![]() |
![]() |
Mimeetti on ruma kuin mikä. |
Näitä mimeettejä vastaan ihmiskunta käy lohdutonta kamppailuaan. Mukaan tähän veriseen taistoon on astumassa tarinan päähenkilö, ensimmäistä taisteluaan odottava mobiilipukusotilas Keiji Kiriya. Aivan kaikki ei Keijin osalta taistelussa mene niin kuin toivoisi ja hän löytää itsensä kuolemasta yhä uudelleen ja uudelleen. Jollain keinolla Keijin pitäisi kehittyä yhtä taitavaksi mimeetintappajaksi kuin kevyenlaisesti taistelukentällä suurta kirvestä heiluttava nuori naishenkilö, Rita Vrataski.
Hitaasti Keiji oppii erikoisen tilanteensa muutamat lainalaisuudet ja kehittyy sotilaana kestääkseen taistelussa hieman kauemmin – vain kuollakseen pian uudelleen. Asetelma on kuin videopelistä, jossa pelaajan hahmo joutuu aloittamaan saman kohdan yhä uudelleen samalla oppien aiemmin tekemistään virheistä.
All You Need Is Kill ei ole läheskään ensimmäinen tarina, jossa ihmiskunnalle entuudestaan tuntematon vihollinen uhkaa koko planeettaa tai jossa aikasilmukka kierrättää samat tapahtumat yhä uudestaan ja uudestaan. Etsimättä mieleen tulevat sellaiset kirjailijat kuin H. G. Wells, John Wyndham ja Michael Ende.
Mutta ideoiden uusiokäytön ei tarvitse tehdä tarinasta välttämättä huonoa, eikä All You Need Is Kill sitä olekaan. Piirroksissa ja tarinan kuljetuksessa hyödynnetään aikasilmukkaa parillakin tavalla hyvin oivaltavasti. Sotaisa ympäristö takaa sen, ettei juonesta puutu vauhtia vaikka tapahtumat toistuvatkin. Taistelukohtaukset on siroteltu ensimmäiseen pokkariin sopivin väliajoin ja lukeminen etenee kuin itsestään.
Vieläkö toistetaan?
Alun perin All You Need Is Kill ilmestyi vuonna 2004 Japanissa samannimisenä Hiroshi Sakurazakan kirjana Yoshitoshi ABen kuvituksien kera. Mangasovitus tehtiin vuosikymmen alkuteoksen jälkeen, ja onpa tarina nähty vielä parina muunakin versiona. Doug Limanin ohjaama Hollywood-elokuva Edge of Tomorrow tuli ensi-iltaan samoihin aikoihin kun mangaversio valmistui, toukokuussa 2014.
Elokuvan lisäksi amerikkalaiset tarvitsivat kirjasta myös oman sarjakuvaversionsa. Sen on alkuteoksen ja englanniksi käännetyn mangan tavoin kustantanut VIZ ja tulkinnasta vastaavat Nick Mamatas käsikirjoituksen ja Lee Ferguson piirrosten osalta. Yhdestä tarinasta voi todella olla moneksi, ja tämän tarinan kohdalla toistosta voi halutessaan repiä irti pientä ironiaakin.
Tom Cruisen mietittämän elokuvan ja tämän mangasovituksen osalta löytyy kuitenkin paljon eroavaisuuksia ja oikeastaan helpommalla pääsisi luettelemalla ne jäljelle jääneet muutamat samankaltaisuudet. Esimerkiksi All You Need Is Killin toisen maailmansodan lopulta lainattu taistelujen asetelma Japanin edustalta menetettyine Okinawoineen on vaihtunut toiseen saman sodan asetelmaan Edge of Tomorrow'ssa, jossa Brittein saarilta pyritään hyökkäämään vihollisen kimppuun Normandian rannoille.
Obata osaa
Kaikista tekijöistä kannessa ja selkämyksessä isoimmalla fontilla korostetaan piirtäjä Takeshi Obatan nimeä. Muutamastakin hyvin tunnetusta Obatan piirtämästä sarjasta Suomessa tunnetuin on Japanissa pian tv-sarjaksi kääntyvä Death Note, jonka Egmont julkaisi suomeksi vuosina 2008–2009. Muita Obatan sarjoja ovat esimerkiksi Hikaru no Go ja Bakuman.![]() |
Piirtäjä Obatan jäljen tuntee kauas. |
![]() |
Päähenkilö Keiji Kiriya kokee kovia. |
Keskustele sarjasta Kvaakin foorumilla.
Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.