Uutiset | Teksti: Otto Sinisalo | Julkaistu: 24.06.2003 klo 10:39:04 | Luettu: 2588 kertaa

Sarjakuvantekijöille ja kuvittajille kirjastoapurahaa

Vuosien kulttuuripoliittinen kamppailu on lopulta tuottanut tulosta. Tänä vuonna sarjakuvantekijöille ja kuvittajille jaetaan 15000 euroa kirjastoapurahaa.

Kirjastoapurahajärjestelmä luotiin 1960-luvun alussa ja sen nojalla jaetaan kirjailijoille ja kääntäjille sekä säveltaiteen tekijöille ja esittäjille apurahoja, koska heidän teoksiaan on maksutta lainattavissa ja luettavissa yleisissä kirjastoissa. Apurahaa jakaa opetusministeriö.

Aikaisemmin sarjakuvataiteilijat ja kuvittajat eivät ole olleet apurahan piirissä, vaikka heidän teoksensa ovatkin olleet saatavilla kirjastoista ja vaikka sarjakuvat ja kuvitetut lastenkirjat ovat kirjastojen suosituimpiin kuuluvaa aineistoa.

Suomen sarjakuva-aktiivit ovat jo vuosia yrittäneet saada apurahajärjestelmää ottamaan huomioon myös sarjakuva-alan taiteilijat. Pitkällinen taidepoliittinen vääntö on lopulta tuottanut tulosta. Syyskuussa taiteen keskustoimikunnan asettama jaosto jakaa kuvittajille ja sarjakuvantekijöille apurahaa yhteensä 15000 euroa. Sen jatkuminen ensi vuonna vaatii vielä erillisen päätöksen.

Viime keväänä kirjailijoille ja kääntäjille kirjastoapurahaa ja -avustuksia jaettiin 2552690 euroa. Säveltaiteen kirjastoapurahaa jaettiin 84000 euroa.

Apurahaa voivat hakea kuvittajat, joiden teoksia on julkaistu kirjoissa, kirjoina tai eri medioissa. Sitä voivat hakea myös sarjakuvataiteilijat, joiden teoksia on julkaistu sarjakuvakirjoina, albumeina tai eri medioissa.

Lähde: Helsingin Sanomat

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Rami Selin kommentoi 24.06.2003 klo 15:09:41 seuraavaa:
Erittäin hienoa. Jos satun jotain lainaamaan kirjastosta, se on yleensä sarjakuva.

Hannu Lukkarinen kommentoi 09.10.2003 klo 12:05:23 seuraavaa:
Vuosi sitten perustettu Kuvittajat ry on ollut tehokkaasti vetämässä myös sarjakuvantekijöiden asioita eteenpäin. Tämä on luonnollista, koska kuvittajat tekevät usein sarjakuvaa ja päinvastoin.
Srjakuvantekijöiden ja kuvittajien yhteistyö jatkuu ja on toivottavaa että se vahvistuu.

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali