Uutiset | Teksti: Reima Mäkinen | Julkaistu: 20.10.2003 klo 11:30:21 | Luettu: 4452 kertaa

Suomen puolustusvoimat usutti poliisin nuoren sarjakuvapiirtäjän kimppuun

Jounalistiliiton lakimiehen, Lauri Kerosuon mukaan, puolustusvoimat on yrittänyt käyttää syytettä tekijänoikeusrikkomuksesta sananvapauden rajoittamiseksi. Jupakan synnytti Limingan kansalaisopiston sarjakuvalinjan Lisko-lehdessä julkaistu Johannes Rojolan kuvasarja.

Johannes Rojola oli kopioinut netistä valokuvia, ja koostanut niistä sarjan, joka ottaa kantaa puolustusvoimien viimekeväiseen mainoskampanjaan. Puolustusvoimat yritti saada nuoret kiinnostumaan armeijasta työpaikkana. Rojola kopioi parodiaansa varten myös Puolustusvoimien mainonnassa kätetyn sloganin: "Tee työtä, jolla on tarkoitus", sekä käytti muunneltua Suomen puolustusvoimien tunnuskuvaa. Lauri Kerosuo kertoo, että Rojola ei ole rikkonut sarjakuvallaan lakia tekijänoikeudesta . "Puolustusvoimain aihetta on käytetty osana itsenäistä taideteosta, mikä on kansalaismielipiteen ilmaisuna ehdottomasti sallittua."

Lisko-lehden vastaavaan päätoimittajanaan Keijo Ahlqvistiin ei ole oltu viranomaisten taholta yhteydessä. Syyskuun puolessa välissä Limingan taidekoulun rehtori Ari Karvonen kehotti, kesälomalta palannutta Rojolaa soittamaan Puolustusvoimien pääesikuntaan kenraalimajuri Esa Tarvaiselle. Tarvaisen painostuksen, ja Suomen puolustusvoimien tekemän rikosilmoituksen vuoksi, koululla päätettiin laittaa levittämättä jääneet Lisko-lehdet roskiin.

Úutisen lähteenä on käytetty Kaltio -lehden verkkosivua, josta löytyy lisätietoa asiasta.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

timoro kommentoi 20.10.2003 klo 11:53:21 seuraavaa:
"...laittaa levittämättä jääneet Lisko-lehdet roskiin."
Toisin sanoen painostus tehosi ja sananvapautta loukattiin. Aijai... Näyttää siltä että kaikilla on toki oikeus mielipiteeseen, kunhan sitä ei sano ääneen.

JSivula (Wilpuri) kommentoi 20.10.2003 klo 13:30:44 seuraavaa:
Kyllä kaikilla on luonnollisesti oikeus omaan mielipiteeseen... aina siihen asti kunnes ajatuksia lukeva laite keksitään.

hazart kommentoi 20.10.2003 klo 16:41:45 seuraavaa:
Vähemmän olisi koko asia saanut julkisuutta, jos siihen ei olisi tällä tavalla puututtu. Mutta nyt tämän kohun kautta artisti saa huomattavasti enemmän huomiota ja suuremman kuulijakunnan. Että silleen...

Janne Kuusinen kommentoi 20.10.2003 klo 16:52:10 seuraavaa:
Toisaalta, näiden viimeaikaisten tapahtumien valossa on syytä olla ylpeäkin siitä, miten vahva medium sarjakuva näyttää olevan. Toivottavasti tämän huomaa vastaisuudessa mahd. moni maksukykyinen taho, niin piirtäjät alkavat saada kunnolla keikkaa ja vähenee se alituinen kituutus.

Sanjo kommentoi 20.10.2003 klo 19:27:31 seuraavaa:
Ihme vouhkaajia esikuntatasolla, tuo nyt olisi jäänyt erittäin huonoa makua osoittavaksi piperryksi jos olisivat ohittaneet koko jutun olankohautuksella, mutta kyllä oli ilmeisesti kenraalitasolle saakka kova kiire kaivaa omaa kuoppaansa (kenties poteroa), vaikka ei nyt järjenkäytöstään tunnettu laitos olekaan, niin silti jotain rajaa. :P

Lukree kommentoi 21.10.2003 klo 12:15:29 seuraavaa:
Olisi tosiaan ollut fiksumpaa puolustusvoimilta jättää asia sikseen... Nyt asialla kerätään lisää SA-INT vastaista huomiota.

Olisi luullut että olisivat tajunneet että koko "sarjakuva" oli tahallista ärsyttämistä ja huomion kerjäämistä. Osittain jopa tarpeetonta kritiikkiä - tappaminen on tietysti väärin - mutta kritiikin kohteena on kuitenkin vain PUOLUSTUSvoimat, eikä esim. Yhdysvaltain SOTAvoimat.

savolainen hannu kommentoi 27.11.2003 klo 11:56:52 seuraavaa:
huomasit, kuinka valtava vaikutus sarjakuvalla on. Liikut alueella, jossa sinulla on tulevaisuutta esim. poliittisena piirtäjänä, jolloin "laillisesti" voi ottaa kantaa.
Tämä oli vitsi. Jatka samalla linjalla.
Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat.

Fjodur kommentoi 28.11.2003 klo 01:30:41 seuraavaa:
Ja taas menee pojalta tauluja kaupaksi. Hienoa se. ;)

Johannes Rojola kommentoi 28.11.2003 klo 09:51:28 seuraavaa:
haa, huomasin vasta nyt tämän uutisen täällä kvaakissa. eipä minulla ole muuta lisättävää asiaan kuin että vitsi tehosi, vaikka en siihen itse olisi uskonutkaan.

niin, tauluja saa ostaa :)

Riikka kommentoi 12.01.2004 klo 15:11:37 seuraavaa:
Hyvä Väiski!

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali