Arvostelut | Teksti: Janne Viitala | Julkaistu: 04.11.2018 klo 21:18:22 | Luettu: 613 kertaa

Hassujen eläinhahmojen sarjakuvasta vakavaa tutkimusta!

CARL BARKS: Ankkamestarin salaisuuus
Teksti, taitto ja kannet: Timo Ronkainen
Kustantaja: Zum Teufel, Turku
Painopaikka: Printon Trükikoda, Viro 2018
ISBN: 978-952-5754-70-4
Mitat: 272 s., sid. 148 x 210 mm
OVH: 24,95


Suomessa julkaistaan hyvin harvoin tietokirjoja sarjakuvista. Maaliskuussa 2018 kuitenkin julkaistiin sarjakuvaneuvos Timo Ronkaisen kirjoittama ja Zum Teufelin julkaisema Carl Barks: Ankkamestarin salaisuus. Julkaisija on määritellyt teoksen esseekokoelmaksi. Ja toden totta, opus koostuu seitsemästätoista Carl Barksin ankkasarjoja käsittelevästä esseestä, joista suurin osa on julkaistu aiemmin Ankkalinnan pamauksessa. Mukana on muutama ihan uusi essee, ja kaikkia vanhojakin on päivitetty. On makuasia, ovatko kirjan tekstit lopulta tutkielmaesseitä vai tutkimuskirjallisuutta. Ronkainen on merkinnyt käyttämänsä lähteet erittäin tarkasti ja huolella sekä pitäytyy päätelmissään faktatiedossa.

Kirjassa saa ansiokkaan käsittelyn mm. Barksin henkilöhistoria, taiteilijan käyttämä kirjallisuus, Roope Ankan kehitysvaiheet, erilaiset yhteisöt, kauhutarinat, Barksin suhtautuminen huuhaa-tieteisiin sekä Barksin ura taidemaalarina vain muutamia aiheita mainitakseni. Kirjoittaja pureutuu jokaiseen valitsemaansa teemaan innolla, asiantuntemuksella sekä asian vaativalla vakavuudella. Tekstit ovat kohtalaisen lyhyitä ja ne koukuttavat lukemaan kunkin esseen saman tien loppuun. Kirjoituksissa ei pitäydytä suppeasti pelkässä sarjakuvassa, vaan niissä ruoditaan kattavasti kunkin aihepiirin kontekstia, millä on lukijaan yleissivistävä vaikutus. Ronkaisen tekstit ovat kieliopilliseti viimeisteltyjä.

Kirjoittaja on itse myös taittanut kirjan ja laatinut siihen päälle kansikuvankin. Kansikuva on kieltämättä erinomainen. Kirjassa on käytetty kohtuullisen paljon mustavalkokuvitusta, mikä on aihepiiristä johtuen hyvinkin luonnollista. Pieni osa kuvista on kuitenkin melko pieniä ja tuhruisia, mikä johtuu siitä, että on käytetty myös alkujaan värillisiä kuvia. Kirjan sivukoko on pienempi kuin esimerkiksi Aku Ankka –lehdessä, joten siksi jotkin kuvat ovat pienempiä kuin alkuperäisjulkaisuissa. Kaikista kuvista saa kuitenkin selvän, ja ne kertovat lukijalle kaiken oleellisen. Kirjassa ei juurikaan ole puutteita. Sisällysluettelossa on toki pieni numerointivirhe, ja viimeisessä luvussa olisi voinut olla vielä pieni arvio Carl Barksin parhaista sarjoista, joka on uusin Barksin tarinoista koostettu kirjasarja. Mainitut pikkuseikat eivät kuitenkaan alenna lainkaan tämän mainion tietokirjan arvoa. Ankkamestarin salaisuus kuuluu ehdottomasti jokaisen sarjakuvaharrastajan kirjahyllyyn.

Keskustele Carl Barksista Kvaakissa.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali