakseni oli jossakin sarjassa rikas setäkin. Oli tietysti yksittäistapaus, samoja kirjoittajiahan Westernin lehdillä oli.

Joo, Timohan huomasi aikaisemmin tämän Donald Duck Finds Pirate Gold -kopion....
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=3987)

...ja sitten on taas näitä kulmikkaita ja pyöreitä.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=1653)

Koska Barks teki töitä samalle firmalle (ei siis Disneylle), niin kaiketi näitä "lainauksia" sai ihan vapaasti tehdä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.11.2009, klo 13:26:22
Mistä numerosta tuo kuutiopää-juttu on? Aika mielenkiintoinen symboliikka... Onks ne psykiatreja? Jotain oppineita kuitenkin, tohtorinhattu. Mutta kukaan ei ole tiennyt vieläkään, onko se tullut suomeksi tuo Naken Donald Duck Finds Pirate Gold -kopio...

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.11.2009, klo 13:30:11
Kierrättihän Barksikin omia juttujaan.

Akun ja Naken yhtäläisyydestä tarkoitin, että hahmot ovat luonteeltaan ja tavoiltaan yksi ja sama. Aluksi oli tietysti vaikutteita piirroselokuvista kummallakin, mutta molemmat olivat Westernin 50-60-luvun sarjakuvissa sellaisia holtittomia perheenisiä, joilla ei työpaikan säilyttäminen luonnu. Ja välillä seikkaillaan. Samat käsikirjoitukset sopivat molemmille.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 26.11.2009, klo 13:49:11
Mistä numerosta tuo kuutiopää-juttu on?

Toi kuva oli aikaisemmasta viestistä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5143.msg79129.html#msg79129) sekin. Nakke 16/1969 (alk. Porky Pig 30/53). On minulle se lehti jossain, missä lie; en muista tarinasta yhtään mitään.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 26.11.2009, klo 14:05:44
Ihan niinkus tuo Putte-juttu edellä, Naken vanhat sarjat olivat täynnä kidutuksella ja väkivallalla uhkaamista. Aseiden näyttöä ja käyttöä ei arasteltu sitäkään ollenkaan.

Tässä Anselmi Panda ja Kalle Kukko ovat Pariisissa käymässä. Kaksintaisteluihinhan siellä aina joudutaan... "Hmm, ammutaan hänet yhdessä!"

Ihan hyvää piirrosjälkeä tämäkin. Nakke 39/1966 (Andy Panda 16/1959)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 26.11.2009, klo 14:23:18
Tuo nyt on mitätöntä! Häiritsevin juttu Nakeissa oli se minkä huomasin jo lapsena! Nimittäin! Latomon faktorilla ei ollut varastossa muuta kuin huutomerkkejä! Jokaikinen repliikki esitettiin karjuen! Ja koska konnat aina selostavat juonensa itsekseen juonensa niin siitä seurasi merkillisiä näkyjä! Gangstereita karjumassa salaisen suunnitelmansa ääneen! Itsekseen! "Otan rahat ja kaappaan koneen Karibialle!" Pehmustettu huone odottaa!


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 26.11.2009, klo 15:51:18
Pehmustettu huone odottaa!

TOTTA!!!!

Väiski (kuiskaa): "Pst! Sain loistoaatteen!"

(Nakke 34/1967, alk. Bugs Bunny 94/1964)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Curtvile - 26.11.2009, klo 21:17:53
Tämä on selitetty jo monasti!
Monessa ketjussa!
monien toimesta!
Mutta menköön vielä kerran!
Toistettiin vaan se mitä jenkeissäkin! ja ennen! Ennen, ennenkuin edes tunnettiin pikselöitymistä, oli JOSKUS roskia filmeissä jne!
Joten kaikki! ihan kaikki lauseet lopetettiin huutomerkkiin!
Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Barksi - 26.11.2009, klo 21:22:01

Joten kaikki! ihan kaikki lauseet lopetettiin huutomerkkiin!


Lurkerin lähettämässä kuvassa on kyllä pisteitäkin, lieneekö se sitten se kuuluisa poikkeus joka vahvistaa säännön...


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.11.2009, klo 21:23:46
Anselmi Pandassakin on kolme pisteeseen päättyvää lausetta. Öhöm..

Timo!


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Barksi - 26.11.2009, klo 21:34:35
Anselmi Pandassakin on kolme pisteeseen päättyvää lausetta.


Ja yksi kolmeen pisteeseen päättyvää...  ;)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 10.03.2010, klo 15:24:57
Kalle Kukko oli hyvin kukkomainen ennen wanhaan... ihan lintu.

Andy Panda,' New Funnies 83, 1943 (http://stanleystories.blogspot.com/2010/03/chicken-bear-fear-dark-future-as.html)

Tekijämies oli John Stanley, tunnettu Pikku Lulusta.
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Stanley_(comics)
 


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2010, klo 04:57:43
Ihan hyvää piirrosjälkeä tämäkin. Nakke 39/1966 (Andy Panda 16/1959)

Kuka tuo piirtäjä on? Itse Nakkeakin piirsi paljon. Perspektiivit vähän hukassa, mutta hahmojen ilmeet ovat verrattomia.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 13.03.2010, klo 10:02:06
Kuka tuo piirtäjä on? Itse Nakkeakin piirsi paljon. Perspektiivit vähän hukassa, mutta hahmojen ilmeet ovat verrattomia.

Voisko se olla Dan Gormley, se Mikki ja neekeripoika Torstai -piirtäjä?
Vähän on samanlaista venkulamaista piirrostyyliä...

http://lambiek.net/artists/g/gormley_dan.htm

EDIT: "He illustrated several comics with the Walter Lantz characters 'Andy Panda' and 'Woody Woodpecker' until 1952", sanoo Lambiek, kun tarkemmin luin. Eli ei ehkä ollutkaan, jos noin varhain lopetti. Toisaalta saattaa olla ns. toiveuusinta tuo mainio tarina.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 14.03.2010, klo 00:31:39
Kuka tuo piirtäjä on? Itse Nakkeakin piirsi paljon. Perspektiivit vähän hukassa, mutta hahmojen ilmeet ovat verrattomia.

Itse epäilen Dick Hallia (http://lambiek.net/artists/h/hall_dick.htm). Voi olla joku muukin.

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 14.03.2010, klo 09:37:36
Ei vaikuta kumpikaan olevan oikea vastaus. Nakke-sarjoissa tämä piirtäjä piirsi aina Nakelle hampaat. Muut eivät niin tehneet.

Al Taliaferro voisi olla tälle esikuvana.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 15.03.2010, klo 16:16:40
Alkuperäinen kaksintaistelu-tarina on ilmestynyt jo 1952. Sen on pakko olla nimeltään tuo "Duel in Paris".

http://www.comics.org/issue/10269/
Andy Panda #16 (November 1952-January 1953) Dell, 1952 Series

Mutta ei tiedä Comics.org ken on piirtäjä. Mutta hei! Piirtäjä voisi siis ajallisesti sittenkin olla siis Gormley, joka 1952 piirsi Andy Pandaa. Se on suorastaan todennäköistä.

Myös Comicvine (http://www.comicvine.com/andy-panda-the-chinatown-mystery/37-130742/) kertoo lehden ilmestyneen -52.
# 16 - The Chinatown Mystery is a comic book published by Dell & released on 11 / / 1952

Alla kuva joka on varmasti Gormley. Andyn korvan Gormley piirtää tietyllä omalla laillaan. No?
Kuvan lähde:
http://www.bigblogcomics.com/2009/11/andy-panda-in-mighty-mites.html


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 15.03.2010, klo 19:11:20
Saattaa tämä olla Gormley, mutta en olekaan sitten yhtään varma onko kyseessä sitten sama, jota ajoin takaa. Muistaakseni tämä etsitty piirsi Kallellekin hampaat.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 15.03.2010, klo 19:59:19
Ao. näköisiä gorilloja on ollut myös Aku Ankassa. Vaan ken on piirtäjä?

Tihruttamalla ekan sivun alareunaa löysin merkinnän N.F. #248. Lyhenne tarkoittaa lehteä New Funnies. Comivinesta löytyi sama kansi kuin suomalaisessa Nakessa (9/1972).

"Kun sinut näin, gorilla ystäväin..."

Ahkeran googlaamisen jälkeen veikkaisin artistiksi herraa Lynn Karp (http://lambiek.net/artists/k/karp_lynn.htm), joka tuohon aikaan teki näitä juttuja, ja hän piirsi myös Disneylle.

EDIT: Tämän italialaisen (TUTTO SU LYNN KARP (http://lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com/2009/09/tutto-su-lynn-karp-di-alberto-becattini-seconda-parte-fumettografia.html)) sivun mukaan kyseessä on Karp. Vai onko hän siis toimittanut ko. lehden numeron #248?
"Editore: DELL (alias KK PUBLICATIONS, WESTERN PUBLISHING COMPANY)
The Adventures of Tom – MGM’s Tom and Jerry Winter Fun #5 (1956).
Andy Panda [and Charlie Chicken] – Andy Panda #19-23, 25-27, 29-31, 38 [gag], 39, 40, 44, 55 (1953-59/61); New Funnies/TV Funnies #202-205, 208-213, 217, 220, 221, 241, 248, 258, 260, 269, 278, 280, 284 (1953-61); Woody Woodpecker’s County Fair #2 (1958)."


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 16.03.2010, klo 11:33:21
Tuossa samassa Nakessa, missä on se Kaksintaistelu Pariisissa, on myös hervoton tarina Ujosta borneolaisesta. Ja hei, tämä on ankka-sarjakuvaa!

MGM:n (Tom ja Jerry jne.), Lantzin (Nakke ym) ja Warnerin (Repe, Väiski jne.) piirretyissä eläimet ovat aina seikkailleet ihmisten keskellä.

Niin tässäkin, ruma ankka pelastaa kauniit neitoset.

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=15611)

Ronkainen varmaan tuntee tyylin paremmin, mutta onkohan tämä Jack Bradburya?

Ankan nimi on Linturi!


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 16.03.2010, klo 11:39:48
Voihan tuo olla Bradburyakin, noissa kun on aina joku muu tussaajana, niin se voi vähän sotkea. En osaa varmasti sanoa mitn. Voi olla hyvin ihan vaikka Stroblikin.

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 16.03.2010, klo 14:12:23
Näissäkin Nakke-sivuissa näkyy, ettei toimitustyötä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,12334.0.html) tehty ihan viimosen päälle. Paperin- ja painolaatu oli Nakessa 70-alussa melkeinpä parempaa kuin Aku Ankassa, mutta tekstin ladonta ruutuihin huonosti sopivalla tekstityypillä antaa tökerön kokonaisvaikutelma.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 24.03.2010, klo 13:03:42
Jos Retu oli Hanna-Barbera -tykitystä niin Nakke keskittyi Warneriin. Itse asiassa WB-logo pompahti jossain vaiheessa kanteenkin, ks. alla. Ja aivan kuten Retussa ei nähty lopulta juuri koskaan Retua, Nakkekin hävisi Nakesta - ilmeisesti juuri tästä syystä, että sarjat ostettiin kaikki WB:ltä. Tässäkin on taatusti yksi lehden lerpahtamiseen. Kyllähän nyt Nakessa Nakkea pitäisi olla!

Lehdessä 32/1989 oli jenkkilehdestä Bugs Bunny 181 tarina "The Swamp Swindle". Otsikkoa ei ollut suomennettu, kunhan oli läiskäisty ekalle sivulle yläreunaan että "Väiski Vemmelsääri". Itse juttu ei ole lainkaan hassummin piirretty. Elmeri on piirretty jopa sammuneeksi asuntolaivansa kannelle ns. mehukannun viereen.

Lehden paperi kansia myöten on kehnoa pulppia, samanlaista kuin Akkareissa 70-luvulla.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 24.03.2010, klo 15:52:14
Ja aivan kuten Retussa ei nähty lopulta juuri koskaan Retua, Nakkekin hävisi Nakesta - ilmeisesti juuri tästä syystä, että sarjat ostettiin kaikki WB:ltä.

Näitten matsku ei varmaan enää 80-luvun lopulla tullut Westerniltä... Aiemminhan Western teki noita kaikkia (jonnekin 1983-4), Nakesta ja Väiskistä Retuun ja Akuun. Näkyykös seillä mitään © -merkintöjä? "Western printing ... plaa plaa... Racine Wisconsin", "Warner"... tjms?

edit: Jaa... jos se on 181, on se vielä Westernin Gold Key -lehti. Ja siltähän tuo näyttää - vanha sarja uusintana. Miksei siinä ollut enää Nakkea? Riittääkö syyksi että se on Lantzin... Tjaa..

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 24.03.2010, klo 17:20:54
80-luvulla jossain vaiheessa amerikkalaiset oikeudenomistajat heräsivät, että Euroopassa julkaistaan heidän omistamiaan hahmoja lehdissä, joissa on kilpailijoidenkin hahmoja. Ei sellainen käynyt.

Ruotsissa tuli ainakin Wolverine-minisarjan julkaisusta Maxissa tai Epixissä sanomista.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jiksi - 24.03.2010, klo 21:06:34
Onko Woody Woodpecker -sarjaa julkaistu lainkaan Yhdysvalloissa vuosien 1984–1991 välillä?

Kuten tässä ketjussa aiemmin mainittiin, Western Publishing ei enää julkaissut sarjakuvia vuoden 1984 jälkeen (ja Gold Key Comics -logo vaihtui Whitman Comics -logoon 1980–1984) ja tähän katkeavat jäljet Grand Comics Databasen perusteella. Sivuhan on siitä ystävällinen, että sarjan perustiedoissa (http://www.comics.org/series/13393/) ilmoitetaan julkaisua edeltänyt ja/tai sitä seurannut julkaisu, mikäli sellaisia on ollut.

Harvey Comics julkaisi Nakkea 1991–1994 (http://www.comics.org/publisher/76/?style=&page=4) niin GCD:n kuin ComicBookDB:n mukaan. Sen julkaisutoiminta päättyi 1994, mutta omistusjärjestelyjen jälkeen yritys vaihtoi nimekseen Sunland Entertainment vuonna 2000, jonka väitetään omistavan Harvey Comics -hahmojen oikeudet. Mikäli näin olisikin, lukeutuuko niihin myös Naken julkaisuoikeudet sarjakuvien tapauksessa, mene ja tiedä.

Näitten matsku ei varmaan enää 80-luvun lopulla tullut Westerniltä...

Western Publishing selviytyi omistusjärjestelyistä huolimatta 1990-luvun loppuvuosiin saakka, joten uskoisin vanhaa materiaalia toimitetun entiseen malliin ostajille.

Tosin, kuten Joe totesi, ei olisi niin tavatonta, ellei oikeuksien omistaja olisi tiennyt mitään Suomessa julkaistusta Nakesta. WB:n tapauksessa – edes näin epäsuorasti – se kai on suht epätodennäköistä.

Jos joku kaivaa suomalaisista lehdistä copyright-merkintöjä, niistähän asia selviäisi.

Minulle tuli mieleen, että GCD saattaisi paljastaa jotain, mutta kun Wikipedia ei juuri nyt toimi, en keksi millä nimellä Nakke Ruotsissa tunnetaan.

EDIT: Ruosissa Nakke on Hacke Hackspett, ensimmäisellä haulla se tulikin vastaan.

EDIT2: Vuoden 1988 lehdissä näkyvät seuraavat copyright-merkinnät allekkain (numerossa 4 Nakke on yhä kannessa, numerossa 19 ei sen sijaan ole lainkaan Nakkea, tarkemmin en näitä divarissa viitsinyt selailla):

Copyright @ 1988 Nakke and Warner Bros, Inc.
Copyright @ 1988 Nakke and Walter Lanz Productions, Inc.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.03.2010, klo 20:59:35
Onko Woody Woodpecker -sarjaa julkaistu lainkaan Yhdysvalloissa vuosien 1984–1991 välillä?

Ei. Whitman julkaisi aika monta eri nimikettä vuoteen 1984 asti, ja kaikki loppuivat kuin seinään. Siellä oli ainakin Repe Sorsaa, Pikku Lulua ja Kippari Kallea. Gladstone jatkoi sitten pelkillä Disney-nimikkeillä pari vuotta myöhemmin.

Harvey -sarjakuvahahmoja olivat taas kummitus Casper sekä Riku Rikas joista kummallakin oli monia spinoff-sarjoja. Nakkea Harvey julkaisi vain lisenssillä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: aku95 - 27.03.2010, klo 20:03:53
En minäkään niitä kamalasti ole lukenut, joskus aiemmin niitä kyllä tuli luettua


Otsikko: Putte Possu
Kirjoitti: Jukka Laine - 28.04.2010, klo 21:16:32
Sniffles-hiiri seikkaili yksinään Warnerin piirretyissä filmeissä, ja esiintyi varhaisissa Looney Tunes -lehdissä Putte Possun kokoisena hiirenä muiden tuttujen hahmojen rinnalla.

Nyt kun olen oikeasti lukenut Looney Tunes & Merrie Melodies -lehden ihan ekoja numeroita, oli niissä Sniffles & Mary Jane -sarjoja joka numerossa ihan alusta asti. Marjukka näytti nuoremmalta aluksi, ehkä viisivuotiaalta.

Snifflesin esiintymisiä tutumpien Warner-hahmojen keralla on, mutta hyvin vähäistä.

Puten Petunia-tyttöystävä oli mukana heti. Muut hahmot ovat Väiski ja Elmeri. Repe Sorsa on aivan satunnainen sivuhahmo.


Otsikko: Putte Possu
Kirjoitti: Jukka Laine - 17.05.2010, klo 09:53:11
Mikäs oli Cool Cat (http://en.wikipedia.org/wiki/Cool_Cat) suomeksi? Entä oliko Metsästäjällä jotain nimeä?

Beep Beep the Road Runner # 22, 1971


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 28.06.2010, klo 20:46:50
Osku Kani oli varmaankin Naken laimein sarja. Ei oikein mitään seikkailua tai kunnon sekoilua. Hahmot olivat jotenkin aivan liian neutraalit ja vaisut. Tässä tarinassa on kyllä hienoa baseball-pelin kuvausta. Syöttökumpu tuli suomalaistenaville hyvinkin tutuksi eräästä toisesta paljon paremmasta sarjakuvasta...

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=16878)

Oswald the (Lucky) Rabbit palasi maailmalta lopulta oikealle omistajalleen, kuten Kvaakissakin noteraattiin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5615.msg89648.html#msg89648). Ehkä hän vielä palaa parrasvaloihinkin. Tai sitten ei.

Toonopediassa on hyvä historiikki Oskusta.
http://www.toonopedia.com/oswald.htm


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 28.06.2010, klo 20:56:32
Walter Lantz -sarjakuvat olivat Disney-sarjakuvien aiheiden kopioita. Nakke oli Aku Ankka, Anselmi Panda oli Mikki Hiiri Hessun kanssa ja Osku Kani taas Mikki Mortin ja vertin kanssa.

Pikku Pulu oli myös Aku Ankka, mutta tällä kertaa kolmiodraamassa Akun, Iineksen ja Hannun lailla.

Kaikki nämä sarjat olisi voitu toteuttaa aivan hyvin Disney-hahmoilla.

Ville Viluinen oli jo omaperäisempi. Mukana oli jääkarhu, vaikka sellaisia ei Antarktiksella ole. Tämä sanoi eräässä sarjassa muuttaneensa Pohjoisnavalta, joska kyllästyi muihin jääkarhuihin. Toisessa sarjassa oli taas mukana koko jääkarhun suku.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: 211163 - 29.06.2010, klo 18:39:34
Ville Viluinen oli jo omaperäisempi. Mukana oli jääkarhu, vaikka sellaisia ei Antarktiksella ole. Tämä sanoi eräässä sarjassa muuttaneensa Pohjoisnavalta, joska kyllästyi muihin jääkarhuihin. Toisessa sarjassa oli taas mukana koko jääkarhun suku.
Hahmohan olikin alkujaan Tex Averyn luomus, siltä lyhyeltä kaudelta, kun hän työskenteli Walter Lantzin animaatiostudiolla.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 29.06.2010, klo 19:03:18
Tex Averyn Ville-piirretyssä oli muistaakseni jääkarhu, ja tuossa Vive Riston piirtämässä sarjakuvassa sitten selitettiin pingviinin ja jääkarhun yhteiselo.

Pikku Pulu kävi kerran tuomassa postia Etelänavalle Villelle, ja lensi. Muistaakseni omissa sarjakuvissaan Pikku ei lentänyt. Risto piirsi molempia.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 12.03.2011, klo 20:59:15
Nakke 44/1971 -lehdessä on hyvä kansikavalkadi sarjakuvahahmoista, takakannessa on lisää. Tunnistatteko kaikki?

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=19243)

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=19245)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2011, klo 00:07:28
Tunnen minä kaikki paitsi hevosen, mutta olenkin kummallinen.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 13.03.2011, klo 09:53:36
Family Fun Fest -pokkkarista (digest) olivat tämän lehden sarjat; tosin suuri(n) osa oli pudotettu pois. Ks. Comics 101 (http://www.comics101.com/comics101//?mode=project&action=view&project=Comics%20101&chapter=162)

Jos Valttun ja Pussen tuntee, on jo aika hyvä funny animals connoisseur.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2011, klo 10:47:05
Kokonaisuudessaan tuo on Semicin Nakke-sarjakirjassa. En muista numeroa.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Arttu - 13.03.2011, klo 18:23:04
Sarjakirja 26 on tuo. Ilmeisesti se on yksi yhteen tuon jenkkipokkarin kanssa.
Mutta alunperin tuo on ilmestynyt Dell-Giant sarjassa #24 jo vuonna 1959.

Mulla oli pienenä toi sarjakirja. Muuta en juuri muista mutta tossa kukko?-hahmossa oli muistaakseni jotain sanoinkuvaamattoman ärsyttävää. Tuli oikein inhonväreet kun sen tuosta takakannen kuvasta huomasin. wtf+deja vu olo...

Jääkarhu-tarinan piirrostyyli on tutunoloista, olisiko joku Pikku-Hukkaa piirtänyt taiteilija?


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2011, klo 18:48:50
Jääkarhu-tarinan piirrostyyli on tutunoloista, olisiko joku Pikku-Hukkaa piirtänyt taiteilija?

Oscar Wilho "Vive" Risto se on, Suomen lahja maailmalle.

Anselmi Pandaa ja Samuli Kukkoa piirsi Jack Bradbury.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 13.03.2011, klo 18:56:47
Muuta en juuri muista mutta tossa kukko?-hahmossa oli muistaakseni jotain sanoinkuvaamattoman ärsyttävää. Tuli oikein inhonväreet kun sen tuosta takakannen kuvasta huomasin. wtf+deja vu olo...

Jääkarhu-tarinan piirrostyyli on tutunoloista, olisiko joku Pikku-Hukkaa piirtänyt taiteilija?

Nakke on tikka, woodpecker.

Vive Risto (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=12403.0) piirsi Pientä Pahaa Hukkaa ja ilmeisesti jopa Mikki Hiirtä (1945).


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2011, klo 18:59:53
Ristosta löytyi kuvakin.

(http://creators.inducks.org/photos/VRi.jpg)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 13.03.2011, klo 20:27:57
Marjukka ja Mikko oli eri sarja, ja siinä Al Hubbardin tyyli oli tunnistettavampi.

Marjukka ja Mikko on monelle Nakesta mieleen jäänyt. Se oli ehkä enemmän satua kuin hassuja eläimiä, poikkesi moista sarjoista.

Silmät suljen tiukasti
ja toivon oikein kovasti:
Taikasana tokkatikko,
tulen pieneksi kuin Mikko!

"First I shut my eyes real tight,
then I wish with all my might!
Magic words of poof, poof, piffles,
 make me just as small as Sniffles!"

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=19259)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2011, klo 20:49:26
Marjukka esiintyi vain sarjakuvissa, ja Looney Tunes & Merrie Melodies -lehdessä alusta alkaen. Sniffles-hiiri sen sijaan oli Warner-piirrettyjen vakiohahmoja 1930-luvulla. Joissakin vanhimmissa sarjakuvissa hän oli Puten ja kumppaneiden kanssa saman kokoinen.

Looney Tunes & Merrie Melodies oli vastaava kuin Disney-sarjakuville oli Walt Disney's Comics and Stories. Eli siinä ilmestyi monia WB-piirrettyjen hahmoja sarjakuvina. Numerosta 166 alkaen nimi lyheni muotoon Looney Tunes. Lehti lakkasi vuonna 1962 Dell-yhtiön myötä. DC aloitti lehden uudelleen vuonna 1994 ja se ilmestyy yhä. EDIT: Gold Key -yhtiöllä oli välissä lyhytikäisempi Looney Tunes, 70-80-luvun vaihteessa. En oikein tiedä tarkkaan paljonko niitä oli, näkemäni lehdet ovat ristiriidassa lähdeteokseni kanssa.

Tuon vanhan Looney Tunes -lehden parasta antia olivat yleensä tarinat hahmoista, joilla ei ollut omaa lehteään. Tutkittuani suurinta osaa 40-60-lukujen lehdistä, parin merkille, että Väiskin, Puten ja kumppanien parhaat tarinat oli säästetty näiden nimikkolehtiin.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Garwin - 13.03.2011, klo 22:14:23
Mulla oli pienenä toi sarjakirja. Muuta en juuri muista mutta tossa kukko?-hahmossa oli muistaakseni jotain sanoinkuvaamattoman ärsyttävää. Tuli oikein inhonväreet kun sen tuosta takakannen kuvasta huomasin. wtf+deja vu olo..
  Sama vika. Kalle Kukko oli ärsyttävä koheltaja, joka rikkoi kaiken ja järjesti aina kunnollisen Anselmin pulaan. Oma suosikkini Nakke-lehden hahmoista oli pikkupoikana Avaruushiiri. Nykyään tulee ostettua divareista 60-luvun Nakkeja aina kun tulee puuttuva numero vastaan.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2011, klo 22:39:48
Anselmi oli niin tylsä ja kunnollinen, että värikkäämpi kaveri piristi menoa huomattavasti. Samahan se on Mikin ja Hessun kanssa. Sidekick & comic relief, sanotaan englanniksi.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Arttu - 13.03.2011, klo 23:09:41
En huomannut edes että tuolla on myös yksi ihan selkeästi  kukoksi tunnistettava hahmo mistä te puhutte. Siis Anselmi pandan kaveri.

Tarkoitin kuitenkin tuota hahmoa jolla on samanlainen töyhtö kuin Nakella, mutta "kanan" nokka. Nakke-lehden kansikuvassa, tuon ihmishiuksisen typyn ja  lierihattuisen välissä. Takakannessa sitä kannetaan airolla. Jotain epäilyttävää siinä oli.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.03.2011, klo 23:17:41
Ei se ole kukko, vaan punakardinaali.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Punakardinaali

Hahmon nimi on Red Cardinal joka oli suomennettu Ripa Palokärjeksi. Öykkäri joka kilpaili Pikku Pulun (Homer Pigeon) kanssa sievän Sirkun (Carrie Pigeon) suosiosta.

Homerin ja Carrien nimet tulevat tietysti sanoista homing pigeon ja carrier pigeon, jotka molemmat tarkoittavat kirjekyyhkyä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 11.04.2011, klo 23:44:51
Woody Woodpecker -lyhärit olivat taiteellisempia kuin juuri kukaan huomasi, paitsi eräs tarkkasilmä. Turhautunut animaattoritaiteilija Shamus Culhane upotti taiteellisia kokeiluja Nakke-piirrettyihin!
That Noisy Woodpecker Had an Animated Secret (http://www.nytimes.com/2011/04/11/arts/design/woody-woodpecker-and-shamus-culhanes-animation.html)

Löytyy myös YouTubesta...
Loose Nut
http://www.youtube.com/watch?v=2wfLWL4DPME
noin kohdassa 6:30


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Garwin - 05.05.2011, klo 23:04:56
Tietäisikö joku teistä asiantuntijoista milloin Nakke-lehti muuttui pikkukokoon, jollainen se oli ainakin 60-luvun puolen välin jälkeen?  Keräilen näitä ja vanhin omistamani on vuodelta 1965.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 06.05.2011, klo 06:22:20
Nakke Nakuttaja vaihtoi kustantajaa vuonna 1965 ja samaan aikaan nimi lyheni Nakeksi. Olisiko ollut silloin?


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: 211163 - 17.05.2011, klo 13:10:26
Jotenkin tuttuja muistumia tulee mieleen.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 17.05.2011, klo 13:31:19
Jotenkin tuttuja muistumia tulee mieleen.

Niin on tullut muillakin... (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5143.msg281597.html#msg281597)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 17.05.2011, klo 15:15:17
Niin on tullut muillakin... (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5143.msg281597.html#msg281597)

Aivan, ja tuosta silloin utelin, ja kyselin, että oliskohan tullut suomeksi. Onko?

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: M.Leppälä - 17.05.2011, klo 18:42:00
Tietäisikö joku teistä asiantuntijoista milloin Nakke-lehti muuttui pikkukokoon, jollainen se oli ainakin 60-luvun puolen välin jälkeen?  Keräilen näitä ja vanhin omistamani on vuodelta 1965.

Nakke muuttui pienikokoiseksi vuoden 1966 alusta. Tosin jo vuoden 1965 Nakke Nakuttajat 17 ja 18 ilmestyivät kokeeksi pienikokoisina. Loppuvuoden lehdet olivat taas isokokoisia.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Garwin - 17.05.2011, klo 21:37:09
Kiitos tiedosta M.Leppälä. Tuo ainoa vuoden -65 Nakkeni on näköjään juuri nro 17.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 01.07.2011, klo 21:46:01
Sanokaapa se sarjakuva jossa syötiin munkkirinkeleitä ihan urakalla. Harjanvarressakin niitä oli.

Robert McCloskeyn Homer Pricessa (1942) oli sama idea.

Lurker tämän kumminkin tietää.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 09.01.2012, klo 22:04:49
Osku Kani oli varmaankin Naken laimein sarja. [....]
Oswald the (Lucky) Rabbit palasi maailmalta lopulta oikealle omistajalleen, kuten Kvaakissakin noteraattiin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5615.msg89648.html#msg89648). Ehkä hän vielä palaa parrasvaloihinkin. Tai sitten ei.

Ensimmäinen Disneyn tallissa tehty Osku "Oswald" Kani -tarina (http://coa.inducks.org/story.php?c=XN+HOJ+2010-001) edustaa uusvanhaa tyyliä, eikä ollenkaan tuota Lantzin tallissa kehiteltyä:

(http://coa.inducks.org/hr.php?image=http://outducks.org/webusers/webusers/2011/11/no_wj2011e_001.jpg&normalsize=1)

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 28.01.2012, klo 11:21:19
Voisko se olla Dan Gormley

Kyllä se oli kuin olikin Dan Gormley.
http://www.bigblogcomics.com/2010/01/woody-woodpecker-woody-buys-car.html

Kauan tuota etsin. Mies vain katosi johonkin vuonna 1958.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 28.01.2012, klo 13:01:05
Sanokaapa se sarjakuva jossa syötiin munkkirinkeleitä ihan urakalla. Harjanvarressakin niitä oli.

Yhtäkkiä sain mielikuvan aivourista, että olisiko se ollut Masi?  Siis ne harjanvarteen pujotetut donitsit... Täytyy selailla arkistoja.

Kyllä se oli kuin olikin Dan Gormley.
http://www.bigblogcomics.com/2010/01/woody-woodpecker-woody-buys-car.html

Kauan tuota etsin. Mies vain katosi johonkin vuonna 1958.

Siis tämä (Nakke 39/1966)! Kiitos. Kyseessä on siis se se Mikki ja neekeripoika Torstai -piirtäjä. Asiasta keskusteltiin vajaat kaksi vuotta sitten, joten Jukka tosiaankin jonkin aikaa tätä tietoa etsi!

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=14423)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 30.01.2012, klo 13:31:03
Yhtäkkiä sain mielikuvan aivourista, että olisiko se ollut Masi?  Siis ne harjanvarteen pujotetut donitsit... Täytyy selailla arkistoja.

Löytyi tämmöinen, mutta se mitä hain oli ihan sarjakuva, ei pelkkä kansi. Lehden sisällössä ei tuota ole.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 06.09.2012, klo 22:39:42
Hiljattaisella divarikäynnillä käsiin sattui jokin sellainen 70-luvun lopun Nakke, jossa oli johtosarjana tarina Vikke-nimisestä norsunpoikasesta, jonka paras kaveri oli hiiri. Minulle Vikke oli uusi tuttavuus, vaikka kuvittelin Naken hahmot suht hyvin muistavani. Kuka kertoo lisää? Jos joku jo on ehtinyt näin tehdä, saa ko. keskusteluun mieluusti linkittää; hakutoiminnolla en löytänyt, mikä ei ole tae siitä, etteikö asiasta olisi jo keskusteltu.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 07.09.2012, klo 06:18:18
Se oli varmaan Terrytoonsin Sidney the Elephant. En muista suomalaista nimeä, mutta sen muistan että Nakessa sitä oli. Suomeksi se sanoi ässän äffäksi.

(https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSbphOp-zuNsIGx5r9lHheqXUb4xuHE6p8zdl3FnVZWoK3fMoe8)

http://www.toonopedia.com/sidney.htm


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Ares B - 07.09.2012, klo 07:18:58
Se oli varmaan Terrytoonsin Sidney the Elephant. En muista suomalaista nimeä, mutta sen muistan että Nakessa sitä oli. Suomeksi se sanoi ässän äffäksi.
Olivat eri hahmoja. Sidneyn kiusana oli kaksi korppia(?) jotka tahtoivat syödä hänet. Kerran mm. houkuttelivat hänet isoon uuniin, joka olikin radio: "viidakko-humppa soi, tumppa tumppa..."

(Kaikkea sitä päähän jääkin.)

Vikke-vauvaa sen sijaan ei tainnut pataan joutuminen uhata. Korjatkaa jos erehdyn,  Nakessahan tuo syö tai tule syödyksi-teema oli yliedustettuna.

(http://www.antikvariaatti.net/tuotekuvat/isot/600891.jpg)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 07.09.2012, klo 14:22:46
Kyseessä on Baby Snoots, Gold Keyn 70-luvun hahmo, ja yllättäen Vikke ei ole esiintynyt piirretyissä filmeissä, kuten lähes kaikki Naken sarjakuvahahmot.

22 numeroa ilmestyi Viken omaa lehteä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 10.09.2012, klo 10:33:39
Kyseessä on Baby Snoots, Gold Keyn 70-luvun hahmo.

NIinpä näyttää olevan, kiitokset Ares B:lle ja Jukalle asian selvittämisestä. Tuon lukemani jutun ja Toonopedian perusteella Vikke-juttujen perusidea näytti olevan, että Viken vanhemmat eivät tykkää jälkikasvunsa ystävyydestä inhottavan jyrsijän kanssa, koska norsut pelkäävät hiiriä. Perheen joutuessa ongelmiin hiiri kuitenkin pelastaa heidät.
Tarinassa nähdään sellainenkin harvinaisuus kuin ilkeä elefantti; montaakaan norsuantagonistia ei eläinsarjakuvista äkkiä muistu mieleen.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 10.09.2012, klo 11:22:16
Sanokaapa se sarjakuva jossa syötiin munkkirinkeleitä ihan urakalla. Harjanvarressakin niitä oli.
Löytyi tämmöinen, mutta se mitä hain oli ihan sarjakuva, ei pelkkä kansi. Lehden sisällössä ei tuota ole.

Oliko siinä tarinassa mukana se mutkakaulainen kotka?

Ei sikäli, että tämäkään mahdollisesti erheellinen muistuma jäljitystä mitenkään edistäisi.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: tuo mies - 21.09.2012, klo 01:44:13
Kyseessä on Baby Snoots, Gold Keyn 70-luvun hahmo, ja yllättäen Vikke ei ole esiintynyt piirretyissä filmeissä, kuten lähes kaikki Naken sarjakuvahahmot.

22 numeroa ilmestyi Viken omaa lehteä.

Kun niistä hiirestä, norsusta ja hiiripelkoisesta isästä ja äidistä luin, niin jutuissa oli aina alla "Copyright joku vuosi Warner Bros. Inc." Ilmeisesti oli samanlainen tapaus kuin Space Mouse, että Western Publishing kehitti sarjakuvahahmon, mutta pani sen tekijänikeudet jollekin filmiyhtiölle?

Edistyksellinen 70-lukulaisuus selittäisi sarjakuvan normaalit perhesuhteet eli isän ja äidin olemassaolon taustalla :)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 21.09.2012, klo 02:33:36
jutuissa oli aina alla "Copyright joku vuosi Warner Bros. Inc." Ilmeisesti oli samanlainen tapaus kuin Space Mouse, että Western Publishing kehitti sarjakuvahahmon, mutta pani sen tekijänikeudet jollekin filmiyhtiölle?

Ei kun toisin päin. Western osti julkaisuoikeudet Warnerilta (ja monilta muilta, mm. Disneyltä) sarjakuviin, joita tuotti.

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 21.09.2012, klo 08:35:57
Mutta Baby Snoots ei ikinä esiintynyt muualla kuin Westernin sarjakuvalehdissä. Voi tietysti olla että kyseessä on Warnerin luomus mutta piirretyissä käyttämättä jäänyt hahmo.

Avaruushiiren filmiura jäi yhteen pätkään, mutta siitä huolimatta sarjakuvia laadittiin melko paljon. Filmejä oli tiemmä tarkoitus tehdä pidempi sarja.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 21.09.2012, klo 12:53:31
Äh, kyse oli siis pelkästään Baby Snootsista, niin juu.
Space Mousesta Don Markstein (http://www.toonopedia.com/spmouse.htm) turinoi ensikäden tiedoin:

Lainaus
But the title Space Mouse, which Lantz had used for a cartoon released September 7, 1959, was intriguing. The idea of a mouse flitting around in outer space sounded like good comic book material. Closer inspection showed the cartoon was nothing but routine chase material, about two mice named Hickory and Dickory, and a cat named Doc. But he decided what the heck, and brought in writer Carl Fallberg (Mickey Mouse, Chip'n'Dale) and artist John Carey (Donald Duck, Yakky Doodle). Together, they outlined the scenario for his space-flitting mouse, which Fallberg and Carey then scripted and drew.

So why wasn't it done as a Western-owned property, as characters aimed at similar demographics, like Baby Snoots and Wacky Witch, were a few years later?

That's because relations between Western and Dell were growing strained, and ownership of original characters, such as Turok and Brothers of the Spear was an important issue in the dispute. Craig didn't need the headache, so he offered it to Lantz on the basis of the cartoon title that had set the fully-original creation in motion. The dispute culminated a couple of years later, with Western leaving Dell and forming its own imprint, Gold Key Comics.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 21.09.2012, klo 15:47:22
Joo, Dell on vähän eri asia kuin Gold Key. Moni Dellin sarjakuvalehti jatkoi Gold Keyn alla. En ainakaan tiedä mitään nimikettä joka olisi jatkanut jollain muulla yhtiöllä vuoden 1962 jälkeen. Jotkut vanhat loppuivat ja aloitettiin uusia, mutta niin olisi käynyt joka tapauksessa.

Onko mitään kirjaa tehty Westernin sarjakuvakustantamiskuvioista?


Otsikko: Vs: Fox and the Crow
Kirjoitti: Jukka Laine - 23.01.2013, klo 10:31:56
Nakessa ilmestyi silloin tällöin hyviäkin sarjoja, mutta 'funny animal' -genren kingi Disneyn ohella oli Fox and the Crow, ilmestyi 20 vuotta eli käytännössä 40-50-luvut.

Perustui Columbia-yhtiön piirrettyihin, joita teki Screen Gems -studio. Piirrettyjä tuli vain muutama, mutta sarjakuvana kettu ja varis olivat hitti. Eikä ihme, sarjakuvat olivat varsin hauskoja, vaikka ne perustuivatkin vain yhteen teemaan: varis jymäyttää kettua. Siis Aisopoksen klassikkotarina toisin päin. Varis sai kostonsa.


Ostin Kvaakin divariosion kautta kaikki viisi suomennettua viisi Hessu suurmiehenä -albumia. Katsoin Inducksista että idearikas kirjoittaja oli Cal Howard (1911-93). Sama mies kirjoitti myös vähintään yhtä hauskaa Fox and the Crowia ennen Hessuja.

Howard kirjoitti myös monia muita DC:n huumorisarjoja, kuten Bob Hope ja Jerry Lewis. Nekin ovat hauskoja.


Otsikko: Vs: Fox and the Crow
Kirjoitti: Darzee - 29.01.2013, klo 00:02:20
Ostin Kvaakin divariosion kautta kaikki viisi suomennettua viisi Hessu suurmiehenä -albumia. Katsoin Inducksista että idearikas kirjoittaja oli Cal Howard (1911-93).

Suurmies-Hessujahan tuli sitten vielä Parhaat sarjat -kaksoisalbumeissa Franklin, Newton ja Arkhimedes, minkä lisäksi jo aiemmin julkaistut Galilei, Kolumbus ja Beethoven tulivat uudestaan sinisissä kansissa. Tänä vuonna oli Jumbo 22:ssa Hessu Gutenberg, eikä petä, jos aiemmin suomeksi julkaistuista osista pitää. Käsikirjoitus on Howardin.

EDIT: "Tällä vuodella" viittaan tietenkin vuoteen 2012. Ei ole sisäinen kalenteri vieläkään oikein päivittynyt.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 11.09.2013, klo 16:56:18
En harmikseni pistänyt tarkkaa numeroa talteen. Mutta tämä oli jossain 60-luvun lopun/70-luvun alun Nakke-lehdessä. Kirpparilla napattu kännykkäkuva.  ;D

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 16.09.2013, klo 09:55:50
En harmikseni pistänyt tarkkaa numeroa talteen. Mutta tämä oli jossain 60-luvun lopun/70-luvun alun Nakke-lehdessä. Kirpparilla napattu kännykkäkuva.;D

Yhtä onnistunut nimi kuin "Pelle Pupu", jota vuosikymmenien takaisissa Nakeissa käytettiin Väiskistä. Vai viittaako tuo kääntäjän ennakkoluuloihin kukkaiskansaa kohtaan? :) WB:llähän on myöhäistuotannossaan myös ihan oikea beatnikki, tiikeri Cool Cat. Liekö sitä nähty Nakessa ja jos on, niin minkä nimisenä?


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 16.09.2013, klo 10:02:33
Cool Cat näytti siis tältä.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=16397;image)

70-luvun alkupuolen Nakeista löytyy, mutten minäkään muista suomalaista nimeä. Jos joku pääsee noihin käsiksi, katsokaa myös oliko metsästäjällä nimeä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 19.09.2013, klo 09:28:11
Sarjakuva-Akun ja -Naken välisiä eroja ei juuri ole. Nakella on muistaakseni oli jossakin sarjassa rikas setäkin.

Näinhän se on. Iinestä vastaa Viivi ja ankanpoikia Heka ja Heta, ja kuten ankoilla, myös tikoilla on sama sukunimi. Ja useammassakin tarinassa nähtiin Naken vastine Pelle Pelottomalle, serkkupoika (tai jokin vastaava sukulainen) Boris, joka oli keksijä. Piirretyissä en sitä muista nähneeni, toisin kuin muita Naken "perheenjäseniä". Viivi, Heka ja Heta pääsivät mukaan uusimpaankin Nakke-animaatioon, joka ilmeisesti parhaillaankin pyörii uusintana Maikkarilla.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 19.09.2013, klo 13:35:00
En harmikseni pistänyt tarkkaa numeroa talteen. Mutta tämä oli jossain 60-luvun lopun/70-luvun alun Nakke-lehdessä. Kirpparilla napattu kännykkäkuva.  ;D

Timo

Hippi eli Pepe le Pew'hän on ranskalainen, ainakin piirretyissä filmeissä. Mutta vanhalla mantereella ei ole skunkkeja.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 19.09.2013, klo 14:52:14
Hippi eli Pepe le Pew'hän on ranskalainen, ainakin piirretyissä filmeissä. Mutta vanhalla mantereella ei ole skunkkeja.

Tällaisten pikkuseikkojen ei tosiaan ole annettu turhaan häiritä sen enempää Lantzin kuin WB:nkään piirretyissä. Naken mursunaapuri - tosin välillä lähinnä viiksekkääksi ihmiseksi piirretty - Vallu on ruotsalainen ja Ville Viluinen ottaa usein yhteen jääkarhun kanssa. Mutta mielikuvat ovat tärkeintä. Jäätelönvalmistaja Häagen-Dazsin nimen on tarkoitus johtaa ajatukset maitotuotteistaan kuuluisaan Tanskaan, vaikka firman perustajat olivat newyorkilaisia juutalaisia.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 06.01.2014, klo 17:57:45
Pläräilin vanhoja Nakkeja ja silmään pisti, että joissakin sarjoissa ei ollut ruutu- ja puhekuplia piirretty ollenkaan. Rajaus oli tehty siis vain värityksellä.

Samaten puhekuplatkin olivat usein suorakulmaisia "puhelaatikoita", jotka on tietty nopeampia piirtää. Melkoista liukuhihnatuotantoa, ja taiteellisesti kovin kunnianhimotonta.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 06.01.2014, klo 21:02:55
60-luvun kokeiluja jotka jäivät lyhyeksi. Cool ja hip.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 16.11.2015, klo 20:41:58
Nakke on italiaksi Picchiarello, huomasin netin maailmassa.

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=32047)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 16.11.2015, klo 21:48:48
Picchio on tikka, mutta mikä tuo loppuosa on?


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 16.11.2015, klo 21:51:21
Picchio on tikka, mutta mikä tuo loppuosa on?

Onko se sellainen -nen, deminutiivi, siis tikkanen. Arvaus.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 16.11.2015, klo 21:52:55
Sitä mäkin aattelin.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Pässi - 17.11.2015, klo 07:30:27
Onko italialaisilla joku ongelma sukunimien kanssa? vrt. Topolino, Paperino, ym.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Henendo - 17.11.2015, klo 09:39:19
Onko italialaisilla joku ongelma sukunimien kanssa? vrt. Topolino, Paperino, ym.

Italiassa ja muissa latinalaisissa maissa tällaisia nimiä ilman sukunimeä jaellaan myös oikeille ihmisille. Esimerkiksi jalkapalloilijoilla on usein käytössään jokin tällainen lempinimi, jolla heidät sitten tunnetaan.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 17.11.2015, klo 10:28:30
Brasilialaisilla johtuu ainakin siitä että sukunimet ovat niin pitkiä etteivät mahdu pelipaidan selkään.

Hulk on selostajankin helpompi sanoa kuin Vieira de Sousa.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Gothicus - 17.11.2015, klo 10:57:39
Pitkät sukunimet johtuvat ainakin Espanjassa siitä, että samanaikasesti käytössä ovat sekä isän ja äidin sukunimet. Ensimmäinen on isän sukunimi ja toinen äidin. Nimien väliin voidaan laittaa vielä "y" tai "de".

Asterix Hispaniassa-albumissa on kyläpäällikkö Crepenylon y Teflon. En muista mainittiinko päällikön etunimeä, mutta poika oli Pepe, eli Pepe Crepenylon y "jotain" (äidin nimeä ei taidettu mainita myöskään).


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 17.11.2015, klo 12:19:57
Pepekin oli Crepenylon y Teflon.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Gothicus - 17.11.2015, klo 12:25:24
Niin muuten taisi ollakin... Oikeassa elämässä Teflon korvautuisi Pepen oman äidin sukunimellä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 17.11.2015, klo 17:05:27
Hispania-albumissa ei äitiä edes näkynyt. Korsika-albumissa näkyi, tai eihän tuosta edes sanottu että on Pepen äiti. Voi olla vaikka päällikön uusi eukko.

Kerran töissä asiakkaanani oli eräs nainen jolla oli kaksiosainen sukunimi, ei väliviivaa mutta nimien välissä oli "eli". Ihan suomalaiset nimet.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 17.11.2015, klo 17:11:48

Kerran töissä asiakkaanani oli eräs nainen jolla oli kaksiosainen sukunimi, ei väliviivaa mutta nimien välissä oli "eli". Ihan suomalaiset nimet.

Hoh? Siis mallia: "Laine eli Aaltonen"? (onpas taan on topic).

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 17.11.2015, klo 17:48:33
Eksyy reippaasti aiheesta. Mutta tuontyylinen sukunimi oli. Asiakas esitteli itsensä jälkimmäisellä nimellään ja hänen paperinsa olivat ensimmmäisellä nimellä aakkosissa.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: hdc - 17.11.2015, klo 18:08:46
Niin muuten taisi ollakin... Oikeassa elämässä Teflon korvautuisi Pepen oman äidin sukunimellä.

Joka saattaa tietysti myös olla Teflon.
Tai sitten syystä tai toisesta äiti ei ole tiedossa jolloin poika perii koko isän sukunimen (tämä on tietysti yleisempää toisinpäin, eli isä ei ole tiedossa, mutta...)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 17.11.2015, klo 20:32:46
Nakke taitaa epsanjaksi olla  El Pájaro Loco. (jotta tää menis pikkuisen on topiciksi).

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: J Lehto - 17.11.2015, klo 22:22:00
Nakke taitaa epsanjaksi olla  El Pájaro Loco. (jotta tää menis pikkuisen on topiciksi).


Eli Hullu Tikka. Ovat säilyttäneet nimessä
Naken alkuperäisestä luonteesta muiston (ensimmäisessä
piirretyssä tikka vietiin lopussa pöpilään)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 21.12.2015, klo 19:14:25
Luin lapsena Nakkeja melko vähän. Lehden kohellushuumori kyllä viihdytti, se ei ollut huonompaa kuin Aku Ankassa, mutta jotenkin en koskaan päässyt sinuiksi Naken hahmojen kanssa toisin kuin Ankkalinnan väen kanssa. Lisäksi lehdessä ei ollut jännitystä eikä jatkosarjoja toisin kuin kilpailijassaan. Muistan, että Marjukka ja Mikko (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5143.msg332208.html#msg332208) erottui sulavalla ja realistisemmalla piirrosjäljellään ja satutarinoillaan Naken muista sarjoista myönteisesti.

Maantiekiitäjän (The Road Runner) nimenä muuten on englanninkielisissä sarjakuvissa joskus myös Beep Beep eli hänen äänimerkkinsä. Tätä ei lue Wikipedian (https://en.wikipedia.org/wiki/Wile_E._Coyote_and_The_Road_Runner) artikkelissa.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 21.12.2015, klo 19:27:50
Beep Beepin perhe jutteli koko ajan riimissä, englanniksi ja tanskaksi, suomeksi eivät,


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 22.12.2015, klo 09:42:58
Nakessa julkaistuissa sarjoissa maantiekiitäjiä on tosiaan kokonainen perhe, mutta mikä olikaan sen tarkka kokoonpano? Perinteinen isästä, äidistä ja yhteisistä lapsista koostuva ydinperhe se ei muistaakseni ole, vaan taitaa koostua isäkiitäjästä poikineen. Muistaako joku tarkemmin? Erillisiä nimiä niillä ei kuitenkaan taida olla.

Senkin muistan, että Kelju K. Kojootti on noissa sarjoissa usein väritetty harmaaksi ja puhuu jatkuvasti.

Luin lapsena Nakkeja melko vähän. Lehden kohellushuumori kyllä viihdytti, se ei ollut huonompaa kuin Aku Ankassa, mutta jotenkin en koskaan päässyt sinuiksi Naken hahmojen kanssa toisin kuin Ankkalinnan väen kanssa

Vähän samoilla linjoilla olen. Nyt en jaksa kahlata koko ketjua läpi, mutta varmaan täällä on tietoa siitä, johtuiko pidempien seikkailujen puute toimituksellisista päätöksistä. Nakessa julkaistuja sarjoja laativat kuitenkin usein ihan taitavat tekijämiehet.

Toisaalta Nakke-lehden sekalainen hahmokavalkadi oli siinä mielessä kiehtova, että koskaan ei voinut olla ihan varma, kuka lehdessä kulloinkin seikkailee. Monestihan Nakkea itseään ei läpyskässä juuri näkynytkään.Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Pässi - 22.12.2015, klo 10:39:31
Luin lapsena Nakkeja melko vähän. Lehden kohellushuumori kyllä viihdytti, se ei ollut huonompaa kuin Aku Ankassa, mutta jotenkin en koskaan päässyt sinuiksi Naken hahmojen kanssa toisin kuin Ankkalinnan väen kanssa.

Nakke-sarjiksilta (kuin myös Väiskiltä) puuttuu oma Carl Barks. Aidosti mestarillinen taiteilija, joka olisi muokannut sarjakuvalehtisarjojen persoonalliset hahmot sekä luonut maailman jolla on oma mytologia. Nakke-piirtäjät ja -kirjoittajat olivat varmaan ihan pätevää porukkaa sinänsä, mutta sarjat olivat persoonatonta bulkkia.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 22.12.2015, klo 13:50:33
Olihan maantiekiitäjäperheellä äitikin. Hän ei tosin juossut ympäriinsä kuten isäpappa ja kolme poikasta. Esiintyikin vähän harvemmin.

Chase Craig oli Western-yhtiön taiteellisessa johdossa ja piirsikin aika lailla Väiskiä ja Puttea. Helposti tunnistettava kynänjälki, Kvaakissa on kyllä näytteitä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 22.12.2015, klo 21:31:22
Joo, on kiitäjien perheessä äitikin.

Maantiekiitäjä on kyllä Keljulle hajottava hahmo, koska hän selviää Keljun ansoista mahdottomilla tavoilla ja vielä tööttäilee päälle.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 22.12.2015, klo 21:34:15
Joo, on kiitäjien perheessä äitikin.

Maantiekiitäjä on kyllä Keljulle hajottava hahmo, koska hän selviää Keljun ansoista mahdottomilla tavoilla ja vielä tööttäilee päälle.

Maantiekiitäjä on Kelju K. Kojootin elämäntarkoitus. Ja periksi ei anneta!


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 24.12.2015, klo 22:12:27
Beep Beepin perhe jutteli koko ajan riimissä, englanniksi ja tanskaksi, suomeksi eivät,

En ollut huomannut riimittelyä englanniksi - kiinnostavaa. Mutta animaatioissa (ainakaan vanhoissa) maantiekiitäjä ei puhunut mitään, vaan vain tööttäili.

Yhdessä animaatiossa Kelju naamioitui naarasmaantiekiitäjäksi houkutellakseen normi-maantiekiitäjää, mutta sai peräänsä vain toiset kojootit.

Maantiekiitäjä on suomeksi lintuna oikeasti kalifornianjuoksukäki (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalifornianjuoksuk%C3%A4ki).


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 25.12.2015, klo 00:42:28
Ja: "Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen". Eli kojootti ei ole onnistunut.

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 26.12.2015, klo 22:05:46
Käteen osui Naken numero 4/69. Ja kas, Nakke-lehdessä oli omana sarjanaan yksi "realistinen" ihmishahmokin: Pepe Pikkujalka (Pancho Vanilla). Sanaleikkiä oli mahdoton kääntää suomeksi. Kyseinen sarjis oli alkujaan julkaistu Väiskin jouluspesiaalissa Bugs Bunny's Christmas Funnies #9. Animaatiosarja näyttää olleen myös, kun vähän googlailee.

Animaatioissa poika oli pulska, sarjakuvissa laihempi.

http://www.toonopedia.com/pvanilla.htm

Täällä muutama sivu (tosin eri sarja kuin yo. Nakessa):
http://barking-dogs.blogspot.com/2008/10/bugs-bunnys-halloween-trick-n-treat-4.html


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 27.12.2015, klo 12:13:45
Kyllä mä aattelin tän teille jakaa. Olkaa hyvät: Maakäki.

https://www.youtube.com/watch?v=RU_7nZbII6o

Ja oikeasti Kojootti juoksee paljon kovempaa kuin maakäki eli juoksukäki.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 31.12.2015, klo 23:24:09
Beep Beepin perhe jutteli koko ajan riimissä, englanniksi ja tanskaksi, suomeksi eivät,

Tässä näyte tuosta riimittelystä; totta se on. Skanni on brittiläisestä mustavalkoisesta Looney Tunes -albumista vuodelta 1976 (laitoin samasta julkaisusta näytteen vähän aiemminkin). Löysin albumin joskus ihan tavalliselta suomalaiselta kirpparilta.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 30.04.2016, klo 11:05:48
Löytyisikö joltain Nakke-lehteä jossa Pusse kauppaa Nakelle laitetta jolla saa kirahvit pysymään kaukana. Laite ei toiminut. 70-luvulla tuo oli.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 13.05.2016, klo 23:09:30
Tanskan Nakke-lehti julkaisi ainoastaan Walter Lantzin hahmoja. Samoihin aikoihin ainakin 60-luvulla ilmestyi Daffy-lehti joka vastaavasti julkaisi vain Warner Brothersin hahmoja. 70-luvulla Daffy (Repe Sorsa) ilmeisesti lopahti ja tilalle tuli Snurre Snup (Väiski) joka oli selvästi heikompi.

Tom og Jerry ilmestyi myös omana lehtenään, kuten täälläkin, 70-luvulta lähtien. Ei ole mitään havaintoa hahmojen tarinoista Tanskassa ennen tuota. Suomeksihan Tom ja Jerry ilmestyivät Nakke Nakuttajassa jo 50-luvulla. Muitakin MGM-hahmoja oli Tom og Jerryssä.

Nakke taisi olla Tanskassa näistä suosituin, ainakin 80-luvulla, kun tanskalainen Freddy MIlton oli tekijänä ahkerana. Hänelläkin oli vain jossain vaiheessa käsitys että määrä korvaa laadun. Tai raha puhui. Lyhyemmät Nakke-sarjat eivät ollenkaan vetäneet vertoja suomeksikin nähdyille ensimmäisille, pidemmille tarinoille.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 22.06.2016, klo 22:01:26
Nappasin kirjaston ilmaishyllystä kansiollisen vuoden 1986 Nakkeja. En oo näitä koskaan nähnytkään. Samanlaiseen kansioon näitä on voinut kerätä kuin Ankkojakin. Sarjojen joukossa on selvästikin 80-luvulla tehtyjä Warner-sarjoja, mutta myös vanhempaa Nakkea yms 1950-60-luvulta. John Careyn ja Frank McSavagen voi tunnistaa.
Ehkä saattaisin silkkaa hulluuttani kokeilla etsiskellä lehtiä ja sarjoja ja tekijöitä jostain GCD:stä (Grand Comics Database).

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 23.09.2016, klo 13:29:09
Löytyisikö joltain Nakke-lehteä jossa Pusse kauppaa Nakelle laitetta jolla saa kirahvit pysymään kaukana. Laite ei toiminut. 70-luvulla tuo oli.

Tästä kommentista tuli mieleeni, että suomentajille ei aikanaan tullut mieleen säilyttää alliteraatiota Pussen ja Valtsun nimiä kääntäessä, vaikka Naken kohdalla näin tehtiinkin. Valtsu tosin onkin joissakin sarjoissa piirretty aika lailla ihmisen näköiseksi (syöksyhampaatkin puuttuvat), vaikka mursu se periaatteessa on.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Ares B - 23.09.2016, klo 15:16:27
Tästä kommentista tuli mieleeni, että suomentajille ei aikanaan tullut mieleen säilyttää alliteraatiota Pussen ja Valtsun nimiä kääntäessä, vaikka Naken kohdalla näin tehtiinkin. Valtsu tosin onkin joissakin sarjoissa piirretty aika lailla ihmisen näköiseksi (syöksyhampaatkin puuttuvat), vaikka mursu se periaatteessa on.

Minulla on itsepintainen muistikuva, että ainakin jossakin sarjassa hänen nimensä oli Vallu Valas.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 23.09.2016, klo 17:13:20
Minulla on itsepintainen muistikuva, että ainakin jossakin sarjassa hänen nimensä oli Vallu Valas.

Se oli Miltonin Möykky tulee -albumissa. Alliteratiivinen korppikotka oli taas Veli Kanissa. Kuoma Korppikotka.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 26.09.2016, klo 15:14:49
Minulla on itsepintainen muistikuva, että ainakin jossakin sarjassa hänen nimensä oli Vallu Valas.

Niin no, eihän se niin tarkkaa ole. Toisaalla Kvaakissa käsitelty Bosko (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,4024.15.html) muuttui afroamerikkalaisesta pojasta nappinenäiseksi "retroeläimeksi", kun sopivaisuuskäsitykset vuosikymmenien saatossa vaihtuivat.

Valtsun ohella Naken enemmän tai vähemmän etabloituneita vastapelureita piirretyissä ovat nälkäinen alligaattori (Gabby Gator), mälsä vuokraemäntä (Miss Meany) ja Kippari Kallen Blutoa muistuttava partasuu (Dapper Denver Dooley). En näitä suomalaisista Nakke-lehdistä muista. Lieneekö niitä nähty ja muistaako kukaan suomenkielisiä nimiä?

Se oli Miltonin Möykky tulee -albumissa. Alliteratiivinen korppikotka oli taas Veli Kanissa. Kuoma Korppikotka.

Eikös Kuoma Korppikotka (Brer Buzzard) ole esiintynyt myös nimellä Korppi Kotkanen samoissa Seurassa kauan sitten julkaistuissa sarjoissa, joissa Veli Kani on käännetty Pupu Pirteäksi?

Itse asiassa uuden maailman korppikotkat (kondorit) eivät ole varsinaisesti kauhean läheistä sukua vanhan maailman korppikotkille, vaan oma heimonsa. Ja ornitologille "buzzard" tarkoittaa enemmänkin hiirihaukan sukuista lintua. Mutta puhekielessä nämä tietysti menevät sekaisin, eikä sen niin väliä. Voisihan Kuoma Korppikotkan ristiä uudelleen Kalle Kondoriksi, mutta vähän kaukaa haetulta tuntuu.Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.09.2016, klo 17:57:05
Englanninkielisessä Wikipediassa kerrotaan että Amerikassa elää viisi lajia "vulture" -nimisiä korppikotkia ja kaksi kondorilajia.

1940-luvulla taksonomien luokittelu ei ollut aivan sama kuin nykyään. SItä korjataan koko ajan.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Curtvile - 05.12.2016, klo 18:36:21
Mitenkäs suosittu Nakke onkaan brasiliassa? Mietin vaan kun reissuni aikana vain brasilian Universal pictures mainostaa Nakke Nak..ei kun siis Pica Pau: n elokuvaa vuonna 2017? (https://www.youtube.com/watch?v=cQ0jaBcwu-U)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 05.12.2016, klo 18:47:27
Mitenkäs suosittu Nakke onkaan brasiliassa? Mietin vaan kun reissuni aikana vain brasilian Universal pictures mainostaa Nakke Nak..ei kun siis Pica Pau: n elokuvaa vuonna 2017? (https://www.youtube.com/watch?v=cQ0jaBcwu-U)

Ihan pohjoisamerikkalaista tuotantoa tuo on.

https://en.wikipedia.org/wiki/Woody_Woodpecker_(2017_film%29


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Curtvile - 05.12.2016, klo 19:34:54
Ihan pohjoisamerikkalaista tuotantoa tuo on.

https://en.wikipedia.org/wiki/Woody_Woodpecker_(2017_film%29

Tämän tiesin toki, kysymys oli miten suosittu on Brasialiassa koska pohjois-amerikan  taho ei vielä mainosta lain toisin kuin tytäryhtiönsä.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 22.09.2017, klo 10:32:37
Englanninkielisessä Wikipediassa kerrotaan että Amerikassa elää viisi lajia "vulture" -nimisiä korppikotkia ja kaksi kondorilajia.

1940-luvulla taksonomien luokittelu ei ollut aivan sama kuin nykyään. SItä korjataan koko ajan.

Naken ulkoasun kaukaisena todellisena esikuvana lie ollut amerikanpalokärki (https://en.wikipedia.org/wiki/Pileated_woodpecker). Tosin toisesta tikkaheimosta, tulikärjistä, löytyy töyhtöpäisiä urostikkoja, joilla koko pää on oikeasti punainen.
Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 04.10.2017, klo 14:04:22
Ja Repe Sorsan mustaa höyhenpukua ihmetelleet viisastuvat kuullessaan, että se on lajiltaan sattuvasti nimetty nokisorsa (https://en.wikipedia.org/wiki/American_black_duck). Pienenä ajattelin sen olevan kesyankka, niitä kun on montaa väriä, mutta riistalintunahan se Repe animaatioissa debytoi.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 12.11.2018, klo 22:16:08
Niksi-Nakke sisältyi Valiolehdet Oy:n Retun ja Naken tilaajille lähettämään joulupakettiin nimeltä Naken ja Retun joulupaketti. Lehdessä oli nurin käännettäessä toinen etukansi: Joulu-Retu.

Taidekansi!

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5143.0;attach=38337)


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 19.11.2018, klo 10:18:32
Luin taas pitkän tauon jälkeen Freddy Miltonin Nakke-albumin "Iloiset pisarat" ja yllätyin siitä, kuinka hyvä se onkaan. Juoni on hauska ja piirrosjälki notkeaa. Miltonissa olisi ollut ainesta Nakke-auteuriksi, joka olisi voinut pienemmässä mittakaavassa tehdä tikalle samanlaisen tasonnoston kuin Barks ankoille. Olisi vain saanut tehdä noita pitkiä juttuja. Miehen lyhyemmissä Nakke-tarinoissa taso ei ole yhtä korkea.

Tosin välillä Barks-vaikutteet ovat vähän turhankin ilmeisiä. Esimerkiksi albumin alku on kopioitu suoraan "Aku Ankasta ja merikäärmeestä".

Julkaisuajankohta huomioiden on merkillepantavaa, että Milton on saanut nimensä tekijänä näkyviin ja hänet on myös erikseen merkitty yhden tarinan keskushahmon (silinteripäisen sammakkohahmon, oliko se nyt nimeltään Hannu) luojaksi. Lieneekö hahmoa käytetty Nakke-tarinoissa sen koommin?
Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 19.11.2018, klo 11:11:34
Eiköhän se tarinan alku ole ns. homage. Kaikkihan sen tietää, joten...
Kirjoitin Pamauksen Blogiin Miltonin Nakeista. (http://ankkalinnanpamaus.blogspot.com/2018/08/freddy-aku-ja-nakke.html)

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 19.11.2018, klo 11:56:24
Sammakkokonna esiintyi myöhemmin Lohikäärmeperhe Gnuffissa. Niitä tuli suomeksi vain yksi albumi, mutta esiintyi hän siinäkin. Olisi noissa enemmänkin julkaistavaa, parempia nuo ovat kuin Miltonin lyhyet Nakke-tarinat, joita on myös paljon. Milton palkattiin tanskalaiseen Nakkeen tekijäksi, ja määrä korvasi niissä laadun.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Darzee - 19.11.2018, klo 12:01:07
Eiköhän se tarinan alku ole ns. homage. Kaikkihan sen tietää, joten...
Kirjoitin Pamauksen Blogiin Miltonin Nakeista. (http://ankkalinnanpamaus.blogspot.com/2018/08/freddy-aku-ja-nakke.html)

Kiitos linkistä. Tosiaan, Milton on varmaan ajatellut tarinan alun kunnianosoitukseksi, mutta joiltakin lukijoilta se on saattanut mennä ohi.

Pastorihaikarasta tulee mieleen Pogon pappihahmo, vaikkei se lintu olekaan.

Sammakkokonna esiintyi myöhemmin Lohikäärmeperhe Gnuffissa. Niitä tuli suomeksi vain yksi albumi, mutta esiintyi hän siinäkin. Olisi noissa enemmänkin julkaistavaa, parempia nuo ovat kuin Miltonin lyhyet Nakke-tarinat, joita on myös paljon. Milton palkattiin tanskalaiseen Nakkeen tekijäksi, ja määrä korvasi niissä laadun.

Hauskaa, että Milton sai käyttää Nakessa omaa hahmoaan, eikä menettänyt sen oikeuksia.

Ei taida olla kovin todennäköistä, että Miltonin tuotantoa tulisi suomeksi enää. Pitää katsoa, jos noita tanskalaisia Gnuff-juttuja tulisi vastaan alkukielellä tai ruotsiksi.Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 20.01.2019, klo 21:59:25
Gnuffia on ilmestynyt englanniksi Critters-lehdessä, mustavalkoisena, ja on vaikea löytää. On siinä muitakin hyviä eläinsarjakuvia, jos sattuu tulemaan käsien ulottuville.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 18.03.2019, klo 07:54:48
https://www.is.fi/viihde/art-2000006036168.html?fbclid=IwAR30TuvozERsntsAuYc8257zrXzNnT4q0IK6WLnwBIMeNj2IJVvVTq2TxLE

Iltis muistelee Nakkea. Kommenteissa muistellaan muitakin kadonneita lehtiä ja veikataan Akunkin katoamista.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 30.09.2019, klo 18:21:28
Nappasin divarista eurolla Vanhan Naken. Kyseisessä numerossa (27/1966) on tarina Osku Kani Afrikassa. Jo kuvista näkee, että ei olla Afrikassa, kun alkuasukkaat ovat selvästi viidakon intiaaneja, eivätkä edes tummapintaisia. Alkuperäinen tarina on Four Color -lehden numerossa 894 (1958) nimellä Tropical Trickery. Ja tuossa vielä sanotaan selvästi "Amazonia". Mutta kääntäjä on nyt kuitenkin päättänyt laittaa tarinan Afrikkaan. Miksi ihmeessä?

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 30.09.2019, klo 19:31:29
Kanitkin ovat suomennoksessa ruskettuneet. Ja olivathan nuo useimmiten suomeksikin harmaita pupujusseja.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Pässi - 30.09.2019, klo 21:39:03
Ehkä Afrikka on ollut vielä 60-luvulla defaultina se eksoottinen viidakkomesta, jonka kaikki lapset tunnistavat heti. Joku Amazonia ei välttämättä sano sen ajan kakaroille mitään.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 01.10.2019, klo 10:46:44
Käännettiinkö nuo tuolloin jostain toisen kielen käännöksestä kuten ankat?


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 01.10.2019, klo 11:30:04
Kaikissa Nakeissa mainitaan amerikkalainen alkuperäisjulkaisu, joten oletan että suoraan englannista käännettiin. Vaikka enhän minä sitä varmaksi tiedä.

Timo


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Jukka Laine - 02.10.2019, klo 10:42:57
Ja joskus oli jätetty osa puhekuplista englanniksi, käännös sivun alareunassa. Englannin opetusta siis.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: JKS - 22.04.2020, klo 03:45:07
Kyselen taas pitkästä aikaa uudelleen rekisteröityneen, kun vanha nick on varmaan putsattu pois.

Walter Lantz Productions lisensioi Western Publishingille kahta hahmoa, joita ei Walter Lantzin porukat eivät olleet itse kehittäneet: Osku Kania, joka oli riistetty Walt Disneyltä ja Avaruushiirtä, joka oli luotu Westernin sarjakuvapuolen päällikön Chase Craigin aloitteesta. Mutta Walter Lants Productionsilla oli oikeudet myös Paul Terryn studioilla kehitettyihin hahmoihin, ainakin Teräshiireen ja varispari Hekkuun ja Vekkuun, jotka seikkailvat myös Nakke-lehdessä. Pahishahmo Oil Can Harrya en muista nähneeni Nakke-sarjojen Teräshiiren vihollisena, enkä muista muitakaan mahdollisia Terrytoons-hahmoja, jollainen olisi ollut ainakin se joku karhuhahmo. Vanhemmat Terryn hahmot, kuten Farmer Alfalfa tai myöhemmin Gene Deitchin (kuoli muutama päivä sitten) aikana kehitetyt hahmot olisivat luultavasti olleet liian erikoisia enää lisensioitaviksi. Itse Nakke-lehdessä, jonka vanhemmat tai sukulaiset tilasivat lapsille, oli varsinkin Warnerin puolelta kaikenlaisia  sarjakuvia omituisista hahmoista joista kukaan ei ollut koskaan kuullutkaan, ja joita oli ainakin vähemmän Semicin pokkareissa, joita lapset omilla rahoillaan itsekin ostivat kioskeista. Naken Hekku ja Vekku-sarjoja oli piirretty sillä vanhalla hyvällä tyylillä, mutta Teräshiiret olivat minusta kaikki uutta kömpelömpää tuotantoa.

Teräshiiri ja Hekku ja Vekku esiintyivät sovussa Walter Lantsin alkuperäiskansojen kanssa kokoomapokkarien ja VHS-kadettien kansissa, mutta muistan myös kioskilla silmäilleeni yhtä viimeisistä TV-tutut-pokkaria, jossa Nakke seikkaili yhdessä Teräshiiren kanssa samassa sarjakuvassa. Tämä oli joskus 80-90-lukujen taitteen tienoilla. Semicin TV-tutut Nakkepokkareissa oli aina (c) Walter Lantz productions, mutta yhdessä oli välillä sen alla ilman sen kummempaa loogisuutta myös merkintä  (c) Terrytoons a  component of Viacom international Inc. Ja perään Published by arrangement with Western Publishing Company Inc. Racine, Wisconsin, USA.

Yhdistyminen ilmeisesti syntyi, kun Paul Terry myi 1956 studionsa CBS Filmsille, josta tuli myöhemmin Viacom, joka omisti Universalin tai jotain. Noista omistusjärjestelyistä ei saa tolkkua edes Wikipediaa opiskelemalla. Ovatko Teräshiiri ja kumppanit edelleen samaa Copyright-universumia Walter Lantzin muiden hahmojen kanssa vai ovatko tiet taas eriytyneet?

Kysyn tätä mieltä askarruttamaan jäänyttä teemaa nyt, kun saattaa olla viimeinen hetki ennen kun korona tai joku muu vie kaikki vanhukset, jotka tällaisia edes muistavat.


Otsikko: Vs: Nakke Nakuttaja
Kirjoitti: Lurker - 22.04.2020, klo 08:44:27
Hmm, eikös Marvel ole viimeksi julkaissut Mighty Mousea (https://marvel.fandom.com/wiki/Mighty_Mouse_Vol_1)?

Mighty Mouse on ilmeisesti piirrettyjen osalta public domainia (https://law.stackexchange.com/questions/27502/how-does-public-domain-work).

CBS ei enää hallitse Mighty Mouse -trademarkia tuotenimelle vaan joku Man & Machine, ja kyseessä on siis tietokoneen hiiri (http://www.man-machine.com/product/mighty-mouse/)!