Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Kritiikki ja sarjakuva mediassa => Aiheen aloitti: Anonyymi Jaarittelija - 25.03.2017, klo 11:48:14Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Anonyymi Jaarittelija - 25.03.2017, klo 11:48:14
Muumit seksuaalista identiteettiään etsimässä...

Imagen kannessa Muumit poseeraavat nahkahousuissa Tom of Finland -tyyliin (http://www.iltalehti.fi/viihde/201703242200091236_vi.shtml)

ToF-muumit kohtapuolin ilmeisesti lakituvassa...

Image-lehden Tom of Finland -muumeihin ei ollut lupaa (http://www.iltalehti.fi/viihde/201703252200091688_vi.shtml)Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Bastard - 25.03.2017, klo 15:37:19
Halusivat varmasti tahallaan provosoida. En voi uskoa etteikö kenellekään olisi tullut mieleen että Janssonin perikunta ei tälläistä katsele puuttumatta.

Ymmärrän kyllä vitsin tuossa mutta onhan toi todella mauton.  


Lisäyksenä vielä että itse en toki loukkaantunut ja mauttomat vitsit on juuri niitä parhaita mutta niillekin on oma aikansa ja paikkansa.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Jukka Laine - 25.03.2017, klo 17:24:13
Saa parodian tehdä. Eri asia olisi jos noista tehtäisiin pussilakanoita.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 25.03.2017, klo 20:16:37
Moomin Charactersin valitus ei mee läpi raastuvassa. Ei voi mennä. Parodiaa saa tosiaan tehdä, eikä noita voi sotkea oikeisiin Muumeihin mitenkään.

Timo


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Jiksi - 25.03.2017, klo 21:57:15
Mitenkäs tuo Suomen lainsäädännön mukaan mahtaa mennä, enpä tiedä.

Taitaa jenkeissä oikeus tuottaa parodiaa olla vahvemmissa kantimissa kuin Euroopassa, noin yleisesti ottaen.

Oli kai silläkin eroa, mihin jonkin tunnetun tuotteen saa yhdistää ja se mihin se voidaan erehtymättä yhdistää.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Jukka Laine - 26.03.2017, klo 10:49:22
Suomessa ei ole ennakkotapausta. Silloin tutkitaan muun maailman käytäntöjä.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Dennis - 26.03.2017, klo 11:36:35
Mielenkiintoinen ennakkotapaus tästä tulee, mikäli se menee oikeuteen.

Itse vitsi oli lapsellinen, kuten niin monet huomionhakuiset tempaukset tässä ajassa.

Vaikea veikata miten oikeudessa käy, tekijänoikeudet sun muut ovat vahvoja Suomessa ja tuomioita on tullut vähemmästäkin. Lisäksi kyse on vanhasta ja vahvasta brändistä.

Itse poikkeuksellisesti toivon että Image saa jotain rankkua, ei voi olla kaksi eri sääntöjä medialle ja yksityisille ihmisille.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Anonyymi Jaarittelija - 26.03.2017, klo 12:18:37
Millaiseen ratkaisuun mahdettiin aikoinaan tuolla läntisessä naapurissamme päätyä? Nyttemmin jo aika hämärien muistikuvien mukaan viime vuosituhannen puolella joukko älypäitä taisi saada varsinaisen kuningasidean, sillä yhdelle satutäti Astrid Lindgrenin rakastetuimmista hahmoista annettiin ihan uudenlainen, yleistä mielipahaa aiheuttanut imago. Yläosattomissa keikkunut, sukkanauhaliiveihin puettu Huvikummun emäntä oli pistetty harrastamaan bondage-leikkejä Annikan ja Tommin kanssa. Mukaan oli kai vielä mahdutettu pilvenpolttoa ja ryypiskelyä. Tätä kaikkea perusteltiin ilmeisesti taiteellisella vapaudella, mutta tuolloin elävien kirjoissa mainiosti viihtynyt A.L. luonnollisesti tuhahti, että tuskin minun Peppi moiseen touhuun koskaan ryhtyisi. Jouduttiinko siis kyseisessä tapauksessa leivättömän pöydän ääreen vai sovittiinko asia jollain muulla tavalla?Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.03.2017, klo 12:52:21
Lexia.fi: "Tekijänoikeuskritiikki tänään ja ennen – parodiavapaudesta ja tekijänoikeusneuvostosta (http://lexia.fi/fi/2014/02/17/tekijanoikeuskritiikki-tanaan-ja-ennen-parodiavapaudesta-ja-tekijanoikeusneuvostosta/)
--
Satiiri ja parodia on meillä laissa jo nyt katsottu itsenäiseksi teoslajikseen, josta on jo oma säännöksensä lain 4 §:n 2 momentissa."

Itse lainkohta tuntuu epämääräiseltä:

4 § Teoksen muuntelu ja muuttaminen (22.5.2015/607):

"Sillä, joka on kääntänyt teoksen tai muunnellut sitä tahi saattanut sen muuhun kirjallisuus- tai taidelajiin, on tekijänoikeus teokseen tässä muodossa, mutta hänellä ei ole oikeutta määrätä siitä tavalla, joka loukkaa tekijänoikeutta alkuperäisteokseen.

Jos joku teosta vapaasti muuttaen on saanut aikaan uuden ja itsenäisen teoksen, ei hänen tekijänoikeutensa riipu tekijänoikeudesta alkuperäisteokseen."

Lexia edelleen:
"Kysymys parodiasta, satiirista ja muusta vastaavasta on jätetty nykyisin meillä tuomioistuimen yksittäistapauksessa ratkaistavaksi. Tämä onkin järkevää, koska rajanvedosta on vaikea antaa yleistä määritelmää tai parempaa, kuin laissa jo on. Parodioivalta teokselta edellytetään myös teoskynnyksen täyttymistä, mikä on olennaista, jotta parodiavapauden edellytys täyttyisi." (Rainer Oesch).

Timo


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Secos-Bill - 26.03.2017, klo 13:19:58
Mutta miksi juuri muumit?

Täällä linkitetyt, Iltalehdessä olleet jutut eivät valaisseet tätä puolta. Eikö parodia vaatisi jonkin perusteen miksi nimenomaan muumit valittiin. Jos ei ole mitään varsinaista syytä valita muumeja, niin eikö se tee parodiaväitteestä kyseenalaisen. Miksei Pekka ja Pätkä of Finland ?
Se, että muumit ovat kansainvälisesti tunnettuja ei minun mielestäni riitä perusteeksi.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Lurker - 26.03.2017, klo 13:41:36
Mutta miksi juuri muumit?
--

En ole juttua lukenut, mutta eikös Finlayson ole tuotteistanut sekä muumit että tomoffinlandit? Jos vaikka tätä kautta on lähestytty näitä suomalaisuuden ikoneja?


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.03.2017, klo 14:23:30
Eiköhän ajatuskulku ole niin, että Tompan alkuaan ronskeista hahmoista on tulossa (tai jo tullut) muumimaisia ja turvallisia maskotteja ja ikoneita.

Timo


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Lurker - 26.03.2017, klo 14:29:20
Eiköhän ajatuskulku ole niin, että Tompan alkuaan ronskeista hahmoista on tulossa (tai jo tullut) muumimaisia ja turvallisia maskotteja ja ikoneita.

Timo

Näin minäkin tämän rinnastuksen ymmärsin.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 26.03.2017, klo 14:48:40
Hesarin jutussa Muumifirman toimari Roleff Kråkstöm toteaa että keissi on valmis, koska kannessa nimen omaan puhutaan Muumeista. "Moomin" on rekisteröity tavaramerkki.

Itse taas olen miettinyt sitä että missä määrin irtonumeromyynnissä olevan lehden kansikuva on taiteellinen teos tai parodiaa ja missä määrin se on rahastusta muumeilla ja TOF:n töillä? Tuohan ei nyt ole mikään juridinen kysymys, mutta kumminkin. Kyseessähän ei ole mikään pilalehti.

Sinänsä Kråkstömillä oin pointti, koska hahmot ovat niin kummallisen näköisiä, että niitä ei välttämättä tulisi yhdistäneeksi muumeihin, ellei teksti asiaa korostaisi. Jos teksti olisi esimerkiksi Suomen myyntivaltit eikä Moomin of Finland, tapaus olisi eri... Minulle tulee hahmoista mieleen Hipporox (https://www.sarjakuvakauppa.fi/hipporox.html), joka mahdollisesti yhdistää pankin maskotin Ranxerox -sarjakuvahahmoon (joka lainaa nimensä kopiokonevalmistajalta). Kyseinen hahmo taas parodioi jossain määrin Ranxeroxia, mutta on kuitenkin täysin omanlaisensa.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Dennis - 26.03.2017, klo 15:17:20
Juuri tuo Moomin-sana on se "raskauttava" seikka, itsen kannatan jyrkkää sanan- ja ilmaisunvapautta, mutta tämä on rajatapaus juuri edellä kirjoitettujen seikkojen takia.

En usko tuomioon, ehkä sopu syntyy ja sitten se on siinä.

On Imagen onni ettei voimassa ole EU:n tuleva suurhanke kiristää tuntuvasti immateriaalioikeuksia esim. Youtube joutuu koville, samoin uutissyötteet jne..., EU-hanke on toki tähdätty enemmän musiikki- ja elokuva/tv-maailman, kuin myös perinteisen uutismedian tarpeisiin.

Se netti minkä me nyt tunnemme tullee laajalti häviämään kun vastuu tekijänoikeuden alaisten materiaalien valvonta siirtyy nettifirmoille ja maksullisuus lisääntyy kun melkein "joka" asiasta pitää alkaa maksamaan to-korvauksia.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Lurker - 26.03.2017, klo 15:32:38
-- tekijänoikeuden alaisten materiaalien valvonta siirtyy nettifirmoille ja maksullisuus lisääntyy kun melkein "joka" asiasta pitää alkaa maksamaan to-korvauksia.

Tarkoittaisiko tämä huimaa tulonkasvua tekijöille? Toivottavasti.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: echramath - 26.03.2017, klo 15:51:07
Joo, Imagehan ei tehnyt tomppamuumikantta vaan kolme eri tomppamuumikantta, jotta keräilijät ostaisivat ihan varmasti. Ihan nokkela teos artikkelin kuvittamiseksi ja ymmärrän, jos tuli himo pistää oikein kanneksi, mutta vähän nyt haiskahtaa.


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.03.2017, klo 16:34:17
Tarkoittaisiko tämä huimaa tulonkasvua tekijöille? Toivottavasti.

Ei. Ainoastaan tekijänoikeuksia valvoville ja omistaville tahoille, levy- ja elokuva- ums. yhtiöille. Artisti ei ehkä maksa, mutta nuolee näppejään.

Timo


Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Dennis - 26.03.2017, klo 20:19:33
^Timppa kerkes ekana, nimenomaan näin, firmat ottavat suurimman potin, koko EU-hanke lähti ns perinteisten medioiden (mm sanomalehdet) nurinasta että heidän uutisiaan lainataan ja linkitetään ilman että he hyötyvät rahallisesti siitä.

Sitten siihen yhtyivät perinteiset narisijat eli musiikki- ja elokuvateollisuuden etujärjestöt. Näiden hampaissa on Youtuben kaltaiset palvelut joissa on musaa ja klippejä elokuvista, ja taas kyse on rahasta.

Espanjassa otettiin käyttöön taannoin ns Google-vero jota nyt ehdotetaan koko EU:n alueelle.

Ja mitenkäs sitten kävikään Espanjassa, Google sulki news-palvelunsa ja mediapalvelut menettivät Espanjassa 10 – 15 prosenttia ulkopuolelta tulevasta liikenteestä.

http://www.is.fi/digitoday/art-2000001860148.html

Google sanoo sulkevansa news-palvelunsa koko EU:ssa jos tuo vero tulee, ja on ollut myös pohdintaa jos se joutuu maksamaan kovia summia Youtubesta niin se sulkee sekin EU:n alueella.

Ahneilla korporaatioilla ja viihdefirmoilla on paskainen loppu!Otsikko: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 26.03.2017, klo 21:06:56
Espanjassa otettiin käyttöön taannoin ns Google-vero jota nyt ehdotetaan koko EU:n alueelle.

Ja mitenkäs sitten kävikään Espanjassa, Google sulki news-palvelunsa ja mediapalvelut menettivät Espanjassa 10 – 15 prosenttia ulkopuolelta tulevasta liikenteestä.

http://www.is.fi/digitoday/art-2000001860148.html

Google sanoo sulkevansa news-palvelunsa koko EU:ssa jos tuo vero tulee, ja on ollut myös pohdintaa jos se joutuu maksamaan kovia summia Youtubesta niin se sulkee sekin EU:n alueella.
Linkatusta uutisesta:
Lainaus
Google Newsin puutteessa lukijat surffailivat enemmän eri uutissaittien välillä kuin aikaisemmin.
...Mikä ei välttämättä ole paha asia.
Meni off topickiksi...

Lainaus
Muissa maissa kustantajat ovat huomanneet, että Google Newsin torppaaminen johtaa kestämättömään liikenteen supistumiseen.
Aika epämääräisesti sanottu. Minkä verran liikenteestä on jotain ihme robottien skannailua.
Mielenkiintoista on tietenkin se että Googlella on ehkä enemmän varaa "ottaa takkiin" jostain Espanjan liikenteestä kuin Espanjalaisella medialla. Tube taas toimii nyt ihan omien lakiensa mukaan, mikä ei ole välttämättä reilua sekään. Tekijöiden saamat korvaukset elävät monella tavalla tänä aikana kun digitalisuus muuttaa aiempia korvauskäytäntöjä. Itse en pidä huonona sitä että maksuja tilitetään. Jos nyt rahat menisivät yrityksille ja muille epämääräisille tahoille, niin kuin kirjoittajat edellä spekuloivat, eikö se tarkoittaisi sitä että näillä tahoilla olisi intressissä hankkia/ostaa tekijöiltä itselleen myytävää?


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Curtvile - 27.03.2017, klo 21:55:09
Mutta miksi juuri muumit?

....Se, että muumit ovat kansainvälisesti tunnettuja ei minun mielestäni riitä perusteeksi.

Jutun viikonloppuna lukeneena liittyy juurikin mainittuun Finlaysottamiseen ja Suomi 100 v henkiseen elokuvan  ja on siis kuvitusta Antti Holman ToF artikkelille jossa tutkii juurikin homokulttuurin massaistamista totuttuun raflaavaan tyyliinsä.

Itse en heti niele etteikö tuossa brändiin kajoamisen raja tuotelainsäädännön puolella täyty. Kyseessä on parodia/pastissi mutta  johan tästäkin on aiempi tapaus ihan kvaakissakin käsitelty
 (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=14742.0)


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Antti Valkama - 28.03.2017, klo 07:22:06
Voi olla, että Moomin Characters on aika varovainen käräjöimään tästä. Senhän voisi tulkita Tom of Finland -vastaisuudeksi, mikä taas olisi ilmiselvää homofobiaa. Joten uskon sopuratkaisuun.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Jukka Laine - 28.03.2017, klo 07:22:29
Ehkä poliittisessa yhteydessä sarjakuvahahmon käyttäminen ei ole yhtä okei kuin parodian tekeminen. Samson-ketjussa jo kerroin että eräs persu oli käyttänyt vaalimateriaalissaan Samsonin Myrkkyyn tekemää kantta. Tieto on peräisin itse Samsonilta Facebookissa.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Darzee - 28.03.2017, klo 09:00:53
Voi olla, että Moomin Characters on aika varovainen käräjöimään tästä. Senhän voisi tulkita Tom of Finland -vastaisuudeksi, mikä taas olisi ilmiselvää homofobiaa. Joten uskon sopuratkaisuun.

Sopuratkaisuahan Moomin Characters on julkisuudessa sanonut tavoittelevansa. Sitä puoltaa sekin, että tulos on varmempi kuin saatettaessa asia oikeuden ratkaistavaksi. Aika useinhan näissä sovinto saavutetaan.

Tove Janssonin omia reaktioita muumien ja Tomin yhdistämiseen voi vain arvailla. Eiköhän Tove ollut Tomin tuotannosta tietoinen, mutta en ole törmännyt yhteenkään lähteeseen, johon olisi tallentunut Toven kommentteja Tomin taiteesta.

Aikanaan Rkp:llä oli Helsingissä käytössään vaaleansininen vaalimökki, joka oli rakennettu muumitalon näköiseksi, ja Moomin Characters huomautti siitäkin. Mökki maalattiin sitten keltaiseksi.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 28.03.2017, klo 15:05:09
Tai jos tarpeeksi iso raha vaihtaa omistajaa, asia on OK.

Timo


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Ville Manninen - 31.03.2017, klo 21:22:39
Tässä jonkun lakimiehen blogi aiheesta: Nahkahomomuumien immateriaalioikeuksista (http://www.jussikari.fi/nahkahomomuumien-immateriaalioikeuksista/)

Tekijänoikeutta ei rikota. Tavaramerkkioikeus taas on vähän kinkkisempi juttu ja sitten on vielä sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Curtvile - 31.03.2017, klo 21:26:14
Image-lehdelle on tärkeintä että pysyy otsikoissa ja siten takaa näkyvyyden ja myynnin.
Tavaramerkkioikeusjuttua on varmasti oltu sovittelemassa kipurajaan säädetyllä rahasummalla jo ennen kuin painokoneet lauloivat...


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: FreakyMike - 31.03.2017, klo 22:51:04
Ei ollut muuten ensimmäinen kerta, kun joku yhdisti muumihahmoja Tom of Finlandin visuaaliseen tyyliin. http://kikatin.com/tarinat-jotka-tove-jansson-jatti-kirjoittamatta-tom-muumiland


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 03.04.2017, klo 11:38:14
Tässä jonkun lakimiehen blogi aiheesta: Nahkahomomuumien immateriaalioikeuksista (http://www.jussikari.fi/nahkahomomuumien-immateriaalioikeuksista/)
Aika hämmentävä kohta tuossa on:
Lainaus
Tekijänoikeusloukkaukseen en usko. Piirroshahmot, edes ikoniset sellaiset, eivät saa tekijänoikeussuojaa,
Sen sijaan mielenkiintoinen on kohta jossa puhutaan siitä miten tavaramerkin haltijan pitääkin nostaa äläkkää aina jos merkin loukkaaminen näyttää tapahtuneen.
Hämmentää myös kohta:
Lainaus
Pelkkä hahmo ei ole tekijänoikeudellisessa mielessä teos; yksittäiset kuvat hahmosta ovat.
Mitä tuo oikein tarkoittaa?
Entäs tämä:
Lainaus
Toisin kuin joidenkin muiden maiden tekijänoikeuslaeissa, Suomen tekijänoikeuslaissa ei ole erityistä hahmosuojaa.
Olen itsekin puinut (vailla mitään lainopillista koulutusa) tätä kysymystä Kvaakin Octobriana -artikkelissani (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2255). Ilmeisesti Britanniassa ja USA:ssa hahmosuojan saavuttaa merkitsemällä copyrightin. Ja ilman tätä merkintää hahmo taas tulkitaan suojasta vapaaksi? Kimuranttia joka tapauksessa.
Tätähän tuo Jussi Kari pohtii ja selventää itsekin jutusssaan fanitaiteesta (http://www.jussikari.fi/tekijanoikeus-hahmoon-ja-fanitaide/).

Tämä ennakkopäätös sumentaa asiaa entisestään:
Lainaus
Esimerkiksi erilaiset piirretyt hahmot saattavat itsessään ilmentää persoonallista luomistyötä ja nauttia itsenäistä tekijänoikeussuojaa kuvataiteen tuotteena. Niiden käyttäminen vaatii siis aina oikeudenhaltijan suostumuksen. Koska tekijänoikeussuoja koskee myös teosten muunnelmia, ei tällaisia hahmoja saa käyttää edes muutettuina ilman oikeudenhaltijan suostumusta.

Loppukaneetissaan Kari toteaa vielä:
Lainaus
Ainakin niin pitkälti kuin raha ei liiku, Suomessa voi piirrellä muiden hahmoja hyvin vapaasti.
Bisneksen tekeminen toisen hahmolla on todennäköisesti silti lainvastaista.

Huomionarvoisaa on myös se hän ei mainitse kirjoituksissaan ollenkaan (meikäläiseen) tekijänoikeuteen liittyvää isyysoikeutta, joka nimen omaan suojaa teoksia kaikenlaiselta häpäisemiseltä.

Ja todellisuushan on sitten vielä erikseen. Niinkuin Kari huomauttaa. Isot ja rahakkaat tekijänoikeuksien omistajat voivat suojella omistamiaan hahmoja pelottelemalla muita, vaikka tällä pelottelulla ei olisikaan varsinaista laillista pohjaa.
Hämmentävää.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Antti Valkama - 03.04.2017, klo 13:10:59
Pelkkä hahmo ei ole tekijänoikeudellisessa mielessä teos; yksittäiset kuvat hahmosta ovat.

Tämä tarkoittaa käsittääkseni sitä, että esimerkiksi Lars Janssonin piirtämän Muumi-sarjiksen yksittäisiä kuvia ei saa kopioida ja levittää luvatta. Ne ovat LJ:n teoksia. Pelkkä samannäköisen hahmon piirtäminen sen sijaan ei ole tekijänoikeusloukkaus.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Jukka Laine - 03.04.2017, klo 13:29:42
Riita on sovittu. A-lehdet lahjoittaa Setalle 3000 euroa.

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005154180.html?ref=rss


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: echramath - 03.04.2017, klo 13:40:32
Huomionarvoisaa on myös se hän ei mainitse kirjoituksissaan ollenkaan (meikäläiseen) tekijänoikeuteen liittyvää isyysoikeutta, joka nimen omaan suojaa teoksia kaikenlaiselta häpäisemiseltä.

Isyysoikeus meinaa sitä, että teoksen tekijä on mainittava, ilmeisesti tarkoitat respektioikeutta.

Onkohan sitä oikeasti koskaan käytetty pilaversioiden kontekstissa? Kaikki löytämäni esimerkit viittaavat joihinkin klassikoiden aivan säädyttömän huonoihin suomennoksiin. Toisaalta kyllähän kai pilaversiohin lauluista (kts. Eläkeläiset) on joko haettu luvat tai sitten on tehty musikaalinen pastissi.Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 03.04.2017, klo 18:53:14
Pelkkä hahmo ei ole tekijänoikeudellisessa mielessä teos; yksittäiset kuvat hahmosta ovat.

Tämä tarkoittaa käsittääkseni sitä, että esimerkiksi Lars Janssonin piirtämän Muumi-sarjiksen yksittäisiä kuvia ei saa kopioida ja levittää luvatta. Ne ovat LJ:n teoksia. Pelkkä samannäköisen hahmon piirtäminen sen sijaan ei ole tekijänoikeusloukkaus.
Niin siis kyllähän piirtääkin saa tai maalata vaikka minkä teoksen 1:1:n. Ongelmia seuraa mahdollisesti vasta kyseisen työn julkaisemisen kanssa, varsinkin jos väittää teosta omakseen.
Isyysoikeus meinaa sitä, että teoksen tekijä on mainittava, ilmeisesti tarkoitat respektioikeutta.

Onkohan sitä oikeasti koskaan käytetty pilaversioiden kontekstissa? Kaikki löytämäni esimerkit viittaavat joihinkin klassikoiden aivan säädyttömän huonoihin suomennoksiin.
Niinpäs tarkoitinkin. Teoston sivulla sanotaan:
Lainaus
respektioikeus (muilla ei ole lupaa muuttaa teosta taiteellista arvoa loukkaavalla tavalla).
Ja tämä kohta siis toteutuisi mielestäni tuon Muumikannen kanssa, jos muumi-hahmo laskettaisiin teokseksi. Mutta koska se on hahmo niin ei lasketa. :-)

Hämmentävän tästä kaikesta tekee se että jos hahmoa ei lasketa teokseksi, silloin pitäisi olla mahdollista kenen tahansa tehdä ja julkaista sarjiksia muiden hahmoila. Jos vain sarjan maailma ja stoori olisi oma. Siis vaikka kyseessä ei olisikaan parodia. Miten sitten määritellään se missä vaiheessa joku sarjan maailma lakkaa muistuttamasta Muumilaaksoa tai Ankkalinnaa? Tätä rajanvetoahan käytiin Pauli Kallion ja Ville Pirisen muumitarinan kanssa. Onko muumimaailma muumimaailma jos siellä liikkuu Ornette B. Makkonen?


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Antti Valkama - 04.04.2017, klo 09:07:32
http://www.jussikari.fi/nahkahomomuumien-immateriaalioikeuksista/ (http://www.jussikari.fi/nahkahomomuumien-immateriaalioikeuksista/)

Mikäli käsitkin JK:n tekstiä oikein, niin jos minä tekisin muumisarjiksia ja myisin niitä, ongelmia ei välttämättä tulisi juuri tekijänoikeuksien kanssa. Mutta tulisi kuitenkin, tavaramerkkioikeuden kanssa. Tai "sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa".

Mitä tähän tapaukseen muuten tulee, jänskimpiä juttuja mielestäni on tämä: Image varsin näyttävästi yhdisti muumit pornoon. Moomin Characters ei kuitenkaan käytännössä voi julkisesti suuttua tästä, sillä "Tom of Finlandin" piirtämä itsetyydytysmateriaali on kanonisoitu koko perheen viihteeksi ja sen nimittäminen pornoksi olisi sortamista. Ja juuri tämän ihmeellisen seikan esiin nostaminen oli, käsittääkseni, yksi Imagen jutun pointti. Eli se, että MC ei suutu asiasta, on osa ihmeellisyyttä.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 04.04.2017, klo 10:07:27
http://www.jussikari.fi/nahkahomomuumien-immateriaalioikeuksista/ (http://www.jussikari.fi/nahkahomomuumien-immateriaalioikeuksista/)

Mikäli käsitkin JK:n tekstiä oikein, niin jos minä tekisin muumisarjiksia ja myisin niitä, ongelmia ei välttämättä tulisi juuri tekijänoikeuksien kanssa. Mutta tulisi kuitenkin, tavaramerkkioikeuden kanssa. Tai "sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa".
Niin, myöskään piraattijulkaisuista ei liene Suomessa oikeuteen asti mennyttä ennakkotapausta? Eli rikkomusta tarkastellaan aika eri tavalla (=eri tekijänoikeusrikos) riippuen siitä kuka kuvan on tehnyt (alkuperäinen oikeuksien omistaja vai kopioija), vaikka itse kuvissa ei maallikko näkisikään eroa. Näiden tapausten aiheuttamien sanktioiden yhteis tasi erimitallisuudesta ei ilmeisesti myöskään ole hajua? Ja kummassakin tapauksessa puolustus voi vedota samoihin lievennyksiin eli parodiaan, sitaattioikeuteen jnpp.  ???


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 04.04.2017, klo 11:35:47
Hämmentävän tästä kaikesta tekee se että jos hahmoa ei lasketa teokseksi, silloin pitäisi olla mahdollista kenen tahansa tehdä ja julkaista sarjiksia muiden hahmoila. Jos vain sarjan maailma ja stoori olisi oma.

Laita tämä kysymys Jussi Karin jutun kommenttiosaan. Ehkä hän vastaa.

Timo


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 05.04.2017, klo 17:56:30
Laita ite.  :) Joskus yrtitin Kemppiseltä jotain kysellä. Ei mitään vaikutusta.  :)


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: echramath - 05.04.2017, klo 18:23:28
Onhan joku Myrkky ollut täynnä parodioita, ja parodialla ei mitään erityistä suojaa ole Suomen laissa. Eikä enää jenkkilässäkään, koska minusta parodian sanakirjamääritelmään ei mene "sama juttu, mutta tässä nussitaan koko ajan" ja silti noita "pornoparodioita" tulee siellä solkenaan.


Otsikko: Vs: Muumit ja tekijänoikeudet
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 05.04.2017, klo 18:49:25
Laita ite.  :) Joskus yrtitin Kemppiseltä jotain kysellä. Ei mitään vaikutusta.  :)

No laitoin sitten. Käy tsekkaamassa. Katotaan tuleeko vastausta.

Timo