Kvaak.fi - keskustelu

Kvaak.fi => Palaute & uudistukset => Aiheen aloitti: Rami Rautkorpi - 17.04.2005, klo 21:10:53Otsikko: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 17.04.2005, klo 21:10:53
Kertokaa, mitä mieltä olette Kvaakin netiketistä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2903.0). Parannusehdotuksia, selvennyspyyntöjä ja turhanpäiväistä valitusta epäreiluista säännöistä otetaan vastaan.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 17.04.2005, klo 21:28:00
Toivottavasti siedätte kotimaisia kirosanoja. Ne ovat suomenkielen vivahteikasta rikkautta. Niitä pitäisi siirtää nuoremmille etteivät tyytyisi joka tarpeeseen tarjoamaan hyvää huomenta. - Ja kirjoitettua kieltä ne maustavat siinä kuin innoittunutta puhettakin.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: J.Salo - 17.04.2005, klo 21:43:32
Nämä netiketit ovat aina ankarampia kuin käytäntö. Niillä on paha tapa rankentaa käytäntöä, joten huomautan että kenties sitä "KÄYTÄ HAKUTOIMINTOA" ei niin tarvitsisi alleviivata; kenties riittäisi jos keskustelua ei näy (oikeassa foorumissa) ekalla sivulla, hmm? En tiedä teistä muista, mutta joskus on ihan hyvä aloittaa keskustelu alustakin...

Lisäksi kannattaisi ehkä muistaa että on keskusteluja missä kevyt asenne ja huumori ovat kannattavia. Ei jokaisen keskustelun tarvitse olla haudanvakava... sekin kannattaisi kenties jossain muodossa mainita.

Emmätiää. Näin mä vaa ajattelen.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Veli Loponen - 17.04.2005, klo 22:10:42
En tiedä teistä muista, mutta joskus on ihan hyvä aloittaa keskustelu alustakin...
Ongelma onkin siinä, että useimmat uudet aloitukset ovat sellaisista aiheista, joista jo ennestään on useampi kuin kaksi ketjua aloitettu. Yleensä aiheena on vielä jokin käytännöllinen kysymys. Esim. tuolla keräilyn puolella aiheena oleva muovipussien saanti. Siitäkin on aloitettu aika monta ketjua, joita on yhdistelty ja varmaan poisteltukin. Piirustus/tekemispuolella taas on mm. ziljoona aloitusta siitä, että miten tietokonetta voi käyttää piirtämisessä apuna. Viime viikolla yhdistin ainakin kolme eri keskustelua sekalaisissa, joissa kaikissa kysyttiin ilmaisia kotisivupalvelimia.
Netiketin tätä koskeva kohta siis koskee lähinnä ensisijaisesti tällaisia tapauksia. Ja toisenlaiset tapaukset saavat sopeutua tilanteeseen.
Hakutoiminnon käyttäminen on myös yleissivistävää. Nykyisessä tietoyhteiskunnassa taito hakea tietoa alkaa olla jo melko tarpeellinen. Mikä siis olisi parempi paikka harjoitella sitä kuin sarjakuvafoorumi?

Lainaus
Lisäksi kannattaisi ehkä muistaa että on keskusteluja missä kevyt asenne ja huumori ovat kannattavia. Ei jokaisen keskustelun tarvitse olla haudanvakava... sekin kannattaisi kenties jossain muodossa mainita.
Oikein hyvä pointti. Netiketti on tosiaan tiukkasävyinen, mutta ei se suinkaan kiellä huumorin käyttöä ja kevyempää asennetta. Netiketti ei varsinaisesti otakaan kantaa sellaiseen, vaan siihen, kun se menee yli ja jutustelusta tulee selkeästi turhaa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 17.04.2005, klo 22:14:01
Toivottavasti siedätte kotimaisia kirosanoja. Ne ovat suomenkielen vivahteikasta rikkautta.

Kirosanojen käytön moderoimisesta on yleensä enemmän vaivaa kuin hyötyä, mutta tässä tapauksessa tein sen mielelläni, pelkästään osoittaakseni, mitä mieltä olen kauniista ajatuksestasi.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 17.04.2005, klo 22:15:42
Voi perhonen. Sensuroivat sanoja. Kuin pakotettaisiin juoksemaan yhdellä jalalla.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 17.04.2005, klo 22:18:57
No niin, nyt järki käteen. Ikään kuin minä nyt tässä menisin sanomaan, että kiroilkaa nyt ehdottomasti, ja mahdollisimman mielikuvituksekkaasti, niin että nuorempi polvikin oppii.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: J.Salo - 18.04.2005, klo 00:24:04
Noista kysymyksistä muovipusseista ja muuta semmoista.. oisko mahdollista saada jokaiselle alueelle oma aluekohtainen FAQ? Keräilypuolella voisi olla tuo muovipussikysymys FAQ:ssa, joka puolestaan pultattu sinne keskusteluiden huipulle. Kun sitä päivittää tarpeeksi usein niin voisi olla hyötyä. FAQ:it on siitä kivoja, että ne usein vastaa jopa kysymyksiin joita ei tiennyt että itsellä oli. Eli UKK, nopea vastaus ja linkki threadiin mistä siitä on keskusteltu?

Ei liene kovin vaikea homma totetuttaa?

Yllä oleva on varmasti ongelma noissa "apua!" fooruilla, mutta esim. "keskustelua aiheesta X" alueilla en ole tätä "sama aihe sadatta kertaa" hommaa huomannut.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: JJ Naas - 18.04.2005, klo 01:35:37
Kuinka olisi vaikka: "Älä julista omia mielipiteitäsi yleisenä totuutena."

Ainakin minun mielenkiintoni mihin tahansa keskustelunaiheeseen katoaa siinä vaiheessa, kun ollaan kovasti mieltä, mutta unohdetaan käyttää sanoja "minun mielestäni".  :POtsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Veli Loponen - 18.04.2005, klo 10:31:18
Noista kysymyksistä muovipusseista ja muuta semmoista.. oisko mahdollista saada jokaiselle alueelle oma aluekohtainen FAQ?
Erittäin toteutuskelpoinen idea! Ja nyt onkin loistava mahdollisuus osallistua yhdessä parantamaan Kvaakkia ja ruveta koostamaan tuollaisia UKKeja.

Lainaus
Ei liene kovin vaikea homma totetuttaa?
Toteutus ei tosiaan olekaan vaikea, vaan lähinnä se, että kellä on aikaa tehdä sellaista. Meillä on täällä 26 osiota ja vaikka kaikkiin ei mitään UKKia tarvitakaan, niin kyllä siinä melkoisesti työtä on silti.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 18.04.2005, klo 10:40:31
Kuinka olisi vaikka: "Älä julista omia mielipiteitäsi yleisenä totuutena."

Jaa-a. (Minun mielestäni) ei ole tarpeellista ilmoittaa joka kerta, että kyse on omasta mielipiteestä, kun omaa mielipidettään ilmaisee, koska (minun mielestäni) se on itsestäänselvyys, että kyseessä on on vain oma mielipide. (Minun mielestäni) häiritsevämpiä ovat sellaiset tapaukset, joissa suorasanaisesti väitetään jotain asiaa faktaksi, vaikka se onkin vain mielipide. (Minun mielestäni) se on lähinnä huonoa väittelytaitoa, ja väittelytaidon opettaminen netiketin yhteydessä olisi (minun mielestäni) jo aivan liian iso urakka. Ehkä linkin jollekin hyvälle asiaa käsittelevälle sivustolle voisi lisätä. Mielipiteitä?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 18.04.2005, klo 12:14:28
Rami ja Veli jo aika pitkälle puhuivat siihen suuntaan mitä ajattelen yllä olevista ehdotuksista.
Sääntöjen tärkein ominaisuus lienee se, että ne ovat riittävän lyhyet. Periaatteessa: "Ajattele mitä teet ja harkitse vielä kerran ennen kuin painat Lähetä -painiketta!" olisi ihan riittävä ohjeistus, mutta itse kullekin tulee heikkoja hetkiä, joita varten pitää olla hieman monimutkaisempi säännöstö.
Kvaakista nauttiminen, muiden huomioon ottaminen ja muut kukkaiskansan arvot pitäisi olla jokaiselle netinkäyttäjälle itsestään selvyyksiä. Kohtelias kieli on valittavasti pidempää kuin käskevän sävyinen, tässä meillä haettiin kai jonkinlaista välimuotoa.
Kieltojen esittäminen saattaa jonkun määlyn mielestä tarkoittaa sitä, että kaikki mitä ei ole erikseen kielletty on sallittua. Tätä varten ylläpidon valvojille on sitten varattu mahdollisuus tarttua ruoskaan.

Kiroilusta ja sen moderoinnista Kvaakissa on jo keskusteltu paljonkin aikaisemmin. UKK on huonoa suomea. Parempi olisi UEK tai UKA, mutta näin se netti kehittää kieltä. FAQin tekemisestäkin on puhuttu. Muistaakseni silloinkin todettiin, että: siittä vaan, tehkää vapaasti!

Mitä tulee turhiin (samaa asiaa jauhaviin) ketjuihin. Ellei ylläpito olisi luutinut täällä ahkerasti niin ketjuja olisi varmasti ainakin tuplamäärä. Mitä enemmän turhia ketjuja on, sitä enemmän ihmiset niitä perustavat kun asiat hukkuvat tauhkaan. (Minun teoriani mukaan) tässä toimii ns. lumipalloefekti.

Ja nyt siis tosiaan jokainen voi huomauttaa linkin kera mielestään asiattomasti käyttäytyvälle Kvaakin netiketistä. Ja juu, ilman muuta linkkejä muihin ohjeistuksiin tuonne netiketin perään.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Tero Mäntylä - 18.04.2005, klo 16:57:40
Tämä taitaisi enemmän mennä sinne FAQ:n puolelle mutta... Kvaakissakin aina välillä puhutaan kotisivujen tekemisestä ja kysytään miten tämmöinen tekninen ongelma ratkaistaan. Vaikkei Kvaak näihin alueisiin suoranaisesti keskity niin jos vain tilaa riittäisi niin tuntuisi olevan tarvetta myös jonkin sortin tekstin pätkälle miten kysyä. Minulle nämä ohjeet ovat toki tutumpia sieltä missä niitä enemmän käytetään eli että ei ole hyvän netiketin mukaista kysyä: Mitenkä saan piirrettyä viivan? (Johon Kvaakkilaiset varmaan vastaisivat että ota kynä käteen ja paperia eteesi ja piirrä viiva. Viivotin auttaa viivan saamisessa suoraksi). Tämä ei välttämättä auta jos vaikka hakee apua photoshopin käytössä. Parempi olisi kysyä vaikka että miten saan piirrettyä viivan photoshopissa pahteja käyttäen. Minulla on se ja se versio photarista. (ei kukaan varmaan tämmöistä kysyisi. Muutin vain esimerkin lennosta ohjelmointi maailmasta johonkin joka liittyisi piirtämiseen).

Liian usein vain näkee kysymyksiä joihin auttaminen vaatii kymmenittäin lisäkysymyksiä että edes tietää esim. mitä ohjelmaa ja mitä versioita jostain ohjelmasta käytetään.

Ai niin... toinen lisäys voisi olla jota mielestäni en netiketissä nähnyt on suhtautuminen kysymyksiin mistä saan impattua sen ja sen ohjelman/sarjakuvan/elokuvan. Näitä keskusteluja on muutama pyörinyt Kvaakissakin ja niihin voisi ottaa selkeämmin linjan että tällaiset kysymyksen poistetaan heti ja armotta ja laittomien ohjelmien etsimiseen ei ole mitään hyväksyttävää perustelua.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: J.Salo - 18.04.2005, klo 17:05:40
FAQ:ssa voisi kyllä olla linkit joihinkin shareware- ja freewareohjelmiin, jotka tekevät samaa asiaa kun kaupalliset ja kalliit.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Veli Loponen - 18.04.2005, klo 17:09:28
Ai niin... toinen lisäys voisi olla jota mielestäni en netiketissä nähnyt on suhtautuminen kysymyksiin mistä saan impattua sen ja sen ohjelman/sarjakuvan/elokuvan.
Totta ja hyvä pointti. Tähän astihan on pidetty linjana sitä, että imutusketjut on lukittu huomautuksen kera. Ite olen jättänyt ne jäljelle lukittuina varottavina esimerkkeinä.

FAQ:ssa voisi kyllä olla linkit joihinkin shareware- ja freewareohjelmiin, jotka tekevät samaa asiaa kun kaupalliset ja kalliit.
Tässä on sama kuin FAQ:ssa yleensä, eli tekemään vain, jos intoa riittää. Linkkilistan suhteen voisi tietenkin yleensä konsultoida Kvaakin linkkihakemistoa (http://www.kvaak.fi/linkit.php). Kaikkea sieltä ei löydy, mutta uusia linkkejä voi aina ehdottaa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 19.04.2005, klo 13:18:22
Teron huomio oli hyvä. Keskustelu kotisivujen tekemisestä on käsittääkseni alueella Sekalaiset jutut? Tai ainakin siellä sen pitäisi olla. Jos tällainen väärästä aiheesta kyseleminen häiritsee, siitä kannattaa mainita viestissä ja tosiaan laittaa vaikkapa linkki foorumille tai sivustolle joka on ko. asiaan vihkiytynyt. Esitin netiketin pidempään versioon tällaista kohtaa, joka ei mennyt läpi:

Jos haluat esittää kysymyksen jostain itseäsi askarruttavasta asiasta, sinun ei tarvitse pohtia haluaako joku muukin tietää vastauksen. Pitäydy kuitenkin asialinjalla. Älä kysele tyhjänpäiväisiä eli sarjakuvaan liittymättömiä asioita. Valitse seuraavaksi aiheellesi sopiva alue. Mieti kysymyksesi otsikko niin että se kuvaa mahdollisimman selkeästi kysymyksen sisältöä. Kysymysviestisi aihe on siis tiivistelmä ksysymyksestäsi. Anna mahdollisimman paljon tietoa ksysymyksesi tueksi. Noudata lisäksi viestisi kirjoittamisessa kaikkia alla esitettyjä sääntöjä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 20.04.2005, klo 07:49:41
On paikallaan välttää rasismia ja seksismiä ja muistaa että penskatkin lukee.

Mutta miksi nuolla amerikkalaisten sairaalloista moralismia ja sensuroida ihmisten luonnollista kielenkäyttöä (on kielirasismia määritellä isiltä opittu kiroilu sopimattomaksi) sekä jokaisella ihmisellä esiintyviä ruumiinosia ja -toimintoja. Penskojen olisi parempi tulla raikkaaseen todellista verevää keskustelua käyvään foorumiin eikä varhaisaikuisten tätien hallitsemaan itsesensuroi -tai -joudut -nurkkaan -häpeämään-piiriin. Joku aloitti juuri hentai-keskustelun ryöpyttämällä tuhkaa silmilleen: "poistakaa minut jos olen tuhma ja ansainnut rangaistuksen!" Eihän tuosta saatana mitään tule! >:(


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 20.04.2005, klo 09:00:24
<snio>Mutta miksi nuolla amerikkalaisten sairaalloista moralismia ja sensuroida ihmisten luonnollista kielenkäyttöä (on kielirasismia määritellä isiltä opittu kiroilu sopimattomaksi) sekä jokaisella ihmisellä esiintyviä ruumiinosia ja -toimintoja.<snip>

Älä yleistä. Monet vaihtoehtoliikkeet ja aktivismin muodot ovat syntyneet juuri Yhdysvalloissa.

Kiroilu ei mielestäni sovi tälle keskustelupalstalle lainkaan, kirjoitettu sana on voimakkaampi kuin puhuttu.

Moderointi ei ole sensurointia. Se on sisällön valvomista ja tekstin toimittamista.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hazart - 20.04.2005, klo 09:38:16
Ylläpito ei ole viimeiseen puoleen vuoteen enää puuttunut juurikaan kirosanoihin. Niitä tulisi kuitenkin viljellä harkiten, ottaen huomioon, että kvaakkia lukee myös lapset ja aikuiset, jotka ovat herkkiä moiselle korostamiselle. Parhaimmillaan voimasanat tuovat sanottavaan tehoa ja osoittavat voimakkaita tunteita, mutta huonoimmillaan ne saavat käyttäjänsä kuulostamaan naurettavalta uhoajalta, jolla on itsetunto-ongelmia, joita hän uhollaan peittelee.

 8]


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 20.04.2005, klo 09:48:43
Kauna vain kantaa kaunaa, koska tein hänen kiroilustaan esimerkin edellisellä sivulla: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2934.msg47768#msg47768


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Raaka - 20.04.2005, klo 13:15:39
Netikettihän jo pyytää olemaan kirjoittamatta suuttuneena - jos tätä noudattaa, niin eivät kirosanatkaan tule niin helposti.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: bgt - 20.04.2005, klo 16:31:45
Tarve käyttää kirosanoja viittaa vain rajoittuneeseen taitoon käyttää kieltä.

[edit:] Tosin, myönnettäköön  :-[ :

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2707.msg47675#msg47675


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 20.04.2005, klo 17:01:09
Moderointi ei ole sensurointia. Se on sisällön valvomista ja tekstin toimittamista.

Soo soo. Sisällön valvominen tuolla tavalla on nimen omaan sensuroimista. Sillä lailla on vasaroitu sukupuolielimiä patsaista, sillä lailla kirjallisuutta on rikastettu mustilla palkeilla ja asteriskeilla. Näin on jätetty ratkaisevia kappaleita pois teksteistä ja muutettu kirjoituksia omaa propagandaa myötääväksi.

Tekstin toimittaminen on vielä pahempaa: toisen sanoman vääristämistä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 20.04.2005, klo 17:04:16
Tarve käyttää kirosanoja viittaa vain rajoittuneeseen taitoon käyttää kieltä.

Haluatko siis hiljentää ne joiden taito käyttää kieltä on rajoittunut?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rauta - 20.04.2005, klo 17:18:21
Ongelma onkin siinä, että useimmat uudet aloitukset ovat sellaisista aiheista, joista jo ennestään on useampi kuin kaksi ketjua aloitettu. Yleensä aiheena on vielä jokin käytännöllinen kysymys. Esim. tuolla keräilyn puolella aiheena oleva muovipussien saanti. Siitäkin on aloitettu aika monta ketjua, joita on yhdistelty ja varmaan poisteltukin.

Että varmasti puhuttaisiin aidasta, eikä aidanseipäistä, tarkoittaisiko tämä sääntö,

-Aloita uusi aihe vasta sitten, kun olet tarkistanut,ettei asiasta ole keskusteltu aiemmin.

että älä KYSY asiaa, jota joku muu on jo kysynyt aiemmin?


Uuden ketjun aloitusta en näe kauhean suurena ongelmana jos vanha on pitkään ollut pölyttymässä bittipinon alla. Onhan aina pitkän linjan sivuillakävijöitä, jotka vielä muistavat vanhan keskustelun nyanssit niin hyvin, että uusi ketju rasittaa, mutta pitääkö sen tarkoittaa, ettei asiaa voi uudet käyttäjät puida alusta asti uudelleen?

Linjanveto on tietysti vaikeaa, milloin uuden ketjun keskustelu on riittävän tuore ja riittävästi poikkeaa edellisestä keskustelusta. Mutta  Mutta vaarana on näillä "tämä asia on keskusteltu jo kolme vuotta sitten (ja siellä on jo päästyy universaaliin totuuteen saakka)" vastauksissa on haiskahtaa "Mitä sä täällä kyselet, etkö sä osaa googlettaa?" vastauksilta.

Siinä ei tietenkään ole mitään järkeä, että samoja kysymyksiä esitetään aina aloittamalla uusi ketju.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Veli Loponen - 20.04.2005, klo 17:37:32
Haluatko siis hiljentää ne joiden taito käyttää kieltä on rajoittunut?
Kvaakissa ei varmastikaan heitä haluta hiljentää, mutta kuten netiketissä sanotaan, on pyrittävä mahdollisimman hyvään kieleen
Lainaus
Käytä viestissäsi hyvää ja kohteliasta kieltä. Pelkkiä pieniä kirjaimia, väärin kirjoitettuja sanoja ja loukkaavia viestejä ei haluta lukea.
Ylläpito siis ottaa toki huomioon kirjoittajan kirjoitustaidon ja sitä voidaan pitää lieventävänä asianhaarana. Mutta mikään ei estä meitä pyrkimästä parempaan.

Että varmasti puhuttaisiin aidasta, eikä aidanseipäistä, tarkoittaisiko tämä sääntö,

-Aloita uusi aihe vasta sitten, kun olet tarkistanut,ettei asiasta ole keskusteltu aiemmin.

että älä KYSY asiaa, jota joku muu on jo kysynyt aiemmin?
Kyllä.

Lainaus
Uuden ketjun aloitusta en näe kauhean suurena ongelmana jos vanha on pitkään ollut pölyttymässä bittipinon alla.
Se ei välttämättä suuri ongelma olekaan. Ehkä eniten tässä kohdassa halutaan puuttua haku-toiminnon käyttämiseen. Aika ajoin tulee eteen tapauksia, missä on aloitettu uusi aihe, vaikka jopa samalla sivulla on jo samasta aiheesta keskustelu. On ymmärrettävää, että joku vuonna 2003 käyty keskustelu on jo unohtunut ja siitä aloitetaan keskustelu uudessa aiheessa ja sitä Kvaakin netiketti ei kiellä. Tosin ylläpidon toimesta nämä keskustelut todennäköisesti yhdistetään, jos asia vain huomataan (ja näin on tehtykin).


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 20.04.2005, klo 17:41:26
Soo soo. Sisällön valvominen tuolla tavalla on nimen omaan sensuroimista. Sillä lailla on vasaroitu sukupuolielimiä patsaista, sillä lailla kirjallisuutta on rikastettu mustilla palkeilla ja asteriskeilla. Näin on jätetty ratkaisevia kappaleita pois teksteistä ja muutettu kirjoituksia omaa propagandaa myötääväksi.

Tekstin toimittaminen on vielä pahempaa: toisen sanoman vääristämistä.

Jos hakee analogiaa "vanhan median" puolelta, niin lukijakirjeet sanomalehdessä joutuvat aivan samantyyppisen moderoinnin kohteeksi. Ei se ole sensuuria, kun osa kirjeistä jätetään julkaisematta tai jos niitä lyhennetään tai niiden kieliasua korjataan.

Esimerkkisi viittaavat totalitaristen hallinnon harrastamaan sensurointiin ja hävittämiseen (kuten Taleban Afganistanissa tai natsivalta Saksassa tai inkvisitio keskiajalla), joka on sitten jo ihan toinen asia... kuten jokainen ymmärtää.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 20.04.2005, klo 17:52:09
Jos hakee analogiaa "vanhan median" puolelta, niin lukijakirjeet sanomalehdessä joutuvat aivan samantyyppisen moderoinnin kohteeksi. Ei se ole sensuuria, kun osa kirjeistä jätetään julkaisematta tai jos niitä lyhennetään tai niiden kieliasua korjataan.

Esimerkkisi viittaavat totalitaristen hallinnon harrastamaan sensurointiin ja hävittämiseen (kuten Taleban Afganistanissa tai natsivalta Saksassa tai inkvisitio keskiajalla), joka on sitten jo ihan toinen asia... kuten jokainen ymmärtää.

Kyllä se on sensuuria. Se on myös yleisen mielipiteen häikäilemätöntä muokkausta ja yleisön harhauttamista luulemaan, että lehden valikoima yleisönosastoanti olisi edustava näyte lukijoiden näkemyksistä.

Kulta pieni, esimerkkini olivat sotien jälkeisestä Suomesta. Maailma ei ole niin demokraattinen kuin sinulle on esitelty, kusetettaisiinkohan sinuakin? Älä puhu ylimielisen kaikkitietävästi vieraista maista ja ajoista kun et malta tutustua eilis-Suomeenkaan.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hege - 20.04.2005, klo 18:07:32
<snip>...yleisön harhauttamista luulemaan, että lehden valikoima yleisönosastoanti olisi edustava näyte lukijoiden näkemyksistä.

Mutta kyseessä on edustavin osa lukijoiden näkemyksistä. Turha lehden tai foorumin on itseään lakitupaan hommata sen tähden että hyvästä tahdosta kaikki julkaistaan mitä sisään tulee.

Pitäisiköhän sinne netiketin loppuun laittaa: "Mikäli koet nämä säännöt täysin kestämättömiksi noudattaa, ymmärtää tai suvaita, niin suosittelemme yhdistettyä urheilu- ja seksilomaa. Eli suksi v*****n.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Tero Mäntylä - 20.04.2005, klo 18:19:02
Netiketissä taisi olla jotain aiheessa pysymisestä eikö ollutkin? Tämä keskustelu näyttää hyvää vauhtia ohjautuvat kohti sensuuri keskustelua.

Minusta sensuuri on sitä Suomessa että Venäläiset tulevat ja polttavat painon jos heidän painamassa painotuotteessa oli jotain joka ei mene sensuurista läpi. Suomessa on sananvapaus mikä antaa kenelle tahansa vallan sanoa mielipiteensä ja nykyään tämä toimii jo aika hyvin. Sananvapaus ei kuitenkaan ole tarkoitettu harrastettavaksi missä tahansa eikä jokainen lehti ole velvollinen julkaisemaan kaikkia heille lähetettyjä tekstejä. Se ei ole sensuuria. Kirjeiden julkaisematta jättäminen ei ole sensuuria. Se on että toimitettuun lehteen tulisi esim. painatusvaiheessa niitä mustia palkkeja kun siinä oli jotain joka ei mene sensuurista läpi.

Toki aihe on sinällään ajankohtainen että esim. lapsia "suojelevat" netti suodattaminen joita kulttuuriministerimme yrittää ajaa läpi kirjastoihin ainakin mahdollistavat sensuurin vaikka niiden tarkoitus olisikin saada "kavereille duunia" eli että saadaan työnnettyä veromaksajien rahoja netti suodattamia tekeville firmoille. Vai olikosiko niille jokin muukin syy?

Vastaavasti jokin aikaa sitten... sen yhden pommijutun myötähän... ehdotettiin että jokaisella keskustelufoorumilla pitäisi olla vastaava päätoimintaja joka vastuussa keskustelufoorumilla kirjoitetusta tekstistä mikä olisi jo selkeämmin ollut sananvapauden rajoittamista vaikka ei vielä ihan sensuuria.

Mutta Kvaakin kirosanojen editointi ... eteenkin kun kyse on enemmän suosituksesta siitä miten täällä olisi hyvä keskustella. Turha siitä on provosoitua.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: TeroH - 20.04.2005, klo 20:52:23
Mie en ole moderointia vastaan, mutta parempi puhua asioista niitten oikeilla nimillä. Moderointi on sensurointia. Piste. Turha yrittää kaunistella asiaa.

Aina on mahdollista, että moderointi sensurointina riistäytyy käsistä irti, riippumatta siitä etten itse eikä varmaan (ehkä?) kovin moni muukaan ole huomannut moderoinnissa sellaista tapahtuneen Kvaakissa. Mutta jos sanotaan että "Ei se moderointi oikeastaan ole sensurointia, se on vaan sisällön valvomista" niin otetaan mielestäni askel väärään suuntaan. Sensurointi on sensurointia, vaikka se tehdään yhteisen hyvän nimissä, ja varsinkin silloin. "Yhteinen hyvä" kun on käsitteenä harvinaisen muovautuva...

Kutsutaan siis moderointia moderoinniksi, kunhan ei väitetä ettei se ole sensurointia.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: OlliH - 20.04.2005, klo 21:50:26
Mie en ole moderointia vastaan, mutta parempi puhua asioista niitten oikeilla nimillä. Moderointi on sensurointia. Piste. Turha yrittää kaunistella asiaa.

Miksi aina kun viitataan asioiden puhumiseen niiden oikeilla nimillä niin tulee kaikkein pahimmat "musta tuntuu" -tilitykset. Jos minä teen lehteä X ja joku piirtää minulle kuvan hämähäkistä väärinpäin jota en julkaise niin ei se ole sensuuria. Näin uskon ennen kuin se perustellaan lainattua kappaletta vakuuttavammin.

Etenkin en menisi noita kirosanojen poistamista sensuuriksi kutsumaan, koska ne eivät poistaneet mitään tärkeää merkityssisältöä viestistä. Kaikesta saa toki itkeä, ja usein se toki kannattaakin. Mitenkään tähän tapaukseen liittymättä sensuurin kohteeksi ovat kokeneet minun käyttämissä sähköpostilistoissa ja foorumeilla ne jotka ovat häiriköineet kyseisiä areenoita kaikkein pahiten.

Sitten pääaiheeseen: netiketti on hyvä. Yleisesti myös kiitokset ylläpitäjille (vastapainoksi kun kerran ehdin vähän moittimaankin), hyvää työtä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jukka Laine - 21.04.2005, klo 22:14:58
Moderointi on siivoamista, ei sensurointia. Pois turhat yksiriviset, ylimääräiset hymiöt ja törkyviestit. Asiallisia viestejä ei poisteta tai muuteta vaikka valvoja ei olisikaan samaa mieltä kirjoittajan kanssa.Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Tero Mäntylä - 22.04.2005, klo 04:11:35
Rikon netikettiä ja kirjoitan taas aiheen vierestä. Pahoitteluni. En usko että aihe kuitenkaan kiinnostaa uuden aiheen verran ketään. Ei ainakaan minua. Pidän vain sensuuria sen verran vakavana asiana että jotain asiasta pitää sanoa.

Lainaus: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sensuuri
Lainaus
Sensuuri on valtion tai ryhmän vallan käyttöä ilmaisunvapauden rajoittamiseksi. Sensuuri pyrkii tukahduttamaan tiedon, mielipiteen, taiteen kaltaisen ilmaisukeinon tai "mauttomuuden".

Se miten minä ymmärrän sensuurin ja miten tuon Wikipedian tulkitsen on että nimenomaan valtio tai ryhmä pyrkii kaikin tavoin estämään jonkin mielipiteen tai tiedon esille tulon siis niin että jokainen lehti joka julkaisee sensuroitavat tiedon lopetetaan tai pyritään lopettamaan. Se että valvotaan että jos joku tahtoo sanoa jotain jota ryhmä ei tahdo tulevan julki tiedon ilmaiseminen pyritään vallan käytöllä estämään kaikilla mahdollisilla foorumeilla. Kvaakin ylläpitäjät eivät tietääkseni pyri estämään ketään ilmaisemasta mielipidettään. Moderoinnilla ja editoinnilla pyritään vain ohjeistamaan miten mielipide tulisi julkaista tällä yksityisessä "omistuksessa" olevalla foorumilla että keskusteluilmapiiri pysyisi hyvänä jne. Jos sensuurin kannattajien mielestä erinäinen häiriköinti on mielipiteen ilmaisua eikä häiriköintiä ja siinä riistetään kirjoittajan ilmaisunvapautta että hän ei saa kirjoittaa yhtä riviä huutomerkkejä niin maailmasta löytyy varmasti parempia foorumeja ilmaisunvapauden harjoittamiseen.

Mielestäni sanan sensurointi käyttö foorumien viestien moderoinnista vie aika paljon tehoa itse sanalta. Sana kokee aika pahaa inflaatiota kun silloin harvoin kuin oikeasti puhutaan sensuurista puhutaan aika paljon vakavammasta asiasta...

Mutta tämähän on vain minun vaatimaton mielipiteeni. Kukin saa toki määritellä sensuurin miten tahtoo. Mainittakoon nyt kuitenkin että jos lehdet olisivat velvollisia julkaisemaan mitä tahansa heidän lukijapalaute osioon lähetetään saisin lopetettua minkä tahansa lehden lähettämällä heille palautteen jossa olisi tietokoneella randomisti generoituja merkkejä muutama tuhat sivua. Jos lähettäisin tällaisen viestin kvaakkiin niin en kokisi sanavapauttani rajoitetun tämä huomattavasti kvaakin tietokannasta tilaa vievä viesti sieltä poistettaisiinkin.

Joten jos vain annetaan valvojien pitää tämä keskustelufoorumi sellaisena että sitä on kaikkien kiva lukea eikä syytetä heitä mitä julmimmasta rikoksesta eli ilmaisunvapauden rajoittamisesta voimakeinoin. Jooko ? Minusta valvojat ovat edes sen verran kunnoitusta ansainneet hyvästä työstään.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 22.04.2005, klo 08:46:43
Moderoinnilla ja editoinnilla pyritään vain ohjeistamaan miten mielipide tulisi julkaista tällä yksityisessä "omistuksessa" olevalla foorumilla että keskusteluilmapiiri pysyisi hyvänä jne.
...
 Mainittakoon nyt kuitenkin että jos lehdet olisivat velvollisia julkaisemaan mitä tahansa heidän lukijapalaute osioon lähetetään saisin lopetettua minkä tahansa lehden lähettämällä heille palautteen jossa olisi tietokoneella randomisti generoituja merkkejä muutama tuhat sivua.

Muistelen kuinka eduskunnan puhemies puuttui Veltto Virtasen pukeutumiseen. Merkitys on sama kuin jossain kielletään kansallisen asun käyttö. Ei pidä alkaa tuomaroida, kenen puhe on riittävän sovinnaista ettei kukaan loukkaannu. Sillä se loukkaa tavattomasti niitä joiden turpa tukitaan yleisen "miellyttävyyden" nimissä.

Tuo jälkimmäinen heitto oli tökerö. Lehdet käyttävät taloudellista valtaansa mielipidemuodostukseen myös lukijasivuillaan. Mitään demokratiaa ei voi olla kun todellinen oppositio suljetaan tiedottamiskentän ulkopuolelle. Muistetaan EU:hun liittyminen: 90% tiedottamistuesta meni EU:n puolustajille eikä sitä edes salattu.

Hymiöhöpinät helvettiin, tässä puhutaan myös siitä miten saa sanoa. Kvaak on tarpeellinen foorumi. Sitä ei pidä salvaa, tai edes houkutella kirjoittajia itsesensuuriin, joka on se toimivin sensuurin muoto.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: echramath - 22.04.2005, klo 15:10:21
Tuo jälkimmäinen heitto oli tökerö. Lehdet käyttävät taloudellista valtaansa

Kyseessä taisi olla vähän käänteinen olkinukke tai jotain muuta yhtä hassua. Tilanne, jos lehti joutuisi julkaisemaan mitä tahansa generoitua moskaa on täysin absurdi - sen sijaan esim. Kvaakkiin olisi semitriviaalia tehdä skripti, joka ihan oikeasti tunkisi joka (sijoita tähän suosikkikirosanasi genetiivissä) threadin täyteen ascii-kekkosia, blondivitsejä ja vuohenkuvia.

Nyyssit on hyvä esimerkki järjestelmästä, jota ei teknisen luonteen vuoksi järkevästi edes voi moderoida - kenelläkään ei ole valtuuksia siihen, viestejä voi cancelloida (hienoa suomea) periaatteessa kuka tahansa, mutta jos toisen viestejä cancelloi saa parhaimmillaan syytteen tietoliikenteen häirinnästä.

Niinpä esimerkiksi metaryhmässä, siis sfnet.viestinta.nyyssit saatiin juuri seurata esimerkiksi tonnikaupalla muista ryhmistä crosspostattua, enimmäkseen pelkästä lainauksesta muodostuvaa ruotsinkielistä(!) keskustelua(?). Samaten monissa ryhmissä joku taho suoltaa ulos loputtomiin viestejä, joissa ei aina ole edes järjen hiventä - kyseessä on rikkoutunut tekoäly tai mikä tavallisempaa ja surullisempaa, rikkoutunut äly, jolla saattaa jopa olla aivan oikea diagnoosi.

Ei tässä nyt päästä mihinkään pelkällä filosofisella keskustelulla siitä mikä on sensuuria, samaan tapaan väitetään, että Suomen kansalaiset olisivat vapaita ("I am a free man"), vaikka ainoastaan jumala voi olla oikeasti vapaa jos lähdetään pilkkua, tuota, viilaamaan. Käytännössä jonkun pitää voida siivota pois sellaiset viestit, jotka eivät edusta mitään järkevää kommunikaatiota, eivät mitenkään liity foorumin aihepiiriin (joskin jokaisella foorumilla lienee jokin sekalaisen jutun alue joka tapauksessa) tai ovat jotakin kuola valuen kirjoitettua vihanpurkausta, jota parhaimmillaan kirjoitetaan ihan joka paikkaan.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: bgt - 22.04.2005, klo 17:21:08
Gärh.  >:( Selain kaatui, kun olin ensimmäisen kerran kirjoittanut tämän viestin ja lähettämässä...  :P

Muistan itseäni taannoin kiinnostaneen keskustelun aiheesta "foorumien ylläpitäjien vastuu foorumien sisällöstä", josta kuitenkin on sen verran aikaa, ettei minulle ole jäänyt enää kuin käsitykseni asiain tilasta, eikä sitäkään niin kovin vahvaksi.

Asiahan on jossain määrin rinnastettavissa lehtien julkaisemiseen. Jokaisen lehden julkaisusta on ensisijaisesti vastuussa lehden päätoimittaja. Jos lehdessä julkaistaan jotain laitonta materiaalia, kuten esimerkiksi lapsipornoa, päätoimittaja on henkilö, joka ainakin toimitetaan tuomioistuimen eteen.

Ovatko sitten foorumien ylläpitäjät miten verrannollisia lehtien päätoimittajiin? Riittäisikö foorumin ylläpitäjän vastuusta vapauttamiseen se, että hänellä on kaikilta käyttäjiltä allekirjoitettu sopimus olla tekemättä foorumiin liittyen mitään laitonta? Ei kai sentään.

Mielestäni foorumin ylläpitäjällä on oikeus poistaa kirjoituksiani, jos ne hänen mielestään eivät sovi foorumin imagoon. Olen valmis jopa sallimaan viestien osittaisen poistamisen, (kuten yleisönosastokirjoituksiakin osin sensuroidaan ja siistitään) kunhan viestini sisältö ei muutu siinä määrin, että alan nostamaan kunnianloukkaus/petos-syytteitä -- eli viestini näyttääkin minun väittävän jotain, mitä en tarkoita väittää. Sisältöä ei siis saa vääristellä.

Enhän minä oleta voivani marssia elokuvateatterin aulaan esittämään omia lyhytfilmejäni omalla projektorilla ja valkokankaallani. Teatterin omistajalla on oikeus ajaa "asiattomat oleskelijat" pois toimitiloistaan. En oleta voivani edes mennä juttelemaan kaverinin kanssa omiani teatterin tiloihin, jos minulla ei ole mitään aikomustakaan ostaa elokuvalippuja, tai olla muusta "asiallisesta syystä" kyseisissä tiloissa.

Elokuvateatterit eivät ole julkisia tiloja. Niistä maksavat vuokraa yksityiset tahot. Weppifoorumit eivät ole julkisia tiloja. Niistä maksavat verkkomaksuja yksityiset tahot.

Kuten elokuvateattereille voi antaa toivomuksia ja palautetta, on tämä mahdollista myös weppifoorumeille. En ole vielä nähnyt kenenkään Turun Kinopalatsissa mesoavan ja parjaavan kovalla äänellä, miten hänen suosikkielokuvaansa (esim. Immortel) ei esitetä siellä. Ja jos mesoaisikin, niin veikkaisin poliisisedän, tai -tädin saapuvan suht pian paikalle.

Elokuvateatteri saa esittää itse vapaasti valitsemiaan elokuvia (lain puitteissa). Toki he ottavat huomioon, mitä maksavat asiakkaat haluavat. Weppifoorumin ylläpitäjä saa rajoittaa keskusteluita vapaasti ja vaikka heillä ei ole maksavia asiakkaita, niin yksinään on ikävä keskustella tyhjällä foorumilla. Molemmissa tapauksissa kenenkään ei ole pakko käyttää palvelua, jos se ei kiinnosta.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: O.K. - 22.04.2005, klo 22:47:51
Ihme keskustelua tosiaan. Viime aikoina kvaakissa on puhuttu kaikesta muusta paitsi sarjakuvasta ja sen oheistoiminnoista. Mistä tämäkin sensuurikeskustelu nyt kirpoaa? Minun mielipiteeni on, että niin kauan kuin kvaak on yksityisen ylläpitämä palvelu, eikä sille ole Suomen laissa säädetty jotain helkkarin yleishyötypykälää ja verovaroista suunnattu vuosibudjettia, niin ylläpito voi minun puolestani siistiä sisältöä niin paljon kuin sielu sietää. Tai ei vain siistiä, sillä paljon on foorumin täytteenä tavaraa, joka joutaisi kärrätä suoraan navetan taa. Paskasta kun ei saa konvehtia kuorruttamallakaan.

Kannatan rankkakätistä moderointia. Varsinkin kun tiedetään, että nykyiset moderaattorit eivät ole mitään pikkusieluisia natseja, vaan kvaakin lisäksi muutenkin kotimaisessa sarjakuvakentässä aktiivisia toimijoita. Ja vielä suuremmalla innolla moderointia kannatan, kun näyttää ettei monella uudella käyttäjällä ole lainkaan sitä kuuluisaa itsesensuuria. Jos ei meno miellytä, niin pakko ei ole täällä viihtyä. Minua ei haittaisi vaikka kvaak olisikin käyttäjiensä osalta tietyllä tavalla kapea ja elitistinen, koska kokemus näyttää, että toimivia koko kansan foorumeita ei ole olemassakaan. Kansa on typerä.

Joku roti tässä hommassa pitää olla. Perskeles.

En tietenkään sano, että uusilta jäseniltä pääsy kielletty, sillä viimeisen parin kuukauden aikana on foorumille ilmaantunut lukuisia ihmisiä, joilla on todella jotain sanottavaa, näytettävää ja annettavaa yhteisölle.

Pitää muistaa, että kvaakissa on kyse alaansa tai harrastukseensa intohimoisesti suhtautuvasta yhteisöstä, joka ei tyhjänpäiväisiä kaalihakkureita kauan siedä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 22.04.2005, klo 23:08:18
paljon on foorumin täytteenä tavaraa, joka joutaisi kärrätä suoraan navetan taa. Paskasta kun ei saa konvehtia kuorruttamallakaan.
...
Kannatan rankkakätistä moderointia.
...
ettei monella uudella käyttäjällä ole lainkaan sitä kuuluisaa itsesensuuria.
...
Kansa on typerä.

Sisäsiittoisen eliitin on pirun vaikea tuottaa konvehteja. Terveisiä kansalta navetan takaa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: O.K. - 22.04.2005, klo 23:56:00
Sisäsiittoisen eliitin on pirun vaikea tuottaa konvehteja.

Sitten ollaan ilman.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: jokela - 23.04.2005, klo 15:52:27
Eräiden kyllä pitäisi ottaa toden teolla järki käteen ja mietiskellä ´omakuvaansa´ tai katsoa itseensä peilistä hiukan kriittisin silmin ja pohtia kannanottojaan!

Omasta mielestään vitsikkäät ja irooniset letkaukset ei ehkä uppoakkaan kaikkiin muihin yhtä hyvin ja jos itsepäisesti ajaa linjaa ´mää oon nero ja aina oikeessa ja sää/te ootte paskiaisia´ niin olkoon niin. Mutta turhaa tällä foorumilla on sille asenteelle hakea kannatusta. Toimii ehkä suppeassa kaveripiirissä parin kaljan jälkeen ..

En itse tietääkseni väitä olevani oikeassa kaikessa mistä annan mielipiteitä tai tuumailuja. Hyvin harvat tällä foorumilla vaikuttaisi olevan niin jääräpäisiä. Ja ne jotka mahdollisesti ovat, rikastavat keskustelua ilman että siitä kukaan liiemmälti on ottanut nokkaansa.  .. Luulisin että väitte ´sisäsiitoinen eliitti´ EI siis päde tälle foorumille! Tämän väitteen annan omasta kokemuksesta foorumilla olleena runsaan vuoden ajalta. Mikä on sinun ´elitismin´ perustelut?

Niin tietenkin, voin olla sokea tai kuuro tai mykkä tai kaikkea yhtäkertaa. Tai sitten minun määrittely ´elitismistä´on erilaista kuin muiden ..

Mutta onpa se varsin eriskummallista että me muut täälä ollaan pystytty siivolla keskusteleen lähestulkoon kaikesta noin runsaat puolitoista vuotta ja muistaakseni en ole koskaan nähnyt moista närää mitä foorumilla on ilmaantunut viime kuukausina. Saati sitten syytettä ´elitismistä´. Myöskin eriskummallista että tarve ´sensuroida´ tai ehdoituksia ´siistiä´ viestejä on ilmennyt vasta nyt.

Kertokaapa siksi te uudemmat jäsenet mitä me vanhemmat teemme väärin? Kun me emme heittele tulta ja tappuraa toistemme päälle .. Emme harjoita sanaharkkaa ja herjan heittoa viestistä toiseen .. Emme häiriköi turhilla kommenteilla. Tekeekö sellainen käytäntö elämän jännemmäksi ja kiinnostavammaksi? Olisiko meilläkin aihetta alkaa harjoittaan sitä käytännössä?

Vai onko se yksinkertaisesti niin että eräiden uudempien jäsenien käytös on aiheuttanut pari harmivivahteista kommenttia. Ja reaktio tästä on ollut kuin kokonaan itsekritiikkiä kaipaavan, epäkypsän tai jotenkin pakkoneuroottisen, laskutaidottoman yhteenlaskut .. Tulos onkin periaattesta aina oikein, oli se miten tahansa!! Laskijalla (aka. kirjoittaja ja hänen mielipiteensä) on aina oikeassa ja jos jollain on eroava mielipide (me) niin ollaan paskiaisia . . Tai sitten olemmekin tämän hypoteesin mukaan ´elitistejä´ (tai pistä siihen mikä tahansa itselleenne mukavalta tuntuva ´herjaava´ adjektiivi, samahan tuo, periaatekysymys kun on) .. Jos meitä ei naurata rasisitiset vitsit .. vitselyt tai viitaukset pedofiliaan .. väkivalta naisia tai lapsia vastaan .. jne. jne.

Hiukahko nöyryys ja vaatimattomuus on viehättävää .. ja myös toteamus että ´minä´ en aina tiedä kaikkia asioita parhaiten enkä täten ole aina oikeassa. Muidenkin mielipiteet ovat kannaotettavia.

Kannatan sanan vapautta ja kaikkien oikeutta siihen. Mutta jos aletaan sortumaan selviin typeryyksiin ja herjan heittelyyn aiheetta niin ylläpidolla on ´vapaat kädet´. Siivotkoon häiriköijät täältä muualle.   

-- j --


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: TeroH - 24.04.2005, klo 17:07:41
Provokaatio-pitoinen mielipiteeni oli näemmä tuottanut vastauksia, ja suurinpiirtein ne järkevät perustelut mitä odotinkin tulivat esille. Tarkoituksena ei ollut trollata, vaan vain esittää oma mielipiteeni siitä että tekstin poistaminen on aina, periaatteen tasolla, sensurointia. Lähinnä halusin kiinnittää huomiota rajanvedon vaikeuteen viestien siivoamisessa: Joillekin voi olla iso asia, jos viestistä siivotaan turhat kirosanat ym. pois yleisen viihtyvyyden nimissä. Tällöin voi selittää rauhallisesti miksi näin on tehty, kuten täällä on tapahtunutkin.

"Sensurointiahan" tapahtuu joka tapauksessa joka paikassa (eiväthän sanomalehdetkään ole täynnä kirosanoja, vaikka toimittajat saattavat sellaisia päästää suustaan juttuja kirjoittaessaan), tuli hyvin esille muitten viesteistä. Yhteisöllä (ja täällä ylläpidolla) on oikeus aina määrittää omat sääntönsä, ja jos niitä ei noudata, joutuu vaikeuksiin. Siltikin, sääntöjä pitää voida myös kyseenalaistaa (asiallisesti), mutta jos nyt lopetan turhat ilmiselvät filosofoinnit aiheesta tähän.

Lopuksi: Netiketti on miusta asiallinen, ja tuli tarpeeseen, jotta kaikki ymmärtävät minkä sääntöjen puitteissa täällä kirjoitellaan. Moderointi on myös ollut hyvin asiallista, enkä ole ainakaan huomannut kenenkään tietyn kirjoittajan viesteihin puututun aiheetta.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rauta - 25.04.2005, klo 13:11:50
Kertokaapa siksi te uudemmat jäsenet mitä me vanhemmat teemme väärin? Kun me emme heittele tulta ja tappuraa toistemme päälle .. Emme harjoita sanaharkkaa ja herjan heittoa viestistä toiseen .. Emme häiriköi turhilla kommenteilla. Tekeekö sellainen käytäntö elämän jännemmäksi ja kiinnostavammaksi? Olisiko meilläkin aihetta alkaa harjoittaan sitä käytännössä?

Viimekuukausien ajan palstalle on valunut kolmenlaisia nyky-yhteiskuntaan syntyneitä kirjoitustapoja, joilla valitettavasti on myös huonot puolensa.

egax textarien opettamaa lyhkirjotust joka raiskaa suomee

Tokaks chattien jutustelua joka ei pääosin sisällä asiaa!!! ps. Tarzan rulezzzz!!!! Onx täällä muita joiden mielestä on kiva kun on kevät?????????

Ettekö te nuijat tajua, että kolmas uusi muoto on newssiryhmien flame-kirjoitus, joissa tollasia natseja ärsytetään, eikä koskaan lopeteta, ellei saada sanottua viimeistä sanaa. Asiakin saa lopulta unohtua, kunhan ne piikit saadaan matkaan. Nuff said.
 
"Vanha" Kvaak ei sisältänyt moisia, mutta minkäs teet, kehitystä se on huonokin kehitys. Ilkeyttään eivät kaikki häiriköi, ovat vain oppineet kommunikoimaan noilla tavoin.

Sitten silkka mielipideosuus: Moderointia (tai sensurointia, ihan miten vain) kehiin, saadaan epäasialliset kirjoitukset vähenemään, ja ehkä kirjoittajatkin jotakin oppimaan (jälkimmäinen on paljon enemmän hyödyksi kirjoittajalle, kuin foorumille). Jos joku lähtee solvauksia heitellen pois, niin eipä suuresta menetyksestä ole kyse.

Terveisin: Uusi ulkopuolinen tulokas


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tompelo - 26.04.2005, klo 23:51:37
Modet siirtävät ihmeen hanakasti aiheita alueelta toiselle, vaikka kyseessä on lähinnä pieni muotoseikka. Joskus jopa varsin epäloogisesti (tai logiikalla, jota en ymnmärrä).

Esimerkiksi nyt vaikka Kotimaiset sarjakuvat ja tekijät-alueelle siirrettiin T. Kokkilan aloittama aihe Aikakauslehtien sarjakuvista ja samalla toinen mode oli siirtänyt kolme sarjakuva-aiheisiin lehtiin liittyvää aihetta POIS kyseiseltä alueelta (sarjainfo ja Tähtivaeltaja), alueelle Kritiikki ja sarjakuva mediassa.

En nyt sinänsä valita turhaan, mutta jos aiheen alue on todella pienestä kiinni, niin sama kai se millä alueella se oleilee. Vai onko?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 27.04.2005, klo 00:57:30
Sama se on. Olen jo aiemminkin todennut, että koska alueiden määrä haluttiin pitää mahdollisimman pienenä, näitä päällekkäisyyksiä ei voi välttää. Ideana on että ihmiset kumminkin seuraisivat useampaa (omia mieltymyksiään) sivuavaa aluetta.

Kullakin modella on oma logiikkansa. Mutta Sarjainfoista keskusteltaessa puhutaan kyllä enimmäkseen sarjakuvakirjoittelusta, sillä lehti ei juuri julkaise sarjakuvaa. Koettakaa kestää. :)


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: bgt - 27.04.2005, klo 10:01:36
Aika hyvin taitaa kuitenkin toimia, kun keskustelu siirretään siten, että alkuperäiselle alueelle jää pointteri tiedottamaan siirrosta.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 27.04.2005, klo 13:32:03
Sensuurista...


Mielestäni on hyvä asia, että ylläpito noudattaa omaa linjaansa ja moderoi ja sensuroi silloin, kun tarvetta ilmenee.


Itse olen huomannut nyky-yhteiskunnassamme sellaisen ilmiön, että esim. tummaihoisista ei saa sanoa MITÄÄN negatiivista. Rajanveto on tietysti vaikeaa, mutta ei myöskään tarvitse olla hysteerisen antirasistinen. Mielestäni


Hupaisa on esim. tarina mustasta miehestä, joka riidellessään vaimonsa kanssa haukkui tätä rasistiksi! ;D


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: OlliH - 27.04.2005, klo 18:27:36
Ensin meinasin kommentoida Tertsin viestin sisältöä, mutta sitten tajusin että sehän onkin ovela testi moderaattoreille: kuinka paljon saa kirjoittaa aiheen vierestä hieman poliittisesti epäkorrektisti. Noh, vielä ainakaan ei ole mode iskenyt, eli jonkinlainen rajapyykki tämäkin lienee.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 27.04.2005, klo 18:36:00
Ei tuossa mun viestissä ole mitään ovelaa, en ole näet kovin ovela persoona. ;)

Jos tekee esim.humoristista sarjakuvaa, niin mielestäni lähes kaikesta voi laskea leikkiä.

No, just nyt en tekis mitään tsunamijuttua tai pedofiilivastaavaa (tai pedofiliasta en koskaan).

Samaten kaikenvärisissä ja sukupuolisissa ihmisissä on huvittavia ja "pilkattavia" piirteitä.

Huomasin muuten tässä itsekin, että piirsin kaksi positiivisesti päättyvää strippiä, jossa oli nainen toimijana  ja sitten negatiivisen, jossa oli (yllätys, yllätys!) mies!!

Tahatonta itsesensuuria. Sitäkin pitäisi välttää.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Matti Veekamo - 27.04.2005, klo 18:56:14
Enpä tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa jos touhu menee silli linjalle että Pjr:n kaltaiset työt sensuroidaan täällä. Selvästikään ihmiset eivät ole koskaan nähneet oikeasti ahdistavia ja rasistisia teoksia. Sitten tyypit kuitenkin hekottelee Sexy Losersia. Noh, elellään sitten halipuppeli meiningissä, siihen on sopeuduttava.

Jos jotain positiivista hakee niin moderaattorit sitten edes toimivat. Vaikka hivenen kummasti kuitenkin.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: laymon - 27.04.2005, klo 19:45:00
Enpä tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa jos touhu menee silli linjalle että Pjr:n kaltaiset työt sensuroidaan täällä. Selvästikään ihmiset eivät ole koskaan nähneet oikeasti ahdistavia ja rasistisia teoksia. Sitten tyypit kuitenkin hekottelee Sexy Losersia. Noh, elellään sitten halipuppeli meiningissä, siihen on sopeuduttava.

Ööö, menetköhän nyt kenties hiukan asioiden edelle? Eihän täällä ole kuvia sensuroitu koskaan, enkä ole huomannut edes mitään viitteitä siihen suuntaan, että tapa olisi muuttumassa. Vai olenko kenties missannut jotain?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hege - 27.04.2005, klo 20:04:01
Vai olenko kenties missannut jotain?

Tuolta "uusin sarjakuvani tai pilakuvani"-ketjusta lähti pjr:n työ nopeammin kuin Lucky Luke vetää aseensa. Ei kylläkään ollut kehnoin pjr:n teoksista, ja sisälsi kyllä asialliset varoitukset sisällöstä.

Yli ja alilyöntejä tapahtunee, kestää oman aikansa ennenkuin tämä aktiivisempi moderointi löytää lopulliset uomansa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: keijoahlqvist - 27.04.2005, klo 21:22:28
Tuolta "uusin sarjakuvani tai pilakuvani"-ketjusta lähti pjr:n työ nopeammin kuin Lucky Luke vetää aseensa. Ei kylläkään ollut kehnoin pjr:n teoksista, ja sisälsi kyllä asialliset varoitukset sisällöstä.

Onko todella täällä sensuroitu pjr:n tekemisiä? Yleensä: SENSUROIDAANKO TÄÄLLÄ? Siis eikö tämäkään ole sarjakuvafoorumi vaan joku Päivi Räsäsen etätoimisto?!  Kiitti helvetisiti! Perun ehdotukseni että Kvaakin pitäis saada jotain palkintoja.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: laymon - 27.04.2005, klo 21:24:50
Tuolta "uusin sarjakuvani tai pilakuvani"-ketjusta lähti pjr:n työ nopeammin kuin Lucky Luke vetää aseensa. Ei kylläkään ollut kehnoin pjr:n teoksista, ja sisälsi kyllä asialliset varoitukset sisällöstä.

Ahaa. Joo, ehdin tuon lukeakin, en vain huomannut sen poistamista. Ovat vähän hankalia arvioitavia nuo pjr:n jutut: toisaalta ne vaikuttavat enimmäkseen antirasistisilta (mustat ovat yleensä viattomia uhreja jne.), mutta toisaalta lähes identtistä "huumoria" löytyi aikanaan Suomen Skinheadien lehdestä AinaSkin, jota kaverini joskus pilan päiten tilaili...


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: OlliH - 27.04.2005, klo 21:39:55
Tjaa, minäkin olin näköjään kuutamolla. Kerrankos sitä, ja toisenkin. Kaikkia osioita ei ehdi selata kun yritän lukea noita vanhojakin viestisäikeitä, eikä tässä ollut mitään viittausta muualle. Ja seli ja seli.

Minusta täällä saisi toki puhua rasistisista (tai vaikka pedofiliaa tai sosialidemokratiaa kannattavasta) sarjakuvasta tai julkaista sellaisia(kin), pystyn elämään sen kanssa. Jos Kvaakin päätäntäelimet eivät tällaista halua, niin senkin ymmärrän ja hyväksyn. Ja edelleen en pitäisi tuollaisia poistoja sensurointina, vrt. edeltävä keskustelu.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 27.04.2005, klo 23:20:37
Netiketissä sanotaan:
Vältä rasistista, seksististä tai muuten loukkaavaa materiaalia. Muista myös, että Kvaak on tarkoitettu kaikenikäisille.
Juttu jatkuu pidemmän kaavan kautta:
Kunnioita toisten mielipiteitä ja elämänarvoja. Jos kuitenkin haluat tuoda esille arkaluontoista materiaalia, älä laita sitä näkyville viestiin, vaan tarjoa siihen linkki ja kerro, mitä lukija voi odottaa näkevänsä, jos päättää seurata linkkiä.

Jokainen voi tykönään miettiä mitä tuo tarkoittaa ja miksi moiset sanat on sinne präntätty? Vihjeenä voisin kertoa, että selkeä ja tiukka raja on ainakin moderoinnin rajallisten resurssien kannalta käytännön sanelema juttu. Vaikkapa rasistisen materiaalin vivahteista tai loukkaavuuden asteesta ei ainakaan minulla riitä mielenkiintoa alkaa neuvotella. Tuo kielto tietenkin rajaa valtavan määrän potentiaalisesti korkeatasoista taidetta ulos Kvaakista, mutta ehkä sellaiselle materiaalille löytyy jostain muualta otollisempaa maaperää.

Uuden moderointilinjan myötä on noussut muutamia kommentteja tyyliin: miksei enää saa tehdä niin tai näin, kun ennen sai? Vastauksena siihen voisi olla vaikka että Kvaakin kävijämäärä on paisunut sen verran suureksi, että ei tässä enää ihan pienellä kaveriporukalla jutustella.
Osa jengistä ymmärtää asiallisen käytöksen rajat ja netiketin ihan luonnostaan, mutta jotkut haluavat väen vängällä testata rajoja. Tonteilla liikkuu myös satunnaista kulkijaa ja väkeä, joka omaksuu helposti juuri niitä ikäviä piirteitä omaan postailuunsa.

Mielestäni on kuitenkin hyvä, että näistä asioista keskustellaan, ehkä vielä joskus löytyisi yksi linja joka sopisi kaikille. Tätä moderointityyliä voi nyt hyvillä mielin kutsua vaikka sensuroinniksi. Huu!  Mutta ainakin meillä on nyt kirjallinen ohjeisto jonka puitteissa yritetään toimia. Kvaakista sensuroidaan muuten jatkuvasti myös mainosviestejä. Mahtaako paikalla olla ketään jota tällainen toiminta loukkaa?

P.S. Pjr:lle voi lähettää sympatiameiliä vitsikkääseen homo.neekeri@luukku.fi -osoitteeseen.

[EDIT] Tuli vielä mieleen mielenkiintoinen moderointiin liittyvä käytännön esimerkki. Keijo tuossa yllä ihmettelee suhtautumistamme pjr:n. Hän ilmeisesti tuntee miehen? Ylläpidon jesset eivät tunne. Yksi vaikeimpia netissä hahmotettavia asioita on ironia ja sarkasmi, jotka ovat olennainen osa huumoria. Ei voi auttaa. [/EDIT]


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hazart - 28.04.2005, klo 01:09:05
Minusta täällä saisi toki puhua rasistisista (tai vaikka pedofiliaa tai sosialidemokratiaa kannattavasta) sarjakuvasta tai julkaista sellaisia(kin), pystyn elämään sen kanssa. Jos Kvaakin päätäntäelimet eivät tällaista halua, niin senkin ymmärrän ja hyväksyn.

Ylläpito ei rajoita keskustelua mielivaltaisesti. Valvomisen takana on aina joku ajatus. Haluammehan kaikki foorumin, jolla mahdollisimman monet ja erilaiset sarjakuvista kiinnostuneet ihmiset viihtyisivät. Se vaatii joskus linjanvetoja. Emme esim. halua nuorten/lapsikvaakkaajien oppivan pervotouhuista yms. välttämättä juuri meidän foorumimme kautta. Ehkä provosoivimman materiaalin toimittajatkin ymmärtävät, että heidän tuotoksensa eivät välttämättä sovi tällaiselle kaiken kansan tai "koko perheen" foorumille.

Kaikista aiheista voi puhua, kunhan miettii missä muodossa sitä suoltaa ulos.

Piis and lööv!

 8]


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Matti Veekamo - 28.04.2005, klo 16:34:01
Juttu jatkuu pidemmän kaavan kautta:
Kunnioita toisten mielipiteitä ja elämänarvoja. Jos kuitenkin haluat tuoda esille arkaluontoista materiaalia, älä laita sitä näkyville viestiin, vaan tarjoa siihen linkki ja kerro, mitä lukija voi odottaa näkevänsä, jos päättää seurata linkkiä.

Näinhän tapahtuikin mutta kirves kävi. Pakkohan tuo on kuitenkin hyväksyä siinä olet oikeassa. Rajallisilla resursseissa ei paljoa varsinkaan vapaaehtoisvoimin juhlita. Kuitenkin närkästyksensä saanee jatkossakin ilmoittaa jos kokee touhun yliampuvaksi?

Homma kuitenkin toimii.Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 28.04.2005, klo 17:49:46
Närkästyksiä saa ilmaista puolin ja toisin. Kannattaa kuitenkin muistaa että se juuri lisää sitä turhaa kohinaa mistä taas toiset valittelevat. Eli lienee syytä miettiä haluaako vain nitkuttaa vai onko itsellä todella esittää jokin sellainen järkevähkön oloinen ratkaisu tähän ongelmaan, jota näissä monissa Kvaakin vuodatuksissa ei vielä ole (riittävästi?) huomioitu.
Eikä Kvaak ole tämän ongelman kanssa yksin. Aihe on nyt ajassa ja vikusmmatkin sekoavat sukkiinsa sen kanssa. Kandee lukaista artikkeli Saatanalliset sanat tuoreesta Yliopistolehdestä ai sen verkkoversiosta:
http://www.helsinki.fi/yliopistolehti/2005/05/artikkeli.htm
(Samaisen lehden nettisivulta  löytyy muuten myös Asterix -rip off pilakuva!)

Yhden sortin sensuuri- ja rajoituskeskustelua käydään myös Kvaakin Mangapuolella (mistä löytyy myös omia jaarituksiani).
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2944.0


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Johannes Rojola - 29.04.2005, klo 09:27:56
hmm, varsin mielenkiintoinen keskustelu. olen erittäin yllättynyt että PJRn työ sai kenkää, tai linkki siis, ainakin mikäli jos sisälsi asialliset varoitukset sisällöstä.

tämä on nyt vähän kaksipiippuinen juttu, itse olen periaatteessa kaikkea sensurointia vastaan ainakin jos sitä perustellaan sillä että 9v lapset pääsee kattelemeen (k-16)perseraiskauskuvia(/k-16) yms. ensinnäkin kuka vastuullinen vanhempi päästä alle 16-vuotiasta internettiin? toki tämä 9v voi katsella aku ankan kuvia, mutta jo nurkan takana on kuva missä aku ankka yhtyy väkivaltaisesti hannu hanheen. mutta nyt menee jo vähän offtopikiksi.

pääsääntöisesti kaikki päätösvalta sensuroinnista ja/tai moderoinnista on sivuston ylläpitäjillä, tämä on vain tosiseikka jonka sivuston käyttäjät saavat hyväksyä. vaihtoehtoisesti he voivat perustaa oman sivustonsta ja moderoida sitä omien mieltymystensä mukaan. olisikin kovin onnekasta ja suomen sarjakuvaskene olisi niin iso että jokaisen tyylin edustajalle löytyis oma iso ja toimiva portaali, mutta kun näin vain ei ole. oikeastaan ei tahdo massa riittää oikein tänne kvaakkiinkaan. näin pieni käyttäjäryhmä toimii siis parhaiten yhdessä ja samassa portaalissa. on vain ikävää että tietyn tyylin harrastajia aletaan polkemaan pois silmistä kun ei heillä nyt oikein muutakaan kotia ole. onse hauskaa kun suomen suurin sarjakuvaportaali antaa itsestään tälläisen kuvan, noh toisaalta, eipä noisssa muissakaan teoksissa kovin usein hurraa-huutoihin ole aihetta...

siksi paras ratkaisu tähän olisi asianomaiset varoitukset sisällöstä ja linkitys teokseen, jonka jälkeen vastuu siirtyy vanhemmille/käyttäjälle. ja käsittääkseni näin on jopa toimittu, mutta delete on ollut silti herkässä. tämä malli on käytössä eräällä toisella foorumilla missä ikähaarukka on siinä 6-50. hyvin on toiminut vaikka linkkien takaa voipi paljastua myös allekirjoittaneen mieletöntä visuaalista ja seksististä saastaa (huom, ja tämä sivusto on vielä jopa amerikkalainen).

ja modeille: jos tarkoituksenanne on hävittää paha materiaali niin sen sensurointi on ensimmäinen virheenne. kiihotatte vain tekijöitä tekemään ja julkasemaan lisää ja vielä entistä pahempaa tavaraa. juuri sillä hetkellä kun se delete nappi paukkuu niin tietyn tyyppisten töiden elämän tarkoitus on täyttynyt 1000 kertaisesti verrattuna lässynlässyn-kakkaan.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: bgt - 29.04.2005, klo 09:39:40
ja modeille: jos tarkoituksenanne on hävittää paha materiaali niin sen sensurointi on ensimmäinen virheenne. kiihotatte vain tekijöitä tekemään ja julkasemaan lisää ja vielä entistä pahempaa tavaraa. juuri sillä hetkellä kun se delete nappi paukkuu niin tietyn tyyppisten töiden elämän tarkoitus on täyttynyt 1000 kertaisesti verrattuna lässynlässyn-kakkaan.

Henkilökohtaisena mielipiteenäni näin ei-moderaattorina: Julkaiskoon vain, mutta jossain muualla.

On tehtävä ratkaisu siitä, minkälainen ja kenelle suunnattu foorumi Kvaak.fi on. Tokkopa Aku Ankka -lehdessäkään julkaisisivat rivoja fanikuvia, vaikka niitä sinne lähettäisikin itse piirrettyinä. Aku Ankan voi antaa lapselleen luettavaksi ilman, että ennen sitä perehtyy tarkkaan lehden senhetkiseen sisältöön.

Kysyttävä on siis, halutaanko Kvaak.fi:stä tällainen foorumi, jonne peruskoulun kuvamataidon opettajat voivat opastaa opiskelijoita juttelemaan sarjakuvaharrastuksestaan ilman, että vanhemmat seuraavana päivänä marssivat koulun pihalle käsissään soihdut ja talikot, sekä tulosteita "Kvaakin kautta lasten silmiin välitetystä siveettömästä materiaalista".


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Johannes Rojola - 29.04.2005, klo 10:00:10
On tehtävä ratkaisu siitä, minkälainen ja kenelle suunnattu foorumi Kvaak.fi on. Tokkopa Aku Ankka -lehdessäkään julkaisisivat rivoja fanikuvia, vaikka niitä sinne lähettäisikin itse piirrettyinä. Aku Ankan voi antaa lapselleen luettavaksi ilman, että ennen sitä perehtyy tarkkaan lehden senhetkiseen sisältöön.

Kysyttävä on siis, halutaanko Kvaak.fi:stä tällainen foorumi, jonne peruskoulun kuvamataidon opettajat voivat opastaa opiskelijoita juttelemaan sarjakuvaharrastuksestaan ilman, että vanhemmat seuraavana päivänä marssivat koulun pihalle käsissään soihdut ja talikot, sekä tulosteita "Kvaakin kautta lasten silmiin välitetystä siveettömästä materiaalista".

minusta kvaak.fi tulisi suunnata KAIKILLE sarjakuvasta kiinnostuneille. hurjat k-18 teokset ovat minusta samalla viivalla pupujen kanssa, tosin edellämainitut vaativat asialliset varoitukset.
en ymmärrä mikä ongelma on siinä että kun laitetaan esille joku hurja teos, niin se linkitetään ja linkin yhteyteen kirjoitetaan asianmukaiset varoitukset? tällöin vastuu kuvan katsomisesta on käyttäjällä, paha materiaali on henkilökohtaisen valinnan takana. ei ole pakko katsoa. tämä on ehdottoman hyvä ja toimiva ratkaisu, eikä ole pois myöskään tekijöiltä.

yhtälailla emme voi ajaa ulos alaikäisiä käyttäjiä, emmekä niitä jotka suoltavat pahoja juttuja. on vain löydettävä jotkin yhteiset pelisäännöt. ja vanhempien tulisi myös seurata missä ne lapset oikein surffailee jos ovat siitä huolissaan.Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 29.04.2005, klo 10:34:59
Sensuuria ja porttikieltoja vaan käyttöön tarvittaessa.
On ERITTÄIN tärkeää, että voidaan pitää lapset tässä meiningissä mukana.

Rojola:
Jaa, ettei alle 16v. sais käyttää itse nettiä, ilman vastuullisten vanhempien valvontaa!!!???
No johan oli oikein kukkahatturepliikki!!

Eiköhän tällaisen sivuston ylläpitäjillä ole vastuu ja diktaattorin oikeudet.

Jos ei kelpaa, niin ainahan voi perustaa oman sivuston. Pienestähän se Kvaakkikin alkoi. Kilpailijan nimeksi ehdotan vaikka "PRÖÖT-sarjakuvaportaali".
Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: laymon - 29.04.2005, klo 10:42:09
Hmm, kun nyt ratkaisumalleja haetaan, niin esitänpä omani:

Käsittääkseni Kvaakilla on jonkinlainen valvojien alue, jonka näkevät vain valvojat ja ylläpitäjät. Mitä jos aikuismateriaalille tehtäisiin samalla tavalla salattu alue, jonne käyttöoikeuksia pitäisi pyytää valvojilta? Jos valvojat sitten katsovat pyytäjän olevan tarpeeksi kypsä, hän saa oikeudet. Kypsyyden mittarina voisivat toimia muualle Kvaakiin kirjoitetut viestit, tai tietenkin sekin, jos valvoja sattuu tuntemaan pyytäjän.

Voi tietysti olla hiukan hankala toteuttaa, mutta ehdotinpa nyt kuitenkin...


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Johannes Rojola - 29.04.2005, klo 10:49:00
Hmm, kun nyt ratkaisumalleja haetaan, niin esitänpä omani:

Käsittääkseni Kvaakilla on jonkinlainen valvojien alue, jonka näkevät vain valvojat ja ylläpitäjät. Mitä jos aikuismateriaalille tehtäisiin samalla tavalla salattu alue, jonne käyttöoikeuksia pitäisi pyytää valvojilta? Jos valvojat sitten katsovat pyytäjän olevan tarpeeksi kypsä, hän saa oikeudet. Kypsyyden mittarina voisivat toimia muualle Kvaakiin kirjoitetut viestit, tai tietenkin sekin, jos valvoja sattuu tuntemaan pyytäjän.

Voi tietysti olla hiukan hankala toteuttaa, mutta ehdotinpa nyt kuitenkin...

nojaa, muuten hyvä idea mutta aika älytön kyllä tuo ehdotus että valvojat antavat oikeuksia jonkun "kypsyyden" perusteella jos tarkoituksena on ainoastaan katsella jotain siveetöntä materiaalia :D ei siihen tarvita kuin tietty ikäraja ja thats it. eri asia sitten miten semmoinen toteutetaan tai ikärajoja valvotaan... luottamuskysymys mielestäni.

tertsille: niin, olihan se aika kukkahattutätimäinen kannanotto mutta emminä päästäisi omia mahdollisia lapsiani nettiin, ainakaan jos en olis paikalla valvomassa. vanhemmillahan se vastuu pitäisi tietenkin olla, ja oma häpeänsä elleivät pidä mitään jöötiä. noh, mutta se ikäraja-mielipide olikin enemmänkin heitto. eikait nää nykyajan nuoret pystyisi edes olemaan ilman nettiä :)

pitää kuitenkin erottaa toisistaan ikärajat ja sensuuri, ennemmin ikärajoja kuin sensuuria. ei tosin päde aivan kaikkeen kuitenkaan.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: laymon - 29.04.2005, klo 10:58:03
nojaa, muuten hyvä idea mutta aika älytön kyllä tuo ehdotus että valvojat antavat oikeuksia jonkun "kypsyyden" perusteella jos tarkoituksena on ainoastaan katsella jotain siveetöntä materiaalia :D

Tarkoitin kypsyydellä lähinnä kirjoitustaidon kypsyyttä. Eli jos osaa kirjoittaa sen verran huolitellusti, että vaikuttaa 18-vuotiaalta, niin silloin saisi päästä K-18 alueelle. Ei tämä tietenkään mikään vedenpitävä systeemi ole, mutta luultavasti kuitenkin toimivampi kuin mikään muu ikärajanvalvontatapa netissä...


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Johannes Rojola - 29.04.2005, klo 11:04:50
Tarkoitin kypsyydellä lähinnä kirjoitustaidon kypsyyttä. Eli jos osaa kirjoittaa sen verran huolitellusti, että vaikuttaa 18-vuotiaalta, niin silloin saisi päästä K-18 alueelle. Ei tämä tietenkään mikään vedenpitävä systeemi ole, mutta luultavasti kuitenkin toimivampi kuin mikään muu ikärajanvalvontatapa netissä...

joo, mutta kyllä se minusta silti rajaa vähän liikaa tai jotakin. en varmaan itekkään näinollen pääsis tonne foorumille. vaikeaahan se on, ei varmaan ole yhtä hyvää ratkaisua.. en tiedä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: laymon - 29.04.2005, klo 11:18:42
joo, mutta kyllä se minusta silti rajaa vähän liikaa tai jotakin. en varmaan itekkään näinollen pääsis tonne foorumille.

No ei tekstisi mitenkään mahdottomalta näytä isojen kirjaimien puuttumista lukuunottamatta. Pääsisit varmasti joukkoon, jos oikein yrittäisit. Mutta ei siellä kuitenkaan olisi muita kuin minä ja pjr, joten turha stressata, vaikket pääsisikään...


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: -- - 29.04.2005, klo 14:06:23
.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: HEsko - 29.04.2005, klo 14:07:12
Kuulin, että Pekko (PJR) on poistettu kvaakin käyttäjälistalta viikoksi miettimään
tekojaan. Ja jos hän jatkaa samaa mallia, hän saa potkut koko saitilta.

JEE! "Vangitaan" vaan kaikki toisinajattelijat!


Tässä teille tarina tosielämästä, lukee ken jaksaa:

 Ensi tapaamiseni Pekon kanssa oli rasistinen. Emme kuitenkaan tavanneet
skinheadien kokouksessa, vaikka ulkonäöstäni voisi alkumetreillä niin päätellä,
vaan limingan taidekoulussa. Odottelin talon oleskelutilassa uutta kämppistäni.
Ovi avautui ja näin kuinka lähes parimetrinen, huonoryhtinen rastaletti saapasteli
suoraan MUN huoneeseen!

(http://www.happyhorsecomics.com/hannu/kuva.gif)

Olin kuukautta ennemmin kotiutunut armeijasta, jossa suoritin reserviupseeri-
koulutuksen. Tupani oli täynnä varusmiesjohtajia, yleisesti katsoen hyvin kunnollisia
ihmisiä ja omastanikin mielestäni mukavia heppuja. Silti joukossa oli rasismia mm.
sivareita kohtaan. Samassa paikassa varoiteltiin, kuinka limingan taidekoulu on
täynnä huumeiden käyttäjiä ja aamuisin saakin varoa, ettei sängystä noustessaan
astu käytetyn neulan päälle. Armeijaa ennen kasvoin myös hyvin ennakkaluuloisessa
pitäjässä pohjanmaalla.
 Kävin kuitenkin hammasta purren kättelemässä uutta asuinkumppania. Niin aloin
tutustua tyyppiin, joka oli helsingin seudulta (HYI!), sivari (raukkis) ja kuunteli
aivan ihmeellistä jumputusmusiikkia (mauton ääliö). Lisäksi Pekko kuorsaa,
piereskelee ja elää vääristyneessä vuorokausirytmissä. Jutuiltaan hän kuitenkin
oli samoilla aaltopituuksilla kanssani ja niin me viihdyimmekin lähes vuoden
samassa makuuhuoneessa.
 Pekolla on vahvoja mielipiteitä asioista. Hän vastustaa kaikkia ennakkoluuloja;
Siinä kun tyhmemmät mollaavat Kaisa Lekan krisna-uskontoa tai mustalaisia,
Pekko asettuu ennakkoluuloja vastaan. Hän muodostaa mielipiteensä ihmisestä
yksilönä, ei yhteisön jäsenenä.
 Pekon sarjakuvat ovat mahtavan anti-rasistisia siksi, koska ne eivät ärsyttävään
tapaan alleviivaa sitä kuka niissä on paha. Annetaan ihmisen itse päättää
voittaja. Tällä tavoin vedetään lukija miettimään yhteisömme epäkohtia ilman
ylimääräistä tuputtamista. Ymmärrän, jos kaikki eivät halua nähdä itsessään
piirteitä ennakkoluuloisuudesta, mutta kyllä tämä kvaakin juttu on mennyt
jo liian pitkälle. On oikeutettua, että vaaditaan asianmukaiset varoitukset lapsille
sopimattomasta  matskusta television tapaan. Sarjakuvien ja tekijöiden poistaminen
kuitenkin menee jo yli. Se on sitä rasismia. En väitä, etteikö Pekossakin olisi vikaa. Sehän provosoi ja käyttää väliin liiankin
voimakasta kieltä. Varoitukset vaan linkkeihin, se riittää. Kyllä ne lapset löytävät
netistä törkyä, jos vain haluavat (ja joskus jopa vahingossakin). Lasten suojelulla on
helppo puolustella omaa ahdasta maailmankuvaansa.

Nämä kvaak- sivut ovat aina ahdistaneet mua. Nyt yhä enemmän.
Jos olisi muu yhtä helppo tapa seurata suomalaisen sarjakuvamaailman
tapahtumia, käyttäisin sitä.

En ole sen kannalla, että perustettaisiin oma aikuissarjakuvalle tarkoitettu foorumi.
Se tekisi asioiden seuraamisesta entistä vaikeampaa.


Ja vielä Rami Rautkorvelle:
En usko että kaikki, jotka tykkää Pekon jutuista, tuntevat
hänet. Vai tunteeko esim. laymon ja PjR toisensa, entä Roju ja PjR?
Silti kannattaa tutustua Pekkoon, hän on hyvä ihminen.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: HEsko - 29.04.2005, klo 14:24:12
Tuo varoitusteksti epäilyttävän materiaalin yhteydessä on vain mainos. Hei lapset, pornoa!

Lasten kasvatus on mielestäni kärsinyt suuren taka-askeleen, kun fyysinen kurittaminen
kiellettiin. Vanhemmat eivät enää uskalla tukistaa tai antaa remmiä paljaalle takapuolelle,
niin kuin mulle tehtiin. Fyysinen kipu yhdistettynä henkiseen häpeään toimii.
 
Vanhempien pitäisi kieltää lapsiaan menemästä sivuille, jotka sisältävät "epäilyttävää
materiaalia", ja jos ne silti menevät, niin turpaan vaan! Nykylapsetkin tarvitsevat
rajoja.

Serkkuni aviomies pelotteli lapsiaan Jammu -sedällä ja hyvin näytti toimivan(ovat
aika pelokkaita vieraita kohtaan). Ei saa aliarvoida pikkuihmisiä, kyllä ne uskoo kun vaan
opettaa ne uskomaan.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: bgt - 29.04.2005, klo 14:36:28
Nämä kvaak- sivut ovat aina ahdistaneet mua. Nyt yhä enemmän.
Jos olisi muu yhtä helppo tapa seurata suomalaisen sarjakuvamaailman
tapahtumia, käyttäisin sitä.

En ole sen kannalla, että perustettaisiin oma aikuissarjakuvalle tarkoitettu foorumi.
Se tekisi asioiden seuraamisesta entistä vaikeampaa.


Ja vielä Rami Rautkorvelle:
En usko että kaikki, jotka tykkää Pekon jutuista, tuntevat
hänet. Vai tunteeko esim. laymon ja PjR toisensa, entä Roju ja PjR?
Silti kannattaa tutustua Pekkoon, hän on hyvä ihminen.

Sosiaalisten yhteisöjen muotoutuminen on aina kiusallisen tuntuista. Ei tunne toisia vielä, eikä oikein tiedä mitä tehdä, ettei loukkaisi toisia ja toisaalta toisten tekemiset saattavat tuntua kovinkin loukkaavilta. Kuitenkin näissä tilanteissa, kun tutustuu uuteen kämppikseen, tai foorumi hakee muotoaan, on todellinen mahdollisuus luoda ainakin tietyltä osin parempaa maailmaa.

Tilannehan nyt on se, että paikalle on yhtäkkiä tölvähtänyt paljonkin uusia ihmisiä. Osa nuorempia, osa punkkarimpia ja osa jotenkin muuten erilaisia kuin muut. Nyt pitää vain katsoa, miten homma saadaan toimimaan. Tokihan ihminen tuntee olonsa mukavaksi silloin, kun on mukana omassa sisäpiirissään, mutta siellä kangistuu kaavoihin.

Lisää ongelmia tähän soppaan tuo se, että kyseessä on weppifoorumi, jossa on käytössä vain tekstuaalinen ulosanti (satunnaisine kuvaliitteineen), mikä ei ole kovin luonnollista ihmiselle.

Mutta tämän nimenomaisen keskustelun olemassaolo on todistus siitä, että Kvaak on uusperhe, joka keskustelee keskenään ja sopii pelisääntöjä, eikä vain murjota nurkissaan. PJR:ltä on nyt ylläpito ottanut lelut pois ja pistänyt hetkeksi arestiin ja nyt keskustellaan, että oliko tämä aiheellinen toimenpide ja miten vastaisuudessa itse kunkin olisi hyvä toimia.

Lasten kasvatus muuten ei nähdäkseni tarvitse fyysistä kuritusta, mutta jonkinlaisia vanhemmuuskoulutuksia pitäisi järjestää. Taannoin näin televisiosta semmoisen brittisarjan, jossa lastenhoidon ammattilainen kävi ongelmalasten kotona opettamassa vanhempia, joilla ei ainakaan kyseisessä jaksossa tuntunut olevan minkäänlaista vastuuntuntoa, eivätkä uskaltaneet sanoa lapsilleen vastaan. Lapsi (ja moni aikuinenkin) kaipaa auktoriteettia, joka sanoo joskus "ei" ja että "nyt tehdään näin". Lasten ehdoilla eläminen ei tarkoita sitä, että tehdään niinkuin lapsi sanoo, vaan että tehdään niin kuin on lapsen (kehityksen) kannalta mieleisintä.


Otsikko: Kukkahatut keikkuvat ylläpidon päässä!
Kirjoitti: roju - 29.04.2005, klo 14:51:25
PjR (jota en siis tunne) noudatti sääntöjä. Linkitti sivunsa varoituksen kera. Ylläpito ei käsittääkseni tässä kohden noudattanut omia, uusia sääntöjään.

Webbisivustoja ei koske yleinen sananvapaus: sivuston ylläpitäjä saa vapaasti valita ketä ja mitä julkaisee ja ei julkaise. Tämänsuuntaista rosessia on käyty hiljattain eräällä toisella seuraamallani foorumilla. Bännäyksiä bännäysten perään, mistään oppimattomia pakkomielteisiä riidanhaastajia (ei, en liioittele).

Kvaak on niin ylisiisti että tämä oli minusta jo allergista ylireagointia. Mitenkään puuttumatta PjR:n jutun sisältöön: hän noudatti sääntöjä. Ja kyllä, lasten nettikäyttäytyminen ON vanhempien vastuulla. Netistä löytyy helposti paljon paljon pahempaakin tavaraa kuin PjR:n kyyninen, vähän laiskasti toteutettu "parodia". PjR:ää voi syyttä korkeintaan huonosta mausta ja vitsinsä epäselvästä kertomisesta.

Onko kävijämäärä noussut ylläpidolla hattuun? Iso yleisö = hyvä yleisö, ja friikit haneen? En usko että aku-säikeitä seuraavat (lapset) edes jaksavat ja viitsivät seurata noita kynsintöjä ja raateluita. Kvaak on niin laaja että jokainen kyllä löytää täältä ihan itseään kiinnostavaakin aiheistoa. No, valtaa se on pienikin valta...

Sanotaan, että huumorista loukkaantuvat ihmiset loukkaantuvat toisten, eivät omasta puolestaan. Valkoisten mustien, terveet vammaisten puolesta. Vai oletteko saaneet yhtään valitusta vanhemmilta tai kukkahattukuvismaikoilta vielä? Ilmeisesti ette. Ja SILTI haluatte tehdä sen ENSIN itse. Eläköön sosialistinen ja suomettumisperinteen mukainen itsesensuuri. Ja jos olette, silloin sananvapaus vasta punnitaan! Tämän jälkeen voitte kutsua Cacciatoren kertomaan näkemyksiään DragonBallista.

Mutta ymmärrän että tämä on turha keskustelunaihe. Ylläpidon viimeaikainen  toiminta on jo osoittanut että sananvapauden itseisarvoa on heille turha selittää. Tai nythän se vasta olisi tarpeellista, mutta itselläni ei valittavasti riitä vokabulaaria.

Olen kyllä järkyttynyt. Olisipa joku vaihtoehto kvaakille... sillä juuri lisää kuppikuntaistumistahan suomalainen sarjakuva kipeimmin kaipaa... :P Mitä tässä opettelemaan suvaitsevuutta ja erilaisuutta, jokaiselle vaan oma foorumi pystyyn! Ja provokaatio ja parodia pitää kieltää ettei joku loukkaannu ja joku toinen ota tosissaan!

Masentava ajatus, että moraalisesti astetta neutraalimpi ja asiantuntemukseltaan ja arvostukseltaan tanakasti arvokkaampi Suomen sarjakuvaseura on tuomassa ennen riippumattoman websivustonsa Kvaakin yhteyteen, näin kasvattaen Kvaakin ansiotonta arvonnousua. Kvaak on kuitenkin suppean tekijäjoukkonsa näköinen, ja niin saa ja pitääkin olla - sillä ei ole eikä tarvitsekaan olla samanlaista pyrkimystä laaja-alaisuuteen ja tasapuolisuuteen kuin S-seuran velvollisuus jo roolinsa puolesta tulee olla, ja on. Sarjakuvaseurassa ainoa kukkahattu on tähän saakka ollut Puupäähattu ja sekin myönnetään vallan muista ansioista kuin tiukkapipoisuudesta!  


Otsikko: Re: Kukkahatut keikkuvat ylläpidon päässä!
Kirjoitti: Rauta - 29.04.2005, klo 15:22:07

Kvaak on niin ylisiisti että tämä oli minusta jo allergista ylireagointia. Mitenkään puuttumatta PjR:n jutun sisältöön: hän noudatti sääntöjä. Ja kyllä, lasten nettikäyttäytyminen ON vanhempien vastuulla. Netistä löytyy helposti paljon paljon pahempaakin tavaraa kuin PjR:n kyyninen, vähän laiskasti toteutettu "parodia".

Olipas kaamea toteamus. Jos siis myyn huumehia koulun portilla, voin todeta, että vanhempien vastuullahan se lasten ostokäyttäytyminen on?

Vastuunpakoilua omien yksilönoikeuksien ja sananvapauden itseisarvon  nimissä sanon  minä.

No kärjistin kärjistin.  Enkä aio sanasotaan enempää osallistua.

Mutta ymmärrän että tämä on turha keskustelunaihe. Ylläpidon viimeaikainen  toiminta on jo osoittanut että sananvapauden itseisarvoa on heille turha selittää. Tai nythän se vasta olisi tarpeellista, mutta itselläni ei valittavasti riitä vokabulaaria.

Olen kyllä järkyttynyt. Olisipa joku vaihtoehto kvaakille... sillä juuri lisääOtsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Matti Veekamo - 29.04.2005, klo 16:09:42
Tällaista ylläpidon taholta tapahtuvaa sarjakuvapuhdistusta en periaatteessa kannata, mutta mielestäni pjr:n kaltaisten tekijöiden kannattaisi miettiä, onko kvaakin kirjava ja kattava käyttäjäkunta se paras yleisö näille provokatiivisille sarjiksille. Mieluummin vaikka esittelisivät sitten niille limingan opinahjon taidetovereille kuin kvaakin juuri don rosasta ja pikosta ja fantasiosta innostuneille esiteineille.

Kaikille muillekin jotka tätä samaa käskevät miettiä niin asia ei ole aivan noin yksinkertainen. Kvaak kuitenkin on milteinpä ainoa asialleen omistautunut sarjakuvasivusto. Ennenkaikkea se on myöskin tarkoitettu kaikenikäisille eli vaikka noita pikku pilttejäkin täällä esiintyy esiintyy täällä ihan sitä aikuisväestöäkin. Heidän vuokseen nuo varoitustekstillä varustetut linkit pitäisi sallia. Pitää kuitenkin luottaa myös siihen pikkuväkeen, eivät he todellakaan niin tyhmiä ole että saisivat jotain moraalikoodia kvaakin kautta. Tai sitten ihmiskunta on tyhmentynyt aivan järkyttävästi lapsuudestani. Myrkyssäkin on rankempaa settiä ja kuka tahansa napero senkin voi ostaa.

Huoh, Kvaakin ideahan oli kuitenkin tuoda sarjakuvaihmiset yhteen eikö totta? Mikä siis olisi otollisempi alue omien tuotostensä esittämiselle, olivat ne sitten millaisia vain. Täälläkin on onneksi löytynyt ihmisiä joilla maailmankatsomus on ollut sen verran avara että ovat vain tyytyneet päivittelemään mielessään ja jättäneet yltiökiihkolliset ja tuomitsevat kommenttinsa kirjoittamatta. Sarjakuvan yksi hienouksistahan on sen monipuolisuus, mahdollisuudet mihin vain. Oli se sitten pieruhuumoria tai tekotaiteellista paskaa. Ei aliarvoida toisia ihmisiä, eihän?

Rauta, esimerkkiisi huumehista, periaatteessa kyllä noinhan se on. Kakaran oma ratkaisuhan se on jos se ne huumeet ostaa mutta kuitenkin tästä voisi päätellä jotta vanhemmat eivät ole olleet tehtäviensä tasolla valistuksen suhteen. En kuitenkaan menisi vertailemaan lasten nettikäyttymistä mihinkään ostokäyttäytymiseen, valvontamahdollisuudet ovat aivan eri tasolla.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jukka Koivusaari - 29.04.2005, klo 16:28:19
Tällaista ylläpidon taholta tapahtuvaa sarjakuvapuhdistusta en periaatteessa kannata, mutta mielestäni pjr:n kaltaisten tekijöiden kannattaisi miettiä, onko kvaakin kirjava ja kattava käyttäjäkunta se paras yleisö näille provokatiivisille sarjiksille. Mieluummin vaikka esittelisivät sitten niille limingan opinahjon taidetovereille kuin kvaakin juuri don rosasta ja pikosta ja fantasiosta innostuneille esiteineille.

Tuo varoitusteksti epäilyttävän materiaalin yhteydessä on vain mainos. Hei lapset, pornoa! Vanhempiakin on aina kiva syyttää, mutta mitään ongelmaa se ei ratkaise.


 Joo paitsi , että Laymon&Sihvonen pariskunnan tuotokset eivät ainakaan vielä näytä joutuneen sensuuriin. Että tuskin tässä pornosta oli kysymys.
Kohun aiheuttanut Pjrn viimeisin tekele ei mielestäni ollut mitenkään erityisesti lapsille sopimaton. Enemmänkin se taisi loukata tiettyjä aatesuuntia edustavia aikuisia.
(jos joltakulta jäi näkemättä niin tarinan juoni näytti olevan pääministerin isän käsialaa )

Että jos tälle tielle lähdetään, niin näin Ruotuväen kestotilaajanan toivoisin Johannes Rojolan välitöntä ja lopullista  bannaamista. Lisäksi muinaisen lukion uskonnonopettajani puolesta pyytäisin ylläpitoa siivoamaan Kynsintää-ketjusta Tuukan pentagrammikuvat , mummeli saisi slaagin tuommoisesta saatananpalvonnasta.


Otsikko: Re: Kukkahatut keikkuvat ylläpidon päässä!
Kirjoitti: roju - 29.04.2005, klo 16:31:14
Olipas kaamea toteamus. Jos siis myyn huumehia koulun portilla, voin todeta, että vanhempien vastuullahan se lasten ostokäyttäytyminen on?

Vastuunpakoilua omien yksilönoikeuksien ja sananvapauden itseisarvon  nimissä sanon  minä.

No kärjistin kärjistin.  Enkä aio sanasotaan enempää osallistua.
On erinomaisen eri asia laittaa verkkoon linkki omalle sarjakuvasivulleen varoituksen kera kuten netiketti vaatii, kuin syyllistyä rikokseen eli huumeiden myyntiin. Olipa älytön vertaus. Viime kädessä vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan, ei yhteiskunta, valtio, koulu, viranomaiset tms. taho. Niiden vuoro tulee vasta sitten jos vanhemmat eivät syystä tai toisesta pysty tehtäväänsä. (Ja kuka sen hetken määrittelee, se on sosiaalipolitiikkaa.)

Vanhempien, ei valtion, tehtävä nykyisessä yhteiskunnassamme on siis valvoa että lapset syövät ruokaa, menevät kouluun, tekevät läksyt, käyvät ajoissa nukkumaan, eivät valvo keskellä yötä ja katso Manaajaa kuusivuotiaana ja saa siitä painajaisia (tai chattaile netissä namusetien kanssa yötä myöten), eivät juo viinaa alaikäisenä jne. Vanhempien tehtävä on suojella lapsiaan. Tietää paremmin kun kerran ovat vanhempia, asettaa siis rajoja myös. Vanhempien, ei poliisin, rehtorin, telkkarin, naapurintädin tai eduskunnan.  Vapaa kasvatus on ahdistavaa. Lapsen pitää saada olla riippuvainen vanhemmistaan. Kyllä päättömyyksiä ehtii tehdä täysi-ikäisenäkin.

Mikäli aiot mennä myymään huumeita koulun portille, vastuu on sinulla mikäli olet yli 15-vuotias ja jotain on kohdallasi mennyt todella pieleen varmaan jo varhaisessa vaiheessa. Asiakasryhmäsi onnekkaat yksilöt osaavat sanoa "ei kiitos" ja kertoa isille ja äidille tai opelle. Vähemmän onnekkaat pääsevät toivottavasti metadonivieroitukseen kun sen aika on.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: -- - 29.04.2005, klo 17:37:01
.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 29.04.2005, klo 17:50:01
Pyytäisin vähän suhteellisuudentajua...

Kvaakin (vapaaehtoistyötä) tekeviä moderaattoreja mollataan kuin mitäkin konnia. Toiset rakentavat upean sivuston, tekevät ilmaista duunia ja saavat siitä palkakseen vain haukut.

Ja yhtä ahdistaa Kvaakissa käyminen ja toinen ei siitä yhtään tykkää kun ankkalogokin on niin kauhea  - molemmat kertovat sen täällä Kvaakissa!

Ja Kvaakissa on liikaa viestejä ja hälinää. Ja Kvaak on liian kiva ja kiltti. Ja minä, minä ja minä!

Mitä jos vaihteeksi kirjoitettaisiin sarjakuvista?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Kapteeni Kenguru - 29.04.2005, klo 18:24:57
Jahas, päivän huumoriannoksen saa näköjään lukemalla tätä ketjua. Mutta jospas nyt tehtäisiin kaikki silleen, että vedetäänpä syvään henkeä ja käydäänpäs faktat läpi? Sopiiko? Korjatkaa kaikki havaitsemanne puutteet ja virheet.

- Kvaak on tietääkseni kaikille täysin ilmainen palvelu, jota ketään ei pakoteta seuraamaan, saati sinne mitään kirjoittelemaan.

- Tätä mestaa pyörittävä porukka - ylläpito, moderaattorit, sisällöntuottajat - eivät saa toiminnastaan mitään palkkaa, vaan kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen.
Jokainen miettiköön itse että kuinka kauan jaksaisi ilmaiseksi kuunnella ihmisten neuvoja ja suoranaista vittuilua. Milloin yksi vaatii sen-ja-sen asian poistamista, niin heti tulee joku toinen karjumaan suureen ääneen että ihme natsimeininkiä täällä. Ja mitä mä ihmiskunnasta olen oppinut, niin joku luultavasti pian kommentoi tähän että "no painukoon hevon ***tuun sitten hommastaan jos ei pää kestä, loppu natsismille!!"

Olisikos sitten sellainen täysin avoin politiikka parempi, missä minkäänlaista moderointia ei suoritettaisi? Vaikka joku idiootti spammaisi foorumin täyteen kirosanoja, linkkejä virussivuille ja eläinpornoa? Kuinka moni fiksu henkilö sitä sitten pitempään jaksaisi seurata, jos tästä tulisi samanlainen kaatopaikka kuin vaikka Suomi24:n p***afoorumit?

- Sananvapaus on ihan kiva asia, ainakin ajatuksena. Harmillisen moni sitten vain käyttää sitä pelkkään muiden haukkumiseen ja sitten itketään jos joku antaa takaisin. Jos sananvapauslait kiinnostavat, niin olkaatten hyvät: http://www.effi.org/sananvapaus/ ja http://www.om.fi/tulostus/20089.htm

Näistä enkä muualtakaan ole löytänyt mitään kohtaa, että nettifoorumin ylläpito olisi velvollinen julkaisemaan yhtikäs mitään. Selventäkäämme tätä asiaa nyt oikein rautalangan kanssa, kun näyttää varsinkin liminkalaisilla olevan vaikeuksia tämän ymmärtämisessä.

- Mä saan olla ihan vapaasti sitä mieltä että Aku Ankka on hyvä lehti.

- Mä saan kulkea kaduilla julistamassa että Aku Ankka on hyvä lehti.

- Mä saan ylläpidon sallimanan tulla tänne julistamaan että Aku Ankka on hyvä lehti.

- Ylläpito saa kuitenkin poistaa mun julistamisviestit ja vaikka antaa porttikiellon, jos katsoo sen aiheelliseksi - pelkästään vaikka siksi että mun naama ei miellytä tai tulee mieli kokeilla poistonäppäintä.

- Mä saan mennä itkemään muille foorumeille vapaasti sitä, millaisia natseja täällä ylläpito on - edellä mainitsemani S24 onkin tuollaisten whitnettäjien suosiossa.

- Suureen ääneen vollottaminen ei kuitenkaan mitenkään haittaa - päinvastoin, muistammehan ettei huonoa julkisuutta ole olemassa. Ehkä joku sattuu lukemaan sen viestin ja kiinnostuukin, että "hei, tuollainen mulkku on poistettu sieltä. Ehkä se on hyvä paikka."

- Uikuttamisessakin menee rajat, Suomen rikoslaissa määritellään kunnianloukkaus.

- Eli jos käytetään liian voimakasta kieltä ja ilmaisuja, tai varsinkin jos mennään höpöttämään jotakin perättömiä jostakin toisesta henkilöstä, niin kunnianloukkaussyyte on mahdollinen.

- Että muistakaa tuo ylläoleva ainakin kun tähän ketjuun kirjoittelette.  

- Sitten taas jos foorumia seuratessaan pitää lakikirja lähellä, niin ei se ole hyvä sekään. Nettifoorumi on eräänlainen yhteisö, joka saa vapaasti päättää omat sääntönsä ja hyväksyä porukkaan mukaan kenet tahtoo - tai olla hyväksymättä.

- Se minkä mä näen tässä nyt ongelmaksi on, että kaikki täällä eivät hyväksy toistensa läsnäoloa.

- Oikeassakaan elämässä ei tarvitse olla tekemisissä kenenkään sellaisen kanssa, joka ei miellytä. En mäkään rupea juttelemaan sen kännisen häirikön kanssa, joka virtsaa alleen bussissa - miksi mun pitäisi sitten netissä olemaan kaikenmaailman piripäiden kaveri?

- Toisten hyväksyminen on ihmiskunnan suurimpia ongelmia, johon viisaammatkin ovat pohtineet ratkaisua. Mun ehdotus tähän ongelmaan olisi, että tietääkseni tähän foorumisoftaan pitäisi olla saatavissa sellainen asetus, että jokainen käyttäjä saisi itse määritellä ne käyttäjät, joiden viestejä ei halua näkyviin.
Eihän sekään kaikkea ratkaise, mutta parempi kuin ei mitään.

- Sitten on mainittu jotakin kilpailevien foorumeiden puutteesta. Sarjakuvat eivät näytä tässä maassa kiinnostavan kuin kourallista väestöä; tämä paikka on ollut olemassa jo muutaman vuoden eikä jäsenistöä ole kuin vähän päälle tuhat. Vertailun vuoksi itse seuraan myös paria suomalaista musiikkiaiheista foorumia, missä populaa on ihan eri mittakaavassa - toisessa kymmeniä tuhansia. Niissä näyttää homma kuitenkin sujuvan ilman suurempia konflikteja. Kaipa tämmöiset riitelyt kuuluvat foorumeiden elinkaaren tiettyyn vaiheeseen ja osaltaan puhdistavat ilmaa.

- Sananvapauden puolesta vaahtoajille vielä vähän pohdittavaa: entäs jos mä menisin vaikkapa Limingan taideoppilaitokseen tai Vallilan ammattikoulun pihaan heilumaan alasti hirveässä kännissä ja huutamaan kaikkia tietämiäni törkeyksiä suureen ääneen? Sitten kun joku tulisi sanomaan että menehän nyt siitä matkoihisi niin alkaisin esittää sensuurisyytöksiä ja olisin erittäin närkästynyt kun mun ilmaisuvapautta on loukattu. Se olisi mun syvällinen henkilökohtainen performanssini joka kritisoisi koulutusjärjestelmää, enkä mä mitään voisi sille jos joku käsittäisi sen pelkäksi humalaisen riehunnaksi.

- Pari tyyppiä sieltä eli Hesko ja Pjr, en ole nyt varma että menivätkö nimet oikein enkä viitsi tarkistaa, elävät nyt sitä Warholin ennustamaa viisitoistaminuuttistaan julkisuudessa. Mutta vaikka he vähän kohua aiheuttavatkin jollakin nettifoorumilla sympatiapisteitä keräten, niin luulen ettei kummastakaan enää muualla tulla paljoa kuulemaan. Heidän kohtalonsa, kuten niin monen muunkin paljon lahjakkaammankin yksilön, on pikkuhiljaa vaipua unohduksiin ilman että suuri yleisö heistä mitään kuulee.

- Lopuksi kukin miettiköön tahollaan että mistä sitten seuraa sarjismaailman tapahtumia, jos täällä ylläpito kyllästyy jatkuvaan päänaukomiseen ja vetää lopullisesti piuhat seinistä irti. Ei tämäkään ole tyhjästä syntynyt vaan on vaatinut oman työnsä - onko SINUSTA, kyllä, juuri SINUSTA sitten ainesta perustamaan uusi mutta parempi foorumi ja hoitamaan homma kunnialla kotiin?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: kauna - 29.04.2005, klo 19:46:22
Minä viimeisen kerran totean että teidän moderointinne on kieli- alayhteisörasismia.

On kohderyhmä, joka ei hyväksy tätimäistä suomenkieltä. He menevät muualle jos heidän päivittäin käyttämiänsä sanoja halveksitaan ja sensuroidaan. Minä tunnen niitä ihmisiä ja tiedän että he pettyvät sanomaani jollen kirjoita luontevasti. Heitä on saman verran kuin niitä jotka eivät löydä poliittisten puolueiden joukosta omaansa – ainakin kolmannes suomalaisista.

Jos te valitsette päiviräsäset kohdeyleisöksenne – iästä tässä ei ole kysymys vaan kulttuurista ja yhteiskuntaluokasta – te kadotatte merkittävän osan nuorista suomalaisista sarjakuvan ystävistä. En tarkoita niitä pullamössölapsia jotka kysyvät täällä ”koska leikkasit tukkasi”, vaan niitä joille sarjakuva on mahdollinen ilmaisukeino heikkoja ja sosiaalivammaisia sortavassa yhteisössä samalla tavalla kuin musiikki oli punkkareille ja rappaajillle.

Kyllä, Kvaak on keidas markkinatalouden myrkkykalaharissa ja eturyhmäpolitiikka johdetussa asfaltti-yhteiskunnassa. Mutta: Miksi olla mitätön foorumi kun suurin vaiva on nähty?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: keijoahlqvist - 29.04.2005, klo 20:06:01
- Pari tyyppiä sieltä eli Hesko ja Pjr, en ole nyt varma että menivätkö nimet oikein enkä viitsi tarkistaa, elävät nyt sitä Warholin ennustamaa viisitoistaminuuttistaan julkisuudessa. Mutta vaikka he vähän kohua aiheuttavatkin jollakin nettifoorumilla sympatiapisteitä keräten, niin luulen ettei kummastakaan enää muualla tulla paljoa kuulemaan. Heidän kohtalonsa, kuten niin monen muunkin paljon lahjakkaammankin yksilön, on pikkuhiljaa vaipua unohduksiin ilman että suuri yleisö heistä mitään kuulee.

No tunnen ihmiset ja tiedän että he on poikkeuksellisen isoja, rohkeita ja eteviä ihmisiä (no pjr vielä opettelee joitakin finessejä) jotka panee itsensä alttiiksi niinkuin Kvaakin rakentaja. He tulevat olemaan kauemmin tarpeellisia kuin 15 minuuttia. Lue Heskon kirja. Katso Pjr:nkin teosten täsmällistä ja säälimättömän humaania otetta. Miksi toi todellisuuden kirjon kohtaaminen olisi tuskallista? Etkö voi myhäillä   kuin Linna että "aika velikultia"?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hazart - 29.04.2005, klo 20:14:41
Jo tämä viestiketju osoittaa sen mahdottomuuden, että kaikkia voisi miellyttää. Kun toiselle pyllistät, toiselle kumarrat. Niin se vaan menee. Ylläpidossa linjoja haetaan ja hiotaan tästäkin (netiketistä) eteenpäin ja kaikki rakentavat ehdotukset otetaan huomioon. Niin positiivis- kuin negatiivissävyisetkin.

-


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 29.04.2005, klo 22:38:32
Hyvää keskustelua. Valitettavasti muutamat keskustelijat puhuvat puutaheinää.

Ensinnäkin, ylläpito ei ole ryhtynyt puhdistamaan Kvaakia oman moraalikäsityksensä vastaisesta sisällöstä. Yksi Pjr:n viesti, jossa hän linkkasi tekemäänsä sarjakuvaan, poistettiin. Tämän ekstrapoloiminen jonkinlaiseksi ylläpidon megalomaaniseksi sensurointikampanjaksi on aivan naurettavaa, ja sellaisen johtopäätöksen vetäneet voivat syyttää vain omaa typeryyttään. Pjr:n aiemmat teokset ovat vielä esillä, mahdollisesti linkkien päähän siirrettyinä. Käykää katsomassa, ja hävetkää itseänne.

Toiseksi, toimenpiteet Pjr:n suhteen eivät olleet aiheettomia. Tämä on vähemmän ilmeistä, osittain siksi, että ylläpito ei tee kaikkea julkisesti. Itse asiassa uusia sääntöjä mietittäessä ei tullut edes mieleen, että kaikista varoituksista ja estoista pitäisi systemaattisesti tehdä julkinen ilmoitus. Itse ehkä ajattelin, että sellainen olisi pelkkää julkista häpäisemistä, joka ehkä tehostaisi oppien perillemenoa, mutta seuraukset foorumin ilmapiirille voisivat olla katastrofaaliset. Nyt kuitenkin on ilmeistä, että läpinäkyvyys lisäisi luottamusta ylläpidon toimiin. Kaikki eivät ehkä kannattaisi ylläpidon toimia silloinkaan, kun faktat on tiedossa -- kuten tässäkin tapauksessa varmaankin käy -- mutta ainakin säästyttäisiin mistään mitään tietämättömien hysteeriseltä määkimiseltä.

Voimme yhdessä miettiä, miten jatkossa toimitaan tuon läpinäkyvyyden suhteen. Tässä tapauksessa asiat voitaneen nyt käsitellä julkisesti, koska HEsko on oletettavasti Pjr:n luvalla julkisesti kommentoinut Pjr:lle asiaa koskien lähettämääni yksityisviestiä. Kontekstina viestilleni kuvaan nyt olennaiset tapahtumat omasta näkökulmastani.

Pjr ilmestyi Kvaakiin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1636.msg29143#msg29143) viime syksynä, kun Lutka/Jeesus-lehti, jota hän oli ollut tekemässä, aiheutti kohua sarjisfestareilla. Hän kirjoitteli aika asiallisesti, vaikka lehti sai aika kovaakin kritiikkiä. Näin jälkikäteen on mielenkiintoista huomata, että ensimmäinen lehteä haukkunut kirjoittaja (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1636.msg28655#msg28655) oli samassa IP-osoitteessa kuin Pjr. Tästä ei tietenkään kannata vetää hätiköityjä johtopäätöksiä. Voitte huviksenne myös lukea, mitä minä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1636.msg29502#msg29502) kirjoitin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1636.msg29534#msg29534) samaan ketjuun.

Sitten tämän vuoden alussa Pjr tarjosi sarjakuviaan kommentoitavaksi ironisesti nimetyssä ketjussa "Tässä teille jotain todella kaunista" (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2163.0). Silloin hän sai sekä positiivista että negatiivista kritiikkiä, ja näytti ottavan jälkimmäisen asiallisesti vastaan. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2163.msg39131#msg39131) Hieman myöhemmin hän aloitti toisen ironisesti nimetyn ketjun, "Hassun hauska tapaus" (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2315.0), jossa palaute ehkä painottui enemmän negatiivisen puolelle. Ilmeisesti kuitenkin kommentoinnin pinnallisuus sai Pjr:n turhautumaan. Hän kirjoitti ystävänsä HEskon sarjakuvaa ponnahduslautana käyttäen tämän täysin asiattoman viestin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=554.msg40384#msg40384), jossa hän ilmeisesti yritti parodioida saamaansa kohtelua. Sen jälkeen hän otti uhrikseen täysin sivullisen Tincan, joka oli pyytänyt palautetta koirasarjakuvistaan (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2026.0). Tässä vaiheessa puutuin peliin, ja lähetin seuraavanlaisen yksityisviestin, otsikolla "Varoitus":

Lainaus
Tincan sekä ystäväsi HEskon sarjakuvista antamasi kommentit osoittavat, että olet turhautunut teostesi saamasta vastaanotosta. Kehoitan kanavoimaan tunteesi jonnekin muualle, kuten esimerkiksi taiteeseesi. HEskoa viestisi tuskin vaivaa, mutta minua ei huvita katsella sellaisia juttuja, ja rehellistä kritiikkiä toivonut Tinca ei todellakaan ansainnut sarkasmiasi. Älä jatka tuolla linjalla.

Tässä välissä haluaisin korostaa, kuinka hävyttömästi Pjr käyttäytyi. Hän oli saanut kovaakin kritiikkiä, ja hänellä oli täysi syy närkästyä, jos hänestä tuntui, että hänestä henkilönä oli vedetty vääriä johtopäätöksiä. Se ei oikeuta vetämään mukaan viatonta 15-vuotiasta tyttöä, joka on hyvässä uskossa tarjonnut teoksiaan kommentoitavaksi. Se on kumma juttu, kuinka voidaan oman päänsä sisällä tuomita kaikenlainen rasismi, syrjintä ja fyysinen ja henkinen väkivalta, ja itseensä tyytyväisenä tehdä niitä pilkkaavia sarjakuvia, mutta sitten kun oikeasti tarjoutuu tilaisuus osoittaa oman luonteensa vahvuus, niin eikös oteta se lähin avuton lapsi, ja käytetä häntä alhaisesti ja itsekkäästi hyväksi.

Seuraavan varoituksensa Pjr ansaitsi, kun A-Ha oli hieman naiivisti todennut (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2315.msg48469#msg48469), että "Hassun hauska tapaus" antoi tekijästään vähän rasistisen kuvan. Vastineena tähän Pjr omisti A-Halle sarjakuvan (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2315.msg48552#msg48552), jossa hakataan ja ajetaan kuoliaaksi mustaihoinen mies. Siis Pjr omisti toiselle ihmiselle sarjakuvan, jossa tapetaan ihminen. Tämäkään ei ole asiallinen reaktio kritiikkiin. Varoituksessa käskettiin noudattamaan netiketin ohjetta arkaluontoisen materiaalin linkittämisestä varoituksen kera, ja suositeltiin välttämään provosoivien sarjakuvien linkittämistä.

Ja näin Pjr:n seikkailut provosarjakuvan jännittävässä maailmassa olivat edenneet siihen vaiheeseen, että hänen seuraava yrityksensä poistettiin, ja hänelle annettiin viikon kirjoituskielto. IP-osoite oli epähuomiossa jäänyt estämättä, joten kirjautumatta sisään hän kävi kirjoittamassa tähän ketjuun viestin, jossa hän lainasi hänelle kirjoitusestoa edeltänyttä varoitusta, ja kirjoitti:

Lainaus
Käsitin, että valituksenne koski tuota varoitus puolta. Onhan teillä toki oikeus valita millaista linjaa täällä noudatetaan, mutta silti oon kyllä vähän pettynyt tähän meininkiin. Eihän tuo mun juttu nyt edes ollut pahimmasta päästä.
T: pjr

Koska kirjoituskielto aika lailla menettää merkityksensä, jos foorumille pääsee kuitenkin kirjoittelemaan, poistin viestin, estin IP-osoitteen ja lähetin seuraavanlaisen yksityisviestin otsikolla "Palautettasi koskien":

Lainaus
Lainaus
Käsitin, että valituksenne koski tuota varoitus puolta.

Siinä on se viimeinenkin lause:
Lainaus
Suosittelen myös, että jätät nämä provosoivammat sarjat linkittämättä ja keskityt vähän sopivimpiin aiheisiin.

Kun ylläpito suosittelee jotain, se ei ole aivan sama asia kuin se, kun äitisi ehdottaa, että voisit lopettaa hänen koiransa potkimisen. Ylläpidon suosituksia tulee noudattaa.

Lainaus
Onhan teillä toki oikeus valita millaista linjaa täällä noudatetaan, mutta silti oon kyllä vähän pettynyt tähän meininkiin.

Pettymys on molemminpuolinen, voin vakuuttaa. Kaikki täällä Kvaakissa eivät ole sitä mieltä, että sarjakuvasi ovat rasistista roskaa, ja tämä voidaan todeta niistä muutamasta palautteestakin, jotka viimeinen teoksesi ehti saada. Toisaalta on ilmiselvää, että joka kerta, kun olet tuotoksiasi esitellyt, olet saanut tulikivenkatkuista kritiikkiä, erityisesti niiltä, jotka eivät sinua henkilökohtaisesti tunne -- mikä ei tietenkään ole pelkkä yhteensattuma. Ystäväsi ymmärtävät, mitä tarkoitat, muut välttämättä eivät.

On tietenkin aika ilmeistä, että primitiivireaktioiden provosointi on yksi sarjakuviesi tarkoituksista, mutta sillä ei oikeastaan ole väliä. Olennaista on se, että tässä vaiheessa me kaikki, sinä mukaanlukien, tiedämme jo, minkälaisia kommentteja saat sarjakuvistasi. Se, että itse provosoidut niistä reaktioista, joita aktiivisesti provosoit -- kuten silloin, kun ryhdyit irvailemaan täysin viattomalle ulkopuoliselle hänen lapsellisista sarjakuvistaan (hän kun sattumoisin oli itse vain lapsi), tai kun "omistit" yhden provosarjakuvistasi eräälle, joka oli kehdannut esittää, että sarjakuvasi saavat sinut vaikuttamaan rasistiselta (mikä on tietenkin aivan totta) -- on täysin naurettavaa, ja kaiken lisäksi kohtuutonta. Sen kaltaista eskaloitumista meidän ylläpitäjien ei tarvitse suvaita, koska tärkein tavoitteemme on kuitenkin Kvaakin ylläpitäminen toimivana foorumina järkevälle ajatustenvaihdolle.

Tämä tiedoksesi. Loppujen lopuksi väliä on ainoastaan sillä, että ylläpito katsoi paremmaksi estää sinua viikoksi tuottamasta foorumille sitä sisältöä, mitä voimme historiasi perusteella sinulta odottaa, kuin olla estämättä sitä. Ja IP-osoitteesi blokkaamatta jättäminen ei ollut tahallista. Foorumi avautuu mielipiteillesi viikon kuluttua, ja siihen saakka voit yrittää etsiä arvoa toisten mielipiteistä. Toivottavasti löydät tavan viestiä muiden kanssa, joka ei edellytä lopullista sulkemistasi ulos foorumilta.

Mistä pääsemmekin jo melkein nykyhetkeen. Eli vastatakseni HEskolle:

Ja vielä Rami Rautkorvelle:
En usko että kaikki, jotka tykkää Pekon jutuista, tuntevat
hänet. Vai tunteeko esim. laymon ja PjR toisensa, entä Roju ja PjR?

Luetun ymmärtämisessä on toivomisen varaa. Tässä vielä uudestaan se, mihin tuo on viittaavinaan:
Lainaus
Kaikki täällä Kvaakissa eivät ole sitä mieltä, että sarjakuvasi ovat rasistista roskaa, ja tämä voidaan todeta niistä muutamasta palautteestakin, jotka viimeinen teoksesi ehti saada. Toisaalta on ilmiselvää, että joka kerta, kun olet tuotoksiasi esitellyt, olet saanut tulikivenkatkuista kritiikkiä, erityisesti niiltä, jotka eivät sinua henkilökohtaisesti tunne -- mikä ei tietenkään ole pelkkä yhteensattuma. Ystäväsi ymmärtävät, mitä tarkoitat, muut välttämättä eivät.

Eli kyllä, myös muut kuin Pjr:n ystävät voivat ymmärtää häntä -- mutta eivät välttämättä. Pjr:n olisi pitänyt jo tottua siihen, mutta hänen asenteensa huononikin vain koko ajan. Yhden erehdyksen myönnän -- aivan joka kerta ei ole tullut tulikivenkatkuista kritiikkiä. Matti Nykäs -strippi (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1379.msg43779#msg43779) taisi saada varsin hyvän vastaanoton. Siitä huolimatta Pjr samalla sivulla katsoi tarpeelliseksi ruikuttaa Kvaakin moralisteista (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1379.msg44448#msg44448).

Silti kannattaa tutustua Pekkoon, hän on hyvä ihminen.

Mutta mietipä, että miksi ihmeessä sinun edes tarvitsee kertoa meille tuota? Eikö hän omalla käytöksellään pysty osoittamaan, että häneen kannattaa tutustua, ja että hän on hyvä ihminen? Melkein pystyykin -- eivät kaikki hänen viestinsä täällä ole olleet täysin järkyttävää soopaa. Mutta ei niissä mitään erityisen rakastettavaakaan ole ollut, eikä varsinkaan mitään, mikä toimisi vastapainona sille häpeälliselle käytökselle, jota olen tuossa yllä kuvaillut. Kaveri esittelee törkeitä sarjakuvia, ja osoittaa välinpitämättömyyttä muita kohtaan. Minkä muun perusteella häntä voi arvioida, kuin hänen käytöksensä?

Kuitenkin Pjr ilmaisi viestissään, että kyse oli lopulta väärinymmärryksestä. Hänellä oli varmaankin vaikeuksia ymmärtää, mitä ylläpidon suositus olla linkittämättä provosoivaa materiaalia tarkoitti. Onko suositus sellainen, että sitä voi harkita, ja sitten jos ei huvita, niin sivuuttaa? Jos ylläpito suosittelee olemaan tekemättä jotain, niin jo neljä päivää myöhemmin sen voi tehdä? Esitin viestissäni oman tulkintani, mutta ehkä se oli alunperin vähän epäselvää. Siksi netiketissä lukee heti ensimmäisen kappaleen lopussa:

Muista: Jos et ole varma jostain, kysy! Ylläpito on olemassa käyttäjiä varten, samoin nämä säännöt.

Mutta Pjr ei kysynyt, vaan teki. Ja silloin otettiin kurinpitotoimet käyttöön. Se on kaikki netiketissä, ihmiset.

Eli summa summarum, onko odotettavissa, että jos linkität asianmukaisten varoitusten kera Kvaakiin jotain epäilyttävää materiaalia, viesti sensuroidaan heti, ja saat siltä seisomalta kirjoituseston? Ei. Jos teet sitä häiriöksi asti, ja varoitukset eivät tehoa, niin tilanne on toinen. Hyvää illanjatkoa, ja hyvää mielenterveyttä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jarmo - 29.04.2005, klo 23:30:33
Itse ehkä ajattelin, että sellainen olisi pelkkää julkista häpäisemistä, joka ehkä tehostaisi oppien perillemenoa, mutta seuraukset foorumin ilmapiirille voisivat olla katastrofaaliset. Nyt kuitenkin on ilmeistä, että läpinäkyvyys lisäisi luottamusta ylläpidon toimiin. Kaikki eivät ehkä kannattaisi ylläpidon toimia silloinkaan, kun faktat on tiedossa -- kuten tässäkin tapauksessa varmaankin käy -- mutta ainakin säästyttäisiin mistään mitään tietämättömien hysteeriseltä määkimiseltä.

Voimme yhdessä miettiä, miten jatkossa toimitaan tuon läpinäkyvyyden suhteen.

Omasta puolestani kannatan mahdollisimman suurta läpinäkyvyyttä. Perusteltu päätös on helpommin hyväksyttävissä. Itselläkin meni heti herne nenään kun aistit havaitsivat sensuuria. Nyt koko ketjun luettuani on herne taas turvallisesti pöydällä. Taidanpa jopa ilmaista tukeni ylläpidon toimille. Olkaa hyvät.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 30.04.2005, klo 00:02:28
Nopea kommentti ennen varsinaista vuodatusta. Läpinäkyvyydessä on se kohinaongelma. Ketään ei pahemmin kiinnosta ennen kuin kunnolla "räjähtää". Pitäiskö läpinäkyvyyden nimissä sallia myös päätösten kommentointi, yms. jolloin se helvatan säätäminen lisääntyy potentiaaliin 2. Onko ylläpito siis menettänyt Kvaakkaajien luottamuksen (tai onko sellaista koskaan ollutkaan)? Olemmeko taas kerran epäreiluja jos läpinäkyvyyttä (mitä se sitten onkaan) ei lisätä? Aikaisemmin meillä oli läpinäkyvämpi linja jossa keskusteluja häirittiin aina kesken ylläpidon räyhäämisellä. Ylläpidon alue on ainakin minulle myös kanava purkaa omia turhautumiani, eli niitä asioita en kirjoittaisi julkisesti mitä sinne kirjoitan. Täydellinen läpinäkyvyys on joka tapauksessa illuusio.

En ollut täysin selvillä tapahtumien kulusta ennen kuin Rami kirjoitti:
Koska kirjoituskielto aika lailla menettää merkityksensä, jos foorumille pääsee kuitenkin kirjoittelemaan, poistin viestin, estin IP-osoitteen ja lähetin seuraavanlaisen yksityisviestin otsikolla "Palautettasi koskien":...

Tuo on siis ilmeisesti se ylläpidon suorittama rikos, joka tekee tyhjäksi niin sananvapauden kuin ylläpidon uskottavuuden? Aika moni tässä ketjussa TIESI(!?) että Pjr ei ollut tehnyt mitään viikon bannaukseen oikeuttavaa pahaa, rikkonut sääntöjämme tms. Nyt varmasti moni muukin ketjua seurannut on voinut vakuuttua siitä, että ylläpito toimii täysin vastuuttomasti ja rikkoo itse omia sääntöjään. Ja jos kerran ylläpito - silmäänsä räpäyttämättä ja vähäänkään ajattelematta, rikkoo sääntöjä...

En voi välttyä miettimästä miksi näitä kummallisia kahakoita ja performansseja Kvaakissa nähdään. Yksi keksimäni selitys sille on se että Kvaakkilaisissa on mukana taiteilijoita tai henkilöitä jotka muuten vain kokevat Kvaakin taideforumiksi jossa pätevät samat säännöt kuin vaikkapa taidegalleriassa. Taiteellehan on sallittua (toivottaavaa) kokeilla rajoja, jopa rikkoa niitä ja herättää keskusteluja. Taiteen tulee ravistella arkisiin ajatuskuvioihin luutunutta mieltämme. Näinhän se on. Mutta minä en ole koskaan pitänyt Kvaakia taidejulkaisuna tai areenana, missä voi vaikkapa kokeilla toisten suvaisevaisuutta tai netin rajallisuutta informaation välittäjänä. KVAAK EI KUITENKAAN OLE TAIDEGALLERIA.

Olen pitänyt Kvaakia keskustelupaikkana ja halunnut rakentaa siitä mahdollisimman suvaitsevaista ja kuppikuntaistumisesta vapaata aluetta.
Saatan olla yliherkkä provosoiville viesteille, saatan myös itse kirjoittaa liian ilkeästi. Omaa käyytöstään on paha arvioida, mutta onneksi muut aina jeesaavat kun mopo meinaa lähteä käsistä.
Kannatan sananvapautta. Kannatan sitä niin paljon, että tämä koko netikettihöpö ja muu moderointi tuntuu aika raskaalta hommalta. En kuitenkaan edelleenkään ymmärrä esimerkiksi sitä, miksi joillekin on niin tärkeätä kiroilla netissä, kun meillä on myös vapaus olla kiroilematta? Ymmärrän kiroilemisen, uhittelun, yms. kun ollaan fyysisesti läsnä, mutta en ymmärrä mitä rakentavaa tarkoitusta palvelee törkeyksien heittäminen täysin kohdentamatta sadoille ihmisille? Lukijat eivät tiedä miten rakastettava ihminen olet, ellet osaa näyttää sitä puheenvuoroissasi.

Sananvapauden suhteen moden roolini nousee esiin oikeastaan selkeimmin siinä vaiheessa kun pilkka kohdistuu sellaisiin ihmisten ominaisuuksiin, joille he eivät mitään voi. Asioihin joita he eivät ole valinneet, kuten ihonväriin tms. (myös juuri tälläisiin juttuihin netiketin kehoitus välttää loukkaavuutta liittyy, ei se tarkoita että pitäisi harrastaa mitään laajamittaista itsesensuuria.) Uskontoja ja poliittisia vakaumuksia saa minun puolestani rienata täällä. Toinen selkeä juttu on Ramin kuvailema toisen käyttäjän asiaton ahdistelu.
Muutamat ennakkotapaukset ovat valitettavasti osoittaneet, että Kvaakissa keskustelut tietyistä vaikeista aiheista eivät tahdo toimia. Mukana on nuorta porukkaa ja aina ei jakseta harkita sanomisia kunnolla. Liekehtimään lähtevää keskustelua tällaisesta aiheesta lienee melko mahdoton saada raiteilleen, ja silloin tuntuu olevan ihan hyvä tapa lukita aihe (Käytäntö jota aluksi vierastin). Akkarifoorumin neekeri-keskustelu esim. tuntuu toimivan -siinä rajoilla. Ylläpito ei mitenkään johdonmukaisesti ole netiketin julkistamisen jälkeen siivonnut foorumia takautuvasti tai jahdannut epäsiveellistä materiaalia (Katsokaa itse ketjujen ja viestien määrää!). Tästä syystä varmaankin mainittu pornosarjakuva siellä vielä edelleen rehottaa. Netiketin julkistamisen idea oli kiinnittää vanhojen ja uusien kävijöiden huomio mahdollisiin ongelmakohtiin, toivon että edelleen ajattelisitte sitä mieluummin rakentavana puheenvuorona kuin sodanjulistuksena kaikelle mitä ylläpito ei voi suvaita.

Kvaak on kai jo sen verran iso, että täällä huutaminen ja itsensä esiin nostaminen koetaan mahdollisuudeksi nousta muiden tietoisuuteen? Siis esim. taiteilijana. Samasta syystä ehkä niin moni vastentahtoisestikin lukee tätä? Kuinkahan moni muuten luki Yliopistolehden jutun postaamani linkin takaa? Siinä oli ajattelemisen aihetta.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: laymon - 30.04.2005, klo 00:50:57
Läpinäkyvyydessä on se kohinaongelma. Ketään ei pahemmin kiinnosta ennen kuin kunnolla "räjähtää".

Niin no, en minä muuten läpinäkyvyyttä kaipaa, mutta ehkä juuri noiden "räjähdysten" sattuessa voisi olla hyvä, että ylläpito tekisi samalla selväksi räjähdyksen syyn/historian. Ennen tuota Ramin viestiä oli kuitenkin vielä hiukan epäselvää, missä mentiin.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 30.04.2005, klo 01:08:35
(En nyt muista oliko TÄMÄ netiketissä) ...mutta epäselvissä tapauksissa kannattaa mielummin ihmetellä varovasti ja kysyä (jos on pakko heti reagoida) ja vetää myös henkeä ja rauhoittua.
Jos ylläpidolle maksettaisiin tarpeeksi hyvin siitä, että se reagoi sivistyneesti ja tyhjentävästi kaikkeen mitä täällä tapahtuu (nanosekunnin vasteajalla) niin varmaan näin tapahtuisikin. Meanwhile... teemme parhaamme.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Kapteeni Kenguru - 30.04.2005, klo 12:18:12
No tunnen ihmiset ja tiedän että he on poikkeuksellisen isoja, rohkeita ja eteviä ihmisiä
..........
 He tulevat olemaan kauemmin tarpeellisia kuin 15 minuuttia.
..........
 Miksi toi todellisuuden kirjon kohtaaminen olisi tuskallista? Etkö voi myhäillä   kuin Linna että "aika velikultia"?

No pitää kyllä myöntää että aika velikultia. Harvoista piirtäjistä muistan nousseen yhtä suurta kohua, ihan vaikka vain netissäkin.
Tuosta todellisuuden kirjon kohtaamisesta.... mulla on nyt vähän kiire enkä ehdi perustelemaan syvällisemmin, mutta olen lukenut muittenkin tekijöiden vähän samankaltaisia teoksia, kuten vaikkapa vanhaa Robert Crumbia - oletan että herran tuotanto on tuttu - sekä omistan Kalervo Palsan albumin Eläkeläinen muistelee, että koko Harri Pystysen tuotannon. Omasta mielestäni nämä nyt puheena olevat herrat eivät ole pystyneet ainakaan vielä luomaan mitään uutta ja ennennäkemätöntä. Mutta ehkä vaikka juuri tämä jupakka aiheuttaa sen kipinän ja inspiraation, jolla luodaan sellainen taideteos joka voittaa palkintoja, tekijät saavat puupäähatut ja minäkin sen ostan. Ei se maine ja mammona tule nettiin kirjoittelemalla, vaan töitä tekemällä.

Mutta asiaan:
- Mulle heräsi sellainen kysymys noista ketjun aiemmista tunnereaktioista,  että mikä mahtaa olla tämän foorumin historia? Onko tämä perustettu Suomen Sarjakuvaseuran tai muun vastaavan instanssin päätöksellä ja tuella, sekä ylläpito on tai on ollut tilivelvollinen tekemisistään jollekin taholle? Ja ennen kaikkea onko tämän vaihtoehdon ollessa kyseessä nimenomaan sovittu jokin tietty päämäärä tai muu asia, jota nyt sitten ei olekaan noudatettu?

Vai onko tämä lähtenyt ihan vain siitä, että joku yksityishenkilö sai päähänsä perustaa sarjakuvasivut, kun sellaista ei aiemmin ollut?

- Sitten toisena asiana mieleen tuli, että eräällä toisella ja paljon isommalla musiikkifoorumilla on sellainen systeemi, että kirjautumattomana näkee vain sellaisia "tärkeitä aihepiirejä", eli ei mitään hölynpölyalueita vaan ulkopuolisen silmiin se saattaa näyttää kuivalta paikalta. Sitten jos rekisteröityy tai kirjautuu sisään, niin näkee myös toisarvoisia keskusteluitakin. En laita URLia, sillä haluan sen pysyvänkin rauhallisena paikkana, vaikka joku saattaa arvatakin mistä puhun.

Kun näyttää myös olevan ongelmana se, että kaikki eivät halua /ehdi seurata hölötystä vaan haluaisivat tämän paikan keskittyvän pelkkään asiaan. Niin mites olisi tuommoinen idea? Muualla se ainakin näyttää toimivan, ehkä sitten täältäkin joutavanpuhujat vähentyisivät.
Meinaan vain että tuo nettietiketti täällä lähti muistaakseni nimenomaan siitä liikkeelle, että pari teiniä kirjoitteli oikein urakalla kaikenlaisia turhia viestejä ja muut alkoivat kyllästyä siihen - että loppujen lopuksi tämä keskustelu on vain sen jälkiseuraamuksia ja uuden käytännön lastentauteja.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Veli Loponen - 30.04.2005, klo 12:31:14
Mutta asiaan:
- Mulle heräsi sellainen kysymys noista ketjun aiemmista tunnereaktioista, että mikä mahtaa olla tämän foorumin historia? Onko tämä perustettu Suomen Sarjakuvaseuran tai muun vastaavan instanssin päätöksellä ja tuella, sekä ylläpito on tai on ollut tilivelvollinen tekemisistään jollekin taholle? Ja ennen kaikkea onko tämän vaihtoehdon ollessa kyseessä nimenomaan sovittu jokin tietty päämäärä tai muu asia, jota nyt sitten ei olekaan noudatettu?
Ihan alussa Juha kyseli Puhekuplalistalla innokkuutta tämänkaltaista porttaalia kohtaan ja positiivista palautettakin sai. Jonkin aikaa siitä sitten Kvaak pullahti julkisuuteen ja loppu on historiaa.
En ainakaan itse ole kuullut, että Kvaak olisi ikuna ollut sen kummemmin kytköksissä vaikkapa Suomen sarjakuvaseuraan tai johonkin muuhun. Siis lähinnä Juhan yksityisprojektina alkoi.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: HEsko - 30.04.2005, klo 17:54:07
Korjatkaa kaikki havaitsemanne puutteet ja virheet.

- Pari tyyppiä sieltä eli Hesko ja Pjr, en ole nyt varma että menivätkö nimet oikein enkä viitsi tarkistaa, elävät nyt sitä Warholin ennustamaa viisitoistaminuuttistaan julkisuudessa. Mutta vaikka he vähän kohua aiheuttavatkin jollakin nettifoorumilla sympatiapisteitä keräten, niin luulen ettei kummastakaan enää muualla tulla paljoa kuulemaan. Heidän kohtalonsa, kuten niin monen muunkin paljon lahjakkaammankin yksilön, on pikkuhiljaa vaipua unohduksiin ilman että suuri yleisö heistä mitään kuulee.

Pekko ja minä emme enää opiskele limingassa, vaikka moni täällä niin luulee.
Emmekä asu samassa paikkaa, yritämme tosin pitää vielä yhteyksiä yllä.

Elänkö minä julkisuudessa? Vaude!
Olen saanut hiljan pari uhkausta, tosin ne eivät mitenkään liity kvaakkiin.
Mutta nytpä tiedän jättäneeni itsestäni jäljen maailmaan, jos kuolen lähiaikoina.  ;D

Luetun ymmärtämisessä on toivomisen varaa.

Varmasti on. Mulla on vaikeuksia hahmottaa yli 18 sanaisia lauseita. Ehkä siksi luen
mieluummin sarjakuvia.

Eli kyllä, myös muut kuin Pjr:n ystävät voivat ymmärtää häntä -- mutta eivät välttämättä.

Oikein. En tajunnut tuota siitä ensimmäisestä viestistä, ja se pisti vihaksi.
Olen varma, että Pekollekin löytyy oma yleisönsä myös kvaakin ihmisistä
(muistakin kuin meistä kavereista).

Mutta mietipä, että miksi ihmeessä sinun edes tarvitsee kertoa meille tuota? Eikö hän omalla käytöksellään pysty osoittamaan, että häneen kannattaa tutustua, ja että hän on hyvä ihminen? Minkä muun perusteella häntä voi arvioida, kuin hänen käytöksensä?

En ole aivan varma, miksi aloin kertomaan tuota. Ehkä yritin tuoda muiden Pekko-
kuvaan jotain uutta näkemystä.

Pekko ei näemmä pysty osoittamaan hyvyyttään omalla käytöksellään.

Toi viimeinen on paha. Olen miettinyt sitä jo pidempään.
Tosiasiassa minä itse teen älyttömästi virheitä ja käyttäydyn joskus siten kun ei
olisi tarkoitus. Joskus tulee jopa sanottua ihmisille päin naamaa asioita, joita ei tarkoita.
Niitä sitten myöhemmin manailee ja masentelee, että taas tuli näin tehtyä. Silti minullakin
on ystäviä, joten onneksi ihan kaikki ei leimaa minua käytökseni perusteella. En ole ihan
varma, mitä ne minussa sitten näkee... ehkä se on jokin olemus.

Mutta Pjr ei kysynyt, vaan teki. Ja silloin otettiin kurinpitotoimet käyttöön. Se on kaikki netiketissä, ihmiset.

Toivotaan, että Pekko oppii virheistään. Luulen silti, ettei hän pysty muuttamaan
näkemyksiään niin, että tekee sarjakuvia asioista, joista hänellä ei ole mitään sanottavaa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Doc Lomapäivä - 30.04.2005, klo 18:01:15
Kuka tahansa voi olla ilkeä. Kiltteys on paljon vaikeampaa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: keijoahlqvist - 30.04.2005, klo 23:59:54
Näin jälkikäteen on mielenkiintoista huomata, että ensimmäinen lehteä haukkunut kirjoittaja (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1636.msg28655#msg28655) oli samassa IP-osoitteessa kuin Pjr. Tästä ei tietenkään kannata vetää hätiköityjä johtopäätöksiä.

Niin. En tunne tekniikkaa. Mutta jos tollai ruvetaan tulkitsemaan: kai se IP-osoite on sama jos esimerkiksi saman laitoksen usealta koneelta kirjoitetaan kun piuha on sama? Kerro ihmeesä mistä on kysymys että sä osaat jäljittää hätiköimättömiä johtopäätöksiä?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: bgt - 01.05.2005, klo 15:49:40
Niin. En tunne tekniikkaa. Mutta jos tollai ruvetaan tulkitsemaan: kai se IP-osoite on sama jos esimerkiksi saman laitoksen usealta koneelta kirjoitetaan kun piuha on sama? Kerro ihmeesä mistä on kysymys että sä osaat jäljittää hätiköimättömiä johtopäätöksiä?

Rautkorven toteamus siitä, että pitää varoa hätiköityjä johtopäätöksiä noiden IP-osoitteiden kanssa käsittääkseni tarkoitti nimenomaan jotan tuon suuntaista.

Yleensä nimenomaan laitosten jokaisella koneella on oma IP-osoitteensa, joilla ne pystytään yksilöimään. Tämä ei toki poissulje sitä, että esimerkiksi jonkin oppilaitoksen ATK-luokan konetta voi kvaakkaamiseen käyttää useampi henkilö.

Kotiyhteyksiä käyttäessä monasti omalla yhteydellä on aina eri numero eri yhteyskerroilla ja samaa numeroa käyttää NAT-järjestelyillä mahdollisesti useampi yksityistaho.

Eli kysymys on sitten todennäköisyyksistä, että samannumeroista konetta käyttäisi kaksi eri kvaakkaajaa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: keijoahlqvist - 02.05.2005, klo 22:45:18
Rautkorven toteamus siitä, että pitää varoa hätiköityjä johtopäätöksiä noiden IP-osoitteiden kanssa käsittääkseni tarkoitti nimenomaan jotan tuon suuntaista.

Yleensä nimenomaan laitosten jokaisella koneella on oma IP-osoitteensa, joilla ne pystytään yksilöimään. Tämä ei toki poissulje sitä, että esimerkiksi jonkin oppilaitoksen ATK-luokan konetta voi kvaakkaamiseen käyttää useampi henkilö.

Kotiyhteyksiä käyttäessä monasti omalla yhteydellä on aina eri numero eri yhteyskerroilla ja samaa numeroa käyttää NAT-järjestelyillä mahdollisesti useampi yksityistaho.


On ihan  varma että saman laitoksen jokaisella koneella EI ole omaa ip-osoitetta koska piuhan päähä liitetään milloin mikäkin läppäri. Tai saman laitoksen yhdessä puhelinnumerossa on modeemin päässä useita koneita, kuten mun tapauksessa. Ja joka tapauksessa eri ihmiset kirjautuu samalle koneelle. Näin Limingan taidekoulussa, jossa pjr ei tosin asu. Mutta täälläkin kvaakaillaan.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Tero Mäntylä - 02.05.2005, klo 23:15:28
Yleensä nimenomaan laitosten jokaisella koneella on oma IP-osoitteensa, joilla ne pystytään yksilöimään. Tämä ei toki poissulje sitä, että esimerkiksi jonkin oppilaitoksen ATK-luokan konetta voi kvaakkaamiseen käyttää useampi henkilö.

Off-topic: AIka usein pienemmillä laitoksilla on yksi ulospäin näkyvä IP ja sisäverkossa sisäverkon IP jota ei saa selville kovinkaan helposti. En usko että käytäntö olisi muuttunut. Eteenkin kun IP:tä on edelleen rajattu määrä. Eli esim. Limingassa voi hyvinkin olla että kaikki koneet antavat saman ulospäin näkyvän IP:n.

Eli IP:n suhteen ei tosiaan kannata vetää hätiköityjä johtopäätöksiä kuten Rami totesi.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Pjr - 04.05.2005, klo 17:45:53
Anteeksi vaan kaikille jos viestini ovat jotain loukanneet. Myönnän että niistä koira sarjiksista antamani palaute ei ollut kovin rakentavaa.(En minä niitä kyllä haukkunutkaan, jos tarkkoja ollaan) Anteeksi myös sinulle Hesko jos loukkaannuit ilkeästä viestistäni joka koski Kapteeni Miettinen ja botti sarjakuviasi.
Lainaus
Seuraavan varoituksensa Pjr ansaitsi, kun A-Ha oli hieman naiivisti todennut, että "Hassun hauska tapaus" antoi tekijästään vähän rasistisen kuvan. Vastineena tähän Pjr omisti A-Halle sarjakuvan, jossa hakataan ja ajetaan kuoliaaksi mustaihoinen mies. Siis Pjr omisti toiselle ihmiselle sarjakuvan, jossa tapetaan ihminen.
Tuo kuulostaa kyllä aika pahalta kun sen noin esittää. Tarkoitus ei ollut pelotella ketään. hui.
 Olen kyllä ajoittain käyttäytynyt lapsellisesti täällä. En ole tätä aikaisemmin ole kirjoitellut tällaisille foorumeille ja minulla on vielä varmasti opittavaa.
 Mutta epäselväksi on minulle jäänyt se, johtuiko kirjoitus kieltoni viesteistäni vai teoksistani. Sarjakuvieni poliittinen epäkorrektius on kuiten tärkeä osa itse sanomaa. Se on vastalause sille vääristyneelle kuvalle jota tulee ihan tarpeeksi joka reiästä. Ei nykyaikana ole missään mediassa Archie Bunker tyylisiä rasisti sovinisti sikoja. Aina kaikkialla paha saa muka palkkansa, rasisti saa viimeiseksi maistaa omaa lääkettään, Raiskaaja joutuu vankilaan ja kaikki aina päättyy onnellisesti. Maailma on niin  törkeen siisti paikka ja ihmiset oikeesti välittää miten afrikassa kuolee kokoajan ihmisä ja eikä kukaan osta koskaan lapsityöllä tehtyjä lenkkareita. (Eikä kellään oo oikeesti mitään raiskausfantasioita, paitsi mielisairailla).  Ehkä ajatusmaailmani ei tule kaikille selville töistäni, mikä johtuu varmasti siitä etten ole kovin taitava tekijä, mutta olenkin vasta  aloittelija. Kuitenkin jos tarkkaan katselette noita mun töitä niin kyllä se tarinan roisto on yleensä ihan suomalainen mies.
 Ja Kvaakilla on toki oikeus valita kuka sinne laittaa ja mitä. Mutta kysymys kuuluukin nyt: Mitä Kvaak haluaa olla? Itselläni oli sellainen käsitys, että kvaak haluaa olla kaikenkattava yleinen sarjisfoorumi. Ei se oikeean toimi jos sinne suvaitaan vain tietynlaisten rajojen sisälle mahtuvat jutut. Ehkä omat juttuni ovat huonoja tai inhottavia, mutta halusitte tai ette ne ovat kuitenkin osa sarjis skeneä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jiksi - 04.05.2005, klo 23:23:20
Toisaalta voisi sanoa, että kun lähdetään mukaan ylläpidettyihin webbifoorumeihin, hyväksytään samalla niiden rajoitteet. Keskustelua minkä tahansa foorumin tulevaisuuden suuntauksista on toki hyvä käydä, mutta jos sukset oikeasti menevät ristiin, on aina mahdollisuus käyttää nyyssiryhmää sfnet.harrastus.kulttuuri.sarjakuvat

Nykyisin nuoret ja jostain syystä vähän vanhemmatkin valitsevat mieluumin pakkorekisteröitymiset, avatarit ja visuaalisuuden käytettävyyden kustannuksella, joten täällä sitä itsekin ollaan.

Mitä IP-osoitteisiin tulee, se kyllä kertoo kaikenlaista, muttei ole sormenjäljen kaltainen tunniste. Käytännössä kaikilla verkkoon kiinni isketyillä koneilla on oma IP, mutta esim. minkä tahansa "laitoksen" verkosta kirjoittavia ei pystytä erottamaan IP:n perusteella, välissä kun on yleensä vähintään reititin+palomuuri, jolloin ulospäin näkyy vain yksi IP. Kotiliittymien tapauksessa olisi taas jo epäuskottava sattuma, että DHCP sattuisi arpomaan kahdelle tämän foorumin kirjoittajalle saman IP:n edes kerran, puhumattakaan siitä että niin tapahtuisi säännöllisesti. Maalaisjärjellä ylläpitäjät pystyvät kyllä löytämään "kaksoispersoonallisuudet", kunhan ottavat sattuman mahdollisuuden huomioon.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.05.2005, klo 00:59:17
Semmoista opetteluahan tämä kaikille on. Yksi tyyppi tuolla Y-pidon puolella sanoi, että Pjr:n bannaaminen johtui pikemminkin käytöksestä kuin niistä sarjoista. Sama käsitys mulla on. Rami jo selitti aika tyhjentävästi, mutta totean nyt vielä, että moderaattorien vihjailuihin kannattaa suhtautua vakavasti samoin netikettiimme, siellä ne koodit on selostettuna. Pienellä pähkäilyllä toiminnansallitut rajat pitäisi aueta. Toisille ihmisille provosoiminen ja provosoituminen on luonnollista, mutta osa hämmentyy ja pelästyy sellaista käytöstä. Foorumilla pitää yrittää toimia niin, että kaikilla voisi periaatteessa olla kivaa. Tylsyyshän siellä aina vaanii, mutta ehkä siksikin asialinja voi olla parempi ja kicksejä voi sitten hakea muualta.

Pjr:"Mutta kysymys kuuluukin nyt: Mitä Kvaak haluaa olla?" Tämä on todella vaikea kysymys, eikä siihen ole yhtä vastausta. Tosiasia on, että teet niin tai näin, aina osa porukasta karkaa kärvistellen muille maille (tai ainakin väittää tekevänsä niin). Kun yritetään miellyttää kaikkia, ehkä Kvaakista tulee keskitie joka ei miellytä ketään  :)
Varmaa on että Kvaak ei ole mikään kaveripiiri, jossa kaikki tuntevat toisensa ja ymmärtävät kunkin päivittäisiä mielialanvaihteluita. Siksi nykymeininki on (moderoinnkinkin suhteen) jo hyvin erilaista kuin 1 1/2 vuotta sitten. Itse toivoisin foorumille lisää alan ammattilaisia, mutta...
Monia teknisiä jippoja on mm. ehdotettu ja neuvottu täällä ympäriinsä keskustelun seuraamisen hallintaan. Tässä on selkeästi korostunut sekin, että jokaisen kannattaisi opiskella säätämään henk. koht. foorumiasetuksiaan ja etsiä niitä mahdollisuuksia joita jo on olemassa informaatiotulvan hallintaan.

Ja mitä sisältöasioihin tulee... Niistä keskustellaan tällä hetkellä mm. Hentai-ketjussa (estetiikan osastossa) ja Mangapuolella ikärajojen näkökulmasta. Sorvasin myös yhtenä yönä (itselleni selkeän) statementin asiasta. Se menee jotensakin näin:

Kvaak on julkinen tila. On hyvin suuri riski, että Kvaakin kontekstissa kantaaottava taide (esim. pornografian ja rasismia tutkiskeleva) koetetaan joidenkin käyttäjien taholla joko loukkaavaksi tai vähintäänkin ymmärretään väärin. Ihmisillä (lapsillakin) pitäisi olla oikeus haahuilla julkisissa tiloissa, ilman että heitä kohtaan hyökätään joko verbaalisesti tai visuaalisesti.
Hyökkäys on mielestäni sellaisiin intiimeihin tai henkilökohtaisiin ajatuksiin ja/tai tunteisiin kohdistuvaa provosointia, joita perinteisesti ei muutenkaan käsitellä julkisesti (esim. seksuaalisuus ja ulkonäkö).
Esimerkiksi rasismin käsittely (pelkän) vitsin muodossa (ja Kvaakin sivuilla) ei mielestäni täytä sen paremmin älyllisesti haastavan kuin taiteellisenkaan viestin tehtävää. Sarjakuva on viesti, jonka yksi olennainen osa on vastaanottaja. Välineenä tämä foorumi ei itsessään tue erityyppsiä viestejä (ei ole kansikuvia ja takakansitekstejä jne.), mikä tarkoittaa sitä, että viestien ja sarjakuvien lukija saattaa olla ihan missä henkisessä tilassa tahansa ja ymmärtää asin helposti väärin.


Osa jengistä on katsonut aina välillä täällä asiakseen herätellä muita. Se on haulikkoammuntaa, joka ei ota huomioon esim. niitä, jotka ovat jo aikoja sitten heränneet ja osaavat ilman opastustakin tutkailla arvo- ja ajatusmaailmaansa (ja ovat kyllästyneitä kaikkeen paskaan mitä sananvapauden, ja varsinkin kaupallisuuden kaavussa tyrkytetään joka tuutista).

Tämä kommenttini ei tarkoita, että näitä vaikeita asioita ei saisi mielestäni ollenkaan käsitellä Kvaakissa. Niitä pitää vain käsitellä vähintään samalla asiallisuudella, varovaisuudella ja huomaavaisuudella kuin niitä käsiteltäisiin muutenkin julkisesti.
Luulen, tai olen jopa varma asiasta, että olisin itse suhtautunut esim. Pjr:n sarjakuviin eri tavalla jos hän olisi otsikoinut "hassunhauskat tapauksensa" hieman eri tavalla ja tekstipuolella vielä vaikkapa pyytänyt kommentteja siitä, koetaanko hänen viestinsä rasistiseksi vai rasinminvastaiseksi(?), miksi näin(?) ja miten ilmaisua tulisi kehittää(?) Näin helposti olen höynäytettävissä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Pjr - 05.05.2005, klo 02:16:10
Olenko siis ymmärtänyt asian oikein:
 Saan yhä linkittää vapaasti sarjakuviani tänne, kunhan muistan aina varotella niiden sisällöstä. Ilman että saan lopullisen kiellon koko foorumille?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: keijoahlqvist - 05.05.2005, klo 08:48:03
"Foorumilla pitää yrittää toimia niin, että kaikilla voisi periaatteessa olla kivaa."

Mutta kun maailmassa kaikilla ei ole kivaa. Kun Pjr yrittää muistuttaa siitä, hän saa paskaa niskaansa.

Homma kääntyy niin että Kvaakin ylläpito kannattaa Pjr:n käsittelemiä epäkohtia: naisten pahoinpitelyä, rasismia ja lastenhyväksikäyttöä.

Samalla lailla kuin eräät yhteiskunnat tosiasiassa kannattavat huumekauppaa koska se on tapa saada miljardeja "väkisin" talouselämän kierotoon.

Vaikeat julistajat saavat kehoituksen mennä jonnekin muualle. Pois foorumeilta joissa tavoittaisivat yleisöä. "Iso" soittaa ylhäältä ja sanoo ylläpitäjälle ettei tuommoinen ole meistä oikein kivaa, häätäisit mieluusti sen pois, jookos. Tetseenien kansakunta on terroristeja. Suomalaisetkin on terroristeja elleivät häädä tetseenejä verkosta.

Älkää viitsikö valehdella päin naamaa - ja itsellenne.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 05.05.2005, klo 10:13:07
Älkää viitsikö valehdella päin naamaa - ja itsellenne.

Tällä hetkellä minä kunnioitan Pjr:ää suunnattomasti enemmän kuin sinua. Hän ymmärtää, että on ero tälle foorumille sopivan ja sopimattoman käytöksen välillä, ja hän haluaa tietää missä se raja kulkee, jotta hän voi jatkaa taiteensa tuomista julki täällä. Ja minä uskon, että sen pitäisi olla mahdollista. Taiteilijan pitäisi pystyä osoittamaan maailman epäkohtia muuttumatta itse epäkohdaksi.

Mutta sinä et välitä mistään sellaisesta. Sinä uskot, että taiteilijan viesti antaa hänelle oikeuden käyttäytyä miten vain. Päämäärä oikeuttaa keinot, vai? Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan. Jos sanot, että toimimme väärin, annat tukea ja lohtua vihollisillemme. Kenen retoriikkaa tämä on? Kuka tässä valehtelee itselleen? Hyvä on. Me olemme pahan akseli. Me jatkamme salaisia ohjelmiamme nukulaariaseiden kehittämiseksi. Musta on valkoista. Tietämättömyys on voimaa. Onnea ristiretkellesi.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 05.05.2005, klo 10:13:25
Kyllä nuo Pjr:n teokset näyttävät rasistisilta, ei rasisminvastaisilta. Mielestäni.

Koska emme pääse kenenkään pään sisään, teosten pitäisi aueta lukijoille ilman, että vielä joku entinen opettajakin saapuu paikalle selittelemään  tekijän ajatuksia.

Tämä on vähän sellaista, että paskatetaan koiria kadulla, jotta muut tajuaisivat, että koiria ei kannata paskattaa kadulla.

Jos Pjr:n tavoite on tehdä rasisminvastaisia sarjakuvia, niin onpa epäonnistunut surkeasti. Muistaakseni Roju kuulutti jo ajat sitten oivaltavuutta, jota ei ole pahemmin näkynyt.
Minuakin nyppii joskus tasavallassamme vallitseva trendi, että ainoa asia, jota saa haukkua on suomalainen keski-ikäinen mies (ja ehkä venäläiset). Neekereissähän ei kenessäkään voi olla MITÄÄN vikaa, se on heti rasismia. Mutta mielikuvitusta ja nokkeluutta ja "älyllisyyttä" toivoisin noihin Pjr:n kriittisiin sarjakuviin, enkä vain teiniuhoa.


Ja Ahlqvistin Tsetseeniaviittaukset (tai oikeastaan koko edellinen viesti): Lapsellista.


.Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: HEsko - 05.05.2005, klo 13:35:23
Anteeksi myös sinulle Hesko jos loukkaannuit ilkeästä viestistäni joka koski Kapteeni Miettinen ja botti sarjakuviasi.

Enhän minä niistä loukkaannu. Tiedän tehneeni aikasta hyvää kuvitusta ottaen huomioon,
että kyseessä on strippisarjakuva. Jos joku loukkaantuu tuosta, niin se on Tomi
(Miettisten käsikirjoittaja).

Mutta mielikuvitusta ja nokkeluutta ja "älyllisyyttä" toivoisin noihin Pjr:n kriittisiin sarjakuviin, enkä vain teiniuhoa.

Pekon uusin sarjakuva näytti menevän "non-sense" -huumorin puolelle. Ja mielestäni
se toimi. Ilman neekeri -sanan käyttöä se olisi varmasti ollut painokelpoista myös kvaakin
keskusteluihin (ellei poistopäätöstä tehty jo ennen tuota sarjista). Turha yrittää väkisin
vääntää jonkinlaista teko-älykkyyttä omiin juttuihinsa, ellei se tule luonnostaan. Sellaista
näkee ihan liikaa.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hazart - 05.05.2005, klo 14:47:01
Olenko siis ymmärtänyt asian oikein:
 Saan yhä linkittää vapaasti sarjakuviani tänne, kunhan muistan aina varotella niiden sisällöstä. Ilman että saan lopullisen kiellon koko foorumille?

Tervetuloa takaisin.

NETIKETISTÄ:

"Älä kirjoita rasistisia, seksistisiä tai muuten loukkaavia viestejä. Kunnioita toisten mielipiteitä ja elämänarvoja. Jos kuitenkin haluat tuoda esille arkaluontoista materiaalia, älä laita sitä näkyville viestiin, vaan tarjoa siihen linkki ja kerro, mitä lukija voi odottaa näkevänsä, jos päättää seurata linkkiä. Muista myös, että Kvaak on tarkoitettu kaikenikäisille."

Sovella tuota kaikella sillä viisaudella, joka sinulle on annettu niin eiköhän homma pelitä. Yritämme ylläpidossa tasapainoilla yksilön vapauden ja yhteisöllisyyteen liittyvien haasteiden välimaastossa. Vastuu toisista ja käytöstavat eivät ole yhdentekeviä asioita. Toivottavasti kvaakkaajat ajattelevat tai oppivat ajattelemaan samoin.

Keijo. Olisi sinulla varmaan kvaakille muutakin annettavaa kuin jatkuva valittaminen. Siinä toivossa elän.

 8]


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.05.2005, klo 16:08:57
Vaikuttaa siltä, että et Keijo, lukenut pitkästä viestistäni kuin muutaman lauseen sieltä täältä. Ainakin epäonnistuin pahasti tavoitteessaani luoda sillä jonkinlaista kokonaismielikuvaa. Selvyyden vuoksi vielä tarkennan: Kvaak on julkinen tila, mutta Kvaak ei ole (onneksi) maailma pienoiskoossa. Täällä on siis pahuksen hankala parantaa koko maailmaa. Mielestäni on jopa turhaa edes yrittää aloittaa mailmanparannusta täältä käsin (syitä selvitin aiemmin).
Kvaakissa on kuitenkin älyttömän mielenkiintoista yrittää parantaa itseään. Ainakin minä koen, että täällä huonot puoleni korostuvat ja hyvät puoleni eivät pääse oikein esille. :(
Ja vaikka netiketin lopussa lukee, että jos jokin on epäselvää kysykää. Siellä voisi lukea myös: jos jokin jäi epäselväksi lue netiketti uudelleen ja mieti asioita.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Pjr - 05.05.2005, klo 16:34:13
Lainaus
Jos Pjr:n tavoite on tehdä rasisminvastaisia sarjakuvia, niin onpa epäonnistunut surkeasti.
Ei sarjakuvieni ole tarkoitus olla rasismi myönteisiä eikä vastaisia. Rasismi on vain yksi esimerkki sellaisista aiheista, joista ei saa sanoa mitään, ilman että tekee selväksi kaikille millä kannalla itse on. Itseäni ärsyttää sellaiset tarinat jotka on tehty vain sillä motiivilla, että kattokaa nyt kun mä vastustan rasismia ja olen hyvä ihminen.
 Tarkoitus on vain kylmästi tallentaa asioita joita näen ympärilläni. Jutelkaa Oriveteläisessä baarissa skinien kanssa, käykää Matinkylän ammattikoulussa toivottomien tapauksien kanssa väittelyitä , ja menkää jonkun pakolaisen kanssa baarikierrokselle yms. niin ette enää ihmette että miks joku Tony Halme on eduskunnassa.
 Tuntuu tosi oudolta, että ihmiset sekottavat minun ja sarjakuvahahmojeni arvomaailmat keskenään. Mielestäni tässä keskustelussa ollaan menty vähän väärille urille. Puolelta ja toiselta. Kiitos toki tutuille jotka puhuivat kauniita sanoja minusta, mutta sekin menee vähän ohi asiasta.
 Keijon jutussa on kyllä pointtia, vaikka menee taas keijo-tyyliin kärjistetyksi. Maailman parannus on sillä verissä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.05.2005, klo 17:00:18
Tarkoitus on vain kylmästi tallentaa asioita joita näen ympärilläni.

Miksi? No, sillä ei väliä, ja tätä juttua (sarjakuvasi ruotimista, sensuroimista yleensä jne.) on syytä jatkaa siellä missä ne linkitkin (niihin sarjoihin) on. Haluan vielä tähdentää, että lukijan tai ylläpidon näkökulmasta tuokaan perustelu ei ihan ensimmäisenä varmasti tule monelle mieleen, vaikka kuinka olisi yrittänyt ymmärtää.
Kaikkea turhaa se Bill Gatesin putiikki ymppää Windowsiinkin, mutta sitä ajatustenlukijaa vaan ei tunnuta saavan millään mukaan käyttikseen! Sille olisi kyllä ilmeinen tarve. :)


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: keijoahlqvist - 05.05.2005, klo 20:10:16
Tällä hetkellä minä kunnioitan Pjr:ää suunnattomasti enemmän kuin sinua. ... Taiteilijan pitäisi pystyä osoittamaan maailman epäkohtia muuttumatta itse epäkohdaksi.
Heh heh. Taitaa Ramia horjauttaa jämävallan hiprakka. Oikein kunnioitusta pitäisi olla hakemassa.
Taiteilija todella muuttuu vallan epäkohdaksi kun hän osoittaa maailman epäkohtia. Ja sinä älykääpiö pikku kakara et ole vielä tajunnut sitä?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.05.2005, klo 20:32:31
Esimerkiksi ylläolevan kaltainen käytös on Kvaakissa kielletty. Älkää siis muut seuratko perässä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jukka Laine - 05.05.2005, klo 20:35:13
Enpä usko että Pjr on avaruusneekereitä nähnyt muualla kuin unissaan. Teepä sellainen sarjakuva mistä ilmenee mitä skinien ja "toivottomien tapausten" päässä liikkuu. Siinäpä haastetta.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Doc Lomapäivä - 05.05.2005, klo 20:54:05
Tai teepä sarjakuva joka osoittaa maailman epäkohtia, mutta ei ole saarnaava, osoitteleva, räävitön eikä nyyhky, mutta silti hauska. Siinä vasta haastetta!


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: keijoahlqvist - 05.05.2005, klo 21:04:01
Esimerkiksi ylläolevan kaltainen käytös on Kvaakissa kielletty. Älkää siis muut seuratko perässä.
Niin. Rami Rautkorpi saa olla ylimielinen ja loukkaava mutta minä en saa vastata. Tämäkö on, Reima, keskustelua? Uhkaat sulkea minutkin pihalle Kvaakista.

Keskusteluako on hyrinä tyhjänpäiväisyyksistä, joista ei saa olla eri mieltä?

Jossa sanotaan lapselliseksi muistutusta kansanmurhasta?

Ihanko totta tämä on teidän ihanteidenne mukaista?


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hazart - 05.05.2005, klo 21:11:48
Keijo. Asioista voi riidella, mutta henkilökohtaisuuksiin ei tule mennä. Älykääpiö kommenttisi on jo tätä osastoa. Eikä tuo ylläpitäjän solvaaminenkaan niin kovin fiksua ole. Jospa jatkuvan valittamisen sijaan ehdottaisit rakentavia muutosideoita, jos haluat kvaakkia parantaa.

 8]


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: KH - 06.05.2005, klo 12:59:34
Hehheh, Reima toivoi Kvaakiin lisää alan ammattilaisia -- ai sellaisia kuin Keijo?  ::)

Ahlqvistia voi epäilemättä pitää monissa muissa yhteyksissä tinkimättömänä oikeellisuuden puolustajana, mutta tässä asiassa äijä räksyttää ennakkokäsitystensä pohjalta ja kuuntelematta kenenkään muun perusteluja. Nytkin jäi näemmä täysin ymmärtämättä useamman ylläpitäjän selvitykset siitä, että Pjr:ää ei bannattu sarjojensa sisällön vaan oman käytöksensä vuoksi. Tämän ilmeisesti tajusi ja hyväksyi jopa Pjr itse, mutta Keijo vetää viemäristä viimeisiäkin uskottavuutensa rippeitä syyttämällä ylläpitäjiä (mm.) valehtelijoiksi, älykääpiöiksi ja kansanmurhan sekä lasten hyväksikäytön kannattajiksi (!)

Nyt jäitä hattuun, muskettisoturi.  Ei maailma aivan noin paha paikka ole.


PS. Kyllä, minustakin Pjr:n aikaansaannosten linkittäminen kannattaa sallia, joskus niistä on löytynyt aika oivaltavaakin tavaraa. Nyt vain ei tainnut ihan olla kyse siitä.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jarmo - 06.05.2005, klo 15:01:39
Jatkona johonkin keskusteluun:
Ehkäpä täysi anarkia ei sittenkään ole hyväksi, vaati sen välttäminen sensuuria tai ei.
Tsemppiä ja kuuliutta ja suukkoja vaan kaikille.  :-*

Kyllähän tässä selvää edistystä netiketin muodostuksessa ja sen semmoisissa asioissa on havaittavissa. Pienet sivuaskeleet ja hiekka rattaissa nähdäkseni kuuluvat asiaan. Taiteilijaluonteet eivät ole kaikkein parhaiten sääntöjen omaksumiseen soveltuvia. Luulisin.

Ja vielä lisää suukkoja kaikille.  :-*
Erityisesti niille joille turhat hymiöt aiheuttavat tykytystä ohimosuoniin.  :-*


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Pjr - 06.05.2005, klo 15:13:05
... Pjr:ää ei bannattu sarjojensa sisällön vaan oman käytöksensä vuoksi. Tämän ilmeisesti tajusi ja hyväksyi jopa Pjr itse...
En kyllä itse asiassa ole tuosta asiasta täysin vakuuttunut vieläkään. Poistettu viestini oli kuitenkin täysin asiallinen sisälsi varoituksen linkin sisällöstä. Myös Punainen ikkuna joka sisälsi tekstin Olet kirjoitus kiellossa tälle foorumille. Syy: Rasistisen materiaalin linkittäminen. joka ilmestyi ruudun ylälaitaan oli melko yksiselitteinen. Myönnän toki, että käytöksessäni on tapahtunut ylilyöntejä, mutta kyllä ylläpidon tekemä sensurointi päätöskin oli mielestäni melko äkkipikainen ratkaisu.
 Mutta koska viestini joka poistettiin, on taas suunnilleen alkuperäisessä muodossaan paikallaan sensuroimattomana, uskon että ylläpitokin on miettinyt tekemisiään. Olen muutenkin iloinen, että tapaus herätti keskustelua.
 PS. Jos te valvojat suhtaudutte tuohon Keijoon noin alentuvasti, niin se vaan provoutuu entisestään.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hazart - 06.05.2005, klo 15:25:45
PS. Jos te valvojat suhtaudutte tuohon Keijoon noin alentuvasti, niin se vaan provoutuu entisestään.

Emme me suhtaudu Keijoon alentuvasti, vaan ihan niin kuin kaikkiin muihinkin täällä. Kommentit, jotka hän on saanut meiltä ja muilta, ovat seurausta hänen omasta provosoimisestaan. Jos sinä piekset suutasi ja kutsut ihmisiä älykääpiöksi yms. niin onko ihme, jos tulee vastakommenttia.

Toivon, että Keijo muuttaisi vähän asennettaan positiivisemmaksi, niin eiköhän se siitä lähde. Tarvitaan vain pieni päätös, ettei enää toimi oman kiukkunsa viemänä. Koska hän on nyt saanut provosoitua ihmisiä ja lukee heidän kirjoituksiaan, tämä päätös saattaa olla vähän vaikeampikin.

Provosoitumisen tuomat ongelmat loppuvat siihen, kun joku päättää olla provosoitumatta.

Keijolle kaikkea hyvää!

 8]


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hazart - 06.05.2005, klo 15:35:45
En kyllä itse asiassa ole tuosta asiasta täysin vakuuttunut vieläkään. Poistettu viestini oli kuitenkin täysin asiallinen sisälsi varoituksen linkin sisällöstä. Myös Punainen ikkuna joka sisälsi tekstin Olet kirjoitus kiellossa tälle foorumille. Syy: Rasistisen materiaalin linkittäminen. joka ilmestyi ruudun ylälaitaan oli melko yksiselitteinen. Myönnän toki, että käytöksessäni on tapahtunut ylilyöntejä, mutta kyllä ylläpidon tekemä sensurointi päätöskin oli mielestäni melko äkkipikainen ratkaisu.

Jos luit Ramin yhteenvedon bannaamisen syistä, löydät selityksen tälle.

Ja totta, ylläpito ei välttämättä tee aina heti oikeita ratkaisuja (eikä joidenkin mielestä muutenkaan). Linjoja haetaan ja hiotaan, ja siinä sivussa voi tulla ylilyöntejä yms. sössimisiä. Mutta näistä voi oppia, jos ottaa opikseen.

 8]


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Chemo - 06.05.2005, klo 15:56:22
Reima: ilmeisesti tämä on se ketju johon viittasit turhuus-alueella?

Olen uusi jäsen täällä, mutta nettikeskusteluista mulla on kokemusta varsin monen vuoden ajalta. Esimerkiksi siltä yhdeltä suurelta musafoorumilta, johon olikin jo viitattu: kirjoitan sinne tällä samalla nimimerkillä. Siellä olin mukana muutama vuosi sitten vääntämässä siitä, mitä sallitaan vitsipalstalle: tarkemmin siitä sallitaanko rasistiset vitsit vai ei. Mua yllätti se, miten monet tuntuivat suhtautuvan kepeästi kansanryhmien negatiivisluonteiseen stereotypiointiin, joka todellisuudessa vaikuttaa siihen miten näihin ihmisiin suhtaudutaan jokapäiväisessä elämässä.

Kommunikoinnin - myös nettifoorumikirjoittelun - pohjana täytyy olla kunnioitus muita ihmisiä kohtaan. Jos tämä puuttuu, tarttee tehdä jotain: fiksulla moderoinnilla saadaan hyvä meininki ylläpidettyä, ja kaikki erilaiset ihmiset tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Moderointia siis mielestäni tarvitaan, ja sen perusteella mitä tästä ketjusta olen kaikilta osapuolilta lukenut, olen sitä mieltä että moderaattoreiden toiminta on mielestäni ollut perusteltua.


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: VesaK - 06.05.2005, klo 16:50:08
Vahingosta viisastuneena siteeraisin tätä:

Lainaus
"Ironia prosessina korostaa ironikon ja hänen yleisönsä vuorovaikutuksen dynaamista luonnetta. Ironikon päätavoitteena ei ole saada yleisöään hyväksymään tietyt lähtökohdat ja muodostamaan kanssaan yhteisön. Kysymys ei ole myöskään siitä, että yleisön pitäisi ponnistella, jotta ymmärtäisi ironian oikein. Tärkeintä on ajattelun sysääminen liikkeeseen. Siitä, mihin se johtaa, emme voi olla varmoja. Ironiassa on kyse olennaisesti myös itse-ironiasta, oman tulkinnan haavoittuvuuden tunnustamisesta. Näin ymmärrettynä ironia ei ole vain tyylilaji, vaan elämänasenne: dubito ergo sum.
Ironikko on riippuvainen siitä, mitä ironisoi. Siksi ironia edellyttää enemmänkin nöyryyttä kuin ylimielisyyttä ja yläpuolelle asettumista. Käytännössä näiden kahden rajanveto on kuitenkin yksi ironian kompastuskivistä. Tämä kysymys nousi mieleeni muutama vuosi sitten kun istuin kansainvälisen viestinnän tutkimuksen järjestön kokouksessa. Järjestön eroava, hollantilainen puheenjohtaja piti mielestäni hauskan ja älykkään puheen, jossa hän ironisoi niin järjestön poliittisia kähmintöjä kuin maansa kolonialistista historiaa suhteessa Brasiliaan. Puhe herätti paljon pahaa verta varsinkin latinalaisten maiden edustajissa. Jäin miettimään, oliko yleisön reaktio sittenkään pelkästään huumorintajun ja ironisen asenteen puutetta vai oliko sinänsä loistava puhe myös sivistyneen eurooppalaisen, entisen siirtomaaisännän etuoikeus."   - Esa Väliverronen

Teksti kokonaisuudessaan:
 http://www.uta.fi/tiedotustutkimus/sivut/alasivut/paa398.htm


Otsikko: Re: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: åke - 12.06.2006, klo 12:53:45
Minusta kvaakin foorumeiden taso on jokatapauksessa loistava. Turhaa spämmäystä ei ole ja/tai moderaattorit hoitavat hommansa todella hyvin. :)


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 24.07.2013, klo 17:18:00
Katsoin nopeasti enkä nyt löytänyt  tupalpostauksia kieltävää mainintaa mistään (vaikka muistelin että sellainen jossain olisi tullut esille). Kaikille tämäkään ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Tuntuu että ilmiö on lisääntymässä. Tämmöinen henkitoreissaan kamppaileva foorumi ei mielestäni kaipaa enää moista keskustelun (ja foorumin lukemisen) vesittäjää.

Käyttäjät postaavat julkaisujensa ja weppisivujensä päivitysten "mainoksia" ja sitä katsotaan hieman läpi sormien. Mielikuvani mukaan tähän "syyyllistyy" jo ainakin 3-4 tyyppiä. Pointti oli tosiaan se että foorumi on tämän "uuden käytännön" myötä yhä vähemmän kiinnostava. Voisihan ylläpito asiaan puuttua toki ilman netiketin korjaustakin. Häiritseekö muita, vai olenko taas turhan tiukkapipo?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jiksi - 24.07.2013, klo 17:48:34
Mainonnan suhteen multipostauksia ehkä voi suitsia, mutta luku- tai kuunteluprojektien yhteydessä se on ihan OK.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 24.07.2013, klo 18:23:01
luku- tai kuunteluprojektien
En tajua mitä tarkoitat noilla?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 01.09.2013, klo 10:08:20
Käyttäjät postaavat julkaisujensa ja weppisivujensä päivitysten "mainoksia" ja sitä katsotaan hieman läpi sormien. Mielikuvani mukaan tähän "syyyllistyy" jo ainakin 3-4 tyyppiä. Pointti oli tosiaan se että foorumi on tämän "uuden käytännön" myötä yhä vähemmän kiinnostava. Voisihan ylläpito asiaan puuttua toki ilman netiketin korjaustakin.
Näköjään olen ainoa jota asia häiritsee. Piti sitten käydä muuttamaan näitä henkilöitä "näkymättömiksi", mutta eipä sekään onnistunut. Muistaakseni joskus täällä oli sellainen postausten "ignore" ominaisuus, mutta enää en löytänyt?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: EO - 01.09.2013, klo 11:43:39
Tämä epävirallinen viritys?:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=12460.0


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: byttna1 - 28.11.2013, klo 14:44:53
Kertokaa, mitä mieltä olette Kvaakin netiketistä. Parannusehdotuksia, selvennyspyyntöjä ja turhanpäiväistä valitusta epäreiluista säännöistä otetaan vastaan.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 28.11.2013, klo 15:49:28
Kertokaa, mitä mieltä olette Kvaakin netiketistä. Parannusehdotuksia, selvennyspyyntöjä ja turhanpäiväistä valitusta epäreiluista säännöistä otetaan vastaan.

Mi-mitäh?!


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Curtvile - 28.11.2013, klo 15:57:29
Kertokaa, mitä mieltä olette Kvaakin netiketistä. Parannusehdotuksia, selvennyspyyntöjä ja turhanpäiväistä valitusta epäreiluista säännöistä otetaan vastaan.
Mi-mitäh?!

Yritys olla hupaisa ja kopioida Rami Rautkorven aloitusviesti (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,2934.msg47758.html#msg47758) ketjuun toki kasvattaa uuden jäsenen viestimassaa mutta ei näin lapset.

Kuoreen on tehty merkki, vallan hienoa, mutta se pilkka osuu useimmiten omaan nilkkaan.
Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jukka Laine - 28.11.2013, klo 17:28:15
Botti.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 29.11.2013, klo 08:54:53
Botti.

Botit kehittyvät sitä vauhtia, että ennen pitkää joku niistä läpäisee Turingin testin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Turingin_testi).


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 03.12.2013, klo 02:56:01
Botti tai ei, mutta pointtia tuossa kyllä kieltämättä on. Kvaak ei muutu, parane tai mitään muutakaan, joten minusta voisi jo melkein heivata koko palaute osion, eikä kukaan varmaankaan huomaisi erityisemmin eroa. Onhan se toki kiva että se on muodon vuoksi. Vähän niin kuin valvojilla toisinaan on silmätkin päässä ihan vain muodon vuoksi. Oikeastaan...taitaa olla tuo sarjakuva aiheenakin foorumilla vain muodon vuoksi. Kyllä, kyllä! Tämä taitaa olla sitä muodollista pätevyyttä!


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hannu - 05.12.2013, klo 11:11:32
Nyt en kyllä ymmärrä lainkaan edellistä (M.B. Rudyard Greysma) kommenttia. Mitä ihmeen "pointtia" siinä on että joku kopioi keskusteluketjun ensimmäisen kommentin ja lähettää sen ikäänkuin omana kommenttinaan? Samanlainen viesti tuli myös Tex Willer-keskusteluun. Oli sitten lähettäjä "botti" tai mikä hyvänsä, niin kaiketi siellä takana on joku immeinen, jolla ei varmaan ole hajuakaan siitä, mistä keskustellaan vaan vain ajatuksena sotkea, seata ja hämmentää keskustelua; täysin sattumanvaraisesti.

Minusta on hyvä - ja välttämätöntä - että Kvaakissa on mahdollisuu palautteen antoon myös tällä tasolla. Jos netiketin kohdalla on ollut hiljaiseloa, niin sehän vaan kertoo siitä ettei isompaa ongelmaa ole ollut.   


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: echramath - 05.12.2013, klo 12:34:28
Samanlainen viesti tuli myös Tex Willer-keskusteluun. Oli sitten lähettäjä "botti" tai mikä hyvänsä, niin kaiketi siellä takana on joku immeinen, jolla ei varmaan ole hajuakaan siitä, mistä keskustellaan vaan vain ajatuksena sotkea, seata ja hämmentää keskustelua; täysin sattumanvaraisesti.

Botti lienee rikki. Sen pitäisi käyttää tuota viestiä hämäyksenä ja levittää samalla mainoksia, mutta se on hukannut mainokset johonkin. Sain joskus ihan sähköpostilla spammina www-palvelimen 404-virheilmoituksia. Postirobotin oli tarkoitus hakea mainokset jostain veppisivulta, mutta se olikin alhaalla...


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Hannu - 05.12.2013, klo 14:33:49
No joo, mutta mistähän me löydettäis se pointti mitä  M. B. R. G. mainosti?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 08.12.2013, klo 02:56:30
Nyt en kyllä ymmärrä lainkaan edellistä (M.B. Rudyard Greysma) kommenttia. Mitä ihmeen "pointtia" siinä on että joku kopioi keskusteluketjun ensimmäisen kommentin ja lähettää sen ikäänkuin omana kommenttinaan? Samanlainen viesti tuli myös Tex Willer-keskusteluun. Oli sitten lähettäjä "botti" tai mikä hyvänsä, niin kaiketi siellä takana on joku immeinen, jolla ei varmaan ole hajuakaan siitä, mistä keskustellaan vaan vain ajatuksena sotkea, seata ja hämmentää keskustelua; täysin sattumanvaraisesti.

Minusta on hyvä - ja välttämätöntä - että Kvaakissa on mahdollisuu palautteen antoon myös tällä tasolla. Jos netiketin kohdalla on ollut hiljaiseloa, niin sehän vaan kertoo siitä ettei isompaa ongelmaa ole ollut.   

Ja tämä kommentti taas todisti minun sarkastisen pointtini palaute osiosta.
Luepa tämän osion keskusteluja ja viestejä. Aina sama kaava. Kvaakin palaute on nurinaa, joten tämä keskustelu oli tässä. Jatketaan niin kuin sitä ei olisi koskaan käytykään. Jätetään se vaan tähän ettei ketään innostu ja mennään pihalle pelaamaan sarcasmipalloa.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 08.12.2013, klo 11:32:57
Aina sama kaava. Kvaakin palaute on nurinaa, joten tämä keskustelu oli tässä. Jatketaan niin kuin sitä ei olisi koskaan käytykään.
Vaihtoehtona se että netikettiä sun muuta rukattaisiin aina yhden henkilön turhautumisen vuoksi? Oh Jees!


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 08.12.2013, klo 11:51:23
Ja tämä kommentti taas todisti minun sarkastisen pointtini palaute osiosta.
Luepa tämän osion keskusteluja ja viestejä. Aina sama kaava. Kvaakin palaute on nurinaa, joten tämä keskustelu oli tässä. Jatketaan niin kuin sitä ei olisi koskaan käytykään. Jätetään se vaan tähän ettei ketään innostu ja mennään pihalle pelaamaan sarcasmipalloa.

Annat siis nurisevaa palautetta siitä, että palaute on nurisevaa.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 21.12.2013, klo 06:57:35
Vaihtoehtona se että netikettiä sun muuta rukattaisiin aina yhden henkilön turhautumisen vuoksi? Oh Jees!

Annat siis nurisevaa palautetta siitä, että palaute on nurisevaa.

Ei vaan siitä, että kuten tämäkin keskustelu osoittaa, sillä ei ole väliä, onko se palaute minkä tahansa laista, on siinä pointtia tai ei, se hylätään silti, ja mielummin asiaan liittymättömillä verukkeilla, niin kuin nytkin teet.

Kysyn siis:
Miksi? Mitä tällä tekee? Ketä palvelee, että voi valittaa, jotta ei tarvitsisi valittaa muualla, mutta silti ihmetellään, että missä on uudet käyttäjät? Minusta se kuulostaa aika hölmöltä.

Hitler ei aiheuttanut 2. Maailmansotaa, vaan siihen vaikutti muutkin seikat, kuten Wilhelm 2, kun hän vei Saksan politiikkaa toiseen suuntaan ennen 1. Maailmansotaa.

Joten viekää ne Hitler argumenttinne hiivattiin, tai älkää kysykö käyttäjien mielipidettä. Minulla on meinaan kosolti käyttämättömiä Wilhem 2 argumentteja.

Se on meinaan aivan varmasti trollin vika, jos trollaamiselle herätetään halu. Se on myös varmasti veronmaksajan syytä, jos yhteiskunta ei ole tarpeeksi hauska.

Ja taidekin on pahaa koska Hitler.

Mutta ei se minulta ole pois, kun käyn täällä muutenkin nykyään yhä harvemmin.

Jos päästäisiin näistä veruke keskusteluista eroon, niin kai tässä voisi jostain muustakin puhua tällä osastolla.

Kertokaa, mitä mieltä olette Kvaakin netiketistä. Parannusehdotuksia, selvennyspyyntöjä ja turhanpäiväistä valitusta epäreiluista säännöistä otetaan vastaan.

Mitä kohtaa tästä ette ymmärrä?
Muotoillaan se vielä kuvalliseen muotoon, ja mahdollisimman selkeästi:
Tuntuuko kuvan mukainen keskustelu tutulta, ja siltä kuin joku kaunistelisi jotain aika paljon?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 21.12.2013, klo 07:49:18
Ja uusia jäseniä siis tulisi lisää, jos palauteosio heivattaisiin pois?

Harvoin mitään muutoksia tehdään yhden henkilön vuoksi, missään. Varmaan ylläpito reagoisi, jos jostain asiasta tulisi paljon valituksia. Vaikka nykyään meillä taitaa tuo ylläpitoprukka olla aika harvalukuinen.

Jos käyttäjämäärä on vähentynyt, luulen sen kyllä johtuvan yksinkertaisesti siitä, että sarjakuvien suosio noin yleensä on vähentynyt.

Nykyisessä opinahjossani Metropoliassa perustimme sarjakuvakerhon, pelkästään meidän graafisten ykköskurssilta tuli 10 jäsentä: yksikään heistä ei pyöri täällä Kvaakissa. Muutamat kyllä tiesivät Kvaakin olemassaolosta.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 21.12.2013, klo 15:33:51
Ja uusia jäseniä siis tulisi lisää, jos palauteosio heivattaisiin pois?

Harvoin mitään muutoksia tehdään yhden henkilön vuoksi, missään. Varmaan ylläpito reagoisi, jos jostain asiasta tulisi paljon valituksia. Vaikka nykyään meillä taitaa tuo ylläpitoprukka olla aika harvalukuinen.

Jos käyttäjämäärä on vähentynyt, luulen sen kyllä johtuvan yksinkertaisesti siitä, että sarjakuvien suosio noin yleensä on vähentynyt.

Nykyisessä opinahjossani Metropoliassa perustimme sarjakuvakerhon, pelkästään meidän graafisten ykköskurssilta tuli 10 jäsentä: yksikään heistä ei pyöri täällä Kvaakissa. Muutamat kyllä tiesivät Kvaakin olemassaolosta.

No en minä nyt ole sanonutkaan, että pitäisi yhden henkilön pyörittää koko touhua. Mutta keskustelut tuntuvat aika turhilta, jos sillä että mikä/kuka mielipiteen sanoo,  on enemmän väliä, kuin sillä että onko siinä mielipiteessä ihan tärkeitä huomionarvoisia ajatuksia, olkoonkin, että ne on esitetty hieman vulgaarilla tavalla.

Valitsetteko te kaupassa töissä ollessannekin asiakkaan mielipiteet sen mukaan, että miten hän ne ilmaisee?

Olkoonkin, että tuossa erona on palkka, mutta jos on lupautunut vastaanottamaan kritiikkiä, niin se kestetään kuin mies. En minä itsekään uusnatseille hymyile baarissa, mutta ellei hänestä ole aitoa häiriötä, en suoraan sanoen keksi, miksi minun pitäisi vaatia, että baarimikko antaa hänelle huonomman jakkaran kuin minulle tai että vaatisin hänen poistamista.

Jos palautteesta keskustellaan, ja siitä, että mikä sen palautteen premissi voisi olla, niin enpä minä nyt näe eroa sillä, että kirjoittaako sen palautteen siinä vaiheessa botti vai käyttäjä, jos asia on selvästi keskustelun arvoinen.

Vai oletko sitä mieltä, etteikö tässä olisi nyt kuitenkin keskusteltu pointista, jonka botti toi esille, ja että keskustelu voi vaikuttaa siltä kuin sillä ei olisi väliä, että puhuuko botti vai käyttäjä, hänen palautteensa keskusteluarvo kierretään verukkeilla?

Minäkään en erityisemmin välittäisi lukea VesaK:n juttuja, mutta eipä nyt äkkiseltään tule mieleen tilannetta, jossa en olisi antanut edes jonkinlaista arvoa hänen supersankari kritiikilleen (eli katsonut edes, että onko siinä mitään pohjaa) tai jättänyt sarjakuvan ostamatta perusteella liittyen henkilöön X.

No niin. Nyt kai kun meillä on sivullinen näyttöä, voidaan jo alkaa puhua sen palautteen premissistä Kvaakin tulevaisuuden kannalta. Mitä mieltä on ylläpito ajatuksesta, että palaute palautteena ja henkilöitymät henkilöitymänä?

Olisiko nyt kuitenkin viisasta keskustella siitä onko jokin käyttäjä botti jossain muualla, kuin yksinomaan palautetta koskevassa keskustelussa? Ja nyt en puhu Netikettiä koskevasta palautteesta, vaan palautteesta palaute osiossa yleensä. Ja mikä Ylläpidon mielestä on oleellista hyvän palautteen kannalta? Jos sillä on kerran väliä, että miten palaute esitetään, niin olkaa hyvä ja kertokaa.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Gothicus - 21.12.2013, klo 20:19:54
Mä en oikeastaan ymmärrä mikä Michael Diana Riddle Greysman hätä ja ongelma tässä nyt pohjimmiltaan edes on. Olen yrittänyt, mutta ei aukea.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 21.12.2013, klo 21:00:15
Mä en oikeastaan ymmärrä mikä Michael Diana Riddle Greysman hätä ja ongelma tässä nyt pohjimmiltaan edes on. Olen yrittänyt, mutta ei aukea.
Sama juttu. Puolustaako se sitä bottia vai mitä?

Vastaan silti että Kvaakin (ja tämän ketjun) ideana on se että käyttäjät keskustelevat asioista. Epämääräisen demokratian (tai joskus yksinvaltaisesti) tehdään sitten muutoksia käytäntöihin. Väitän että Kvaak ja sen netiketti on nyt sellainen kuin mitä sen käyttäjät (se epämääräinen joukko) haluavat sen olevan. Uusia ideoita puidaan ja siirretäänn käytäntöön tarpeen mukaan.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lönkka - 22.12.2013, klo 21:41:15
Jos käyttäjämäärä on vähentynyt, luulen sen kyllä johtuvan yksinkertaisesti siitä, että sarjakuvien suosio noin yleensä on vähentynyt.
Uskoisin että sarjakuvien suosio noin ylippänsä on kyllä minusta pikemminkin kasvanut.

Kvaakin suosio taas ei.
Aika pahasti on useamman vuoden polkenut paikallaan tai jopa ottanut takapakkia.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 22.12.2013, klo 21:50:45
Uskoisin että sarjakuvien suosio noin ylippänsä on kyllä minusta pikemminkin kasvanut.
Kvaakin suosio taas ei.
Aika pahasti on useamman vuoden polkenut paikallaan tai jopa ottanut takapakkia.

Vaisua on, kieltämättä. Miksi?

Ehkä foorumit vain eivät enää kiinnosta. Twitterissä on just' nyt vilkkainta.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 23.12.2013, klo 17:22:24
Vaisua on, kieltämättä. Miksi?

Ehkä foorumit vain eivät enää kiinnosta.
Jos täällä sanoo jotain, voidaan tulla kysymään perusteluja ja jopa väittämään vastaan. Sellaista "paskaa" ei suurin osa ihmisistä halua niskaansa, kun voi heitellä briljantteja ideoitaan facebookissa ja tvitterissä ilman että kukaan tulee nillittämään mitään.  :)


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Petteri Oja - 23.12.2013, klo 17:55:49
Jos unohtaa Reiman komment(e)ista tihkuvan inhon sosiaalista mediaa kohtaan, niin periaatteessa noin. FB:ssä ei tarvi lukea tiettyjen foorumit tukkivien jaarittelijoiden vuodatuksia, jos ei välttämättä halua. Ainakaan mun taipumus masokismiin ei varsinaisesti ole iän myötä lisääntynyt, päinvastoin.

Myöskään verkossa ei tee mieli roikkua koko valveillaoloaikaa, joten jossain toisessa paikassa vietetty aika on pois Kvaak-ajalta.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 23.12.2013, klo 19:36:11
Jos unohtaa Reiman komment(e)ista tihkuvan inhon sosiaalista mediaa kohtaan, niin periaatteessa noin.
Tällä kertaa se ei ollu inhoa, oli ironiaa.  :) Kuluneen vuoden mittaan olen tullut siihen tulokseen että Facebook on ihan hyvä juttu. Se ei vain ole mun juttu. Mulle olisi kauhistus jos kaikki se somen diibadaaba joku päivä alkaisi pyöriä Kvaakissa.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 23.12.2013, klo 19:37:58
Täällä ei oikein synny muualla keskustelua kuin Tex-Willer-ketjuissa.

Onneksi Toni sentään iloitsi kanssani uudesta Yannin ja Schwartzin Piko ja Fantasio -seikkailusta. Lämmitti mieltä se.   :)


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jukka Laine - 15.11.2015, klo 11:45:08
Jos poliisi tiedottaa että huolia ja paineita turvapaikanhakijoista voi purkaa rajatulla alueella väärinkin perustein, niin katsotaan netikettiä silloin uudelleen.

Ylläpidon puolella on jo ennen viikonlopun tapahtumia kypsytty tiettyihin kirjoittajiin. Ja vastaavan propagandan levittäjiä on lopullisesti vuosien varrella poistettu jo kolme.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 15.11.2015, klo 12:52:07
Tässä nyt yhdistyy kaksi asiaa aika hämmentävällä tavalla. Se että Ylläpito ei jaksa moderoida ja se mitä poliisi tiedottaa. Edellinen on ymmärrettävää, jälkimmäinen on jonkinlainen epämääräinen suositus.

Kvaakin kiellettyjen sanojen lista kasvaa huolestuttavalla nopeudella. Linja ei voi olla kestävä. Ainoa järkevä ratkaisu pulmaan on mielestäni se että banneja jaetaan herkemmin. Siitähän tämä tilanne käsittääkseni johtuu. Nyt puututaan yksittäisiin sanoihin ja suitsitaan keinotekoisin verukkein koko joukon kirjoittamista. Kun pitäisi  puuttua yksittäisten kirjoittajien tekemisiin.

"Poliisi on esittänyt huolensa", anna mun kaikki kestää. Mutta onhan poliisi huolestunut myös siitä mistä Kvaakissa ei saa puhua. Ja Henendo ja Dennis ja kaikki ovat huolestuneita. Kai jos poliisi olisi tossiaan huolissaan niin ensimmäisenä suljettaisiin Homma ja MV ja kaikki muut sontaluukut (en tarkoita että Hommassa olisi pelkästään asiatonta keskustelua, mutta nostin sen tässä esimerkiksi kun en muitakaan vastaavia tiedä.). Että eiköhän käydä Kvaakissa vapaasti keskustelua siihen asti.

Netiketissä on jo nyt moderoinnille enemmän kuin riittävästi työkaluja:
Lainaus
Vältä rasistista, seksististä tai muuten loukkaavaa materiaalia.
Asiattomasta käyttäytymisestä voi joutua suljetuksi pois keskustelufoorumilta.
Ylläpidolla on täydet oikeudet muokata, siirtää tai poistaa viestejä.
Suhtautukaa varoituksiin vakavasti.

Uusin lisäys:
Lainaus
Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden yhdistäminen terrorismiin ei ole sallittua. Pakolaiset ja turvapaikanhakijat pakenevat terrorismia.
Jonka 1. lauseessa kielletään tekemästä sitä mitä 2. lauseessa tehdään on sanalla sanoen hämmentävä.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: J Lehto - 15.11.2015, klo 13:49:54


Ylläpidon puolella on jo ennen viikonlopun tapahtumia kypsytty tiettyihin kirjoittajiin. Ja vastaavan propagandan levittäjiä on lopullisesti vuosien varrella poistettu jo kolme.


Vai niin. Haen pomppani. Ihana
auringonpaiste. Annetaan työrauha
viranomaisille.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 15.11.2015, klo 15:10:29
En ymmärrä millään mittapuulla sellaisen viestin poistamista, jossa kerrotaan viranomaisten antamasta tiedosta. Kvaakin netikettiin lisätyt lauseet ovat Kvaakin ylläpidon asia ja heidän määräysvallassaan, mutta nyt tapahtunut lisäys näyttäytyy taustojen perusteella silmissäni mielivaltaiselta ratkaisulta ja jopa vaaralliselta kehitykseltä.

Katson itseni kuuluvan niihin "tiettyihin kirjoittajiin, joihin ylläpito on kypsynyt". Korostan kuitenkin, etten ole levittänyt mitään propagandaa, vaan puhtaasti kertonut omia mielipiteitäni ja ajatuksiani eikä niiden takana ole mitään mitä ei olisi minkä tahansa muun kirjoittelun takana. Eri mieltä oleminen ja sen ilmaiseminen ei ole propagandaa.

Jos ylläpito haluaa langettaa minulle kirjoituskieltoa, joudun sen kärsimään, koska en tällä haavaa tiedosta lainkaan toimineeni mitenkään väärin. Joudun tällä hetkellä miettimään ylipäätään itseäni Kvaakissa, koska en halua jäädä aiheuttamaan pahaa verta, mutta samalla en ymmärrä syntynyttä tilannetta. Mielipide-eroja on kirjoittajien välillä, mutta ei siitä pitäisi seurata tällaisia reaktioita. Sehän on aivan luonnollista ja normaalia.

Prioriteettinani on ollut sarjakuva enkä halua jättää Kvaakia.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 15.11.2015, klo 15:20:46
En ymmärrä millään mittapuulla sellaisen viestin poistamista, jossa kerrotaan viranomaisten antamasta tiedosta.

Viesti poistettiin siksi, että siinä kerjättiin bannia.

Prioriteettinani on ollut sarjakuva enkä halua jättää Kvaakia.

Erinomainen prioriteetti.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 15.11.2015, klo 15:23:51
Viesti poistettiin siksi, että siinä kerjättiin bannia.

Ei kerjätty. Kerroin viestissä, mitä viranomaiset olivat terroristeista kertoneet.

Vielä eilen pidit viestiäni asiallisena keskusteluna. Mikä on nyt muuttunut?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 15.11.2015, klo 15:41:04
Asiasta on melko turha vääntää kun todistusaineisto on hävittty. Näitä oikeusmurhia Kvaakissa silloin tällöin sattuu ja se lienee pakko hyväksyä.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 15.11.2015, klo 15:53:05
Asiasta on melko turha vääntää kun todistusaineisto on hävittty. Näitä oikeusmurhia Kvaakissa silloin tällöin sattuu ja se lienee pakko hyväksyä.

Kyllä siitä on nyt väännettävä. Minun on ymmärrettävä tilanne ja saatava tietää, onko Kvaakissa jatkossa sallittua toistaa viranomaisten kertomaa ja ylipäätään hahmottaa täällä käydyn keskustelun rajat. Rehellisesti sanottuna en tällä hetkellä niitä hahmota lainkaan.

En ole yhdessäkään Kvaakiin lähettämässäni viestissä kerjännyt banneja. En halua sellaisia.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: 1978 villiä metsää - 15.11.2015, klo 16:02:04
Viesti poistettiin siksi, että siinä kerjättiin bannia.
Muistaakseni Henendo toisti sitä senhetkistä viranomaistietoa aika hienovaraisesti. Lisäys netikettiin, kirjoituskiellon uhka ja asiattomien viestien poisto tapahtui vasta sen jälkeen. Näin todistaisin.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 15.11.2015, klo 16:05:46
Muistaakseni Henendo toisti sitä senhetkistä viranomaistietoa aika hienovaraisesti. Lisäys netikettiin, kirjoituskiellon uhka ja asiattomien viestien poisto tapahtui vasta sen jälkeen. Näin todistaisin.

Nyt taidamme puhua eri viestistä?!?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: 1978 villiä metsää - 15.11.2015, klo 16:08:30
Ahaa eihän tässä voi pysyä mukana, kun ne lähtevät nyttemmin äkkiä pois. Pahoittelut jos olin väärässä. Jatkakaa.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 15.11.2015, klo 16:11:58
Ahaa eihän tässä voi pysyä mukana, kun ne lähtevät nyttemmin äkkiä pois. Pahoittelut jos olin väärässä. Jatkakaa.

Yritämme olla hyviä, emme pahoja. Sehän tässä vaikeaa onkin.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jiksi - 15.11.2015, klo 16:13:06
Tämä ei aina tule ylläpidoltakaan oikeassa muodossa, mutta on kaksi eri asiaa mikä keskustelu on sallittua ja minkä keskustelun ylläpito Kvaakissa sallii.

Toisinaan on vedetty rajaa sen suhteen, millaiseksi foorumin tahdotaan muodostuvan. Tämä rajanvedon aika on jälleen käsillä.

Kirjoittajista osa ei sitä nähtävästi itse tajua, mutta propagointia ja agitointia tulee nyt siinä määrin, että on aika rohkaista näitä etsimään samanmielisiä toisaalta.

Tällä hetkellä sen voi vielä tehdä vapaaehtoisesti, ja osallistua Kvaakin – myös sarjakuviin liittyviin – keskusteluihin.

Kuten on monesti todettu, kaikilla on sananvapaus, mutta kenelläkään ei ole julkaisuvelvollisuutta.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 15.11.2015, klo 16:14:21
Nyt taidamme puhua eri viestistä?!?

Minä puhun hänen kanssaan samasta, eilen illalla lähetetystä viestistä.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 15.11.2015, klo 16:15:35
Minä puhun hänen kanssaan samasta, eilen illalla lähetetystä viestistä.

Ymmärsin väärin, ja luulin että tarkoitettiin erään toisen käyttäjän viestiä. Pahoittelen.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: 1978 villiä metsää - 15.11.2015, klo 16:17:09
Poistui niitä viestejä joiltain muiltakin...


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 15.11.2015, klo 16:17:47
Ymmärsin väärin, ja luulin että tarkoitettiin erään toisen käyttäjän viestiä. Pahoittelen.

Ja niitä viestejä minä en liene nähnytkään.

Pitänee vetää hetki happea, tässä nousee verenpaine itse kullakin nyt aivan turhasta ja väärinkäsitysten vuoksi.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jukka Laine - 15.11.2015, klo 16:23:03
Riitelyn vuoksi tämä ketju on toistaiseksi suljettu.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 24.11.2015, klo 18:50:41
Onko turvapaikanhakijakeskustelu Kvaakissa jatkossa kokonaan kielletty, koska ketju näyttää tulleen suljetuksi aiheeseen liittyvän viestin jälkeen?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Mambrinon kypäri - 24.11.2015, klo 20:44:16
Tämä tempoilu nyt ei ole oikein hyvä ratkaisu, etenkään kun lukon syy ei ole missään luettavissa.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 12.12.2015, klo 16:58:29
Ehdotan seuraavan poistamista Kvaakin netiketistä:

"Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden yhdistäminen terrorismiin ei ole sallittua. Pakolaiset ja turvapaikanhakijat pakenevat terrorismia."

Pakolaiset ja turvapaikanhakijat on yhdistetty terrorismiin nyt sekä viranomaisten että pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden itsensä toimesta. Viittaan jälkimmäisellä lehtijuttuihin, joissa mainitut muun muassa kertovat joillain joukosta olevan terroristisia kytköksiä. Myös niiden, jotka eivät ole tätä halunneet aiemmin uskoa, olisi viimeistään nyt syytä tiedostaa asia. Miksi Kvaak olisi muista toimijoista erillään ja ohjaisi netiketissään paikkaansapitämättömyyteen?


Otsikko: Vs:
Kirjoitti: oikoj - 12.12.2015, klo 17:10:40
Miksi? Hommalla nämä.


Otsikko: Vs:
Kirjoitti: Henendo - 12.12.2015, klo 17:19:58
Miksi? Hommalla nämä.

Jos aiheesta ei haluta tällä alustalla käydä keskustelua, se voidaan jättää sivuun toisinkin tavoin kuin kummallisilla ja epäloogisilla kielloilla netiketissä.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jiksi - 12.12.2015, klo 17:28:28
Asian ydin on ettei kourallinen käyttäjiä saastuta rasismilla ja vihapuheella sarjakuvafoorumia.

Jos eivät moderointitoimet ole olleetkaan aina hienovaraisia, ei anneta asian ytimen unohtua.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 12.12.2015, klo 17:40:16
Vihapuheella?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 12.12.2015, klo 17:49:43
Rasismilla?


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 12.12.2015, klo 18:55:54
Asian ydin on ettei kourallinen käyttäjiä saastuta rasismilla ja vihapuheella sarjakuvafoorumia.

Rasismi kielletään netiketissä erillisesti omassa kohdassaan. Tästäkään syystä en näe tarpeellisena erikoista lausahdusta turvapaikanhakijoista ja terrorismista.

Toivon, ettei mentäisi tähän toisten kirjoittajien haukkumiseen. En ole ikinä kohdannut Kvaakissa rasismia, joten voisit moista syytöstä edes perustella.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 12.12.2015, klo 19:42:16
Minen tuota oo kirjoittanut, mutta ymmärtääkseni tarkoituksena on yhtäläisyysmerkkien vetäminen näitten ryhmien välille. Ei meille ole 30 000 terroristia tänne tullu.

Timo


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 12.12.2015, klo 20:06:56
Minen tuota oo kirjoittanut, mutta ymmärtääkseni tarkoituksena on yhtäläisyysmerkkien vetäminen näitten ryhmien välille. Ei meille ole 30 000 terroristia tänne tullu.

Timo

Käytännössä sillä on torpattu kuuman perunan käsittely tykkänään ja samalla sammutettu koko vähänkään poliittisuuteen viittaava keskustelu. Syy tälle näyttäytyi sellaisena, että oikeamielisiksi itsensä kokeneet eivät suvainneet vääriä mielipiteitä keskuudessaan. Tällainen vaikutelma syntyi.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jiksi - 12.12.2015, klo 20:24:10
Kyse oli ylläpidon tekemästä valinnasta.

On niitä tehty kovempiakin valintoja takavuosina, osa käyttäjistä on mm. saanut elinikäisen porttikiellon.

Usein käyttäjä itse voi ajatella asian niin, että positiivinen osallistuminen painaa vaakakupissa häiriökäyttäytymistä enemmän. Ajatteleeko ylläpito näin, ei kannata testata.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 12.12.2015, klo 20:34:40
Kyse oli ylläpidon tekemästä valinnasta.

On niitä tehty kovempiakin valintoja takavuosina, osa käyttäjistä on mm. saanut elinikäisen porttikiellon.

Usein käyttäjä itse voi ajatella asian niin, että positiivinen osallistuminen painaa vaakakupissa häiriökäyttäytymistä enemmän. Ajatteleeko ylläpito näin, ei kannata testata.

En näe Kvaakia niin synkeänä paikkana, ettei ylläpidon valinnoistakin voitaisi keskustella. Tässähän on ketju nimenomaan sitä varten.

On valitettavaa, että haluat harjoittaa uhkailua. Sellaisen käsityksen tuosta elinikäisistä porttikielloista puhumisesta sain. Lisäksi puhut rasismista, vihapuheesta ja häiriökäyttäytymisestä syyttäen niitä viljellyn Kvaakissa. Jätät tämän syyttelyn kuitenkin hämärästi yleisluontoiseksi eikä asia pääse koskaan etenemään. Se on harmillinen valinta.

Korostan, etten tavoittele (tälläkään viestillä) minkäänlaisia banneja saati kenenkään loukkaamista. Jiksi ilmeisesti kokee kirjoitukseni häiriökäyttäytymisenä, mutta niin alan minäkin tuntea hänen viestinsä aiheeseen liittyen sellaisena ja ylimielisenä.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: J Lehto - 12.12.2015, klo 20:36:08
Minen tuota oo kirjoittanut, mutta ymmärtääkseni tarkoituksena on yhtäläisyysmerkkien vetäminen näitten ryhmien välille. Ei meille ole 30 000 terroristia tänne tullu.

Timo

Silloin linjaus pitäisi muotoilla toisella tavoin.

"Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden yhdistäminen terrorismiin ei ole sallittua"
kieltää selkeästi puhumasta niistä turvapaikanhakijoista, jotka
ovat jossain vaiheessa kuuluneet terrorijärjestöiksi luokiteltuihin
yhteisöihin.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Jiksi - 12.12.2015, klo 20:43:11
On valitettavaa, että haluat harjoittaa uhkailua.

En ole ylläpitäjä. Olet nyt aikuisten joukossa, joten ei käytetä lapsille tarkoitettua kieltä.

Jos omatunnossa pistää niin, että pitää puolustautua sivutolkulla, on selvää ettei kaikki ole omasta mielestäkään ollut asiallista.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 12.12.2015, klo 20:46:58
Jos omatunnossa pistää niin, että pitää puolustautua sivutolkulla, on selvää ettei kaikki ole omasta mielestäkään ollut asiallista.

Ei pistä omatunnossa lainkaan. Puolustautua pitää, jos joksikin negatiiviseksi leimataan.


Otsikko: Vs:
Kirjoitti: oikoj - 12.12.2015, klo 22:51:20
Täällä keskustellaan sarjakuvasta.  Eikö naurettavan vääntämisen voisi lopettaa. Maahanmuuttoon ja politiikkaan varmastikin löytyy muita paikkoja missä keskustella.


Otsikko: Vs:
Kirjoitti: tertsi - 13.12.2015, klo 05:48:53
Täällä keskustellaan sarjakuvasta. 
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=stats
Kohdasta "Keskustelujen Top ten (vastausten perusteella)" näet, mistä täällä Kvaakissa keskustellaan eniten.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 13.12.2015, klo 06:29:45
Henendo, mun mielestä paras ratkaisu on pitää omaa (sarjakuva)blogia ja pistää siitä linkkiä tänne Kvaakkiin aina silloin tällöin. Silloin voi itse päättää, mistä blogissa keskustellaan.

Näin ajattelin itse toimia.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Secos-Bill - 13.12.2015, klo 06:35:09
Henendo,

minulle on epäselvää, miksi noin sinnikkäästi haluat keskustella pakolaisista juuri täällä Kvaakissa. Oletatko, että saisit jonkun äärisuvakin silmät aukeamaan listaamalla ongelmia. Jokainen täällä on kuitenkin koko ajan ollut sitä mieltä, että vastaanotossa on ongemia ja tulijoiden joukossa on myös sekä laiskureita että roistoja.

Väitteesi siitä, ettet ole rasisti kuulostavat koko ajan ontommilta, kun ottaa huomioon, että kantasuomalaisten rikokset eivät tunnu liikuttavan sinua tippaakaan, ja PerSujen sekä Suomen Sisun jäsenten rikoksista mainitseminen on mielestäsi vihapuhetta ja demonisointia.

Tilanne alkaa jo mennä siihen, että minun on vaikea lukea edes Ankkalinnaketta etsimättä piilomerkityksiä rivien välistä. Minusta on valitettavaa, että vuosien aikana sinusta muodostunut kuva on muutamassa kuukaudessa rapistunut aika pahasti yhden päähänpinttymän takia.

Olen sitä mieltä, että asioista pitää voida keskustella ja mitään ei saa lakaista maton alle, mutta onko Kvaak lopulta siihen oikea paikka, kun muitakin mahdollisuuksia on riittämiin.

edit: tai tuo, mitä Tertsi sanoi...
Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 13.12.2015, klo 06:51:26
Jokainen täällä on kuitenkin koko ajan ollut sitä mieltä, että vastaanotossa on ongemia ja tulijoiden joukossa on myös sekä laiskureita että roistoja.
Oho!?
Kaikki?
Koko ajan?
Nyt kyllä hiukan naurattaa, sori vaan.Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Secos-Bill - 13.12.2015, klo 08:27:36
^^ Ei täällä ainakaan minun muistaakseni kukaan ole muuta suoraan väittänyt, mutta voi olla, että meillä on erilainen perusoletus.

Jos joku ei julista, että tulijat ovat messiata ilman ongelmia, niin oletan hänen ajattelevan, että homma takeltelee normaalin verran ja väki kattaa kaikki ihmisluonnot, koska se on minusta looginen ajatusketju.

Ehkä sinä näet, että jos joku ei julista pahojen muukalaisten invaasiota, niin hänen mielestään tulijat ovat messiaita, mikä taas minusta ei ole looginen ajatusketju.

Siis klassinen "jos et ole minua vastaan, olet minun puolellani" vs "jos et ole minun puolellani, olet minua vastaan". Minä edustan ensimmäistä kantaa, enkä automaattisesti laske vaikenevia eri mieltä oleviksi. En tiedä edustatko sinä jälkimmäistä kantaa, ehkä se selviää, kun linkkaat siihen tulevaan blogiisi.
Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 13.12.2015, klo 09:05:30
Tämä ketju on tarkoitettu asialliseen keskusteluun Kvaakin netiketistä.

Älkää menkö henkilökohtaisuuksiin, olkaa niin hyvät.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Miqz - 13.12.2015, klo 11:54:19
Tämä ketju on tarkoitettu asialliseen keskusteluun Kvaakin netiketistä.

Älkää menkö henkilökohtaisuuksiin, olkaa niin hyvät.


Samoiten varmaankaan sitä maahanmuutto/pakolaiskeskustelua ei kannata ujuttaa tänne.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: 1978 villiä metsää - 13.12.2015, klo 12:24:01
Minusta Secos-Billin rehellisyys ja täsmällisyys oli tervetullutta, mutta mitäs näistä. Tulkaa mukaan pohtimaan Seksismiä sarjakuvissa, jos muutkin ihmisoikeudet kiinnostavat kuin "sensuuria" vastaan taisteleminen.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Secos-Bill - 13.12.2015, klo 12:51:56
Kiitoksia, Diego. Itseäni hiukan kyllä harmittaa tämä purkaukseni, tuli kirjoitettua turhan laveasti ja ohi aiheen, mahdollisesti jopa ilkeästi.

Hyvin kätkettynä pointtinani oli ketjun aiheeseen liittyen se, että minusta nämä ketjujen sulkemiset ovat ansioituneet lähinnä Henendon suojelemisessa häneltä itseltään. Eli en näe ylläpidon liioitelleen, saati toimineen väärin. Henendo on kuitenkin sarjakuvafoorumille hyvä jäsen ( helposti minua parempi ) ja olisi suuri vahinko menettää hänet jonkin mielipide-eron takia.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Henendo - 13.12.2015, klo 16:47:21
Olen eilisten tapahtumien jälkeen tehnyt ratkaisuni ja päättänyt jäädä määrittelemättömälle tauolle Kvaakista. En aio poistaa tunnustani, koska en halua polttaa siltoja takanani saati sulkea mahdollisuutta palata.

Pohjimmiltani en haluaisi foorumia jättää, mutta en näe nyt muutakaan mahdollisuutta. Ei ole mieltä jatkaa toimintaa, josta seuraa vain mielipahaa. En ole eräiden muiden henkilöiden kanssa lainkaan samoilla linjoilla. Minua on nimitetty rasistiksi, minun on väitetty harjoittaneen vihapuhetta ja mielenterveyteni on kyseenalaistettu näin muutamia mainitakseni. Se loukkaa.

Kiteytettynä tämä kaikki on alkanut tuntua kiusaamiselta. Joillain kirjoittajilla näyttää olevan henkilökohtaisesti jotain minua vastaan. Olen halunnut pitää kiinni periaatteesta, että asiat riitelevät, eivät ihmiset, mutta se ei ole selvästikään toiminut.

Erehdyin luullessani, että kiusaajia esiintyy vain peruskoulussa. Erehdyin luullessani, että aikuisten ihmisten keskuudessa mielipide-eroilla ei olisi väliä ja että sellaisten perusteella toiselta henkilöltä voidaan riistää ihmisarvo ja kohdella tätä miten lystää.

En pyydä anteeksi, koska anteeksipyydettävää ei ole.

Kiitän kaikkia kvaakkilaisia. Kanssanne on ollut ilo keskustella, kaikilla alueilla.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Lurker - 13.12.2015, klo 16:57:27
Kiitän kaikkia kvaakkilaisia. Kanssanne on ollut ilo keskustella, kaikilla alueilla.

Harkitse nyt vielä, pyydän. Itsekin olen pari kertaa kimpaantuneena antanut pitkät Kvaakille, mutta täällä sitä vain ollaan. Sarjakuvayhteisö on, öh, yhteisö, jossa ollaan välillä kipakastikin eri mieltä, mutta se sarjakuva kuitenkin meitä yhdistää.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: tertsi - 13.12.2015, klo 17:28:40
Täysin oikea päätös, Henendo.
Miksi notkua paikassa, jossa ei koe olevansa tervetullut, puhumattakaan siitä, että kokee jopa tulleensa kiusatuksi.

Tsemppiä ja muita saman tapaisia asioita toivottelen.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: 1978 villiä metsää - 14.12.2015, klo 15:04:59
Minua on nimitetty rasistiksi, minun on väitetty harjoittaneen vihapuhetta ja mielenterveyteni on kyseenalaistettu näin muutamia mainitakseni. Se loukkaa.

Kiteytettynä tämä kaikki on alkanut tuntua kiusaamiselta. Joillain kirjoittajilla näyttää olevan henkilökohtaisesti jotain minua vastaan. Olen halunnut pitää kiinni periaatteesta, että asiat riitelevät, eivät ihmiset, mutta se ei ole selvästikään toiminut.

Erehdyin luullessani, että kiusaajia esiintyy vain peruskoulussa. Erehdyin luullessani, että aikuisten ihmisten keskuudessa mielipide-eroilla ei olisi väliä ja että sellaisten perusteella toiselta henkilöltä voidaan riistää ihmisarvo ja kohdella tätä miten lystää.
Tuo mielenterveyden kyseenalaistaminen taitaa liittyä siihen mitä joku sanoi, kun täällä sinnikkäästi kieltäydyttiin Ylen ansioista sen yrittäessä jäähdytellä pahimpia tunnemyrskyjä liittyen turvapaikanhakijoihin. Taustalla saattoi kummitella rasistisen vaihtoehtomedian olemassaolo, sekä oletus siitä että valtamedian hylkääminen ajaisi hakemaan tietoa niitä reittejä.

Mediakritiikki sinänsä on osoitus kestävästä järkiajattelusta, eikä se tarkoita sitä että ollaan samantien julistamassa salaliittoteorioiden totuutta. Kansallismielisistä ja kaupallisista lähtökohdista valikoidut uutiset ovat vuorostaan olleet hysteriaa lisääviä, mitä Henendo on pääsääntöisesti linkittänyt osoittaakseen jotain Suomen tilasta. Terrori-iskujen jälkeen niistä ei ole ollut puutetta. Arvailutkin riittävät uutisiksi värittämään tätä epävarmaa nykytodellisuutta.

Kyse on auktoriteeteista. Jos näkyvä tiedonvälitys on ennakkoluuloja lisäävää niin Henendo on noudattanut normeja. Silmätikuksi joutuminen muutaman muun sijasta on minuakin ihmetyttänyt, mutta ehkä siihen ovat vaikuttaneet suhteellinen aktiivisuus sekä tietty viaton kiltteys näissä keskusteluissa. Siihen kun vielä lisätään tämä vallalla oleva näsäviisastelu rasismista jonain mystisenä entisajan juttuna, Henendo ei selvästikään ole ymmärtänyt ajaneensa kvaakissa rasistien asiaa. Olosuhteiden uhri eikä varmasti ole ainoa.

 


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Gothicus - 15.12.2015, klo 09:34:40
Kyse on auktoriteeteista. Jos näkyvä tiedonvälitys on ennakkoluuloja lisäävää niin Henendo on noudattanut normeja. Silmätikuksi joutuminen muutaman muun sijasta on minuakin ihmetyttänyt, mutta ehkä siihen ovat vaikuttaneet suhteellinen aktiivisuus sekä tietty viaton kiltteys näissä keskusteluissa. 
Ei tämä kuluneen syksyn episodi kaikkine erikoisine käänteineen ole ollut millään tavalla Kvaakille kunniaksi. Ottamatta kantaa Henendon mielipiteisiin, sanoisin hänen kuitenkin selvinneen rupeamasta nettikäytöksen suhteen puhtain paperein. Kaikista muista keskusteluun aktiivisesti osallistuneista ei todellakaan voi sanoa samaa. Jo pelkästään osoittamallaan sinnikkyydellä Henendo on saattanut provosoida joitakin asianosaisia, jotka eivät kyenneet vastaamaan siihen kuin suunsoitolla ja henkilökohtaisilla loukkauksilla. Erikoinen sivu Kvaakin historiassa.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: 1978 villiä metsää - 15.12.2015, klo 11:45:17
Kyllä, mutta täytyy ottaa huomioon että ihmisarvoinen kohtelu on ollut tällöin monesti puheenaiheena. Oikeastaan se on ollut koko asian ydin.

EDIT: Täsmensin vähän.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: stork - 21.12.2015, klo 11:12:14
Lainaus
Sarjakuvagalleriaan ei hyväksytä minkäänlaista fan-arttia, pastisseja tai edes töitä, joissa esiintyy pienessäkin roolissa hahmoja, joiden tekijänoikeudet kuuluvat jollekin muulle taholle. Älä siis lataa tekemiäsi fanikuvia mistään olemassa olevasta hahmosta/sarjakuvasta, olivatpa ne kuinka hienoja tahansa. NIITÄ EI HYVÄKSYTÄ!
Lainaus
Kuva tai sen osa ei saa olla kopio tai pastissi jonkun toisen työstä eikä se saa sisältää missään muodossa tunnettuja hahmoja (esim. Aku Ankkoja, Spidermaneja, Tex Willereitä ja muita tekijänoikeuden alaisia hahmoja ei kelpuuteta).

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;cat=12 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;cat=12)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4600 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4600)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=919 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=919)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4589 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4589)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5664 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5664)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5839 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5839)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6346 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6346)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=2254 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=2254)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6525 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6525)

Tässä jokunen mitä on tullut vastaan.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: Curtvile - 21.12.2015, klo 14:53:53
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;cat=12 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;cat=12)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4600 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4600)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=919 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=919)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4589 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=4589)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5664 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5664)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5839 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=5839)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6346 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6346)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=2254 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=2254)
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6525 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=6525)

Tässä jokunen mitä on tullut vastaan.

Joista yhä enin osa liittyy kvaakissa  olleisiin kilpailuihin jotka ovat poikkeus sääntöön tai enimmäkseen joiden tekijänoikeus on rauennut tai ovat creative commonsin yms alaisia.


Otsikko: Vs: Kommentteja Kvaakin netiketistä
Kirjoitti: stork - 23.12.2015, klo 10:09:47
Joista yhä enin osa liittyy kvaakissa  olleisiin kilpailuihin jotka ovat poikkeus sääntöön tai enimmäkseen joiden tekijänoikeus on rauennut tai ovat creative commonsin yms alaisia.

Roger. Kiitos selvennyksestä.