Uutiset | Teksti: Jyrki Vainio | Julkaistu: 10.08.2006 klo 12:22:36 | Luettu: 19438 kertaa

Bob Thaves kuollut

Topin ja Reiskan (Frank and Ernest) piirtäjä Bob Thaves kuoli elokuun ensimmäisenä päivänä 81 vuoden iässä, kertovat sarjan kotisivut www.frankandernest.com.

Vuonna 1924 syntynyt Thaves oli koulutukseltaan psykologi ja piirsi harrastuksenaan pilapiirroksia aikakauslehtiin, kunnes sai myytyä Topin ja Reiskan vuonna 1972 ja saattoi siirtyä päätoimiseksi piirtäjäksi. Topi ja Reiska rakentuu yksiruutuisista irtovitseistä, joiden päähamot useimmiten ovat resuisissa vaatteissa olevia kulkureita, mutta saattavat juttujen myötä esiintyä myös mitä erikoisimmissa rooleissa historiallisista hahmoista planeettoihin.

Nykyään sangen tavanomaiselta sanomalehtisarjalta näyttävä Topi ja Reiska oli rakenteellisesti varsin merkittävä virstanpylväs alan historiassa: se oli ensimmäinen sarja, joka säännöllisesti rupesi tekemään yksiruutuisia "pilakuvia" sarjakuvastripin muodossa. Aiemmin nämä kaksi piirrosmuotoa olivat olleet toisistaan erillään: sarjakuvasivuilla oli erikseen moniruutuisia vaaksuoria strippejä, sekä pystysuoria yksiruutuisia pilakuvia (kuten Ville Vallaton ja Harhama). Topin ja Reiskan suosion myötä tapa yleistyi muihinkin strippisarjoihin ja sitä rupesivat käyttämään mm. sellaiset piirtäjät kuin Mike Peters ja Wiley Miller (Väärä johtopäätös).

Thaves teki Topia ja Reiskaa tiimityönä, käyttäen avustajia sekä juttujen kirjoittamisessa että piirtämisessä. Kotisivut kertovat sarjan jatkuvan tekijän kuolemasta huolimattta. Sarja ilmestyy yli 1200 sanomalehdessä ympäri maailman.


Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Masa kommentoi 24.08.2006 klo 21:13:20 seuraavaa:
Miksi spämmi kommenttiosassa!?!
>:-(

VesaK kommentoi 26.08.2006 klo 19:28:38 seuraavaa:
Koska netin roskarobotteja pyörittävät p**kiaiset eivät kunnioita mitään. Poistetaan kaikki ylimääräinen kun keretään...

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali