Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Artikkelit ja henkilökuvat: Entistä rohkeampi Valiant (27.09.2019 klo 23:00:00)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
24.02.2020, klo 00:17:32

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
480487 viestiä 10429 aihetta kirjoittanut 3834 jäsentä. Uusin jäsen: Sentinelles
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Haku | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvantekijöiden keskustelut
| |-+  Välineet ja oppaat
| | |-+  Sarjakuvalehden taittaminen
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 [2] 3 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvalehden taittaminen  (Luettu 18098 kertaa)
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 991


<><


« Vastaus #15 : 13.11.2006, klo 15:51:42 »

Veli, kuulemma veivaat U.S.A.Fightersiä julkaisukuntoon, sehän kävisi tutoriaalimalliksi, eikö?  Grin
Joo, sehän käy. Pitää koittaa muistaa pistää noita esimerkkikuvia talteen. Teen nimittäin myös tekstauksen InDesignissä samaan tahtiin, kun taitan.
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Markku Myllymäki
Lyijykynän jatke
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 794


/* You are not expected to understand this. */


« Vastaus #16 : 13.11.2006, klo 16:27:50 »

Mainiota! Tästä on monelle varmasti iloa! Odotamme innolla!
tallennettu

When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.
Mikael Mäkinen
maziwapp
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 314


Ostapa kuule sarjakuvaa.


« Vastaus #17 : 13.11.2006, klo 16:30:38 »

Niin odotamme!

(Niin tutoriaalia kuin esimerkkikuvia)
tallennettu

Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 991


<><


« Vastaus #18 : 13.11.2006, klo 18:40:12 »

No aloitetaanpa pikkuhiljaa. Ensinnä yksi huomio: nämä ohjeet koskevat lähinnä InDesign CS2 -ohjelmalla tehtävää taittoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö muilla taitto-ohjelmilla voisi tehdä sarjakuvalehtien taittoja. Muissa taitto-ohjelmissa nämä ohjeet pätevät siis lähinnä päätyövaiheissa, yksityiskohdat ja ohjeet sille, mistä mikin toiminto löytyy ei.

Ensimmäinen vaihe on aloittaa uusi työ. Eli avataan ohjelma ja ellei ID heti alussa kysy, että haluatko jatkaa vanhaa työtä vai aloittaa uuden, niin valitaan File->New->Document (pikakomento ctrl+n). Se avaa seuraavan ikkunan:

Document presetsistä voi valita aikaisemmin tallennettuja sivuasetuksia. Ensimmäisellä kerralla sellaista ei tietenkään ole.
Number of Pages: Tähän merkitään julkaisun sivumäärä. Sillä ei ole tässä vaiheessa mitään merkitystä, mitä tähän laittaa, koska sivuja voi myöhemmin vapaasti lisätä ja poistaa. Mutta jos aloittaessa tietää, kuinka pitkä julkaisusta tulee, niin tähän sitten se.
Facing pages ja Master Text Frame: Näistä ensimmäiseen, Facing pages, pistetään aina ruksi, jos tehdään tavallista vihkomuotoista lehteä. Se tarkoittaa siis käytännössä sitä, että julkaisu on kaksipuoleinen ja siihen muodostuu aukeamia. Master text framea ei sarjakuvataitossa oikeastaan tarvita. Se on hyödyllinen, jos julkaisussa on paljon tekstiä, sillä silloin tekstiä voi automaattisesti juoksuttaa sivulta toiselle. Sarjakuvataitossa voi tämän siis jättää ruksimatta.
Page Size -osiossa määritetään julkaisun sivukoko. Valikosta löytyy aika monta oletusvaihtoehtoa, mutta jos mikään niistä ei ole sopiva, niin sitten voi Width ja Height -kohtiin pistää julkaisun tarkan koon. Orientation määrittää sen, onko sivu pysty- vai vaakamuodossa.
Columns määrittää palstamäärän. Tämäkin on sarjakuvataitossa turha ellei julkaisuun tule myös useampia tekstisivuja. Hyvä oletus on se, että tekstissä A4-sivulle tulee 3-4 palstaa ja A5-sivulle 1-2 palstaa. Nämä ovat tietenkin makuasioita, joten mitään varsinaisia sääntöjä ei ole. Gutter kertoo palstojen välin. Itse tykkään pistää siihen yleensä tasalukuja (=4 tai 5) ja se riippuu sivukoosta ja palstojen määrästä ja vähän julkaisustakin.
Margins onkin sitten vähän tärkeämpi sarjakuvataitossakin. Jos julkaisun kaikki sarjakuvasivut ovat saman kokoisia, tähän niistä voi valmiiksi laskea marginaalin ja ne voi pistää tähän. Yleensä alamarginaali on isoin, sitten sisämarginaali, ylämarginaali ja ulkomarginaali, mutta käytännössä sillä ei ole väliä, pääasia on, että se näyttää hyvältä.
Tässä vaiheessa myös huomaa, jos ei ole ruksinut aiemmin tuota Facing Pages -kohtaa, koska silloin tässä ei määritetä lainkaan sisä- ja ulkomarginaaleja, vaan vasen- ja oikeamarginaalia.
Bleed and Slug. Taas tullaan vähän tärkeämpään osaan. Bleed tarkoittaa leikkausvaraa. Eli kun kuva yltää sivun reunaan saakka sen pitäisi mennä vähintään 3 milliä yli reunan, jotta leikkausvaiheessa (painamisen jälkeen) ei sivuun tule ikävää valkoista raitaa. Bleed-soluihin siis kaikkiin 3mm (myös sisämarginaaliin). Slug on sitten sellainen alue, jonka avulla taittaja voi jättää viestejä painajalle. Käytännössä tämä on sarjakuvataitossa (ja monessa muussakin) aivan turha, joten sen voi jättää nollaksi.

Nyt on sitten sivun asetukset luotu. Tässä vaiheessa voit tallentaa asetukset, jos haluat, myöhempää käyttöä varten, mutta se ei ole tarpeellista. Seuraavaksi painetaan OK ja ohjelma luo sivut.


* uusityo.png (23.18 kilotavua, 500x476 - tarkasteltu 3395 kertaa.)
« Viimeksi muokattu: 13.11.2006, klo 19:03:18 kirjoittanut Veli Loponen » tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 991


<><


« Vastaus #19 : 13.11.2006, klo 19:13:55 »

Seuraavaksi siirrytään sivupohjalle. Sen pitäisi olla oikealla reunalla vetovalikkona (samassa ryhmässä on myös Layers ja Info). Jos se ei ole esillä, sen saa esiin klikkaamalla vaikka sitä Pages-sanaa ja siitä tulee tämä:

Pages-ikkunassa meitä kiinnostaa tällä kertaa Master-sivut, jotka on mallikuvassa jo valittu. Kun olet klikannut A-Master -tekstiä, voit vielä tarkistaa ruudun alaosasta, että tosiaan olet siinä (siellä on siis sellainen pikkuikkuna, jossa nyt pitäisi lukea A-Master).
Sivupohjalle pistetään kaikki useammalla sivulla toistuvat elementit (sivupohjia voi tehdä myös erilaisia (se onnistuu klikkaamalla tuon Pages-välilehden vasemmassa yläreunassa olevaa pallukkaa, jonka sisällä on kolmio ja valitsemalla sieltä New Master) kuten sivunumerot ja mahdolliset logot yms. Nyt kun olemme mastersivulla, voimmekin aloittaa taiton lisäämällä sivuille automaattiset sivunumerot.
Valitse työkaluvalikosta tekstityökalu. Vedä sillä laatikko johonkin kohtaan sivua (vielä ei ole tärkeää, minne, koska sen voi myöhemmin siirtää oikeaan paikkaan). Sitten klikkaa hiiren oikealla korvalla tekstilaatikon sisällä (laatikon pitää olla aktivoitu) näin:

Nyt meillä on automaattinen sivunumero. Kirjain A tai B on osoittamassa numeroa ja kertoo kummalla sivulla se esiintyy (aukeaman oikealla vai vasemmalla puolella). Sivunumerokirjaimen fontin ja koon voit valita samaan tapaan kuin vaikkapa Wordissa. Sitten kannattaa vetää apuviiva, jotta molempien sivujen sivunumerot saadaan samalle tasolle. Kun pitää ctrl:ää pohjassa samalla kun apuviivaa vetää viivaimesta, se kattaa molemmat sivut. Apuviivan voi myös valita aktiiviseksi valkoisella nuolityökalulla, jolloin sille voi määrittää tarkan sijainnin. Sitten siirretään sivunumero oikealle paikalle. Kopioidaan se ja sijoitetaan kopio toiselle sivulle samaan kohtaan. Jos sivulle on tarkoitus tulla jotakin muutakin, lehden nimi tai numero tai logo, niin ne voi liittää tässä vaiheessa myös.

Seuraavaksi ryhdytään tekemään kappalemäärittelyjä.


* mastersivut.png (3.02 kilotavua, 225x162 - tarkasteltu 2897 kertaa.)

* sivunumero.png (7.21 kilotavua, 484x586 - tarkasteltu 3394 kertaa.)
« Viimeksi muokattu: 13.11.2006, klo 19:26:01 kirjoittanut Veli Loponen » tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Feikki
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 183


"Truth is revealed in the smallest detail"


« Vastaus #20 : 28.11.2006, klo 12:16:52 »

Mites mä saan tulostettua mun työni InDesignilla niin, että A4 arkille tulisi oikeat sivut oikealle ja vasemmalle, jonka jälkeen sivut voisi niputtaa kasaan ja lukea. Nyt kun tulostan, arkille tulee aukeamat, mikä ei toimi enää kun haluan niputtaa lehden ja lukea sen oikeassa järjestyksessä.
tallennettu

Englanninkielisiä Transformers sarjiksia saa tarjota!
Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 991


<><


« Vastaus #21 : 28.11.2006, klo 12:22:32 »

Mites mä saan tulostettua mun työni InDesignilla niin, että A4 arkille tulisi oikeat sivut oikealle ja vasemmalle, jonka jälkeen sivut voisi niputtaa kasaan ja lukea. Nyt kun tulostan, arkille tulee aukeamat, mikä ei toimi enää kun haluan niputtaa lehden ja lukea sen oikeassa järjestyksessä.
Siten, että taitat sen jutun väärässä järjestyksessä. Eli kannattaa tehdä itelle malli (otat paperia ja taitat sen vaikka neljään osaan ja sulla on 8-sivuinen vihko) johon merkitset sivunumerot. Sitten vain katsot, että mitkä sivut on vierekkäin samalla paperilla (ei siis aukeamalla) ja teet taiton sen mukaan.
Toisin sanoen ekalla aukeamalla pitää olla julkaisun ensimmäinen ja viimeinen sivu.

Ite olen tämän ratkaissut niin, että olen tehnyt työstä PDF:n ja sitten ne yksittäiset PDF-tiedostot olen "asemoinut" tulostettaviin arkkeihin tarvittavaan järjestykseen.

Ps. Palatakseni tuohon aikaisempaan ID-tutorialiin, niin siihen tulee kyllä jatkoa, kunhan vaan ehdin.
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Grezen
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1 876


¡Viva Zapata!


« Vastaus #22 : 28.11.2006, klo 12:37:22 »

Kyllähän tuohon on InDesignissa valmis toiminto, joka heittää sivut semmoiseksi, että niistä voi taittaa vihkon... ei tartte itse niitä asetella. Oisko se ihan "vihko" -nimellä, kannattaa selailla niitä taittoasetuksia.

Ei ole tässä just InDesignia käytettävissä, joten en osaa vielä sanoa enempää.
tallennettu

Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 991


<><


« Vastaus #23 : 28.11.2006, klo 12:47:42 »

Hmm. Oletkos varma? En ole ID CS2:lla kokeillut, kun ei oo tarvinnu, mutta ID kakkosessa ei ainakaan tuommoista toimintoa ollut. "Vihko" ei paljoa auta, kun ohjelma on pelkästään englanninkielinen nykyisin... Koitanpa tässä jos vaikka saisin jommalla kummalla tässä tulostettua noin...

Edit: Mutta Page Makerhan osaa tulostaa suoraan vihkomuotoon.

Edit2: Myös tulostimen ohjelma antaa lisävaihtoehtoja (=voi vaihdella tulostimesta riippuen), mutta vielä ei sieltäkään ole löytynyt.

Edit3: No nyt on lahjakkaasti koko työpäivä kulutettu tähän, mutta en onnistunut löytämään sellaista vaihtoehtoa tulostusasetuksista, mikä olisi tulostanut taiton oikein vihkomuotoon.
« Viimeksi muokattu: 28.11.2006, klo 15:35:12 kirjoittanut Veli Loponen » tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
Markku Myllymäki
Lyijykynän jatke
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 794


/* You are not expected to understand this. */


« Vastaus #24 : 28.11.2006, klo 22:33:38 »

Edit3: No nyt on lahjakkaasti koko työpäivä kulutettu tähän, mutta en onnistunut löytämään sellaista vaihtoehtoa tulostusasetuksista, mikä olisi tulostanut taiton oikein vihkomuotoon.

Tekeekö File->InBooklet SE jotain sinnepäin? Helpeistä olisi voinut näin päätellä. Mutta en tiedä riittävästi jotta osaisin sanoa.
tallennettu

When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.
Grezen
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: nainen
Viestejä: 1 876


¡Viva Zapata!


« Vastaus #25 : 28.11.2006, klo 22:38:12 »

Tekeekö File->InBooklet SE

Tämäpä juuri.
tallennettu

Veli Loponen
Isoveli
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 10 991


<><


« Vastaus #26 : 28.11.2006, klo 23:55:14 »

Haa, katoppa vaan. Tuo tosiaan onkin CS pakettiin tullu vasta mukaan, joten ID kakkosessa sitä ei ollut. Mutta hyvä tietää, että nyt tommonen on, jos tulee tarve...
tallennettu

Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva
tertsi
Vieras
« Vastaus #27 : 26.12.2006, klo 21:10:11 »

Moi!
Semmoista ihmettelen, että mites kannesta ja kannen takaosasta saa sivunumeron pois? Pitääkö laittaa joku lappu päälle. Jaluaisin siis, että kansi on sivu numero yksi, mutta sivunumerot olisivat näkyvissä vain sivulta kolme lähtien. Ja takakannessa ei myöskään tietenkään numerointia.

Jaksaisko Veli täydentää aloittamaansa tutoriaalia. Olisi mahtavaa, jos täällä olisi sarjakuvalehdenteko-opas.   Cheesy
tallennettu
Flemming Andersen
Vieras
« Vastaus #28 : 26.12.2006, klo 21:18:16 »

InDesign CS2 ei taida löytyä DC:stä? Ihan vain mielenkiinnosta ja saamattomasta kitsaudesta kysyn...
tallennettu
Rami Selin
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 559


Uskon kaiken


« Vastaus #29 : 26.12.2006, klo 21:31:17 »

Moi!
Semmoista ihmettelen, että mites kannesta ja kannen takaosasta saa sivunumeron pois? Pitääkö laittaa joku lappu päälle. Jaluaisin siis, että kansi on sivu numero yksi, mutta sivunumerot olisivat näkyvissä vain sivulta kolme lähtien. Ja takakannessa ei myöskään tietenkään numerointia.
Tuonhan voi hoitaa siten, että tekee tekee kaksi Masteria. A-Master on pohja sivuille, joille tulee sivunumerot ja B-Master niille, joille ei tule.

Lainaus
Jaksaisko Veli täydentää aloittamaansa tutoriaalia. Olisi mahtavaa, jos täällä olisi sarjakuvalehdenteko-opas.   Cheesy
Velistä en tiedä, mutta kun otit asian puheeksi, minua kiinnostaisi tällainen kasata. Pitäneen siis ruveta hommiin.
tallennettu
Sivuja: 1 [2] 3 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: