Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
05.06.2020, klo 00:32:05

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
482789 viestiä 10471 aihetta kirjoittanut 3838 jäsentä. Uusin jäsen: kokkeli
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Muut sarjakuva-aiheet
| | |-+  Joulusarjakuva...onko sitä?
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: [1] 2 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Joulusarjakuva...onko sitä?  (Luettu 3856 kertaa)
Doctor Phantomizer
Kesyttämätön outolintu
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 592


Bite from the dust til the dawn


« : 02.12.2011, klo 16:42:19 »

Olen aikeissa kirjoittaa blogiini katsauksen jouluaiheisista sarjakuvista. Mutta tiedän itseasiassa vain yhden jouluaiheisen sarjakuvan. (Larfleezen jouluspessu DC:ltä viime vuodelta).

Eli kertokaapas nyt äkkiä. Onko joulusarjakuvaa olemassa? Millaista se on? Menestyykö se? Kaikki mahdollinen tieto aiheesta on paikallaan. Kaikki. Tarkoitus olisi kuitenkin saada artikkeli valmiiksi reilusti ennen joulua...
tallennettu

"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.
tertsi
Vieras
« Vastaus #1 : 02.12.2011, klo 16:44:29 »

Ranskaksi on ilmestynyt yksi tai kaksi Petit pere noelia (Pieni joulupukki).

Käsikirjoitus Lewis Trondheim. Piirtäjää en muista.
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 868« Vastaus #2 : 02.12.2011, klo 17:27:02 »

Minä suunnittelin joskus artikkelia joulusarjakuvista. Huomasin sitten että niitä on aivan tuhottomasti. Ja minun blogikirjoitukseni kaatui siihen.

Amerikkalaisilla kustantajilla on ollut tapana joulun aikaan julkaista erityisiä joulutarinoita normaalilehden puitteissa, joskin tapa on jäänyt vähemmälle viime vuosikymmeninä. Marvelin ja DC:n lehdissä tuo oli vielä 80-luvulla aika tavallista. Sitten ne huomasivat että Hämis ja Batman vanhenevat tuon vuoksi vuodella joka vuosi. Power Packin joulutarina varsinkin oli aivan ihqu June Brigmanin piirtämänä.

Jatkumoon sitoutumattomia spessuja on silti tullut. Yleensä spessuissa on lyhyt sarja mahdollisimman monelta yhtiön sankarilta.

Westernin sarjakuvissa noita on ollut paljon, mm. Disney-sarjikset. Jogi-karhu ja Pikku Lulu ovat viettäneet joulua, monien muiden ohella. Ville Vallattomalta ilmestyi joulupokkari suomeksikin, mutta ei siitä kannesta huomaa että aihe on jouluinen.

Sanomalehtistripeissä jouluilu on kovin yleistä.

Spirou-lehdessä tuli myös usein joulunumeroissa vakiosankareiden lyhyitä sarjoja. Kaikkia ei ole otettu mukaan näiden albumeihin. Esim. Johannekselta ja Pirkaleelta on ollut useampikin lyhyt joulusarja 50-luvulla.

Ja yksi suosikeistani on Gérard Lauzierin Elämän pirstaleita -albumissa ollut sarja jossa oli alastomia naisia.
tallennettu

Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 138


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #3 : 02.12.2011, klo 17:55:46 »

Amerikkalaisilla kustantajilla on ollut tapana joulun aikaan julkaista erityisiä joulutarinoita normaalilehden puitteissa, joskin tapa on jäänyt vähemmälle viime vuosikymmeninä. Marvelin ja DC:n lehdissä tuo oli vielä 80-luvulla aika tavallista.

Totta puhut, mieleen tulee lapsuudesta montakin Suomessa nähtyä supersankarien joulutarinaa (esim. Batman 8/1990 ja Hämähäkkimies 12/1991), mutta ihan viime vuosilta en muista yhtäkään, mikä tietenkään ei merkitse, etteikö niitä olisi.

Ankkojen ja hiirten joulunvietossa on kiintoisaa se, kuinka joulun uskonnollinen sanoma on häivytetty taka-alalle, kun päähenkilöiden uskonnollisiin näkemyksiin ei tämäntyyppisissä sarjakuvissa voida oikein viitata. Eivät käy Aku ja pojat joulukirkossa. Tähän liittyen kummastelin asuessani Alankomaissa, kun siellä joulun alla julkaistaan Disney-tarinoita, joissa hollantilaislapsia lahjovat Pyhä Nikolaus ja Zwarte Piet (Nikolauksen tummaihoinen apuri) heiluvat Akun ja Mikin kanssa. Vaikka eipä se Nikolaus siellä ole sen kristillisempi hahmo kuin meikäläinen pukki, sillä on vain piispanhiippa tonttulakin sijaan.
tallennettu
Doctor Phantomizer
Kesyttämätön outolintu
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 6 592


Bite from the dust til the dawn


« Vastaus #4 : 02.12.2011, klo 17:57:29 »

Tuossahan on jo melkein pientä muokkausta vailla oleva aloitus tuohon artikkeliin. Jatkakaa ihmeessä. Mikä oli ensimmäinen ikinä ilmestynyt joulusarjakuva? Mitkä sarjakuvat ovat tuon lajin klassikoita? Aku Ankasta tiedän ainakin muutaman. Kaikki tieto tulee tarpeeseen. Jos artikkeli jää kuitenkin vähän avonaiseksi, niin sekin on hyvä, koska sitten voin ensi vuonna palata taas aiheeseen.
tallennettu

"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.
Darzee
Valistunut arvailija
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 138


Me likes prairie dogs!


« Vastaus #5 : 02.12.2011, klo 18:03:50 »

Jouluaiheisista Suomessa nähdyistä yksittäisjulkaisuista mieleen tulee ainakin A-albumina julkaistu norjalaisvoimin tehty "Riikka ja Ville pelastavat joulun" vuodelta 1984. Piirtäjänä nykyään ankkasarjojakin askaroiva Arild Midthun. Ja Likeltä tuli 90-luvun alkupuolella Mike Ploogin "Legenda joulupukista", joka perustuu ihmemaa Oz-opuksia rustanneen L. Frank Baumin tarinaan.
tallennettu
Lönkka
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 4 278


Life goes on (except for those who die)


« Vastaus #6 : 02.12.2011, klo 18:17:35 »

Lobo Paramilitary Christmas Special (suom: Lobo Joulumankeli), Authority/Lobo: Jingle Hell. Molemmat löytyvät Lobo/Authority: Holiday Hell -kokoomasta ja etenkin tuo Paramilitary Christmas Special on huima!

Pääsiäispupu palkkaa Lobon snuffaamaan joulupukin koska ilmaisten lahjojen jakamisen kanssa on muiden juhlapyhien hahmojen vaikea kilpailla. Pukkipa ei ole kuitenkaan ihan eilisen teeren poika ja mukana on eeppinen kamppailu jossa Lobo lihakoukkuineen ottaa erää kukrilla aseistautuneesa Nikolaoksesta.

Oni Press julkaisi aikoinaan jonkinmoisen läjän tarinoita joulupukin tyttärestä eli Jingle Bellestä. Tämän riiviön tapauksessa omena oli pudonnut sangen kauas puusta... Hahmon loi Paul Dini.
tallennettu
hdc
Architectus urbis caelestis
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 409« Vastaus #7 : 02.12.2011, klo 18:22:29 »

Varhaisimpia kannattaisi varmaan etsiä varhaisista strippisarjoista, voisin kuvitella että esim. Pikku Nemossa saattaa olla vieraillut joulupukki tms. Kirjoja ei ole nyt käsillä.

Ankkasarjoissa noita on tosiaan ollut paljon vuosien varrella ja valikoituja supersankari- ja muita tarinoita on esitelty esim. CSBG-blogin adventtikalenterissa männävuosina...
tallennettu
Jukka Laine
Ylläpitäjä
****
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 36 868« Vastaus #8 : 02.12.2011, klo 18:23:18 »

Disney-sarjakuvien jouluisesta maailmasta antaa hyvän kuvan viime vuoden Ankkalinnan joulukirja.

Mutta kotimaisia joulusarjakuvia? Onhan niitä. Muistui mieleen Mämmilän känninen pukki ja pikku Sari: Ite et oo kiltti. Ja edellisen sivun sama Sari koulun kuusijuhlassa näyttämöllä.
tallennettu

Lurker
Valvoja
***
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 16 442« Vastaus #9 : 02.12.2011, klo 18:30:06 »

Mutta kotimaisia joulusarjakuvia?

Kelpaisiko se vanhin? Professori Itikainen kävi joulupukin luona Kuussa, sillä siellähän se pukin paja on!

Se lastenvihaaja ja kaurapuuro-maanikko Markus-Setä sitten keksi kerran Lastentunnilla krapulapäissään jonkun Korvatunturin, joka on ihan höpö-höpö-juttua.
tallennettu
Kreegah Bundolo
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 578


« Vastaus #10 : 02.12.2011, klo 18:31:02 »

Joulupukille käy kaikenlaista Matti Hagelbergin sarjakuvissa. Kirjoista lunttaamatta sanoisin että Pukki on keskeisessä osassa ainakin Venuksen sulttaanissa, Holmenkollenissa (jossa on jotain reviirisotaa Jumalan kanssa) sekä Silvia Reginassa.

Linkki:
http://silviareginablogi.blogspot.com/2010/12/ernst-stavro-blofeld-pelastaa-koyhalan.html
tallennettu

hdc
Architectus urbis caelestis
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 409« Vastaus #11 : 02.12.2011, klo 18:34:02 »

Kotimaisista on muissakin strippisarjoissa joulua, V&W, Krampit jne.
Pari Kiven joulujuttua tulee kanssa mieleen, joulupukin varaporo nyt ainakin.
Ja Kapteeni Hyperventilaattorimies pelastaa joulun!
tallennettu
Jukka Koivusaari
Galleriataiteilija
*
Poissa

Viestejä: 1 344« Vastaus #12 : 02.12.2011, klo 22:20:38 »

Krapulapäistä puheen ollen,
 missäs fingerpori-julkaisussa oli se "oikea joulupukki", joka näytti känniseltä naapurin setältä. Ja entinen ss-mies esitti punupukuista cocakolapukkia salatakseen nolon totuuden. 
tallennettu

haplo
Avustava toimittaja
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 1 396« Vastaus #13 : 03.12.2011, klo 10:49:16 »

Tässäpä lista, jossa noin neljän sivun verran jouluaiheisiksi kategorisoituja mangoja: http://www.mangaupdates.com/series.html?page=1&category=Christmas

Eivätpä olleet tuttuja. Noiden lisäksi joissakin sarjoissa on tietysti talven tullen myös jouluaihetta, kuten missä tahansa muussakin maassa tehdyissä sarjakuvista. Omasta hyllystä sellainen esimerkki on ainakin Ai Yori Aoshi. Nyt en muista, vietettiinkö suomeksikin tulleessa Fruits Basketissa joulua?

Tärkein huomiohan noissa jouluaiheisissa mangoissa on se, ettei niissä Disney-sarjojen tapaan uskonto näy. Syy vain on eri, eli se että Japanissa kristittyjä on vain murto-osa väkiluvusta. Omaksuivat sen oleellisen, eli kuluttamispuoleen liittyvän. Muistaa pitää, että Japanissa joulun vietto eroaa muutenkin täkäläisestä.
tallennettu
hdc
Architectus urbis caelestis
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 409« Vastaus #14 : 03.12.2011, klo 14:43:28 »

Tässäpä lista, jossa noin neljän sivun verran jouluaiheisiksi kategorisoituja mangoja: http://www.mangaupdates.com/series.html?page=1&category=Christmas

Eivätpä olleet tuttuja. Noiden lisäksi joissakin sarjoissa on tietysti talven tullen myös jouluaihetta, kuten missä tahansa muussakin maassa tehdyissä sarjakuvista. Omasta hyllystä sellainen esimerkki on ainakin Ai Yori Aoshi. Nyt en muista, vietettiinkö suomeksikin tulleessa Fruits Basketissa joulua?

Tärkein huomiohan noissa jouluaiheisissa mangoissa on se, ettei niissä Disney-sarjojen tapaan uskonto näy. Syy vain on eri, eli se että Japanissa kristittyjä on vain murto-osa väkiluvusta. Omaksuivat sen oleellisen, eli kuluttamispuoleen liittyvän. Muistaa pitää, että Japanissa joulun vietto eroaa muutenkin täkäläisestä.

Pari nimeä tunnistan tuolta mangalistalta mutten kyllä ole lukenut yhtään.
Yleensähän mangoissa juhlitaan uuttavuotta aika lailla samassa hengessä kuin länsimaissa joulua vaikka tosiaan kyllä se joulukin jollain tasolla näkyy (tai ainakin yksi tuttuni on ollut muutamana vuonna Japanissa esiintymässä joulupukkina, kun osaa japania ja ruumiinrakenteessakin on joulupukkimaisia piirteitä...)
tallennettu
Sivuja: [1] 2 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: