Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Julkaisu, markkinointi, tekijänoikeudet ja palkkiot => Aiheen aloitti: Petri Aarnio - 06.01.2019, klo 14:10:28Otsikko: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Petri Aarnio - 06.01.2019, klo 14:10:28
Onko koskaan pohdiskeltu voisiko Kvaak toimia kustantajana?


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Miqz - 06.01.2019, klo 14:49:36
Joukkorahoituksesta puhuttiin joskus (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,3149.msg489435.html#msg489435 Joukkorahoituksesta puhuttiin joskus), lupauduin toimimaan mesenaattina, mutta hommaa ja ideaa kai pidettiin pääosin foorumilaisten mielestä liian hankalana.

Muoks: Linkki lisätty.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: VesaK - 06.01.2019, klo 14:52:59
Idea on sinänsä hyvä, mutta se vaatii sitoutumista työhön vähintään kahdelta ihmiseltä. Rahaa ei tarvita aivan niin paljon kuin monet luulevat, jos nyt ei haluta julkaista kaikkea väreissä ja vasikannahkaisissa kansissa. Joukkorahoituspohjainen julkaiseminen saattaisi toimia. Ehkä. Se on helpottunut ja tullut ihmisille tutummaksi viime vuosina.
Ongelma on teosten levitys. Suuria painoksia eli yli 500 kpl per nimike tuskin kannattaa tehdä, ellei ole sopivaa varastotilaa seuraaviksi 50 vuodeksi. Se taas merkitsee sitä, että tekijänpalkkion, toimituksen ja painatuksen jälkeen rahaa on plus miinus nolla muuhun kuin guerillamarkkinointiin tms.  


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: STD - 06.01.2019, klo 19:10:53
Mielenkiintoinen idea. Kvaakhan olisi jo heti edes jonkinlainen brändi.

Jos painos on 500 kpl, niin ainakaan kotimaisen sarjakuvantekijän palkkio esim. vuoden tai puolen työstä ei paljon päätä hivele. Käännösalbumeissa vaatimatonkin myynti voinee antaa asianosaisille sen verran rahaa, että ei tarvitse mennä miinukselle, ainakaan tolkuttomasti.

Toki jos toiminnan tarkoituksena on vain harrastella ja myydä yksi opus siellä ja toinen täällä, niin asia on silloin täysin eri.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Secos-Bill - 06.01.2019, klo 19:13:53
Tässä olisi sekin hyvä puoli, että suuri osa asiakaskunnasta on jo läsnä ja pystyy aina pitämään ajan tasalla siitä mitä halutaan ja kuinka paljon.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Toni - 06.01.2019, klo 19:23:34
Tässä olisi sekin hyvä puoli, että suuri osa asiakaskunnasta on jo läsnä ja pystyy aina pitämään ajan tasalla siitä mitä halutaan ja kuinka paljon.

Toisaalta Kvaakin yleisö on sen verran pieni ja moniin eri lajeihin kiinnostuksensa puolesta jakautunut, ettei tämän porukan varaan voi kovin monen kymmenen kappaleen levikkiä laskea. Tämä myös vaikeuttaa mahdollisten julkaisupäätösten tekoa, kun yhdet haluavat toista ja kolmannet viidettä.

Ja mitä on RW:n painoksia seurannut, niin eikös se ollut niin, että painokset alkoivat olla 300 kpl:n luokkaa? Ilman yhteispainatuksia tuolla ei paljon plussalle pääsyn mahdollisuuksia ole. Varsinkaan ilman tapahtumia ahkeraan kiertävää markkinointi- ja myyntiosastoa. Eli keiden niskaan käytännön myyntityö kaatuisi?

Hieno idea sinänsä, jos vain löytyy kunnon kokoinen sakki, joka pystyy uhraamaan rutkasti rahaa, aikaa ja vaivaa hankkeiden eteen. Ja todellakin sitoutuu tekemään työtä vuosien ajan.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Miqz - 06.01.2019, klo 20:06:21
En tiedä kannattaako havitella 300 kpl painoksia. Tehdään joukkorahoituskampanja, joka kattaa kulut, jos minimimäärä sitoutuu rahoittamaan. Niitä tehdään sitten vain rahoittaneille, joten melkoisia keräilyharvinaisuuksia olisi luvassa. Petri varmaan vapaaehtoinen AD ja suunnittelija, sit tarvitaan yksi joka hankkii luvat julkaisuihin ja mielellään omaa jo kontakteja ja lisäksi kääntäjät tarvittaessa. Vapaaehtoishommaahan tämä pääasiassa olisi ja ehkä korkeintaan kääntäjille maksettaisiin palkkiot (kirjapainon ja lupien jne pakollisten lisäksi)

Mä voin auttaa eri laskennassa ja lupaan myös ottaa useampia kappaleita eli tuen kirjahankkeita, kunhan ne ovat itselle mieleisiä. Sit jos kirja ei saa riittävästi tukijoita, sitä ei tehdä. Joukkorahoitusalustat ovat jo olemassa ja voisin myös periaatteessa hallinnoida sitä plus muuta rahaliikennettä.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.01.2019, klo 22:46:13
Löytyy ketju Kvaakin oma sarjakuva-albumi (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,13673.0.html) ja kustantamon perustamista pohditaan yleisesti. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,14066.0.html)

Vapaaehtoishommaahan tämä pääasiassa olisi ja ehkä korkeintaan kääntäjille maksettaisiin palkkiot (kirjapainon ja lupien jne pakollisten lisäksi)
Tekstaajan ja taittajan, graafikon, myyjän ja markkinoijan, sekä kirjanpitäjän työkö olisi sitten "ilmaista"? Ihan yleisesti kuulostaa huonolta tai pikemminkin lyhytjännitteiseltä, että harrastusmeingissä olisi moinen tasa-arvon notkahdus. No, perinteisesti paino ja Posti ovat ainoat, jotka näitä sarjakuvahommia tekevät kannattavasti.

Toinen yleinen huomio, johon Toni tai joku jo viittasikin. Hajontaa on harrastamisessa, muutenhan kustantaminen olisi helppoa, jos olisi semmoisia tuotteita, joilla olisi se varma 500:n menekki.  :)

Positiivisen kautta jos mietin niin kotimaista tietenkin saisi kustantaa ja itselläkin on mielessä tukemisen arvoisia projekteja, mutta veikkaisin että Aarnio ja Miqz olisivat enemmän ulkomaisen tavaran perään.  :)

Mitä tulee joukkorahoitukseen, niin itse hylkäsin idean (Mantsuria-albumin kanssa (https://cgemannerheim.wordpress.com/)), koska jo se pelkkä apparaatti syö jonkun 17% kerätyistä rahoista. Siinä olisi järkeä ainoastaan jos olisi semmoinen tuote, jota menisi tosi paljon juurikin sen kamppiksen ansiosta. Esim. siis niistä viidestäkymmenestä kvaakilaisesta, jotka ehkä tukisivat hanketta, 8:n rahat menisivät Mesenaatin ja Paypalin taskuun. Loppujen 42:n sijoittamilla rahoilla tehtäisiin ja postitettaisiin sitten se julkaisu kaikille 50:lle.

Ja vähän veikkaan että sarjakuvapuolella semmoisten sarjojen ja brändien oikeuksia tuskin löytyy kodittomana halvalla hankittavaksi, jotka innostaisivat laajat kansanjoukot tilailemaan? Pahkasiankin joukkorahoitusmeiningitkin jäivät yhteen kierrokseen. Niin ja sitä joukkorahoitusta hoitamaan pitäisi löytyä yksi tyyppi, jolla olisi intoa hukata vähintään parin viikon duuniaikansa.  :)

Joukkorahoituksella on toki hyvätkin puolensa ja niistä löytyy netistä paljon hypetystä.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Toni - 07.01.2019, klo 02:30:28
Täytyy myös miettiä se, että käännössarjakuviin tuskin irtoaa oikeuksia, jos on vain idea, että tehdään kavereille pieni yhteispainos. Eli pitäisi perustaa joku virallinen firma tai yhdistys homman hoitamiseen. Ja löytää siihen ihmiset, jotka ovat toiminnasta taloudellisesti vastuussa. Hoitavat alvit ja muut byrokratiat ja vastaavat taloudesta sekä lupauksista ja neuvottelevat oikeuksista.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: STD - 07.01.2019, klo 13:27:44
Jotta tästä päästäisiin eteenpäin, ketjun aloittaja voisi lisätä oman visionsa Kvaak-kustantamosta.

Sitten vapaaehtoiset voivat ilmoittautua.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Korro - 07.01.2019, klo 13:35:16
Jos tämä kustannus yms edistyy ajatuksena ( aluksi) voin yrittää tehdä tätä varten matskua. Kunhan vain nimeni näkyy, en vaadi / odota mitään.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Petri Aarnio - 10.01.2019, klo 07:31:40
Kiitos näistä. Vähän varhaista puhua itse artikkeleista tässä vaiheessa, mutta käännössarjakuvasta toki on kyse. Mulla on yhteyksiät oikeuksienomistajiin. Joo yhdistys / yritys tälle toiminnalle pitäisi löytyä. Itse ajattelisin jonkinmoista break-even tyyppistä diiliä maksujen suhteen. Täytyy kehitellä tätä idea pienemmällä köörillä. Pitäiskö vaikka Kupliissa pitää jollakin köörillä paltsu?


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 11.01.2019, klo 10:30:53
Itse ajattelisin jonkinmoista break-even tyyppistä diiliä maksujen suhteen.
Kannattaa suunnitelmissa huomata yritystoiminnasta tuttu ohje, että arvioi menot yläkanttiin ja tulot alakanttiin. Siltikin break-evenin toteutuminen on epätodennäköistä.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Petri Aarnio - 12.01.2019, klo 11:02:04
Joukkorahoituksen mahdollisuus olisi tosi kiinnostava tutkia.

Mä näen myös sillä että alalle tulisi ohi virallisten julkaisijoiden uusi toimija jonkinlaista markkina-potentiaalia. Siis marginaalista mutta silti! Täytyy kehitellä.Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 12.01.2019, klo 14:59:17
Joukkorahoituksen mahdollisuus olisi tosi kiinnostava tutkia.
Se voisi kyllä sopia tähän sikälikin, että sillä tulee samalla mitattua kannatus ja markkinoitua. Hommaan ei kannata kuitenkaan lähteä "kevyesti" kokeilemaan tai ajatella että se olis jotenkin helppo (helpompi kuin muu) tie.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Antti Valkama - 31.01.2019, klo 09:06:32
Ei liity suoraan "Kvaak-kustannukseen", mutta mainitsen, että Hopeanuoli-manga tuli Suomeen suurelta osin addressini vuoksi. Nimiä oli sen verran rutkasti, että muuten riskaabelilta näyttänyttä sarjaa uskallettiin kokeilla. Olemassa olevien kustantamoiden päätöksiin voi siis vaikuttaa.

Yksi ainakin periaatteessa mahdollinen tapa saada harrastajien haluamia julkaisuja suomeksi voisi olla tuollaisen addressin kehittyneempi muoto: Ei vain nimiä vaan selkeämmin ostamiseen sitoutuneita ihmisiä ja lisäksi vaikka ehdotuksia (tai tarjouksia) levitystavoista. Esim. lupaus jollakin joukolla myydä julkaisua pienillä festareilla sun muilla, joihin kustantajat eivät kustannussyistä (heh) halua osallistua. Ja varmaan muutakin nokkela sarjakuvahenkilöjoukko keksii.

Juu ei tämä ollut mikään kustantajan lupaus. Kunhan vaan nousi mieleen.


Otsikko: Vs: Kvaak kustannus???
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 31.01.2019, klo 13:40:54
Jotain, jossa joukkoistaminen menee joukkorahoitusta pidemmälle?
Kvaakissa vaan on "aktiiveja" vähän ja nekin vähät eri sarjakuvista kiinnostuneita.

Timo