Arvostelut | Teksti: Anne Muhonen | Julkaistu: 19.10.2004 klo 12:56:05 | Luettu: 5783 kertaa

”Viisas nainen osaa viehättää”

Raha ei tee onnelliseksi, eikä kauneus itsevarmaksi. Pelko taas aiheuttaa elinikäisen kiertokulun ja sydänten särkeminen satuttaa. Tiitu Takalon Tyhmä tyttö on kokoelma pieniä huomioita ja suuria seikkailuja.

Tiitu Takalo: Tyhmä tyttö
Suuri Kurpitsa, 2004
A5-albumi, 87 s.
ISBN 952-9887-42-6


Tyhmä tyttö on kokoelma tamperelaisen Tiitu Takalon (s. 1976) parhaita sarjakuvia vuosilta 1999-2004. Monet kirjan sarjakuvista on julkaistu aiemmin Takalon Irtoparta- ja Tyhmä tyttö -omakustannelehdissä, sekä Tampereen Sarjakuvaseuran Sarjari-julkaisussa. Mutta tokihan 21 tarinan joukosta löytyy myös muutama ennen julkaisematon ja uutuuttaan puhkuvakin sarja.

Takalon piirrosjälkeä ja kokonaiskerrontaa on miellyttävä lukea. Liidulla piirretyt viivat ja tussilla taiteillut kaaret näyttävät sattuneen paikoilleen leppoisan vaivattomasti. Piirtomateriaalien vuorottelu tuo myös selkeää jaksotusta tarinasta toiseen siirryttäessä.


Tarinat itsessään kertovat ihmisistä ja ihmissuhteista, niiden eri kokoonpanoista ja vaikutuksista. Tyhmän tytön sivuilta löytyy niin hellää huolenpitoa, surullista syyllisyyttä kuin vilpitöntä vihaakin. Sarjakuvissa matkataan pommisuojien bändikämpistä Tallinnan kautta St. Pauliin ja takaisin. Kiinnostavan lisänsä tuovat myös rohkaisevat suojeluspyhimykset sekä Tiitu selittää -osiot, joissa Tiitu valottaa sarjakuviensa taustoja ja yksityiskohtia.

Tyhmän tytön vahvuus on mielestäni tarinoiden sielukas välittömyys. Tyhmä tyttö pohtii kauneutta, köyhyyttä ja karvoja. Tyhmä tyttö vaeltaa vapaasti ja seikkailee suunnattomasti. Tyhmä tyttö elää rohkeasti, omalla tavallaan.


Kuva 3.
Pyhä Hyeena Taistelija
Kansalaisaktivismin, mielenosoitusten, toisinajattelijoiden ja vaihtoehtolehdistön suojeluspyhimys

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Rami kommentoi 06.06.2005 klo 14:48:05 seuraavaa:
Luin viikonloppuna tuon Tyhmän tytön. Ihan ok-alppari, mutta ei ensilukemalta tehnyt mitään kauhean suurta vaikutusta. Ei huono kuitenkaan, paljon hyviä pikkuhuomioita ja miellyttävä piirrosjälki.

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali