Uutiset | Teksti: Timo Ronkainen | Julkaistu: 12.01.2005 klo 02:19:45 | Luettu: 2452 kertaa

Jijé -museo meni nurin

Brysseliin vuonna 2003 perustettu sarjakuvapiirtäjä Jijélle omistettu museo joutuu sulkemaan ovensa maaliskuussa, ellei ihmeitä tapahdu. Edes sarjakuvamaa Belgiassa ei valtion apu sarjakuvahankkeille ole itsestäänselvyys.

Jijén nimeä kantava museo on tarkoitettu ns. Charleroin eli Marcinellen koulukunnan sarjakuvatuotannon esittelyyn. Nimi tulee Marcinellen pikkukaupungista Charleroin lähistöllä Belgiassa, jossa Spirou-lehden (Piko ja Fantasio) kustantamo Dupuis perustettiin. Museo pystytettiin ja rahoitettiin yksityisvaroin vanhaan kirjapainorakennukseen.

Jijén omakuva.
Jijén omakuva.
Päärahoittaja, keräilijä François Deneyerin yritys oli uhkarohkea, vaikka mukana oli Le Soir -sanomalehti ja Jijén perikunnalta saatiin lahjoituksena näyttelymateriaalia. Museon ylläpitokustannukset ylittivät odotukset eikä valtiolta herunut tukea enää kolmannelle sarjakuvamuseokohteelle. Belgiassa kun on jo Hergélle omistettu museo ja vaikuttavan kokoinen sarjakuvakeskus.

Varhainen Piko ja Fantasio
Varhainen Piko ja Fantasio
Jijé (Joseph Gillain 1914-80) oli yksi tärkeimmistä Spirou-lehden piirtäjistä. Hän piirsi Pikoa ja Fantasiota hieman ennen kuin André Franquin siirtyi tekemään sarjaa. Jijé tunnetaan Suomessa parhaiten Haikaralaivueen (Tanguy & Laverdure) ja Jerry Spring-lännensarjan piirtäjänä.

Lähde ja lisää:
ActuaBD

Jijé Museum
Museon sivuilla paljon näytteitä Jijén monista töistä.

Museon avajaisuutinen Kvaakissa 16.6.2003.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali