Arvostelut | Teksti: Rami Rautkorpi | Julkaistu: 28.11.2005 klo 08:00:00 | Luettu: 3320 kertaa

Lumiukkomies ja kumppanit

MKKPictures 2/2005 tarjoilee pieniä annoksia supersankariparodiaa ja fantasiaa.

Kansi: Mäkinen
Kansi: Mäkinen
Johannes Mäkinen, Riku Pepponen, Jukka Palokangas: MKKPictures 2/2005
MKKEntertainment / Omakustanne 2005
40 s., ISSN 1795-9691, A5, mustavalkoinen (värikannet)


MKKPictures on julkaisuna monin tavoin velkaa Jack Kirbyn ja Stan Leen Ihmenelosille. Ilmeisimmillään tämä on kansitaiteessa, joka on yksi lukuisista versioista Fantastic Fourin ensimmäisen numeron legendaarisesta kannesta. Tämän velkansa kannen kuvittaja Johannes Mäkinen myöntää itsetarkoituksellisesti signeerauksensa yhteydessä, vaikka taipumuksiltaan sarjakuvantekijänä hänellä onkin enemmän yhteistä tekstinikkari Stan Leen kanssa. Leen käsittelyssä trikoisiin pukeutuneiden kummajaisten seikkailut muuttuivat "maailman mahtavimmaksi sarjakuvalehdeksi" ja sarjakuvien kustantaminen "poptaidetuotannoksi". MKKPicturesin päätoimittajan ominaisuudessa Mäkinen kirjoittaa palstaa, esipuhetta ja tekijäesittelyä siihen malliin, että voisi kuvitella kyseessä olevan varteenotettavampikin sarjakuvajulkaisu.

Uusi liittouma: Palokangas
Uusi liittouma: Palokangas
MKKPictures on antologia, joka sisältää suurimmalta osin supersankaritarinoita, enemmän tai vähemmän parodisesti lähestyttynä. Taso on harrastelijamainen, tosin tarinoissa on nähtävissä hetkittäin hyvää oivallusta. Hyvä tarinakin silti aina peittyy huonon kuvituksen alle, eikä toisinpäin, kuten "Uusi liittouma"-tarinan tekijä Jukka Palokangas toivoo. Tarinassa joukko puolivillaisia supersankareita yhdistää voimansa lehden epävirallisen päätähden, Mäkisen luoman Lumiukkomiehen kanssa. Kaavamaista supersankariseikkailua on höystetty absurdilla huumorilla sekä arkirealismilla, mikä tarkoittaa sitä, että sankarit tyykkäävät vetää pään täyteen baarissa keikan jälkeen.

War of the Wars: Pepponen & Mäkinen
War of the Wars: Pepponen & Mäkinen
Kaikki muut lehden tarinat on kuvittanut päätoimittaja Mäkinen, jonka taidot riittävät tarinankuljetukseen selvästi Palokangasta paremmin. Ensimmäinen tarina on Riku Pepposen käsikirjoittama fantasiaseikkailu War of the Wars, joka alkoi MKKPicturesin edellisessä numerossa varsin lupaavalla prologilla. Tässä osassa on paljon toivomisen varaa, pituudesta alkaen. Edellisen lopusta toistettu, eeppisen mittakaavan pohjustava maisemakuvasivu mukaanluettuna War of the Wars on vain nelisivuinen. Tämä riittää juuri ja juuri kahden päähenkilön, katulapsien Wanisin ja Ievan esittelyyn ja nimeämiseen. Kuvitusta hallitsee outo harmaasävyjen käyttö, joka näyttää lähinnä siltä, kuin väritys olisi tehty Microsoft Paintillä ja sitten yritetty pelastaa se painamalla mustavalkoisena. Mitä käsikirjoitukseen tulee, tarinaa ei oikein ole arvioitavaksi asti, mutta hieman epämääräinen yritys esittää murrekielistä dialogia saa englannin kielen käytön valtaosin suomenkielisessä julkaisussa tuntumaan entistäkin epäilyttävämmältä ratkaisulta.

Vampires of Finland: Mäkinen
Vampires of Finland: Mäkinen
Parhaiten toimivat Mäkisen itse kirjoittamat tarinat, joissa esiintyy hänen Batman-jäljitelmänsä Lumiukkomies. Humoristisissa stripeissä Lumiukkomies painii supersankarikliseiden parissa, mm. etsien itselleen apuria. Leemäisesti yleisönsä mukaan vetäen Mäkinen laittaa sankarinsa hakemaan apua Kvaakin foorumilta. Tässä Mäkinen ei käytä harmaasävyjä, joten yleisilme on jonkin verran War of the Warsia parempi, mutta huomio kiinnittyykin viivan epävarmuuteen. Hahmoissa on kuitenkin mukavasti ilmeikkyyttä. Onnistuneimmillaan Mäkisen kuvitus on Sin Citymäisen runsasmustaisessa tarinassa Vampires of Finland (joka on nimestään huolimatta suomenkielinen). Voimakkaat kontrastit näyttävät saavan Mäkisen miettimään sommitelmia kunnolla, ja viivakin tuntuu kulkevan paremmin. Lumiukoksi pukeutuvan sankarin käyttö melko vakavamielisessä tarinassa tuntuu kyllä hieman oudolta, mutta onhan sitä kuulemma joku tehnyt kauhean vakavia sarjakuvia lentäväksi nisäkkääksi pukeutuvasta miehestäkin.

MKKPictures Internetissä
MKKPictures 2/2005 Kvaakin foorumilla

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali