Arvostelut | Teksti: Wade Koivurinne | Julkaistu: 21.05.2007 klo 19:05:17 | Luettu: 5757 kertaa

Niilo Pielinen on täällä!

Hulvaton Niilo Pielinen palaa ja syö tiensä tosifanien sydämeen. Uusi, seitsenosainen boksi sisältäen ennenjulkaisematonta Niilo- materiaalia ja kattavat artikkelit. Tosifanin on aika käydä kiinni!

Andre Franquin: Niilo Pielinen 7, alkuperäisteos GASTON 18 ja 19

Sarjakuvien suomennos: Kirsi Kinnunen
Artikkelien suomennos: Veikko Malmberg
Fontti: Mads Stoumann alkuperäisen ranskalaisen tekstauksen pohjalta
Toimittaja: Jouko Ruokosenmäki
Ladonta: Jani Kemppinen/Graafinen suunnittelutoimisto Pisara Oy
Ulkoasu: Stein K. Hjelmerud
ISBN: 978-952-469-652-4
Egmont Kustannus Oy Ab
Painopaikka: Aprinta druck GmbH & Co. Kg, Saksa 2007
Tekniset tiedot: nelivärinen, B5, 112 sivua, kovakantinen.
Ovh. Koko boksi 189.00
Ovh. Kappale 29.50


Niilo Pielinen aloitti Spirou- lehdessä näkymällä muutaman kerran taustahenkilönä Andre Franquinin piirtämänä, nykyisellään Pielinen on legenda. Hahmo, joka sai oman sarjakuvan 1960- luvulla.

Komealtahan se näyttää hyllyssä ja lämmittää mieltä, mutta myös sisällöltään se on hyvä! Vaikka kuukauden jouduttaisiinkin elämään puuroilla, on Pielisen boksi silti ehdottomasti ostamisen arvoinen boksi. Kaikenkaikkiaan seitsemän osaa sisältää aimo annoksen sarjakuvaa, johon ei tänä päivänä pystytä. Ja toisaalta, kaupanpäällisenä loistavat ja kattavat artikkelit ja tietopaketit sekä Niilosta, että Franguinista ja avustajista.

Ibanezin Ällit ja Tällit tyrmäyksellä voittava vetelys, Niilo Pielinen toimii ammatikseen enemmän tai vähemmän miellyttävää tulosta aikaansaavana toimituksen henkilönä. Milloin tämä ilopilleri ei nuku, hän keksii omia ratkaisujaan, jotka eivät aina miellytä toimituksen päällikköä. Ensimmäisen kerran Niilo nähtiin Spirou- lehden* toimituksessa vuonna 1958 väittäen olevansa lehden suosituin hahmo. Franquin kehitti päätoimensa, Pikon ja Fantasion ohella sekä Niilo Pielisen, että Marsupilamin omiin sarjoihinsa. Kirjan varhaisimmissa seikkailuissa nähdäänkin tuttuja hahmoja, kuten Fantasiota ja myös Pikoa, jotka välillä leikittelevätkin Niilon hyväuskoisuudella. Mahdottomia tempauksia siis odotettavissa.

Vertailukohteena toimivan Ällin ja Tällin tavoin ei Pielinen sorru liikaa kaavamaisuuksiin tölväilyissään. Toimituksen virallinen huone (tai virallinen ennen Niilon astumista remmiin) vaihtuu aika ajoin kadun vilinään. Löytyy välistä jopa humoristisia, koko sivun täyttäviä piirroskuvia Franquinilta. Tekijä on osannut elävöittää taiteensa jopa sille tasolle, ettei edes hänen nimikirjoituksensa pysy aloillaan, vaan heittelehtii milloin mitenkin tarinan mukaan. Ällistä ja Tällistä poiketen voi tulos olla mikä tahansa, kun Niilo pääsee vauhtiin, Ibanezin luoma etsiväpari kun toistaa liikaa itseään.

Ainoa kohta, joka ei tässä kokoelmassa oikein kolahtanut, oli sarja "Pielisen bileet", jonka syvin tarkoitus jäi itselleni harmaaksi. Osasyynä ehkä se, että kirjan luettua paljastui, että lukijat olivat ehdotelleet Bielisen bileisiin aihioita. Pieliset toimivatkin muutenkin yhden sivun mittaisina sarjajatkumoina, jotka kuitenkin etenevät kronologisessa järjestyksessä. Muutama mainossarja, joita tarinoissa nähdään, on pidempiä. Franquin on ottanut teoksissaan poliittisesti ja yhteiskunnallisesti kantaa, mainittavana ihmisoikeusasiat.Laadultaan tämä uusi kirjasto- sarja on lähes moitteeton. Muutaman kokeneen sarjakuvaharrastajan ja -ammattilaisen silmä erotti teoksessa rasteria, mutta minun silmiini se ei osu, eikä näköni ole tiettävästi huonontunut. Hiukan toimistokohtausten värit sattuvat hiukan liian kirkkaana silmään, muuta en onnistu huomaamaan.

Moni kustantamo on ottanut aiheekseen lähteä julkaisemaan vanhoja, klassikoiksi muodostuneita tarinoita, tai sarjoja kirjastoiksi. Mainittavina Sanoman kyseenalaista mainetta laadullisesti saanut Carl Barksin kootut ja Egmontilta tuleva Masi- kirjasto. Pielinen on myös sellainen, jonka kyllä allekirjoitan hyväksi tavaksi tuoda esille vanhoja teoksia nuoremmillekin sukupolville. Ei muutakuin adressia pystyyn tulevaisuuden kirjastoja kohtaan. Seuraavaksi ulos Pikoa ja Fantasiota!Gaston © Marsu, 1998 by Franguin ja Egmont Kustannus Oy Ab.

Keskustelua Niilo Pielisestä Kvaakin foorumilla.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali