Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Uutiset: Å-fest lauantaina (07.02.2019 klo 12:08:31)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
18.03.2019, klo 18:50:08

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
472371 viestiä 10499 aihetta kirjoittanut 7375 jäsentä. Uusin jäsen: eboxhead
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Jäsenet | Galleria | Ylläpito ja toimitus | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Toimintasankarit
| | |-+  On aika sijoiltaan
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: On aika sijoiltaan  (Luettu 41459 kertaa)
J.Salo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 987


..ja valmis!


« : 19.12.2003, klo 13:06:32 »

Mutta minusta tuntuu että jaksan lukea James Robinsonin ja Paul Smithin "Golden Agea" aina vaan uudelleen.

Miksiköhän se on "Elseworlds"? En oikein kunnon syytä tajua. Jos joku vanha tarina on ristiriidassa tuon kanssa niin sellaiset on ennenkin selitetty pois.

Todennäköisesti sen loppujutun takia. Ei varmaan tykkäisi hyvää jos sellaista laitettaisiin "oikeisiin" tarinoiden nähden. Tarinasta kyllä kävi selvästi ilmi, että se oli tarkoitettu viralliseksi, mutta ilmeisesti joku editointiosastolla jänisti ja pisti tarran päälle.
Yritän puhua kryptisesti, että en spoilaa ketään, antaen kuitenkin tarpeeksi infoa että lukeneet tietävät mistä puhun. Puhun tietenkin siitä loppupahiksesta. Siitä vahvemmasta.

Mitä tulee niihin vanhoihin tarinoihin. Ne todennäköisesti ovat ihan "oikein" tuohon nähden. Chrisisin ansiosta joitain vapauksia voidaan ottaa, koska kaikki pre-Chrisis tarinat muuttuivat "ohjenuoriksi", jotka eivät välttämättä pidä yhtä post-Chrisisin kanssa.
[ vrt. Teräsmiehen voimat, Batmanin ikä ja aloitusvuosi ]
« Viimeksi muokattu: 19.12.2003, klo 13:09:05 kirjoittanut Justen » tallennettu
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 952


<><


« Vastaus #1 : 19.12.2003, klo 13:15:16 »

Batmanin iästä tuli mieleen, että tossa Year onessahan poliisipäällikkö Gordon saa vaimonsa kanssa lapsen. Ilmeisesti se on sitten Barbara Gordon eli pre-crisis Lepakkotyttö ja post-crisis Oraakkeli.
Kuitenkin nykyisissä tarinoissa Barbara on jo aikuinen nainen ja aikaa on siis kulunut Year onesta ainakin 20 vuotta. Batmanin pitää siis olla jo hyvän matkaa yli 40.
Tietenkin tässä voi olla sama ilmiö kuin Kauniissa ja Rohkeissa, että lapset ikääntyvät aikuisia nopeammin (vai pitäisikö sanoa, että aikuisena ikääntyminen loppuu?).
Tai sitten syntynyt muksu ei ole Barbara. En muista, kun en ole pitkään aikaan lukenut enkä vielä aloittanut tuota lukemaan.
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
J.Salo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 987


..ja valmis!


« Vastaus #2 : 19.12.2003, klo 13:28:10 »

Jos oikein muistan (ja saatan muistaa väärin), niin Batman on uusissa sarjakuvissa 35 vuotias. Hän aloitti 25 vuotiaana ja Robin tuli mukaan pian sen jälkeen, jonka ura alkoi noin kymmenvuotiaana. Dick on nyt n. 20 vuotta (ja adoptoitu Brucelle, eli Waynen omaisuuden virallinen perijä). Uusi Robin on yli 16 vuotta (hänellä on ajokortti). Timin kertoessa Brucelle tietävänsä tämän kaksoishenkilöllisyyden hän oli 13.
Barbara sai luodin nahkaansa vuonna -90, eli pyöreät kymmenen "lukijan" vuotta Chrisiksen jälkeen. Tiedä asiasta sen enempää, mutta luulen hänen olleen tämän väliajan yhä Batgirl.
Year Onessa syntynyt muksu oli eri, ja kuoli myöhemmin. Barbara ei ole Gordoninin muksu, vaan tämän veljentytär (vaikka uusissa numeroissa vihjaillaankin, että Barbaran äiti, joka otti eron Gordonista (pahus, ku en muista etunimeä), meni naimisiin tämän veljen kanssa, vaikka odotti jo Barbaraa. Myöhemmin kummatkin tapettiin, ja tämä muutti poliisipäälikön luo).

Toivottavasti selitys meni oikein. En ole aivan varma Barbaran historiasta..

[ei, en ole Batman friikki, kuinka niin?]

Huomioitavaa on, että 60-luvulla sekä Batman että Teräsmies olivat viellä lapsia, post-Chrisis aikaa. Sen takia heitä ei Golden Agessakaan näy. He aloittavat uransa vasta joskus seiskytluvun puolella. Ja tämäkin on sitten luuloa.

EDIT: näköjään edellinen viestini on poistettu (offtopicia?), mutta pliis jättäkää tämä tähän vähäksi aikaa että kysyjä näkee vastauksen. Sitten voi poistaa, vai mitä teen?

Rami: Siirsin vain off-topic -jutut omaan ketjuunsa sillä aikaa kun lähetit vastaustasi. Valitan häiriötä.
« Viimeksi muokattu: 19.12.2003, klo 13:42:07 kirjoittanut Rami Rautkorpi » tallennettu
Rami Rautkorpi
Siirtäjä ja vääntäjä
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 074« Vastaus #3 : 19.12.2003, klo 13:37:32 »

Lähti juttu niin sivuraiteille, että otin nämä omaksi aiheekseen. Ja valitsin uudelle ketjulle sopivasti harhaanjohtavan nimen. Wink

Gordonien lapsi Year Onessahan oli poikavauva, muistaakseni nimeltään James junior. Post-crisis Barbara Gordon on itse asiassa syntymätodistuksensa mukaan James Gordonin veljen tytär, jonka James adoptoi (veljen kuoleman jälkeen, kai), mutta ilmeisesti jotkut tarinat ovat hieman vihjailleet siihen suuntaan, että Jamesilla olisikin ollut sormensa (okei, se ei ollut sormi, mutta ymmärrätte kyllä) pelissä.

Ja Babs ei tarkkaan ottaen ole "pre-crisis Lepakkotyttö ja post-crisis Oraakkeli", sillä hänen Oraakkeliksi ryhtymisensä ei liittynyt millään tavalla Crisikseen, ja hänen Crisiksen jälkeinen historiansa  edelleenkin sisältää seikkailut Lepakkotyttönä.

Kauniissa ja Rohkeissahan lapset itse asiassa kasvavat luonnottoman nopeasti, kun taas aikuiset ikääntyvät normaalia vauhtia, mutta sitä yritetään meikkien ja hiusvärien avulla peitellä.
tallennettu

"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)
J.Salo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 987


..ja valmis!


« Vastaus #4 : 19.12.2003, klo 13:46:24 »

Ah. JAMES. Miten saatoin unohtaa? Niin, ja eikös Babs Batgirl -> Oraakkeli syy johdu aika pitkälti Mooren  Killing Joken juoniviritelmistä? Jo se tosiasia, että Batgirlillä on oma Year One (melko hyvä jopa, btw), pitäisi todistaa että hän on yhä ja edelleen Batgirl myös post-Chrisis (ainakin jonkinaikaa). Ja uuden Batgirlin ilmestyessä Babs miettii pitkään, miten uudelleennimeää oman Batgirl tiedostonsa. (Vanha? Ensimmäinen? Lopulta päätyi muotoon Alkuperäinen).

EDIT. Kiitos että et poistanut. Ja otsikko kannattaisi ehkä vaihtaa. Tuo nykyinen tuo lähinnä Philip Dickin mieleen. Ehkä jotain jossa on sama Chrisis voisi olla parempi?
« Viimeksi muokattu: 19.12.2003, klo 13:47:35 kirjoittanut Justen » tallennettu
Rami Rautkorpi
Siirtäjä ja vääntäjä
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 074« Vastaus #5 : 19.12.2003, klo 14:09:22 »

Kiitos että et poistanut.

Mitäh, luuletko että täällä vallitsee jokin näennäinen sananvapaus, ja toisinajattelijat lannistetaan tai hiljennetään? Pois se meistä...

Ja otsikko kannattaisi ehkä vaihtaa. Tuo nykyinen tuo lähinnä Philip Dickin mieleen. Ehkä jotain jossa on sama Chrisis voisi olla parempi?

Phöh, se on aivan loistava otsikko! Jos joku fasistivalvoja on eri mieltä, vaihtakoon sen väkipakolla! Anarkiaa!

BTW, se kirjoitetaan "Crisis".

Niin, ja eikös Babs Batgirl -> Oraakkeli syy johdu aika pitkälti Mooren  Killing Joken juoniviritelmistä?

Se, että Babs ei ole enää Lepakkotyttö, johtuu luonnollisesti Killing Jokesta, mutta en kyllä tiedä, kuka keksi tehdä hänestä Oraakkelin, ja miksi. Erinomainen keksintö kuitenkin.
tallennettu

"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)
J.Salo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 987


..ja valmis!


« Vastaus #6 : 19.12.2003, klo 14:17:50 »

Ah. Crisis. Tiesin typottavani, mutta en onnistunut määrittelemään missä se typo oli. Hyvä minä. Ja kuitenkin onnistuin kirjoittamaan e:n enkusta. Aina voi lohduttautua sillä, että todennäköisesti eivät jenkitkään sanoja osaa oikein kirjoittaa... ja se on sentään heidän äikänkielensä Tongue
tallennettu
tolppis
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 361


Viinissä totuus


« Vastaus #7 : 19.12.2003, klo 14:55:50 »

Uskallanko kysyäkään...? Mitä...on...typotus?  Huh

Tunnustaudun Battis ja Cattis Ja Battisgirl ihkaoikeaksi faniksi mutta en minä noin tarkasti kyllä jaksaisi miettiä kys. hlöhahmojen ikiä. Huh. Aika todellakin on sijoiltaan.
tallennettu
J.Salo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 987


..ja valmis!


« Vastaus #8 : 19.12.2003, klo 14:59:45 »

Typotus, eli kirjoitusvirheiden tekeminen.
tallennettu
Hege
väsähtänyt
Jäsen
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 933« Vastaus #9 : 19.12.2003, klo 15:19:56 »

Pre-sitä, Post-tuota ja sankarien ikä, aletaan tosiaan olla sarjakuvakeskustelun kovassa ytimessä. Nyt kun vielä saataisiin se "Kuka supersankari nostaa eniten penkistä?" -ketju aikaiseksi.   Grin

Sitten ihan asiaakin, nimittäin minua on aina jäänyt tuo ikääntymiskysymys vaivaamaan. Joidenkin hahmojen kuten Wolverine tai Teräsmies kohdalla tätä seikkaa ei tarvitse miettiä, mutta Mustanaamion kohdalla tämä olisi aiheellista.

Useissa tarinoissa nähdään, kuinka joku esihistoriallinen mustis kuolee ja poika jatkaa hommia. Nykyinen mustis taasen on "mies parhaassa iässä" ja on ollut sitä jo monta kymmentä vuotta. Tämäkin sarjakuva olisi saanut uutta potkua, jos nykyinen olisi tylysti pistetty puskemaan horsmaa ja laitettu poika tai tytär tai molemmat töihin. Siitä olisi muutamankin tarinan rakennellu. Sen sijaan (muistanko oikein) perhe tapettiin ja mustis jäi kolmisin hevosen ja suden kanssa kylmään luolaan asumaan.  Tongue

Kun meillä nyt on X-generationia ja new mutantsia ja super teenssiä ja vaikka mitä, niin pieni luonnollinen poistuma auttaisi pitämään Marvel-universuminkin hallittavissa rajoissa.
Toisaalta mietityttää, että vaihtaako Teris Lois Lanen 20 vuoden päästä uuteen pörröseen misuun.  Roll Eyes

Vaadin lisää realismia supersankarisarjakuviin.
tallennettu

But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.
J.Salo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 987


..ja valmis!


« Vastaus #10 : 19.12.2003, klo 16:01:46 »

Teräsmies, kuten moni muukin supersankari meni naimisiin vasta 90-luvun alussa. Sarjakuvissa se on hyvin lyhyt ikä. Ja onhan niitä sankareita  kuollut (harvemmin tosin sängyssä). Kolossi, ensimmäinen Flash, eka Starman, toinen Robin.. James Gordonhan on nykyään eläkkeellä!

Hassuinta sarjakuvissa on kuitenkin se, kuinka ne pyrkivät pysymään "nuorina" ja ajantasalla, vaikka hahmot eivät vanhene - ainakaan ruumiiltaan. Ja sitten saadaan niitä hassuja juttuja, kuten uusimmassa Wolverine TPB:ssä ollut Vietnam-veteraani, joka oli taistellut Loganin kanssa Aasiassa... olipaha vanha ja kurttune. Loganin hyvin säilyminen selvitettiin kivasti paranemisvoimalla, mutta se ei ollenkaan selitä, minkä takia esim. Kyklooppi on nyt niin nuorekas. On se hassua. Tosin, sehän on ikuisen elämän ohje; kinu DC:tä tekemään sinusta supersankari, ja elät ikuisesti (tai ainakin kunnes myyntiluvut vähenevät).
« Viimeksi muokattu: 19.12.2003, klo 16:05:05 kirjoittanut Justen » tallennettu
Rami Rautkorpi
Siirtäjä ja vääntäjä
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 074« Vastaus #11 : 19.12.2003, klo 16:33:16 »

Ja onhan niitä sankareita  kuollut (harvemmin tosin sängyssä). Kolossi, ensimmäinen Flash

Ensimmäinen Flash (Jay Garrick) ei ole kuollut, vaan toinen Flash (Barry Allen).

Loganin hyvin säilyminen selvitettiin kivasti paranemisvoimalla, mutta se ei ollenkaan selitä, minkä takia esim. Kyklooppi on nyt niin nuorekas.

Mutta eihän paranemisvoiman ole tarkoitus selittää Loganin nuorekkuutta, sillä se vain mahdollistaa hänen menneisyytensä venyttämisen kauemmaksi menneisyyteen, siinä missä muiden syntymävuodet siirtyvät koko ajan eteenpäin.

Peukalosääntö taitaa olla, että Ihmeneloset tekivät kohtalokkaan avaruusmatkansa 10 vuotta sitten. Alunperin IN:n oli tarkoitus voittaa kilpajuoksu Kuuhun, mutta enäänhän se ei voi pitää paikkaansa (koska 10 vuotta sitten kilpajuoksu Kuuhun oli jo aikaa sitten käyty ja voitettu), vaan matkan tarkoitukseksi on selitetty aurinkokuntamme ulkopuolella käynti tai valoa nopeampi matkustaminen, tai jotain vastaavaa.

Vastaavasti monet sarjakuvissa esitetyt historialliset tapahtumat on täytynyt hämärtää yksityiskohdiltaan. Flash Thompson on edelleen sotaveteraani, mutta ei Vietnamin sodasta. Persianlahdeltako sitten? Eipä taida sekään enää onnistua. Onneksi USA:n ulkopolitiikka on niin johdonmukainen, että melkeinpä vuodesta riippumatta joku sotatanner Flashille on aina keksittävissä...

Tuomari kuitenkin on säilyttänyt Vietnamin-taustansa aivan näihin päiviin saakka, ja miehen ulkonäköä on myös sopivasti vanhennettu. Tulevassa leffassa hänestä on kuitenkin tehty nuori mies, joten saapa nähdä, kuinka kauan Saigon vielä säilyy sarjakuva-Frankin muistoissa.
tallennettu

"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)
J.Salo
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 987


..ja valmis!


« Vastaus #12 : 19.12.2003, klo 16:46:32 »

Aivan; Toinen Flash.
Haluatko muuten, Rami, yrittää sitten selvittää Spidergirlin? Tyttöhän tapaa isänsä nuorena pakollisessa aikamatkustusstoorissaan, ja tämä elää selkeästi kuuskytlukua. Tytön nykyaika puolestaan näyttää hyvin 90-luvun loppupuoliskolta, tai ehkä 2000-luvun alulta.
tallennettu
Rami Rautkorpi
Siirtäjä ja vääntäjä
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 074« Vastaus #13 : 19.12.2003, klo 18:56:56 »

Nykyään Spider-Girl tapahtuu aika selvästi "nykyajassa", mutta alunperin lehdessä oli viitteitä siihen, että se tapahtuisi tulevaisuudessa, muun muassa "Cranberries Reunion"-juliste Mayn seinällä. Eli May olisi syntynyt "nykyajassa", ja Hämähäkkitytön seikkailut tapahtuisivat n. 15 vuoden kuluttua tulevaisuudessa.

Tästä johdonmukaisuuden tavoittelusta on sittemmin vaivihkaa luovuttu, koska Hämähäkkimies-lehtien nykyisestä tilanteesta on loppujen lopuksi jokseenkin mahdotonta päästä Spider-Girlin kuvaamaan tulevaisuuteen.

Aikamatkustustarinasta ei ehkä kannata vetää mitään johtopäätöksiä Spider-Girlin aikajanan suhteen. Peterin nuoruudenmaisemien 60-lukulaisuus todennäköisesti johtui siitä, että haluttiin säilyttää yhteys Pat Olliffen aiemmin piirtämään The Untold Tales of Spider-Maniin, joka puolestaan oli tyyliltään 60-lukulainen siksi, että sen konsepti oli "se lehti, joka olisi ilmestynyt samaan aikaan The Amazing Spider-Manin ensimmäisten numeroiden kanssa, jos kustantaja olisi jo heti alkuun tajunnut ryöstöviljellä hyvää ideaa".

Tarkan kronologian tekeminen on tietenkin joka tapauksessa mahdotonta, koska sarjiksissa aika kuluu tyypillisesti hitaammin kuin tosimaailmassa. Spider-Girliä on nyt julkaistu reilut viisi vuotta, ja May on tänä aikana vanhentunut korkeintaan kaksi vuotta. Siksi "nykyaika" lainausmerkeissä.

Sen sijaan, että sarjakuvien tapahtumia ja hahmojen ikiä yritettäisiin liittää johonkin tiettyihin vuosilukuihin, on parempi kiinnittää huomiota siihen, että esitettyjen tapahtumien keskinäiset aikavälit, ja hahmojen ikäerot pysyvät samoina.

Kapteeni Amerikkaa lukuunottamatta.
tallennettu

"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 952


<><


« Vastaus #14 : 19.12.2003, klo 20:33:16 »

Täytyy nyt tähän mainita myös Byrnen Generations, kun hahmojen iästä tuli puhe.
Siinähän alkuperäinen idea on, että jokainen sankari on aloittanut niiden oikeana julkaisuvuonna (esim. Teräsmies 1938 ja Batman 1939).
Itse olen ihan tykännyt ajatuksesta. Ja sarjasta. Täytyy vielä metsästää GIII...
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Sivuja: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: