Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Kotimaiset sarjakuvat ja tekijät => Aiheen aloitti: Reima Mäkinen - 26.11.2018, klo 12:15:09Otsikko: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 26.11.2018, klo 12:15:09
Mun sarjakuvista ja kirjoista on Kvaakissa jonkin verran keskusteltu, mutta ajattelin nyt avata tämmöisen ihan uuden ketjun uuden projektini ilmestymisen kunniaksi. Mannerheimin sotapäiväkirja sarjakuvaksi piirrettynä on tulossa tyrkylle siis heti alkuvuodesta 2019.

Aiemmin olen kirjan kehittelyyn keskittynyttä Vlogiani eli tubekanavaani hieman mainostellut tuolla Sarjakuvablogit ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,3157.msg489489.html#msg489489). Ehkä tässä ketjussa voisi muutenkin puhua Mannerheim-sarjakuvista?

Olen nyt saanut Vlogisarjani jonkinlaiseen päätökseen ainakin mitä tulee itse sarjakuvan (sarjakuvakirjan) piirtämiseen. Viimeisimmät videot käsittelevät Kannen (https://youtu.be/NW2obmfQvks) ja takakannen suunnittelua. (https://youtu.be/FooQgqRw_iI)
Seuraavaksi teen Vlogin osat 1-9, jotka sisältävät osittain vuosien varrella kuvaamaani matskua, siis ajalta jolloin en vielä tiennyt että julkaisisin tämmöistä sarjakuvan kommenttiraitaa, tai korkeintaan mietin sitä mahdollisuutta.

Projektihan on kaikkineen ollut odotettua paljon pidempi ja hankalampi - joka suhteessa, että sikälikin asiaa on piisannut.
Samaan aikaan olen tutkiskellut hieman nettisarjakuvaa ilmiönä, Youtubea ja sen sellaista, eli siihenkin voidaan täällä vielä palata. Tuossa videopäiväkirjassa olen hakenut muotoa, joka ei olisi tuben perinteistä (ja nälköjään myös suosituinta) piirustusvideota tai tutoriaalia. Olen tehnyt sen tyyppisiä pätkiä jollaisia itse haluaisin katsoa (ja kuunnella) muiltakin sarjakuvantekijöiltä.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.11.2018, klo 12:57:10
Siis kustantaja löytyi? (vai oliks tästä jo puhetta?)
Millä tavalla muuten päädyit tähän aiheeseen ja eikös tuohon ole tarvittu jonkinlaisia lupia perikunnalta tai miten toi menee?

Timo


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: VesaK - 26.11.2018, klo 13:15:48
Ei kai itsenäiseen teokseen lupia tarvita, vaikka se perustuisikin historialliseen henkilöön. Toinen juttu oli Rumban juorupalsta "Nisse Mannerheim" johon perikunta lopulta puuttui (kun Nissestä oli kerrottu Hesarin kuukausiliitteessä). Sukunimet ovat suojattuja, joten palsta lyheni "Nisse M":ksi.

Mutta sen paremmin Mäkelä & Parkkarin humoristiseen "Mannerheim ja ihmissyöjätiikeriin" kuin Fingerporin Marski-strippeihin ei taatusti ole lupia kyselty. 


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 27.11.2018, klo 01:02:00
Mutta jos perustuu teokseen: "Mannerheimin sotapäiväkirja sarjakuvaksi piirrettynä"?

Timo


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 27.11.2018, klo 10:09:59
Siis kustantaja löytyi? (vai oliks tästä jo puhetta?)
Millä tavalla muuten päädyit tähän aiheeseen ja eikös tuohon ole tarvittu jonkinlaisia lupia perikunnalta tai miten toi menee?

Timo

Enemmän mietin oikeastaan kääntäjän (Heikki Eskelinen) tekijänoikeuksia. Alkuperäinen päiväkirjahan on ruotsiksi. Muutin tekstiä mahdollisimman paljon dialogiksi ja kirjoitin myös kaikki "suorat päiväkirjakohdat" uusiksi omin sanoin, niin että senkään takia ei pitäisi tulla ongelmia. Tekijänoikeushan suojaa muotoa, eli teksteissä ikään kuin sanojen ja lauseiden järjestystä. Muiden lähteiden avulla olen sitten täydentänyt varsinaisen päiväkirjan aukkoja. Hieman pannut omianikin joukkoon (M-auktoriteetteihin nojaten toki) siihen kohtaan mistä Mannerheim oli repinyt jotain pois.

Päädyin aiheeseen sattuman kautta. "Päiväkirja Japanin sodasta 1904-905" tuli vastaan divarissa, en kai ensin raatsinut ostaakaan vaan lainasin kirjastosta ja luin. Sodan realismi yllätti.
Muutenkaan "tarina" ei oikein resonoinut Mannerheimista rakentuneen myytin kanssa. Aloin kuvitella, miten nämä hieman piiloon jääneet asiat saattaisivat ehkä kiinnostaa muitakin kuin minua. Kaiken lisäksi, tyypillisesti kun on Mannerheimista kyse, on olemassa kaikenlaisia totuuksia. Esimerkiksi Mannerheimin panos Mukdenin taistelussa kerrotaan useimmiten sanomalehtitekstissä esiintynyttä virheellistä (siis ristiriidassa päiväkirjan kanssa olevaa) silminnäkijan tulkintaa lainaten. ( Toinen Japaninsodan maataisteluiden kohokohdista oli Port Arthurin valtaus)

Niin, siis tuntui että halusin ns. syventää omaa Mannerheim-suhdettani. Minua viehätti se että kyseisessä päiväkirjatekstissä hän näyttäytyi kuitenkin jotenkin aitona ja samaistuttavana, toisin kuin myöhemmissä, hyvinkin huolella brändätyissä kertomuksissa ja ulostuloissa.
Olosuhteistakin johtuen Mannerheimin sotapäiväkirja on myös hajanainen, eikä siitä aina saa selville että mitä oikein oli tapahtunut. Näitä aukkoja sitten uppouduin tutkimaan eri lähteistä ja tavaamalla alkuperäistekstiä yhä uudelleen. Eli salapoliisityö vei mennessään kun sille oli antanut pikkusormen. Loppu olikin sitten idioottimaista pään hakkaamista petäjään, kun en osannut antaa periksi.

Samalla kun itse uppouduin aiheeseen, upposi myös muutamakin suurelokuvahanke Mannerheimista. Jollain tasolla tämäkin kiehtoi, että jos saisi kuitenkin ukosta jonkinlaisen sarjakuvan aikaan. Seuraava Vlogi, eli numero 1. tulee myös käsittelemään tätä aihetta.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: VesaK - 27.11.2018, klo 14:07:53
Carl Gustaf Emilistä on ilmestynyt yli 400 kirjaa, joku joskus naljaili että 1972 taisi viimeksi olla vuosi jolloin ei julkaistu yhtään opusta Mannerheimista. Marsalkan omien kirjoitelmien tekijänoikeudet raukeavat 2021.  

Sarjakuvia toki vähemmän. Mäkelän ja Parkkarin novelliteoksen ohella Heikki Paakkasen "Suomi sodassa 1939 - 1945" (Tammi 1991) lienee uskottavin Marski-kuvaelma.  

Kysyntää Mannerhaimalle tuntuu olevan edelleen, harmi vaan että tässä systeemien murrosvaiheessa isolle sarjakuvateokselle on vaikea löytää kustantajaa. Luulisi, että jokin "perinneyhdistys" voisi ottaa julkaisukuluja niskoilleen ja ennakko-ostaa kirjaa?  


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Darzee - 27.11.2018, klo 14:30:32
Onhan näitä. Champion of Liberty (http://www.championofliberty.fi/), Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö (http://www.mannerheiminperinnesaatio.fi/saatio), Sotamuseo ja niin edelleen. Niiden suhtautuminen marsalkan muistoon voi kyllä olla aika pompöösiä, mikä ehkä osoittautuisi taiteilijan tulkinnanvapauden kannalta ongelmalliseksi. Tai sitten ei, kysymällä ei paljon aikaa häviä.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 28.11.2018, klo 10:41:03
Pääsin itsekin piirtämään Mannerheimia Isku Porkkalaan (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,18008.0.html) -projektissa. Lisäksi häntä on versioitu viime vuosina Sangatsun julkaisemassa Simo Häyhä -mangassa. (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,17138.0.html)

Tuon Parkkarin ja Timpan Mannerheim ja Ihmissyöjätiikerin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7182.0.html) lueskelin joskus kymmenisen vuotta sitten. Sittemmin olen selaillut ja nyt otin uusintalukuun. Kuvitushan siinä on parasta laatua, mutta ne "surrealistiset lisukkeet", joihin Asko AA tuolla toisessa ketjussa viittaa, tai jokin, saivat minut hieman vieromaan kyseista kirjaa. Odotan että nyt toisella lukemalla kolahtaisi enemmän.

Edelleenkin häiritsee se että Katarina Lilqvistin erikoinen ja taiteellinen nukkeanimaatio ja Erkko Lyytisen YLElle tuottama aivopieru, ovat ne Mannerheim-kertomateokset, jotka nykyihminen muistaa. Vanhemmalle polvelle toki tulee varmaan mieleen myös Rintalan Mummoni ja Mannerheim, jota (kirjaa) itse pidän kyllä parhaana fiktiivistyyppisenä teoksena Mannerheimista.

Kustannan tosiaan itse. Näitä moninaisia vaiheita selvittelinkin jo mm. VLOGissa n:ro 16 (https://www.youtube.com/watch?v=37PEXagJOW0), meno on jatkunut samanlaisena, mutta ei siitä sen enempää. Elvyttelen hieman Kuvagra -nimi/tuotemerkkiäni. ISBN-keskuskin kyseli että olenko sama tyyppi joka kustansi Ruuhkalukemisto-läpyskän (http://www.nic.fi/~kuvagra/ruuhka/takans.gif). Josko vaikka ensi vuonna alkaisi kustannushommat kiinnostaa enemmänkin.

Uusimman videon perään on  (https://www.youtube.com/watch?v=FooQgqRw_iI)muuten ilmestynyt pari mielenkiintoista kommenttia liittyen sen hakaristi-teemaan.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Darzee - 28.11.2018, klo 11:19:15
Edelleenkin häiritsee se että Katarina Lilqvistin erikoinen ja taiteellinen nukkeanimaatio ja Erkko Lyytisen YLElle tuottama aivopieru, ovat ne Mannerheim-kertomateokset, jotka nykyihminen muistaa. Vanhemmalle polvelle toki tulee varmaan mieleen myös Rintalan Mummoni ja Mannerheim, jota (kirjaa) itse pidän kyllä parhaana fiktiivistyyppisenä teoksena Mannerheimista.

Marsalkka on toki päässyt kertomakirjallisuuteen Rintalan jälkeenkin, viime vuosilta mainittakoon sivurooli Jari Tervon "Troikassa" ja nimiosat Juha Vakkurin näytelmässä "Mannerheim ja saksalainen suudelma", ynnä näytelmän romaaniversiossa sekä Raija Orasen "Marsalkan ruusussa". Mutta niinhän se on, että elävä kuva yleensä tavoittaa laajemman yleisön.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 28.11.2018, klo 12:38:23
Joo, mullakin on tuossa luettavien pinossa Hannu Raittilan, Mannerheim (Siltala 2010), joka vaikuttaa hyvinkin mielenkiintoiselta ja liittyi jotenkin Solarin elokuvahankkeeseen. Orasellakin toki kai ihan oma kulmansa kohteeseen. Paavo Rintalan kirja sattuu nyt vain olemaan niitä harvoja, joita olen lukenut.  :) Enkä missään vaiheessa ole oikeastaan pyrkinytkään kehittämään omaa asiantuntemustani, muuten kuin liittyen tuohon 1900-luvun alkuun ja C.G.E.M:n elämään ennen Japanin sotaa. Marskin elämässähän tosiaan olisi aineksia vaikka mihin.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.12.2018, klo 13:12:54
Nyt on hyvä hetki hypätä mukaan seuraamaan projektiani, sillä julkaisin juuri videopäiväkirjasarjan osat 1 ja 2. Toki Tubessa on myös jo osat 10-37, eli jaksoja on kohta enemmän kuin kanavan (https://www.youtube.com/channel/UCjF0hemNrhzem1UELc8bCVw) tilaajia!

Mutta contenttia löytyy, kuten nuoriso asian ilmaisisi. Tässä tuoreimmassa pätkässä kerron esimerkiksi sarjakuvapiirtäjän elämästä Nairobissa (https://youtu.be/M7WVplkQcJk). Se jos mikä on jännää.
Osa yksi käsitteli varhaisia vaiheita eli alkusykäyksiä vuosina 2004-2009, sekä sitä miksi tämä aihe kiinnosti minua. Otsikointi on Tubelle tyypillisesti klikkihakuinen eli Mannerheim oli luuseri (https://youtu.be/un9_H9xAjaE), mutta älä anna sen hämätä.  ;)


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 11.12.2018, klo 22:41:27
Olen saanut pari uutta jaksoa videopäiväkirjaa Tubeen. VLOG3 kertoo toisesta vuodesta Nairobissa (https://youtu.be/6Ju1A3M_hB0). Silloin myös pääsin vihdoin tarinan piirtämisen pariin. Nelosvlogissa palataan Suomeen ja edetään kronologisesti vuoden 2013 puoliväliin (https://youtu.be/MoR1OTBDMMk). Suurin osa on piirustusvideota eli sivun 160 luonnostelua ja tussausta.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 13.12.2018, klo 17:30:08
Vuosi 2013 oli aika tasaista tekemistä. Loppuvuonna meininki tosin alkoi jo hieman ryydyttää. Syksyllä sain luonnosteltua sivun 185, ja lähinnä siitä kertoo VLOG n:o 5. (https://youtu.be/ELNisSgn0ic)


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 16.12.2018, klo 20:19:35
Tämän lähemmäksi tositeeveetä on vaikea päästä. Tuubissa nytten videopäiväkirjan osat 6 ja 7. Edellinen on piirustusvideo v. 2014 (https://youtu.be/sxIMvjuDTi4), johon leikkasin selostusta enimmäkseen kaikesta muusta kuin piirtämisestä, eli esim tyylistä ja fiiliksistä. Jälkimmäinen sitten sivun ja kohtauksen uudelleentekemisestä (https://youtu.be/j_x_LT8QYwM) (kun löytyi uusi vanha valokuva) syksyllä 2015.

Enää en yhtään ihmettele, miksei kovin moni muu piirtäjä ole tehnyt säännöllisesti tubematskua.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Veli Loponen - 16.12.2018, klo 20:26:45
Mutta jatka nyt kuitenkin (myös tulevissa projekteissa). Näitä on kiva katsoa. Itse edustan niitä, jotka eivät tilaa kanavaa...
Ainoa miinus on tekninen ikuisuusongelma eli luonnostelu ei aina näy kovin hyvin. Mutta tähän on vaikea tehdä parannuksia niin kauan, kuin manuaalisesti sarjakuvia tekee.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 19.12.2018, klo 22:08:09
Ainoa miinus on tekninen ikuisuusongelma eli luonnostelu ei aina näy kovin hyvin. Mutta tähän on vaikea tehdä parannuksia niin kauan, kuin manuaalisesti sarjakuvia tekee.
Joo, taso on hieman heikko. Ja äänitaso vaihteleva. Sinikynähän näkyy silmälläkin aika heikosti. Ainakin mun luonnos. Pitäisi luonnostella lyikkärillä jos meinais esitellä livenä piirtämistä. Siksi näissä vähän uudemmissa onkin omasta mielestä painotus jo muualla kuin sen piirroksen etenemisen seuraamisessa. (Ite en kauheesti innostu netin piirrosvideoista. Tuntuu että pitäisi olla joko tosi iso fani tai sitten kiinnostunut kopioimaan sitä tekniikkaa/kuvaa. Yleensä en ole.)

Vlogin osat 8 ja 9 katsottavissa. Molemmat kuvittavat vuoden 2016 touhuja. Eli sivun 134 väritystä (https://youtu.be/dhKr3fngG_g) ja muutaman lisäsivun piirtämistä (https://youtu.be/VVq8IhF8kDI). Tuossa kasissa kerron myös yhdestä aika ekstriimistä värityskikasta, jota en ole ainakaan kuullut muiden käyttävän. Noin muuten koetin valkata mukaan vain kiinnostavimmat höpinät.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 30.12.2018, klo 20:55:49
Nyt on kirjan puolitekoiset kotisivut auki osoitteessa: cgemannerheim.wordpress.com (https://cgemannerheim.wordpress.com)

Vuoden viimeinen video, eli VLOG 38, ehti myös joulun alla ilmestyä otsikolla: 9 vuoden sarjakuvahaaste (https://youtu.be/9IlFof3JgeI) ja "alaotsikolla": Hermot meni, kirja tuli.

Kirjan ilmestymisestä kauppoihin en vielä osaa sanoa mitään tarkkaa.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 04.01.2019, klo 15:51:06
Hyvältä näyttää! Siis siinä videolla ainakin. Olen varma, että myös fyysinen kappale kirjaa näyttää hyvältä! Onnittelut!

Timo


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: sihvonen - 05.01.2019, klo 11:27:50
Onnea! Sitten vain odotusta, että painossa kaikki menee hyvin.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 30.01.2019, klo 14:31:34
Näköjään yksi video "ilmestynyt" tuon edellisen viestini jälkeen. Kotisivuakin olen päivitellyt ja Angouleméssa käynyt esittelemässä näytekäännöstä. Pian onneksi tämä julkistukseen ja ilmestymiseen liittyvä hötkyily on ohi.

Toivottavasti nähdään Porvoossa 9. 2. missä mun pitäisi olla mukana lavaohjelmassa haastateltavana.  :)


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 12.02.2019, klo 22:39:14
Terveisiä Porvoosta. Ja kiitos kaikille kirjani hankkineille. Pari videota, eli yleiskuvaa Festista (sikäli kun kerkesin ottaa) (https://youtu.be/z_LlTLBqRK0) ja hieman pidempi pätkä siitä kun Miika Auvinen haastatteli (https://youtu.be/ZzdEEopLzgo).

(Nyt on kirjaa myynnissä Turun Sarjakuvakaupoissakin)


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Darth Mika - 14.02.2019, klo 10:45:00
Terveisiä Porvoosta. Ja kiitos kaikille kirjani hankkineille. Pari videota, eli yleiskuvaa Festista (sikäli kun kerkesin ottaa) (https://youtu.be/z_LlTLBqRK0) ja hieman pidempi pätkä siitä kun Miika Auvinen haastatteli (https://youtu.be/ZzdEEopLzgo).

(Nyt on kirjaa myynnissä Turun Sarjakuvakaupoissakin)
Onko tuota kirjaa myynnissä täällä Stadissa muualla kuin Turun sarjakuvakaupassa. Tuleeko se mahdollisesti myyntiin Suomalaiseen, Akateemiseen tai Rosebudiin.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 16.02.2019, klo 14:35:39
Onko tuota kirjaa myynnissä täällä Stadissa muualla kuin Turun sarjakuvakaupassa. Tuleeko se mahdollisesti myyntiin Suomalaiseen, Akateemiseen tai Rosebudiin.

Olen kyllä yrittänyt saada noihin.Tietenkin haluaisin että sitä sais monesta kaupasta. Nyt näyttää että ei onnistu, mutta en ole vielä luovuttanut. Semmoiseksi on maailma näköjään mennyt, että pienkustantajilla ei ole enää mitään jakoa. (Tuosta tulikin mieleen, että pitääkin käväistä jossain vaiheessa myös Fantasiapeleissä)


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Darth Mika - 16.02.2019, klo 17:47:32
Olen kyllä yrittänyt saada noihin.Tietenkin haluaisin että sitä sais monesta kaupasta. Nyt näyttää että ei onnistu, mutta en ole vielä luovuttanut. Semmoiseksi on maailma näköjään mennyt, että pienkustantajilla ei ole enää mitään jakoa. (Tuosta tulikin mieleen, että pitääkin käväistä jossain vaiheessa myös Fantasiapeleissä)
Mä en kestänyt oottaa...menin hakee Turun Sarjakuvakaupasta tuon...se on vaan vähän hankala mennä sinne, kun pitää vaihtaa julkisia pari kertaa.
Sinne jäi enää yksi kappale niitä...niiden nettisivu sanoo kuiteskin, että olisi 2 kpl myynnissä...tiedä nyt mikä on oikea määrä.

Varmaan sais paremmin myytyä tota, jos sais sen johonkin kirjakauppa ketjuun myytyä. Yritä myydä se Suomen armeijalle...sotkuihin (tarkoittaa sotilaskotia...tämä ihan siviilipalvelusmiehille, jotta tietävät mikä on sotku) vähän luettavaa sota-pojille munkin ja kahvin kera. Hei ja Mannerheim oli ruotsinkielinen...jonnekin suomenruottalisten omiin kirjahommeleihin. Pohjanmaalle ruokakauppoihin...nehän fanittaa Mannerheimia.

Olikin paksu kirja...luulin, että se olisi ollut semmoinen albumi-tyyppinen. No mahtuuhan kirjahyllyyn hyvin. En ole vielä ehtinyt lukea kuin vähän alkua.
Seuraavaksi voisit tehdä siitä Manskun vakoilumatkasta sarjakuvan...eihän se jäppinen käppäillyt kuin vain 14000 km pitkin Aasiaa ja vakoili Venäjän hyväksi.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: VesaK - 16.02.2019, klo 21:03:48
Näyteikkunassa on toinen kappale. Sarjakuvan Toivo -tukku välittää tätäkin kyllä, JOS vain kaupat/divarit/kirjastot tilaavat. Pitää saada arvostelu johonkin isompaan lehteen (Hesariin on kappale toimitettu), siitä on yhä toisinaan apua. Ei aina.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 19.02.2019, klo 22:39:50
Viimeisin vlogaus kertoo näytekäännöksen tekemisestä (https://www.youtube.com/watch?v=flFjax4P3PE). Sitten ku kerkeen niin tulee asiaa ja kohellusta Angoulémesta.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Darth Mika - 21.02.2019, klo 13:43:12
Mantsuria - Mannerheimin tulikaste on nyt luettu.
Oli paljon tuttuja juttuja, kun olen itsekin näitä aikoinaan tutkinut ja muutama Mannerheim kirja löytyy vieläkin kirjahyllyssä pölyä syöden.
Ihan hyvähän tosta tuli. Alussa oli ehkä liikaa kylläkin sitä ns. sotilaalliseen toimeen valmistautumista...oikein odotti, että koska siellä ruvetaan kunnolla ampumaan. Sitten kun alettiin itse taistelut, niin aika vähän kuvattiin itse taisteluja...siihen olisin toivonut vähän enemmän sarjakuvaa. Tietysti upseeri nyt ei tietenkään ole ihan siellä keskellä sotaa...ei edes Mannerheim.
Mutta kyllä tässä ihan selvästi erinomaista historiallisen sarjakuvan tuntua oli. Kyllä voisit enemmänkin tehdä näitä historiallisia sarjakuvia. Kyllä näitä mielellään lukee.
Kirjan ulkoasusta sanoisin, että on hyvä ja paksu kirja, kompakti koko...onnistunut...kansikin on hyvin tehty. Plussaa myös kovakantisuudesta...luulin, että tää tulee pehmeäkantisena albumina...onneksi ei tullut. Sarjakuvan piirroksetkin oli hyvin tehty...selvästi olet paneutunut hevosten piirtämiseen...ei muuta kuin Hevoshulluun vaan piirtelemään.

Edit: Muuten siinä Suuressa sadan sarjakuvahaaste 2019:ssä pistin tämän sarjakuvan minun listassani kohtaan 94. Sarjakuva, josta on mahdoton kuvitella elokuvaversiota
Tämä on totista totta...eihän ne ole saanut tehtyä yhtäkään Mannerheim-elokuvaa, vaikka yritystä on ollut.
Niin joo onhan se yksi afrikkalainen-versio, mutta se nyt oli jotain ihan muuta.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 08.03.2019, klo 21:10:55
Mantsuria nyt arvosteltu Tubessa. (https://www.youtube.com/watch?v=RSb_PpFwAN8) Tuo ei siis omaa videomeininkiäni. Lisäksi myös Mangan värit pääsi videokatsaukseen (https://www.youtube.com/watch?v=Nbfwvwo9kJ4), kiitos Oskarin.

Akateeminen ei ole vieläkään taipunut ottamaan kirjaa myyntiin, mutta kauppiaiden lista päivittyy edelleen kirjan sivulla cgemannerheim.wordpress.com (https://cgemannerheim.wordpress.com)
Yllättäen kirjaa on tänä viikonloppuna tarjolla myös Yukiconissa Pasilan Messukeskuksessa. (oletan että aika moni kvaakilainen vierailee siellä).


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 03.04.2019, klo 23:27:02
Pari uutta videota sitten viime postauksen tähän ketjuun. Kävin Kupliissa myymässä (https://youtu.be/ENbl6757b3U) ja tänään heittämässä kirjoja tiistaina avautuvaan uuteen Rosebud -myymälään. Rainassa on paikoin liikaa ratikkamelua, mutta onneksi on myös tekstitys (http://www.youtube.com/timedtext_video?ref=share&v=L8Yk8-uYT2U).

Nyt kun tarkistin, niin Akateeminen on sittemmin ottanut kirjaa ilmeisesti Sarjakuvan Toivon tai Bookyn kautta, mutta Suomalainen ei (muuten kuin tilausmyyntiin ja erittäin huokeaan "tuplahintaan")  ;D


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 11.04.2019, klo 11:16:19
Mut tapaa viikonloppuna Porin festareilta. Pykäsin oikein komean näyttelynkin sinne. Videosta tuli pitkä (https://youtu.be/8FxY33zxopc), mutta onhan siinä jotain oikeaa asiaakin. Ainakin niille, jotka eivät niin hyvin tunne kehystämisen saloja ja taidenäyttelymeininkejä.

Porissa siis haastattelu perjantaina ja sitten panelointi lauantaina tubetuksesta (mistä tulee epäilemättä erittäin hauskaa).


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Matti Nieminen - 12.04.2019, klo 19:29:19
Mantsuria luettu. Mannerheimin päiväkirja ja seikkailut koottu ja kuljetettu taidokkaasti dialogin kautta. Mittava ja huolella tehty työ. Voittaa marvellit mennen tullen kiinnostavuudessa.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.04.2019, klo 22:24:22
Kiitos. Yleisöpalaute on kyllä ollut suuri positiivinen yllätys. Tavan lukijat ymmärtävät, toisin kuin monet ammatikseen lukevat, että kyse ei ole mistään genresarjakuvasta.

Viime perjantaina Suomen Kuvalehti teki pienen (siis fyysisestikin pienen) puffin ja arvostelun tapaisen.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 29.04.2019, klo 12:11:01
Hesari julkaisi reilu viikko sitten arvostelun. (https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006074065.html?fbclid=IwAR3ELI9mza5Dup6Hz8JOS8W_bhYFFZK5dAJsK65M1SUJYMW3ytc3fbdV4eU) Hyvin kirjoittaa Römpötti minusta.

Videopäiväkirjassakin tuli nyt 50 julkaistua jaksoa täyteen (https://youtu.be/4CXNxWmg4PQ) (sekavassa järjestyksessä, sori) ja aihe alkaa olla muutamaa videota vaille käsitelty! Ellei sitten...


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.05.2019, klo 13:04:15
Nyt Videopäiväkirjan osa 50 (jakso 51 (https://youtu.be/byOG4D75PGw)  :) ) eli ollaan pääsemäisillään taas kohta reaaliaikaiseen raportointiin. Tilaajiakin on tullut mukavasti tässä viime viikkoina, kiitos siitä.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.09.2019, klo 18:39:45
Päivitin hieman kuulumisia kesän osalta. Eli osa 52 tulilla. (https://youtu.be/al1mgTVsUBQ) Vielä ilmeisesti ainakin muutama jakso tulee tätä vlogisarjaa.

Festareilla Kattilahallissa jaan pöytää Sinisten jänisten kanssa. Signeerailen ja piirtelen halukkaille siellä koko viikonlopun sekä kipuan Tiivistämön lavalle lauantaina klo 15, kun SarjakuvaTV:stä ja täältä Kvaakista tuttu Tertsi haastattelee mua.  :) 


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 02.11.2019, klo 14:43:52
Kävin eilen ripustamassa näyttelyn Söderkullan kirjastoon ja tekemässä pienen seinämaalauksen. Näitä voi ihmetellä peräti Å-Festiin asti (14.2.2020).
Laitoin julisteeseen tuon yhden varhaisen kansi-idean ja muutenkin näyttelyssä on paljon matskua joka ei päätynyt painotuotteeseen.

(Porin Sarjakuvafestareilla käyneet on nää jo nähneetkin.)

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=18553.0;attach=39870;image)


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.11.2019, klo 11:35:05
Mantšuria – Mannerheimin tulikaste on nyt arvioitu (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2650) Kvaakiin. Se on mielestäni hyvä ihmisläheinen sarjakuvaromaani, jonka tekemisessä on selvästi ollut suuri vaiva.

Teoksessa ratsastetaan paljon, ja hevosten piirtämisen Reima hallitsee. Ihmiset puolestaan näyttävät välillä vähemmän realistisilta, jopa taitamattomasti sutaistuilta, mutta ymmärrän sen tietoiseksi valinnaksi eikä pelkästään kiireen sanelemaksi ratkaisuksi. Mitään ”Ville Rantaa” eivät piirrokset onneksi suinkaan ole.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Hamilkar - 13.11.2019, klo 11:58:12
Ei ole vielä osunut silmään, mutta ostan heti kun näen! Mikä on albumin saatavuus, noin yleisesti ottaen?


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: sihvonen - 13.11.2019, klo 15:19:09
Ei ole vielä osunut silmään, mutta ostan heti kun näen! Mikä on albumin saatavuus, noin yleisesti ottaen?

Olen nähnyt aika hyvin tätä ainakin Helsingissä. Muistaakseni ainakin Sarjakuvakaupalla, Kulkukatin pojassa ja Rosebudissa tullut vastaan.

Tuli myöskin luettua äskettäin ja kyllähän tarina soljui kivasti eteenpäin ja oli paksuksi kirjaksi nopeasti luettava. Eli kuvakerronta toimi.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: ainateme - 14.11.2019, klo 12:11:16
Vaikuttaa todella hyvältä, onkin mennyt tällainen kokonaan ohi :)


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.11.2019, klo 13:49:48
Ei ole vielä osunut silmään, mutta ostan heti kun näen! Mikä on albumin saatavuus, noin yleisesti ottaen?
Saatavuus on toistaiseksi hyvä. https://cgemannerheim.wordpress.com/kirjakaupat/
Tuohon listaan pitäisikin lisätä vielä Helsingin Lehti Fennica...

Uutta painosta ei ole luvassa.

oli paksuksi kirjaksi nopeasti luettava.
Taitaa olla eka tän sortin palaute ja itsekin olen erimieltä. Mutta riippuu tietenkin myös siitä että minkä verran seurailee muita hahmoja kuin päähenkilöä.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 14.11.2019, klo 17:16:27
Minustakaan teos ei ole nopeasti luettava. Sen lukemisessa tod.näk. menee runsaasti aikaa, mutta siinä saa ainakin luettavaa hyvin koko rahan edestä, mikäli on ostanut sen.

Sisällöstä vielä, että everstiluutnantti Mannerheim tuntuu sarjakuvassa olevan miltei rivisotilas, sillä niin monta häntä arvoltaan ylempää sotilasta kertomuksessa esiintyy, ja harvoin siinä myös Mansku komentaa isoa joukkoa. Normihemmon silmissä Mannerheim kuitenkin oli jo tuolloin tosi iso kiho. Tarinan näkökulma on upseerien välinen eikä upseerien ja miehistön välinen; upseerit siis keskustelevat ja toimivat keskenään.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: sihvonen - 15.11.2019, klo 13:54:56

Uutta painosta ei ole luvassa.
Taitaa olla eka tän sortin palaute ja itsekin olen erimieltä. Mutta riippuu tietenkin myös siitä että minkä verran seurailee muita hahmoja kuin päähenkilöä.
[/quote]

Totta, varmasti riippuu siitä. Mutta siis positiivinen asia mielestäni! Koen usein että jos tarina on suhteellisen nopealukuinen niin silloin on tekijä onnistunut tekemään kerronnasta tehokkaan.


Otsikko: Vs: Suursarjakuva Mannerheimista
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 21.02.2020, klo 22:04:32
Kaikessa (Kvaak) hiljaisuudessa olen jatkanut videopäiväkirjaa Mantšuria -kirjaani liittyen. Tänään julkaistussa pätkässä pohdiskelin kritiikin ja palautteen merkitystä sarjakuvan tekijälle sekä listasin sarjakuvani saamia kritiikkejä.

Kokeilin edellisen videon kanssa olla mainostamatta sitä yhtään missään. Näyttäisi siltä että vaikka kanavalla on yli 80 tilaajaa, vain noin 20 ihmistä seuraa sitä aktiivisemmin.

Jossain vaiheessa myös järjestin Mansku-videot kronologiseen järjestykseen omaksi soittolistakseen (https://www.youtube.com/playlist?list=PLVs48SHVcboKvcvyj5L1KoiT06grs42wE) eli nyt olisi helppo katsoa kaikki, pitkälle yli 50 jaksoa putkeen, jos huvittaa.   :) Tai ainakin tsekata mistä kaikista aiheista olen jupissut.