Uutiset | Teksti: Otto Sinisalo | Julkaistu: 26.02.2004 klo 22:16:11 | Luettu: 4684 kertaa

Tällä viikolla sarjakuvissa #15

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Hiljainen viikko, mutta joka tapauksessa: tässä uutisia.


Spawn vastaan tuomari

Nyt hetkeksi tekijänoikeuksien kiehtovaan maailmaan.

Yksi etappi kirjoittaja Neil Gaimanin ja sarjakuvakustantaja Todd McFarlanen oikeudenkäynnissä päättyi, kun oikeus totesi Gaimanin omistavan osaltaan McFarlanen sarjakuvaan luomansa hahmot: Angelan, keskiaikaisen Spawnin ja Cogliostron (kuvassa). Kuuluisat sarjakuvamiehet ovat kiistelleet hahmojen omistuksesta jo vuosia.

Samalla pitkän aikaa epäselvät omistusoikeudet Miracleman-sarjakuvaan saattavat selkiytyä. Gaiman ja McFarlane ovat käyneet oikeutta myös Alan Mooren 80-luvulla kuuluisaksi tekemään supersankariin liittyvistä oikeuksista. Gaimanin mukaan oikeudenkäynnin aikana on selvinnyt, ettei McFarlanella ole hahmoon mitään oikeuksia.

Oikeuden päätös kannattaa lukea läpi; se on hysteerinen. Tuomari joutuu kuvailemaan yksityiskohtaisesti Spawnin alkuperätarinan. Hän tosin kutsuu sitä "koskettavaksi", jonka viimeistään pitäisi olla syy jutun uusintakäsittelyyn. Tuomarin mielenterveyteen vedoten, siis.

Lähde: Oikeuden päätös, Neil Gaiman
Lisätietoja: Rami Rautkorpi kertoo Spawnista.


Prinssi evp

Prince Valiantin eli suomeksi Prinssi Rohkean pitkäaikainen kuvittaja John Cullen Murphy on siirtynyt eläkkeelle. Vuonna 1919 syntynyt Cullen peri sarjan kuvittajan manttelin sarjan luojalta Hal Fosterilta. Murphyn poika Cullen jatkaa sarjan kirjoittajana, uutena kuvittajana aloittaa ensi kuussa Gary Gianni,

Lähde: Diamondgalleries.com


aaa-aaaiååå-ååå

Hufvudstadbladet lopettaa Tarzanin julkaisun. Hufvudstadbladet oli viimeinen strippi-Tarzania julkaissut lehti Suomessa.


Uutuushylly

Hyvin nihkeästi uutuuksia tällä viikolla. Käsittämätön lego-sarjakuva Bionicle jatkuu uudella numerolla. Lärpykkeen mukana tulee jälleen lelu. Witch-sarjakuvasta on ilmestynyt uusi sarjisekstra-numero. Lehden desing pistää silmään kioskin hyllyltä: mustanpuhuva kansi on koristelu valkoisilla kohokuvioilla.

Uutuussarjakuvia voi bongailla myös Antti Peltolan sivuilta.


Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa on arvioitu DC-spesiaalin ensimmäinen numero ja uusin B. Virtanen, jonka ansioista parhaillaan väännetään kättä foorumeilla. Artikkelipuolella jatkuu Timo Ronkaisen artikkeli suomalaisen sarjakuvalehdistön historiasta.

Kvaakin Vuoden 2002 parhaat sarjakuvat -äänestys jatkuu edelleen. Vielä ehdit osallistua.


Tuplaplushyvä

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.


Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Timo Ronkaiselle ja Vesa Kataistolle.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Juho Salo (Justen) kommentoi 27.02.2004 klo 23:13:04 seuraavaa:
Tuo oikeudenpöytäkirja oli kyllä täynnä kivoja kommentteja. Kuka uskoisi, että joku vanha tuomari vaivautuisi kutsumaan Angelan pukua sanalla "dominatrix", tai käyttäisi sanaa [sic] kuvaamaan, keskellä lausetta, mielipidettään?
Otto on kyllä oikeassa, tosi hassua tekstiä.

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali