Arvostelut | Teksti: Wade Koivurinne | Julkaistu: 04.04.2007 klo 20:39:08 | Luettu: 3624 kertaa

Kuningas Ekan rautasänky

Aku Ankan kulta-aikana, 1950–1970 luvuilla oli monia piirtäjiä, jotka tekivät maineikasta työtä, mutta jäivät vaille ansaitsemaansa kunnioitusta Barksin varjossa. Tony Strobl oli yksi heistä, kiistämättä jopa ahkerin työntekijä Ankan parissa.

Ankantekijät 7- Kuningas Ekan Rautasänky


Piirrokset: Tony Strobl

Esipuhe ja tarinoiden esittelyt: Timo Ronkainen

Suomennokset: Inka Parpola ja Aku Ankan toimitus

Taitto: Samppa Ranta/ Folio Oy

Sivumäärä: 192

Sanoma Magazines Finland Oy / Lasten ja nuorten julkaisut

Tony Strobl opiskeli monen muun amerikkalaisen taiteilijan tavoin Cleveland School of Art- nimisessä maineikkaassa taidekoulussa. Miehen neljän vuoden opiskelu USAn arvostetuimmassa taidekoulussa ei ollut ainakaan haitaksi tulevalle uralle. Taidemaalauksen perusopissa Strobl paitsi oppi uusia, uransa ja nopeutensa takia tärkeitä asioita, niin lisäksi tutustui myös kahteen muuhun tulevaan tähtinimeen sarjakuvan alalla, Jerry Siegeliin ja Joe Shusteriin, jotka tunnetaan tänä päivänä Teräsmiehen keksijänä. Väitetään, että Teräsmiehen ulkomuodossa olisi Stroblinkin kädenjälki.

Toisen Ankkapiirtäjän, Don Rosan tavoin Strobl opiskeli ensin
tekniikkaa, jonka jälkeen vasta haistoi taiteellisen kutsumuksensa ja etsiytyi sarjakuvan pariin. Kaikkeen on tämä mies ehtinyt elämänsä aikana: "Taiteen sotilas" pelasti muun muassa pikkutytön Floridalaisella uimarannalla ja pääsi sillä otsikoihin.

Amerikkalainen taiteilija päätyi Disneyn leipiin hurmaantuessaan piirroselokuvasta Lumikki niin suuresti, että itse vei näytteitään Disneyn toimistoon. Animaattorina ura sitten alkoikin, mutta päätyi lopulta loputtomaan oravanpyörään, sarjakuviin.

Vaikka Tony Strobl kuolikin jo kuusitoista vuotta sitten, säilyy miehen luoma maaginen kosketus Ankkaan vielä tänäkin päivänä. Hyvänä esimerkkinä tästä on tämä vuosi, oikeastaan tämä kuukausi, jolloin ilmestyi kaksi hyvin vastaanotettua teosta, jossa Stroblia nähtiin; Kuningas Ekan Rautasänky ja Aku Ankan "Tony Strobl- erikoisnumero". Molemmissa laaja katsaus Stroblin historiaan ja saavutuksiin maineikkaiden suomalaisten tutkijoiden kirjoittamina.

Vaikka Stroblin teoksista puhuneet sanovatkin, että jokainen yli kolmikymppinen lukija, tai Ankkaa 60- luvulla lukenut lukija huomaa Stroblin taiteen, se pätee myös uudempiin lukijoihin. Itse tunnistan Tony Stroblin taiteen missä vain.

Tarinat kyseiseen teokseen on valittu Aku Ankan lehdistä vuosilta 1959–1974, onpa joukossa jokunen tarina, jota ei aiemmin Suomessa ole nähty. Kirjan nimen määrännyt aloitustarina ei ollut suinkaan se tarina, joka parhaiten jäi mieleen, tai jota mieluimmin luki. Paremmin miehen kynänjälkeen sopivat "Pitkästynyt pohatta" ja samankaltaiset tarinat.

Strobl on nykyajan Vicar, luotu Ankkain suvusta kertoviin arkipäivän tapahtumia kuvaaviin tarinoihin, ei Barksin tai myöhemmän seuraajansa Don Rosan tavoin fantasiapainotteisia seikkailutarinoita tekemään. Tämä on näkökulma uuden lukijan silmissä, joka on tottunut pitkien, seikkailupitoisten tarinoiden piirtäjien kuvaamaan tarkan yksityiskohtaisesti Ankoille vierasta maastoa, jossa seikkailtiin.

Onnistuneesti Strobl kuvasi kuitenkin kirjan ainokaisen Mikki- tarinan, "Jalanjäljet lumessa" juuri onnistuneen, yksityiskohtaisen piirroksen ansiota, joka onkin harvinaista dynaamisen ja lennokkaan viivan taiturille, Anthony Stroblille. Kumma, sillä Strobl ei juuri pitänyt tasaisen, Disneylle paranormaaliuden takia huonosti sopivan Mikin piirtämisestä.

Strobl poikkesi taitelijana suuresti kollegoistaan. Liekö nopean tahtinsa ansiota, mies ei tykännyt tussata töitään. Jukka Laineen sanoin "Lyömätön työmyyrä" pakersi tarinoidensa parissa ja piirsi parhaimmillaan 4-5 sivua päivässä. Nopeus saattoi riippua osin siitä, että Strobl lopulta luopui kokonaan töidensä tussaamiseen ja teki näin ollen vain luonnos- versiot töistään. Tussauksesta vastasi joku muu Disneyn urakoitsija, kuten esimerkiksi John Liggera, tai Steve Steere.

Dynaamisen ja lentävän kuvauksen mestari Tony Strobl ei juuri itse kirjoittanut tarinoitaan. Suurimmaksi osaksi hänen tuotantonsa keskittyi Carl Fallbergin ja Vic Lockmanin käsikirjoituksiin. Parhaimpina mieleen ovat jääneet Jack Kinneyn tarinat, joissa Aku ja Touho säheltävät Roopen lehden toimittajina ja myös meriaiheiset tarinat, joissa mukana seikkailevat Lockmanin ja Stroblin omat luomukset, Moby Ankka ja Marius- pyöriäinen.

Ankantekijät - sarjaan tämä oli hyvänä jatkona, vaikka tosin vähän katraasta poikkeavana: Aiemmat piirtäjät ovat lähes kaikki nykyiselläänkin piirtäviä ja eläviä, kuten Kari Korhonen, Vicar, Van Horn ja Marco Rota mainitakseni muutamia. Samankaltaisuuteen viittauksia löytyy tästä sarjasta oikeastaan vain Daan Jippesin ja Carl Barksin kirjasesta.

Kiitokset kuvista Timo Ronkaiselle.

Lähdemateriaalina käytetty Jukka Laineen tekemää Strobl- katsausta Ankan erikoisnumerossa sekä Timo Ronkaisen kattavaa esipuhetta ja tarinoiden esittelyä.

Keskustelua Tony Stroblista foorumilla.


Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali