Uutiset | Teksti: Rami Rautkorpi | Julkaistu: 03.05.2004 klo 21:39:51 | Luettu: 19232 kertaa

Micah Wright: Valehtelija

Ensimmäisenä asian uutisoi sunnuntaina 2. toukokuuta Washington Post, joka oli viime kesänä käsitellyt Wrightia ja hänen juuri julkaistua kirjaansa "You Back the Attack! We'll Bomb Who We Want!", johon oli koottu Wrightin luomia satiirisia "remiksauksia" vanhoista, enimmäkseen toisen maailmansodan aikaisista amerikkalaisista propagandajulisteista. Oikeiden erikoisjoukkojen veteraanien vihjeen perusteella Washington Postin toimittaja pyysi armeijalta tietoja Wrightin sotilasurasta, joka osoittautui olemattomaksi.

Wright ennakoi jutun julkaisun tunnustamalla etukäteen valheensa viestissä, jonka hän julkaisi verkkosivuillaan sekä keskustelufoorumillaan (saattaa vaatia rekisteröitymisen). Viestissä Wright kertoi saaneensa tappouhkauksia julkaistuaan Internetissä ensimmäiset propagandajulisteensa. Puolustuksekseen hän väitti olevansa erikoisjoukkojen veteraani, ja suoranaisten tappouhkauksien määrä romahti. Pieni valhe kasvoi isoksi valheeksi, ja lopulta sitä toistivat Wrightin ällistykseksi eräät maan suurimmista sanomalehdistä.

Wrightin tunnustus itsessään kuitenkin aiheutti epäilyksiä. Ensinnäkin viesti oli alunperin päivätty huhtikuun 15. päivälle, mutta se sisälsi viittauksen Afganistanissa 22. päivä kuolleeseen jalkapallo- ja sotilassankariin, Pat Tillmaniin. Lisäksi vaikutti siltä, että Wright yritti sysätä vastuuta huijauksestaan uutisvälineille, jotka eivät ymmärtäneet tarkistaa hänen juttujensa todenperäisyyttä. Wright on sittemmin muuttanut päiväykseksi 25. huhtikuuta ja poistanut kohdat, joissa hän selitti huijauksen kehittymistä mediassa. Alkuperäisen viestin sai talteen bloggaaja Jim Treacher. Todistettavasti Wrightin tunnustus kuitenkin tuli julkiseksi vasta hänen foorumiviestinsä kautta lauantaiaamuna 1. toukokuuta.

Kaiken huipuksi Wrightin kertomus tapahtumien kulusta edelleen eroaa Washington Postin versiosta. Wrightin mukaan hän tunnusti huijauksen oma-aloitteisesti julistekirjansa kustantajalle Seven Storiesille, joka otti yhteyttä Washington Postiin. Toimittaja Richard Leiby on kuitenkin ottanut yhteyttä useisiin juttua käsitelleisiin Internet-sivustoihin, ja tähdentänyt, että huijaus paljastui heidän tutkimuksiensa kautta, ja tieto Wrightin tunnustuksesta tuli vasta Leibyn ilmoitettua kustantajalle paljastusjutusta.

Huijauksen seuraukset eivät ole täysin selvät. Wrightin kirjoittama, DC Comicsin julkaisema Stormwatch: Team Achilles oli kriitikkojen lemmikki, mutta lehden oli jo ilmoitettu päättyvän levikin pienuuden takia. Wrightilla kuitenkin oli jo toinen projekti DC:lle valmisteilla, oman käden oikeutta ja suuryhtiöiden korruptiota käsittelevä Vigilante. DC ei ole toistaiseksi kommentoinut, miten Wrightin huijaus vaikuttaa Vigilanten kohtaloon. Washington Postin mukaan Seven Stories on peruuttanut toisen julistekirjan "If You're Not a Terrorist, Then Stop Asking Questions" julkaisun, ja "You Back the Attack!"-kirjan tulevista painoksista poistetaan Wrightin kertomus fiktiivisestä laskuvarjohypystään Panamaan.

Myös Wrightin sepittämä esipuhe Oni Pressin sarjakuvaan "Queen & Country: Declassified" saatetaan poistaa tulevista painoksista yhtiön edustajan mukaan. Kyseisessä esipuheessa Wright kertoo Itä-Saksan matkasta, jonka hän teki suomalaisen isäntäperheensä kanssa ollessaan vaihto-oppilaana. Vaihto-oppilasvuotensa ansiosta Wright on tullut tunnetuksi myös Suomessa, sillä sen innoittamana hän kirjoitti Stormwatch: Team Achilles -sarjakuvaan suomalaisen hahmon, Jukko Hämäläisen, ja omisti yhden lehden numeroista supersankarien valtaaman Suomen vaihtoehtohistorian käsittelyyn. Mikäli Wrightin esipuhe on kokonaisuudessaan tekaistu, voi olla, että myös suomenkielisiä kirosanoja vuolaasti viljelevä Jukko on syntynyt valheesta.

Keskustelu Wrightin foorumilla on ollut kiivasta. Tätä kirjoitettaessa huijausta käsitteleviä viestejä oli kerääntynyt yli 450, kahden ja puolen vuorokauden sisällä Wrightin tunnustuksesta. Monet Wrightin foorumin kävijöistä katsoivat olevansa hänen ystäviään, ja osallistuivat tietämättään huijaukseen puolustaessaan häntä palaneen käryä haistaneiden erikoisjoukkojen veteraanien syytöksiltä. Presidentti George W. Bushin käyttämän, itsemurhaterroristia tarkoittavan uudissanan mukaisesti "Suicider"-foorumina yleisesti tunnetun keskustelualueen ilmapiiriä, sekä Wrightin omia tulevaisuudennäkymiä kuvaa hyvin Wrightin uusin versio sivuston tiuhaan vaihtuvasta otsakkeesta: The Micah Wright Career Suicider Forum

Muut lähteet:
Newsarama
Comic Book Resources

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Petteri Oja kommentoi 04.05.2004 klo 00:27:34 seuraavaa:

Rami Rautkorpi kommentoi 04.05.2004 klo 00:59:02 seuraavaa:
Kiitos, korjattu.

Juho Salo (Justen) kommentoi 05.05.2004 klo 23:11:22 seuraavaa:

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali