Kirjoittaja Aihe: Supersankarit, puolesta ja vastaan!  (Luettu 12911 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussi Tyni

  • Jäsen
  • Viestejä: 187
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #45 : 08.01.2010 klo 17:39:08 »
Olen varmasti sitten vähemmistönä, kun minua ei kauheasti haittaa supersankarisarjakuvien pitkä jatkumo. Minusta se on pikemminkin rikkaus, josta taitava käsikirjoittaja voi ammentaa ja toteuttaa hienojakin tarinoita. Mielestäni on vain kirjoittajan taidoista kiinni, muodostuuko jatkumo ongelmaksi. Otetaanpa pari esimerkkiä:

Ed Brubakerin ja Steve Eptingin & apureiden nykyinen Kapteeni Amerikka -saaga:

Voin tietenkin parinkymmenen vuoden Marvel-zombie -rupeaman takia olla jäävi sanomaan, mutta mielestäni Ed Brubakerin juoksusta aloittava lukija voi tulla ihan pystymetsästä. Winter Soldierit, Punakallot sun muut pitkän historian sivuhahmot tuodaan tarinaan mukaan tavalla, joka selittää heidät huomaamatta auki. Toisaalta tarinan kannalta ei ole mitään merkitystä, jos Punakallon aiemmista toilailuista ei ole mitään hajua. Tarinalla on selkeä alku ja erittäin selkeä loppu 25 numeron jälkeen. Josta taas jatketaan eteenpäin uusille urille.

Greg Pakin ja useiden kuvittajien Planet Hulk:

Hulk ammutaan edellisessä tarinassa avaruuteen. Tämä kuitataan ekalla sivulla ja se mielestäni riittää. Tämän jälkeen alkaa täysin itsenäisesti toimiva kokonaisuus, jossa sivuhahmotkin ovat pääasiassa uusia tuttavuuksia. Tarina loppuu oikeasti.

Tosin jatkuu sitten World War Hulkissa, mutta sitähän kukaan ei pakota lukemaan.

Kaksi edellistä ovat mielestäni valioluokan esimerkkejä viimevuosien Marvel-tarjonnasta.
DC-universumia tunnen huonommin, mutta esim. Grant Morrisonin Seven Soldiers of Victory oli selkeästi oma komea kokonaisuutensa. Tunnen todella huonosti DC-versumia, mutta ei tuon lukeminen tuottanut minulle mitään ongelmia hirvittävästä hahmolegioonasta huolimatta, kun maestro Morrison pisti parastaan.

Tässäkin ketjussa angstailleet pahimmat supersankari-allergikot voisivat katsastaa ensin ainakin nuo kolme mainittua kokonaisuutta läpi, ennenkuin jatkavat tilitystään.

Muoks: vielä piti hehkuttaa Bendisin ja Maleevin Daredevil-juoksua. Siinä kyllä perinteinen trikoopelleily vedetään kyllä niin katu-uskottavaksi kuin mahdollista. Aivan jäätävän hyvää menoa. Tulihan tätä pitkä pätkä, mutta jos vertaa noihin lähes päättymättömiin manga-sarjoihin, tää vajaa sata numeroa on ihan novelli-mittaluokkaa.
« Viimeksi muokattu: 08.01.2010 klo 17:42:31 kirjoittanut Jussi Tyni »

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #46 : 10.01.2010 klo 15:03:35 »
Tällä määritykselläsi lähtisi iso läjä Marvelin hahmoja ja Batman pois supersankareista. Ehkä kannattaisi vain unohtaa tämä määrittely...koska se on pöljää.
Yhtä pöljää kuin kaikki lokerointi. Olen siis koko ajan puhunut supervoimista tarkoittaen yliluonnollisia voimia, tuuria, nokkeluutta yms. jota ei ihimisillä moisina lahjakkuujen keskittyminä esiinny. (Viitataan tällä nyt vaikka Kvaakin tosielämän toimintasankarit ketjuun). Siis vaikka Batmanilla, Mustanaamiolla ja James Bondilla ei virallisen määritelmän mukaan ole supervoimia, käytännössä heillä kuitenkin on. Kukaan normaali, tai edes treenattu ihminen ei pysty moisiin suorituksiin. Voisi myös ottaa huomioon markkinoinnin ja lukijan näkökulman. Jos sitä luetaan supersankarisarjakuvana se on supersankarisarjakuva.

Kaikki olisi helpompaa, jos ottaisimme käsitteen "supersankari" kokonaan pois käytöstä, ja ajattelisimme näitä kaikkia mainittuja toimintahahmoina. Tuossa lienee varmaan syy tämän alueenkin nimeen...
Arvasit oikein. Pelkkä Supersankarit -alue olisi ollut niemeltään turhan rajaava tälle lajityypille.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #47 : 18.01.2011 klo 00:02:41 »
Mustanaamio onkin tietyssä mielessä aika toimiva esimerkki. No ok, se on sössitty tuhansin tavoin, mutta:

Mustanaamio seukkaa naisen kanssa (muutamia vuosikymmeniä), menee naimisiin, ottaa ottolapsen, keksii mistä lapset tulevat, saa lapsia. Missään vaiheessa ei ole vaimoa tapettu/herätetty henkiin/paljastettu avaruusolioksi/tms. Ei ole ollut tarpeen paljastaa mustanaamion olevan oikeasti viidakkojumaluus ja sen jälkeen äkkiä rebootata takaisin juurilleen.

Jo tuon kirjoittamisen aikaan oli vähän tuohon suuntaan tapahtunut...

Jep. Jukka viittaa siihen, että parhaillaan Amerikassa julkaistavassa Mustiksen pitkässä päivälehtitarinassa Diana on kuollut terrori-iskussa – tai ainakin hänen uskotaan kuolleen. Sankarin tai hänen läheisensä kuolema on tosiaan supersankaritarinoista lainattu kuvio. Tarina on juuri mainittu Mustanaamio-ketjussa.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #48 : 18.01.2011 klo 15:15:27 »
Jep. Jukka viittaa siihen, että parhaillaan Amerikassa julkaistavassa Mustiksen pitkässä päivälehtitarinassa Diana on kuollut terrori-iskussa – tai ainakin hänen uskotaan kuolleen.
Ei kai? Jukan lainaama viestihän on viime vuoden alusta, eikä Dianan kai vielä silloin luultu kuolleen?
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #49 : 18.01.2011 klo 16:09:42 »
Ei kai? Jukan lainaama viestihän on viime vuoden alusta, eikä Dianan kai vielä silloin luultu kuolleen?

Kyllä vain luultiin. Viisiosainen tarina alkoi jo 24.8.2009. Kahkonen antaa Mustis-keskustelussa linkin ensimmäiseen strippiin.

Tässä vielä todisteena strippi lokakuulta 2009.

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #50 : 19.01.2014 klo 12:28:13 »
Koska minä olen erimieltä jopa siitä, että mikä supersankareissa on huonoa, niin laitanpa nyt oman panokseni.

Tässä siis kaikkien aikojen ärsyttävimmät supersankari kliseet, jotka takuu varmasti saavat minut heittämään lehden seinään:

Pakolliset syntytarina viittaukset

Tämä on kaikkein ärsyttävimmillään Spider-Manissä ja Batmanissä. Joka helkkarin kerta, kun Batmanin hahmoa yritetään viedä syvemmälle, niin tietenkin se on pakko sijoittaa Waynen vanhempien kuolin iltaan. Riivatussa Ritarissa Batman muisteli lapsuuttaan, kun äiti luki hänelle Liisa Ihmemaassa kirjaa, ja nyt hän ei pysty tuota lukemaan, koska hänen äitinsä luki tuota iltaa ennen kuin vanhemmat kuolivat. Fortunate Sonissa taas kerrotaan, että Batman ei kuuntele rock musiikkia, koska...te varmaan arvaatte jos syyn? Ja jos lukisi kaikki Spider-Man tarinat, ja ottaisi juomapelin siitä kun Hämis sanoo "Suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun" tai "Ben-setä oli niin hieno mies!" uskon että henki lähtisi. Kerran hän jopa kirjaimellisesti unohti tämän KAIKKEIN KESKEISIMMÄN elementin hahmossaan, ja syyn, miksi hän on Spider-Man. Täh?!

"Sinun täytyy olla vain parempi supersankari"

Tämä on hiukan harvinaisempi, mutta tosiaan:
Myös supersankarit tarvitsevat angstatessaan auktoriteetin, joka nostaa heidät ylös. Ja mikäpä olisi parempi auktoriteetti, kuin toinen supersankari? Tämä klisee on varmaan lähtöisin Hämähäkkimies sarjakuvista, sillä juuri niissä tämä muodostui tavaksi kun Liekki alkuaikoina puhui siitä miten ei pitäisi luovuttaa, jonka vuoksi Hämähäkkimies päätti lähteä uusintamatsiin Tohtori Mustekalaa vastaan. Nykyään kun supersankari tekee virheen johon liittyy jonkun kuolema, ongelma ratkaistaan siten, että Kapteeni Amerikka tulee paikalle sanomaan "Hei! Piristy nyt! Sinun täytyy vain olla parempi supersankari jatkossa!". Aha. Näinkö se asia sitten ratkeaa? Et viittisi Kapu vähän tarkentaa? Sama juttu oli Teräsmies tarinassa Grounded.

"Kaikki läheiseni ovat kuolleet minun takia!"

Tarvitseeko tätä edes selittää? Luulisi tämän olevan vain Hämiksen ilmiö, mutta samaa angstaa myös Batman, yksi Vihreistä Lyhdyistä, Daredevil...se alkaa käydä rasittavaksi. Kaikkea tätä vielä tukee selitys miksi supersankarilla on salainen henkilöllisyys: "En voi riskeerata sitä että läheiseni vahingoittuvat!" mitkä läheiset? Juurihan sanoit että ne ovat kuolleet!

Kai te nyt varmasti tiedätte mikä minun status quo on?

Joka kerta kun uusi käänne tapahtuu hahmon elämässä, niin eikös se tietenkin tarkoita pakollista crossoveria kaikkien kanssa, ja jokaisessa kerrataan aina se status quo. Ihan kuin minua oikeastaan kiinnostaisi hittojakaan. Tai sitten puhutaan kryptisesti ja viitaten. Se on kyllä toki ihan uteliaisuutta herättävää. Mutta minusta crossoverit voisi hoitaa paremmin.

Se en ollut minä, vaan olin Parallaxin hallinnassa!

Kun sankari käyttäytyy kuin pahis, niin hyvin yleinen selitys on, että hän on ollut jonkun pahiksen hallinnassa tuona aikana. Brubaker teki tästä oikein pakollisen. Aivopesu hattu on varmaan yleisin idea nykyään lyhyissäkin tarinoissa. Miksi hahmo ei voi käyttäytyä kuin idiootti muuten vaan? Kyllä se kuulostaisi uskottavammalta, kuin ajatus siitä, että Hämis on syyllinen aivan kaikkeen maailmassa, vain koska teki aikoinaan yhden virheen.

"Hän oli meistä kaikkein parhain"

Joka kerta, kun vietetään supersankarin hautajaisia, on hänen kollegansa haudalla paasaamassa siitä, kuinka hyvä tyyppi tämä oli, ja pahimmillaan he jopa sanovat kirjaimellisesti aina tuon lauseen. Kuka jaksaa ottaa sitä enää edes vakavasti? Siis vaikka supersankari kuolemat olisivatkin pysyviä, niin tuo menee jo ihan naurettavaksi! Jos edes kerrankin käsiteltäisiin niitä asioita, jotka jäi sanomatta ja kuinka sitä ei osannut arvostaa kyseistä kolleega ja jopa ystävää, niin olisihan tuossa vähän tuntua, että nyt mennään vähän syvemmälle.

"Minä, isäsi olen kokoajan ollut syyllinen kaikkeen"

Toisinaan meininki supersankari sarjakuvissa on kuin dekkarissa.
Okei. Kokeillaanpas: Juuri kun sankari muistelee, kuinka surullista on, että hänen partnerinsa kuoli, niin eikös silloin paikalle pamahda naamiopäinen uusi rikollinen, ja kas kummaa, pitäisi arvata että kuka se on? Okei, onhan tässä semmoista klassisen draaman tuntua, ja siksi se on kiinnostavaa. Mutta voisivat nyt edes kerran yllättää, sanomatta sanaakaan siitä partnerista ennen kuin se paljastaa henkilöllisyytensä. Muuten tuo menee jopa Star Warsia arvattavammaksi.

Superpahis, joka on saanut voimansa samasta lähteestä

Enkä nyt tarkoita vain supervoimia. Pääpahis on aina se kolikon kääntöpuoli, mitä tulee supersankariin. Pahimmillaan he ovat jopa joskus olleet ystäviä, mutta sitten pahis on "kääntynyt pimeyden puolelle" tai traumatisoitunut koska hänen vaimonsa on tapettu.

Only in America!

Aina kun suuri ja merkittävä superkatastrooffi tapahtuu, niin se tapahtuu vain ja ainoastaan Amerikassa, ja todennäköisesti suurkaupungissa. Ja muilla mailla ei ole siihen osaa eikä arpaa, eikä näinkään suuri tapahtuma näy heidän medioissaan. Sen vielä ymmärrän, että New Yorkin kadulla ei kukaan erityisemmin enää hämmenny, vaikka Hulk hyppäisi kaupungin läpi. Mutta kun tulee Galactus kyseeseen, niin luulisi että muuallakin maailmassa noteerattaisiin. Tietysti helppo ratkaisu onkin sijoittaa hahmot epämääräisemmin avaruuteen, jossa tämmöiset globaalit kriisit on helpompi hoitaa muutenkin. Mutta herää kyllä kysymys, että miksi jokaisella supersankarilla täytyy olla oma kaupunkinsa? Mikseivät he kaikki voi toimia samassa?

Kuolleet tai muuten lähes olemattomat vanhemmat

Vanhemmat ovat aina joko valmiiksi kuolleita, tai sitten niiden rooli on hyvin tarpeeton kuriositeetti. Olisi kiva kerrankin nähdä supersankari, jonka vanhemmat ovat keskeisessä roolisa hänen elämässään.

Pakollinen supervahva joka tiimissä

X-Menillä näitä on aina Kolossista ties mihin, Ihmenelosilla Möykky, Kostajilla Hulk jne. Useimmiten näillä on vielä Möykyn tapaan jotenkin kiviseen ulkomuotoon liittyvä voima.

Galaksien välinen oikeudenkäynti

Oikeusdraama toimii. Okei. Avaruudessa taphtuva oikeusdraama taas on jotain eeppistä. Mutta kun jokainen avaruudessa työskentelevä supersankari on ollut vähintää yhdessä oikeudenkäynnissä, menee se jo hieman naurettavaksi. Lisäksi se on kumma, että tämä oikeus päättää aina laittaa supersankarin oikeuteen "kaikista rikoksistaan". Ja heitä ei siis ole missään vaiheessa aiemmin häirinnyt hänen toimintansa niin että puuttuisivat siihen?

Yksikään superpahis ei saa koskaan kuolemantuomiota

Oli tilanne mikä hyvänsä, näin ei käy. Lisäksi kaikkein pahin on se, että he pääsevät pakenemaan vankilasta vähän turhankin helposti. Ja ne jotka eivät ole vankilassa, ovat joko kuolleet tai paenneet paikalta huomaamatta. Ai että kukaan ei huomaa, että kadulla hengaa superpahis jota kaikki metsästävät? Ja minkään ihmeen takia he aina tekevät rikoksensa New Yorkissa?

Kun supersankarit kohtaavat toisensa ensi kertaa, he aina tappelevat

Miksi tämä on edes mitenkään välttämätöntä? Ei ketään kiinnosta kumpi voittaisi, vaan että mikä heidän suhde toisiinsa on!

Evil Overlord listan kaikki kohdat
http://www.eviloverlord.com/lists/overlord.html
Superpahikset eivät ikinä opi. Toisaalta, niin ei myöskään Hämähäkkimieskään.

Kaikki supersankarit haluavat eroon supervoimistaan

Niin. Mikä juttu tämäkin on? Eikö voisi olla kerrankin edes yhtä supersankaria, joka aidosti nauttii voimistaan, ei halua niiden katoavan ja niin edelleen? Kuinka vaikeaa on olla nauttimatta siitä, että on supersankari?

Hallitus ja poliisit ovat aina supersankareita vastaan

Sisällissodasta tuskin tarvitsee jankata? Tämä ilmiö esiintyy myös ihan Batmanin uran alkuajoilla siinä missä Teräsmiehenkin. Moderni ja kyynisempi kerronta on ihan jees, mutta modernius alkaa pikkuhiljaa kadota siitä. Enkä sitäpaitsi aio enää lukea yhtäkään Hämis tarinaa, jossa hallitus, Kostajat tai poliisit ovat häntä vastaan.

Ja tietenkin se yksi järkyttävä totuus, että tarkemmin ajatellen, kun supersankari sarjakuvista tuli "moderneja" ne eivät ole oikeastaan paljonkaan kehittyneet aiemmasta. Mutta toisaalta, yritys tuntuu olevan kova.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Ares B

  • Jäsen
  • Viestejä: 686
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #51 : 19.01.2014 klo 18:29:02 »
Yksikään superpahis ei saa koskaan kuolemantuomiota

Poikkeus joka vahvistaa säännön: Jokerin viimeinen maili.

Haifaiv

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 1
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #52 : 20.01.2014 klo 13:39:33 »
Lainaus
Kai te nyt varmasti tiedätte mikä minun status quo on?

Joka kerta kun uusi käänne tapahtuu hahmon elämässä, niin eikös se tietenkin tarkoita pakollista crossoveria kaikkien kanssa, ja jokaisessa kerrataan aina se status quo. Ihan kuin minua oikeastaan kiinnostaisi hittojakaan. Tai sitten puhutaan kryptisesti ja viitaten. Se on kyllä toki ihan uteliaisuutta herättävää. Mutta minusta crossoverit voisi hoitaa paremmin.

Tämä on kyllä ihan perusteltavissa vaikka toki vähän hölmö onkin. Ihan realisesti ajateltuna jos vaikka omassa elämässäni tapahtuu joku suuri muutos, niin kyllä se tulee kerrottua melkein jokaisessa porukassa jossa pyörii. Ihan perinteistä kuulumisten vaihtoa siis: "No mitäs tässä, vaimoke tossa just paljastu rinnakkaisulottuvuudesta tulleeksi alieniksi ja siinä samalla sain pari uutta voimaa". Lukijan kannalta tietty rasittavaa jos lukee jokaisen näistä cross-overeista, ja homman voisi toki hoitaa tyylikkäämminkin, mutta kasuaalilukijan kannalta on ihan hyvä jotenkin kerrata tuoreet käänteet jotta pysyy edes vähän kärryillä. Muutaman puhekuplan käyttäminen tähän small-talkin varjolla on mielestäni ihan pätevä keino, vaikka vähän laiska ratkaisu onkin.

Lainaus
"Hän oli meistä kaikkein parhain"

Joka kerta, kun vietetään supersankarin hautajaisia, on hänen kollegansa haudalla paasaamassa siitä, kuinka hyvä tyyppi tämä oli, ja pahimmillaan he jopa sanovat kirjaimellisesti aina tuon lauseen. Kuka jaksaa ottaa sitä enää edes vakavasti?

Onko sitä edes tarkoitus ottaa vakavasti? Samalla laillahan oikeasti kun jengiä lakoaa niin monttubileissä näitä ylistetään maasta taivaisiin. Kuuluu hyviin käytöstapoihin. Erityisesti kun vainaja menehtyy nuorena tai tapaturmaisesti niin näitä muistellessa on tapana keskittyä positiiviseen. "Parhaat lähtee ekoina" on klisee, mutta mitä siellä hautajaisissa sitten pitäisi sanoa? "Onneksi hän eikä minä"? Jenkkikulttuurissa kun on vielä aika yleistä se että hautajaisissa pidetään niitä puheita, niin monien sanottavaksi jää lähinnä sanahelinää. Tietty voidaan keskustella siitä kuinka mielekästä on kuvata hautajaisia supersankarisarjakuvassa kun lukija kuitenkin tietää että kuolema on harvoin pysyvä.

Lainaus
"Minä, isäsi olen kokoajan ollut syyllinen kaikkeen"

Toisinaan meininki supersankari sarjakuvissa on kuin dekkarissa.
Okei. Kokeillaanpas: Juuri kun sankari muistelee, kuinka surullista on, että hänen partnerinsa kuoli, niin eikös silloin paikalle pamahda naamiopäinen uusi rikollinen, ja kas kummaa, pitäisi arvata että kuka se on? Okei, onhan tässä semmoista klassisen draaman tuntua, ja siksi se on kiinnostavaa. Mutta voisivat nyt edes kerran yllättää, sanomatta sanaakaan siitä partnerista ennen kuin se paljastaa henkilöllisyytensä. Muuten tuo menee jopa Star Warsia arvattavammaksi.

Haluaisitko listata muutaman esimerkin? Itselleni ei tule mieleen oikeastaan kuin ne joista nyt lukijan on ollut tarkoituskin tajuta pahiksen identiteetti ennen sankaria, ja sitten keissit joissa tarinaan tuodaan uusi sivuhahmo ja roisto samaan aikaan, ja loppuun saadaan perinteinen "Ooh, kuka olisi uskonut, Hämähäkkimiehen uusi vihollinen, Sijaisopettajamies onkin Peter Parkerin uusi sijaisopettaja!" Tämäkin taitaa tosin nykyään olla jo aika vähänkäytetty konsepti. Sivuhuomiona vielä se, että en allekirjoita kommenttiasi Star Warsin ennalta-arvattavuudesta. Uuden Trilogian lähtö-oletus on se että katsoja tietää Anakinin kääntyvän pimeälle puolelle, vanha trilogia taas on niin tunnettu että sitä on käytännössä mahdotonta nähdä spoilaantumatta. Jos joku onnistuu kuitenkin Imperiumin vastaiskun näkemään ilman ennakkotietoja niin en kyllä usko että Vader-twistiä tajuaa ennen sen paljastumista.
Lainaus
Superpahis, joka on saanut voimansa samasta lähteestä

Enkä nyt tarkoita vain supervoimia. Pääpahis on aina se kolikon kääntöpuoli, mitä tulee supersankariin. Pahimmillaan he ovat jopa joskus olleet ystäviä, mutta sitten pahis on "kääntynyt pimeyden puolelle" tai traumatisoitunut koska hänen vaimonsa on tapettu.

En jaksa paljoa kommentoida niitä joista olen samaa mieltä, mutta tälle vahva sama. Erityisesti Batmanin vastustajista löytyy rasittavan monta anti-Batmania. Ei tämä kuitenkaan aina huono ratkaisu ole. Esimerkiksi X-Menejä on ihan kiva lukea vaikka pahikset järjestään ovat saaneet voimansa samalla tavalla kuin sankarit. Samoin loogisesti esitetyt tapaukset kuten vaikka Punainen Haamu superapinoineen joissa pahis tarkoituksellisesti yrittää toistaa sankarin syntyolosuhteet ovat mielestäni toimiva ratkaisu.
Lainaus
Only in America!

Aina kun suuri ja merkittävä superkatastrooffi tapahtuu, niin se tapahtuu vain ja ainoastaan Amerikassa, ja todennäköisesti suurkaupungissa. Ja muilla mailla ei ole siihen osaa eikä arpaa, eikä näinkään suuri tapahtuma näy heidän medioissaan. Sen vielä ymmärrän, että New Yorkin kadulla ei kukaan erityisemmin enää hämmenny, vaikka Hulk hyppäisi kaupungin läpi. Mutta kun tulee Galactus kyseeseen, niin luulisi että muuallakin maailmassa noteerattaisiin. Tietysti helppo ratkaisu onkin sijoittaa hahmot epämääräisemmin avaruuteen, jossa tämmöiset globaalit kriisit on helpompi hoitaa muutenkin. Mutta herää kyllä kysymys, että miksi jokaisella supersankarilla täytyy olla oma kaupunkinsa? Mikseivät he kaikki voi toimia samassa?

Taas kerran ymmärrettävää koska pääkohderyhmä on amerikkalaiset. Samahan pätee valtaosaan leffoista ja tv-sarjoistakin, ja tietääkseni eurooppalaiset sarjakuvat usein sijoittuvat Euroopan suuriin kaupunkeihin, ja suomalaiset leffat ja sarjikset sitten tänne. Kyllähän tarinoita riittää joissa kaikenmaailman YK:t ja kilpaievat valtiot ottavat kantaa jenkkisankareiden aktiviteetteihin. Eikä siitä ole edes kauaa kun x-janarit ja Kostajat kävivät Australiassa heilumassa. Sankareiden kotikaupungit taas... No Marvelin puolellahan suurin osa pyörii New Yorkissa tai sen ympäristössä mikä on mielestäni todella typerä ratkaisu. Enemmän se että kaikki sankarit ovat samoilta kulmilta pistää miettimään, koska aika usein tulee vastaan tilanteita joissa Magneto orjuuttaa ihmisiä keskellä päivää eikä Ihmenelosia tai Kostajia näy missään. Mielestäni on ihan looginen ajatus että Batman taistelee rikollisuutta vastaan Gothamissa, Teräsmies vartioi Metropolista ja Flash pitää järjestystä yllä Central Cityssä. On ainakin jonkinlainen tekosyy sille miksi sankarit eivät törmää useammin työn merkeissä.

Lainaus
Pakollinen supervahva joka tiimissä

X-Menillä näitä on aina Kolossista ties mihin, Ihmenelosilla Möykky, Kostajilla Hulk jne. Useimmiten näillä on vielä Möykyn tapaan jotenkin kiviseen ulkomuotoon liittyvä voima.

En näe tätäkään huonona asiana. Supervahva, superketterä ja lentäjä vain ovat ne perusvoimat joilla tiimiin saa helposti variaatiota. Enemmän itseäni häiritsee paranesmivoiman ja telepatian raiskaus hahmojen kesken, mutta kai senkin kanssa voi elää.


Lainaus
Yksikään superpahis ei saa koskaan kuolemantuomiota

Oli tilanne mikä hyvänsä, näin ei käy. Lisäksi kaikkein pahin on se, että he pääsevät pakenemaan vankilasta vähän turhankin helposti. Ja ne jotka eivät ole vankilassa, ovat joko kuolleet tai paenneet paikalta huomaamatta. Ai että kukaan ei huomaa, että kadulla hengaa superpahis jota kaikki metsästävät? Ja minkään ihmeen takia he aina tekevät rikoksensa New Yorkissa?

Kuolemantuomiot ovat länsimaissa pääsääntöisesti laittomia. Yhdysvalloissa toki osavaltiokohtaista, mutta esimerkiksi New Yorkissa ei kuolemantuomiota ole käytössä. Muutenkin suurimpien hahmojen tappamisessa on aina riskinsä, koska ne tuppaavat olemaan sen verran suosittuja että tulevat kohta takaisin kumminkin. Eikö muuten ole vähän hassua että haluaisit kaikkien supersankarien toimivan samassa kaupungissa, mutta roistoille toivoisit eri toimipisteitä?

Lainaus
Kaikki supersankarit haluavat eroon supervoimistaan

Niin. Mikä juttu tämäkin on? Eikö voisi olla kerrankin edes yhtä supersankaria, joka aidosti nauttii voimistaan, ei halua niiden katoavan ja niin edelleen? Kuinka vaikeaa on olla nauttimatta siitä, että on supersankari?

Voima ja vastuu ja niin edelleen. Kyllähän kaikenmaailman stormeja ja liekkejä löytyy jotka ovat kokeneet kovia voimien menetyksen takia, ja aika usein se hämiskin tuntuu nauttivan elämästään. Voisin kyllä kuvitella että aina välillä sitä voisi toivoa vaan voivansa jättää ottamatta turpaan ja kaikkien muiden tavoin elää tavallista elämää. Valintakysymys toki mutta kun sankareilla tuppaa aika korkea moraali olemaan. Mainittakoon vielä että ainakin suurimpien jehujen joukossa suurimmalla osalla voimiin liittyy jokin ikävä puoli joka aiheuttaisi iloisemmassakin veikossa pientä aggressiota.

Lainaus
Tässä siis kaikkien aikojen ärsyttävimmät supersankari kliseet, jotka takuu varmasti saavat minut heittämään lehden seinään

Uskallan veikata että et kauheasti lue supersankarisarjiksia jos oikeasti viskaat lehden nurkkaan aina kun joku puhuu syntytarinastaan, toimii New Yorkissa, toimii eri kaupungissa kuin muut sankarit, jotain suurta tapahtuu Amerikassa, tai jos tiimissä on joku vahva tai jokin muista listaamistasi tapahtuu.

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Supersankarit, puolesta ja vastaan!
« Vastaus #53 : 22.01.2014 klo 01:20:48 »
Tämä on kyllä ihan perusteltavissa vaikka toki vähän hölmö onkin. Ihan realisesti ajateltuna jos vaikka omassa elämässäni tapahtuu joku suuri muutos, niin kyllä se tulee kerrottua melkein jokaisessa porukassa jossa pyörii. Ihan perinteistä kuulumisten vaihtoa siis: "No mitäs tässä, vaimoke tossa just paljastu rinnakkaisulottuvuudesta tulleeksi alieniksi ja siinä samalla sain pari uutta voimaa". Lukijan kannalta tietty rasittavaa jos lukee jokaisen näistä cross-overeista, ja homman voisi toki hoitaa tyylikkäämminkin, mutta kasuaalilukijan kannalta on ihan hyvä jotenkin kerrata tuoreet käänteet jotta pysyy edes vähän kärryillä. Muutaman puhekuplan käyttäminen tähän small-talkin varjolla on mielestäni ihan pätevä keino, vaikka vähän laiska ratkaisu onkin.

Ongelma onkin, että minusta se muistuttaa Facebook päivityksille tyypillistä kryptisyyttä. Eli kerrotaan että jotain on tapahtunut, mutta ei oikeastaan kerrotakaan yhtään mitään. Jos kertoo, niin kertoo kaiken samantien ja selkeästi.
Joskus niin tehdäänkin, mutta loppujen lopuksi kerrotaan vain:
"Minä en ole...zzzttt...Tony Stark"
(ajatuskuplassa kerrotaan, että tämä on Jarvis kiitos skrullien ja kriiden kahvinkeitin fuusiogeneraattori sodan)
Ja tarinan lopussa toinen kaveri jää ihmettelemään, että mistä oli kyse. Niin myös oikeastaan usein lukijakin.

Star Warsissa Kloonisota vielä meni naurettavasta nimestä huolimatta, koska siihen liitettiin jotain traagista, mystistä ja tarinan sisäistä. Mutta tässä tapauksessa jos ei lue joka lehteä, jää hiukan vaikutelma, että nyt kirjoittaja on ottanut satunnaisia sanoja ja laittanut ne yhteen, jotta ne kuulostavat kohtalokkaalta ja omaperäiseltä.

Tämä tosin oli pahimmillaan 90-luvulla suomenkielisissä lehdissä, kun tila ei riittänyt joka lehteen. Ja Mail-Mankin pystyi kertomaan vain tarinan, mutta lukija joutui periaatteessa itse kuvittelemaan sen mielessään.

Onko sitä edes tarkoitus ottaa vakavasti? Samalla laillahan oikeasti kun jengiä lakoaa niin monttubileissä näitä ylistetään maasta taivaisiin. Kuuluu hyviin käytöstapoihin. Erityisesti kun vainaja menehtyy nuorena tai tapaturmaisesti niin näitä muistellessa on tapana keskittyä positiiviseen. "Parhaat lähtee ekoina" on klisee, mutta mitä siellä hautajaisissa sitten pitäisi sanoa? "Onneksi hän eikä minä"? Jenkkikulttuurissa kun on vielä aika yleistä se että hautajaisissa pidetään niitä puheita, niin monien sanottavaksi jää lähinnä sanahelinää. Tietty voidaan keskustella siitä kuinka mielekästä on kuvata hautajaisia supersankarisarjakuvassa kun lukija kuitenkin tietää että kuolema on harvoin pysyvä.

No enpä ole kenenkään hautajaisissa tuommoista kuullut sanottavan.
Yleensä hautajaisissa muistellaan yksilön ominaisuuksia, ja häneen liittyviä muistoja.
Tämän takia Watchmenin hautajaiskohtaus toimii. Lukija ei tunne tapahtumia, mutta jokainen hahmo muistelee hetkeä, jolloin Koomikko on jotenkin suuresti vaikuttanut heihin. Jopa tunteeton Manhattan muistelee, miten Koomikko osoitti, että Manhattan ei ole muita tai Koomikkoa parempi.

Olkoonkin hiukan...kieroutuneesti...mutta ainakaan se ei ole niin hemmetin epäloogista, kuin ajatus että jokainen supersankari on se paras, vaikka useimmat hahmoista eivät ole sarjakuvissa olleet aikoihin tekemisissä kyseisen hahmon kanssa ja vaikutelma on jopa oikeita hautajaisia tai kuolemasta puhumista hurskastelevampi.

Koen asian samalla tavalla, kuin sen että Michael Jacksonia pilkattiin vuosikymmeniä, ja nyt hän on yhtäkkiä mestari, josta ei saa sanoa mitään negatiivista edes puhuttaessa musiikista, vaikka viimeiset 10 vuotta kukaan ei edes tuntunut tietävän, että hän teki yhä musiikkia. Semmoinen unen omainen vaikutelma herää, että mies olisi tehnyt VAIN hyvää musiikkia. Että kaikki on ikään kuin liian täydellistä.

En tiedä, mutta itse olen kiinnittänyt huomiota siihen miten populaarikulttuurissakin kuoleman olleessa kyseessä eletään jossain ihme Pleasantvillessä, jossa kaikki on miellyttävää ja täydellistä, ja koskaan ei edes sada. Eli kyllä, minua häiritsee tämä muussakin fiktiossa. En tiedä varmasti, johtuuko se ajasta jota elämme, vai onko se vanhempi juttu, mutta minua se on häirinnyt jo pitkään.

Haluaisitko listata muutaman esimerkin? Itselleni ei tule mieleen oikeastaan kuin ne joista nyt lukijan on ollut tarkoituskin tajuta pahiksen identiteetti ennen sankaria, ja sitten keissit joissa tarinaan tuodaan uusi sivuhahmo ja roisto samaan aikaan, ja loppuun saadaan perinteinen "Ooh, kuka olisi uskonut, Hämähäkkimiehen uusi vihollinen, Sijaisopettajamies onkin Peter Parkerin uusi sijaisopettaja!" Tämäkin taitaa tosin nykyään olla jo aika vähänkäytetty konsepti.

Sivuhuomiona vielä se, että en allekirjoita kommenttiasi Star Warsin ennalta-arvattavuudesta. Uuden Trilogian lähtö-oletus on se että katsoja tietää Anakinin kääntyvän pimeälle puolelle, vanha trilogia taas on niin tunnettu että sitä on käytännössä mahdotonta nähdä spoilaantumatta. Jos joku onnistuu kuitenkin Imperiumin vastaiskun näkemään ilman ennakkotietoja niin en kyllä usko että Vader-twistiä tajuaa ennen sen paljastumista.

Tavallaan itse veit syvemmälle ongelman ydintä. Joo, Vader käänne on kaikille tuttu. Sen takia pidänkin "Leia on Luken sisko" "Vader tappaa Keisarin" tai "Luke ei usko että Vader on täysin paha" käänteitä suurempana spoilerina, vaikka täällä joku saattaakin olla erimieltä. Ne on ratkaisevassa roolissa tarinan kannalta. Ja tämä on myös ongelma, jos lähdetään meiningillä, että pahis on yksi läheisistä. On helppo arvata kuka, eikä tuolla muutenkaan ole väliä, mutta se mihin suuntaan tarinaa viedään on ratkaisevaa paljastuksen jälkeen, varsinkin, jos sitä on vehdattu pitkään.

Mutta onhan näitä ollut viime vuosina melko paljon:
Red Hulk. Red She-Hulk. Winter Soldier. Black Mask (Batman). Dark Avengers. Heroic Agen jälkeiset Kostajat. Uhka (Spider-Man). Siegen pääpahis. Alkuperäiset Uudet Kostajat. Secret Invasion. Ja nyt uusimpina mainittakoot, että Justice Leaguen kokoonpano spoilaa jonkun verran Forever Evilin loppua ja Hämähäkkimiehessä arvuutellaan uutta Vihreää Menninkäistä kuulemma.

Ainahan naamiot eivät ole pahiksien ja joskus ne ovat olleet vain promootiota.
Mutta tämä arvuutteluleikki alkaa käydä hiukan ääliömäiseksi isoilla kustantajilla.
Saisivat alkaa jo keksiä täysin uusia kikkoja joilla myydä tarinoita. Itseasiassa se alkaa jo vaikuttamaan siihen, mikä tarinoissa on keskeistä ja mitkä ovat niihin kohdistuvat odotukset, ja hyvin monesti pettyy.

Taas kerran ymmärrettävää koska pääkohderyhmä on amerikkalaiset. Samahan pätee valtaosaan leffoista ja tv-sarjoistakin, ja tietääkseni eurooppalaiset sarjakuvat usein sijoittuvat Euroopan suuriin kaupunkeihin, ja suomalaiset leffat ja sarjikset sitten tänne.

No ei se ole minusta hyvä juttu missään muuallakaan. Minusta ei tekisi yhtään pahaa, jos sarjakuvakirjoittajat/piirtäjät hieman matkustelisivat. Suomalaiset elokuvat ovat aina sitä puhki käytettyä metsämaisemaa tai lähiömaisemaa, jotain uutta kiitos (poikkeuksia on, mutta ei liikaa). Sarjakuvissa moinen ei ole niin itsestäänselvyys. Tintissä ja Asterixissa itsessään on kierretty varmaan koko maaailma, joten ei se nyt ihan päde. Mangaan en erityisemmin ota kantaa, kun en kaikkien näiden vuosien jälkeen vieläkään koe lukevani sitä riittävästi.

Ja huoli onkin näissä Kriiseissä ja eventeissä.
Marvel uhosi Fear Itselfin aikaan, että realimaailmaa ollaan lähellä.
Mutta se kosketuspinta on oikeastaan alkanut kadota, kun ne eivät sijoitu muualle.
YK:sta tuli mieleen, että siitä saisi itsessään jonkinlaisen Sisällissodan hengeassä menevän jutun aikaan. Eli puhun nyt oikeastaan Superman 4 elokuvan tyyppisestä. Siinä kun nostetaan esille ihan aiheellinen globaali kysymys, ja vastaaviin on tartuttukin mm. Teräsmiehessä. Mutta missä viipyy eventti, jossa supersankareiden tekojen hyötysuhde asetetaan laajalti kysynnän alle globaaleissa ongelmissa, ja miksi eivät oikeastaan voi ratkaista?

Muutenkin suurimpien hahmojen tappamisessa on aina riskinsä, koska ne tuppaavat olemaan sen verran suosittuja että tulevat kohta takaisin kumminkin. Eikö muuten ole vähän hassua että haluaisit kaikkien supersankarien toimivan samassa kaupungissa, mutta roistoille toivoisit eri toimipisteitä?

Tuomion langettaminen oikeudessa onkin eriasia kuin se että hahmo tapetaan.
Realimaailmassa tuskin Jokerikaan rikkoisi kansainvälisiä lakeja ihan seuraamuksitta.
Lisäksi huomionarvoista on, että kyse on fiktiivisessä ympäristössään eri universumeista kuin meidän omamme. Lait voivat siis olla eri. Minua ei haittaisi yhtään lukea supersankari tarina, jossa superkonnan kuolemantuomio aiheuttaa sankarissa ristiriidasn lain ja moraalin välillä. Hyväksyäkö päätös, vai...?

Siis pointtini ovat periaatteessa kaikissa näissä enemmänkin tarina elementilliset.

Uskallan veikata että et kauheasti lue supersankarisarjiksia jos oikeasti viskaat lehden nurkkaan aina kun joku puhuu syntytarinastaan, toimii New Yorkissa, toimii eri kaupungissa kuin muut sankarit, jotain suurta tapahtuu Amerikassa, tai jos tiimissä on joku vahva tai jokin muista listaamistasi tapahtuu.

No, en ole lukenut kohta kuukauteen.
Lähinnä ongelmani siis ei ole niinkään kaikki nämä asiat yhdessä tai välttämättä edes erikseen, vaan juuri se, että nämä asiat eivät vain jotenkin muutu. Supersankari tarinat eivät tunnu enää kerronnallisesti kehittyvän. Minusta kaivattaisiin enemmän tämmöisiä Millarin tyyppisiä "Mitäs jos..." mentaliteetteja ja Brubakeristäkin pääsee minusta vieläkin syvemmälle ilman että tarvitsee keksiä täysin fiktiivisiä mörköjä.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.