Uutiset | Teksti: Jukka Laine | Julkaistu: 24.06.2011 klo 12:23:35 | Luettu: 2417 kertaa

Gene Colan 1926-2011


New Yorkissa syntynyt Eugene "Gene" Colan löysi nopeasti kotikaupunkinsa tunnelman Marvel Comicsin Daredevil-sarjakuvassa jota kirjoitti Stan Lee, toinen New Yorkin kasvatti. Daredevil muistetaan Suomessa lähinnä Frank Millerin töinä, mutta 1970-luvun pojat muistavat täälläkin Draculan, jota meilläpäin ihailtiin nimenomaan hienon piirtäjän, Gene Colanin myötä. Tohtori Strangea, eli suomeksi Tohtori Outonakin tunnettua maagikkoa Colan piirsi myös pitkän tovin.

Draculan kaltaisten kauhuromanttisten sarjakuvien aika oli pian ohi, ja Gene Colan sai uuden työn lähes legendaarisesta Howard the Duckista.

70-luku oli uskomattoman tuotteliasta aikaa Gene Colanille, vauhti tuntuu käsittämättömältä, kun katsoo silloisten hänen piirtämisensä sarjakuvien huolellista työtä ja yksityiskohtaisuutta.

Myös DC:n Batman, Ihmenainen ja Spectre ovat saaneet vauhtia Colanin kynästä 80-luvulla. Samoin DC:n eräs ensimmäisiä aikuisille lukijoille suunnatuista sarjakuvista ennen Vertigo-linjaa, Nathaniel Dusk kahden minisarjan verran. Dusk oli jonkin verran aikaansa edellä ja menestystä ei tullut.

Gene Colan sai arvostetun Eisner-palkinnon niinkin myöhään kuin 2009, kun hän kuvitti Captain America -lehden numeron 601. Palkinto on myönnetty yhteisesti Colanille ja käsikirjoittaja Ed Brubakerille.

Gene Colan kuoli 23. kesäkuuta 2011 maksataudin ja kaatumisesta johtuneen lantionmurtuman aiheuttamiin yhteisiin komplikaatioihin.

Keskustele Gene Colanista Kvaakissa

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali