Avatar Press on vuonna 1996 perustettu amerikkalaiskustantaja, joka on profiloitunut keskimääräistä väkivaltaisempiin, monesti gore-genren puolelle luokiteltaviin sarjakuviin.
Aiemmin olen noteerannut kustantajan lähinnä tallina, jossa
Garth Ennis ja
Warren Ellis mellastavat mielensä mukaan. Tämä se idea onkin, eli tekijöille annetaan vapaat kädet, joskin rankempaa linjaa haetaan ihan tarkoituksella.
RoboCop-sarjakuvien yhteydessäkin kustantaja on jäänyt mieleen.
Edellisvuonna Avatar Press loikkasi ComiXologyn junaan, mutta kaikkea ei mobiilialustoilla nähdä. Ennisin
Crossed-sarjaa en kaipaa, se on makuuni - paremman sanan puutteessa - vulgaari, joskin
Alan Mooren ansiosta katsastan varmaankin sadannen numeron ihan vain uteliaisuudesta.
Tämän, ja pari muuta rankemmaksi luokiteltua sarjaa, voi silti lukea ComiXologyn nettiversion kautta. Taustoja en tiedä, mutta eiköhän ComiXology arvellut sarjojen olevan liian rankkaa Applen ja Googlen alustoille ja siten rajasi ne palvelun ulkopuolelle - tällaisesta digikauden uusiosensuurista on käyty keskustelua
sarjakuvan digitaalijakelua käsittelevässä ketjussa.
Sen sijaan Garth Ennis -ketjussa ehdinkin jo kehaista
Caliban-minisarjaa. Curtvile puolestaan mainitsi
God is Dead -sarjan
Jonathan Hickman -ketjussa.
Itse aloitin God is Dead -sarjan hieman väärästä päästä, eli Alan Mooren -spinoff-tarinasta, mikä oli hieman Sandman-henkinen tunnelmapala. Itse pääsarja on alun perusteella tasotonta soopaa ja mikä lie on Hickmanin rooli ollutkaan, neroutensa hän onnistui piilottamaan täysin: vain yhdessä kohtauksessa välkkyy Manhattan Projects -tason ideailoittelua - ja sekin on lainattu Manhattan Projects -sarjasta. Hickmanin osuus on kuusi numeroa ja seitsemännessä näytti sitten varsinaisesti parempi osuus käynnistyvän, mutta aivan hetkeen ei tämän pariin tee mieli palata.
Sen sijaan syy ketjun aloitukseen on uusi suosikkini,
Kieron Gillenin ja
Canaan Whiten Über (Wikipedia, englanniksi), jossa yhdistyvät sota- ja supersankarisarjakuvat virkistävän luovasti.
Tunnetusti Teräsmies ja Kapteeni Amerikka muksivat amerikkalaiset voittoon kaikilla rintamilla, mutta nyt historia ottaa uuden käänteen: saksalaiset kehittävät yli-ihmisen ja sellaisista koostettujen yksikköjen avustuksella puskevat liittoutuneet Berliinin porteilta ja näin säästyvät neuvostojoukkojen kostotoimilta.
Ainutlaatuiseksi sarjan tekee Gillenin pohdinta siitä, kuinka supervoimaiset ihmiset olisivat osa sotakoneistoa - eivät jollain tavoin itsenäisiä ja todellisuudesta irrallaan eläviä yksilöitä, vaan komentoketjun kautta käskynsä saavia sotilaita. Kenraalit pohtivat joukkojen siirtoa superihmisten ollessa yksikkö, joka etenee rivakasti ja iskee syvästi muttei kelpaa puolustuslinjojen pitämiseen.
Realistinen ote jatkuu myös siinä suhteessa, että superihmisiä vastaan on kehitettävä uusia taktiikoita ja varsin muikeasti tavalliset sotilaat suhtautuvat Panzermench-joukkoihin kuin vihollistankkeihin - kun on selvää miten etenevä vihollinen tuhotaan, ei jäädä kaivelemaan munaskuita vaan hoidetaan homma.
Sitten ovat ne muutama harva, jotka supervoimineen vaikuttavat koko sodankäynnin kulkuun.
Toki sarjassa on elementtejä, kuten maan ulkopuolelta peräisin oleva materiaali, jonka salaisuudet varmaan tuovat uusia juonikudelmia myöhemmässä vaiheessa, mutta toistaiseksi varsin jalat maassa -tyylinen sotasarjamaisuus viehättää kovin.
Onhan sarjassa moniakin ongelmakohtia ja epäuskottavuuksia, mutta peruslähtökohta on kiitettävän kunnianhimoinen ja muun voi kuitata sillä, että pitäähän sitä olla mittakaavaa ja ryminää.
Itse aloitin vahingossa numerosta 1, minulla kun on takavuosien nollanumero-temppuilusta epäilyksiä numeroa nolla kantaviin lehtiin, mutta puolittain voin suositella muitakin loikkaamaan suoraan numeroon 1.