Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Muut sarjakuva-aiheet => Aiheen aloitti: Markku Myllymäki - 23.05.2011, klo 17:32:24Otsikko: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 23.05.2011, klo 17:32:24
Marketit ja kioskit ovat selkeästi vähentäneet sarjakuvan osuutta hyllyssä, nyt sitten näyttää siltä, että sarjakuvalehdet alkavat hävitä kokonaan.

Lähimarketilla oli joskus ihan hyvä lehtihylly. Tänään sitä katsellessani totesin, että manga, jolla oli oma hyllynsiivunsa, on joutunut romantiikkapokkarien joukkoon. Supersankarit (Ryhmä-X ja Hämähäkkimies) löytyvät lasten lelulehtien keskeltä, jos löytyvät (ainoa joka näkyi oli YKSI kappale Ryhmä-X:ää). Disney voi paksusti, mutta on hiipinyt erilleen lehtihyllystä, ilmeisesti pelkäävät että joku kuvittelee että Aku Ankalla on jotain tekemistä sarjakuvan kanssa...

Ainoat jotka pitävät puolensa ovat Egmontin Pulp-linja, Tex Willer ja Korkeajännitys. Pokkarikokoisina ne näyttävät pärjäävän hiukan paremmin (tosin, on mangakin sitä kokoa, mutta mangalla ei mene mitenkään niin hyvin...).

Sarjakuvalehti tekee kuolemaa. En tiedä albumimyynnistä ja kirjakaupan tilanteesta. Omasta näkökulmastani muutos siellä ei ole niin rankkaa, mutta toisaalta niitä hyllyjä on vähän, kun taas kioskeja ja marketteja piisaa.

Hassua, Suomessa ei kannata kustantaa, mutta bongasin että Anttilassa myydään englanninkielisiä Star Wars lehtiä, Stockmann myy englanninkielistä Archieta ja R-Kioski ruotsinkielistä Fantomenia. Myydä siis kuitenkin kannattaa?

Joskus joku sanoi, että lama-ajat ovat olleet hyvää aikaa sarjakuvalehtien myynnin kannalta. Viimeaikaiset talousnäkymät viittaisivat siihen, että myynti voi tuolla periaatteella parantua. Toiveajattelua todennäköisesti...

En kuitenkaan haluaisi uskoa, että sarjakuvalehden aika on ohi. Mutta todella syvällä pitää käydä ennenkuin noustaan, jos marketin hyllyn uskoo.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Curtvile - 23.05.2011, klo 20:54:27
..on suuresti liioteltu uutinen.

ennakoidaan vähän.
Markku Myllymäen aloitus on oivallinen ja nostaa esiin monia hyviä huomioita mutta ennen kuin joku ehtii sanoa että lehtiformaatti on aikansa elänyt eroava kanta.

Sarjakuvalla menee hyvin kunhan lukee tilastoja "oikein" kirjakauppamyynnissä on ainoita kasvajia.
Mutta olennaisempi osuus on
Sarjakuvalehti tekee kuolemaa. En tiedä albumimyynnistä ja kirjakaupan tilanteesta. Omasta näkökulmastani muutos siellä ei ole niin rankkaa, mutta toisaalta niitä hyllyjä on vähän, kun taas kioskeja ja marketteja piisaa.


sen lisäksi kyse on siitä missä myydään. Lähisale/siwa/K-pirkka/pekingeesi löytyy mentiin sitten syvälle itäsuomeen, pohjoisimpaan lappiin tai saaristoon.
Ihan joka lakeudelta ei löydy kirjakauppaa sarjakuviin erikoistuneesta kaupasta puhumattakaan.
Sitten on antikvariaatit/divarit. Näiden kohdalla kokeneemmat ammattilaiset alkavat eläköityä ja vastaavassa suhteessa ei synny uusia koko maan kattavasti.
Hämmentävästi se ryhmä joiden "antikvariaatit" olivat veruke levymyynnille ja ennen muuta pornografialle ovat huvenneet, mutta vielä suuremmin ne jotka ovat monimuotoisia kirjojen ja sarjakuvien myyjiä.

Ongelmaa ei ole.
Vielä.
On suuri laajapohjainen käyttäjäryhmä joka on harrastanut sarjakuvaa jo vuosia, me osaamme jo etsiä mistä, tunnemme nettikaupat ja teemme pyhiinvaellusmatkojamme erikoisliikkeisiin.
Ja lähimarketista/kaupasta/huoltoasemalta/kioskilta tarkistetaan aina lehtihylly silti varoiksi.

Nyt muutamakin taho on panostamassa siihen että olisi lehtiä saatavilla jotta syntyisi seuraavia sukupolvia samanlaisia friikkejä, yksin panostamalla suurten kaupunkien ja kirjakauppaketjun varaan se ei voi kovin terveellä pohjalla olla.

Totta kyllä eletään jonkinasteista monista eri lähteistä johtuvaa kulttuurista murrosta, joka kuten kulttuuriset murrokset ja muutokset yleensä edes ole mitenkään uusi.
Totta kai sarjakuva kilpailee pelejä ja elokuvia vastaan huomiosta. Aikaisemmat sukupolvet kun tietty istuivat nurkassa ja tuijottivat kun maali kuivaa joten sarjakuvan asema oli helpompi.
Varmasti internet,piratismi ja se miten kaiken hinta on noussut vaikuttaa asiaan siinä missä markkinatalouden kvartaaliajattelu.
Lehtien kohdalla on kyseessä rajattu tila ja rajattu aika, viikosta muutamaan kuukauteen jona aikana lehden on tuotava takaisin viemänsä tila liikehuoneistosta.
Lehden on siis löydettävä lukijansa , mieluiten heti ja tuotettava voittoa jo ensimmäisen kuukauden aikana.
Ja jollei ole monivuotista tunnistettavuutta ja Ankkoja kustantavan Sanoman taloudellista kapasiteettia niin uuden lehden lanseeraaminen on iso riski.

Itse en usko sarjakuvalehden kuolemaan sen enempää kuin kirjojenkaan. Se miten merkittävää roolia se tulee tulevaisuudessa esittämään on ihan eri asia.
Markkinoiden pienentyessä ostajakunta muuttuu entistäkin fanaattisemmaksi ja vaikkei välttämättä kovaäänisemmäksi niin kukkaroltaan uskolisemmaksi.
Vastaava on nähty myös elokuav ja äänilevypuolella, miksei siis sarjakuvassakin?

Se mikä usein  unohdetaan puhuttaessa sarjakuvaromaaneista ja kuinka uusia Asterixeja, Piko& Fantasioita ja Cortoja ei juurikaan synny.
Aika jännää.
kaikki aloittivat sarjakuvalehdissä jatkotarinoina.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Petteri Oja - 23.05.2011, klo 23:12:38
Fakta: sarjakuvalehdillä menee todella huonosti jos verrataan aikaisempiin vuosikymmeniin. Uusi nousu voi tulla joskus, jos tulee. Luultavasti ei tule sen enempää kuin vaikka cd-levyilläkään.

Sarjakuvilla menee muutenkin aika kehnosti, lukuunottamatta huumoristrippejä. Ei laadullisesti, mutta myynnillisesti. Näin on näreet, harhaa jostain muusta voi helliä tällä foorumilla toki jos huvittaa.

Toivoo nimim. "Oikeisiin töihinkö?"


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Emppu - 28.05.2011, klo 19:51:24
Tuleepi vaikeaa, kun tämä suomalainen nettisarjakuva on mitä on (jotain vitun Web 0.5, kun ollaan jo jossain 3.0:ssa!) ja tästä johtuen hieman pihalla myös digitaalisten julkaisujen jakelussa kannattavasti. En nyt tosin menisi sanomaan, että jenkkilässäkään osattaisiin sen paremmin, mutta toivottavasti kuolema korjaa mainstreamin, missä nettisarjakuvatahdilla vetävät varmasti pärjäävät, niin iKaupan kuin pelkän netinki puolella.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Lurker - 01.06.2011, klo 09:57:58
Sarjakuvalehti kuolee... ja nousee kuin Feeniks-lintu!

DC siirtyy syssyllä numeroinnissa ykköseen ja alkaa julkaista yht'aikaa sekä paperi- että digiversiot lehdistään.

DC Comics has announced that it will renumber its entire comics line, beginning in late August and September, with new #1 issues.   At the same time, DC will go digital day and date with its full line, offering all new titles digitally on the same day as the print copies are available.
http://www.icv2.com/articles/news/20190.html

Ks. myös Source (http://dcu.blog.dccomics.com/2011/05/31/dc-comics-announces-historic-renumbering-of-all-superhero-titles-and-landmark-day-and-date-digital-distribution/) ja CBR (http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=32566).


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Lurker - 01.06.2011, klo 14:53:58
Kas, YLE noteraa myös...
Kustannusjätti pistää uusiksi koko sarjakuvamaailman (http://yle.fi/uutiset/viihde/2011/06/kustannusjatti_pistaa_uusiksi_koko_sarjakuvamaailman_2635980.html)
"Oman rosterin täydellinen muokkaus ei ole DC Comicsin ainoa askel tulevaisuuteen. Kustannusjätti aikoo samalla siirtyä myös digitaalisten sarjakuvien pariin täydellä teholla ja ruveta julkaisemaan sarjakuviaan digiversioina samana päivänä, kun lehtiversiot ilmestyvät kauppojen hyllyille."

Mikä vaikutus tällaisella olisi käännössarjakuvaan?!?

Kiinnostaisi kyllä kovasti tietää, voiko noita digisarjakuvia "ostaa" myös USAn ulkopuolelta. Vai voisiko DC-sarjakuvat tilata kuin Spotify-palvelun, lue kuukausimaksulla niin paljon kuin jaksat. Se tietäisi tasan varmasti kuolemaa supersankarisarjakuvalehdille Suomessa, varsinkin jos Marvel tekee saman perässä.Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Korro - 01.06.2011, klo 14:58:59
En jaksa uskoa että tämä 'digijulkaisu'-homma tuo Marvelille tai DC:lle lisää kysyntää.
Ihmisiö kiinnostaa (täällä) Fingerporit yms,ei Lukki-mies.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 01.06.2011, klo 15:21:30
Lainaus
"Johtoportaaseen lukeutuva Bob Wayne sarjakuvakustantamo DC Comicsista"

Helkutin hyvä nimi Batmanin julkaisuyhtiön johtajalle.

Lainaus
muokataan hahmojen syntytarinoita, tehdään heistä nuorempia ja piirretään kaikille uudet sankariasut.


No, ainakin tekijöillä on puuhaa. En tiedä miten tommonen onnistuu, kun fanipojat ärähtää jo jostain värin muutoksesta tai logon modauksesta. Epäilyttää.

Timo


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Tero Mäntylä - 01.06.2011, klo 15:30:50
Kiinnostaisi kyllä kovasti tietää, voiko noita digisarjakuvia "ostaa" myös USAn ulkopuolelta. Vai voisiko DC-sarjakuvat tilata kuin Spotify-palvelun, lue kuukausimaksulla niin paljon kuin jaksat.

http://www.comixology.com kauttahan nuo DC:nkin lehdet on tähän asti myyty ja tietääkseni siellä ei ole mitään maakohtaista rajoitetta ostoille. Ainakin ilmaiset on tarjolla myös Suomeen. Marvelhan löytyy tuolta myös ja itse asiassa Marvel aloitti digijulkaisun aikoinaan PSP:n myötä. Ainoa uutinenhan tuossa on se, että DC julkaisee digiversion samaan aikaan paperiversion kanssa.

En tiedä onko comixology:n myynnistä mitään tilastoja julkaistu, mutta vaikea uskoa, että esim. DC olisi nyt siirtymässä tähän julkaisemme sarjakuvat saman tien digiversioina ellei sarjakuvia olisi mennyt digitaalisessa muodossa kaupaksi.

Hinnat digijulkaisulle näyttäisi olevan jotain 1 ja 2 euron välillä per lehti.


Se tietäisi tasan varmasti kuolemaa supersankarisarjakuvalehdille Suomessa, varsinkin jos Marvel tekee saman perässä.

Lehtiä on tähän asti saanut tilattua varsin helposti. Paperinen lehti on kuitenkin edelleen se paras käyttöliittymä lukea lehtiä. Digijulkaisujankin on siis ollut tarjolla jo pitkään. Tämä ilmoitus tuskin tulee erityisemmin muuttamaan tilannetta.

En näe, että supersankarisarjakuvalehdet olisi kovinkaan terveellä pohjalla, mutta eiköhän se nykyinen yleisö Suomessa ole edelleen hankkimassa lehtensä suomenkielisinä lehtinä jos vain tarjontaa löytyy. Yleisö vain saattaa olla niin pieni, että ei välttämättä ole riittävästi kysyntää.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Emppu - 01.06.2011, klo 15:39:31
Onnistuu ostamaan, ainakin Comixology ja Graphicly on testattu. Lisäksi Marvel, sekä DC taitavat olla molemmat Comixologyn tallissa jo nyt, että niin...oma asiansa, jos DC jonkun omanlaisensa härpäkkeen välttämättä haluaa tehdä. Vastaavasti kustantajakohtaiset jakokanavat eivät missään nimessä ole käteviä pidemmän päälle, koska no, sosiaalisesta medioista on aika hyvin huomattu, että vain hulluimmat jaksaa rekisteröityä JOKAISEEN MAHDOLLISEEN paikkaan. Toki monopoliasema tällaisessa on vittumainen, mutta vastaavasti toivoisikin, että joku palvelu Comixologyn lisäksi keskittyisi pääasiassa indietuotantoon, mikä vaikuttaisi olevan aika otollinen erikoistumisalue Graphiclylle.

Spotifyn/Netflixin tapainen pay wall on toiminut käsittääkseni _tähän_ asti ainoastaan pornosarjakuvan puolella ja jotenkin kummastuttaisi, että tällaiseen lähdettäisiin ottaen huomioon sarjakuvan kalliin tuottamisen verrattuna vähäiset tulot siitä musiikkiin ja elokuviin verrattuna.

Sinänsä mua on ihmetyttänyt, miten kumpikaan palvelu ei ole ottanut käännössarjakuvan mahdollisuuksia vielä huomioon. Toisaaltaan, nää nyt tuntuis olevan sen verran uusia juttuja, että eiköhän käännetytkin sarjakuvat kuin mahdollisesti jo olemassa olevien sarjakuvien käännöksetkin olisi mahdollista saada palvelulle (olettaen nyt, että mm. Väli/Etelä-Amerikka ja keski-Eurooppa olisivat äärimmäisen otollisia alueita tienata rahaa, mutta kielimuuri tuottaa ongelmia).


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Korro - 01.06.2011, klo 15:46:48
Eikun erikieli-versiot ja päivtyksiä huomauttelemaan potentiaalisiksi toiminnoiksi(?)
Luulisi sitten joka immeisen maa-planeetalla saisi luettua Putte-Possu hyper-editioninsa.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 01.06.2011, klo 16:02:42
Suurille kielialueille on tuotettu massoittain supersantereita Amerikasta viime vuosina. Vertigot ja Imagetkin ilmestyvät espanjaksi saman tien.

Mark Gruenwald kertoi jo 80-luvulla että kaikki Marvelit tulevat espanjaksi kuukauden viiveellä. Juttu on nopeutunut ja laajentunut. Olen noita nähnyt mutta käännöksien tasosta en osaa sanoa.

Tutut sankarit ovat Rio Grandesta etelään nykyisin paljon suositumpia kuin englantia osaavissa maissa.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 06.03.2012, klo 10:06:03
R-kioski ja Rautakirja siirtyivät sitten norjalaisille, miten mahtanee käydä sarjakuvalehtien? Joko karsitaan vallan pois vai...?

Ei vaiskaan, tuskin mitään radikaalia ainakaan äkkiä tapahtuu.

Mutta noista aikaisemmista aiheista, jonkin 2/2012 julkaisun mukaan jo 10% supersankarihötöstä jenkeissä myydään sähköisessä muodossa. En tiedä, onko tämä vain iPhone/iPad/Kindle Fire juttuja vai saako ko. höttöä ihastella isommallakin näytöllä, mutta trendi tuo on.

Jos kuitenkin marketti/kioskimyynti Suomessa muuttuu, eikä sähköinen versio syö kaikkea, tuossa saattaisi olla taas kotimaisellakin rintamalla jollekulle liikeidean alkua... Riskit ovat ilmeiset kuitenkin.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 06.03.2012, klo 10:36:09
Uusista supersankarilehdistä 10 % myydään sähköisenä.

On jo pitkään ollut trendinä, että supersankarihöttö myydään kirjoina eli tradeina kirjakaupoissa ja erikoisliikkeissä. Sinne päin se suuntautuu edelleenkin, ei kertakäyttöisyyteen.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Veli Loponen - 06.03.2012, klo 10:58:44
Mutta noista aikaisemmista aiheista, jonkin 2/2012 julkaisun mukaan jo 10% supersankarihötöstä jenkeissä myydään sähköisessä muodossa. En tiedä, onko tämä vain iPhone/iPad/Kindle Fire juttuja vai saako ko. höttöä ihastella isommallakin näytöllä, mutta trendi tuo on.
Siis mistä lehdestä toi on? Noi digitaaliset jakelijat, kuten kustantajatkin, ovat olleet melko haluttomia kertomaan myyntilukuja. Tietenkin, jos toi luku on kokonaismyynnistä, eikä mikään irtolehtien keskiarvo.

Ainakin Comixology (http://www.comixology.com/) kauppaa noita myös tavalliselle tietokoneelle (selainpohjainen palvelu). Sivustolta löytyy reilusti ilmaisiakin lehtiä, joten voi tesmailla, jos haluaa.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 06.03.2012, klo 11:09:41
Siis mistä lehdestä toi on?

Sorry, en muista mistä luin alunperin (joku linkki Newsaramassa, mutta tässä jotain samaan suuntaan:

http://robot6.comicbookresources.com/2012/03/comixology-over-50-million-served-%E2%80%94-but-how-many-sold/ (http://robot6.comicbookresources.com/2012/03/comixology-over-50-million-served-%E2%80%94-but-how-many-sold/)

Noi digitaaliset jakelijat, kuten kustantajatkin, ovat olleet melko haluttomia kertomaan myyntilukuja. Tietenkin, jos toi luku on kokonaismyynnistä, eikä mikään irtolehtien keskiarvo.

Muistaakseni se käsitteli sekä Diamondin kautta että Diamondin "ohi" menevän markkinan kokoa ja sitten sanottiin, että kokonaismyynnistä em. lisäksi 10 % on sähköistä. Tuo Comixology oli mainittu, mutta se ei tainnut olla ainoa väylä.

Missään tapauksessa ei pidä sotkea esim. lisenssikauppaa tähän, koska sitten puhutaan ihan eri luokan luvuista.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Veli Loponen - 06.03.2012, klo 11:50:01
Muistaakseni se käsitteli sekä Diamondin kautta että Diamondin "ohi" menevän markkinan kokoa ja sitten sanottiin, että kokonaismyynnistä em. lisäksi 10 % on sähköistä. Tuo Comixology oli mainittu, mutta se ei tainnut olla ainoa väylä.
Comixology ei tosiaan ole ainoa digisarjakuvien välittäjä, mutta taitaa tällä hetkellä olla suurin.
Tuon linkin mukaan vuoden 2011 arvioitu digimarkkinoiden koko on 25 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan Diamondin kautta myytiin lähes 320 miljoonalla dollarilla sarjakuvaa. Tässä ei siis ole muiden kautta (kirjakaupat, lehtipisteet jne.) välitettyjä sarjakuvia. Digimarkkinat ovat siis ainakin rahallisesti selkeästi vähemmän kuin 10% paperimarkkinoista. Toisaalta digiversiot ovat yleensä halvempia, joten tuohon määrään mahtuu enemmän yksittäisiä julkaisuja kuin paperimarkkinoilla. Tuon linkin mukaan Comixologyn kautta on ladattu 2,5 vuodessa 50 miljoonaa julkaisua. Viime vuonna Diamondin kautta myytiin reilut 70 miljoonaa lehteä (+kokoelmat) eli määrällisesti digimarkkinat saattavat hyvinkin olla tuon kymmenen prosenttia ja jopa yli.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Lurker - 06.03.2012, klo 11:59:28
Ilmeisesti joulukuun aikana trendikäyrä digisarjisten suuntaan alkoi jyrkästi nousta. Kindle Fire tuli markkinoille, ja monet jatkoivat varmaankin uusien DC 52 -lehtien lukemista ruudulta.


ICv2 notes that the five million comics downloaded in December 2011 compares to roughly 6.4 million comics and graphic novels sold into the comic store market in the same period (an ICv2 estimate based on sales indexes released by Diamond Comic Distributors).  It’s not a direct comparison, because a significant percentage of the 5 million comics downloaded were free (which would compare to “pass-along” circulation for physical comics), but it gives some scale to the December download number.
http://www.icv2.com/articles/news/22319.html


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Veli Loponen - 06.03.2012, klo 12:17:56
Toi Markun linkki mainitsi saman asian.
Joulukuun piikki on toistaiseksi ollut vain piikki ja erikoisuus (se kattaa 10% kaikesta Comixologyn kautta välitetyistä lehdistä 2,5 vuoden aikana!), joka ei kerro välttämättä mistään trendistä. Kuten tuossa mainitaan, merkittävä osa noista 5 miljoonasta on ollut ilmaisia ja ovat luultavasti viiskakkosen näytteitä tai vastaavia. Eivät siis välttämättä edes kokonaisia lehtiä.
Paljon merkittävämpää on se, että viime vuoden digimarkkinaosuus kolminkertaistui. Toistaiseksi tämäkään ei kerro vielä varsinaisesta trendistä, vaan siitä, että kustantamot ovat heränneet digipuolen mahdollisuuksiin. Nyt kun Marvelkin on lähtenyt hommaan täysillä mukaan, niin luultavasti tämä ja ensi vuosi näyttää, mihin suuntaan ollaan menossa ja miten se vaikuttaa paperijulkaisuihin.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.03.2012, klo 13:23:00
R-kioski ja Rautakirja siirtyivät sitten norjalaisille, miten mahtanee käydä sarjakuvalehtien? Joko karsitaan vallan pois vai...?

Ei vaiskaan, tuskin mitään radikaalia ainakaan äkkiä tapahtuu.
Joo. HS:n uutisen mukaan:
Lainaus
Tupakan, lehtien ja veikkauksen lisäksi R-kioskien valikoimiin on tulossa uusia tuotteita. Pressbyrån ja Narvesen tarjoavat jo mukaan otettavia aterioita ja juomia sekä sähköisiä palveluja.
Toinen uutinen (http://www.rannikkoseutu.fi/Uutiset/1194726419736/artikkeli/r-kioskit+myydaan+norjaan.html) taas tietää myös että:
Lainaus
R-Kioskien liikevaihto perustuu Suomessa, Virossa ja Liettuassa pitkälti perinteisiin kioskituotteisiin kuten tupakkaan, lehtiin ja veikkaukseen.
Nuo Pressbyrån ja Narvesen siis lienevät kioskeja Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa ja muualla missä Reitanilla on omistusta. Sanoma oli omistajana oletettavasti vähän erilainen kuin pelkästään kioskibisnekseen keskittynyt, nyt Euroopan toiseksi suurimmaksi alallaan nouseva Reitan.

Vielä Reitanista sanotaan että:
Lainaus
Reitan Group on perheyritys, jolla on kaikessa toiminnassaan pitkän tähtäimen näkökulma. Vaikka viime vuodet ovat olleet kioskisektorilla haastavia osassa Skandinaviaa, ...
Ja onhan meillä myös Lehtipiste.

Vaikea minun on kuitenkaan nähdä miten vaikkapa sarjakuvalehtimarkkinan kasvussa toteutuisi se yleinen 5-10% euromääräinen kasvu, mitä kaikessa pitäisi nykyään saada aikaan. Supersankarilehdissähän tapahtui mielenkiintoinen kehitys kultakauden nopeasti (halvalla) rykäistyistä, hyvin myyneistä pulpeista tietokoneen kanssa nysvättyihin kiiltokuvalärpäkkeisiin ja siitä pikaisesti kirjamuotoon. Uudelleenpaketoinnilla eli saman matskun myymisellä pariin kertaaan (kuten Japanissa) saatiin hieman kannattavuutta paremmaksi. Mutta mitä seuraavaksi?

Käsittääkseni nimen omaan iPadista odotettiin pelastavaa enkeliä kannattavaan digijakeluun, eli digilehtien myyntiin, mutta en tiedä miten tämä on toteutunut? Jäikö uutuudenviehätyksen kadottua jonkin kokoinen yleisö koukkuun? Vaikea mun on kuvitella sarjakuvakokoelmaa padiin, ja onko sellaisia (MAKSULLISIA) sarjakuvia kertakäyttöviihteenä nauttivia (skidejä?) enää olemassakaan?


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Miha - 06.03.2012, klo 13:45:36
onko sellaisia (MAKSULLISIA) sarjakuvia kertakäyttöviihteenä nauttivia (skidejä?) enää olemassakaan?

On.

:)


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 06.03.2012, klo 13:51:05
Vaikea minun on kuitenkaan nähdä miten vaikkapa sarjakuvalehtimarkkinan kasvussa toteutuisi se yleinen 5-10% euromääräinen kasvu, mitä kaikessa pitäisi nykyään saada aikaan. Supersankarilehdissähän tapahtui mielenkiintoinen kehitys kultakauden nopeasti (halvalla) rykäistyistä, hyvin myyneistä pulpeista tietokoneen kanssa nysvättyihin kiiltokuvalärpäkkeisiin ja siitä pikaisesti kirjamuotoon. Uudelleenpaketoinnilla eli saman matskun myymisellä pariin kertaaan (kuten Japanissa) saatiin hieman kannattavuutta paremmaksi. Mutta mitä seuraavaksi?

Jotenkin outoa, että uudelleenpaketointi tekee asiasta kannattavampaa, kun alkuperäisen materiaalin tuotantokulut ovat melko vaatimattomat verrattuna painokuluihin, jotka uudelleenpaketoinnissa nousevat...

Toisaalta uudelleenjulkaisun voi pitää myyntihyllyssä pitempään kuin lehden jossa materiaali on alun perin julkaistu. Tuo kuukausijulkaisu taitaa vain ampua itseään jalkaan. Mikä tietysti tarkoittaa, että kirjakaupat ja erikoismyymälät ovat parempi ratkaisu, mikä ei todellakaan ole yllätys.

Käsittääkseni nimen omaan iPadista odotettiin pelastavaa enkeliä kannattavaan digijakeluun, eli digilehtien myyntiin, mutta en tiedä miten tämä on toteutunut? Jäikö uutuudenviehätyksen kadottua jonkin kokoinen yleisö koukkuun? Vaikea mun on kuvitella sarjakuvakokoelmaa padiin, ja onko sellaisia (MAKSULLISIA) sarjakuvia kertakäyttöviihteenä nauttivia (skidejä?) enää olemassakaan?

Suomalaiselle sarjakuvalle iPad lienee huono asia (kuka sitä nyt omakustanteita IPadiin pykäisi). Mutta suomalaisille sarjakuvan välikäsille tuo on kauhistus, koska heillä ei ole enää mitään roolia (koska lukijakunta mokoma osaa jo englantia).

iPadin omistajat lienevät hyvää riistaa, koska kun kerran kapine on, sisältöä siihen on saatava eikä sarjakuva ole niin spesialisoitunut kuin useimmat appsit. Eli luulisi myyvän. Kindle Fire varmaankin on varmaan vieläkin parempi alusta, koska se on nimenomaan lukulaite, eli muuta puuhastelua sillä ei (paljoa) tehdä...


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: [kivi] - 06.03.2012, klo 23:09:23
Suomalaiselle sarjakuvalle iPad lienee huono asia (kuka sitä nyt omakustanteita IPadiin pykäisi). Mutta suomalaisille sarjakuvan välikäsille tuo on kauhistus, koska heillä ei ole enää mitään roolia (koska lukijakunta mokoma osaa jo englantia).

Veikkaan ihan päinvastaista. Luulen että ellei jo nyt, niin viimeistään kohta on paljon palveluntarjoajia, joiden kautta saa omakustanteet ja muut hengentuotteet niin iPadiin kuin muihinkin lukulaitteisiin (Kindle etc) provikkakorvausta vastaan ja jaetulla riskillä. iTunesissa ja vastaavissa tämä tapahtui jo vuosia sitten.

Sen sijaan ulkomaisen sarjakuvan kivijalkakaupat ovat jo romahduksensa kärsineet Amazonin ja muiden nettikauppojen tulon myötä eikä sitä digijulkaisu enää muuta: Asiakas joka asioi sarjakuvakaupassa haluaa varmasti asioida siellä jatkossakin, eikä keräilijää edes kiinnosta digiversio. Kiinnostavampi on kysymys, ottaako asiakas riskin saada vajaita sarjoja lähikauppaan liian niukasti tilatuista varastoista ja maksaa niistä euroissa sen minkä kansi lupaa dollareina?Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Petteri Oja - 30.06.2012, klo 00:46:34
En tiedä mistä se kertoo, mutta vaikka sarjakuvalehdellä menee huonosti niin peräti kolme kotimaista pienkustantajaa keksi about samaan aikaan alkaa julkaista kuukausittaista sarjakuvalehteä:

Matti Hagelbergin Läskimooses (Kreegah Bundolo)
Petri Hiltusen Kalkkaro (Lempo Kustannus)
Säilä (Musta Ritari)


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 30.06.2012, klo 08:17:17
Sarjakuvat R-kioskeihin!

http://www.adressit.com/sarjakuvat


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Lurker - 30.06.2012, klo 10:45:28
Matti Hagelbergin Läskimooses (Kreegah Bundolo)

Läskimooses on vuoden sarjakuvatapaus. "Hulluudessaan" yliverto!


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Sampsa_G - 25.07.2012, klo 07:24:44
70 Miljoonaa oli Comixologyn viime vuoden myynti. Se alkaa olla jo huomattava luku varsinkin kun ottaa huomioon, että paperin myynnistä ei ole hävinnyt samaa summaa :) Eli uusia/palaavia lukijoita on löytynyt.
Itse en fetisoi noita ohkaisia lehtiä niin rankasti vaikka onhan niissä oma fiiliksensä. Itse nautin tästä Digitaalisesta vallankumouksesta sikäli että kohtaan vähemmän valitusta paperin kertymisestä ja voin pysyä ihan oikeasti ajan tasalla rapakontakaisten kavereiden kanssa. Koskaan en tule kuitenkaan lopettamaan trade:in ja kovakantisten ostamista.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Veli Loponen - 25.07.2012, klo 10:01:58
70 Miljoonaa oli Comixologyn viime vuoden myynti.
Tarkoitatko sittenkin tätä vuotta? Sillä summalla Comixology oli ainakin arvioinut tänä vuonna myyvänsä sarjakuvia. Se on noin 15 % Diamondin vuosiarviosta. Toisaalta tämän vuoden alussa Comixologylta oltiin ladattu jo 25 miljoonaa sarjakuvaa, kun Diamondin kautta oltiin suunnilleen samassa ajassa myyty vajaat 40 miljoonaa sarjakuvalehteä. Eli määrällisesti digitaalinen jakelu alkaa saavuttaa printtijakelua, mutta talous laahaa melko kaukana perässä, koska digiversio on usein huomattavasti halvempi. Nykyhintatasolla digimyynnin pitäisi olla määrällisesti kolminkertainen printtimyyntiin, jotta päästäisiin dollarimäärissä samalle tasolle lehtien kanssa.

Mutta kuten mainitsit, hyvä puoli tässä on se, että digimyynti ei näytä vahingoittaneen printtimyyntiä.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: tmielone - 25.07.2012, klo 10:34:04
Sarjakuvat R-kioskeihin!

http://www.adressit.com/sarjakuvat


Vilkaisin tuota ja ajattelin, että tuon voisi vaikka allekirjoittaa. Sitten katsastin keiden nimiä listalta jo löytyy ja huomasin, että olin tuon allekirjoittanut jo vuonna 2006. Ei minkäänlaista muistikuvaa asiasta.

Mutta kuten mainitsit, hyvä puoli tässä on se, että digimyynti ei näytä vahingoittaneen printtimyyntiä.

Itse olen kokeillut Comixologya puhelimellani ja ei se kyllä aitoa sarjakuvaa korvaa. Näet vain yhden ruudun tai vain osan siitä kerrallaan, joten koko sivun silmäily jää kokonaan väliin. Se on iso miinus sillä sarjakuvasivu tai -aukeama on kuitenkin kokonaisuus ja nyt se jää tuosta pois. Strippisarjakuvissa se ei ole ongelma, mutta muissa genreissä kyllä.

Itse olen käyttänyt tuota vain hätäapuna, esim. matkustaessa, kun ei ole parempaa lukemista tarjolla. Siihen se on kätevä. Tähän mennessä olen vain lukenut ilmaisia sarjakuvia, joten käyttö ei ole vaikuttanut mitenkään sarjakuvien ostamiseen.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Emiliia - 25.07.2012, klo 11:23:52
Sarjakuvat R-kioskeihin!

http://www.adressit.com/sarjakuvat


Allekirjoitin! En oo kyllä ihan vielä toipunut kommenttien lukemisesta...


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 25.07.2012, klo 12:14:16
Francis ollut vauhdissa.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Sampsa_G - 25.07.2012, klo 16:26:18
Todella jossain olen vuodet onnistunut sotkemaan 70 miljoonaa on todella tämän vuoden arvio. Toisaalta iso osa tästä .99 (tai .79 meillä täällä) kamasta on tavallaan jo maksanut itsensä aikanaan ja sen pitäminen niin sanotusti painossa ei ole kovin kallista. Yhä ihmettelen, että näissä digitaalijulkaisuissa ei ole mainoksia vieläkään koska sillähän saataisiin jotain dollareita lisää. 


Itse olen käyttänyt tuota vain hätäapuna, esim. matkustaessa, kun ei ole parempaa lukemista tarjolla. Siihen se on kätevä. Tähän mennessä olen vain lukenut ilmaisia sarjakuvia, joten käyttö ei ole vaikuttanut mitenkään sarjakuvien ostamiseen.


Tuo on totta puhelimessa kokemus jää rajalliseksi, mutta esimerkiksi iPad tai Galaxy Tab ovat suurinpiirtein samankokoisia näytöiltään kuin tuollainen jenkkilehti tuppaa olemaan hieman pienempi ja varsinkin iPad3:sen näyttö on niin tarkka, että zoomailuun ei joudu turvautumaan. Ainoastaan koko aukeamat ovat ongelmallisia. Itselläni taitaa olla hieman yli 2000 digitaalista sarjakuvaa tällä hetkellä joista osa toki ilmaisia.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Petteri Oja - 25.07.2012, klo 17:35:54
Allekirjoitin! En oo kyllä ihan vielä toipunut kommenttien lukemisesta...

Mitä niissä muuten sanotaan?


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Emiliia - 25.07.2012, klo 18:44:04
Réunionin saaren haitilanne on huolestuttava. Lasta ei saa heittää pesuveden mukana. Adressin paikka.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 27.07.2012, klo 11:19:37
En tiedä mistä se kertoo, mutta vaikka sarjakuvalehdellä menee huonosti niin peräti kolme kotimaista pienkustantajaa keksi about samaan aikaan alkaa julkaista kuukausittaista sarjakuvalehteä:

Matti Hagelbergin Läskimooses (Kreegah Bundolo)
Petri Hiltusen Kalkkaro (Lempo Kustannus)
Säilä (Musta Ritari)
Ja kun raha liikkuu, tämähän merkinnee myös vakiintunutta elantoa lehtien piirtäjille, jotka voivat keskittyä tekemään omaa hommaansa.

Vakavammin puhuttuna, tämä on tietenkin hieno homma. Vielä kun nuo lehdet löytäisivä edes jonkinlaisen lukijakunnan. Kuulin muuten, että Sarjarin (joka aina unohdetaan) levikki on jossain 400 pinnassa. Se tieto todella yllätti.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 07.03.2013, klo 12:10:02
Kappas vaan, (http://www.icv2.com/articles/news/25001.html) voi olla liian aikaista juhlia, mutta taitaa olla jenkkisarjakuva nousussa. Joku divarinpitäjä aikanaan sanoikin, että lamat ovat hyväksi sarjakuvan ja kirjojen myynnille...


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Lönkka - 07.03.2013, klo 21:18:07
Ei ollut montaaaan kuukautta kun vastaavasti porattiin sitä että laskussa ovat kun kuukauden myynnit oli jonkun prossan miinuksilla.

Normaalia markkinoiden heilahtelua; ei kannata alkaa kummastakaan vetää sen suurempia johtopäätöksiä.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Ville Manninen - 07.03.2013, klo 23:56:07
Kuukausi takaperin mainiossa erinomaisessa Charlie Brooker's Weekly Wipe -ohjelmassa oli pätkä, jossa taivasteltiin talouden huonoa jamaa. Sarjiskauppiastakin haastateltiin: Out of the last six months of the year, five months of those were best ever months. (http://youtu.be/UUEnl3QNAkc?t=2m24s)


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Kreegah Bundolo - 14.07.2014, klo 14:34:22
Sarjakuvalehti kuolee ja ehkä formaatti kiinnostaa minua nyt juuri siksi enemmän kuin mikään muu julkaisemisen muoto. Sarjakuvalehti nyt vaan on niin täydellinen ja kompakti paketti. Nautin sarjakuvalehdessä kaikesta: Kannet, huono paperi, fiilis, keveys, nopeus, mainokset, kirjepalstat ym "täyte". Sarjakuvalehti on juuri sopivan mittainen kerta-annos sarjakuvaa. I love it!

Sarjakuvalehden ainoa huono puoli on kirjahyllyssä säilyttämisen vaikeus. Silloin tällöin on ilmestynyt sarjakuvalehtibokseja ja slipcaseja. Koen että viimeksi mainittu on itselleni se kaikkein ideaalein julkaisumuoto. Ei pahemmin kirjojen julkaiseminen tällä hetkellä kiinnosta jos totta puhutaan.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: sihvonen - 15.07.2014, klo 12:04:07
Sarjakuvalehti kuolee ja ehkä formaatti kiinnostaa minua nyt juuri siksi enemmän kuin mikään muu julkaisemisen muoto. Sarjakuvalehti nyt vaan on niin täydellinen ja kompakti paketti. Nautin sarjakuvalehdessä kaikesta: Kannet, huono paperi, fiilis, keveys, nopeus, mainokset, kirjepalstat ym "täyte". Sarjakuvalehti on juuri sopivan mittainen kerta-annos sarjakuvaa. I love it!

Digitaalisen systeemin ongelma on siinä, että lukukokemus kapeutuu huomattavasti tylsemmäksi. Ei ole Padin näytön lähmimisessä sitä tärkeätä tunnetta, joka tekee ainakin itselleni sarjakuvalehden lukemisesta hienon kokemuksen.

Se että omakustanteina tulee Petterinkin mainitsemat kolme säännöllisesti ilmestyvää lehteä on mainio juttu, mutta toivoisin, että joku isompi kustantaja yrittäisi tarttua ja sitoutua jälleen lehden julkaisemiseen. Kioskit ovat toki karsineet paljon lehtihyllyjensä sisältöä viime vuosina muutenkin ja printtimedian tulevaisuus näyttää heikkenevän entisestään. Olisi silti aika mainio juttu, että vielä joskus voisi hakea kotimaisia sarjakuvia julkaisevan säännöllisesti ilmestyvän sarjakuvalehden lähikioskiltaan.

Egmontilla oli toki Nemi ja Viivi ja Wagner -lehdet, mutta ne jäivät valitettavan lyhytikäisiksi.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 15.07.2014, klo 19:14:33
Piirtäkääs joku kuviteltu Lehtipisteen hylly vuodelta 1974. En tiedä ilmestyikö silloin eniten sarjakuvalehtiä Suomessa, mutta hyvä arvaus olisi.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Lurker - 15.07.2014, klo 19:30:14
Piirtäkääs joku kuviteltu Lehtipisteen hylly vuodelta 1974. En tiedä ilmestyikö silloin eniten sarjakuvalehtiä Suomessa, mutta hyvä arvaus olisi.

Sarjakuvan hullu vuosi, kuten täällä joskus sanottiin. Pelkästään Korkkareita ilmestyi normin lisäksi Aavikon, Ilmojen, Merten, Avaruuden, Lännen ja Viidakon.

Tuo vuosi oli myös taitekohta. Sarjis ilmestyi viimeistä vuotta. Markkinat "romahtivat".


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Czaba - 15.07.2014, klo 22:21:21
Varmaan niinkin, muistan itsekin että olin tuohon -74 mennessä hyvinkin päässyt laadukkaan eurosarjakuvan makuun. Jostakin piti tinkiä, kaikkeen ei penskana ollut rahaa joten tuo Korkkarityyppinen kama sai jäädä ja "epämääräiset" lehtijulkaisut joista ei voinut aina tietää mitä ne olivat. Laatua oli kumminkin niin paljon saatavilla vielä monta vuotta.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 15.07.2014, klo 23:43:08
Tuosta noin vuodelta 1974 saan listattua ainakin nämä lehdet:

  Avaruusmatka - Star Trek
  Dracula
  Ihmissusi ja Frankenstein
  Jymy
  Kauhu
  King Kong
  Korkkarit - Aavikon-, Avaruuden-, Ilmojen-, Lännen-, Merten-, Viidakon-,
  Pecos Bill
  Pilotti
  Ruutu
  Sarjakirja
  Sarjakuvalehti
  Sarjis
  Shokki
  Siivet
  Tarzan
  Tex Willer
  Tomahawk
  Vampirella
  Zoom

Ja kun tuolla on Tex ja King Kong, niin eikös tuonne silloin kuulune myös Ankan Taskarit. Ilmestyikö myös Teräsnyrkki 1974? Varmaan puuttuu vielä monta... Pellefantti? Joitakin pienempiä...?

Timo


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jiksi - 15.07.2014, klo 23:56:58
Varmaan puuttuu vielä monta...

Agentti-X, Avaruusmatka, Drakula, Ihmissusi ja Frankenstein, Kauhu, Kalar, Tarzanin poika, mitä vielä. Eikös näitä hetki sitten vasta haettu. Onhan meillä monia indeksointuja lähteitä, mutta aina tämä on vaikeaa. Moogin sivuilta löytyy kyllä mukavasti vuosiluvut lehden kohdalta.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: J Lehto - 16.07.2014, klo 00:10:19

Miksei voi aina olla vuosi 1974?


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 16.07.2014, klo 00:24:14
Ohukainen ja Paksukainen
Nakke
Buster
Mustanaamio
Haukku
Hevoshullu

ehkä myös
Masi
Maailman vahvin nalle

Mutta joo, sarjakuvalehtiä ei enää kioskille ilmesty, ellei sitten joku päätä hukata rutkasti rahaa.  :(


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 16.07.2014, klo 10:23:32
Muistaakseni Teräsnyrkki tuli King Kongin tilalle, joten ne eivät ilmestyneet yhtaikaa.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: MarXus - 16.07.2014, klo 14:47:58
Unohtuiko Aku Ankka itsestäänselvyytenä?  :)


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 16.07.2014, klo 15:03:55
Ette ole lukeneet Pellefanttia ja Retua.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: CryingBlueRain - 16.07.2014, klo 15:28:12
En tiedä Kung fu -lehdestä mitään, mutta eikös se ollut sarjakuvalehti? Ilmestyi tietääkseni ekaa vuotta 1974.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Clavia Z - 16.07.2014, klo 15:35:25
Juu, Kung Fu oli sarjislehti. Täällä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,4115.msg221053.html#msg221053) siitä on hiukan puhuttukin. Julkaisi näköjään myös Marvel-materiaalia suomeksi.Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: sihvonen - 16.07.2014, klo 20:41:32
Ohukainen ja Paksukainen
Nakke
Buster
Mustanaamio
Haukku
Hevoshullu

ehkä myös
Masi
Maailman vahvin nalle

Mutta joo, sarjakuvalehtiä ei enää kioskille ilmesty, ellei sitten joku päätä hukata rutkasti rahaa.  :(

Näiden lisäksi tuona vuonna ilmestyivät ainakin seuraavat mainiot lehdet:
Avaruusmatka Star Trek
Vampirella
Dracula
Shokki
ja ehkä myös Kostajat-lehti

Mahtava vuosi mitä kioskien lehtitarjontaan tuli! Harmi etten ollut vielä syntynyt.

Edit: Timo olikin jo näköjään listannut aiemmin nuo... Mutta ilmeistyiköhän liittenä oleva Välipala vielä tuolloin?


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 16.07.2014, klo 22:04:21
Juu, Kung Fu oli sarjislehti. Täällä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,4115.msg221053.html#msg221053) siitä on hiukan puhuttukin. Julkaisi näköjään myös Marvel-materiaalia suomeksi.Se oli kokonaan Marvel-materiaalia. Artikkelitkin olivat samoja kuin vastaavat numerot Deadly Hands of Kung Fu:ssa.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Kreegah Bundolo - 13.04.2015, klo 13:31:55
Osittain varmaan johtuu siitä että julkaisen Läskimoosesta ja sitä kautta on yli kolme vuotta tullut mietittyä sarjakuvalehden mahdollisuuksia ja toisaalta osittain siksi että lastenhoidon ja työkiireiden takia on vapaa-aika päivittäin vähäistä, että sarjakuvalehdet julkaisufoorumina ovat nousseet ykkössijalle sydämessäni. Mikä sen mukavampaa kun lasten mentyä illalla nukkumaan heittäytyä sohvalle sarjakuvalehden kanssa. Perinteinen jenkkisarjis (parikymmentä sivua plus mainokset) on juuri sopiva iltaviihde.

Olen yrittänyt hahmottaa että kuinka iso osa sarjakuvalehtien viehätyksessä on nostalgiaa ja kaipuuta männävuosiin ja mikä osa viehätyksestä perustuu pelkästään formaattiin. Pidän vanhojen sarjakuvalehtien huokoisesta paperista ja käsintehdyistä värierotteluista enemmän kuin uusien sarjakuvalehtien tietokoneväreistä ja naistenlehtipaperista. Tässä on varmasti iso osa juuri sitä nostalgiaa mutta toisaalta: pidän muutenkin mahdollisimman rajallisesta väripaletista sarjakuvissa.

Sarjakuvalehdissä kiinnostaa muodon lisäksi myös kaikki rajoitukset. Esimerkiksi juuri tuon värityksen osalta että joku on nähnyt päässään ensin millaiset värit sivulle tulee ja sitten rasteereita apuna käyttäen tehnyt käsin neljä eri originaalia jotka päällekkäin painamalla on saatu se riemastuttava värimaailma joka sarjakuvalehdissä vielä pari vuosikymmentä sitten oli.

Jälleenmyyjänä olen harmissani siitä ettei sarjakuvalehtiä enää pahemmin osteta (Tampere Kupliissa taisi mennä vain yksi lehti Kreegah Bundolon pöydästä kahden päivän aikana) mutta lukijana ja harrastajana tietysti ilahduttaa kuinka edullisesti voi hankkia hyvää luettavaa. Myös kustantajana lehtiformaatti kiinnostaa koska koen ettei kaikkia sarjakuvalehtien mahdollisuuksia ole vielä tutkittu. Ei tosin ole sarjakuvakirjojenkaan tai digijulkaisemisen, mutta niillä formaateilla riittää tutkijoita tällä hetkellä.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Lurker - 13.04.2015, klo 14:16:56
--kustantajana lehtiformaatti kiinnostaa koska koen ettei kaikkia sarjakuvalehtien mahdollisuuksia ole vielä tutkittu.

Formaattina sarjakuvalehti on helppo ja mukava, kunhan on sisältöä, joka lukijaa kiinnostaa.

Ongelmat tuntuvat olevan enemmänkin markkinoinnissa ja myyntikanavissa, kuvittelisin, ja siitä, että "happea" imetään markkinoilta joka median suuntaan.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 16.04.2015, klo 12:05:56
Formaattina sarjakuvalehti on helppo ja mukava, kunhan on sisältöä, joka lukijaa kiinnostaa.

Ongelmat tuntuvat olevan enemmänkin markkinoinnissa ja myyntikanavissa, kuvittelisin, ja siitä, että "happea" imetään markkinoilta joka median suuntaan.
En oikein hahmota mitä tarkoitat hapella. Kuka imee? Mutta joo, samaa mieltä ongelmista. Tosin Akkarin levikin kehitys (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,4293.msg444025.html#msg444025) viittaa jo johonkin muuhunkin.
Jossain vaiheessa yritin miettiä sitä että sarjakuvalehdet voisi muutaman euron tuotteena rinnastaa vaikka purkkakuviin, mutta taitaapa olla niin että myös purkkakuvat muuttuivat ensin keräilykuviksi ja katosivat sitten kokonaan. Jos miettii vielä lehden muita ulottuvuuksia, kuten vaikka keräiltävyyttä... Keräileminen ylipäätään taitaa olla hieman kuoleva, tai ainakin ikääntyvä harrastus sekin (mikä on sivumennen sanottuna ällistyttävää).
Mutta joo, levityskanavat olivat kotimaisen sarjakuvan suurin ongelma koko 80- ja 90-luvun ajan, mutta sitten sama vaiva iski kaikkeen sarjakuvaan. Nykyisellään postitus ja alv ovat prosentuaalisesti jo niin valtavia kuluja lehden hinnassa, että lehden järkevää kustannusrakennetta on vaikea hahmottaa. Ihme että ylipäätään mitään lehtiä enää ilmestyy!

Olen yrittänyt hahmottaa että kuinka iso osa sarjakuvalehtien viehätyksessä on nostalgiaa ja kaipuuta männävuosiin ja mikä osa viehätyksestä perustuu pelkästään formaattiin.
Kuvailemastasi lukuhetkestä tulee mieleen se miten naistenlehtiä (kai) kulutetaan. Siinä se edustaa sitä kuuluisaa omaa aikaa, jota aikuiset havittelevat lehteä ostamalla. Iltapäivälehti on vähän vastaava, vaikka se perustellaankin herkemmin järjellä eli uutisten seuraamisella.

Paperista vielä huomio Hongkongista. Siellä jenkkityylinen sarjakuvalehti on viime vuosiin asti pysynyt hengissä. Painokset ja lukijamäärätkin taitaa aasianlaajuisesti olla kymmenkertaiset jenkkien anglosaksisiin levikkeihin verrattuna.Sielläkin lienee kuolinkamppailu viime vuosina alkanut, niin siis paperi sikäläisissä lehdissä on paitsi suomalaista myös korkeakiiltoista.  :)


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Kreegah Bundolo - 16.04.2015, klo 12:44:10
ALV ja postitus ovat kyllä molemmat hyviä rahasyöppöjä mutta lehtien vuositilauksissa ALV on vain 10 prosenttia (aiemmin oli 0). Jos myy lehteä vuositilauksena ja on postin kanssa sovittu joku hyvä diili massapostituksista, ei verojen ja postimaksujen tarvitse välttämättä olla niin tuntuva lovi yhden myydyn lehden hinnassa kuin mitä se pahimmillaan voisi olla.

Myyntikanavat lehdille ovat toden totta vähäiset sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kokisin kuitenkin että jos olisi lehtituote joka kiinnostaisi tarpeeksi monia, sen levittäminen vaikka kokonaan ilman irtomyyntiä vuosikertatilauksina ja nettimyynnin kautta, voisi olla ihan menestyksekäskin konsepti. Esimerkkinä heitän tässä tamperelaisten pienlehtelijöiden Suosikki-lehden joka oli niin hauska viritys että ostin sitä myyntiin hyvän nipun. Pian olikin Hesarissa iso juttu siitä kuinka Otavamedia älähti nimen käytöstä ja vaati kaikki numerot pois markkinoilta. Kaikki hankkimani Suosikit menivät muutamassa tunnissa ja olisi mennyt enemmänkin. Että jos on halua lukea joku lehti, kyllä se tullaan vaikka julkaisijalta kotoa hakemaan.

Jälleenmyyjien puutetta on sikäli turha valitella että jos olisi joku tuote joka kiinnostaisi huomattavaa määrää ihmisiä, jälleenmyyjät reagoisivat kyllä asiaan.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 16.04.2015, klo 13:50:13
Jälleenmyyjien puutetta on sikäli turha valitella että jos olisi joku tuote joka kiinnostaisi huomattavaa määrää ihmisiä, jälleenmyyjät reagoisivat kyllä asiaan.
Tuo on totta. Toisaalta monet uskovat että tarjonnalla voidaan luoda ns. kysyntää. Saatavuus vaikuttaa myyntiin, mutta tässä on varmaankin suuria tuotekohtaisia eroja. Mainos tai juttu lehdessä ei paljon auta jos tuotteen hankinta on asiakkaalle "liian" vaikeaa.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 18.01.2016, klo 00:39:23
Uusimmassa Sarjainfossa on Vieraskynä-palstalla Jussi Lahtosen hyvä teksti aiheesta. Formaatti on käytännössä kadonnut. En jaksa tässä referoida tekstiä sen enempää (menkää ja ostakaa lehti, jos sitä nyt mistään Akateemisestakaan saa). Kirjoittaja unohtaa kyllä mainita että Myrkky ja Mad työllistivät (ihan rahallisesti!*) joitakin suomalaisia tekijöitä (Pahkasiasta puhumattakaan, vaikkei se ihan puhdas sarjakuvalehti ollutkaan), että sikäli laajapohjaisessa sarjakuvalehdistössä olisi puolensa.
Nythän vaihtoehdot ovat epävarma sanomalehtistrippi, yhtä epävarma omakustanne, laaja sarjakuvaromaani (ei kai sekään mitään rahaa tuo).

Timo

* No, ainakin sitä margariiniä leivän päälle, leivän tullessa jostain muualta.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jiksi - 29.05.2017, klo 21:07:49
Twitterin, todennäköisesti Lurker Kvaak-tilin, kautta osui silmään mainio artikkeli (https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2017/05/the-real-reasons-for-marvel-comics-woes/527127/), kuinka Marvelin ongelmat juontuvat mm. toistuvasta uudelleennumeroinnista. Laskusuunta on ollut voimakas.

Tuolta osui silmään linkki, jonka takaa sama ruoditaan loputtomiin jatkuvan valitusvirren (https://spacetwinks.itch.io/shut-the-fuck-up-marvel) säestyksellä (sen voi ladata ilmaiseksi vaikka idea on lahjoittaa kirjoittajalle rahaa).

Itse en seuraa myyntilukuja tai alan kohuja, joten minulla ei ollut kuvaa kuinka alas myyntiluvut ovat painuneet tai kuinka surkeasti Marvel hoitaa some-suhteensa.

Sen sijaan tuttua on, kuinka kieroutunut malli suoramyynti (Direct Sell) todellisuudessa onkaan. Kuvittelin, että digitaalisuus olisi kuitenkin jo vaikuttanut toimintamalliin edes jollain tasolla. Se ettei näin ole, rehellisesti hämmästyttää minua kovin.

Sarjakuvien kustantaminen näyttäytyy aivan täysin järjettömältä, kun koko tuota toimintamallia katsoo uusin tai ulkopuolisin silmin.

Koska luen tarinat vasta vuosia niiden julkaisusta isoina tarinakokonaisuuksina ja lähinnä sen parhaimmiston, on minulle melko kaukainen kokemusmaailma tuo, missä tarinoita seurataan sitä mukaan kun ne ilmestyvät. Todellakin, sarjakuvalehtien seuraaminen on kallista jos täytyy suosikkisankarien seikkailut crossover-kokonaisuuksineen uskollisesti lukea.

Tulee mieleen omat nuoruusmuistot, kun sarjakuvien hinta alkoi nousta yli kipukynnyksen. Sisällön täyty silloin olla aika timankia ja yhä useampi lehti jäi 90-luvulla hyllyyn.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 29.05.2017, klo 22:51:11
Marvelin suurin ongelma on lähes 60 vuoden jatkumo, josta pidetään sitkeästi kiinni, vaikka joitain yksityiskohtia onkin häivytetty pois kokonaan, eikä niihin viitata koskaan.

Joo, on vielä vanhempiakin Marvelin sarjoja, jotka vaan eivät ole yhtä tiiviisti jatkumossa jos ovat ollenkaan.

Ongelmaa ei ole niillä lukijoilla, jotka ovat sitkeästi seuranneet Marvelia vuosikymmeniä.

Ongelma on vanhoilla lukijoilla, jotka ovat lopettaneet joskus, ja haluavat hypätä takaisin.

Ja vielä suurempi ongelma on uusilla lukijoilla, jotka joutuvat aloittamaan alusta, ja se on melko toivotonta.

Nämä ongelmat karkoittavat noin 99 % potentiaalisista lukijoista. Elokuvat on sitten toinen juttu, niissä on tiivistetty tarinaa ja kerrattu alkuperät.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Veli Loponen - 29.05.2017, klo 23:19:59
Ongelma on vanhoilla lukijoilla, jotka ovat lopettaneet joskus, ja haluavat hypätä takaisin.
Tää on totta. Itse lopetin Ryhmä-X:n seuraamisen joskus 90-luvun puolivälin tienoilla (suomijulkaisuissa siis). Nykyisin kun lueskelen uusia Ryhmä-X:n seikkailuja, niin tuntuma on usein se, että kyse on ihan jostain eri hahmoista. Kaikenlaista on vuosien varrella tapahtunut ja lisäksi käsikirjoittajat ovat tietoisesti tai tiedostamatta muuttaneet hahmoja.
Samaan aikaan on hassua, että joihinkin vanhoihin juttuihin viitataan, aivan kuin kyse olisi just tapahtuneesta (mitä se varmaan hahmoille tietenkin onkin), mikä luo sellaista vaikutelmaa, että kaikesta muutoksesta huolimatta mitään ei oikeastaan olekaan tapahtunut.
Eikä tää välttämättä ole pelkästään huono juttu. Ainahan voi nostalgiannälässään lukea niitä "vanhoja hyviä" tarinoita ja ottaa uudemmat jutut sitten uudempina juttuina.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jiksi - 30.05.2017, klo 00:37:40
Osa on sitäkin, että nuoruudessa läheisiksi koetut hahmot ovat etäisiä.

Hassu juttu tuossa valitusvirressä oli kohta, jossa todettiin melkoisiin lukemiin ehtineen One Peace -mangan ja The Walking Dead -sarjan aloituskohdan olevan ensimmäinen numero ja paras kohta uusien lukijoiden hypätä mukaan on ensimmäinen numero. Mutanttien maailma on ihan muuta: "Ei se niin mene, että aloitat TUXM:sta (The Uncanny X-Men) ja lopetat TUXM:iin, vaan aloitat TUXM:sta ja loppu menee päin helkuttia".

Samat olivat tunnelmat, kun päätin toteuttaa kymmeniä vuosia vanhan haaveen ja Marvel Unlimitedin myötä ryhtyä kronologiseen mutanttilukuprojektiin. Tätä kesti sinne Mutant Massacre -kokonaisuuteen.

Tiedän nyt, etten koskaan lue kaikkia X-Men-lehtiä sen enempää kuin syö karamellia päivittäin. Aikuistuminen on aikuisena yhtä tyhmää kuin se oli varhaisaikuisuudessa.

Marvelin iso ongelma taitaa olla, että sinne johtaviin paikkoihin nostetaan talon sisällä kasvaneita miehiä. Onhan se ihan mahdotonta, ettei tule mitään ideoita ulkoa päin.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: hdc - 30.05.2017, klo 09:11:59
Tunnistan kyllä mistä puhutte, kun lopetin Marvelin seuraamisen niin yritkset päästä sisälle ovat aika toivottomia (DCUssa on löytynyt enemmän väyliä joiden suhtautuminen jatkumoihin on ollut sopivan väljä).

Oma ongelmansa on että vaikka toisaalta niihin jatkumoihin hirttäydytään kiinni ja toisaalta niitä käsitellään miten sattuu. Olen joskus maininnut "toisen lehden ongelman", lehdissä huomioidaan yhä jotenkuten se että mikä tahansa numero saattaa olla jollekulle se ensimmäinen kosketus sarjaan, joten tietyllä tasolla hahmoihin ja tapahtumiin pääsee kiinni helposti...mutta sitten jos lukija sattuu nappaamaan jostain samoista hahmoista toisen lehden joka ei ole suoraan jatkoa ensimmäiselle...
Jiksin laittama linkki on yksi osa, jatkuva sarjojen reboottailu ja numerointien ja nimikkeiden vaihtelu sekoittavat tilannetta, ja kun tapahtumia myös reboottaillaan jatkuvasti, kuolleet heräävät eloon, sankarin tai ryhmän konteksti vaihtuu paikasta ja tyylistä toiseen ja taas takaisin ja on näitä Massiivisia Eventtejä joiden vaikutukset haudataan mahdollisimman nopeasti.
On jotenkin masentavaa, jos vähänkään kasuaalimpi harrastaja ei pysty sanomaan kahdesta lehdestä jotka on julkaistu vaikka parin vuoden välillä että kumpi on julkaistu ennen toista minkään muun kuin julkaisuvuoden perusteella: paitsi että se on tavattoman sekavaa, se kertoo myös että millään mitä näissä lehdissä tapahtuu ei ole mitään väliä, toisaalta kaikki tapahtumat unohdetaan ja toisaalta niihin kuitenkin viittaillaan...

Esim. tietokonepelialalla on herätty nimenomaan satunnaisten harrastajien  huomioimiseen, ja näiden rinnalla on sitten hevijuusereidenkin on mahdollista tehdä omia juttujaan.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 30.05.2017, klo 10:06:03
DC on rebootannut ja relauchannut lehtiään moneen kertaan. Ja onhan niihin silloin helpompi hypätä mukaan. Vanhat lukijat vaan valittavat kaikenlaista miksei sejase ole jatkumossa, ja sitten sejase ympätään uuteenkin jatkumoon ja kaikki ovat sekaisin. Esimerkiksi nykyiset kaksi eri Wally Westiä. On kaksi eri Titaanienkin joukkoa. Toinen Wally on toisessa ja toinen toisessa.

Ja on näitä ollut aikaisemminkin vuosien varrella moneen kertaan.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 30.05.2017, klo 10:47:29
millään mitä näissä lehdissä tapahtuu ei ole mitään väliä, toisaalta kaikki tapahtumat unohdetaan ja toisaalta niihin kuitenkin viittaillaan...
;D Tuo kiteyttää aika hyvin. Mulla ei ole tällä sivulla kuvatun kaltaisia ongelmia kun en lue noita lehtiä. Joku syyhän Marvelilla pitää olla siihen että miksi niitä universumeita ja historioita roikutetaan väkisin mukana. Onko se vain sitä että tehdään niinku on tehty aiemmin, vai olisiko muitakin syitä?

No, tietenkin yksi syy on peruslähtökohdassa, että sankari ei voi kaupallisista syistä kuolla eikä sarjan peruslähtökohdatkaan sais periaatteessa muuttua. Noista syistä johtuen homma muuttuu kuitenkin helposti tylsäksi ja siksi tekijätkin pyrkivät varioimaan perusjuttuja. Se vaatii sitten "uuden" samantapaisen hahmon kuin se vanha ja lopulta kun näitä hahmovariaatioita ja erilaisia kehitelmiä on riittävästi, kokonaisuus muuttuu hahmottomaksi.

Jostain syystä myös erilaiset ihmissuhdekiemurat on otettu mukaan supersankarisarjakuviin ja ne hämärtävät kokonaiskuvaa entisestään kun jonkinlaista jatkumoa kuitenkin yritetään pitää pystyssä.

Twitterin, todennäköisesti Lurker Kvaak-tilin, kautta osui silmään mainio artikkeli (https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2017/05/the-real-reasons-for-marvel-comics-woes/527127/) Todellakin, sarjakuvalehtien seuraaminen on kallista jos täytyy suosikkisankarien seikkailut crossover-kokonaisuuksineen uskollisesti lukea.
Ehkä on ajateltu että laaja universumi ja mahdollisuus lukea juttuja sieltä täältä ahmimalla sekä kauniitjarohkeat-meininki on pitkässsä juoksussa jotenkin koukuttavaa? Ja suosituimpia hahmoja halutaan myös näyttää ja myydä mahdollisimman paljon, siispä crossover. Näyttääkin siltä että juuri nämä jutut joiden ajatellaan parantavan kaupallista potentiaalia, heikentävät sitä. On väärä strategia kysyä faneilta mitä he haluavat ja tehdä just sitä.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jiksi - 30.05.2017, klo 17:57:34
Kyllä "millään ei ole väliä" -tunne on ollut aika voimakas lähemmäs vuosikymmenen ajan. Toisaalta sen ansiosta Marvel- ja DC-tuotantoa tulee luettua aivan sujuvasti välittämättä mitä siinä ympärillä on tapahtunut.

Suomessa varmaan jo "lehtikyllyhistoria" vaikuttaa siihen, että on luontevaa hyppiä eteen ja taakse, lukea uutta ja vanhaa. Lehdetkin olivat sellaisia neljän lehden "tradeja".

Jenkeillä on paljon kiinteämmin tuo harrastaminen "mitä just nyt tapahtuu".

Kun sarjakuvauniversumin perusteet ovat kunnossa, niin silloin tulee luettua siitä ympäriltäkin paljon. Marvelin Dark Reign oli tässä suhteessa onnistunut, samoin DC:n Infinite Crisis. Sitten kun perusteiden osalta menee huonosti, niin koko maailma menee alta, eikä mikään kiinnosta. Tottumuksen voima varmasti särkyy noissa uudelleenkäynnistyksissä.

Totta muutenkin, että crossover-tapahtumat ovat käyneet sietämättömiksi. Koetin joskus kokeilla Wonder Womanin tarinoita ja aloitin siitä One Year Later -kaudesta, jossa WW oli ottanut lomaa. Ensimmäinen tarina jyräsi kympillä sen kourallisen lehtiä ja sitten tuli joku amatsonit hyökkää tms. ja siihen tyssäsi kaikki mielenkiinto.

Tuo on ihan mielipuolista, että aloitetaan lehti, tekijät ovat hyviä, draivi on kohdallaan ja sitten pitäisi hyppiä julkaisusta toiseen ja seuratusta sarjasta tulee sivujuonne päätarinaan nähden.

Minusta eivät jenkeissä kustantajat oikein osaa keksiä mitään uutta, vaan vetkutellaan näitä vanhoja. Kasvavat crossover-tarinat olivat trendi vuosikymmen sitten ja nyt viisi vuotta on tehty jatkuvaa uudelleenkäynnistämistä.


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: hdc - 30.05.2017, klo 20:33:44
Jep, ajoittain kiinnostaisi vilkuilla mitä Marvelilla ja DCUlla tapahtuu, mutta jos menee vaikka kirjaston valikoimia katsomaan ja siellä on rivissä tradeina Avengers, New Avengers, Dark Avengers, Avengers: New Beginning, Avengers: Siege, Siege: Avengers, New Avengers: Siege, Avengers: Return jne eikä oikein mitään vihjettä onko noissa sisäisiä yhteyksiä tai esim. järjestys joissa kannattaisi lukea (jos ei halua tihrustella niistä apinalaatikoista julkaisuvuosia) niin kummasti alkavat islantilaiset tikku-ukot näyttää houkuttelevammilta.

Ajoittain voi yrittää just etsiä jotain kiinnostavaa tekijää ja keskittyä hänen kauteensa ja just toivoa että siihen ei sisälly kovin keskeisesti mitään niistä helvetillisistä crossovereista...

Wonder Woman on kyllä varsin hyvä esimerkki ongelmista. Hahmossa on sen verran ikonisuutta että DC:n täytyy jollain tavalla se huomioida, mutta kun hahmolle ei ole ikinä kehittynyt mitään kovin selkeää ideaa mistä on kyse (ehkä lukuunottamatta kryptolesbistä bondagea jota ei ikoniselle hahmolle haluta sanoa virallisesti), joten joka tekijällä on vähän eri näkemys hahmosta joten kun tekijätiimi vaihtuu niin edellisten tekijöiden jutut dumpataan, ja faneilla on myös hyvin vaihtelevia käsityksiä kuka Ihmenainen oikein on joten mitä tahansa tekijä tekeekin niin osa fanikunnasta nostaa äläkän...joten Themiscyra ja muut amatsonit ovat joskus mukana ja joskus keskeisiä ja joskus katoavat tyystin, samoin muut Kreikan myytit tai Steve Trevor tai identiteetti Diana Princena tai kaikki muukin.
Tuloksena oli pitkään lehti jonka lukijakunta ja myynti olivat pieniä, lukijapalautteen perusteella vähintään kolmasosa faneistakin aina inhosi lehteä ja kulloistakin tekijää, ja kukaan ei oikein saanut aikaan mitään sellaista joka oikeasti oikeuttaisi Ihmenaisen ikonisuuden...mutta jukaista piti. En tiedä nykytilanteesta mutta en olisi mitenkään valtavan yllättynyt jos tilanne ei olisi muuttunut...


Otsikko: Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
Kirjoitti: Jukka Laine - 30.05.2017, klo 22:00:41
Marvelilla oliltimate tiivis universumi, ja sen koukuttavuus oli etuna vielä 80-luvulla. Mammuttitauti taas vieraannuttaa. Uudet tai uusvanhatkaan lukijat eivät enää saa otetta.

Ratkaisu olisi aloittaa alusta uusi universumi, ja näin tehtiinkin vuosituhannen alussa, kun perustettiin Ultimateversumi. Mutta siinä ei koskaan ollut samaa koukuttavuutta. Pystyi lukemaan yhtä lehteä, eikä ollut oikeastaan mitään viittauksia muiden lehtien tapahtumiin. Eventit olivat ihan omina minisarjoinaan. Sitten tuli Ultimatum, jossa puolet hahmoista kuoli, ja se oli ihan liian radikaalia. Ultimatessahan ei palautettu kuolleita ikinä henkiin. Joitakin korvikkeita tuli, mutta ei se ole koskaan sama asia.

En tiedä oliko Marvelilla alunperin tarkoitus hivuttaa Ultimate vähitellen pääversumiksi, ja tehdä vanhalle pääuniversumille jotain rankempaa. Jos oli tarkoitus, niin siinä jänistettiin.