Arvostelut | Teksti: Anne Muhonen | Julkaistu: 18.11.2006 klo 15:23:49 | Luettu: 3460 kertaa

Outoja lintuja


NEMI 11: Outoja lintuja
Lise Myhre
Suomennos: Ainomaria
Egmont kustannus, 2006
Liimaselkä, A4, neliväri, 48 s.

Norjalaisen Lise Myhren vuonna 1997 loihtima Nemi on vakiinnuttanut paikkansa jo monessa lehdessä ja yhä useammassa sydämessä. Itse en ole neitokaiseen aiemmin sen paremmin tutustunut, mutta lähempi tarkastelu tuotti iloisen yllätyksen: Nemihän on monipuolisempi kuin markkinointinsa antaa ymmärtää.

"Outoja lintuja" –kokoelma-albumin reiluun sataan strippiin ja kolmeentoista kokosivun tarinaan mahtuu niin oivaltavia sivalluksia, (pakollista?) tyhjännauramista kuin vähän vakavampiakin juttuja. Pubeissa partioiva ja ikuisesta Halloweenistä haaveileva Nemi puhuu myös eläinten ja ajattelun vapauden puolesta sekä yhteiskunnan välinpitämättömyyttä vastaan.

Ruotsalaisen Charlie Christensenin Arne Ankan tapaan Myhren Nemi on varsin perso alkoholijuomille. Juomingit päättyvät usein muistamattomaan tilaan tai vastakkaisen sukupuolen edustajan sänkyyn. Yhtälailla musiikkiin, videopeleihin ja elokuviin hurahtanut Nemi osoittaa kuitenkin myös niinkin perinaisellisia paheita kuin suklaanhimoa ja ostosmaniaa. Piristävää on myös se, että Myhre näyttää Nemin huonojakin puolia – edellä mainittujen 'coolien paheiden' lisäksi -, nimittäin ajoittaisen tyhmyyden.


Lise Myhren jälki on paikoitellen hyvinkin kekseliästä, kaunista ja näyttävää, toisinaan taas melkoisen staattista ja puuduttavaa. Useinhan staattinen kuvakulma on välttämätön osa kerrontaa, joskus se taas kertoo tekijällä olleen kiire. Myhre on kuitenkin loistava esimerkki siitä, miten pienistä viivanvedoista sarjakuvahahmojen eri ilmeet ovat kiinni.


Arktisen banaanin Nemi 1:n arvostelu.
Keskustelua Nemistä Kvaakissa.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali