Arvostelut | Teksti: Juha Kouvalainen | Julkaistu: 21.09.2005 klo 13:26:52 | Luettu: 3721 kertaa

Paluu Alflololille

Avaruusagentti Valerianin seikkailuja
Paluu Alflololille
Mézières & Christinin
Suomennos: Jyrki Ijäs, Tekstaus: Mikko Huusko
Jalava 2005
ISBN 951-887-347-X

Jean-Claude Mézières'n ja Pierre Christinin Avaruusagentti Valerianin seikkailut on se ranskalaisen novellisarjakuvan merkkiteos, josta itsekin voin puhua vain kunnioittavaan sävyyn. 60-luvun lopulla alkunsa saanut Valerian on seikkaillut aikaisemmin jo parissakymmenessä suomennetussa albumissa, joita ovat julkaisseet niin Otava, Tammi kuin Jalavakin. Lisäksi sarjaa on voinut lukea 2000-luvulla Egmontin julkaisemasta Mustanaamio-lehdistä ja muistanevatpa vanhemmat lukijat avaruusagentin myös Zoomin ajoilta.

Gumun pelastaa Laurelinen turjakkeen kynsistä
Gumun pelastaa Laurelinen turjakkeen kynsistä
Uusien tarinoiden lisäksi Jalava on päättänyt julkaista myös vanhempia albumeita, joista nyt ilmestyvä Paluu Alflololille on nähty suomessa 70-luvulla Otavan julkaisemana nimellä Alflolol, vallattu planeetta. Uusintajulkaisut ovat tarpeen, sillä näin nuoremmatkin lukijat pääsevät täydentämään kokoelmiaan, sillä nämä vanhemmat sarjat alkavat käydä jo harvinaisiksi. Tietysti keräilijät kiroavat partaansa, sillä alkuperäisjulkaisun arvo voi rapistua.

Paluu Alflololille on alkuperäisjärjestyksessään neljäs Valerian-seikkailu eikä edusta tarinankerronnaltaan tai visuaaliselta ilmeeltään sarjan parhaimmistoa. Valerian ja Laureline pelastavat haaksirikkkoutuneen avaruusaluksen miehistön jäsenet, jotka paljastuvatkin Maan asukkaiden hallitseman Teknorog-planeetan alkuperäisväestöksi. Heitä yritetään sopeuttaa planeetan nykyelämään kyseenalaisella menestyksellä.

Lukijoita, joille Valerian on ennestään tuntematon, voi karkoittaa ensimmäisen sivun pitkät tekstivuodatukset, jotka tekijöiden olisi kannattanut kertoa pikemminkin kuvin vaikka tähän sivu tai pari enemmän olisi kulunutkin. Samaten sekä Laurelinen että Valerianin käytös ja motiivit ovat tarinan kuluessa vähän ihmetyttäviä. Myös muutamia muita pieniä sarjakuvakerronnallisia kömpelyyksiäkin tarinaan liittyy, mutta nämä tietysti ovat selitettävissä sarjan varhaisella iällä: pian myöhemmissä tarinoissa niin sarjakuvakerronta, tarinatkin kuin henkilökemiatkin hioutuivat huippuunsa.

Keräilijöitä, joiden kokoelmista Alflolol puuttuu, uusintajulkaisu varmasti ilahduttaa. Uusien lukijoiden kannattanee kuitenkin ennen tätä albumia joko tutustua Valerianin uudempiin albumeihin tai sitten aloittaa sarja kronologisessa järjestyksessä ja kaivella lähikirjastosta tai divareista vuonna 1991 julkaistu Pahat unet, joka sisältää sarjan ensimmäisen tarinan ja taustoittaa mm. Laurelinen syntyhistorian.


Lähteenä: http://www.saunalahti.fi/~alatera/Valerian/

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Joe kommentoi 21.09.2005 klo 14:20:50 seuraavaa:
Miksiköhän uusintapainoksille on otettu uudet nimet?

Tiedän, ne ovat nyt lähempänä alkuperäisen merkitystä. Aikaisemmat kuulostivat vain paremmalta. Ja Paluu Alflololille kuulostaa jatko-osalta.

Joe kommentoi 21.09.2005 klo 14:22:23 seuraavaa:
Ja olen eri mieltä tuosta mistä kannattaa aloittaa.

Tämä on yksi sarjan parhaista albumeista, ja aivan hyvin tutustumisen voi aloittaa tästä.

tertsi kommentoi 21.09.2005 klo 14:31:29 seuraavaa:
Minustakin tämä on Valerian- sarjakuvien kärkikaartia.

Mitkäs Valerian-albumit saattaisivat olla tätä parempia?

- Päiväntasauksen sankarit
- Väärennetty maailma
- Kassiopeia-kaksikko?
- Varjojen lähettiläs?

Ei tule muita mieleen. Mulle.

trubaduuri kommentoi 23.09.2005 klo 15:07:37 seuraavaa:
Päiväntasauksen sankarit on paras. Tammen albumit olisi hienoa saada uusintapainoksina, jotta nuorempikin polvi pääsisi nauttimaan niistä. Ovat näet kirjastoissakin päätyneet useimmiten poistoon.

Joe kommentoi 23.09.2005 klo 17:46:07 seuraavaa:
Varmaan ne seuraavaksi tulevatkin. Kovat kannet vanhoissa painoksissa ovat asiallisia mutta paperi on turhan ohutta. Muuten siisti painojälki.

Antti Peltola kommentoi 23.09.2005 klo 19:01:11 seuraavaa:
Sarjisfestareilla selvisi, että jatkossa Valerianien osalta on tulossa seuraavaksi joko alppareissa aiemmin ilmestymättömiä tarinoita (Ilta-Sanomien lyhyet tarinat) tai sitten jatkoa uusimmalle tarinalle. Julkaisematonta materiaalia julkaistaan aina yksi alppari vuodessa ja sitten myöhemmin mahdollisesti uusintapainoksia kovakantisista.

trubaduuri kommentoi 24.09.2005 klo 20:51:36 seuraavaa:
Hienoa. Iltasanomien lyhyet tarinat olisikin aika saada ulos albumina. Stoorithan ovat kyllä liikkuneet netissä skannattuina, mutta mitäpä iloa niistä skanneista on ehtaan albumiin verrattuna.

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali