Artikkelit | Teksti: Jukka Laine | Julkaistu: 31.03.2004 klo 06:35:33 | Luettu: 24068 kertaa

Wonder Woman - Ihmenainen, osa 1

Charles Moultonin Wonder Woman, Ihmenainen,oli syndikaatin uskalias kokeilu sijoittaa sarjakuvaan lihaksikas mutta silti sorea nainen pieksemään pahoja miehiä.
Näin kertoo suomalainen alan perusteos, Kaukoranta-Kemppisen Sarjakuvat (Otava (1972). Eikä sitten muuta aiheesta kerrokaan.

Itse asiassahan ei se noin mennyt. Ihmenaisen suurimmat viholliset olivat muita naisia. Etupäässä natsipimu Paula von Günther josta tuli Dianan perivihollinen ja pian ystävä. Ja Cheetah, toinen atleettinen nainen, kissanainen ennen Batmanin Kissanaista. Pahimmaksi miesviholliseksi voitaisiin nimetä "poikaystävä" Steve Trevor joka tuntui olevan aina tiellä.

William Moulton Marston, Ihmenaisen luoja oli siis psykologian asiantuntija, mies joka keksi mm. valheenpaljastuskoneen. Vuonna 1940 hän alkoi työskennellä National Comicsin (Myöhemmin DC Comics) johtokunnassa. Hän esitti huolensa supersankarien epätasapainoisesta maailmasta, miesten miehittämästä. Marstonin mielestä tällainen maailma ei esittänyt nuorelle lukijakunnalle oikeita arvoja. Hän esitti kustantaja Max Gainesille idean hahmosta joka esittäisi sankaruuden naisellista puolta.

Lopputulos oli kahdeksansivuinen Ihmenaisen esittelyjakso All-Star Comicsin numeroon 8 (Joulukuu 1941). Hahmo ei ollut aivan ensimmäinen superkykyinen nainen sarjakuvissa (Mm. Invisible Scarlet O'Neil, The Woman in Red ja muutama muukin ehtivät ensin), mutta oli selkeästi suosituin.

Marston kirjoitti tarinansa nimellä Charles Moulton, yhdistelmä hänen itsensä ja Gainesin toisista etunimistä. Tarina alkoi amerikkalaisen lentäjän Steve Trevorin, pakkolaskusta amatsoonien saarelle. Amatsonien prinsessa Diana (sic) rakastui Trevoriin ja seurasi tätä "miesten maailmaan" jossa hän pukeutui koreaan univormuun ja seurasi miespuolisten supersankarien perinnettä taistelemalla rikollisuutta vastaan. Diana Prince oli silmälasipäinen hiljainen sihteeri joka ihaili kaukaa esimiestään, eversti Steve Trevoria. Dianan "Jimmy Olsenina" oli Etta Candy, joka pyrki Dianan apuriksi. Sarjaa piirsi alunperin Harry G. Peter omintakeisella tyylillään.

All Star Comicsin pääsankareina oli Justice Society of America, superjoukkio joka oli kootu useiden DC comicsin lehtien vähemmän menestyneistä sankareista. Ihmenaisesta tuli jäsen kuusi kuukautta esittelyjakson jälkeen ja aloitti 1970-luvulle kestäneen perinteen jonka mukaan joka supersankarijoukolla oli aina tasan yksi naispuolinen jäsen. Aikaansa heijastellen Ihmenainen toimi joukkion sihteerinä. Tähän mennessä sankarittarellamme oli jo omakin lehti, ja lisäksi kahdessa muussa (Sensational Comics, Comics Cavalcade) lyhyempiä seikkailuja. 1940-luvun loppuun mennessä Ihmenainen ehti toimia lyhyen ajan sanomalehtistripinsäkin sankarina. Stripin loputtua supersankarit olivat jo pois muodista. All-Star muuttui lännensarjakuvalehdeksi ja Sensational rikosmysteerejä esitteleväksi.

Ihmenainen jatkoi kuitenkin yhtenä DC:n kolmesta suuresta supersankarien seuraavaan tulemiseen asti. Marston kirjoitti sarjaa kuolemaansa asti. vuoteen 1947 ja piirtäjä Harry G. Peter jatkoi sarjaa eri kirjoittajien kanssa vielä seuraavat kymmenen vuotta.

Artikkelin toinen osa

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

DayDreamer kommentoi 02.04.2004 klo 21:11:00 seuraavaa:

Vesa Vitikainen kommentoi 02.05.2004 klo 02:55:28 seuraavaa:

Pilvi Kattilakoski kommentoi 12.08.2004 klo 10:59:46 seuraavaa:

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali