Älykästä huumoria, kömpelö tikku-ukko

On sarjakuvapiirtäjiä, joille tärkein asia sarjakuvassa on rakkaudella ja huolella työstetty, vakuuttava piirrosjälki. Sitten on niitä, jotka eivät ole koskaan piirtäneet oikein mitään, vaan roiskaisevat kasaan nopeasti muutaman tikku-ukon.

Grafiikka on harkitun pienieleistä.
Grafiikka on harkitun pienieleistä.

Tohtori P: Amatööri-ilta stand up -klubilla
Omakustanne: A5, mv, 18 sivua.

Nimimerkki Tohtori P:n “Amatööri-ilta stand up -klubilla” kuuluu jälkimmäiseen luokkaan, tosin tikku-ukkojakin on vain yksi. Jokainen ruutu on lähes identtinen: tikku-ukko vetää yhden viivan muodostamalla lavalla stand-up -komiikkaa. Kuulostaa älyttömältä, ja vielä älyttömämpää lienee, että viihdyin mainiosti julkaisun parissa. Nimimerkin taakse häveliäästi kätkeytyvä Tohtori P käsikirjoittaa erästä Suomen suosituimmista nettisarjakuvista, ja olen saanut useammin kuin kerran makeat naurut hänen älykkään, sarkastisen huumorintajunsa parissa. Tohtori P:tä voisi luonnehtia Seppo Hyrkäksen älykkäämmäksi versioksi.

Stand up -klubilla kurmootetaan niin huumepolitiikkaa, ysärimusiikkia, potenssilääkkeitä kuin eläinpornoakin. Vitsien rytmitys toimii loistavasti, jopa toisellakin lukukerralla. Jos Tohtori P opettelisi piirtämään paremmin tai teettäisi piirrostyön muilla, lukisin näitä mielelläni lisääkin. Tai mitäpä sitä valehtelemaan. Lukisin näitä mielelläni, vaikka hän piirtäisi tikku-ukkoja jatkossakin. Hyvä puoli on sekin, että kopiokonemuotoiseen julkaisuun valittu paperi on laadultaan napakkaa.

Ysärimusaa pilkataan, nyyh.
Ysärimusaa pilkataan, nyyh.

Mikäli vaatii sarjakuvaltaan graafista tasokkuutta, ei Amatööri-iltaa stand up -klubilla voi parhaalla tahdollakaan suositella luettavaksi. Tälle laidalle kallistui kuulemma myös Sarjakuvan Lokakuu -tapahtuman raati, sillä Tohtori P:n julkaisu oli ollut päivän haukutuin omakustanne. Mutta mikäli arvostaa tyylikästä käsikirjoitusta yli piirrosjäljen, voi tutustua kaikessa rauhassa tähän pienimuotoiseen omakustanteeseen. Kumpi oli ensin, muna vai kana – kun sarjakuva puretaan kahteen alkuilmaisuunsa, kuvaan ja sanaan, joutuu jokainen sarjakuvan ystävä valitsemaan puolensa.

Keskustele aiheesta.