Uutiset | Teksti: Reijo Valta | Julkaistu: 26.11.2015 klo 14:21:35 | Luettu: 862 kertaa

Benoît Peeters sarjakuvaprofessoriksi

Peeters Angoulemessa vuonna 2015. By Selbymay (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Peeters Angoulemessa vuonna 2015. By Selbymay (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Sarjakuvan arvostus akateemisessa maailmassa kasvaa. Lancasterin yliopisto on nimittänyt ranskalaisen sarjakuvataiteilija ja kriitikko Benoît Peetersin sarjakuvakirjallisuuden ja -taiteen vierailevaksi professoriksi (Visiting Professor in Graphic Fiction and Comic Art). Nimitys on ensimmäinen Isossa-Britanniassa.

Peetersin kirjoittama Hergén elämäkerta vuodelta 2002.
Peetersin kirjoittama Hergén elämäkerta vuodelta 2002.
Peeters on Suomessakin tunnettu Tintti-tietokirjoistaan ja François Schuitenille tekemistään sarjakuvakäsikirjoituksista. Tintin and the World of Hergé on suomennettu nimellä Tintin juhlakirja (Otava 1988, toinen painos 2004). Lisäksi Peeters on tutkinut sarjakuvan esi-isä Rodolphe Töpfferiä ja filosofi Jacques Derridaa. Suomennettuun sarjakuvatuotantoon kuuluvat Kuumetta Urbicandessa (Like 1991) ja Luciferin merkki (Kustannus-Mäkelä 1991).

Kolmivuotisen vierailevan professuurin Lancasterin yliopiston taiteiden ja yhteiskuntatieden tiedekunnassa ovat mahdollistaneet Lakes International Comic Art Festival ja ranskankielisen Belgian kulttuurihallinto (Wallonia Brussels International). Peeters aikoo professorina tutkia yhteyksiä sarjakuvan historian ja nykytekemisen välillä erityisesti ranskalais-belgialaisen sarjakuvassa.

Peeters aloittaa professuurin hoitamisen kesällä 2016. Tutkimuksen lisäksi työhön kuuluu luovan sarjakuvakirjoittamisen opettaminen ja väitöskirjantekijöiden ohjaaminen.

* Lancasterin yliopiston uutinen
* Timo Ronkaisen arvio Tintin juhlakirjasta
* Kvaakissa on keskusteltu sarjakuvailmaisusta, estetiikasta ja historiasta

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali