Artikkelit | Teksti: Reima Mäkinen | Julkaistu: 25.05.2003 klo 01:59:25 | Luettu: 19009 kertaa

Dragon Ball - kurkistelua kuulaan

Kolibri -kustannus toi Dragon Ballin Suomen markkinoille komeasti neljän kirjan voimin. Sarja lanseerattiin huhtikuun alussa 2003. Kustannusyhtiö Kolibrin omistaa Tammi, jonka taas omistaa Ruotsalainen Bonniers kustantamo.

Shonen Jump vuodelta 1985. Akira Toriyaman Dragon Ball oli tuolloin ilmestynyt lehdessä noin puoli vuotta.
Shonen Jump vuodelta 1985. Akira Toriyaman Dragon Ball oli tuolloin ilmestynyt lehdessä noin puoli vuotta.
Toukokuun puolessa välissä lehtien yleisönosastojen kautta levisi väitteitä Sarjakuvaan sisältyvistä pedofilia-viittauksista. Viikolla 21 siitä kirjoitettiin kaikissa suuremmissa lehdissä ja keskusteltiin televisiossa. Sarjakuvaharrastajat käyvät omaa keskusteluaan mm. Puhekupla-listalla ja lehtien yleisönosastoissa on alkanut lehtijuttujen kommentointi. Harva mielipiteiden vaihtoon osallistuneista on lukenut kyseistä sarjakuvaa. Kun tulee puhe lasten suojelemisesta pahuudelta, huomaamme että tunteet vievät helposti voiton järjestä.

Suhtautumiseni naisten kalsareihin

Minäkin luin kohun innoittamana nuo pari alkupään kirjaa nyt uudelleen. Analysoin niitä tässä artikkelissa. Juonenkin voi katsoa tulevan paljastetuksi ihmissuhteiden kehittymisen osalta.

Ensimmäisellä lukemisella reaktioni oli: "Kenelle nämä oikein on suunnattu!? " Minustakaan kyseessä ei ollut selkeästi lasten sarjakuva, vaikka päähenkilöiden iän perusteella (Son Goku 14v., Chichi n. 14v., Oolong n.15-17v., Bulma 16v., Yamcha n.17v. ) olisi voinut näin luulla.

Huumori oli outoa, mutta osin toimivaa. Minusta tuntui, että komiikka saattaisi kuitenkin olla alle 10 vuotiaiden kannalta melkoisen käsittämätöntä. Japanissa vierailleena, altistuin jo vuosia sitten pikkuhousujen keräilykulttuurille. Samasta aiheesta, koulutyttöjen oudoista rahanansaintakeinoista, kertoo meillä televisiossakin näytetty "Ko kals" -elokuva, jonka nimi perustuu englannin kielen call girls -käsitteestä tehtyyn muunnokseen. Tästäkään syystä en järkyttynyt Dragon Ballin sisällöstä.

Manga suomessa

Suomeksi japanilaista sarjakuvaa, eli mangaa on julkaistu valitettavan vähän. Jalava käänsi osan Hiroshima Genistä 1980-luvun alussa ja Like on tuottanut animaatioelokuvinakin nähtyä Akiraa. Maassamme toimii useita japanilaisen sarjakuvan ja animaation eli animen harratstajien yhdistyksiä. Toriyaman tuotannosta Ari-Matti Saren kirjoittaa Sarjainfo 1/2002:ssa Toriyaman varhaisemmasta työstä nimeltä Dr. Slump: "Sarjan maailmankuva muistuttaa pikkukaupungin idyllistä. Vaikka kaikilla onkin omat pienet inhimilliset heikkoutensa (itse Slump on esimerkiksi naisia tiiraileva pervertikko), ei kukaan ole kuitenkaan oikeasti ilkeä." Jutun kuvituksessa tiiraillaan pikkuhousuja. Onko tekijä itse siis pervo?

Mahdollisesti, varsinkin jos alapäähuumorin viljeleminen katsotaan raskauttavaksi asian haaraksi. Se miehestä tiedetään varmasti, että hän on yksi Japanin suosituimmista sarjakuvataiteilijoista - ainoa jonka töitä on esitelty Tokion modernin taiteen museossa. Dragon Ball kirjan toisessa osassa kuvaillaan sarjaa näin: "Toriyaman tarinat eivät ole lapsille tarkoitettuja satuja vaan fantastisia kertomuksia taistelusta hyvän ja pahan välillä". Tätä julkaisupoliittista kommenttia Pokemon sukupolven lasten vanhemmat eivät huomanneet ajoissa. Neljännessä kirjassa paljastetaan vielä, että sarjasta tuli heti sen ilmestymisen alkamisen jälkeen (v.1984), "kuumin puheenaihe lasten keskuudessa ympäri maata".

Tulkinnan lähtökohtia

Dragon Ballin hahmogalleriaan voisi mainiosti soveltaa symbolien tulkintaa jungilaisesta vinkkelistä. Mutta koska kyseessä on japanilainen tuote, joka perustuu osin vanhaan itä-aasialaiseen kertomukseen, jätän sen nyt tekemättä. Myös sarjan muu symboliikka tarjoaisi runsaasti erilaisia tulkintamahdollisuuksia, onhan kyse fantasiatarinasta. Tutkitaan kuitenkin vain tarinassa esiintyvien henkilöiden toimintamalleja, asenteita ja suhteita toisiinsa. Näin päästään perille siitä, mitä ajatuksia ja arvoja teoksesta saattaa välittyä lukijalle ja millaisia valtarakenteita se tukee? Eikä tässä todellakaan ole kyseessä "piiloviestintä", vaan samat mekanismit, jotka vaikuttavat muussakin kanssakäymisessä. Näin olemme ehkä askeleen lähempänä sitä, mitä ajatuksia ja arvoja sarjakuvasta voidaan kuvitella välittyvän lukijalle?

Alkuasetelma

Tarinan alku, "Kauan sitten, tuhansien kilometrien päässä pääkaupungista, syvällä vuoriston kätköissä...", viittaa meikäläisittäin satuun tai fantasiaan. Ensimmäiseksi esitellään vahva, haavoittumaton, pikkupoikamainen Son Goku, jolla on häntä. Kertomuksesta käy ilmi, että poika ei ole aikaisemmin nähnyt sen paremmin naispuolisia henkilöitä kuin autoakaan.

Son Goku elelee yksin ja kaksi vuotta vanhemmasta Bulmasta tulee suhteessa häneen klassisen kaksijakoinen hahmo; äiti, joka pitää huolta (neuvoo ja kylvettää) sekä huora, joka tarjoaa itseään seksiobjektina maksua vastaan. Päähenkilöiden välillä käydään keskustelu joka kuvaa hyvin tätä suhdetta. Bulma haluaa pojan omistaman Lohikäärmekuulan joten hän nostaa hamettaan, ja sanoo: "Saat jopa koskettaa ihan pikkuisen...". Son Goku vastaa: "Ai likaista takapuolta? Hyi!" Yhdessä piirrosten kanssa Son Gokun reaktioista välittyy mielikuva, viattomasta pojasta, jolle erogeeniset alueet merkitsevät vain fyysistä eroavuutta, jonka perusteella hän luokittelee ihmiset joko pojiksi tai tytöiksi. Sukupuolielimiin ei hänen kokemusmaailmassaan liity mitään eroottista. Tämä käy hyvin ilmi siitä, että hänellä on tapana tutkia lähes kaikkien tapaamiensa ihmisten jalkoväliä. Vain saadakseen selville kumpaa sukupuolta nämä ovat. Huomion arvoista kenties on, että Son Goku ei tämän tavatessaan kopeloi Kilpikonnamestari Kamesennin etumusta. Tästä olisi sarjakuvaan syntynyt selkeä eroottinen lataus!

Kamesennin ja kilpikonna
Kamesennin ja kilpikonna
Toisen kirjan lopussa poika määrittelee seksikkään naisen sanoen: "Semmoinen eloisa, jolla ei ole kikkeliä". Son Gokun kypsymättömyyden piikkiin voidaan laittaa myös se, että hän lupaa toisessa kirjassa, että Kamesennin pappa saa koskea Bulman rintoihin.

Pilvilentäjät

Vain puhdassydäminen voi lentää Kin-tu-un pilvellä, jonka Kamesennin lahjoittaa seikkailevalle parivaljakolle. Sekä pappa, että Bulma kokeilevat lentämistä, mutta vain Son Goku (ja Chichi!) onnistuvat siinä. Edellä kerrotusta voimme päätellä, että puhdassydämisyydellä tarkoitetaan nimenomaan ajatusmaailman seksuaalista kypsymättömyyttä. Edes rakastuminen ei poista "neitsyyttä" tässä mielessä, sillä Chichi ihastuu tulenpalavasti Son Gokuun ja ehdottelee hänelle pilvellä lentämisen aikana naimisiin menoa. Chichi on noin Son Gokun, ikäinen sillä hänelle on jo kasvanut rinnat. Toisaalta, ujo nuori mies Yamcha, pitää Chichitä vielä pikkutyttönä.

Huumorista

Son Gokun suorastaan liioiteltu tietämättömyys seksiin ja pornoon liittyvistä asioista toimii selkeästi yhtenä sarjan komiikan lähteenä. Bulman ja muiden hahmojen ominaisuuksien (ailahtelevuus, ujous, herkkyys, pervous) liioittelu on toinen Dragon Ballin komiikan kulmakivistä. Kolmas on japanilaisessa sarjakuvassa yleiset hassunkuriset metamorfoosit. Ja neljäs, yllättävät juonenkäänteet (myös metatasot!).

Toiminnan mallit ja ajatusmaailman arvot

Vihamiehet saattavat yhdistää voimansa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Paha saa palkkansa. Väkivaltaa hyvien puolella käyttää Son Goku, joka siis saattaa olla toimissaan ymmärtämätön, mutta ei missään nimessä pahaa tarkoittava. Sarjan pahikset ovat keskivertoa sympaattisempia. Pitkä juonikaari antaa mahdollisuuden hahmojen eri puolten esittelemiselle. Naiskuva Toriyaman hahmottelema naiskuva ei mielestäni juuri poikkea muusta tämän ajan populaarikulttuurista. Sarjasta löytyy vahvan naispuolisen sankarin lisäksi pikkutyttö. Sivuhenkilöinä tarinan alussa vilahtaa sympaattinen mummo ja Oolongin vangiksi päätyneitä makeaan elämään tykästyneitä neitokaisia. Sarjan lopuissa 40:ssä kirjassa esiin marssii epäilemättä muitakin naistyyppejä.

Purr ja Oolong

Molemmat muodonmuuttajat ovat hieman surullisia hahmoja. Puarr on päätynyt kissaksi, ja toimii, lähes vailla omaa tahtoa, pahan Yamchan apuna. Oolong-possu ja Puarr ovat vanhoja tuttuja. Murrosikäisen pojan tavoin käyttäytyvä ja ajatteleva Oolong tuntuu kaipaavan ja etsivän itselleen tyttöystävää (suuri talohan hänellä jo on!). Possun keinot tyttökaverin hankkimiseen ovat melko kyseenalaiset ja tuomitut epäonnistumaan. Bulma haluaa käyttää Oolongia hyväkseen kuulien etsinnässä, mihin tämä alistuu osin tirkistelyn halusta. Toisen kirjan lopussa Oolong kysyy Bulmalta: "Onko pääkaupungissa tyttöjä?" ja saa vastauksen: "Vaikka kuinka, mutta sinä olet härski ja inhottava, eivät ne tykkää." Oolong kuitenkin tajuaa surkeahkon tilansa, mikä paljastuu hänen ajatuksistaan kun hn tarkkaillee Kamesennin papan toilailua: "Vanha gubbe, mutta minuakin härskimpi." Kenties tämä antaa vielä toivoa hahmon henkiselle kehitykselle? Oolong myös kauhistelee, ei ihastele, Jänöjengin miesten väkivaltaista käytöstä sarjan toisessa kirjassa. Poika ei siis ole läpeensä paha.

Yamcha

Yamchan pahojen tekojen vaikuttimina tuntuu olevan lähinnä ahneus. Nuori mies on niin ujo, että kirjaimellisesti sekoaa ikäistensä neitojen seurassa. Koomisten tilanteiden luomiseksi piirtäjä vie hänet kuitenkin usein vastakkain hehkeän Bulman kanssa. Bulma puolestaan näyttää olevan heikkona komeisiin miehiin ja hän ihastuukin Yamchaan ensi silmäyksellä. Toisen kirjan lopussa rakkaus kehittyy molemmin puoliseksi.

Bulma

Bulman mukaan "poikien kuuluu seikkailla". Varsinkin tarinan alussa neito on kylmän laskelmoiva. Oolongille Bulma syöttää itse valmistamansa pillerin, jonka avulla hän voi pitää Oolongia vallassaan. Tälläinen apuneuvo lieneekin tarpeen, niin vahva on Oolongin pyrkimys Bulman tirkistelyyn ja hipelöintiin. Son Goku seuraa Bulmaa hyvää hyvyyttään auttaen häntä etsimään lohikäärmekuulia. Bulma taas tekee pojalle heti alussa kaapin paikan selväksi:"Olen jopa kaksi vuotta vanhempi kuin sinä! Tästedes saat kutsua minua Bulma-neidiksi." Vaikka Bulman touhuamista sarjakuvassa liioitellaankin, hän käyttäytyy nähdäkseni ikäisensä teinin tavoin. Hänen perimmäisenä tavoitteenahan on (yllätys yllätys) löytää lohikäärmekuulien avulla itselleen komea poikaystävä. Välillä Bulma juonittelee ja käyttää seksuaalista vetovoimaansa hyväkseen, aivan kuin hän olisi valmis mihin tahansa kuulien (ja poikaystävän saamiseksi). Toisinaan Bulma taas ujostelee, tehden kaikille selväksi sen että kaikesta huolimatta hän on kunniallinen tyttö. Kesken matkan, autiolla tiellä, Bulma menee tekemään tarpeensa metsään, suojaan Son Gokun (ja lukijan) katseelta. Bulma käyttää siis niitä keinoja, likaisiakin, mitä hänellä on (ulostusreaktion aiheuttava pilleri, pistooli, konepistooli, pikkuhousut) pyrkiessään tavoitteeseensa tai puolustaessaan itseään. Seksuaalista koskemattomuuttaan hän varjelee huolella pitäen kontrollin joka tilantessa itsellään. Kirjoissa on useita kohtia, joissa Bulma myös varoittelee koskemasta itseensä: "Jos yrität jotain, minä huudan." "Jos vielä tirkistelet, kutsun poliisit." Bulman mielestä Son Goku on "Outo tyyppi". Pestessään tätä hän toteaa: "en ole koskaan aikaisemmin nähnyt alastonta miestä." Outouden Son Gokun käytöksessä huomaa lukijakin, mutta sen voi tulkita myös niin, että Bulma pitää outona sitä, että hänen viehätysvoimansa ei tepsi tähän poikaan niin kuin muihin hänen tapaamiinsa miespuolisiin eläjiin.

Kohuttuja kohtauksia

Ensimmäisen kirjan sivulla 68, Bulman nostaessa hamettaan, sekä pappa että kilpikonna reagoivat pää säihkyen housuttomaan ilmestykseen. Kilpikonnan silmät suurenevat, mutta jo seuraavassa ruudussa (ja muutamassa sitä seuraavassa) se on nolona häpeissään. Papan reaktio peittyy enimmäkseen aurinkolasien taakse. Itse asiassa tirkistelijän silmiä ei näytetä myöskään toisessa kirjassa. Hän ei riisu lasejaan edes "parantaakseen näkyvyyttä". Pedofiliasyyttet lähtivät liikkeelle siitä, että Kilpikonnamestari Kamesennin haluaisi tarinassa valokuvata ja koskea Bulmaa. Kumpikaan hänen mielihaluistaan ei toteudu. Toisessa kirjassa Bulma kiristää muodonmuuttaja-Oolongia ottamaan tytön hahmon ja päästämään tämän pinteestä. Aluksi Oolong vastustelee:"Ei kuulu minulle, en halua ukon lääpittäväksi! Ei käy!" Lopulta Oolong järjestää papalle veret seisauttavan näytöksen (jota ei näytetä lukijalle). Hän meni Bulman mielestä kuitenkin liian pitkälle. "Idiootti! Tuo oli liikaa! Teit minusta pervonaisen!", Bulma huutaa mäjäyttäessään Oolongia nyrkillä päähän.

Moraalisia kysymyksiä

Entä miten sarjan muut henkilöt suhtautuvat papan irstaisiin ehdotuksiin? Kamesennin "apulainen" puhuva kilpikonna, paheksuu tätä toistuvasti. Ensimmäisen kirjan sivulla 67 se sanoo: Millaista käytöstä! Hävetkää, mestari!! Toisen kirjan sivuilla 26,27 ja 28 kilpikonna moralisoi ja häpeää mestariaan. Turhaan (s. 30) se vielä kehottaa pappaa "olemaan ihmisiksi". Oolongin ohella kilpikonna on kuitenkin ainoa miespuolinen hahmo, joka pitää papan harrastuksia tavallisuudesta poikkeavana.

Lapset ja seksuaalisuus

Dragon Ball on kieltämättä hämmentävä teos. Se nosti esiin kysymyksen siitä, saako seksuaalisuutta kuvata lasten tai nuorten käsiin päätyvissä sarjakuvissa tai muussa viihteessä? Tähänhän ei ole meillä totuttu. Lasten sarjakuvan hahmot eivät tunnu olevan tietoisia seksuaalisuudestaan. Seksiä ei harrasteta ja kaikki siihen viittaava on karsittu pois. Edes niin sanottua normaalia parisuhdetta ei juuri kuvata, puhumattakaan siihen kuuluvasta rakkauselämästä. Kun ei ole mitään mallia, ei ole ainakaan väärää mallia -tyyppinen ajattelu on vallalla.

Onko tälläinen "sensuuri" järkevää? Olisiko syytä miettiä, miten lapselle voitaisiin turvallisella tavalla antaa mahdollisuus kurkistaa aikuisten maailmaan? Vai pitäisikö vain toivoa, että hän ei törmää pervertikkoon kadulla tai puistossa? Nämä kysymykset eivät oikeastaan kuulu tähän juttuun. Yleisesti ajatellaan, että se miten ja mitä lapsille kerrotaan seksuaalisuudesta, on vanhempien vastuulla. Kehitys on kuitenkin johtanut siihen, että myös lapsiin kohdistuu tahattomasti koko ajan ns. eroottisia viestejä. Lasten suojeleminen väkivallan näkemiseltä on sekin suuri haaste.

Sensuuri iski

Viikolla 21, pedofilia syytteistä hermostuneet kustantajat ja jakelijat lupasivat ensin siirtää hyllyissä kirjat pois lasten ulottuvilta ja muutaman päivän kuluttua ne päätettiin vetää kokonaan markkinoilta. Sensuurin kouriin joutui sarjakuva, jossa pedofiilisiä ajatuksia hautovaa ukkoa paheksutaan sekä pidetään säälittävänä ja naurettavana. Bulman mallia seuraamalla tytöt voisivat ehkä oppia miten lääppijöihin, namusetiin, vilauttelijoihin ja vemputtajiin pitäisi suhtautua.

Dragon Ball opettaa lisäksi, että sekä pojat, että vanhat ukot haluavat usein tirkistellä tyttöjä. Kirjan hahmoista vain vanha setä, opettaja Kamesen, on kieroutunut niin, että haluaa kosketella ja taputella. Arvostettu ja hyvämainenen aikuinen voi siis olla lapsen hyväksikäyttäjä. Dragon Ballissa kukaan ei kuitenkaan hyväksy hänen toimintaansa, eikä alistu pervon uhriksi. Onko tämä se viesti ja toimintamalli, jota tietyt piirit eivät halua lasten tietoon? Vai onko teoksessa sittenkin sisäänrakennettuna jokin mystinen pahuuden siemen? Ja onko aika taas kerran kypsä sensuuripykälien jyrkentämiseen. "Viihteen siistiminen" on ainakin kirjattu uuteen hallitusohjelmaan.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

kommentoi 25.05.2003 klo 20:37:17 seuraavaa:
Sensuuri on väkivaltaa ja alistamista. Niinpä se lisääntyy kun rosvot riehuu öljyn perässä.

jouko kommentoi 26.05.2003 klo 09:15:23 seuraavaa:
Hyvä ja asiallinen artikkeli, Kiitos Reima. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että on sääli ja Ball:itonta toimintaa että ko sarjakuva vedettiin pois myynnistä. itse en havainnut pedofiliaan viittaavaa ensimmäisellä lukukerralla, ehkä keskityin liikaa 'flippaamattomuuteen totutteluun'. Huumori toki oli aluksi outoa, mutta 'kunnollista', koska Kamesennin pappaa pidettiin outona ja paheksuttiin. Halutessaan paheksunnan voi tietenkin tulkita liian vähäiseksi :( ja saada aikaan vahinkoa sarjakuvan julkaisutoiminnalla (käyty keskustelu toki on ollut tarpeellista ja arvokasta sekä lastenedun mukaista, mutta loputulos mielestäni väärä)

Reima Mäkinen kommentoi 26.05.2003 klo 10:57:40 seuraavaa:
Tänään oli HS:n yleisönosastossa asiallinen kirjoitus lasten suojelemisesta ja kaikesta mikä siihen liittyy. Sarjakuvaa ei mainittu erikseen, mutta Pia Helenius totesi mm. että "Haasteena väkivaltaisen käyttäytymisen ennaltaehkäisemisessä ei ole ensisijaisesti media- ja virtuaalimaailman vaikutuksiin puuttuminen; on kiinnitettävä huomiota etenkin lapsen oman lähipiirin yhteisöihin, sekä myös monelaisiin laajempiin yhteiskunnallisiin tekijöihin..."

Toisaalta, nyt kun ei enää puhuta mediaseksikkäästi pedofiliasta, monikaan ei varmaan tule kiinnittäneeksi huomiota koko asiaan. Lapsethan saatiin jo pelastettua kun lohikäärmekuulailijat saatiin kuriin ja Karpela kyllä hoitaa loputkin splättääjät.

Antti Alhonen kommentoi 02.06.2003 klo 00:59:38 seuraavaa:
Saammekohan Suomeen pian ennakkosensuurin takaisin? On mielenkiintoista, minkä takia pitkän kehityksen jälkeen lähdetään vajoamaan takaisin.

Tällä hetkellä kuitenkaan kyse ei liene mitenkään Dragon Ball -sarjakuvan sisällöstä. Sisältöhän on aivan kevyttä verrattuna siihen, mitä esimerkiksi tv:stä tulee kymmeniä ohjelmatunteja vuorokaudessa. Erona on se, että näitä tv-ohjelmia voi kuka tahansa lapsi katsoa; kustantaja kielsi Dragon Ball -sarjakuvien myynnin alle 12-vuotiaille. Samaan aikaan myydään tämänikäisille muita lehtiä, joissa sisältö on kymmeniä kertoja rajumpaa. Kyse ei siis voi olla Dragon Ball -sarjakuvan sisällöstä tai lasten suojelemisesta.

Ei, lasten suojelemisesta ei ole kysymys. Lasten suojeleminen on sangen hyvä tekosyy harjoittaa rasismia. Jos Dragon Ball olisi ollut amerikkalainen sarjakuva, kohua ei olisi nostettu. Tämän tietää siitä, että samaan aikaan myydään lapsille vastaavia amerikkalaisia tuotteita.

Ilmeisesti muutamat kansanedustajatkin ovat olleet tässä laittomassa operaatiossa, joka tunnetaan nimellä herjaus tai solvaus, mukana. Toivon, että kustantaja viitsisi tehdä asiasta rikosilmoituksen.

Reima Mäkisen kommentin tendenssi jäi hieman epäselväksi. Hän ilmeisesti ehdottaa tv:n kieltämistä, mikäli en käsittänyt väärin. "Karpela kyllä hoitaa loputkin splättääjät."

Aapo Pihkala kommentoi 02.06.2003 klo 11:35:06 seuraavaa:
Tätä artikkelia siteerattiin viimeisimmässä Suomen Kuvalehdessä. Vieressä oli kirjoitus, joka sivusi Dragon Ball -sarjakuvaa. Helsingin Sanomissakin on ollut ylesosastolla viime aikoina vastaiskuja "huolestuneita perheenäitejä" kohtaan (niin sarjakuvista kuin tietokonepeleistäkin).

Reima Mäkinen kommentoi 04.06.2003 klo 12:19:53 seuraavaa:
Jeepu. Se sunnuntainen lukiolaishemmojen kirjoitus oli oikeen hyvä. Ilmeisesti se auttaa kun useampia samanhenkisiä kirjoituksia menee kolisee toimitukseeen. (Kyllä minäkin laitoin postia sinne).

Alhoselle, en ehdota tv:n kieltämistä. Viittaan tuolla lainamallasi pätkällä siihen, että lisää "ruumiita" saattaa vielä tulla, koska tosiaan tämä asia (viihteen siistiminen) on käsittääkseni kirjattu hallitusohjelmaan tai ministerin omaan "työlistaan".

No, eihän sitä koskaan tiedä, ehkä nämä huolestuneet tahot saivat jo kaipaamansa määrän positiivista julkisuutta ja jättävät meidät rauhaan.

Jussi Kari kommentoi 05.06.2003 klo 01:52:06 seuraavaa:
Joo, kiva että se huomattiin.

Valitettavasti siitä ei ole mitään hyötyä jos se ei aiheuta minkäänlaisia reaktiota - kuten Reima jo sanoikin, mediaseksikkyys katosi ja vanhemmat ovat tyytyväisiä kun saatiin "pedofiilisarjakuva" pois kauppojen hyllyiltä.

Suomen lain mukaan Dragonballissa ei ole mitään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön viittaavaakaan - kuten joku jollain toisella keskustelupalstalla sanoi, sen ikäinen saa tarjota itsensä vaikka vanilliinikastikkeessa alasti kelle tahansa papalle niin tahtoessaan.

Mutta kyllä se nyt oli ehdottoman pakko saada pois kauppojen hyllyiltä, olihan se sentään PAHAA ja SYNTISTÄ JAPANILAISTA SARJAKUVAA ja tunnetusti japanilaiset ovat pahoja, ovat kehittäneet jopa täysin sairaat Pokemonit ja Digimonit jotka houkuttelevat lapsia saatananpalvontaan, Sailor Moonin joka antaa tytöille huonoja esimerkkejä liian lyhyistä hameista yms.

Saapa nähdä, saadaanko Lohikäärmepalloja takaisin hyllyille, tai saadaanko mitään mangaa ikinä.

Ja minun mielestäni on vanhempien asia päättää, mitä heidän pikku-Villensä lukee, ei yhteiskunnan. Mutta sitähän ei Karpela ilmeisesti tajua...

Kolmen lapsen äiti kommentoi 05.06.2003 klo 01:58:58 seuraavaa:
Tämä artikkeli on Suomen sairaimman pohjasakan juonittelua. Onneksi teksti on niin läpinäkyvää, että siinä näkyvä tunnustettujen ongelmien vähättely voitaneen ohittaa olan kohautuksella. Itse tulin raskaaksi 15-vuotiaana enkä todellakaan halua yhdenkään lapsistani kokevan samaa kohtaloa! Hävetkää, senkin sairaat pedofiilit, hävetkää! Teidän kaltaisenne sairaat ihmiset tarvitsevat apua.

Marvin kommentoi 05.06.2003 klo 16:33:21 seuraavaa:
Trolli? Vitsi? HÄH!?

Jaakko Pehkonen kommentoi 06.06.2003 klo 09:31:41 seuraavaa:
Itse en ennättänyt edes lukea Dragonball-opuksia, mikä harmittaa vietävästi. Japanilainen tyyli ei ilmeisesti sovi länsimaiseen ajatteluun, sillä en oikein usko että ko. sarjakuvassa olisi tieten tahtoen haluttu viljellä pedofiliaa yms. Lukemattomuudestani johtuen jätän kuitenkin Dragonball-opusten pohtimisen muille.
Sensuuri vaikuttaa pesiytyvän pelottavalla tavalla yhteiskuntaan ja viihteeseen. Muistaakseni Marvelin lehdistä on tehty täysin savuttomia, eli hahmot eivät enää tupakoi yms. Estranged! Eivätkö huolestuneet päättäjät/kansalaiset/vanhemmat osaa kohdata ongelmia muuten kuin lakaisemalla ne maton alle? Joutuvatko seuraavaksi sensuurin hampaisiin alkoholi, huumeet, VÄKIVALTA... tämä tietäisi kuoliniskua viihdeteollisuudelle.

Taavi Suhonen kommentoi 06.06.2003 klo 13:03:39 seuraavaa:
Koko DB-kohuhan oli ihan älytön monistakin syistä - ensikisi, kuten jo mainittiinkin, Suomen lain mukaan kyseessä ei ole pedofilia. Toiseksi, Kamesennin ei tiedä minkä ikäinen Bulma on. Ulkomuodon perusteella kyseessä kun voisi olla vaikka parikymppinen tyttö.

Marvelin savuttomuus pätee vain kaikenikäisille tarkoitettuihin lehtiin (Hämis, IN, jne.) Tietääkseni Logan saa yhä sauhutella New X-Menissä. Siltikin kyseesä on hätävarjelun liioittelu - itse luin alle kymmenvuotiaana lehtiä, joissa Möykky, Logan ja Nick Fury vetävät sikareita ja enpä ole ikinä polttanut.

Aleksi Eerola kommentoi 08.06.2003 klo 09:18:33 seuraavaa:
Ongelma on siinä, etteivät vanhemmat tai hallitus tajua mangasta tai animesta mitään.

He eivät tajua sen huumoria, koska he eivät ole ennen ikinä lukeneet mangaa.

Katsokaa nyt,
Telkkarista tulee mielinmäärin seksiä, väkivaltaa, pornoa, mutta silti he kieltävät yhden vaivaisen, SUOSITUN sarjakuvan myymisen.

Ja sinä "kolmen lapsen äiti":
Oletko IKINÄ lukenut kunnolla tai katsonut mitään japanilaista tuotantoa?

Kaikki Japanista tuleva ei ole pahaa, te ette vain TAJUA sitä.

Onko esim, Sen to Chihiro no Kamikakushi (Henkien Kätkemä) tai Tonari no Totoro (Näkymätön Ystävä) tai vaikka Muumit pahoja?

Ja jos et sitä tiennyt, niin Muumit ovat animea, eli japanilaista piirrettyä.

Te kaikki, jotka luulette, että anime ja manga ovat pahaa niin voin vain sanoa, että:
IDIOOTIT!

Mimi kommentoi 08.06.2003 klo 12:45:53 seuraavaa:
Se minkä käsityksen olen pikkuhiljaa saanut on se että suomalaisille ihmisille on täysin vieras käsite sarjakuvien suuntaus eri ikäluokille. Ja tämä sama koskee piirrettyjä. Kaikki suloisesti piirretty ja iloisesti väritetty ei ole lapsille suunnattua suloisen typerää touhotusta jossa tarinan kohokohtana on se kun yhden päähenkilön kadonnut, rakas leikkiauto löytää tiensä takaisin omistajansa luokse. Ehei, tässä on kyse nuorille/nuorille aikuisille suunnatusta sarjakuvasta ja sehän pitäisi ihmisenkuin ihmisen huomata.

Eikö Kolibri siis todellakaan tarkastanut tätä sarjakuvaa alun alkaen, ja sijoittanut tätä kaupan hyllyillä sopivaan paikkaan, vai eivätkö he yksinkertaisesti osaa mieltää sarjakuvia muuna kuin lasten viihteenä? Edelleen yhdyn kommentteihin joiden mukaan tällä sarjakuvalla ei ole mitään tekemistä pedofilian kanssa, ja näiden puheiden takana seisoo myös Suomen laki.

Mistä siis niin valtava kohu? Siitäkö että vanhemmat eivät osaa valvoa mitä lapset tekevät? Sitä en voi mennä varmasti sanomaan, mutta joka tapauksessa ketään muuta ei voi näiden kirjojen joutumisesta lasten käsiin syyttää kuin vanhempia itseään.

Muutama vuosi sitten oli puhetta väkivaltaisista tai muuten vain lapsille sopimattomista videopeleistä. Lapset pelasivat mm. GTA:ta, ja sanottiin että he saavat huonoja vaikutteita tästä pelisarjasta. Silloin herääkin kysymys, miten lapset ovat saaneet käsiinsä pelejä joita ei alle 18 vuotiaille myydä.

Jätän tämän viestin jokaisen vanhemman, lapsen sekä jokaisen DB:n markkinoilta pois vetämisen kannattajien mietittäväksi.
Kiitos.

lael kommentoi 08.06.2003 klo 12:59:02 seuraavaa:
Minusta dragon ball sarjakuvassa ei ole mitään pedofiiliaan liittyvää. Tämä koko kohu on aivan älytön. Telkustahan tulee seksiä ja väkivaltaa koko ajan ja te äidit annatte lapsienne sitä katsoa mutta PAHAA JAPANILAISTA SARJAKUVAA ei saa ihmiset lukea. Jos tykkäätte näin, niin pitäkää se omana tietonanne tai sanokaa lapsillenne että älkää ostako niitä. Hemmetin tyhmää tuommoisesta valittaa. Kaikki joka japanista tullut on pahaa. Jos se muualta olisi, sillon se olisi hyvä juttu. Otetaan esimerkiksi Myrkky lehti. Siinä on paljon härskimpää juttua kun missään dragonballissa. Se on ollut jo monia vuosia Aku Ankan vieressä ja miksi te kukkahattutädit ette siitä ole valittaneet? KOSKA SE EI OLE JAPANISTA!!! Olette te kukkahattutädit niin hemmetin tekopyhiä kun menette yhteiskunnalle tuommoisesta valittamaan ja sitten 9v lapsenne katsoo Sinkkuelämää ja Teho-osastoa iltaisin. Tuommoisien kanssa menee hermot!

ps. Kolmen lapsen äiti: Mitäs menit hässimään teininä? Ei dragonball sitä sinulle tehnyt. Ja jos lapsesi nyt menevät ja pyöräyttävät 15-vuotiaina perheen niin minusta tuntuu että he eivät ottaneet oppia dragon ballista vaan sinusta! "
Häpeä, senkin sairas hullu, häpeä! Teidän kaltaisenne sairaat ihmiset tarvitsevat apua."-lainattu ja editoitu from Kolmen lapsen äiti

Vili Äijö kommentoi 08.06.2003 klo 13:03:12 seuraavaa:
kolmen lapsen äiti: olenko minä nyt pedofiili? Olen kolmetoista vuotias ja luin kaikki 4 Dragonball kirjaa. Naureskelin Kamensennin kohdassa mutta olenko nyt pedofiili? Pitääkö minun nyt mennä puistoon pahoinpitelenmään ja hyväksikäyttämään nuoria tyttöjä?

Jagez kommentoi 08.06.2003 klo 13:18:46 seuraavaa:
Itse tulin raskaaksi 15-vuotiaana enkä todellakaan halua yhdenkään lapsistani kokevan samaa kohtaloa! Hävetkää, senkin sairaat pedofiilit, hävetkää! Teidän kaltaisenne sairaat ihmiset tarvitsevat apua.

Olenko minä sairas ihminen? olen minä mielestäni ihan terve 16 vuotiaaksi pojaksi. Pidän Animesta ja Mangasta pistäisitte edes Dragonballit pornokauppaan jonne pienet lapset menisivä aikuistensa kanssa ostamaan Dragonballia ja näkisivät härskejä.

Prologue kommentoi 09.06.2003 klo 13:13:46 seuraavaa:
Täytyisi varmaan alkaa kerätä adressia DB:n kaupoista vetämisen vastustamiseksi. Tai itselleni se on sama,en seuraa sarjaa enkä ole lukenut noita pokkareita. Minusta on silti törkeää,että kaikki mangaan viittaava halutaan aina karkoittaa tai mustamaalata heti jollain asialla.DB ei ole suunnattu pikkulapsille,jo katseluaika tulee sen verran "myöhään",mutta kun suomalaisia kukkahattutätejä ei oikein voi pakolla tutustuttaa mangaan.....

Dec kommentoi 12.06.2003 klo 23:25:06 seuraavaa:
disneytä saamme ilmeisesti kiittää siitäkin, että sarjakuvia ja piirrettyjä pidetään pelkästään lapsien viihteenä. ei siis mikään ihme, että kukkahattutädit säikähtävät, kun sarjakuvahahmot tiedostavat seksuaalisuutensa (toisin kuin esim. aku ankka, joka on niin estoton että kulkee ilman housuja). mutta sinänsä hassu juttu, että nämä kireäpipoiset vouhottajat tekivät karhunpalveluksen; kohun takia dragon ballsia myytiin varmasti jumalaton määrä :D

Reima Mäkinen kommentoi 14.06.2003 klo 11:21:47 seuraavaa:
Ha ha, hauskaa. Toi 3 lapsen äiti oli varmaan joku feikkaaja!? Huuskon Mikko heitti Kemissä vielä yhden mahdollisen salaliittoteorian. Nimittäin että tässä saattaa olla takana ruotsin kielen asemasta huolestuneet. Nythän koukkuun jäänyt jengi rientää sitten ostamaan "porno Dragonballinsa" ruotsiksi kun niitä ei enää suomeksi saa!

Enivei. Suomen Egmont ei kuulemma ole säikähtänyt DB kohusta, joten mangaa nähtäneen Suomeksi lisää lähitulevaisuudessa. Saas nähdä kuinka paljon ilmaista mainosta se saa siinä vaiheessa?! Joka tapauksessa tätä uutista tervehdin ilolla ja odottelen asiasta virallista ilmoitusta/tiedotetta.

Sarjisfestareillakin on syksyllä tarkoitus yrittää hieman paneelikeskustelun muodossa avata mangan saloja ns. perus sarjakuvan yleisölle. Että eiköhän se tästä.

Killa Hill Nigga kommentoi 16.06.2003 klo 00:56:44 seuraavaa:
MITÄ!!!!! Onko Dragon Ballit vedetty markkinoilta?!? Voi ju******a saa***a! En ole nimittäin tätä aikaisemmin kuullut, jotain vain siitä että "siinä on pedofiliaa" jne jne. En ole välittänyt aikasemmin, mutta en oo kuullu että se on vedetty pois markkinoilta! Jäi multakin ne sitten ostamatta, kun en aikasemmin kerenny. Pitää varmaan tilata jostain englannista tai jenkeistä. Kohta tippuu päitä. Ei oo totta!

Mika H kommentoi 17.06.2003 klo 19:09:43 seuraavaa:
Edelleen eletään siihen aikaan jolloin kun jotain uutta ja mielenkiintoinen tuotteet (minkä suomalaiset eivät näe jokapäivinen) tulevat hyllylle ja niistä aikuiset jotka pelkäävät ala-ikäiset saaneensa käsiksi ja alkavat tekemään ns. kohua.

Tämä tuttujuttu kohu on ollut tapahtunut aihemmin mm. videopelin väkivaltaan heti kun Grand the auto tuli kauppahyllylle.

Sanotaan näin: Jos DB kustanja Kolibri ei piittaa noista kohusta, niin näitä juttua unohtetaan lopullisesti ja myynti jatkuu normaalisti, kuten muita tuotteet, jotka kustanja/julkaisija jotka mielestä haukkuva koira ei tee haavan.

Gorefiend kommentoi 17.06.2003 klo 23:25:01 seuraavaa:
Hooh, aloitetaan nyt kärkeen sillä, että tästä nikistä on turha vetää mitään johtopäätöksiä. Se ei merkitse, että olisin joku mielipuoli psykopaatti, niinkuin joku kukkahattutäti saattaisi kuvitella >:(

Sitten itse asiaan:
Ihmiskunta on aina pelännyt kaikkea, mitä se ei käsitä. Hyvänä esimerkkinä käykööt mm. noituus, ja nyt myöhemmin se, että pelien uskotaan tekevän nuorista väkivaltaisempia, yms.
TV:stähän on väkivaltaa tullut vaikka kuinka paljon, vaikka kuinka pitkään. Ja suurin osa TV:n väkivallanteosta tapahtuu lasten piirretyissä. Ja sitten itse asiaan, eli DB:n "pedofiliaan"
Mitä itse olen Dragon ballia vähän lukenut, sanoisin ensiksikin pedofilia-sanan olevan turhan jyrkkä. Kamensenn on sairas, totta, mutta häntä kuulemma pidetäänkin outona, tjsp. Toisekseen useimmissa fantasiatarinoissa liioitellaan hahmojen luonteenpiirteitä, jotkut ovat yltiöpäisesti sitä, toiset tätä. Jätän kommenttini täydentämisen muille, asiaan paremmin perehtyneille, mutta toivottavasti edes joku saa tästä lisää "katselukulmia" kommenttiinsa.
Gorefiend kuittaa.

Ken kommentoi 04.07.2003 klo 18:40:28 seuraavaa:
hahah vai on tämä artikkeli pohjasakan juonittelua? no on se hyvä että nuorimamma tuomitsee meidät "pedofiilit" omasta mielestäni pohjasakkaa ovat kylläkin juurituollaiset nipottajat jotka eivät ole sivuakaan mangaa lukeneet tai vilaustakaan animea katsoneet. no juu mut en ala katokomaan verisuonia päästäni(koska olen jo kaikki katkonut tämän DB kohun takia) ... kauan eläköön manga ja anime!

Jenni kommentoi 07.07.2003 klo 14:09:44 seuraavaa:
Mielestäni "pedofilia" ei sovi lainkaan DB-sarjaa kuvaamaan, eikä siinä ole edes väkivaltaa niin paljon kuin monissa muissa tuntemissani sarjakuvissa. Lisäksi voisi huomauttaa ettei sarjakuvat ole ainoastaan lapsia varten, kaikillehan ne on tarkoitettu. Miksi DB-sarjaa pitäisi vetää pois tarjonnasta, kun sitä ei tehdä muille sarjiksille, mitkä pursuavat väkivaltaa?Jos joku ei halua lukea tai kuullakaan DB:sta, älä yksinkertaisesti lue! Miksi kaikkien pitäisi kärsiä siitä että joku ei pidä sarjakuvista? Itse olen seurannut Subbarin DB-sarjaa, ja haluaisin myös sarjiksetkin kokonaisuudessaan käsiini. Rehellisesti sanottuna hävettää kun jotkut nostavat tällaisen äläkän muutamasta sarjakuvakirjasta, joita kukaan ei pakota lukemaan. DB:t takaisin hyllyihin!!

Eppu kommentoi 08.07.2003 klo 21:18:19 seuraavaa:
Tosi hyvin kirjotettu:D

Lucy kommentoi 17.07.2003 klo 19:43:48 seuraavaa:
Omasta mielestäni ei ollut mitään syytä ottaa Dragon Ball:lia kokonaan pois markkinoilta. Se oli suosittu, eikä mielestäni ollenkaan pedofilisminen. Pervoutta tietenkin voi havaita monessakin kohdassa, mutta on niitä sarjakuvia muitakin. Kuten vaikka Pikku Piko. Ja joku tuossa jo sanoikin: televisiosta tulee niin paljon seksiä, pornoa, väkivaltaa, ja ties mitä, joten mielestäni on naurettavaa vetää pois markkinoilta sarjakuva, jossa tätä ei esiinny edes paljoa. Eikä Suomessa edes ole juuri yhtään manga/anime sarjakuvaa.

Onko Dragon Ball mahdollista saada vielä kauppoihin?

hyypiö kommentoi 25.07.2003 klo 17:39:07 seuraavaa:
Luin tätä joskus, mutta äiti heitti ne roskiin koska siinä oli pornoa ja väkivaltaa. carmeaa

??????? kommentoi 01.08.2003 klo 02:52:13 seuraavaa:
Dragon Ballin vieminen pois myynnistä oli ihan turhaa sillä saa alaikäiset paljon pahempaakin luettavaa jos haluavat ja DB:ssä ei ollut mitään pedofiiliin viittaavaa!!!
miksi esim myrkkyä ei viedä pois markkinoilta ja onhan sthepen kingin kirjoissa paljon pervoja juttuja ja niitä saa lainattua kirjastoista.
miksi siis niitä ei viedä pois myynnistä koska ne eivät ole japanilaisia.
DB oli ainut sarja jota luin kunnolla ja on lukeminenkin parempaa viihdettä kuin tietokoneilla ja muilla pelikoneilla koneilla palaaminen.
miksi siis sinkkuelämää sarjaa ei kielletä ja muita ohjelmia joissa näytetään paljasta pintaa

Ps:toivottavasti joku muu kuin kolipri uskaltaa laittaa DB myyntiin sillä se on parasta luettavaa.

Antti kommentoi 21.09.2003 klo 17:49:51 seuraavaa:
Kyllä ne jotkut osaa olla pöljiä ottaa nyt paras kirjasarja pois myynnistä

Jarkko Sivula kommentoi 26.09.2003 klo 13:08:10 seuraavaa:
PAHAT JA PERVOT JAPANILAISET HYÖKKÄÄVÄT! Näin tuntuvat ajattelevan asioista päättävät ihmiset.

X-Menissä on ollut paljon 14 - 16 vee hemaisevia tyttöjä tiukoissa asuissa, eikä kukaan ole sanonut mitään. Vanhoissa ja kriitikoidenkin arvostamissa klassikkosarjakuvissa pikkupojat ja tytöt vilauttelivat toisilleen housujensa ja hameidensa alta löytyviä juttuja... mutta hei! Ne ovat taidetta ja ne ovat vanhoja.

Elokuvassa Traffic oli kohtaus jossa muistaakseni 17 vee tyttö harrastaa seksiä itseään vanhemman miehen kanssa... ja elokuva on todella arvostettu, kehuttu ja suosittu... eikä edes mitään 18 kamaa.

Tekisi mieleni huutaa, että LOPETTAKAA JAPANILAISTEN LYNKKAUS!!!

VEGETA kommentoi 26.09.2003 klo 16:03:42 seuraavaa:
noniin... kuka se ääliö on joka sano et "dragonball pitää ottaa pois markkinoilta!"? dragon ball on yks maailman suosituimmista lehdistä miksi juuri se???? nyt en saa ikinä tietää voittaako goku tai krillin maailman vahvin turnauksen. ja muutenkin "rahan menoa!" ei oo totta! akkareita saa 1e kpl ja niis on jotain 29 sivuu mutta dragoballin saa 5e kpl ja siin on jotain 100 sivuu. nyt mun pitää ostaa erimaan kielisii aioin kerran ostaa mut se makso 20e ja 10snt kiitos vain isit, äidit ja kukkahattutädit!oisko päivää pahemmin voinu pilata?

Kamesennin Pappa kommentoi 06.10.2003 klo 16:49:45 seuraavaa:
Dragon Ball RulezZz

Olen samaa mieltä mieltä että DB on paras.
Siis mitä järkee ottaa semmonen sarjakuva pois joka yks maailman suosituimmista!!!!
Hintaki on kohtuullinen.

hazart kommentoi 19.10.2003 klo 12:40:47 seuraavaa:
Olen itse sarjakuvan tekijä. Ehdotan ikärajoja sarjakuvalehtien kansiin. Myyjä voi sitten katsoa, että lapsille sopimaton materiaali ei lähde pikkupojan matkaan. Siitä voisi itsekin jo kannesta päätellä mitä lehti sisältää. Itse en jaksa lukea sellaista sarjakuvaa missä vain herkutellaan paljaalla pinnalla. Hyvä tarina ja taidokas tyyli on tärkeämpää. Ja joillekin kirjoittajille täällä: Tuo kiroilu ei ole kovin kunniakasta... Ottakaa kantaa ikärajaan!

?? kommentoi 16.11.2003 klo 11:27:36 seuraavaa:
Okei! jos nyt ekana aletaan kommentoimaan tätä pedofilia asiaa, niin voin sanoa, että se on täyttä p#%&aa. Olen lukenut ja nähnyt lähes kaikki Dragonball-trilogian sarjat ja pokkarit ja voin sanoa, että kepeämielinen ja humoristinen Dragonball-sarja, vaihtuu myöhemmin vakavampaan ja syvällisempään tarinaan nimeltä DRAGONBALL Z! Ja tämä Dragonball Z on saavuttanut suuren suosion, ei pelkästään tavallinen Dragonball. Sarja muuttuu aika rajusti, sillä siinä seurataan gokun seikkailuja, kun hänestä on tullut aikuinen ja voin vakuuttaa, että sarja saa vielä monia ystäviä.

Syklo kommentoi 31.12.2003 klo 19:00:36 seuraavaa:
Hip heijaa. perjantai 9.1. tulee 5. Dragon Ball pokkari

Jomppe K kommentoi 23.01.2004 klo 17:48:12 seuraavaa:
Pedofilia=paha
Sarjakuvat=hyvä

Tämä kohu ainakin näyttää miten tylsää ihmisillä on kun täytyy ryhtyä väkisin moralisoimaan joitain yksittäisiä kuvia joissain sarjakuvalehdissä.

Viivi ja Wagner=sodomiaa?
Myrkky="normaali" nuortenlehti?

Yleisesti "hyväksyttävä kuva" japanilaisista tuontipornokeisareina ja moraalittomina demonisina lastenvihaajina ei juuri naurata, koska kommenttien takaa paistaa syvän ennakkoluuloinen ja rasistinen käsitys kulttuurista, jota harva oikeasti väittää tuntevansa.

Sq kommentoi 24.01.2004 klo 00:56:41 seuraavaa:
hazart mainitsi kommentissaan ikärajat. Itse en ainakaan ole huomannut Jommpe K:n mainitsemalla Myrkyllä olevan mitään ikärajaa, joten miksi esim. mangassa pitäisi olla (ellei se ole hentaita tms.).

Jla kommentoi 16.03.2004 klo 06:17:31 seuraavaa:
Dragon Ball on palannut kauppoihin, joten se siitä.

chii-san. kommentoi 07.04.2004 klo 11:41:47 seuraavaa:
Itse olen suuri animen ystävä, ja mielestäni japanilainen huumori voittaa tuhannesti länsimaalaisen huumorin.
Ja kukkahattutätien suhtautumisesta animeen: muistuu mieleen, miten oma äitinikin friikkasi kun katsoin pienenä (sensuroitua) hopeanuolta tv:stä. sen mielestä se ei olisi sopinut silmilleni. itse taas katsoin ne neljä kasettia moneen kertaan kaverien kanssa. taisi olla ensimmäinen tutustuminen animeen.
sitten tuosta dragonballista, vasta toissapäivänä lainasin kaikki neljä osaa, ja että minä nauroin. nauroin katketakseni. tv-sarjaa en pysty katsomaan, kamalasti leikattu pois niistä ja kun se on vielä dubattu niin aivan hirveältä kuulostaa.
ja tuollaisia db:n kamesennin-pappoja on ihan oikeasti olemassa, jotka pamauttelevat naisia ja naistennäköisiä persuksiin tai ehdottelevat irstaita. Ja se saa yleensä vain naurua ja hymyä aikaiseksi. harmi. olisin halunnut lukea lisää. no, onneksi on internet.

Guu kommentoi 17.08.2004 klo 17:24:55 seuraavaa:
Tämä (hyvin, hyvin sekava) viesti on suunnattu kommentoijille, joista suurimmalla osalla ei ole mitään kykyä ajatella siltä kannalta, minkä ikäisille koko sarja on suunnattu.

Dragon Ball ei ole alusta alkaenkaan ollut lapsille suunnattu. TEINEILLE JA SIITÄ ETEENPÄIN, EI LAPSILLE. Tuo koko kohu oli Kolibrin oma vika, kun eivät tajunneet laittaa ikärajasuosituksia tai edes kehoittaa kauppoja nostamaan ne muualle kuin Prinsessa-lehden viereen. Itse huumori ja juoni on kuin suoraan teinimaailmasta, eikä siitä mihinkään muutu. Teinien ja nuorempien huvit ovat tietääkseni täysin erilaiset; suurin osa teineistä puhuu ison osan päivästä pelkästään seksiä koskevista asioista. Eipä yksi Dragon Ball paljoa järkytä. Jos tahdotte nähdä todellista pervoutta animen ja mangan maailmassa, siirtykää valittamaan vaikka hentaista.

temi kommentoi 11.03.2005 klo 18:57:14 seuraavaa:
ei pentele ku jaksaa ärsyttää tommoset dragon balin morkkaukset

Hanetzu kommentoi 14.03.2005 klo 16:52:28 seuraavaa:
DbZ ei olepaha.Olen itse katsonut lehteä ja ohjelmaa.Itse olen aika nuori.Minun mielestä Draconball Z on iki hyvä.Ei mikään Pedofiili ohjelma!

Jenni kommentoi 15.03.2005 klo 18:41:09 seuraavaa:
En voi minäkään kyllä ymmärtää, miksi DB aiheutti niin ison kohun? Olen lukenut jo kyseistä sarjaa jo pitkään, mutta en ole kyllästynyt, vaan kiinnostus sarjaa kohtaan on kasvanut. Animekin oli hyvä ja se olisi kiva taas nähdä. (Vinkki,vinkki)
Lainaten edellisiä kirjoittajia, niin kyllä Suomessakin on sarjoja joissa käsitellään seksuaallisuutta paljon. Esim. Salatut Elämät, Kotikatu ja Kumman kaa. Nämäkin sarjat esitettiin/ esitetään siihen aikaan,että perheen pienimmätkin olivat vielä valveilla...Joten kaikille DB:n boikoitoijille:Hei haloo, miettikää nyt vähän ja relatkaa!

Takeru-chan kommentoi 12.06.2005 klo 17:21:56 seuraavaa:
2005 : Suomeksi ilmestyy Salapoliisi Conan, Ranma, One Piece.... DB:kin ilmestyy edelleen. Akirasta puhumattakaan. Toivottavasti saatas vielä se InuYasha!

Eli ei muutaku YATTAA!!

Sanna kommentoi 05.08.2005 klo 10:40:20 seuraavaa:
Kuka Reia tuon kirjoittikaan, oletko lukenut uusimpia????!! Täh!!?? Dragon Ball on maailman paras sarja ja onneksi se tuli takas kauppoihin ja nyt on jo DBZ menos, ja tämä on ehdottomasti paras sarja ikinä! Olet tainnut lukea vain neljä ekaa osaa tai sitten tuota ei olla muuteltu tosi pitkään aikaan! Z:ssa ei ole pervoilua niin paljon (noh, jos ei oteta huomioon Kamesennia) ja taisteluita siinä nyt pääasiassa on! Tuo iänikuinen(ko?) teksti saisi häipyä ja vaikka uusi tilalle.
Lisäksi Bulmasta. Lue (jos et ole lukenut siis) uusimpia numeroita. Bulma ei ole enää niin samanlainen kuin sarjan alussa. Hänestä on kehittynyt järkevä nainen ja hahmot ovat kehittyneet. Gokukin on (jollakin tasolla) järkevämpi.Kamesenninkin on mielestäni vakavampi, vaikka ei se pervous kokonaan ole kaikkonut.

vegeta kommentoi 23.02.2006 klo 21:38:31 seuraavaa:
inhottaa ku tollai otetaan ylös tollanen että jos siinä on pientä huumoria revitty seksuaalisuudesta niin heti suomalaiset kukkahattu tädit alkaa morkata muun maalaista sarjakuvaa en usko että ketään täys järkinen kakara ei ymmärtäisi vitsejä oikein enemmän nyky päivän penskat näkevät perverssiä tavaraa internetissä kas kumma kunnei ketään ole pistänyt siitä näin suurta haloota!!

vegeta kommentoi 23.02.2006 klo 21:40:04 seuraavaa:
tarkoitan siis tuossa vitsi kohdassa väärin =D Pahoittelen virhettä

Heko kommentoi 18.08.2006 klo 06:18:22 seuraavaa:
On se kyllä ihmeellistä, että mitä kaikkea törkyä tv:stä tulee ja se että sitä pidetään hyväksyttynä. Esim Sinkkuelämää sarjan intro on jo paljon pervompi kuin DB. Rasismia on monenlaista, nyt se näyttäisi koskevan japanilaista sarjakuvaa. Jenkkitörky on kai vain paljon hienompaa. DB rules!

Kitiari kommentoi 14.02.2007 klo 19:36:03 seuraavaa:
siis taas on ollut kyse kukkahattutätien hyökkäyksestä, eikö totta? Siis tämähän on sivistävä ja inhimillinen kirja sarja ja sitä ei pidä ottaa vakavasti! Saisivat vain selailla ärrän hyllyjä ja katsellä sinne ylähyllylle niin siinä näkee enemmän paheksimista kun muualla! Tämä on siis epä reilua! Nyt nitä neljää ekaa ei myyä

kitiari and kita´nee kommentoi 14.02.2007 klo 19:58:33 seuraavaa:
siiis!!! Jatkan äskeistä komppaani ja se on näin,, Se toope kolipri todellakin on seonnut täysin!! Siis siinä ei ole mitään pahaa että "lapset" oppivat varomaan pedofilaa ja muuta vastaavaa ja nämä ovat hauskoja kun juonen mukaan pääsee. ostin ekana numeron 39 ja olen rakastanut sarjaan pahanpäiväisesti! siinöä on kaunis kuvaus, mielikuvitusta, jännitystä ja lopulta saa huokaista helpotuksesta! Siis ei ole parempia kun dragonball joka tulee nykyjää töllöstäkib!

kitiari kommentoi 15.02.2007 klo 17:03:19 seuraavaa:
minä taas! XD No on se suomen hallitus tyhmä ja kaikki kukka hattu tädit joutas jorpakkoon! eihän ne tee muuta ku valittaa ja ku ite kattoo jotain härskejä "kauniita ja rohkeita" siinähän näkee enemmän pornoo mitä Dragonball pokkareissa on yhteensä! Ja niissä ei oo ees ikä luokitusta ja niissä näkee TÄYSIn alastomia naisia ja muuta, niin saisivat silmäillä siinä tapauksessa omaa perse reikääsä! Olen joutunut kattoo niitä lentokoneessa ja se oli minulle hämmästys että alastomat naiset pomppii ruudussa! kukkahattu tädit tutkikee vaa omaa pers silmäänne nii siinä näätte enemmän likatahroja ku mitä MAAILMAN parhaassa sarjassa eli Dragonball: issa!!!!!!!!!!!!

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali