Ronkaisen Timo tuolla jo ehtikin ansiokkaasti arvioida tämän näppärän ja taatusti hyödyllisen opuksen. Itseäni jäi kaiken makustelun jälkeenkin silti ihmetyttämään kirjan esipuheen hieman vanhentunut surkuttelu käännössarjakuvan "Sahara"-ajasta, kun juuri vuosi 2003 toi vuosikausien kuivuuteen huomattavaa helpotusta. Lieneekin oireellista, ettei Jokinen mainitse sanallakaan (edes osiossa Mitä jäi kirjasta pois?) sellaisia tuoreimpia merkkitapauksia kuin Grennvallin Seitsemäs kerros, Jasonin Hys! tai Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga.
Poikkeuksellisen - ja laajalti jo tunnustetun - laadukkuutensa lisäksi ne olisivat ehdottomasti lisänneet myös valikoiman monipuolisuutta ja kattavuutta, joita molempia oli yritetty painottaa esipuheen valintaperustelistassakin. Grennvallin esittely olisi voinut osoittaa, että ..öh, kömpelölläkin piirrosjäljellä voi saada aikaan aidosti ravisuttavaa jälkeä, Jason olisi ollut nykyään harvinainen osoitus mykkäsarjakuvan filosofisista
ja yhtä aikaa viihteellisistä ulottuvuuksista, ja Herrasmiesten liigaa olisi tarvittu edes ainoaksi esimerkiksi angloamerikkalaisen supersankaritavaran mahdollisuuksista.
Tilanpuute on toki tämänkaltaisissa kavalkaadeissa aina hankala este, mutta silti tilaa olisi mielestäni kannattanut raivata vaikka väkisin esim. ylenpalttisesta kotikenttäedusta (esittelyjä on eniten juuri kotimaasta), tai vaikkapa parista Tintti-koulukunnan vähemmän merkittävästä edustajasta (kun mestarin itsensä voisi kuvitella riittävän).
Ja huom: nyt en edes yritä alkaa väitellä henkilökohtaisista makuasioista. Olen valmis nielemään (

) jopa sen, ettei
yhtäkään omista 90-luvun suursuosikeistani - Chester Brownin Ed iloinen klovni, tai Hernandezin veljesten Palomarin veri sekä Rakkautta ja raketteja - ollut kelpuutettu jokapojan kulutukseen. Nuo alussa mainitsemani nyt vain olisivat olleet erityisen ajankohtaisia tarkennuksia erikseen surkuteltuun nykytilanteeseen.
Turhaa jossittelua? Totta kai - mutta myös potentiaalisesti antoisaa kulttuurikeskusteluntynkää?