Luin Keltaiset neekerit muutamaan kertaan, kun laadin Sarjainfon arvioita aiheesta (tilaajien postiluukuissa aivan pian, true believers!). Teos on hyvä, mutta onko se tosi, tosi tosi tosi, tosi tosi hyvä? Alagbén kuvan ja tekstin käyttö on tosiaan vähän epäsymmetristä. Jos vaikkapa vertaa toiseen ranskalaiset-vihaavat-ulkomaalaisia -teemaa sivuavaan teokseen, Pieniä voittoja vol. 2 on merkittävästi lähestyttävämpi. Eikä kyse ole vain siitä, että jälkimmäinen sattuu olemaan väreissä ja hahmoilla on pottunokat.
Hahmoista Alain jää useammankin lukukerran jälkeen vähän kysymysmerkiksi, vaikka onkin POV-hahmo. Tämän osaksi jää lähinnä harhailla kohtauksesta toiseen vihaisesti yrmistelleen. Mario, sen sijaan, on fantastinen hahmo. Voisin lukea Marion dementoituneesta harhailusta vaikka 500-sivuisen sarjakuvaromaanin. Alainin naisystävä on toinen kysymysmerkki: tarinan ekassa kohtauksessa tämän isä vaipuu epätoivoon saatuaan selville, että tyttärensä seurustelee värillisen miehen kanssa. Sitten molemmat käytännössä unohdetaan.
Keltaiset neekerit eroaa edukseen Rasismi on paha! -genren teoksista siinä, että se kertoo, kuten mainittu, ihmisistä. Jotka ovat kaikki läpeensä kehnoja, joten... en tiedä: hurraa ihmisyys?
Mitä tulee poliittiseen fiktioon, tarvitaanko sitä ihmisläheistä näkökulmaa aivan välttämättä? Tuntuu olevan jonkinlainen truismi, että ollakseen lähestyttävä, "poliittisen" fiktion täytyy tulla ihmistä lähelle. Eikö tämä vähän aliarvioi yleisöä? Toisaalta, yleisö on todistanut lukuisia kertoja, että ansaitsee tulla aliarvioiduksi.