Arvostelut | Teksti: Wade Koivurinne | Julkaistu: 25.11.2006 klo 18:25:02 | Luettu: 3705 kertaa

Kubertin Tarzan

Joe Kubert on mies, joka hallitsee elävän viivankäytön. Piirroksesta voisi ajatella, että mies on asunut koko elämänsä viidakossa. Pystymme haistamaan ihmisapinan kaamean hengityksen löyhkän, tai valtavan leijonan hampaat, kun ne puristuvat kätemme ympärille. Kubertin Tarzan kertoo Afrikan viidakossa safarilla olevasta matkueesta. Kun pantteri uhkaa matkuetta, kuuluu puusta ihmisapinain haastehuuto.

Tiedä sitten, herättääkö matkueeseen kuuluneen tytön mielenkiinnon tuohon valkoiseen jättiin, kun hän puukon avulla voittaa leikiten valtavan kissapedon, kallistaa lihaksikkaan ylävartalonsa ilmaan ja karjaisee kauhean ihmisapinan voitonhuudon jonka seurauksena koko viidakko hiljenee hetkeksi ja odottamatta, että tuon kerrassaan epäinhimillisen äänen kaiku metsässä loppuu, katoaa jonnekin viidakon syövereihin, vaiko se, että tuo äsken pantteria vastaan taistellut mies oli jalosukuinen englantilainen.

Tästä alkaa lähes legendanomainen kertomus nuoresta Lordi Greystokesta, jonka on kasvattanut ihmisapina Kala ja joka on ikänsä viidakossa elänyt, viidakon ehdoilla. Safarin (ja safarinjohtajan kertomuksen aikana) Tarzan laskeutuu muutamaan otteeseen apua tarvitsevan matkueen seuraan omalla, salaperäisellä tavallaan.

Nuori aatelinen kokee elämänsä aikana muutoksia. Suuren veden ääreltä löytyy maja, ”pesä”, josta löytyy kuvia Tarzanin kaltaisista valkoisista karvattomista olennoista, (Tarzan oppii tavaamaan M-I-E-S) sekä puukko ”rautahammas”, jonka avulla Tarzanin on helpompi saalistaa.

Paitsi että Tarzanin mieltä painaa ajatus hänen alkuperästään, hän joutuu elämään myös arkielämää: puolustautumaan saalistavaa Numaa ja Sheetaa vastaan, taistelemaan paikastaan ihmisapinoiden heimon hierarkiassa ja lisäksi hankkia ruoka päivittäin. Ei siis ole helppoa Afrikan pojillakaan.

[img2 right]Kubertin Tarzanissa ei olisi ärsyttänyt mikään, mutta albumi oli koottu monista osista (ilmestynyt Tarzan- lehden vuosinumeroissa 207–214 vuonna 1972) ja sen jäljiltä joka osan edellä on osan nimi kirjoitettuna englanniksi koko sivun vievässä tilassa. Nämä olisi voitu poistaa, kun kokoelmaa tehdään. Lisäksi kirjan lopusta löytyvässä tekijöiden ”elämäkerroissa” ei ole kehumista. Molemmista tekijöistä on kirjoitettu muutama rivi, varmasti olisi enemmän kiinnostavaa tekstiä löytynyt. Kubertin Tarzan on ehdoton valinta kirjan lukeneille! Ja miksikä ei olisi hyvä ostos myös niille, jotka eivät tuota alkuperäisteosta (Apinoiden Tarzan) ole lukenut.

Tarzan
Tekijät: E.R. Burroughsin kirjan pohjalta teksti ja taide Joe Kubert
Suomennos: Pekka Pakkala
Kustannus: Egmont
Toimitus: Asko Alanen
198 sivua, 9,95 euroa, mustavalkoinen
Saatavana lehtipisteistä ja kirjakaupoista
ISBN-13 978-952-469-551-0
ISBN-10 952-469-551-0

Keskustelua Kubertin Tarzanista Kvaakissa

Asemointi ja muotoilut JL
HUOM! Kuvat alkukielisestä julkaisusta, itse albumi ei ole väreissä.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali