Uutiset | Teksti: Jyrki Vainio | Julkaistu: 28.05.2006 klo 17:40:27 | Luettu: 2501 kertaa

Alex Toth kuollut

Piirtäjä Alex Toth kuoli lauantai-aamuna 77 vuoden iässä, ilmoittaa fanisivusto tothfans.com.
Tothin sarjakuvatuotanto oli suppea, mutta merkittävä: vaikka hänestä ei koskaan tullut suuren yleisön tuntemaa suosikkia, lukuisat alan harrastajat ja tekijät tunnustavat hänen ansionsa sarjakuvan merkittävänä vaikuttajana.
Toth tunnettiin erityisesti hyvin pelkistetystä mustavalkoilmaisusta, jossa tasaiset mustat, valkoiset ja harmaat pinnat vuorottelivat kekseliäästi ja näyttävästi.

Alex Toth syntyi vuonna 1928 unkarilaisten siirtolaisten perheeseen New Yorkissa. Hän aloitti DC:n piirtäjänä vuonna 1947 ja piirsi myös muutaman graafisesti hyvin näyttävän sarjan Harvey Kurtzmanin toimittamiin sotasarjakuvalehtiin Two-Fisted Tales ja Frontline Combat. EC:n yksityiskohtaisten ja moniviivaisten piirtäjien joukosta Tothin ankara pelkistys erottuu hätkähdyttävällä tavalla.
50-luvun lopulla Toth piirsi moniin Dell Comicsin tv- ja elokuva-aiheisiin sarjakuviin, joista muistetaan etenkin Zorro.
60-luvulta alkaen Toth vuorotteli sarjakuva- ja animaatiotöiden välillä. Hän teki paljon suunnittelutyötä mm. Hanna & Barberalle.
70-80-lukujen vaihteessa Tothin sarjakuvia nähtiin myös Euroopassa, kun hän teki 30-luvun elokuvien vaikutteisia seikkailusarjoja Bravo for Adventure ja Torpedo 1936, jota nykyisin piirtää Jordi Bernet hyvin tothmaisella tyylillä.

Toth tunnettiin tinkimättömänä taiteilijana, jonka vahvat mielipiteet ajoivat hänet usein kahnauksiin työnantajien kanssa.
Hänen esikuvansa olivat 30-luvun seikkailusarjojen piirtäjät Roy Crane, Noel Sickles ja Milton Caniff, eikä hän ollut valmis luopumaan vähääkään teknisen piirrostaidon arvostuksesta. Hän julisti vihaavansa "nykyisten piirtäjien ylimielistä ammattitaidon väheksymistä". Kenties juuri tämän tulisuuden takia hän ei vakiintunutkaan minkään yksittäisen sarjan vakiopiirtäjäksi, jonka kautta lukijat olisivat oppineet hänet tuntemaan.
Tothin sarjakuvatyöt ilmestyivät harvakseltaan siellä täällä, mutta ne löytäneille alan harrastajille ne olivat aina iloisia yllätyksiä. Fanien yleisen mielipiteen mukaan niitä olisi toivonut kertyneen vielä paljon enemmän.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Rmäki kommentoi 29.05.2006 klo 13:49:45 seuraavaa:
Tsiis, olipa ikävä uutinen, vaikkakaan ei yllätys. Tothia on suomeksi nähty 70-luvulla Shokki- ja Kauhu-lehdissä. Aivan suvereeni mustan ja valkoisen hallitsija, Tothin rinnalla Miller on pelkkää pahvia.
Rmäki

LindJR kommentoi 10.06.2006 klo 09:14:13 seuraavaa:
otan osaa.

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali