Vuonna 1973 Zoom esitteli suomalaisille ranskalaista siirtomaahistoriaa ja Shava-shava-intiaanit. Kliseinen kohtaaminen päättyi yllättävästi: ranskalaisella upseerilla olikin kaksi päänahkaa.
René Goscinny – Albert Uderzo
Umpah-pah
suomennokset Mary A. Wuorio ja Outi Walli
Egmont Kustannus 2014
190 s., kovakantinen
ISBN 978-952-233-798-6
39,95 €
Ranskan kuninkaan alus, fregatti Pyhä yksinkertaisuus, lähestyi uutta mannerta. Miehistön tehtävänä oli löytää alusmaita kuninkaalle. Mukana on nuori, innokas upseeri, kreivi Olvin Janoisin. Rannalta laivan lähestymistä seurasivat Shava-shavat. Heidän iso poika Umpah-pah on myös innokas: iso kanootti on tuonut paljon päänahkoja.
Muutama sivu myöhemmin nuoret ja innokkaat kohtaavat arvattavin seurauksin. Kun Umpah-pah aikoi skalpeerata Janoisinin, yllätys on suuri. Shava-shavat eivät tunteneet eurooppalaisten ylhäisten tapaa käyttää peruukkeja. Erikoinen tuttavuus saa intiaaninimekseen Tupla Päänahka.
![]() |
Egmont Kustannuksen julkaisu kokoaa Umpah-pahin seikkailut yksiin kansiin. Ensimmäisen kerran on nyt suomennettu sarja strippejä vuodelta 1952. Nämä stripit ja teoksen johdantoartikkelit paljastavat Umpah-pahin syntyneen jo 1951, ja tekijät tuolloin suunnittelivat tämän hahmon avulla valloittavansa Amerikan sarjakuvamarkkinat.
Niin ei kuitenkaan käynyt. Umpah-pah kaivettiin uudelleen esiin seitsemän vuotta myöhemmin. Goscinny oli päätynyt Tintin-lehteen, ja se tilasi Uderzolta ja Goscinnyltä uuden sarjan. Työpari muisti vanhan hahmonsa ja päätti herättää sen henkiin. Tällä kertaa Umpah-pah sijoitettiin 1700-luvulle siirtomaavallan aikaan. Ensimmäisessä seikkailussa Umpah-pah heimoineen seikkaili nykyajassa.
Uusi Umpah-pah aloitti Tintinissä 2. huhtikuuta 1958. Ensimmäinen seikkailu lähinnä esittelee hahmot, mutta nuoren Zoomin lukijan valloitti toinen osa Latuskajalat sotapolulla. Edelleen se tuntui toistoon perustuvine huumoreineen sarjan herättäjältä.
1970- ja etenkin 1980-luvulla Umpah-pahia mainostettiin suomalaisille "Asterixin tekijöiden railakkaana nuoruuden luomuksena". Sarjakuvan harrastajaa moinen hämmensi. Olihan ensimmäinenkin Umpah-pah teknisesti korkeatasoisempi kuin ensimmäinen Asterix gallialainen. Myöhemmistä sarjakuvahistorioista oppi, että sarjoja tehtiin samaan aikaan. Asterix aloitti 1959, Umpah-pahia julkaistiin 1958-1962. Umpah-pah muistuttaa miten vähän Asterixiin ja Obelixiin aluksi uskottiin ja panostettiin.
![]() |
Egmontin kooste paketoi yhden sarjakuvan kätevästi yksiin kansiin. Suomennokset ovat vanhat tutut ritari Frantz Ktazenblummerswishundwagenplaftembommin nimeä myöten. Liekö nimi sarjakuvahistorian pisin, ainakin väite on mukava juttu johdannossa kerrottavaksi.
* Keskustele Umpah-pahista Kvaakissa
Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.