Arvostelut | Teksti: Jarkko Sikiö | Julkaistu: 14.02.2010 klo 16:00:00 | Luettu: 2665 kertaa

U-255: Sukellus pohjoisessa II

Sumu sulkee Pohjoisen jäämeren raskaaseen syleilyynsä peittäen niin omat kuin vihollisetkin. Kun sukelluksissa ei ole mahdollista löytää saalista, sitä on etsittävä hyisen meren pintaa kyntäen.


Usvasta erottuu toisen sukellusveneen hahmo, moottorit pysäytetään ja hermoja repivä odotus alkaa; tervehditäänkö vierasta kansitykillä, vai onko kyseessä saksalaisalus? Hermopaine laukeaa toiminnaksi, komentoja huudetaan ristiin ja lopulta miehistö sukeltaa epätietoisuuden vallassa.

Kohtaaminen vastaamattomine kysymyksineen jää kalvamaan mieliä ja synnyttää epäluottamusta. Epäluottamus voi osoittautua kohtalokkaaksi, kun selviytyminen vaatii saumatonta yhteistoimintaa.

U-255: Sukellus pohjoisessa II


Tarina ja taide: Aapo Kukko
Taitto: Veli Loponen
Julkaisija: MKKEntertainment
ISSN: 1797-8289
Painopaikka: Cityoffset Oy, 2010
Ulkoasu: mv, 148 x 210 mm, 124 s., nid.
Ovh: 14,00 €


Oululainen Aapo Kukko kuvasi esikoisteoksessaan U-255: Sukellus pohjoisessa I väkevästi saksalaista sukellusvenemiehistöä ankarissa oloissa. Vailla yksityisyyttä nämä ahtaissa ja likaisissa tiloissa työskentelevät karvanaamat paitsi hioutuivat henkisesti yhteen, myös muistuttivat ulkoisesti toisiaan.

Kakkososa tavoittaa ensi sivuistaan lähtien mustavalkoisten klassikkoelokuvien tunnelman. Ajan henki on voimakkaasti satamassa läsnä, ja aluksen suunnatessa merelle miesten väliset valta- ja toveruussuhteet piirtyvät entistä vakuuttavammin.

Tarinan tunnelma on raskaampi kuin edellisellä kerralla. Miehistön toimissa on mukana yhteishengen heikkenemisen tuomaa väsymystä ja passiivisuutta, mutta roisi huumori herää yhä eloon, kun ruokaa kannetaan eteen.

Kukko toteuttaa visiotaan horjumatta ja kirjoittaa nyt kypsemmin kuin trilogiansa aloitusosassa. Otteessa on edelleen hioutumattomuutta, mutta korkealle asetetut tavoitteet myös kantavat pitkälle. Erityisesti kuvittajana Kukko onnistuu erinomaisesti, hänen viivansa elää ja hengittää.


Kuvat © MKKEntertainment ja Aapo Kukko 2010


Keskustele U-255: Sukellus pohjoisesta II -julkaisusta Kvaakissa.

Lue U-255: Sukellus pohjoisessa I -julkaisun Kvaak-arvio.

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali