Arvostelut | Teksti: Wade Koivurinne | Julkaistu: 28.09.2007 klo 20:58:58 | Luettu: 2675 kertaa

Etsivätoimisto Lättä

Turkulaispoikien depyyttialbumi kertoo jännittävän tarinan etsivätoimiston seikkailuista.

Etsivätomisto Lättä

Juoni: Ilari Männistö
Kuvitus: Elias Männistö
Yhteistyössä: Hermanni Rinne ja Otto Joutsenlahti
Omakustanne
46 sivua
Mustavalkoinen
Hinta: 5,70
2007

Lättä on kissa, joka sanoo itsensä irti työpaikastaan. Muiden ihmetellessä, mitä salapoliisin päässä liikkuu, hän repäisee, ja perustaa oman Etsivätoimiston! Työkumppanikseen hän saa alkuvaiheessa Sörkön. Kun Lättä sattumalta törmää kadulla pikkurikokseen, ja löytää roistolta salakielellä kirjoitetun lapun, hän huomaa, ettei kyseessä ole mikään pieni asia. Mafia on liikkeellä!
Lätän oikea käsi, Sörkkö
Lätän oikea käsi, Sörkkö


Tarina on oiva, tarinankuljetus on mukavaa, eikä teksti tökkää kliseisiin, tai liian pitkiin lauseisiin. Lukea jaksaa, eikä tarina anna vaikutelmaa, että 46 sivua on väkisellä yritetty saada täyteen. Hahmot ovat persoonallisia, Lättä selvä, sinnikäs ja väsymätön dekkari, ja johtajahahmo rahoja tuhlailevan ja ajoittain innostuneen Sörkön rinnalla. Gangsterit ovat gangstereita, niitä samoja, mitä ne ovat olleet aina. Kovia ja kylmiä. Näillä hahmoilla on varmasti jokin esikuva, vaikkapa sitten alitajuntaisena kirjoittajan takaraivossa. Sörkön oivallukset jaksavat aina naurattaa.

Sarjakuvan hahmoilla, nimenomaan pahoilla sellaisilla, on varmasti juurensa historiassa. Ei varmasti ole ensimmäinen kerta, kun kenraalikuvernööri sortaa ja politiikassa istuu kavalia vallankäyttäjiä.

Idyllinen maisema
Idyllinen maisema
Piirustus on sujuvaa, eihän sarjakuvaa muuten jaksaisi lukea. Kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa. Hahmot ovat ilmeikkäitä, ja hyvin oivalletusti piirrettyjä, sympaattisen näköisiä elukoita, joita mielellään näkee. Ilmeskaalaa löytyy, kuin Don Rosalta ikään. Vaikka taustat ja kaupunkikuvat ovat komeita, silti viivottimenkäyttö on sallittua. Viivaa pystyy elävöittämään vaikkapa pyörittelemällä tussia, tai sitten tekemällä tussauksen vapaalla kädellä tarkan luonnoksen päälle. Mahdollisuuksia on monia, kehittäminen onnistuu.

Kun sain kuukautta aikaisemmin lyijykynäversion Etsivätoimisto Lätästä, odotin ehkä hiukan enemmän lopullisesta, tussatusta versiosta. Vaikka mustan kaikkia sävyjä oli käytetty, silti tussauksen erivahvuinen jälki ja suurimmat varjostukset oli karsittu pois. Ehkä tavoitteena hankkia hiukan akuankkamainen tunnelma. Väreissä tällainen voisikin onnistua, mutta mustavalkoinen sarjakuva vaatii eripaksuisen tussin käytön. Malliksi voisi lueskella vaikkapa Veikko "Joonas" Savolaisen teoksia. Niistä saa hyviä neuvoja tussaamisen mahdollisuuksista.


Kansikuva antaa taas kaikkine liiallisine tussauksineen hiukan huonon ensivaikutelman sarjasta. Tämähän ei ole, mitä kansikuva näyttää, synkkä ja varjoisa sarjakuva, vaan elämäniloa ja luomisen intoa uhkuva teos. Kannen kuva on hyvin piirretty, mutta hiukan radikaalisti heitetty kanteen. Tämä sopisi vaikkapa takakannen kuvaksi, etukannessa värillinen tilannekuva ei haittaisi yhtään, vaan lisäisi sarjakuva ostettavuutta.

Tekstaus on yksi asioista, johon lukija pettyy. Tietokoneella tehty tekstaus ei toimi pidemmän päälle, vaikka Aku Ankassa kuinka käytettäisiin moista. Edes interjektiot olisivat ansainneet käsinkirjoittamisen paikan.

Jos pojilla intoa riittää jatkamaan- kuten toivottavasti riittää- , tässä olisi ainesta suomalaisen sarjakuvan eliitiksi, lasten ja nuorten sarjakuvaksi, Aku Ankan korvikkeeksi. Hiukan kehittämistä lisää, ja myyntitaitoa! Moni kustantamo voisi olla kovinkin innoissaan tästä.

Miten käy Etsivätoimisto Lätän, kun he huomaavat, että rikos kasvaa käsissä. Odottamattomia takkinsakääntäjiä voi olla myös lain puolella. Juttu paisuu, ja Lättä ja Sörkkö huomaavat olevansa pahassa pulassa. Yllättävältä taholta saadaan apua, mutta riittääkö se? Miten pitkälle kestää uusien apureiden yhteistyö?

Jännittävä ensimmäinen albumi etsivätoimiston seikkailusta.

Albumi on ostettavissa tekijältä, Ilari Männistöltä, mutta myös tilattavissa sivuilta www.omakustanne.fi

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali